呢間來自澳洲嘅雪糕店都算係香港數一數二好食嘅雪糕🇦🇺 特色係食得出啲味道真係由新鮮材料製成嘅☘️而且座位闊落仲有水提供同埋可以洗手🤣唯一缺點係經常加價越黎越貴🥹 PS食過咁多次嘅攻略都係如果想食多過一球既話就盡量食多啲Fresh既口味🍋‍🟩 比較甜嘅口味就食一球好啦🤪因為會非常膩的⭐️ Egg Tart 🍳⭐️ Salted Coconut and Mango Salsa 🥥蛋撻好有香港特色嘅味道🏮但係甜度冇咁高反而蛋香味好濃🥚椰子嘅甜度好自然配上帶酸嘅芒果醬整體好清新好平衡🥭⭐️ Berry Christmas 🎄⭐️ Burnt Caramel and Ginger 🫚 雜莓嘅味道偏酸好Refreshing🍓 另外焦糖同薑味嘅味道好突出🌶️ 微辣中和咗焦糖嘅甜度🍭⭐️ Strawberry 🍓⭐️ Boysenberry 🍇樹莓有種特別濃郁嘅甜味💜 已見到店入邊嘅宣傳片一路講士多啤梨雪葩點樣整就比佢燒到🥰 士多啤梨味好濃郁好真實但始終係雪芭比起平時食到嘅就無咁Creamy😊
Egg  Tart

Egg  Tart
Burnt Caramel and Ginger
Strawberry
2024-06-06 0 views
炎炎夏日,我喺中環街頭閒逛,突然發現Messina,我入咗去嗌咗2個Summer Special首先試嘗嘅係有conconut 嘅雪糕,細味之下,濃郁香滑嘅椰子香氣瞬間侵襲而來,入口滑溜順滑,清涼消暑,實在太美味了!另一款雪糕係有berry係入面同樣出色,酸甜可口的果香,配合雪糕嘅爽滑質感,令人回味無窮。

2024-05-19 47 views
Messina 是澳洲🦘人氣意式雪糕🍧店,它的賣點是採用上乘原材料和糅合傳統技藝與創新意念研製不同口味嘅雪糕,有40款口味可選擇,限定口味每星期更新一次。而且,又有香港🇭🇰限定口味唷。雖然價錢略貴啲,但炎炎夏日🌞,食杯優質雪糕🍦解暑, 都不為過😝我哋選了兩杯🍻兩球雪糕🍧, 椰子荔枝配芒果和朱古力花生醬配港式奶茶。* 椰子荔枝配芒果雪糕質感綿密度軟滑,椰子🥥 荔枝, 椰子味香濃,混合清香甜甜嘅荔枝味 ,好有層次亦有清新嘅感覺。 至於,芒果味雪糕, 味道濃郁突出,好似食緊芒果一樣, 佢哋嘅水果味道好天然冇人工化學 味道😌* 朱古力花生醬配港式奶茶牛奶朱古力雪糕拌特厚朱古力花生醬,味道極為濃郁, 但不太甜, 如果你係朱古力控, 一定會喜歡呢個味道。另外,港式奶茶雪糕選用西泠紅茶製作,口感順滑, 茶同奶嘅味道好平衡,好似飲緊杯港式奶茶。 不錯!👌

* 椰子荔枝配芒果

* 朱古力花生醬配港式奶茶

2024-05-13
2024-04-08 361 views
Gelato質地濃稠 大大球😆 價錢唔平但好有質素❤️另外 好欣賞有寬敞既堂食位置~ 天氣熱既時候入黎坐一坐 食杯雪糕真係好爽😋.$70/1球 $85/2球 $95/3球叫夠3球先抵食呀😆.|開心果仁糖 Pistachio Pralino牛奶雪糕配白朱古力 開心果醬及開心果仁糖口味偏甜啲 但入面有大大粒開心果仁糖咬好開心😆 雪糕入面滿滿開心果碎 好有咬口!.|海鹽椰子配芒果莎莎 Salted Coconut & Mango Salsa見到係人氣雪葩就即刻叫左🤭 椰子味濃郁 好似食緊椰子糖既味~ 略嫌海鹽味唔出 但有芒果既酸甜🥭平衝返椰子甜味🥥.|薄荷朱古力 Choc Mint以新鮮薄荷葉及朱古力粒打造入口有好清新既薄荷味 比平時食既薄荷朱古力 呢款薄荷味更真材實料💚
Gelato質地濃稠 大大球😆 價錢唔平但好有質素❤️
及開心果仁糖
|薄荷朱古力 Choc Mint
以新鮮薄荷葉及朱古力粒打造
2024-04-03 276 views
呢間人氣爆燈嘅gelato意大利手工雪糕店真係貴到唔捨得食,當時都係生日屈咗個friend請我食先有機會試到口味嚟講選擇都幾多,建議排隊嘅時候睇定menu揀定要咩味因為一行到埋去職員就已經問你要幾多球?要咩味?好似冇多餘時間畀你考慮意大利芝士蛋糕咖啡味好香,中間夾雜住好多手指餅乾碎,不過口感較為濕潤同淋奶茶同黑芝麻都幾香,奶味重,佢哋嘅雪糕底真係幾香濃軟滑但唔知點解當日人拎到上手已經開始溶到,滴到周圍都係

口味嚟講選擇都幾多,建議排隊嘅時候睇定menu揀定要咩味

意大利芝士蛋糕
咖啡味好香,中間夾雜住好多手指餅乾碎,不過口感較為濕潤同淋

奶茶同黑芝麻都幾香,奶味重,佢哋嘅雪糕底真係幾香濃軟滑

但唔知點解當日人拎到上手已經開始溶到,滴到周圍都係

自從上次去澳洲無食到Messina🍨,我就一直心心念念~因為喺香港好似從來無見過hokey pokey口味🤔~而呢個係我對澳洲最大嘅回憶🦘~呢一日去開中環,因為無乜特別嘢做~忽然另一半想食雪糕,於是就去咗Messina啦👍!只可以話每間店嘅hokey pokey配方都唔一樣~雖然佢嘅雪糕底都係好香濃軟滑🍦,但啲脆糖唔係好夠脆...我心目中係好似honeycomb或者直接一粒焦糖硬糖咁脆嘅🍯~而另一款揀咗好多人推介嘅開心果口味,的確非常濃郁😋~而且細心咁品嚐,仲會feel到除咗果肉,仲有層衣哥種焦香味~實在值得一試💯!!但其實佢啲口味咁多,真係款款都好想要🙈~然後再順路行上大館,睇下展覽影下相📷~
自從上次去澳洲無食到Messina🍨,我就一直心心念念~
因為喺香港好似從來無見過hokey pokey口味🤔~
而呢個係我對澳洲最大嘅回憶🦘~
呢一日去開中環,因為無乜特別嘢做~
忽然另一半想食雪糕,於是就去咗Messina啦👍!

只可以話每間店嘅hokey pokey配方都唔一樣~
雖然佢嘅雪糕底都係好香濃軟滑🍦,但啲脆糖唔係好夠脆...
而另一款揀咗好多人推介嘅開心果口味,的確非常濃郁😋~

2 scoops

實在值得一試💯!!
但其實佢啲口味咁多,真係款款都好想要🙈~

然後再順路行上大館,睇下展覽影下相📷~
2024-03-09
$42 (Tea)
2 scoops
  • 開心果口味
2024-02-18 478 views
突然好想食雪糕,放工晚飯都未食就走去中環食$95三球兩款香港特色味益力多加奶茶同hokey pokey佢哋隻薄荷朱古力味有d怪怪蛋撻同奶茶味有d似所以冇揀到奶茶似earl grey,唔係絲襪奶茶希望佢哋出抹茶味,水果味個d而家d味道側重係忌廉味比較重個d職員都好體貼,將比較酸嘅益力多放係上面比較甜嘅奶茶係底
突然好想食雪糕,放工晚飯都未食就走去中環食

$95三球
兩款香港特色味
益力多加奶茶同hokey pokey
佢哋隻薄荷朱古力味有d怪怪

蛋撻同奶茶味有d似所以冇揀到
奶茶似earl grey,唔係絲襪奶茶

希望佢哋出抹茶味,水果味個d
而家d味道側重係忌廉味比較重個d

職員都好體貼,將比較酸嘅益力多放係上面

比較甜嘅奶茶係底
Type of Meal
Dinner
  • Hokey  pokey
  • 益力多
  • 港式奶茶
朋友推薦嘅一間意大利Gelato店$70一球 $85兩球 $95三球🍨仲有個$55 Tiny scoop但冇人會叫嘅個marketing定價做得幾好keke收得呢個價錢Messina都絕對俾返相應質素雪糕順滑之餘 一球都真係好大✊🏻基本上第二層已經由杯頂再build up所以拎上手效果都相當震撼!✧ Pistachio Praline 開心果仁糖全店唯一sold out就係開心果味之後不斷聽到有客人話想食但賣哂果然開心果係一個好popular嘅味道💚本豬見到pistachio味賣哂但仲有pistachio praline就果斷決定要試試٩(◦`꒳´◦)۶雪糕底色偏白 而pistachio底色係較綠🍦入面有開心果碎同開心果醬+焦糖漿🍬所以食落雖然開心果味濃但都幾甜而nuts都係開心果為主作為開心果fans一定會食得好滿足但下次一定要再試試開心果原味!✧ Choc Fondant 香醇朱古力冇改錯名(๑•̀ㅂ•́)و✧香醇朱古力味入口真係好香醇🍫味道似係好dark嘅chocolate加少少酒🤏🏻所以食落係有少少苦不過再三同店員確認過係冇酒的臨走發現原來朱古力味除咗gelato仲有sorbet🍧
朋友推薦嘅一間意大利Gelato店
$70一球 $85兩球 $95三球🍨
仲有個$55 Tiny scoop但冇人會叫嘅
個marketing定價做得幾好keke
收得呢個價錢Messina都絕對俾返相應質素
雪糕順滑之餘 一球都真係好大✊🏻
基本上第二層已經由杯頂再build up
所以拎上手效果都相當震撼!
Pistachio  Praline
入面有開心果碎同開心果醬+焦糖漿🍬
所以食落雖然開心果味濃但都幾甜
而nuts都係開心果為主
作為開心果fans一定會食得好滿足
但下次一定要再試試開心果原味!

✧ Choc Fondant 香醇朱古力
冇改錯名(๑•̀ㅂ•́)و✧
香醇朱古力味入口真係好香醇🍫
味道似係好dark嘅chocolate加少少酒🤏🏻
所以食落係有少少苦
不過再三同店員確認過係冇酒的

臨走發現原來朱古力味除咗gelato仲有sorbet🍧
唔知少啲奶食落口係點嘅呢?

✧ Hazelnut 榛子

可能蘇豪呢邊甜品店都比較少
所以喺附近食完晚飯都會選擇食下雪糕作為下場
而且除咗texture做得好 味道選擇多到嚟十次都試唔哂
有朱古力味嘅味道仲要係自己整添
建議大家都去試下啊~
2024-01-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Pistachio  Praline
2023-12-07 554 views
➲ 中環 Messina第一次來Messina時最想食嘅開心果味賣曬,今次預早啲過來,點都要食到為止!➳ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 ⁽¹⁰/¹⁰⁾期待已久嘅開心果味,開心果味好濃郁,係開心果界數一數二 (p.s. 我話嘅),想食記得早啲來。同埋記得係Pistachio 先啱,唔好叫錯 Pistachio Praline,個隻係加咗白朱古力㗎,整體偏甜啲。➳ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 ⁽⁷/¹⁰⁾榛子味都唔錯,有果仁粒粒係入面,頭半球都食得好快,但越食越漏,最後都係食唔曬,唔係必叫嘅味。⤵ @gelatomessinahk中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #中環美食 #開心果 #pistachio #hazelnut #gelato #messina

➲ 中環 Messina

➳ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 ⁽⁷/¹⁰⁾

@gelatomessinahk
中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖

2023-11-23 464 views
是真的巨大一颗的冰淇淋球🌍 开心果gelato 好香醇浓郁啊,🍦刚入口是丝丝绵绵的奶香,瞬间开心果的奇妙坚果浓香就冲上了舌尖,香浓美味挥之不去 椰子荔枝 疯狂爆发出浓郁的椰香和荔枝的香甜💥,丝滑中还蕴涵着椰子肉的小碎碎🥥,但是一整个吃完有些腻真的分量很足,人均只要七十来块💰,相比之下觉得性价比还挺高
是真的巨大一颗的冰淇淋球🌍
真的分量很足,人均只要七十来块💰,相比之下觉得性价比还挺高
2023-11-19 412 views
今年生日想吃一個雪糕蛋糕🎂老公為我準備咗最好味嘅手工雪糕蛋糕😚呢個蛋糕嘅外型無乜特別,不過內有乾坤。Quad Choc 🍫(8/10)蛋糕外皮噴咗啡金色嘅朱古力,入面係黑白朱古力海綿凍糕。喺脆脆嘅焦糖牛奶朱古力入面,包住三色雪糕: 牛奶朱古力、白朱古力、黑朱古力。啖啖都好濃朱古力味,好creamy。成個蛋糕大概切到10-14份。份份都好似喺門市食雪糕咁大份。呢間gelato味道的確唔錯😋不過實在太貴了😮‍💨

Quad Choc 🍫(8/10)

呢間gelato味道的確唔錯😋不過實在太貴了😮‍💨
TakeAway
澳洲人氣意式雪糕店Messina位於中環石板街上,想當年係香港開業時大排長龍🫨,不知不覺原來Messina已經兩週年啦,由開業到依家Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️都食過幾次,雖然依家已經無左條排隊人龍,但都無阻佢既吸引力,今次經過決定再刷😁必試: Pistachio Gelato💚是但總結:Messina既賣點係選用新鮮嘅澤西牛奶🐄,所以特別香滑,而且好多口味選擇,仲會有香港限定口味。$95三球其實性價比唔差,因為每球都超大,三球兩人share 已經好full,好彩我地另一個胃都仲應付到是但食評🌟💬✰環境🏕️店內環境乾淨整齊✨,有座位同枱可以坐低慢慢食,雖然自助形式但大家都好有手尾👍🏻仲要超多口味 可以試味 試岩先萵單 😍 記得一定要試期間限定😍✰Pistachio - 人氣招牌口味👑講起Gelato就一定會有開心果既出現,Gelato係採用意大利既開心果,開心果味非常濃郁,Gelato口感絲滑,每一啖都好rich🥰✰True Romance 💝特別為情人節推出既限定口味(雖然情人節已過🙍🏻) ,Gelato有花生醬混合焦糖布朗尼、牛奶朱古力同花生粒,如果作為花生控,呢個一定滿足到

必試: Pistachio Gelato💚

是但總結:

是但食評🌟💬
✰Pistachio - 人氣招牌口味👑
True Romance 💝
✰True Romance 💝
特別為情人節推出既限定口味(雖然情人節已過🙍🏻) ,Gelato有花生醬混合焦糖布朗尼、牛奶朱古力同花生粒,如果作為花生控,呢個一定滿足到你🥜

✰HOKEY POKEY 🍯
蜂蜜製成既Gelato配上朱古力,混合一塊塊類似蜂蜜脆脆既蜂窩🧇,帶出唔同層次既口感
整體係偏甜,唔會係咩健康口味, 不過間唔中食一次真係好過癮🤓
Pistachio Gelato
2023-10-22
$50 (Tea)
True Romance 💝
Pistachio Gelato
  • Pistachio
終於晚飯過後的甜品再不是糖水了很想大力點下我最愛的雪糕球³誰知 期待已久的開心果口味竟然試食時售罄͘• ·̭ •̥連試一口的機會都無了唯有快快手連選2球 深怕周末飯後人龍愈來愈多試味時已經覺得特別的椰子芒果莎莎 到入杯時已有半球快掉外面去感覺這口味溶得特別快 有點狼狽地邊吃邊溶邊拍照椰奶椰漿混和芒果的甜味 熱帶風又帶點開胃整體帶點夏日沙冰感 入口特別好吃香烤芝麻配湯圓 不枉為香港限定口味除了香濃好吃的形容外 就只有舌頭才知道那美味芝麻味絕對比得上生磨芝麻糊 細滑郁香略帶粉粒感湯圓方巧煙韌 卻有別於傳統湯圓的温和軟潤它的柔軟度屬於小丸子和蕨餅之間 冰凍後口感偏實在一點連同雪糕放入口 如一口冰涼西式芝麻糊徘徊於齒唇間 直叫喜歡!!𓏭𖤥 Messina中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖༶ 2 SCOOPS ₈₅ ﹆ Black Sesame Tong Yuen ﹆ Salted Coconut & Mango Salsa𓏭
終於晚飯過後的甜品再不是糖水

༶ 2 SCOOPS ₈₅
﹆ Black Sesame Tong Yuen
𓏭
2023-10-29 203 views
來自澳洲的Messina,在澳洲的時候已經深深愛上,而每次到中環我也必定去吃,他們不定期會推出限定新口味,而我每次都只喜歡吃開心果口味的💚開心果口味口感絲滑,烤過的開心果味道非常濃郁,是這裡的熱門款式🍦 人均70-100💵他們的gelato非常順滑,而且每天新鮮製造,到中環一定要一試呀🤍

2023-10-05 223 views
忙咗2個幾月要食雪糕🍨🍦獎勵吓自己Special Menu Strawberry🍓Mix Pistachio $70係我2樣都幾中意食嘅嘢~但可能係因為有啲唔舒服食落好似無乜味咁🥹無咗開心果嘅濃郁...剩係食到strawberry 既果酸下次都係乖乖地淨係叫Pistachio 同Strawberry 算🍨
忙咗2個幾月要食雪糕🍨🍦獎勵吓自己

Special Menu
Strawberry🍓Mix Pistachio $70

係我2樣都幾中意食嘅嘢~
但可能係因為有啲唔舒服
食落好似無乜味咁🥹