2024-01-04 220 views
以潮州粉麵來說,明記的粉麵是上皆之作,特別欣賞他的牛腩、牛肚、牛筋及牛雜,當中牛腩滋味鮮美,肉質軟嫩入口即化;牛肚帶有濃厚的口感,彈牙有嚼勁;牛筋富含膠原蛋白,口感彈性十足;牛雜粉麵濃郁的湯底配上多種牛雜,豐富的味道令人回味無窮。其次,雲吞、墨丸、魚頭及魚片頭,鮮味十足。每次經過也見到職員在包雲吞。不者曾試過買生雲吞、魚片回頭打邊爐,十分滋味。特別是可用魚片頭炒西芹。而且這間店舖的辣椒油及朝十分吸引放上粉麵到,其香氣十足,好似將食之魂魄放在此刻。油菜方面如點粉麵可加八蚊一碟。

油菜方面如點粉麵可加八蚊一碟。
  • 炸魚皮
  • 雲吞
  • 牛腩河
  • 牛什河
2023-10-03 252 views
之前天天路过没觉得啥,后来发现连着两个门面➕门口闻着牛腩汤很香,而且一到饭点人头攒动,心想肯定有点东西。前几天鼓起勇气进去尝了一碗牛三宝,汤头浓郁,确实很不错,不输那些名店。价格大概30-50之间,算抵的,社区之光!
2023-03-11 636 views
本區歴史悠久粉麵店 連住兩個鋪位 生意好好外賣成日要等我最喜歡牛肚河(走蔥)牛肚唔韌 無騷味 配埋潮式辣椒油加埋D辣椒渣 係食粉麵嘅精髓所在 另外再叫咗個淨雲吞 大大粒 好足料 蝦肉彈牙 平時在家打邊爐我都會買D新鮮返屋企十十下 ($48/12粒)
本區歴史悠久粉麵店 連住兩個鋪位 生意好好外賣成日要等
我最喜歡牛肚河(走蔥)
2023-03-10 348 views
山上面嗰間由細食到大😊😊主要食牛雜粉麵鳳凰邨呢間一直都比較少幫襯個人比較鍾意local茶餐廳多個連鎖品牌好似明記呢啲就啱晒我心水😉😉雖然裝修永遠都唔夠連鎖店靚仔同乾淨企理但係唔知點解人情味絕大部份都係小店取勝今日都係嚟食個快靚正嘅早餐沙嗲牛肉麵個沙嗲味唔算十分濃郁🍜🍜火腿蛋蛋唔係好夠熱同埋油咗少少😏😏連埋杯凍齋啡成為$35個大洋今次個早餐並不是重點😂😂主角其實係佢個辣椒油🤭🤭堅係正同埋真係辣辣地😋😋鐘意辣既不妨過嚟試吓👍🏻👍🏻
山上面嗰間由細食到大😊😊
主角其實係佢個辣椒油🤭🤭
堅係正同埋真係辣辣地😋😋
鐘意辣既不妨過嚟試吓👍🏻👍🏻
2023-03-08
$30 (Breakfast)
2023-01-15 437 views
深夜恩物,已接近23年冇食過明記了!openrich內一堆食家什麼評論也好!大家切勿相信,包括我!小弟較早時間已食聯興茶餐廳,未夠飽!大約深約1點又開始肚餓!巡視鳳凰邨一帶,隱約記得明記這餐廳!深夜1點時,還營業的餐廳廖廖可數!當然,附近還有少數選擇!但牛腩粉麵店,僅此一間!兒時常光顧的牛腩河店舖但自從小弟搬離黃大仙接近20年後,已開始淡忘明記的名字,證明不太吸引小弟果晚約凌晨1點小弟叫了一份牛腩河!等了約10分鐘終於到我,即時打開,打開後十分失望,好多牛腩粉麵店會分開上!唯有拍照留念!(即係一盒下層放湯,上麵有膠分隔器放河粉牛腩)回公司10分鐘路程,湯已經有7成被河粉吸收!唯有盡快吃吧,不想浪費食物牛腩屬一般正常舖頭應該有的淋度,有肉味,掛汁!冇菜,剩芫荽 及 葱粒! 葱粒還可以接受,芫荽多此一舉!在沒有湯的情況下,好難食! 河粉太碎!唯一合格就只有牛腩,剩下的3成湯,食完呢碗野既情況下所剩無幾!飲埋個湯...味道好淡,味精,腩汁!(清湯腩?)36蚊....假設有為食家著想,應該分開裝上!另外加錢也沒問題,可惜,可惜!呢間野,唯一可取之處就係開到深夜,叫做擺得入口!屯門大把牛腩舖比佢
深夜恩物,已接近23年冇食過明記了!
openrich內一堆食家什麼評論也好!
大家切勿相信,包括我!

小弟較早時間已食聯興茶餐廳,未夠飽!

大約深約1點又開始肚餓!
巡視鳳凰邨一帶,隱約記得明記這餐廳!
深夜1點時,還營業的餐廳廖廖可數!
當然,附近還有少數選擇!
但牛腩粉麵店,僅此一間!

兒時常光顧的牛腩河店舖

但自從小弟搬離黃大仙接近20年後,
已開始淡忘明記的名字,證明不太吸引小弟

果晚約凌晨1點小弟叫了一份牛腩河!
(即係一盒下層放湯,上麵有膠分隔器放河粉牛腩)

回公司10分鐘路程,湯已經有7成被河粉吸收!
唯有盡快吃吧,不想浪費食物

牛腩屬一般正常舖頭應該有的淋度,有肉味,掛汁!
冇菜,剩芫荽 及 葱粒!

葱粒還可以接受,芫荽多此一舉!

在沒有湯的情況下,好難食! 河粉太碎!
唯一合格就只有牛腩,剩下的3成湯,
食完呢碗野既情況下所剩無幾!
飲埋個湯...味道好淡,味精,腩汁!(清湯腩?)
36蚊....假設有為食家著想,應該分開裝上!
另外加錢也沒問題,可惜,可惜!

呢間野,唯一可取之處就係開到深夜,
叫做擺得入口!

屯門大把牛腩舖比佢優質,金銘,新興等等...
價錢一樣,最少外賣時會為食客設想!

明記唔會再有下次,情願食便利店叮叮都好過佢
2022-06-25 718 views
在十日之内揾食肥華食過坊間三間名氣店嘅魚旦粉,今日6月25日肥華特登返鳳凰村,主場明記粉麵店食碗魚旦粉,睇下同啲名牌店有冇得拗下手胍,點知唔試尤自可一試就後悔咗,原來最啱自己口味嘅魚旦粉就在自己主場,論魚旦明記比田記,長發更有魚味及爽口彈牙,魚片亦勝過長發,湯底更完勝上述兩間名氣店外,亦比獲肥華高度評價的合利潮洲粉麵店強,單論魚旦粉質素合利係俾名記高少少,但合利没有套餐,一碗粉加一杯涷飲要$48元,而在明記衹須$40元所以用整體來計,明記碗魚旦都比上述三間明氣店強👍👍👏👏👏

2022-03-23 483 views
已經唔係第一次嚟食呢度嘅牛腩河,之前試過今次特登返嚟嘅🐥牛腩河今次我叫咗牛腩河多腩汁,個湯底真係好野味😆上面沈左好多蔥花,又有幾條菜。最緊要係牛腩真係好足料,有好多舊,食落啖啖肉而且肥瘦均勻。最緊要提一提,一定唔好唔記得加埋佢個自家製辣椒油,真係好香好辣,每次都會落好多😂令到成個河粉更加出色😆所以都會睇到好多後生仔入嚟食 同埋晏晝會滿座🙈最緊要係就算叫外賣都唔會影響佢嘅質素。食完一碗已經好飽好滿足
已經唔係第一次嚟食呢度嘅牛腩河,之前試過今次特登返嚟嘅

🐥牛腩河

2021-11-28 569 views
坐低叫咗一碗牛腩河一碗牛筋河牛腩肥瘦好平均,牛味好香,而且份量唔少🤤牛筋好爽口彈牙,平時出邊食嗰啲有啲會好痴牙,但呢個完全冇呢個感覺而且份量亦都好多每碗河粉都附送生菜,呢樣嘢都好細心值得加分👍🏻另外嗌咗一碟蠔油生菜 (嗌粉麵+$8) 同兩杯凍檸茶,好滿足😆雖然佢冇豪華裝修、淨係喺黃大仙做街坊生意,但呢間牛腩河係我食過咁多間數一數二最出色嘅,比起一啲大集團呢度性價比高又有水準,下次想食牛腩河一定會再返嚟!
坐低叫咗一碗牛腩河一碗牛筋河
牛腩肥瘦好平均,牛味好香,而且份量唔少🤤

牛筋河

每碗河粉都附送生菜,呢樣嘢都好細心值得加分👍🏻

2021-11-27
牛筋河
2021-09-29 444 views
吾知係吾係,人怕出名,豬怕肥,曾經為咗一碗牛腩粉,不惜嘥時間,浪費車錢,專誠到中環個間乜記,或大埔個間物記,食佢哋譽滿全港食評嘅牛腩粉,結果乜記,物記都係食到一肚氣,價錢貴,要排隊,食物似預期美味之外,更可以用差來形容,總知你睇過D食評,會覺得吾食過呢兩間店嘅牛腩粉,就會一生後悔,但食過之後你就會後悔一生,為碗咁嘅嘢而浪費時間金錢,反之在我住所附近,開業已有多年嘅,明記粉麵店一直以來,都走平實路綫,此店出品吾會令作有特別驚喜,但亦吾會令人失望,保持一貫街坊食店作風,同時在名氣店食一碗粉價錢,在明記可以食到兩碗粉麵加一杯凍飲,所以呢間食店能在鳳凰村趷立多年,係有理由嘅
2021-09-01 355 views
呢間牛雜麵由細食到大,味道從一而終,十分美味通常我只會叫牛雜河粉或雲吞麵最出色莫過於個湯底,相信個湯都餚左好多年,日日都煲,幾十年不變,非常濃厚既牛肉味而且d牛雜好爽口,唔會太淋或咬唔開,無騷味雲吞雖然感覺比以前細粒左才少,但味道都keep到,蝦味十足個辣椒油都出色,辣度十足,加一兩滴油都已經夠辣,食得辣既非常推薦呢個辣椒油價錢黎講無得輸,街坊價錢,三十零蚊一大碗食到飽,同埋佢開到好夜,掂哂d收夜既人士黎食
呢間牛雜麵由細食到大,味道從一而終,十分美味
通常我只會叫牛雜河粉或雲吞麵
而且d牛雜好爽口,唔會太淋或咬唔開,無騷味
雲吞雖然感覺比以前細粒左才少,但味道都keep到,蝦味十足
2021-06-11 483 views
明記嘅牛腩河係我由細到大嘅回憶😍 咁多年,味道都係冇變,仍然都係咁好食~ 完全就係我嘅老字號❣️每次嚟我都一定係嗌牛腩河多腩汁!重口味嘅人一定要嗌多腩汁,湯底會變得更加濃郁惹味😍 如果唔嗌多腩汁,湯底就比較清淡xd 牛腩有肥有瘦,減肥人士落單可以同職員講要瘦腩🤣 而我就比較鍾意肥瘦均勻嘅牛腩~ 食落口會有油脂味好正😍 牛腩嘅份量一啲都唔吝嗇,啱啱好。最重要嘅係!!! 食得辣嘅人士一定要落佢哋自家製嘅辣椒油!!! 十分香十分辣,超好食!!! 令到成個河粉變得更加好食😍 咁多年都保持到水準,難怪咁多街坊都keep住幫襯😎
2021-01-16 513 views
Fairly standard place in this type of neighborhood. It’s a little crowded in here so I’d advise you come earlier. I got 清湯牛腩 which was good. It’s oilier than a lot of places in hk, but personally I don’t mind that. It’s exactly $32 dollars so the price is pretty good, though the portion is medium.Since I live around here now I’ll probably be back!

2021-01-16
$35 (Tea)
2021-01-02 362 views
上次試過佢既墨丸牛雜粗麵,墨丸口感爽甜非常好食,牛雜味濃,本人十分欣賞。價錢合理,只係啲樓面人員服務態度麻麻。店內算大,感覺環境衞生情況就一般。墨丸值得推薦試試
價錢合理,只係啲樓面人員服務態度麻麻。
店內算大,感覺環境衞生情況就一般。

墨丸值得推薦試試
呢間街坊粉麵小店 幫襯左20年有多每次路過都聞到陣陣腩香牛腩 牛雜質素一直相對穩定牛雜用上 牛腸 牛肺 牛膀 牛肚雖然係雪藏牛雜 但烹調得宜 加上潮式特香辣椒油加持味道唔錯 加杯富奶香既凍奶茶$38埋單 價錢合理 路過不妨一試呢間粉麵鋪仲有一個特色無論8號風球 甚至10號風球佢地都風雨不改照常營業而且絶無坐地起價 算係良心食肆印象中其中一次無營業 係水吧大佬玩野 拉大隊走人 果排真係無營業到 廚房佬真係唔惹得有咩事就拉大隊 玩死老闆
呢間街坊粉麵小店 幫襯左20年有多
2020-11-01
  • 牛腩河
  • 牛什河
2020-09-19 386 views
牛筋麵,麵不彈牙,又無麵味,無舊日味道。墨魚丸米,米粉好碎,又短!同以前好大分別。炸魚皮,好細袋,魚皮味道,同以前新鮮又香口,分別太大。芥蘭唔係爽,而係好硬,又細碟。根據以上經驗,對此老牌街坊店,真係好失望。過去一年半,多次外賣,相信今次係最後一次。
牛筋麵,麵不彈牙,又無麵味,無舊日味道。
墨魚丸米,米粉好碎,又短!同以前好大分別。
炸魚皮,好細袋,魚皮味道,同以前新鮮又香口,分別太大。
芥蘭唔係爽,而係好硬,又細碟。
牛筋麵,芥蘭
墨魚米
炸魚皮
2020-09-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)