2017-09-09 1449 views
今天在銅鑼灣行街,去到世貿男同事話有間日本菜幾好,所以去試下~去到5樓先知原來要係4樓搭專上去!店舖環境好有日本feel~坐得幾舒服~一坐底點左次生盛2-4人份~刺身夠新鮮,亦都係厚切,價錢$298~帶子好大片都係厚切~我最鍾意~海膽汁燒蠔~值得一試,濃烈海膽汁包住隻鐵板蠔上~海膽味濃加埋新鮮蠔一流~$98銀次特製沙律蝦-不要試,一食就知係雪蝦!鹽味黑䐁肉炒麵~其實好普通,黑椒加鹽味炒麵~$78食左三樣已經飽飽地,所以點左甜品~蒸紅豆年糕~這個好甜好濃紅豆味,因為係中間加埋紅豆溶同粒粒紅豆~岩哂我鍾意食紅豆既人$48水信玄餅~我知日本好出名,但這個外表非常吸引影相,似啫喱但没有味,所以每啖要加綠豆粉加黑糖漿入口~$48牛奶布甸配士多啤梨醬~士多啤梨醬好多,好濃,蓋過下面既牛奶布甸,所以一般般~其實唔算食好多,但已經夠兩人份量~兩個加起食左$800多,有點貴~不值的那個蝦不要試~
去到5樓先知原來要係4樓搭專上去!
店舖環境好有日本feel~坐得幾舒服~
一坐底點左次生盛2-4人份~

刺身夠新鮮,亦都係厚切,價錢$298~

帶子好大片都係厚切~我最鍾意~

銀次特製沙律蝦-不要試,一食就知係雪蝦!

鹽味黑䐁肉炒麵~其實好普通,黑椒加鹽味炒麵~$78
食左三樣已經飽飽地,所以點左甜品~

其實唔算食好多,但已經夠兩人份量~
兩個加起食左$800多,有點貴~
不值的那個蝦不要試~
2017-09-08
  • 海膽汁燒蠔
  • 刺身定食
今日同家人帶著小朋友來食晚飯,因為之前來過都覺得食物質素不錯。上過刺身拼盤,蝦已經冇任何鮮味,盤中仲有兩件刺身時盤已經被適應收走,不過咁ge食物也已經沒有胃口。一盤枝豆就完全冇味道,炒飯米粒都癡埋一起,連小朋友都投訴好難食。埋單時八點鐘店裡都是好少客人,同半年前水準完全不同,好失望。同個經理樣的人投訴食材不新鮮(生意咁差,食材不新鮮是好正常的惡性循環),經理一句答復絕對是金句: 啊,如果你有投訴,可以到我們公司另外一間提供高級食材的餐廳用餐。我們簡直無言以對,給餐廳提意見竟然得到這樣的答復,差評。以後都不會再來。
2017-07-16 962 views
今日我同老公去了這間餐廳午餐。我們分別叫了一個鰻魚飯和一個西冷牛扒定食。個鰻魚飯燒焦了魚皮個汁無味,老公說是最難食的鰻魚飯;我的西冷牛扒定食牛扒全熟肉又實無味。結論:垃圾食物,還收咁貴一份定食😡咁嘅價錢去樓下3樓「穴」食都得啦,他們的安格斯牛肉定食好好味,我食過無數次,而且他們有甜品有餐茶,招呼又好。這裏餐廳油煙大,我坐的位置呼吸每一口氣都是油煙,令我想嘔。於是我立刻叫侍應開大冷氣,其中一個侍應答我冷氣已經開到最大,於是我要求轉枱。食物來了不久,當時我看看手錶正是下午兩點,有一男一女來午餐說人數是四位,有一個女士應同他們說叫他們盡快落單,因為他們收三點,於是一男一女起身離開。我覺得侍應他們的態度像是趕客。餐廳內只剩我們一枱客人進食,有個男侍應走過來要我們埋單,當時是兩點十五分我們還未食完,我不明白他們三點休息為什麼2:15來叫我們埋單並說他們要埋數
2017-06-17 928 views
午餐去左同同事食日本野~上網睇呢間都幾抵食前菜正常salad有d芝麻醬咁我叫左壽司餐每樣都幾鮮甜,呢個價錢食到咁嘅質素係抵嘅!真係幾好食餐飲叫左提子梳打,都幾濃所以甜左d同事食左呢個炒苦瓜定食,我唔食苦瓜所以試左d肉點知原來好好味!冇苦味仲好香基本上食物同價錢都好滿意,係有個女侍應態度唔係幾好,我地6個人book左枱,去到遲左10分鐘,佢俾左我地張枱人,所以要等過,都ok,但果時佢態度已經有d責怪我地⋯我地都冇出聲嘅,咁係自己遲左到有枱,佢將我地分開左一張4人枱一張2人枱,咁我地問可唔可以拍埋一齊?點知佢就有d惡咁話唔得,中間係通道🤷🏻‍♀️其實唔得都可以好d聲氣,都係問下啫以上係小插曲啦,除此之外其他野都好!我下次都會黎食嘅只係得一個侍應係咁,其他員工態度都好好,好有禮貌值得讚
午餐去左同同事食日本野~
上網睇呢間都幾抵食

前菜

正常salad有d芝麻醬咁

我叫左壽司

每樣都幾鮮甜,呢個價錢食到咁嘅質素係抵嘅!真係幾好食

餐飲叫左提子梳打,都幾濃所以甜左d

同事食左呢個炒苦瓜定食,我唔食苦瓜所以試左d肉
點知原來好好味!冇苦味仲好香

🤷🏻‍♀️其實唔得都可以好d聲氣,都係問下啫
以上係小插曲啦,除此之外其他野都好!我下次都會黎食嘅

只係得一個侍應係咁,其他員工態度都好好,好有禮貌值得讚
2017-06-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2017-04-19 904 views
Terrible  Experience at this restaurant!   The receptionist/waitress had the worst attitude . We booked 12:30pm for a party of 6 for lunch, and arrived 12:42pm. The table was not held for us, neither did they call back to CONFIRM whether we were going to show up, before giving our table away. Usually restuarants in CWB are pretty flexible for lunch bookins because they would understand that guests have a job and may be running late for 10-15 mins. Hold table is usually 10-15 mins followed with a
  The receptionist/waitress had the worst attitude . We booked 12:30pm for a party of 6 for lunch, and arrived 12:42pm. The table was not held for us, neither did they call back to CONFIRM whether we were going to show up, before giving our table away. Usually restuarants in CWB are pretty flexible for lunch bookins because they would understand that guests have a job and may be running late for 10-15 mins. Hold table is usually 10-15 mins followed with a call to confirm.

At first she said she could only hold the table for us for 10 mins. And we said that means we are 2 mins late?  Then immediately she said oh actually we can only hold for 5 mins. She also stressed that we went in at 12:42pm so she HAD to give it away. I seriously suggest this restaurant to 1) CALL your guests before giving the table away 2) DO not Lie or accuse your guests that they did not pick up the call 3) be consistent in what you say to your guests - it's either 5 or 10 mins holding table. 4) change the receptionist because her attitude, tone, and problem solving skills is just terrible and unfriendly. We will never visit this restaurant again because of her POOR attitude.
2017-04-19
2017-03-22 1281 views
午市套餐:滑蛋雞飯$48呢度嘅午市定食一向抵食! 價錢相比起晚市要平一半有多! 套餐包前菜, 麵豉湯,咖啡/茶但滑蛋雞飯黎講呢 滑蛋炒得過乾過碎 整個飯調味欠奉, 質素一般! rating:5.5/10
午市套餐:滑蛋雞飯$48
rating:5.5/10
2017-03-15 976 views
第一次嚟係新開張果時,大多媒體都推介海膽汁燒蠔,呢個菜式真係必叫咁劑,今年年頭直頭去埋佢地新都心間總店食,今次下午上嚟再食點知冇蠔 失望。不過佢地一份午餐大約50-100蚊真係抵食,最後見好多枱都追加蒸紅荳年糕,我都試下,食落口感不俗,好似幻想到啲日本人用木槌打年糕咁,有到好想講有個好好嘅姐姐(職員)見我飲晒碗麵豉湯,主動同我講𢳂多碗俾我😅不過我冇要到😆
Type of Meal
2017-03-03
  • 海膽燒蠔
  • 魷魚薯仔
  • 燒雞翼
有朋自遠方來,友人短短回港兩週,各方好友爭相約見,好不容易安排到一天見面,我想吃飯,他卻只想喝酒。幸好最後想到一處好地方,能滿足我和他所需,那就是銅鑼灣的目利きの銀次。已經不是第一次來目利きの銀次,從本來只得銅鑼灣一間分店,到現在分店遍佈港九新界,數間分店我也試過。友人酒店在銅鑼灣,這晚順理成章地來到世貿分店,這裡環境好,氣氛和價錢更好,和朋友聊天,絕對是個好地方。 由於友人行程緊密,所以事前並沒有預早訂檯。到友人確定當晚時間地點,再致電銀次,已經太遲。接線生回答這晚訂座已滿,幸好同時也告訴我銀次每晚都會預留walkin位置,可以過來碰碰運氣,到達之時剛好有兩個吧檯位子,先點一瓶清酒,就開始風花雪月起來。 醉翁之意本在酒,原本說只吃少許東西的友人,嚐過一口海膽汁燒蠔後,馬上改變主意。海膽汁燒蠔是這裡的名物,香口炸蠔放在灼熱鐵板上,上桌時枝枝作響,配上香濃海膽汁,每一次都不會令我失望。 另一名物是明太子煎蛋卷,原條蛋卷包裹著飽滿的明太子,友人嚐過一口之後,竟跟我說原來他沒吃過明太子這東西!帶點微辣的明太子是下酒佳品,友人也不自覺地愈吃愈多,同時間幾杯到肚,大家也就更加暢所欲言了。 辣吞拿

辣吞拿魚卷同樣帶點微辣,和明太子又不相同,但一樣是下酒佳品。幾件壽司到肚,也滿足了我吃的慾望,剩下的,就是這晚的一點綠了。

人愈大愈懂得苦,和友人相識二十多年,我們終於也到了懂得欣賞苦瓜的年紀。這晚閒談之間,五味陳雜,一口沖繩炒苦瓜,讓我們知道,大家已經不再年輕。這幾年我們這班同級生都吃了不少苦,慶幸我們都各自克服了,人生,就是從挫敗中成長,對吧?

友人不愛甜,所以這晚就沒有再吃甜品,但其實這裡幾款甜品都很不錯,尤其是之前甚喜歡的蒸紅豆餅。我愛先苦後甜,吃過苦,才會懂得珍惜甜,就像這晚,有朋友分享甘苦,也算是一件好事吧。

朋友,希望你事事順利,一路順風。

P.S. 和朋友見面正值二月中,文章寫了一半,結尾之時,剛好踏入三月。銀次從三月起推出晚市主餐牌八折,星期一至日適用,真的很超值。優惠期有限,各位不要錯過機會了。
2017-02-17
2017-03-01 861 views
同3個舊同事小聚本身諗住禮拜五都會多人 得登book左枱點知最後冇咩人 以為伏已中 又或者其實可能我地太遲先食d人都走哂lolanw野食水準幾好 叫左個牛油果蝦沙律, 好好味, 個沙律醬mix到好正所以冇俾相機食先xp香葱吞拿魚腩卷入面就有d脆口既豆腐卜(我估之後佢俾既wasabi都好有誠意唔係hea野蟹肉玉子燒同沖繩炒苦瓜都好足料同熱辣辣,蟹肉好多但就偏左去一邊><苦瓜就甘左d,舊同事就唔係好ok,同埋勁多豬肉,本身諗住佢會係齋咁樣( ˘• ₃ • )串燒拼盤都幾多特色野(由右數起) 有雞肉串,雞翼,煙肉番茄串,煙肉年糕串,銀杏同有個我冇食到既串._. 味道就冇咩好挑剔但就應該係番燒, 拎到上黎唔係好熱辣辣咁,有d美中不足都要提一提佢有淋左小小汁既椰菜做伴碟 都幾好味xd環境各樣都幾舒服, 侍應都好有禮貌~如果d 燒物都熱辣辣哩餐就perfect~
同3個舊同事小聚
本身諗住禮拜五都會多人 得登book左枱
anw野食水準幾好

叫左個牛油果蝦沙律, 好好味, 個沙律醬mix到好正
所以冇俾相機食先xp

香葱吞拿魚腩卷入面就有d脆口既豆腐卜(我估
之後佢俾既wasabi都好有誠意唔係hea野
蟹肉玉子燒同沖繩炒苦瓜都好足料同熱辣辣,
蟹肉好多但就偏左去一邊><
串燒拼盤都幾多特色野
都要提一提佢有淋左小小汁既椰菜做伴碟 都幾好味xd
環境各樣都幾舒服, 侍應都好有禮貌~
如果d 燒物都熱辣辣哩餐就perfect~
  • 沖繩炒苦瓜
2017-02-19 619 views
之前有同事帶我來吃過這裡的午餐, 覺得味道不錯所以再帶太太來吃。他們中午是開12點,走過一條狹窄的樓梯就到了他們在第二層的餐廳。左邊是壽司吧,右邊是用餐區。伴着壽司吧後是一片海景,感覺挺舒服。裡面只有一,兩座客人,但過了半小時後已經座無虛席,還要等位呢。這是他們的午餐menu, 有幾款選擇,熟食和壽司,剛好滿足了不太怎樣食魚生的我和很喜愛食魚生的太太每款set lunch 都跟前菜,沙律,茶或咖啡這是我點的蔥鹽汁燒黑豚軟骨定食,香濃的燒汁配上煎得剛好的黑豚軟骨真讓人垂涎三尺 這是太太點的雜錦壽司定食,有8種魚和hamachi maki, 跟一碗湯烏冬。看似份量不大但全部吃完也覺得飽。
每款set lunch 都跟前菜,沙律,茶或咖啡
2017-02-15 541 views
服務態度惡劣 無下次!平時只會睇食評,今次第一次寫,呢間餐廳好應該寫下。 上星期六難得同朋友銅鑼灣食飯,6點幾去到餐廳,全場未有客人,待應一副唔想做的樣,安排我地坐路口位,廚房抽氣扇係正頭上,好大陣味。朋友問可唔可以轉位,待應指住其他枱一句「最低消費$1000蚊喎」。我地已經O左嘴,以餐牌上的價錢,兩個人好難食到過千。唔緊要,食飯要開開心心。後來見有一家三口坐係個張要「最低消費$1000蚊」的枱,叫了4道菜,點計成張單都最多500,待應唔記得自己講左啲咩?我地兩個女仔點了一份卷物、幾件壽司、山葵黑豚軟骨和蟹膏蟹肉飯。咁岩當日元宵,朋友親手整了幾粒曲奇餅俾我,曲奇好細塊,等上菜既時間我地拎住個盒自拍。一位著西裝貌似經理的人態度極其惡劣,衝過嚟我地枱鬧我地唔可以自攜食物入餐廳,我地兩個都呆左。我朋友即刻收返埋,細細聲話曲奇自己整,之後個經理黑哂面咁行開,再好大聲同另外幾位待應講「人地話啲餅自己整架」,佢大聲的程度係全餐廳都會聽到...其實區區一粒曲奇,唔需要小題大做吧?服務態度咁惡劣,拎住自拍都唔得?又無食,都落左2人份量的菜,唔係為左一粒得拇指咁大的曲奇鬧客人掛?如果唔可以拎出黎,可以正
服務態度惡劣 無下次!

平時只會睇食評,今次第一次寫,呢間餐廳好應該寫下。

我地兩個女仔點了一份卷物、幾件壽司、山葵黑豚軟骨和蟹膏蟹肉飯。咁岩當日元宵,朋友親手整了幾粒曲奇餅俾我,曲奇好細塊,等上菜既時間我地拎住個盒自拍。一位著西裝貌似經理的人態度極其惡劣,衝過嚟我地枱鬧我地唔可以自攜食物入餐廳,我地兩個都呆左。我朋友即刻收返埋,細細聲話曲奇自己整,之後個經理黑哂面咁行開,再好大聲同另外幾位待應講「人地話啲餅自己整架」,佢大聲的程度係全餐廳都會聽到...其實區區一粒曲奇,唔需要小題大做吧?服務態度咁惡劣,拎住自拍都唔得?又無食,都落左2人份量的菜,唔係為左一粒得拇指咁大的曲奇鬧客人掛?如果唔可以拎出黎,可以正常態度同我地講,而唔係背後大大聲同同事講,實際係當住其他人寸客人。而該位著西裝的男經理亦都全晚掛住同其他待應大聲傾計講笑,又癡住個女待應背ABC,有客人落單點菜、執枱,全程hea爆,咁都得?

除了服務差之外,食物質素更加不願置評,卷物整得又扁又鬆,啲飯好硬,蟹膏蟹肉飯無蟹肉,炒到勁乾,真係唔知點食...餐廳的抽油煙做得勁差,成身都係味,我地兩個食完即走。想開開心心元宵食餐飯,野唔好食,態度又惡劣,咁受氣,全線都blacklist得架啦!
2017-02-11
2017-02-09 499 views
這間居酒屋有興既地方,係客人可以在店內選擇時令既魚,還可以選擇一至兩種既食法。今次我們選擇了 '金鯛魚', 一邊做刺身,另一邊燒嚟食。這樣可以讓我們見識下廚師既刀功和烹調功夫,結果味道和賣相很令人滿意。喺呢度食飯,好似喺海鮮食肆用膳既縮影。
2017-02-07 420 views
質素普通,價錢少少貴唔係話啲嘢好貴,而係個「性價比」貴個燒帶子少到望唔到啲肉好些餐廳都會裝帶子一開二但呢度簡直係碎咗啲帶子 😂😂😂覺得呢個菜真係好揾笨明太子蛋捲就好好多起碼都見到有好多明太子 😂😂味道都唔錯右邊個蠔個汁好濃朋友就覺得咸咗少少,不過我就幾鍾意送酒都 ok 👌🏻 個甜品係朋友之前食過話好食先點嘅原本都好期待嘅,點知嚟到係咁嘅款......賣相同味道都好麻麻感覺呢度水準都好飄忽下!唔推薦
質素普通,價錢少少貴
唔係話啲嘢好貴,而係個「性價比」貴
個燒帶子少到望唔到啲肉
好些餐廳都會裝帶子一開二
但呢度簡直係碎咗啲帶子 😂😂😂
覺得呢個菜真係好揾笨
明太子蛋捲就好好多
起碼都見到有好多明太子 😂😂
味道都唔錯
右邊個蠔個汁好濃
朋友就覺得咸咗少少,不過我就幾鍾意
送酒都 ok 👌🏻
甜品係朋友之前食過話好食先點嘅
原本都好期待嘅,點知嚟到係咁嘅款......
賣相同味道都好麻麻

感覺呢度水準都好飄忽下!唔推薦
2017-01-24 730 views
隔住一排先寫,其實目利真心係銅鑼灣既日本野食同餐廳環境來講算唔錯。最好,最抵食一定係食中午便當set。其中,我經常食既大約60-70價位既炸豬排定食set!呢個真心老銅算係正常價位而好味既lunch啦。炸豬排粉漿唔多,脆得來食到juicy唔會「嗨」(我食炸排都會好驚乾到「嗨」既扒),連買健康既沙拉一齊食唔會覺得肥膩✨。好啦仲要有湯,同咖啡提神。想點先呢個價錢係老銅,相信唔可以有咁多選擇,再加個日式環境同望海,我有一刻以為自己係李嘉誠日理萬機咁食Lunch。😂
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)