2019-04-23 243 views
由於我個人在「開飯喇」裡面,積聚太多已經光顧試食過的食店,偏偏又未正式寫食評和提交給「開飯喇」,所以我直到今日才正式有機會,評論今年「麥當勞」農曆新年的「招財福堡」漢堡包套餐味道。但是我在鑽石山分店「麥當勞」裡面,購買試食「黃金脆薯魚堡」超值套餐加「小龍蝦湯」的時候,尚在一月十九日,距離農曆新年年初一(二月初),尚有兩個星期左右的時間,驟眼看感覺光顧時間太早。今年「麥當勞」「招財福堡」跟上年有個最大的分別,就是多一款名稱叫做「黃金脆薯魚堡」,即是長方形的鱈魚魚柳配長方形的漢堡麵包,加上一塊新鮮炸薯餅,上面再鋪上洋蔥粒黑椒醬醬汁的食法。至於「麥當勞」其他推出的餐湯,以飲品小食,大致上都跟上年的「招財福堡」套餐沒有太大分別,一樣有新年例牌限定的「小龍蝦湯」。至於「麥當勞」新出的甜品「紅豆吉士批」,我今次就沒有購買了。另一方面,我加錢為套餐裡面的飲品,轉變變成了「黃金爆珠」飲品,飲品裡面有很多橙色的爆珠。說回「麥當勞」的「黃金脆薯魚堡」,「黃金脆薯魚堡」裡面的「阿拉斯加」鱈魚魚柳,魚柳口感會比一般的「魚柳包」厚一點。「阿拉斯加」鱈魚柳肉起碼還有細緻有紋理,比一般「魚柳包」好食得夠了。至於「小

至於「小龍蝦湯」的味道,雖然勉強還有濃郁的龍蝦鮮甜味道感覺,但是「小龍蝦湯」實際上所謂的龍蝦肉,其實只有很小的體形。細小的蝦肉實際上的口感,也是渺小得難以用牙齒舌頭感應到。

至於「黃金爆珠」飲品的實際味道,黃色的「黃金燒珠」味道其實即是類似芒果,又有點像「熱情果」那樣的甜味。每次「黃金爆珠」在我口腔內爆發,我能直接感受到爆珠裡面的芒果甜味。

至於「黃金爆珠」飲品裡面的整體味道,都是全靠那些黃色的「黃金爆珠」,飲品才能彌補到「黃金爆珠」飲品,本來就應該有的芒果加熱情果的甜味。

至於「鑽石山」「麥當勞」廚房製作的「扭扭薯條」,我就稍嫌「麥當勞」負責製造「扭扭薯條」過程有點馬虎,居然把原本扭成一圈圈的「扭扭薯條」,實際製成品變成支離破碎,面目糢糊。

即使「扭扭薯條」實際製成品變得比較支離破碎,但是薯條的實際口感,其實也都不算很差勁,還有香腍的口感感覺。我再從捲曲的「扭扭薯條」扭出少許薯條,慢慢感受「扭扭薯條」的香脆滋味。

最後說回主角「黃金脆薯魚堡」,由於「阿拉斯加」深海鱈魚柳跟炸薯餅都一樣,外表實淨而內裡口感鬆軟,所以我大大口咬下「黃金脆薯魚堡」,反而能夠吃到鱈魚柳加薯餅,飽滿加柔軟的終極口感。

本來口感柔軟的「阿拉斯加」鱈魚魚柳,再配合有少許辣味的黑椒醬汁,「麥當勞」的「黃金脆薯魚堡」整體味道變得,在辣味之中夾雜了「阿拉斯加」鱈魚魚柳軟嫩口感和甜味。

之後我在其他「麥當勞」裡面,就很少再嘗試過其他的「招財福堡」食品,因為另外兩款口味的「招財福堡」,這幾年內我已經試過很多次,驚喜已經沒有以前那麼多了。
2019-01-19
$48 (Tea)
2019-10-06 11 views
呢排香港負面新聞一浪接一浪😖 唯有美食可以帶俾我新希望❤️ 要多謝「麥當勞」今日帶比我 #苦中一點甜... 每次麥當勞有新出品,我都會想去捧場🙌🏻 尤其係今次新出嘅係「綠茶口味」,#小秘書 點可以唔試吓🤪 #麥當勞 嘅 #DessertKiosk 都好多fans㗎,每次都要預少少時間去排隊。今日好好彩第三個就輪到我。我揀咗新出嘅「西尾抹茶新地」, 雖然我唔知「西尾」係咩黎嘅, 不過味道比我想像中好,#綠茶脆皮 有濃濃嘅綠茶味🍵 反而雪糕味道冇咁突出,不過只係買$10杯咋,性價比高,認真好抵食👍🏻

2019-10-04
TakeAway
$10 (Other)
2019-08-23 21 views
呢個朱古力脆皮芒果雪糕🍦喺麥當勞都買咗一陣子,近排先有機會食到。港幣6.5一杯雪糕🍦對比起其他貴價野,係好抵食嘅。但個朱古力脆皮太甜,配落個芒果🥭雪糕🍦到就更加甜。 呢個價錢都叫做可以接受嘅,略嫌唧雪糕🍦姐姐技術差少少,眼見好多人,包括自己,個雪糕啲朱古力醬流到周圍都係, 個個人食都要跌到個朱古力脆皮周地都係。
, 個個人食都要跌到個朱古力脆皮周地都係。
2019-07-26 39 views
M記大家就食得多,但何謂一間好嘅M記呢?就係有辦法令你相信手上食嘅包就係全港最好食嘅包,即使佢同任何一個M記包都無分別。鑽石山呢間M記就完美體現到呢點。由你打算食幫襯呢間M記嗰刻開始,你就好似尋找緊一間隱世小店嘅隱世美食。一上電梯之後,你估唔到M記可以咁有家嘅感覺,全靠佢位於咁有家的感覺嘅商場。商場我哋本來食快餐嘅想像昇華至返屋企食阿媽住家飯咁。既然食M記,咁當然唔少得要食魚柳包啦。魚柳包係體積越嚟越少,價錢越嚟越貴嘅情況,味道咁多年都維持不變,實在相當難得。如果周圍望下,會發現好多公公婆婆同你食緊一樣嘅包,分別係佢哋手上多咗一本奶茶。係只此一家嘅奶茶。見到佢哋飲得咁開心,我都忍唔住叫返杯試下。奶同茶嘅比例非常有性格,配搭魚柳包一齊食,簡直好似用十幾蚊嘅價錢食咗餐放題咁。無論係口嗰種令人泥足深陷嘅質感,定係奶茶同魚柳加起嚟嘅豐富層次,都好似呈現緊鑽石山M記一貫嘅宗旨--就係一加一並唔等於二。

• 抹茶新地筒
2019-07-17 31 views
麥當勞快閃榴槤風味🤩馬來西亞D24榴槤+呂宋芒果🥭新地限定😋限時推出。榴槤芒果迷嘅我點可以錯過!超濃榴槤香,啖啖榴槤味,芒果味同榴槤味我當然揀榴槤為主🤪但芒果亦十分鮮甜,絕對唔酸。如果唔夠喉,加以+$15追加榴槤蓉😋唔知大家又鍾意邊個味多啲呢🤓限定快閃期間快啲買完返嚟話我知你又鍾意邊隻啦👍🏻 #麥當勞甜品站#期間限定#25蚊#D24榴槤麥旋風#芒果xD24榴槤麥旋風#馬來西亞D24榴槤#D24榴槤#呂宋芒果#呂宋芒果新地#榴槤加芒果#全新配搭

2019-07-05 38 views
今日睇廣告麥當勞出左18件麥樂雞即係意味住又係新醬汁同新shake shake粉可以試啦 今日同事全部放哂假 唯有出去獨食呢啲,comfort food la🤪🤪今次新醬有鹹蛋黃醬,南乳燒雞味醬,香草檸檬醬同埋之前已經有既蜜糖芥末醬鹹蛋蛋黃醬我本身有啲期待,可惜成品偏咸但又晤係香,我覺得同麥樂雞晤太襯南雞燒雞味就好有驚喜,佢亦到麥樂雞去左另一個層次😂😂😂😂似出面酒樓整既南乳雞but炸雞version 😂😂香草檸檬醬係一陣好清新既味道,用黎解下上面既咸味好好🤪my all time favourite蜜糖芥末醬,麥記其實係偏甜配方,不過食野最緊要岩自己口味嘛❣️
今日睇廣告麥當勞出左18件麥樂雞

香草檸檬醬係一陣好清新既味道,用黎解下上面既咸味好好🤪

2019-06-29 18 views
今日真係好鬼熱,加上 #學校 做緊維修,搞到上落 #泳池 部lift都用唔到,唯有靠對腳🤪 落咗堂為咗獎勵吓自己,就去 McDonald's 再試吓佢哋今年 #捲土重來 嘅 #D24榴槤麥旋風🌪 仲記得 #小秘書 上年彈到佢 #一文不值 嗎?騙人嘅 #麥記 求其加啲 #榴蓮jam 上去就話係 #榴槤雪糕,而且貨源不足,賣咗幾日就剎停😅我覺得今年出新出嘅 #D24榴槤麥旋風 比上年嘅味道好,起碼都感覺到有少少 #榴槤果肉,但係始終都係醬還醬、雪糕還雪糕... 不過以$25一杯嚟講,ok啦💨💨💨

2019-06-27
TakeAway
$25 (Other)
2019-06-13 23 views
睇完戲好肚餓,唔想等位食嘢。唸起近排出咗菠蘿蝦堡好想試下,本身以為會係大大個,點知只係類似魚柳包嘅大小,外表有d頹。不過味道都ok好食。菠蘿酸甜配搭炸蝦塊幾夾,菠蘿可以中和到炸蝦既油膩同熱氣。但我覺得沙律醬太多,沙律醬浸濕曬個包。建議叫少醬。呢間分店幾好坐,環境舒適。
睇完戲好肚餓,唔想等位食嘢。

但我覺得沙律醬太多,沙律醬浸濕曬個包。建議叫少醬。

呢間分店幾好坐,環境舒適。
2019-06-09
2019-06-11 21 views
見到麥當勞出咗新嘢食,除咗有我最鍾意嘅薯條竟然有薯格,叫咗個外賣麥樂雞餐加大轉增量裝薯格,冇諗過返到屋企之後打開得咁少雖然我都知道喺麥當勞做嘢好辛苦,但都冇理由咁孤寒啊。下次都係買完外賣之後睇清楚如果真係份量唔啱要問佢追返。嘢食就普普通通不過不失啦不過今次真係好激氣

嘢食就普普通通不過不失啦不過今次真係好激氣
脆脆薯格
2019-06-06 27 views
mcdonalds新出芝士奶蓋,夏日炎炎,經過終於有機會可以一試,不過原來用手機落單只係夠快,並唔抵,因為匯豐依家做緊最紅優惠,係櫃臺買夠50蚊,就會送25蚊coupon。
2019-06-06 32 views
話說麥當勞新出左芝士奶蓋,作為一個芝士嘅忠實擁躉,我就梗係要去試一試啦。咁由於仲係新推出嘅階段,所以好多人排隊。我大約前後等左半個鐘先至拎到呢杯芝士奶蓋 雖然我好鍾意飲芝士奶蓋,但係個茶底我就鍾意走甜。所以呢杯就走甜如果要同其他喜茶share Tea 啊嗰啲比, 就冇得比㗎啦。始終人哋本身就係賣開野飲㗎嘛。 講返麥當勞呢個茶先,我就嫌個芝士唔夠厚,唔夠重芝士味,唔夠重奶味,總之咩都好似爭咁D啦。至於個茶底呢,就同平時嗰啲差唔多囉冇咩特別。反而芝士奶蓋上面就有啲茶葉碎,我唔會話難食囉,但係個口感好差。未試嘅朋友都可以唔洗試啦。

芝士奶蓋四季春
2019-06-05 15 views
今天中午和朋友想不到要吃什麼時,經過麥當勞,不如今天就食麥當勞吧!看來看去還是點了最常吃的泰式雞翼搭玉米杯,蘋果派,可樂!雞翼搭配醬汁實在很美味,玉米杯搭配牛油化開入口也好香,蘋果派烤的香酥,飽足!
2019-05-31 21 views
好耐無食m 記早餐喇呢日早左起身決定去附近m 記嗌個早餐食m 記既早晨全餐我最愛既就係薯餅同佢既漢堡扒同埋有一定要嗌佢既橙汁飲炒蛋落埋胡椒同埋鹽有m 記既早餐係good morning
好耐無食m 記早餐喇

炒蛋落埋胡椒同埋鹽

有m 記既早餐係good morning
Breakfast
2019-05-24 21 views
大家有無幫襯過 McDonald's #McCafe 新出嘅 #芝士奶蓋 🥤 呀?雖然呢杯 #四季春芝士奶蓋 我只係用 #McDonalds #App 裡面嘅 #coupon 免費換返嚟,但係我都要講句呢個系列 #非常失敗😪 如果大家有試過其他牌子,應該大概都會對 #芝士奶蓋 有一定 #期望,尤其係 #奶製品 嘅愛好者。呢杯 #四季春芝士奶蓋 口感似一杯奶水,我飲唔出 #四季春 係咩東東😅 亦感受唔到 #芝士奶蓋 應有嘅濃郁口味... 😏 或者 #小秘書 係唔應該對免費嘅嘢有太多要求,不過花咁多錢搞宣傳,倒不如做好個產品會比較實際囉😉

2019-05-21
Other
2019-05-13 30 views
試新餐🇺🇸🤩今次質素有驚喜 大家可以一戰.牛仔安格斯🍔一如既往塊牛排都係甘乾🥩但賣相okay不過叫多醬 有bbq同沙拉醬搭夠炸洋蔥圈睇下好唔好彩 可能得洋蔥皮.朱古力批🍫雖然已經係即刻食 但都好杰身味道係平時麥當勞嘅熱朱一樣.雙層芝士孖堡🧀🍟shake shake今次終於唔伏 微帶酸味(應該係酸瓜?之後就會食到芝士同洋蔥味 可以接受
試新餐🇺🇸🤩
朱古力批🍫
雖然已經係即刻食 但都好杰身
味道係平時麥當勞嘅熱朱一樣
雙層芝士孖堡🧀🍟shake shake
今次終於唔伏 微帶酸味(應該係酸瓜?
之後就會食到芝士同洋蔥味 可以接受