2024-02-23 124 views
呢間舖頭都好多年,如果唔係朋友開聲,我都唔會走入去,但係見到門面真係好多特價嘅宣傳。衛生程度差劣我見到一啲好唔想見到嘅動物。見到餐牌價錢非常親民喺旺角油麻地呢啲地方好少見,通常都係舊屋村價錢。但嘢食真係完全零期望。鯛魚嘅刺身係咬唔爛,壽司有明水平一般發揮,飯嘅話可以想像兩餸飯日本版。成個體驗令我諗返起西九龍中心10幾廿年前嘅平價質素。好老實講,如果而家香港人咁要求質素就一定唔會揀呢一間,如果想平嘅話都有好多連鎖店水準更加發揮得好標準,我為呢一間舖頭嘅前途而擔心。

2K
2023-04-04 543 views
行過路過,就入去醫肚 ....單看門面,就感覺到是一間港式日菜餐廳,所以並沒有對食物的質素有什麼期望,只要吃完不會搞肚痛,我就收貨 ~鮭魚軍艦壽司: 手工粗支大葉,魚肉沒有魚味,紫菜也不夠脆口,壽司飯帶點微酸,可以加分 , 但也彌補不了魚肉的味道 , 整體來說不合格 ~煎日式餃子 : 餃子吃落口就知道,大概是大陸超級市場「佳×」的廉價貨,而且還要煎得硬掘掘,餃子汁也欠奉,pathetic ~叉燒拉麵 : 港式的日本拉麵 , 大家大概會知道是什麼味道 , 湯底是 "味精" 湯 (不是味噌湯) , 嚐過一口就算了,日式叉燒當然都是廉價貨,肉質硬如鐵 .... 還可以說什麼呢 ~幸好 , 吃完這一餐 , 我都沒有搞肚痛 , 所以都收貨, 真係得啖笑 ~本篇完 ~
行過路過,就入去醫肚 ....

本篇完 ~
同朋友誤打誤撞入去呢間日本餐廳,入到去服務係ok嘅,不過嚟到啲嘢食呢真係好嚇人,個鰻魚飯面頭得幾粒,啲飯呀係好凍嘅啱啱雪櫃拎出嚟咁,你話我如果係叫壽司飯我都算啦,我係叫熱食嘅鰻魚飯,估唔到個飯係完全冰凍嘅。咖哩雞飯呢就太鹹,好彩呢佢都係叮熱咗個咖哩雞先上碟,啲雞肉呢都熱嘅,但係有啲醬汁啲呢係未熱到,所以見到啲咸雞肉熱但係隔離有一嚿嚿以為係牛肉嘅嘢原來係鯨咗嘅咖哩汁。整體完全係一個冇誠意冇熱承整嘢食嘅偽日本餐廳,好後悔冇check過openrice先入去食,因為經過太多次都冇幫襯過,依家好後悔馬上去咗隔離間茶餐廳坐低食嘢,連餐飲都懶得叫啦都慳返費事叫,已經埋單走人。唯一可以賺嘅制服務員態度算係咁,睇得出煮出嚟嘅嘢嘅質素,我估個老闆應該係想捱埋個租約就執笠嗰種感覺,係“無心料理”著通菜式都唔整得唔好,又點會再有下次幫襯一啲更好嘅嘢丫。冇下次講完。

同朋友誤打誤撞入去呢間日本餐廳,
入到去服務係ok嘅,
不過嚟到啲嘢食呢真係好嚇人,
個鰻魚飯面頭得幾粒,
啲飯呀係好凍嘅啱啱雪櫃拎出嚟咁,

你話我如果係叫壽司飯我都算啦,
我係叫熱食嘅鰻魚飯,
估唔到個飯係完全冰凍嘅。

咖哩雞飯呢就太鹹,
好彩呢佢都係叮熱咗個咖哩雞先上碟,
啲雞肉呢都熱嘅,但係有啲醬汁啲呢係未熱到,

整體完全係一個冇誠意冇熱承整嘢食嘅偽日本餐廳,
好後悔冇check過openrice先入去食,
因為經過太多次都冇幫襯過,
依家好後悔馬上去咗隔離間茶餐廳坐低食嘢,
連餐飲都懶得叫啦都慳返費事叫,
已經埋單走人。

唯一可以賺嘅制服務員態度算係咁,

係“無心料理”

著通菜式都唔整得唔好,又點會再有下次幫襯一啲更好嘅嘢丫。
冇下次講完。
2022-08-16 535 views
三井沙律好味,除了清新蔬菜外,還有三文魚粒,吞拿魚粒,配上胡麻醬美味。芒果啫喱就稍為甜左。炸蝦手卷也不錯,脆口,可惜沒有wasabi 和醬油。炸魚香脆,拉麵份量大食得飽飽。
好几次路过,终于在今天进去吃一波,且已经做好,至少花一百港币的准备,点了最后一页相对优惠的套餐,就是我发的这几样,没记错的话周五六点以后是要在原有价格基础上加18,75+18就是93。当然啦,日料本来就不便宜,在香港用这种价格吃到味道不错的,鳗鱼饭猪扒寿司雪碧,已经算是很合适了,我这个最后是收了9元的服务费。

2021-10-08
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
2021-08-05 588 views
價錢適合優質海鮮優質服務,絕對係家庭合適價錢平得來之餘好食,部份食品有半價最好食過燒生蠔,同埋三文魚較,叉燒拉麵麵豉湯底,非常之唔錯,價錢三百幾,兩人食食得比較開心🥳🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
價錢適合優質海鮮
優質服務,絕對係家庭合適
價錢平得來之餘好食,部份食品有半價

2021-03-22 813 views
下午茶又有d口痕想食刺身醒起朋友講過呢間個下午茶餐抵食同埋可以有唔同配搭。餐牌好清晰叫左ABCD,$47三文魚蟹子飯,熱檸蜜吞拿魚壽司,三文魚刺身四塊薄身三文魚,不過飯都幾多四塊較厚身既三文魚刺身鮮味唔夠但仍有少少魚味但係呢個價錢呢個質素可接受吞拿魚壽司 冇乜味,但係又唔似再劣質果d咬落去會粉粉地咁整體嚟講,個tea set份量ok既,睇你點配搭不過見佢呢度都係即叫即整同埋座位都舒服平平地喺度食都ok既。
下午茶又有d口痕想食刺身
醒起朋友講過呢間個下午茶餐抵食同埋可以有唔同配搭。

餐牌好清晰

Tea set

叫左ABCD,$47
三文魚蟹子飯,熱檸蜜
吞拿魚壽司,三文魚刺身

蟹子三文魚飯

四塊薄身三文魚,不過飯都幾多

三文魚刺身,吞拿魚壽司

四塊較厚身既三文魚刺身
鮮味唔夠但仍有少少魚味
但係呢個價錢呢個質素可接受

吞拿魚壽司 冇乜味,但係又唔似再劣質果d咬落去會粉粉地咁

整體嚟講,個tea set份量ok既,睇你點配搭
不過見佢呢度都係即叫即整同埋座位都舒服
平平地喺度食都ok既。
2020-09-08 933 views
今日去油麻地見客.....見完之後覺得肚餓想去食個下午茶剛啱經過呢間開咗好耐嘅壽司店就走入去食下我係比佢哋嘅下午茶所吸引當然不要想着好高質素但勝在夠抵食和多選擇佢哋嘅下午茶有幾個唔同嘅選擇....當然我咁大食一定會揀哂AB C D....加上我呢個三文魚控....今次就全部叫晒三文魚呢個三文魚刺身飯...雖然三文魚薄薄地...但係都尚算新鮮略嫌個飯太多....又唔想浪費....所以食到超級飽再泰呢個鰻魚青瓜手卷....食完真係飽到上心口呢杯橙汁略嫌太甜不過A B C D加埋成為$55....咁多嘢食...都算係咁啦
今日去油麻地見客.....見完之後覺得肚餓想去食個下午茶
呢個三文魚刺身飯...雖然三文魚薄薄地...但係都尚算新鮮
略嫌個飯太多....又唔想浪費....所以食到超級飽
再泰呢個鰻魚青瓜手卷....食完真係飽到上心口
呢杯橙汁略嫌太甜
三文魚腩入口即化,赤貝刺生爽口,海膽味濃,依個價好難得可以食到酒店水準ge刺生😋最驚喜係個蘋果雪巴,出奇地好味,好重味蘋果味一間5顯眼ge日本料理店,用依個價錢食到依個水準值得一試
一間5顯眼ge日本料理店,用依個價錢食到依個水準值得一試
2019-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-08-26 1043 views
本身諗住去某雜誌賣晒廣告位於佐敦嗰間食壽司,點知新店開張人龍長到見唔到隊尾,所以離開咗,沿着油麻地方向繼續行睇吓有冇日本料理,點知真係比我地搵到一間叫禮三丼既餐廳。餐廳做緊優惠,全日半價,就坐低左試試。餐牌款式多,性價比高,拉麵,壽司,刺身,炒飯丼飯都有 仲有自選定食套餐都只係$75,幾抵食!我哋就叫咗一版海膽,雖然同餐牌上面嘅圖片份量唔係好一樣,不過海膽真係好鮮甜,容易入口,絕對係高質海膽,不過紫菜就麻麻哋,可能放耐左唔夠脆。餐牌上面嘅海膽刺身係咁樣嘅。。。不過$100算係咁啦,圖片只供參考叫咗蟹子壽司,北寄貝壽司同油甘魚壽司同埋八爪魚刺身。壽司都係$18一款,除咗油甘魚其餘兩款都好新鮮,北寄貝爽甜!壽司飯醋味比較輕,個人比較鍾意食酸小小嘅壽司飯,蟹子壽司就冇乜特別,都係紫菜唔夠脆口,都好味既!呢味叫做金龍,即係炸蝦天婦羅壽司,真係即叫即炸,蝦天婦羅上到枱仲熱辣辣脆卜卜,壽司飯嘅比例啱啱好,好味!呢隻生蠔唔記得叫咩名,不過我極力推介!生蠔非常新鮮,大隻又飽滿!加埋秘製醬汁,別有一番風味,平時食生蠔我就咁加檸檬汁,因為我覺得咁先食到蠔嘅鮮味,今次呢隻基本上咩都唔使加,蠔本身好cream
餐廳做緊優惠,全日半價,就坐低左試試。

餐牌款式多,性價比高,拉麵,壽司刺身,炒飯丼飯都有

仲有自選定食套餐都只係$75,幾抵食!

叫咗蟹子壽司,北寄貝壽司同油甘魚壽司同埋八爪魚刺身壽司都係$18一款,除咗油甘魚其餘兩款都好新鮮,北寄貝爽甜!

呢隻生蠔唔記得叫咩名,不過我極力推介!生蠔非常新鮮,大隻又飽滿!加埋秘製醬汁,別有一番風味,平時食生蠔我就咁加檸檬汁,因為我覺得咁先食到蠔嘅鮮味,今次呢隻基本上咩都唔使加,蠔本身好creamy 好滑加上醬汁又好鮮甜,簡直係享受!

半磅肥美三文魚,肥瘦適中,肉質唔會太實,但又未至於入口即溶,我比75/100分,而家做緊半價幾十蚊真係好抵食!

燒魷魚係就幾香,不過好似過熟硬左小小,甜甜地有啲炭燒既香味。
不錯
食咁多嘢埋單都係五百幾蚊,超抵食!
2019-08-25
自從在平時食開的日式"飯堂"受氣後,已經不會再去。但壽司刺身癮難忍,唯有去屋企附近另一間相對比較貴的日式食店。三文魚刺身,一磅,原本正價$168,現在半價$84,再加$30轉三文魚腩。對比起三文魚(之前吃過)三文魚腩厚切大件又肥美,高質得多。最可恨的是,吃到最後一件,無意識反向另一面,發現一隻如黑芝麻大小的死昆蟲😩😭🤯🤮。原本打算作為飯堂的我們,當然取消了念頭。自選定食,留意細字才發現六點後加$18。即是$93。軍艦壽司、刺身都不錯,尤其軍艦壽司,紫菜還是脆卜卜的。咖哩豬扒飯則中規中矩,炸豬扒不厚粉是不錯的,就是咖哩一點都不辣。座位舒服,很多卡座,又大又寬。服務也不算差(所以有加一)。可惜小昆蟲令今餐蒙上陰影。另外有WiFi 等於沒WiFi,超慢又連不上,可以不用試。

自選定食,留意細字才發現六點後加$18。即是$93。軍艦壽司刺身都不錯,尤其軍艦壽司,紫菜還是脆卜卜的。咖哩豬扒飯則中規中矩,炸豬扒不厚粉是不錯的,就是咖哩一點都不辣。

另外有WiFi 等於沒WiFi,超慢又連不上,可以不用試。
2019-07-05
2019-01-08 374 views
第一次行入去食,d刺身腥臭,拉麵成塊餅咁,服務態度又極差,仲衰過茶餐廳d飛碟文化,仲有門口寫住半價但個價錢都好唔抵食,個人建議未去過唔好去。。。。。。。。。。。
2018-09-19 957 views
失望的晚餐-滑蛋豬扒飯2018/09/13經常行過油麻地,想試試未食過嘅店,經過見門口餐牌寫有全日優惠嘅飯,可只選一款壽司,拉麵及配料,($75)於是進去了。因當日唔想食太飽,睇睇餐牌時又心血來潮想食炸豬扒,於是order了滑蛋豬扒飯。全個飯的賣相還可以,上菜時也是熱辣辣的。但那豬扒真令我失望至極,如同浸了水的豬扒,那口感讓我懷疑這豬扒從來沒有脆過,連沒有沾到蛋和醬汁的部份也是淋身的,明明在飯碗中還噴著煙,但卻一點也不新鮮。滑蛋還可以,留有半生熟的部份,賣相很吸引。但飯粒就一點都不飽滿不像日本的米飯。整餐食落我覺得米線店的炸豬扒都比他們店出色,吉野家的米飯也比他們可口。一餐不滿足的飯,還要收加一,店內人不多,如純想傾計也是個好地方。
失望的晚餐-滑蛋豬扒飯
2018/09/13

滑蛋豬扒飯

因當日唔想食太飽,睇睇餐牌時又心血來潮想食炸豬扒

但那豬扒真令我失望至極
,明明在飯碗中還噴著煙,但卻一點也不新鮮

滑蛋還可以,留有半生熟的部份
,賣相很吸引。但飯粒就一點都不飽滿不像日本的米飯
。整餐食落我覺得米線店的炸豬扒都比他們店出色
,吉野家的米飯也比他們可口

一餐不滿足的飯,還要收加一
,店內人不多,如純想傾計也是個好地方。
2018-07-03 733 views
到油麻地購物完畢,跟著想去嘆下午茶,找到一間日式,地方一般,勝在四十幾蚊一個日式下午茶,可選一款麵食或飯,一款壽司,再加一個小食,配杯熱飲,真的超值。我地選了二個,放滿枱,好豐富。九州拉麵,有帆立貝,豚肉,溫泉蛋,蟹柳,湯底好濃好味。二款壽司都唔錯,小食叫咗一件豬扒,炸得脆脆,另外有招牌三井沙律,幾好吃。下次再試其他款食物
我地選了二個,放滿枱,好豐富。
九州拉麵,有帆立貝,豚肉,溫泉蛋,蟹柳,湯底好濃好味。
下次再試其他款食物

2018-05-04 662 views
老實講我真係未食過咁難食嘅壽司嗰啲 壽司 飯水又多又暖我真係未食過咁難食嘅壽司飯好似好濃嘅粥咁樣佢個主打黑椒生蠔真係勁唔掂又喊又冇蠔味超級勁難食仲要係廚師推介勁頂唔順雖然啲魚生算係新鮮不如主打生食算數起碼都可以食番啲正常嘅嘢起碼唔使咁多手藝老實講樓面係ok但係啲嘢唔好食都係枉然不如專注喺一樣嘢上面 一下就熟食 但係好明顯唔係佢嘅強項如果要食好食嘅嘢 唔係茶餐廳嘅感覺就唔好揀呢間壽司飯都做唔好熟食可能會好啲燒銀鱈魚可能係佢最好食嘅嘢魚生都尚算新鮮
老實講我真係未食過咁難食嘅壽司
嗰啲 壽司 飯水又多又暖