2020-11-17 3741 views
呢間係西餐廳,本身都係諗住嚟食威靈頓牛柳之類的Dinner Set,但係一坐低嘅時候,見到佢呢一個宣傳餐牌,宣傳呢度嘅特色雞翼,有柚子蜜糖、鹹蛋、辣椒、胡椒等四款口味。因為太熱氣的緣故,我冇食晒四款,只係食咗其中三款,但都覺得真係幾好食。第一款係柚子蜜糖雞翼,首先雞翼一定係新鮮熱辣辣炸出嚟,放落咀嘅時候都仲好熱,而且非常多汁,再加埋柚子蜜糖,就咁望落去,應該係真係直接係罐都筆出黎,再慢慢放落雞翼嘅外層,所以味道都好Rich,而且佢嘅甜味亦都可以中和雞翼嘅油膩感。下一款就係鹹蛋黃醬雞翼:雞翼嘅外層塗上左鹹蛋黃醬,而且炸得非常香脆,甜鹹蛋黃亦變得好香脆,鍾意重口味嘅人士應該會幾鍾意,好邪惡,但如果稍為重視健康嘅話,油膩+鹹蛋黃呢個配搭可能要配塔下呢度嘅花茶中和一下。在下一款就係呢度嘅辣椒雞翼:我自己就覺得呢一款係最刺激,因為真係用好辣嘅辣椒粉整出雞翼,食嘅時候一定要配埋凍飲,如果飲熱飲嘅話就真係gg了。我就叫咗杯凍Latte。最後亦都叫埋呢度嘅海鮮濃湯,海鮮濃湯裏面有兩隻大蝦、蜆肉、同埋魚柳,呢個湯底係龍蝦湯底嚟嘅,都幾結下唔錯。

下一款就係鹹蛋黃醬雞翼:

在下一款就係呢度嘅辣椒雞翼:

我就叫咗杯凍Latte。

2020-11-16
2020-11-01 2883 views
今晚朋友約左小妹食minifriday, 好耐之前食過觀塘分店覺得唔錯, 今次就試下有冇新菜式😋! 入到餐廳雖然座位無觀塘分店多, 不過勝在環境比較靜而且有情調d, 菜式方面亦多左選擇, 今次小妹就揀左一個Set同兩款小食同朋友share, 邊食邊傾!墨西哥脆片一坐底就會擺係枱面, 比你邊食住邊揀野食, 口感香脆唔油膩!沙律🥗餐湯🥣維尼雞翼🐔酸酸甜甜嘅柚子蜜🍊🍯沾滿哂成隻雞翼, 咬落去熱辣辣出哂煙, 外皮微脆內嫩幾juicy, 非常開胃!咸蛋黃薯角薯角份量幾多, 咸蛋黃味道極濃厚, 啖啖滋味😋, 不過小妹建議多人share!碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁🐖黑豚西冷肉質厚實, 口感軟腍無豬羶味, 配菜方面有露荀bb,粟米🌽同薯蓉🥔, 薯蓉混合左黑松露, 口感幼滑, 幾有誠意!焦糖布丁🍮蛋味濃郁, 質感較厚實, 不過不失是日甜品🍰士多啤梨慕絲蛋糕🍓🍰, 上層軟滑, 下層係濕潤嘅芒果味餅底, 味道幾特別!

墨西哥脆片

沙律🥗

餐湯🥣

維尼雞翼🐔

咸蛋黃薯角

碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁🐖

焦糖布丁🍮
蛋味濃郁, 質感較厚實, 不過不失

是日甜品🍰
2020-10-27
  • 維尼雞翼
今晚近近地又黎到旺角食西餐,mini friday 都食過好幾次~不過一次比一次多人,沒想到周一晚上都爆滿。餐牌有單點,dinner set同diy pasta, 甜點同cocktail酒類。未點餐就會有一碟薄脆嘅前菜,份量都幾多。叫左一個晚餐:有餐湯及沙律。沙律最特別有乳酸爆珠,口感特別。另叫左卡邦尼意粉及水牛城雞翼水牛城雞翼 $78 雖然餐廳出了時代抗翼系列有4款新口味,但我偏愛傳統水牛城嘅酸同辣口味,共6隻。卡邦尼扁意粉 $98 食落夠creamy, 扁意粉掛汁力強,有埋溫泉蛋加分。Dinner set: 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 $168見佢醬汁幾特別,平時又食牛扒較多。今次就試下雞扒。雞扒好大塊又厚肉,食落嫩滑。黑松露忌廉口味嘅花膠真係第一次食到,黑松露味幾濃郁,仲配埋黑松露薯蓉。晚餐加$1 甜品焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都幾突出。最後叫左即製梳乎厘配雪糕 $108雪糕口感似雪葩,感覺似自家製。梳乎厘好似平時杯焗果種嘅變奏版,食落蛋糕感較重。

不過一次比一次多人,沒想到周一晚上都爆滿。

未點餐就會有一碟薄脆嘅前菜,份量都幾多。

叫左一個晚餐:有餐湯及沙律。
沙律最特別有乳酸爆珠,口感特別。

另叫左卡邦尼意粉及水牛城雞翼

水牛城雞翼 $78

卡邦尼扁意粉 $98
食落夠creamy, 扁意粉掛汁力強,有埋溫泉蛋加分。

Dinner set: 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 $168

晚餐加$1 甜品
焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都幾突出。

最後叫左即製梳乎厘配雪糕 $108
雪糕口感似雪葩,感覺似自家製。
梳乎厘好似平時杯焗果種嘅變奏版,食落蛋糕感較重。
2020-10-19
  • 卡邦尼扁意粉
  • 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒
2020-10-27 1857 views
今晚出了旺角,行完兆萬睇玩具後,同朋友行過對面嘅銀成跟住就上了這裡,朋友推薦這裡一個好有打卡嘅食物,火焰脆燒德國咸豬手,同埋個特色DIY Pasta set,另外加埋個水牛城雞翼,跟set 有個田園沙律,餐湯,同埋一杯咖啡或茶!水牛城雞翼上面塗滿了醬汁,外皮香脆,咬開內裡肉質嫩滑夠晒入味!重點夠晒大隻真係啖啖肉!火焰脆燒德國咸豬手上枱時店員就係上面淋上酒,跟住點火,真係十分搶眼吸晴,之後再由廚師幫客人切件上枱,十分細心,咸豬手十分大隻,就算切件都好多件,卜卜脆嘅皮加埋咸咸地嘅豬手,燒得十分好味!加埋酸酸嘅配菜入口感覺開胃醒神!而個DIY Pasta 就額外加了龍蝦,上枱時大大隻嘅龍蝦在闊條面上,見到上面充滿蝦膏加埋彈牙爽口嘅蝦肉真係超正!而個自選汁就係辣味茄汁配煙韌彈牙闊條麵,加上彈牙煙韌大啡菇,整體配搭款式多,可按個人喜好選擇,真係可以有不同嘅組合,總有一款啱自己口味!最後追加埋個心太軟作為今晚嘅甜品,因即時處理,真係等了一會,上枱切開,朱古力由個心流出,朱古力味道濃郁,配埋個香滑朱古力雪糕,味道十分配合!雖然玩具就睇唔啱,但在這裡就找到啱食嘅食物,真係十分滿足嘅一晚!

Dinner
2020-10-21 1732 views
疫情稍為緩和 就聽到好姊妹的好消息上星期就相約到呢一間旺角的Mini Friday 去收喜帖以及分享一下喜悅呢一間餐廳位於旺角銀城廣場地點絕對方便餐廳嘅裝修寬敞 簡約既吊燈 加上輕鬆嘅音樂實在係聚腳嘅好地方餐廳嘅食物質素都幾高一個脆卜卜嘅脆餅用嚟配啤酒就最適合不過呢一個《芒果黑松露鮮蝦沙律》賣相花盡心思沙律除咗有彈牙的蝦肉之外仲加入爽脆的洋蔥粒同埋香甜嘅芒果黑松露醬汁嘅調配恰當既有黑松露香氣 同時亦有酸甜味道配搭相當不錯另外的《溫泉蛋菠菜大啡菇》好味得嚟又健康大啡菇有肉嘅口感同時又有大量蛋白質係瘦身女士嘅恩物另外菠菜用咗忌廉同芝士烹煮 食落美味上面嘅溫泉蛋雖然唔係太流心但係就有溏心效果另外嘅主菜《美式BBQ豬肋骨》焗得非常香口BBQ sauce 非常惹味豬肋骨嘅肉非常juicy幾個人一齊share就最適合不過另外就叫咗呢度嘅招牌甜品《即製梳乎厘班戟配雪糕》梳乎厘班戟充滿空氣感食曬成塊都唔會覺得太飽濟而且充滿咗蛋香 加埋香甜嘅吉士汁輕易就畀我哋幾個女士K. O. 整體嚟講呢一間 Miini Friday質素同環境都相當唔錯係疫情嘅情況下 就算食飯都一定要保持衛生警覺呀
疫情稍為緩和 就聽到好姊妹的好消息

另外就叫咗呢度嘅招牌甜品《即製梳乎厘班戟配雪糕》

梳乎厘班戟充滿空氣感

食曬成塊都唔會覺得太飽濟

而且充滿咗蛋香 加埋香甜嘅吉士汁

輕易就畀我哋幾個女士K. O.

係疫情嘅情況下 就算食飯都一定要保持衛生警覺呀

• 芒果黑松露鮮蝦沙律
3 day(s) ago 0 views
話咁快 又到拎模型嘅大日子啦🥳👏🏻同隻豬 去咗剧扒慶祝一下先呢😝😛平時去開旺角 都係喺附近掃街😗😙好少去樓上舖 今次就跳出框框😂🤣去咗一間西式餐廳 過一個下晝😆😌呢個地方好舒服 啱曬朋友聚會👭🏼👬我同隻豬叫咗肉肉 配飯同薯菜🐼🐷仲有最愛嘅羅宋湯 做餐前湯添💯🤟🏻Grilled Lamb Chop (2 bouns) with Red Wine Sauce ($98)炭燒香草羊扒 配 紅酒燒汁 [ 飯 / 意粉 / 薯菜 ] ($98)我嘅羊架就叫咗Medium Well 煎得好香嫩 而且唔會有羶味添對於食肉獸嘅我嚟講 如果份量可以多翻少少 咁就Perfect池啦Grilled NZ Beef Ribeye Steak with Black Truffle Sauce ($98)燒紐西蘭肉眼扒 配 黑松露燒汁 [ 飯 / 意粉 / 薯菜 ] ($98)寶貝嘅肉眼扒一樣都係叫咗Medium Well 肉質方面相對較多筋好難咬 食落有啲韌但個燒汁幾特別 作點䮕之餘 無Cover咗本身嘅牛味 而薯蓉打得好細滑 值得一讚
話咁快 又到拎模型嘅大日子啦🥳👏🏻
2021-01-25
Dining Offer
Tasting Event
4 day(s) ago 0 views
今日同媽媽去咗旺角食午餐見到三文魚扒配薯菜都係$68!仲要免加一!有餐湯、飲品🤩佢個薯蓉加左黑松露勁正💗!我自己要左炭燒肉眼扒配意大利粉 $98其實都可以揀配飯或者薯菜~呢個價錢可以食到肉汁豐富嘅牛扒真係算抵食!7成熟油脂分布均勻、入口唔韌意粉仲用蒜蓉牛油汁炒過,誠意十足🍝口感煮得偏軟身,但唔會爛,我都幾鍾意呢個口感!餐湯就有時係紅湯,有時係什菌湯今日係什菌湯好creamy好香濃下次會再同朋友過嚟食

今日同媽媽去咗旺角食午餐

見到三文魚扒配薯菜都係$68!仲要免加一!
有餐湯、飲品🤩
佢個薯蓉加左黑松露勁正💗!

我自己要左炭燒肉眼扒配意大利粉 $98
其實都可以揀配飯或者薯菜~
呢個價錢可以食到肉汁豐富嘅牛扒真係算抵食!
7成熟油脂分布均勻、入口唔韌
意粉仲用蒜蓉牛油汁炒過,誠意十足🍝
口感煮得偏軟身,但唔會爛,我都幾鍾意呢個口感!

餐湯就有時係紅湯,有時係什菌湯
今日係什菌湯好creamy好香濃
下次會再同朋友過嚟食
6 day(s) ago 0 views
今日阿喵去旺角🔪🥩🐮🐐餐廳設計簡約 寬敞 好坐部分卡位有陽光 幾正呀👍午市套餐唔算多 有餐湯 包冷熱飲有幾款扒餐 價錢相宜 唔算貴喎👌價錢唔使五十蚊就有餐食款式仲幾吸引 仲唔駛加一㖭😚磨菇忌廉湯creamy 🍄味幾濃郁炭燒香草羊扒配紅酒燒汁跟飯帶有小小羊騷味 肉質軟嫩作為羊迷既我 非常喜歡😋纽西蘭肉眼扒配黑松露燒汁肉眼扒超驚喜 大大塊厚切七成熟 肉帶少少紅 👍juicy 有肉感 有質感 有牛氣😍走甜凍檸水杯綠碟熱檸茶今餐👭 兩個食肉獸好滿足呀~🤤🤤
今日阿喵去旺角🔪🥩🐮🐐

走甜凍檸水
杯綠碟熱檸茶
今餐👭 兩個食肉獸好滿足呀~🤤🤤

2021-02-18
新年期間食左好多餐中菜,今日好想食下西餐,最後來到旺角呢間餐廳食晏,其實之前都係度食過晚餐,試過佢地嘅威靈頓牛柳,覺得都幾好食😋,所以再幫襯。去到餐廳大約一點鐘左右,差不多坐滿客人。先上一碗開胃的西湯🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 (飯)$98Grilled NZ Beef Ribeye Steak with Black Truffle Sauce 實在太想食牛扒🤣,見到呢道菜即點,ordered七成熟。果然無叫錯!肉質軟腍,好鐘意個黑松露燒汁,味道同塊扒好match 。🐟香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯) $68Grilled Salmon Fillet with Herbs Cream Sauce係一個全熟嘅三文魚,啱晒啲唔鍾意食生野嘅朋友們,肉質係比較「實的的」但一啲都唔乾,配上忌廉汁調味creamy但不會太膩。餐飲叫左檸檬茶和熱咖啡☕️。

去到餐廳大約一點鐘左右,差不多坐滿客人。

先上一碗開胃的西湯

餐湯

🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 (飯)$98

🐟香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯) $68

香煎三文魚柳 配香草忌廉汁(飯)

餐飲叫左檸檬茶和熱咖啡☕️。

熱檸檬茶

熱咖啡

2021-02-16
$80 (Lunch)
餐湯
熱檸檬茶
熱咖啡
  • 燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁
-••••••••••••••••••••••••••••••🍟Mini Friday (旺角)📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓☎️電話:37059125/68507056(Whatsapp)⏰營業時間:12:00-16:00,18:00-23:30🥩皇牌威靈頓牛柳 性價比高既威靈頓牛柳👍🏾出面層酥皮幾脆,焗得岩岩好,如果牛油香味重啲就更正,切開入面有蘑菇夾住牛柳,蘑菇味不太重,牛柳5成熟岩岩好👍🏾肉質都幾腍,牛味不錯🐮伴碟有黑松露薯蓉同蕃茄、翠玉瓜,薯蓉好香滑,十分不錯。呢個威靈頓牛柳應該係簡化版本,我食唔出有巴馬火腿同芥末,雖然味道上層次無咁豐富,但呢個價錢佢既質素都真係不錯😆記得趁熱食啊,酥皮腍左就唔好食啊啦❤️🐃🐓水牛城雞翼 水牛城雞翼個汁調較得唔錯,唔係Tabasco雞翼🙈如果雞翼再炸得脆啲就更好了😜🍟炸薯條配黑松露醬 呢個薯條就真係差啲啦,炸果方面其實真係炸得幾脆,但薯條陣油膉味真係幾勁,點左醬都食到😖🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩我個人認為呢間餐廳既食物質素都ok既,而且價錢都幾公道,環境我覺得正常啦,但服務就不要期望太高,可能人手不太多,同埋Openrice訂位話有88折,
🍟Mini Friday (旺角)
📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

🐃🐓水牛城雞翼

炸薯條配黑松露醬

🍟炸薯條配黑松露醬

🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩🍟🥩

我個人認為呢間餐廳既食物質素都ok既,而且價錢都幾公道,環境我覺得正常啦,但服務就不要期望太高,可能人手不太多,同埋Openrice訂位話有88折,但end up係無折到既,不過我地都唔記得左,之後先諗返起,所以如果係Openrice訂位既埋單時記得留意有無折到啊😆

Lunch
皇牌威靈頓牛柳
水牛城雞翼
  • 威靈頓牛柳
MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒最近出旺角,都會搵下樓上鋪餐廳黎食,一來貪佢唔洗排隊,二來通常無咁迫呢度午餐去到1600 有六款餐選擇,最便宜一款係番茄汁鴨胸肉意粉$48想食豪D,午餐都食扒,有一款紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁,可配飯或意粉或薯菜 $98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!先上紅湯,有洋蔥,蘿蔔粒,少辣,幾好飲,如果可以添飲就好!好足料扒未上,飲住杯檸茶等下先!最近飲檸茶都走甜,對糖漿有過敏反應!紅茶底夠香!大約10分鐘就上主菜,薯條都係即炸!抵讚!加分~係煎5成熟既肉眼扒上淋上醬汁肉質好,油分重,肉嫩多汁,係相當唔錯既牛肉配既醬汁唔會搶過肉既味道,味道香而不油膩情人節過黎食飯都抵!
MINI FRIDAY ,出名食西餐或食扒
$98 ,包餐湯+茶,即係有$100有找!
大約10分鐘就上主菜,薯條都係即炸!抵讚!加分~
係煎5成熟既肉眼扒上淋上醬汁
肉質好,油分重,肉嫩多汁,係相當唔錯既牛肉
配既醬汁唔會搶過肉既味道,味道香而不油膩

情人節過黎食飯都抵!
2021-02-04 18 views
➊ Wellington beef 皇牌威靈頓牛柳 🥩 $298由於酥皮同牛柳一齊焗,所以冇得揀幾成熟,但酥皮好鬆脆,牛柳豐富有肉汁😋➋ Buffalo chicken wings 水牛城雞翼 🍗 $78 雞翼用特調辣醬,好入味同開胃➌ Black truffle and cream sauce linguine 黑松露忌廉汁扁意粉🍝 $118意粉好多汁同creamy, 黑松露同蘑菇味都好濃郁➍ Chocolate brownie 朱古力布朗尼 🍫 $48個布朗尼配埋啲藍莓醬唔算太甜,軟硬度適中
➊ Wellington beef
皇牌威靈頓牛柳 🥩 $298

➋ Buffalo chicken wings
水牛城雞翼 🍗 $78
雞翼用特調辣醬,好入味同開胃

黑松露忌廉汁扁意粉🍝 $118
意粉好多汁同creamy, 黑松露同蘑菇味都好濃郁

➍ Chocolate brownie
朱古力布朗尼 🍫 $48
個布朗尼配埋啲藍莓醬唔算太甜,軟硬度適中

• 水牛城雞翼
  • 卡邦尼扁意粉
  • 威靈頓牛柳
2021-01-29 81 views
今日係旺角返工,所以要係呢頭搵野食上openrice見到呢間西餐好吸引就決定試下午餐有好多選擇,飯,意粉價錢好合理,包湯同咖啡/茶另外亦有單點菜式,連傳說中既威靈頓牛柳都有!點完餐好快就有湯飲,好濃郁足料令我好開胃又暖到肚燒紐西蘭肉眼扒配 黑松露燒汁 (薯菜)牛扒份量大,我一個人都食係岩岩食得哂對得住個價錢大概5-7成熟,係我最喜愛既熟度好軟淋,好重肉味配埋燒汁好惹味薯蓉打得好smooth,入口好順滑比平時既薯條薯角更好食餐廳非常有心機,加分!
今日係旺角返工,所以要係呢頭搵野食
上openrice見到呢間西餐好吸引就決定試下

午餐有好多選擇,飯,意粉
價錢好合理,包湯同咖啡/茶
另外亦有單點菜式,連傳說中既威靈頓牛柳都有!

點完餐好快就有湯飲,好濃郁足料
令我好開胃又暖到肚

燒紐西蘭肉眼扒配 黑松露燒汁 (薯菜)
牛扒份量大,我一個人都食係岩岩食得哂
對得住個價錢
大概5-7成熟,係我最喜愛既熟度

好軟淋,好重肉味
配埋燒汁好惹味
薯蓉打得好smooth,入口好順滑
比平時既薯條薯角更好食
餐廳非常有心機,加分!
2021-01-27 61 views
旺角產檢完約了好朋友,來到銀城的minfriday食中午,叫左兩個lunch set🫕是日餐湯:忌廉湯味道正常,最特別係裏面有幾粒八爪魚同蜆幾有咬口🐔香烤美國大雞扒配洋蔥燒汁意粉 $58意粉幾有咬口,真的大大塊雞扒好厚肉和淋身,又唔會好鞋口🥩燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁跟薯菜 $98肉眼扒叫咗五成熟不過我感覺偏七成熟,味道以呢個價錢jo覺得還可以,薯蓉綿滑,仲有少少黑松露,不錯呢🍎 蘋果金寶$58食完扒想食點甜的,熱辣辣甜度剛好,最近很喜歡蘋果口味甜品🥰整體來講,這價錢非常經濟親民,食物質素當然不能跟高級餐廳A5和牛相提並論,但以這價錢jo覺得比茶餐廳好得多,最喜歡環境同坐位好舒服,又無限時坐幾耐,以咁ge價錢可以同好姊妹chill一個下午不錯呢,地點又係旺角市中心,好過坐茶記太多了

🫕是日餐湯:忌廉湯
味道正常,最特別係裏面有幾粒八爪魚同蜆幾有咬口

🐔香烤美國大雞扒配洋蔥燒汁意粉 $58
意粉幾有咬口,真的大大塊雞扒好厚肉和淋身,又唔會好鞋口

🥩燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁跟薯菜 $98

🍎 蘋果金寶$58
食完扒想食點甜的,熱辣辣甜度剛好,最近很喜歡蘋果口味甜品🥰

2021-01-27 59 views
和囡囡在旺角吃午餐, 上嚟見大把位,  而且環境舒適, 午餐價錢更是非常親民, 由HK$48 - HK$98, 包餐湯及飲品, 仲要無加一服務費,  囡選HK$48 的Linguine Spinach & Bacon in Garlic Butter 扁意粉,   菠菜和扁意粉完美混合,  使到扁意粉充滿菠菜味, 由於扁意粉很入味, 感覺Juicy.  煙肉和菌絲都很多, 用料十足, 性價比高。而我的 Grilled Red Seabream Fillet with Razor Clam Cream Gravy 飯,  HK$68 ,  中規中矩,  魚份量很大, 雖然不算太有魚味, 但魚肉都很滑, 無骨刺, 唔錯。這個價錢, 這個寧靜的環境, 真是超級性價比高。
2021-01-26
$58 (Lunch)