2019-09-16 815 views
「觀塘港鐵站」有一個最大的好處,就是食客可以透過有蓋通道,直接通往觀塘大型購物商場「創紀之城五期」「apm」。然後食客可以繼續沿着「apm」商場通道,去到連接「apm」的工商大廈「鱷魚恤中心」。所以即使遇上惡劣天氣,食客想光顧位於「鱷魚恤中心」裡面的食店,也不用會被街外的天氣所影響,不用擔心會遇上風吹雨打,日曬雨淋之苦,不用打開雨傘了。「鱷魚恤中心」連接「a.p.m」「開源道」入口的那一樓層,食店除了包括某大型連鎖集團快餐店之外,主要就是另一集團旗下的港式雲南米線食店「米線陣」。嗜牛者基本上不用太擔心,不用擔心在「米線陣」裡面會沒有牛肉可以食,正如我從西貢來到觀塘之前,又因為在西貢墟食不到牛肉,所以一來到觀塘分店「米線陣」,立刻研究「米線陣」有什麼牛肉食品。結果我立刻發現觀塘分店「米線陣」,裡面與牛肉有關的食品比比皆是,尤其是我一看到觀塘分店「米線陣」裡面有一客「牛魔王蕃茄湯米線」,我立刻確認在「米線陣」裡面不愁沒有牛肉。只不過觀塘分店「米線陣」的「牛魔王蕃茄湯米線」,實際售價屬於獨立發售的零售價,未計加一服務費都已經需要港幣五十七元,我覺得「牛魔王蕃茄湯米線」的售價稍嫌有點昂貴。相反

相反地,「米線陣」去到下午茶時間才會正式推出的「悠閒下午茶」茶餐,價錢就比較便宜,容易負擔了。例如「悠閒下午茶」裡面的「碎牛腩野菌清湯米線」只賣港幣四十一元,就便宜得多了。

我最初對於「米線陣」下午茶裡面的「碎牛腩野菌清湯米線」抱有疑問,疑問在究竟米線裡面的「碎牛腩」實際製成品,是否真的碎得跟肉屑沒有分別。

後來觀塘分店「米線陣」裡面的侍應,端着一大碗的「碎牛腩野菌清湯米線」,送到我的面前,我發現「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的「碎牛腩」,其實不算非常之碎,實際上牛腩質感大小就見仁見智了。

「米線陣」之所以稱呼「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的牛腩叫做「碎牛腩」,我估計原因可能因為牛腩實際製成品,沒有連接牛筋或其他脂肪部位,令牛腩製成品體積偏小,感覺很散的樣子。

但是對於在西貢墟,在阿媽泰國菜餐廳裡面長期有食「碎牛腩」經驗的我來說,「米線陣」裡面的「碎牛腩」,其實還未稱得上算是「碎牛腩」。

對我來說,真正的「碎牛腩」可以造得,跟我在西貢墟泰國菜餐廳廚房裡面,見到師傅製作牛腩的時候,切剩和煮剩下來的牛腩零星碎屑沒有任何分別。

「米線陣」下午茶茶餐裡面的「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的「碎牛腩」,其實已經算是「爛船尚有三分釘」,還有足夠體積大小的牛肉給我滿足所需口癮。

「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的牛腩,雖然不是連着牛筋的大牛腩,但是爛船還有三分釘,「碎牛腩野菌清湯米線」的牛腩仍然有自己的厚實口感,仍然需要牙力咀嚼,絕對不會是難以飽腹的碎屑。

「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的牛腩碎與不碎就見仁見智,至於米線底層的野菌湯底,味道反而還比碎牛腩,更加能夠讓我留下深刻印象。

因為「米線陣」「碎牛腩野菌清湯米線」裡面的野菌湯湯底,野菌湯湯底因為加入,例如野菌等等的菇類配料,所以野菌湯底味道,的而且確是有來自野菌的鮮甜味。

至於「米線陣」裡面的廚房師傅店員,在「碎牛腩野菌清湯米線」的表面上灑了一大片,疑似香葉的蔬菜配料,對米線整體味道的調劑作用,多於實際對米線主要味道的影響。

米線作為「碳水化合物」類的澱粉質食品,米線浸淫在大量甜味的野菌湯湯底裡面,即使浸淫了一段不短的時間,米線的質地也沒有浸淫湯底太久而變腍。

我拿着筷子夾起,已經浸淫野菌湯湯底一段時間米線,發現米線質地仍然維持原狀,米線沒有因此斷裂崩解塌下來,米線入口後口感仍然彈牙。
碎牛腩鮮菌清湯米線

凍港式奶茶

至於「米線陣」的凍奶茶,奶茶味道跟一般港式茶餐廳裡面的凍奶茶相差無幾,奶茶最初入口時的味道還算甜的,而且溫度感覺冰涼。可惜凍奶茶入口味道甜,甜味感覺很快便逐漸流失。

但是「米線陣」凍奶茶飲品有一個地方可以肯定的,就是奶茶裡面的紅茶味道不算強烈,紅茶實際的味道,已經被淡奶裡面的甜味所以完全掩蓋。

因為凍奶茶裡面的冰塊數目也都不少,冰塊融化出來的水份,足夠沖淡奶茶裡面的淡奶甜味,所以「米線陣」凍奶茶在所難免地,要儘快第一時間飲完,沒有時間再慢慢折騰下去。

至於「米線陣」在觀塘「鱷魚恤中心」樓上分店的風景,雖然稱不上是很怡人,因為觀塘「米線陣」落地玻璃窗窗外的景色,就只有「開源道」沿路一帶的車水馬龍熱鬧景象而已。

觀塘「米線陣」在環境上的優點就是食店鄰近港鐵站,可以在不落地的情況,直接徒步到達觀塘分店「米線陣」,免受街外汽車廢氣所影響。

如果閣下喜歡一邊用膳,一邊欣賞玻璃窗外繁忙街景的話,觀塘「鱷魚恤中心」分店裡面的「米線陣」,或許合乎你的要求。
2019-08-23
$43 (Tea)
碎牛腩鮮菌清湯米線
凍港式奶茶
2019-12-11 69 views
成日嚟呢度食,不過就無食過呢度d酸辣,因為平時佢午餐酸辣d配料唔啱心水,次次都叫其他湯底嘅嘢,之前入咗會有好多卷係手,今日決定用咗d飲品卷佢,啫喺唔使叫餐可以單叫喇~一嚟到竟然唔使點等位,明明都有堆人嘅度,可能咁啱全部等3-4人位。叫咗我鍾意食嘅豬腸酸辣米線,朋友唔舒服,清清哋嘅水餃加雲吞清湯米線。我嗰碗味道好啱我心水,雖然賣相普通,但豬腸入味,辣度啱啱好。朋友果碗佢就話水餃皮做得唔係咁好,好"粉”, 雲吞就唔錯嘅。

2019-11-28 90 views
近期愛上左「米線陣」😍佢個「麻辣番茄湯」真係完全吸引左我😆原來番茄同麻辣係咁合拍!比起平時食嘅酸辣、麻辣更出色😎🔹麻辣番茄湯:麻辣中帶有番茄嘅酸酸甜甜,食落係好開胃👍🏻就算唔食得辣嘅朋友,都可以一試!因為番茄嘅酸甜,會中和咗辣度☺️所以食落唔會好辣,只會帶有少少嘅麻味🤤🔹黑醋豬軟骨:呢個真係必食🤩豬軟骨煮得好淋,個黑醋汁真係超入味👍🏻如果叫碗米線,加$12就有😎我每次去都係食呢個湯底,其他我就未試過😆不過講到正宗雲南米線,我最愛唔係譚仔、都唔係米線陣😅反而係雲桂香🤤唔知大家又有冇食過呢😆評分味道:4.5/5服務:3/5性價比:4/5回頭率:4/5

反而係雲桂香🤤唔知大家又有冇食過呢😆

味道:4.5/5
服務:3/5
性價比:4/5
回頭率:4/5
2019-10-27 135 views
上週看到這家店今週來試試看現今什麼東西都要玩新花款連米線也不例外無奈只有這樣不斷斬新的東西才能吸引和留住客人在下來點一碗招牌農場蕃茄湯底($39)加了一款配餸 雲耳(+$6)假裝健康一點嘛 哈哈然後再不健康地加點了一份大汗霸氣雞扒($26)發了陣呆準備拿手機來玩時沒想到米線神速地出現兩分鐘也不到吧好像。。太久沒試過這種效率那就不玩電話了陣陣無可抗拒的蕃茄飄香太濃郁了鮮香甜美應該說文字無法的形容急不及待要把他們放進口裡一口一口去品嘗這份幸福感再吃了幾口辣辣雞也來了賣相是差點不過雞扒大大塊肉也是超級的滑皮更是炸到脆脆的同時不失雞味只差在辣味沒有被雞吸收光是把辣椒外置無法讓雞真的辣在下只好一啖辣椒一啖雞也是另一番風味哎
上週看到這家店
今週來試試看
現今什麼東西都要玩新花款
連米線也不例外
無奈只有這樣不斷斬新的東西才能吸引和留住客人
在下來點一碗招牌農場蕃茄湯底($39)
加了一款配餸 雲耳(+$6)
假裝健康一點嘛 哈哈
然後再不健康地加點了一份大汗霸氣雞扒($26)
發了陣呆
準備拿手機來玩時
沒想到米線神速地出現
兩分鐘也不到吧
好像。。太久沒試過這種效率
那就不玩電話了

在下只好一啖辣椒一啖雞
也是另一番風味哎
2019-10-27
2019-10-12 117 views
坊間的米線來來去去都是那幾味餸,雞肉、豬肉、牛肉,但這裡有比較另類的選擇,而且湯底也有不同的選擇。如果你來這裡應該會有新驚喜。點了個麻辣豬頸肉米線,十分大碗,而且內裡也有數大塊豬頸肉,絕不欺場。湯底相當的麻辣及刺激味蕾,用上了不少的辣椒,湯底雖麻但又不會咸,相當有趣。米線軟硬程度適中,不會煮得成糊狀物般。是一個新的米線新選擇。

2019-10-10 75 views
我自己是比起飯更喜歡麵類所以很多麵食的店都很常去米線陣因為分店很多也比較不需要等位所以很常去.大汗豬扒擔擔麵米線外皮炸到脆卜卜入面的豬扒又夠鬆化不過調味粉是比較辣(順帶一提米線陣有飲用水可以自己去拿怕辣也可以飲水中和一下)而湯底的自己喜歡擔擔麵湯底(湯底也可以選擇蕃茄/清湯等等)有少少花生香味當然跟上海食店的不能夠相比但如果快餐來說也算很不錯~
我自己是比起飯更喜歡麵類

外皮炸到脆卜卜
入面的豬扒又夠鬆化
不過調味粉是比較辣
(順帶一提米線陣有飲用水可以自己去拿
怕辣也可以飲水中和一下)

而湯底的自己喜歡擔擔麵湯底
(湯底也可以選擇蕃茄/清湯等等)
有少少花生香味
當然跟上海食店的不能夠相比
但如果快餐來說也算很不錯~
2019-10-05 101 views
今日寫下成日食嘅米線陣,同朋友都係返觀塘工,黎黎去去都係果幾間食,同朋友都鍾意食米線,差不多兩三日黎一次。係唔係好好食? 其實都幾彈動嘅,好好一時時,例如佢個辣蕃茄湯底,根據我鍾意食辣嘅朋友形容係“得個甜字”。我就好鍾意點豬大腸擔擔麵,大腸係夠軟身易咬同無臭味嘅。個擔擔麵湯底就好飄忽,一時辣,一時淡,一時濃....我諗起“古惑的槍”...真係估佢唔到。另外佢個落單系統,又係一時用到一時用唔到,我諗係呢間店風格黎

2019-09-28 47 views
番茄湯底較清但番茄夠晒甜墨丸亦彈牙幾10蚊算不錯炸雞扒就有d遜色皮係脆既,有d口感不過入面就凍凍地米線陣,梗係米線好少少所以個人認為米線加配料就剛剛好另上食物就不要太大期望
番茄湯底較清
但番茄夠晒甜
墨丸亦彈牙
幾10蚊算不錯

炸雞扒就有d遜色
皮係脆既,有d口感
不過入面就凍凍地

米線陣,梗係米線好少少
所以個人認為米線加配料就剛剛好
另上食物就不要太大期望

2019-09-02 104 views
平時食譚仔食到悶左,想轉轉新口味不妨去米線陣試佢地麻辣湯既米缐系列 會有D驚喜😚😚😚🐶肥牛手打豬肉丸麻辣湯米缐($48)先講講個湯底,我叫左小辣但已經好夠惹味,比較扁向麻多於辣米缐就是軟硬適中,剛剛好👍🏻肥牛和豬肉丸份量就略少左DD整體上湯底夠濃❤️❤️😍麻辣之味加分快快脆之選
平時食譚仔食到悶左,想轉轉新口味
不妨去米線陣試佢地麻辣湯既米缐系列 會有D驚喜😚😚😚

🐶肥牛手打豬肉丸麻辣湯米缐($48)
先講講個湯底,我叫左小辣
但已經好夠惹味,比較扁向麻多於辣
米缐就是軟硬適中,剛剛好👍🏻
肥牛和豬肉丸份量就略少左DD

整體上湯底夠濃❤️❤️😍麻辣之味加分
快快脆之選
2019-08-17
2019-07-20 172 views
約左個朋友食飯,佢話想係地鐵站附近搵野食。Apx呢D食飯時間,間間餐廳都要排隊。行過隔離個度,見呢間唔駛排隊,就入去試下啦。餐牌價錢唔算太貴,有2碗米線(湯底要轉麻辣湯另加2蚊)有2個小食,有菜,仲包2杯飲品。成個餐都係百幾蚊,價錢可以接受啦。個米線份量ok,味道唔錯的。特選小食揀左海南雞,味道就麻麻地。風味小食揀左豬頸肉,賣相就比較唔吸引,而且唔辣。時蔬就揀左蘿蔔冬菇,不過份量偏少,味道普通。整體都算可以,環境坐得舒服,可以慢慢食。

2019-06-25 191 views
一向早餐都係去華御結買個飯團就搞掂,今日唔知做乜突然間想食麥皮醒起公司附近嘅米線陣有個早餐好抵,$32有一份蛋治+一碗無糖牛奶藜麥麥皮+一杯飲品於是叫左呢個餐再配凍檸茶 (凍飲+$2)坐小巴時已經打電話去落單,咁就可以一去到就有得拎唔洗等五分鐘後行到過去就已經整好左啦蛋治比想像中厚身,仲以為炒蛋部份會係薄薄一層蛋皮,最驚喜係仲有少少蛋汁,麵包部份落牛油都幾重手,食到好濃牛油香味,不過對於減肥期間嘅我黎講就唔太好牛奶麥皮都大碗,佢亦都無另外俾定一包砂糖你備用,奶香味都幾明顯,藜麥份量都算多,煮得好杰身,溫度都算熱。凍檸茶都係俾大杯,唔係一般茶餐廳既紙杯仔。總括黎講都算抵食夾大件,呢個價錢都算OK啦

於是叫左呢個餐再配凍檸茶 (凍飲+$2)
坐小巴時已經打電話去落單,咁就可以一去到就有得拎唔洗等

五分鐘後行到過去就已經整好左啦

凍檸茶都係俾大杯,唔係一般茶餐廳既紙杯仔。
總括黎講都算抵食夾大件,呢個價錢都算OK啦
2019-06-25
TakeAway
$34 (Breakfast)
2019-06-07 188 views
在觀塘APM覓食,要找到抵食味道也不錯的實在不容易。有時想兩口子快食一個晚餐,我們喜歡去在APM旁,位於鱷魚恤中心的米線陣。這間店的裝修簡潔,但環境也很舒服,即使與小朋友同行也安心。食物方面,已光顧了很多次,覺得食物仍能維持水準。我們愛點王牌一人餐,包括米線,小食及飲品,比起譚仔其實實惠很多!湯底方面,我愛點擔擔面湯底,濃郁得來帶點點微辣,配米線剛好!配料方面,滷水豬腸也是必選的,大家下次去不妨試試看!跟餐的小食雞絲粉皮,儘量頗多而且很美味,是令人大滿足的一人餐!我們還加入了會員,好像是$180入會,有很多優惠券,用會員卡光顧每次也有九折,真係抵好多㗎!

2019-06-04 171 views
如果呢個 #世界,只有一種 #食物 可以 #每日供應🧐我諗我會揀 #湯麵🍜 #烏冬、#拉麵、#米麵 ... 總之咩麵都好,最緊要有個 #靚湯底😏不過出街食就唔可以要求太多,求其有啲味、夠飽肚就可以😅 #小秘書 無幫襯一排嘅 #米線陣,#全院滿座、#餐牌 上多咗啲選擇,可惜我怕 #醋酸,所以所有 #酸辣湯 都被DQ😏 呢日我揀咗 #麻辣湯米線😁 話哂係新嘗試,總有啲期待,#小秘書 仲叫定罐 #可樂 🥤以備不時之需😂 不過又估佢唔到啖湯都幾好味,對我呢種唔食得太辣嘅人嚟講,啱啱食😋 湯底少少辣再配埋啲 #肥牛肉... 唔錯喎!

2019-06-03
2019-05-09 170 views
觀塘區有許多美食選擇,但落雨綿綿,都係選擇返去APM晩餐,今晚選擇了屬於大家樂集團旗下的「米線陣」,這間餐廳並不是第一次光顧了,開初光顧是將軍澳中心分店(已結業),之後亦有再光顧其他分店,初期令人印象難忘的是它們的麻辣雞🐔及青瓜豆漿,幾年間,雖然米線陣的食物選擇愈來愈多,但是慢慢發現素質卻每況愈下。首先餐牌是黏黏的,只可以稍為用兩隻手指輕輕翻看。今次點了酸辣豬大腸木耳金菇米線+青瓜豆漿,木耳細細塊尚算爽口,但豬大腸切得碎碎的,金菇一束黏著分不開,米線煮得過淋,湯底有芫茜酸菜,但湯底本身的咸味蓋過了配料的味道,連芫茜酸菜的味道都不太感覺到,青瓜豆漿是最令人失望的,本身青瓜豆漿是特飲,跟餐要另加$15,以理解,特飲即是有特式的飲品,但原來它的特式就是「稀」😮,青瓜跟豆漿味是完全分開的,跟最初期米線陣濃濃豆香的青瓜豆漿予人清新感覺完全不同,真的有點失望!若要拉返高少少分數,就是餐廳的裝修及容許二人坐四人座。

若要拉返高少少分數,就是餐廳的裝修及容許二人坐四人座。
2019-05-01 971 views
今日同男朋友去apm行街,四圍都好多人喔,好多餐廳都要等位。甘岩見到米線陣排隊既人吾算好多,就決定食佢啦!!假期估吾到都有茶餐,仲要好抵食喔!炸排骨拼餃子🥟米線🍜呢個set好抵食!雖然配小碗米線,但吾係得幾啖果啲,都好大碗咖,仲有3粒小水餃🥟雖然湯底好普通,但米線好滑,又吾會一夾就斷,又吾會煮到糊狀甘,好食!另外炸排骨係用左豬扒既骨位,有3條。炸粉吾吉口,酥脆好好食!讚👍🏻豬扒包拼雪菜米線🍜真係要大讚個豬扒包,豬扒食落酥脆又吾油,仲要炸到熱辣辣!配個包好正,包好鬆軟咖!好味!雞絲粉皮:呢個茶餐加10蚊就有,都幾抵丫!吾會太細碟,而且麻醬好香,好味道!🤤🤤檸檬菜蜜:甜甜地好好飲,平時去餐廳飲菜蜜係無味咖!估吾到呢度真係有菜蜜既味道另外,想讚一讚呢間分店既員工,好有禮貌!我地個豬扒包等左好耐,有個男仔侍應同我地講佢吾小心整跌左落地下,已經重新整過,之後一整好又即時拎俾我地!勁有禮貌!讚👍🏻男朋友話有點窩心感覺添🥰🥰

假期估吾到都有茶餐,仲要好抵食喔!

炸排骨拼餃子🥟米線🍜

豬扒包拼雪菜米線🍜

雞絲粉皮:

檸檬菜蜜:

男朋友話有點窩心感覺添🥰🥰
2019-05-01
$42.5 (Tea)