朝日武士嘆返杯! Featured Review
2017-01-27 1806 views
難得路過觀塘又路過武骨唔洗得位,天意讓我一試。晨早留留小貓三四隻,我單拖坐吧檯最好。正午 12 點的冰凍啤酒,爽呀!食碗拉麵加個小食送啤酒,隔離位帶眼鏡肥女人唔洗眼望望咁羨慕既。赤武骨叉燒湯麵加蛋加底,無辣不歡的我當然由辣赤湯試起,火紅的賣相十分撩人,香噴噴的氣味增加食慾,亮晶晶的心心眼。糖心半熟蛋,黏黏糊糊半流慾滴的蛋黃黃味十足,甘甜濃郁無比,蛋白散發醬油咸香,涼浸浸淨食或配麵同樣激讚!叉燒半肥瘦,清爽醬油味道,不乾鞋而潤澤,軟塾多汁有咬口。菠菜非常爽甜,夾於拉麵之間更加精彩。湯底辛辣惹味,不能遮掩的濃厚豬骨香氣,味道豐富泛㕦著微辣,美味極了!高質拉麵滑彈嚥韌,蛋味突出,掛著甜美暖暖辣湯大注啜入口,擦過舌頭直墮肚裡去,好幸福啊!享受過原味,想增多一點刺激及樂趣,找來檯面辣椒油,日式拉麵店罕見有辣椒油提供,有新意我鍾意。自家辣椒油夠晒香而微辣,一般平凡,可有可無。辣椒渣沉積到硬實,一刮彈到滿身橙色辣椒油,勁肉酸,陰功豬,希望洗得甩啦。炸魷魚鬚,用香辣沙嗲汁浸醃過喎,有誠意。剛剛炸起外觀略有點油,反光立立令,賣相感覺似著上厚硬盔甲一樣。意想不到炸漿跟家鄉雞一樣脆卜卜又鬆化呢,不乾不硬不刮

意想不到炸漿跟家鄉雞一樣脆卜卜又鬆化呢,不乾不硬不刮口,真係人不可以貌相呢。沙嗲味濃郁都幾辣架喎,正呀!爽脆彈牙夾嚥韌,驚喜的高質。

煎餃子,成排煎黏到實,一夾爛晒,連緊餘的肉汁都漏晒喇。我係其他食店唔會架喎,到底那裡出左問題呢?存放?解凍?烹調?完隻啪入口,空盪盪的感覺,肉醃不太多,味道平平,過過口癮一試無妨。

食飽飽,嘆完中午啤酒,急急埋單走去無印買件乾淨衫換左去先得。係咁以食個 lunch 都 $250,高質拉麵合理既。
朝日
炸魷魚鬚
煎餃子
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2016-10-26
HK$250 (Lunch)
朝日
  • 炸魷魚鬚
2016-08-29 1684 views
中午與同事吃麵屋武藏,神奇地等了不久就有位,可能是我們人多,碰巧又有大枱走,便很快入座。麵屋武藏主要是吃拉麵和沾麵,但都有丼飯和小食選擇,而麵類以白、赤和黑三種,即是豚肉湯底、豚肉辣油湯底和豚肉黑蒜油湯底。我最後點了黑武骨沾麵。黑武骨沾麵麵屋武藏沾麵汁稱是日本傳統配方,為達最佳效果而保持微暖上菜,而沾麵是用特製麵條,較粗身,更以特別坑紋設計令其容易掛湯,並長時間以室溫保持彈性。可惜,湯底較稀身,黑蒜油積在上層,豚骨湯封在下層,有點點肉粒,聞落雖有淡淡黑蒜味,但食落黑蒜味不濃烈,而且麵身不像之前銅鑼灣吃得那間這麼粗和有嚼勁,所以掛湯能力較低,入口時麵身不太入味溏心蛋不過不失,叉燒肉質嫩滑,但較瘦,吃不出油脂豐腴感...

黑武骨沾麵

黑武骨沾麵
HK$79
Lunch
2017-04-22 330 views
其實我覺得拉麵一向偏咸或油,喺香港真係好難食到有日本水準嘅拉麵,但呢個蕃茄湯底嘅拉麵就好特別,唔會咸,麵嘅口感都好好,但塊肉真係好硬,好大力先撕得開。如果肉做得好啲真係俾滿分。 女友最愛赤沾麵,次次佢都食呢個,因為辣得黎好味,再加湯時真係有陣好特別嘅味浮出黎,我食唔到辣都要飲啖湯。而且其他店嘅沾麵好多時唔會有肉,要你加錢,呢度就好足料。差唔多成舊水嘅沾麵如果冇啲肉都真係幫襯唔過。另外,小食叫左wasabi芝麻醬菠菜同炸雞,兩個都好味,原來wasabi唔淨止加落壽司。又學多樣野。

fried chicken
spinach with wasabi and sesame sauce
pork ramen with tomato soup
HK$120 (Dinner)
pork ramen with tomato soup
突如其來的飯聚,考慮了天氣,於是選擇了可以驅走寒氣的拉麵. 觀塘區拉麵的選擇不算多,最後選了麵屋武藏,因為地點方便,而且位置較多,輪候時間相對較快. 話雖如此8時用餐2位用餐還是等了15分鐘才能進座.看畢餐牌的拉麵和沾麵選擇,包括原味,辣味和黑蒜味,所以用選了較特別的黑蒜油風味來吃.其實,所謂的黑蒜油不是真的黑蒜制成,而是把蒜頭爆炒到焦,以油蒜打勻制成的油.再混以湯頭 (如豚骨湯頭), 使湯頭變黑, 帶有焦蒜濃濃香味.這裡的黑武骨拉麵 ($72) 也是用了此法炮制而成. 黑蒜油味道香濃,但相比之下,豚骨湯的味道不比下去了.當然,也有可能是湯頭用得太多/熬煮時間較短,沒有那種厚厚的濃稠感覺和撲鼻而來的豚頭香味.這個地方是有點失望了. 但湯頭確是好喝的,起碼喝完也沒有口乾情況,只有淡淡蒜香從口中滲出.至於,麵身是粗麵條來的,吸汁能力極佳, 麵條粗勁有力,相當好吃之餘,也能和湯汁一併吃下去!配料: 豚角煮更是一絕! 甜甜的味道,入口十分鬆化! 有種覺得配料比湯更好吃的感覺! 有點想單點豚角煮來吃! 加以旁邊那墊大蔥來吃,辛香平衡肥膩,帶來蔥香,更是好吃!溏心蛋也煮得剛好,入口也是融化口腔中!

溏心蛋也煮得剛好,入口也是融化口腔中! 出色!

綜合而言,雖然拉麵的湯頭比起其他店子,確未盡濃郁. 但地點方便,配料好吃,也是可吃的一個拉麵之選.

推薦指數: 3.5/5!
黑武骨
HK$72
2017-02-23
HK$80 (Dinner)
黑武骨
HK$ 72
  • 黑武骨拉麵
  • 豚角煮
2017-02-28 607 views
原本約左朋友食麵屋丸京,不過咁岩佢中午唔開,係尋尋覓覓之下就搵左呢間黎食,以前食過一次都覺得還可以,但今次食就覺得盡量都唔會再食,唔知係咪養壞左自己對拉麵既感覺,呢度既拉麵既味同麵都唔係太吸引我,我叫左最鍾意既黑拉麵,無溏心蛋之外,幼麵同湯唔多夾,所以我其實係抱住填飽個肚既諗法黎食,因為當時都已經3點,我同朋友餓左個半鐘先搵到其他替代既拉麵店,另外餃子既皮都痴埋哂,同埋好乾,可以睇得出解凍都唔多足夠,份量唔夠填肚之餘,價錢仲要同外面既拉麵店差唔多,如果俾其他拉麵店俾我揀,我都會盡量揀其他店黎食
原本約左朋友食麵屋丸京,不過咁岩佢中午唔開,

係尋尋覓覓之下就搵左呢間黎食,

以前食過一次都覺得還可以,

但今次食就覺得盡量都唔會再食,

唔知係咪養壞左自己對拉麵既感覺,

呢度既拉麵既味同麵都唔係太吸引我,

我叫左最鍾意既黑拉麵,無溏心蛋之外,

幼麵同湯唔多夾,所以我其實係抱住填飽個肚既諗法黎食,

另外餃子既皮都痴埋哂,同埋好乾,可以睇得出解凍都唔多足夠,

份量唔夠填肚之餘,價錢仲要同外面既拉麵店差唔多,

如果俾其他拉麵店俾我揀,我都會盡量揀其他店黎食
2017-01-24
HK$80 (Lunch)
2017-02-24 461 views
之前經過都想試但一直無機會試,今次終於可以一試啦。夜晚都幾多人,不過好彩唔使點等。座位就有少少窄,不過都夠位放野食嘅。今次叫左呢個番茄豬頸肉拉麵。裡面除左豬頸肉同番茄之外,黃色果舊係薯仔蓉,另加溫泉蛋。番茄湯底好濃,唔咸。番茄煮得剛剛好,有咬口,唔會話煮到“林”哂。豬頸肉比我想像中大塊不過係薄切,有啲啲韌但整體黎講幾好。薯仔蓉唔同平時嘅薯蓉,唔會“林 pat pat”,我幾鍾意白豚骨拉麵個湯底好濃好重豬骨味。叉燒無試過唔評論。加錢叫嘅麵底。1碗麵加食埋呢個麵飽哂
之前經過都想試但一直無機會試,今次終於可以一試啦。

番茄豬頸肉拉麵
豬頸肉比我想像中大塊不過係薄切,有啲啲韌但整體黎講幾好。
薯仔蓉唔同平時嘅薯蓉,唔會“林 pat pat”,我幾鍾意
白豚骨叉燒拉麵
白豚骨拉麵個湯底好濃好重豬骨味。叉燒無試過唔評論。
加底
加錢叫嘅麵底。1碗麵加食埋呢個麵飽哂
2017-02-20
HK$95 (Dinner)
番茄豬頸肉拉麵
2016-11-30 1505 views
月頭去左轉東京,番黎香港仲掛住日本嘅拉麵,於是拉埋男朋友去食放工時間7點唔算太多人,等左5分鐘就有位。我叫左個白豚角煮($78),個拉麵一上黎當堂覺得中左伏,嘩!未免太油啦掛,舊肉咁肥點食。我習慣拉麵先飲個湯底試下味,湯底好濃豬骨味,但太油,好似飲緊油咁好膩。個麵質Q軟,糖心蛋都正常。重點黎啦,舊肉真係好肥,我咬左一啖,肉好淋入曬味,敗筆係太多肥膏下次會試個叉燒,應該無咁肥

下次會試個叉燒,應該無咁肥
白豚角煮
HK$78
2016-11-29
HK$78 (Dinner)
2016-11-20 1071 views
哩度下午茶40幾蚊叫左面 仲有氣水 有炸雞好抵食個面好濃味 但吾會太咸雖然得一塊叉燒 但都好好味炸雞都熱辣辣 我地仲叫左d小食 香腸卷 餃子腸好正 好香 調味得岩岩好 同埋份量都好大餃子就比較普通下午茶當午餐咁食左每人差吾多100蚊都算飽肚
哩度下午茶40幾蚊
餃子就比較普通

下午茶當午餐咁食左每人差吾多100蚊
都算飽肚
2016-11-19
HK$100 (Tea)
2016-11-16 846 views
Lunch 想食拉麵,原來呢間都有下午茶 ,但相比平時細碗左好多呀我地都食豚肉一黑一白湯底,但今日個湯底好油呀,油到好嚴重,個小食薯餅好味個餐包埋 每人50蚊有找,但如果好餓就唔適合..份量較少
個餐包埋 每人50蚊有找,但如果好餓就唔適合..份量較少
2016-10-07 1110 views
去開apm既朋友都知道無論lunch time定夜晚搵食係一件好困難既事。通常都係邊間有位就食邊間。星期六晚上八時多黎到apm周圍都好多人,岩岩麵屋有吧檯位,為左醫肚一於照殺個人不太好拉麵但就非常中意食沾麵,難得有沾麵提供一於試試佢。有黑、白、紅選擇,即黑蒜油、豚骨原味同辣味,今天就試試黑蒜口味等候時間稍為長左的,大概等了十五分鐘。黑蒜香氣撲鼻,呷一小口黑蒜味濃郁,隨之便滲出了柴魚的香味,𣊬間食欲大增沾麵湯內有少許叉燒粒,至於叉燒片不過不失,未做到入口即化的境界。溏心蛋反而做得出色!至於麵,有些少敗筆,有幾條麵煮唔透痴埋一齊,可能煮的時候浮左上水面,掛湯能力算普通,但整體黎講都合格有餘順帶一提茶係幾好飲,侍應都有禮貌

順帶一提茶係幾好飲,侍應都有禮貌
HK$79
2016-09-26 704 views
我唔鍾意食傳統嘅湯拉麵,因為我唔鍾意食鹼水味太重嘅麵。Lunch Time路過,見到武藏門庭若市,見menu又有得食沾麵,就決定去試一試。 麵好快就到咗,麵係凍嘅,湯係暖嘅,有少少失望。麵係方形嘅長條粗麵,有鹼水味,但係唔算重,以我個人來講可以接受。我覺得佢全碗沾麵最好食嘅係佢嘅小菜。
我唔鍾意食傳統嘅湯拉麵,因為我唔鍾意食鹼水味太重嘅麵。
麵好快就到咗,麵係凍嘅,湯係暖嘅,有少少失望。
我覺得佢全碗沾麵最好食嘅係佢嘅小菜。
HK$80 (Lunch)
2016-09-04 1875 views
昨晚去了apm,本打算光顧food court大神,但碰巧遇上Koop idol-Seventeen辦記者會,粉絲們為了看見偶像一面便早早"霸靚位",food court變得水泄不通,只好放棄這念頭。本打算找尋一下其他樓層有什麼美食,誰不知到電梯口時看見了KFC和武藏,我當然二話不說選擇了拉麵。等了不到十分鐘便已有位置,坐於師傅弄麵的那邊,能清楚看見麵的誔生過程。每張桌子上必定會有牙籤丶七味粉丶餃子豉油及辣椒油。我坐的那個位置能看到一盤又一盤的豚肉及叉燒正在風乾,看見都想吃!因為菜單上寫了是推薦便點了它 - 明太子滑蛋丼。視覺上很引人入勝,裝飾得像一顆蛋似的。明太子是蛋黃而滑蛋就是擔當蛋白的角色。內裡還有些紫菜及珍珠米上被醬油包裹著。但略嫌整體沒什麼味道,可能明太子本是偏咸的東西,所以飯內的醬油要做得偏淡。不過不好太咸的我覺得這個濃淡度是可接受的。這碗蕃茄豚肉拉麵很好吃!在日本武藏,他們務求把麵身弄得乾身的狀態會很大力的"chok"數次,把水全弄到地上去。不知道香港是不是因為安全問題所以減去了。麵身可能缺少了"chok"的幾下手勢,麵身較濕,但麵質仍是彈牙的。不得不讚它的湯底,湯底香濃

每張桌子上必定會有牙籤丶七味粉丶餃子豉油及辣椒油。
明太子滑蛋丼
HK$45
明太子滑蛋丼
HK$45

麵身可能缺少了"chok"的幾下手勢,麵身較濕,但麵質仍是彈牙的。不得不讚它的湯底,湯底香濃,還附有一大湯匙的薯泥,像極在喝蕃茄薯仔湯。糖心蛋是正常的水平,而豚肉是嫩滑的,雖然稱不上是入口即溶,但其實只需嘴嚼數次便溶化了。
蕃茄豚肉拉麵
HK$85
本打算點煎餃子,但突然"屎忽痕"想吃點油炸食物,所以點了炸雞。雖然雞被炸了,但肉質沒有被弄得粗糙,反而皮脆肉嫩。醬汁像是凱撒汁,與雞配合也是般配的。最後我還把那些醬汁點清光了。
HK$35
HK$ 85
HK$ 35
HK$ 35
2016-09-02 607 views
放工約一位友人到觀塘食晚飯。友人建議到麵屋武藏食麵。之前食過印象重口味少少,不過還可以接受。兩個人就去apm麵屋武藏。到麵屋武藏時下午6點左右,店內人客唔多。由於兩人都有揹背囊,被侍應安排坐入口圓枱圍凳後第一張二人枱。因為貼牆梳化有多位可以放背囊,安排都好合理。侍應上咗兩杯麥茶。兩人點咗兩碗黑豚角拉麵同一碟炸魷魚鬚。友人去洗手間,食物已經到齊。友人依然未返。我一人繼續等候。之後人齊開餐,黑豚角拉麵配料普通。豚角肉厚入口淋身味甜。湯底油得很,味甜竭喉感覺味精極重。炸魷魚鬚味道普通,喺旺角街邊食更平更好。由於味精太濃,茶飲完無侍應添飲,二人枱太細無茶壼。只好自己去bar枱攞茶壼返二人枱自己斟。飲完三杯竟有侍應不問伸手奪走茶壼。而每當食完碗碟無耐,侍應亦立即詢問收走。由於接近7點店內人客開始多。以上行為趕客感極重。約七點鐘多啲離開,埋單兩位合共220蚊。食物水平普通,店員服務欠佳。背囊友唔建議入店光顧。重口味愛好者可以嘗試。110蚊位非繁忙時間入坐,食一餐坐1個鐘都被人趕走無服務。唔通去咗宜家食飯?
侍應上咗兩杯麥茶。兩人點咗兩碗黑豚角拉麵同一碟炸魷魚鬚。
友人去洗手間,食物已經到齊。友人依然未返。我一人繼續等候。
2016-09-02
HK$110 (Dinner)
2016-08-29 524 views
真係一句「嚇死人」做開頭!....D麵直頭食到想嘔... (此乃個人意見)先講有黑、白、赤三款湯底, 小編選擇左黑叉燒拉麵下午茶餐跟炸雞, 同行友人選擇左白叉燒a la carte加底(+$10)。******************首先上既係炸雞, 脆又嫩, 唔錯, 加上醬汁帶D芥末未, 幾特別。******************再上就係兩個面, 先講黑叉燒下午茶拉麵, 湯唔熱, 直情暖都講唔上, 但湯上面D油就成1cm厚。油原意係用黎保溫, 咁碗湯都唔熱, 保咩溫呢? 加上堂食根本唔需要保溫, 除非廚房同用餐區距離有一公里啦。食落去, 完全冇味, 連我以為係黑蒜油果D油都冇味, 成碗覺得係生油浸拉麵。另外a la cart白叉燒拉麵, 又係油浸、唔熱、冇味。加底($10) 得一"執"仔, 即是一啖食得曬果D, 完全係搵笨。******************紐倫堡腸算最正常, 鐵板上。但個waiter差D將成碟野推左落地。******************食完生痱滋 (爛左上顎), 應該係D油或者湯quality出事。******************消費: total $2

消費: total $206

優惠: /
Other Info. : 最後一定要講一講句無敵既服務!! 入去坐低, 有兩三個waiters/waitresses就响我地隔離高聲談話, 個assistant manager就係咁做冇停手。waiter做野好唔認真, 見到張檯冇位, 寧願冒險將個紐倫堡腸鐵板放响檯邊(因為底下木板唔平, 會轉, 所以差D轉左落地), 將刀叉冇禮貌地pack上檯, 都唔會收左D吉碟, 一路淨係吹水。叫埋單, 我伸手想攞將單黎睇, 個waitress淨係識望住我隻手, 好似覺得我表演魔術佢睇咁, 前前後後咁搵我張卡/D錢收埋左响邊。只可以講, 呢堆在學(可能已經失學)既年輕人, 應該學下尊重工作, 尊重人! (所以要加一服務費俾佢地, 條氣好唔順)
2016-08-26
Tea
2016-08-24 488 views
如果去到apm唔想食food court但又唔知食乜好,可以嚟呢間拉麵鋪試下價錢唔算貴,等位都唔算耐,就算係星期五晚,我哋都係等咗大概15分鐘就可以入座喇!絕對係抵食之選
2016-08-19
HK$80