2024-08-09 1104 views
今日咁岩同老公都放假,當然要二人世界。老公最鍾意打邊爐,見到呢間台式火鍋當然唔會錯過。餐店環境光猛企理,有多排卡座,寬敞闊落,坐得好舒適。中間位係自助食物區、飲品區、醬料區和雪糕區,夠集中!午巿90分鐘定量火鍋有八款套餐選擇,揀咗美國Prime Grade極上牛頸脊($158),每位兩碟,另一人一鍋就係十二款中要咗藥膳醉雞湯和藥膳蟲草花桃膠雞湯。藥膳蟲草花桃膠雞湯有齊紅棗、杞子、蟲草花、桃膠等食材,滋補養生。藥膳醉雞都有紅棗和杞子,淡淡嘅酒香。先奉送兩杯特飲,要咗熱柑桔檸檬和熱愛文芒果茉莉花茶($0),酸酸甜甜,滋潤解喝!另有大量飲品選擇,仲有凍有暖,款式都幾特別!極上牛頸脊肉質亮澤紅潤,肉嫩鮮香,嫩肉中夾有油脂,牛味濃,優質!自助區有多款食物,肉類揀咗台灣沙茶牛肉、雞腿肉和深海魚柳,三款都好嫩滑,最鍾意係牛肉,入味腍嫩,正!有各種特式台灣食材,如奶油南瓜包、甜不辣、手打牛丸、芋頭貢丸、芝士小籠包、芥末魚籽丸、台灣腸、燕餃、米粉等等;蔬菜瓜果類都唔少,有油麥菜、羽衣甘藍、粟米、海帶結、萵荀、豆卜、菇等等。挾咗一大盤,夾心丸好味,蔬菜新鮮。甜品有雪糕、冰條、甜筒,款式多,我倆各食咗一杯已

熱柑桔檸檬和熱愛文芒果茉莉花茶
極上牛頸脊極上牛頸脊
極上牛頸脊
三款都好嫩滑
特式台灣食材
蔬菜瓜果類
雪糕
甜品有雪糕、冰條、甜筒,款式多,我倆各食咗一杯已滿足。
2024-08-09
$170 (Lunch)
熱柑桔檸檬和熱愛文芒果茉莉花茶
極上牛頸脊極上牛頸脊
2024-07-03 1445 views
放假去食好西嘆一嘆📍位於將軍澳廣場的馬祖,以藥膳養生火鍋為主,有各種不同款式的藥膳湯底供食客選擇⋄🍲一人一鍋,我鐘意食辣,你有你唔辣,唔怕同其他人撈埋😋===—===—===—===📃美國Prime Grade 極上牛頸脊定量套餐($158)假日+$10幾十款配料任食🤩⋄ ✦ 火鍋湯底 ✦🍲藥膳椰子清雞湯底藥膳蟲草花湯底結合了藥膳的滋補功效和蟲草花的營養價值,為湯品注入了豐富的香氣和營養。不僅具有補氣養血、滋補元氣的功效,還有助於提升免疫力和促進身體健康💪🏻⋄🥘日本壽喜燒Sukiyaki湯底香甜壽喜燒湯底帶出牛肉既鮮味,鹹味及甜味十分平衡,淥新鮮蔬菜都好清甜。😋⋄⋄🍡各式不同丸子/🥬蔬菜/🍜麵類多款台灣特色配料任夾:台灣腸、燕餃、魷魚羹、甜不辣、芋頭貢丸、麻辣貢丸、花枝丸等等⋄其中有幾款推介:🥬莞茜燒賣:好香莞茜味,同燒賣好夾,鐘意食莞茜一定要試。🍄蘑菇芝心堡:真係好似食漢堡包咁,食個時要小心中間流心辣口!🎃奶油南瓜包:中間的南瓜夾心好軟滑,好似食緊日式南瓜餅既味道,大推!🧀芝士小籠包:外表係QQ小籠包,入面係全芝士,岩哂芝士愛好者。⋄⋄🌽 蔬菜都有十幾款揀:羽衣甘藍、油麥菜、唐生菜、

🍲一人一鍋,我鐘意食辣,你有你唔辣,唔怕同其他人撈埋😋
===—===—===—===
幾十款配料任食🤩

火鍋湯底 ✦
🍲藥膳椰子清雞湯底

🥘日本壽喜燒Sukiyaki湯底

🍡各式不同丸子/🥬蔬菜/🍜麵類

其中有幾款推介:
🥬莞茜燒賣:好香莞茜味,同燒賣好夾,鐘意食莞茜一定要試。

🌽 蔬菜都有十幾款揀:羽衣甘藍、油麥菜、唐生菜、海帶、萵荀等

🍜 主食有台灣王子麵、新竹米粉、烏冬
🍥 特別推介烏冬,爽滑索汁非常掛湯,細細碗任拎,食完一碗又一碗😆

🍖美國Prime Grade 極上牛頸脊

肌肉多油花少,食落肉質結實有彈性而且肉味濃郁😜

🍹定量套餐送飲品一杯
可以揀無糖茉莉花茶、愛文芒果茉莉花茶、蜂蜜茉莉花茶、柑桔檸檬特飲、港式奶茶、港式檸茶、港式檸水等😚

====—====—====
📌店名:馬祖
📍地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓L1-021-L1-023號
2024-06-30
$158 (Lunch)
  • 藥膳椰子清雞湯
  • 藥膳蟲草花桃膠雞湯
  • 西班牙無激素豬肉片
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
  • Prime Grade牛肩胛肉
2024-03-24 1795 views
馬祖是一間位於將軍澳pop corn的台式火鍋店,它擁有各種令人垂涎欲滴的美味佳餚。它是一間知名的餐廳提供了獨特的藥膳椰子一人一雞煲、A5極品牛頸脊和各式不同的肉丸,讓食客們享受到一場味覺盛宴。藥膳椰子一人一雞煲是這家餐廳的招牌菜之一。它以新鮮的椰子作為容器,裡面煮著一隻嫩滑多汁的雞肉。椰子的香氣與雞肉的鮮味完美結合,讓人嚐到大自然的美味。此外,這道菜還添加了多種藥膳材料,如人蔘、枸杞和黨參,具有滋補養生的功效。另一道令人驚艷的菜品是A5極品牛頸脊。這種牛肉是從日本進口的頂級和牛,極其嫩滑多汁。經過精心的烹調,牛肉保持了其原始的鮮美口感,每一口都能感受到肉質的細膩。這道菜展現了餐廳對於食材品質的堅持,讓食客能夠品嚐到最頂級的牛肉享受。此外,這家餐廳還提供各式不同口味的肉丸。無論是豬肉、牛肉還是雞肉,每一種肉丸都經過精心調味和製作,口感鮮嫩彈牙。食客可以根據自己的喜好選擇不同的肉丸,滿足各種口味的需求。配菜方面,餐廳提供了多種選擇,包括黑木耳、金菇、蟹柳和西生菜等。這些配菜新鮮美味,為主菜增添了豐富的口感和風味。最後,作為一餐完美的結尾,餐廳提供了Movenpick雪糕。Movenpic

最後,作為一餐完美的結尾,餐廳提供了Movenpick雪糕。Movenpick是瑞士知名的雪糕品牌,以其純淨的口感和頂級的品質而聞名。無論是巧克力、香草還是草莓口味,每一款雪糕都讓人陶醉其中,為整餐帶來了甜蜜的結束。

馬祖餐廳以其豐富多樣且獨特的菜品吸引著食客的目光。藥膳椰子一人一雞煲、A5極品牛頸脊、各式肉丸、配菜的精心搭配以及Movenpick雪糕的甜點,為食客們帶來了一場無與倫比的美食體驗。無論是喜愛椰子風味、牛肉愛好者,還是追求營養和滋味的人,這家餐廳都能滿足他們的需求。無論是品嚐當地特色還是享受高品質的食材,這家餐廳都是馬祖美食的絕佳代表。
2024-03-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
5 day(s) ago 25 views
已經不是第一次食馬祖之前系元朗食,一試難忘,今次點都要再食,所以中秋都要去食,最愛佢的麻油雞湯,雞肉滑,麻油香,湯底甜,價格又便,60幾蚊包埋野飲。今日中秋節去食,人好多,但負責最後面果個服務員姐姐都好溫柔,令我有家的感覺,效率又高環境都好靚,多人都吾會迫,坐得舒服,冷氣足,乾淨舒服。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
6 day(s) ago
  • 麻油雞湯
和家人一起探索火鍋放題,😍這次我們選擇了傳說中湯底好養生的這家店!我選擇了勁正的麻辣湯底,湯底香辣濃郁,用嚟煮配料,😋更加可以入味同增加一絲風味。而家人選擇的是藥膳湯,💗湯底還加入了蟲草花、桃膠等滋補藥材,嫩滑的桃膠,✨養顏美容。蟲草花的湯底,適合最近的氣候,可以提高免疫力🌿🥩美國極品牛頸脊,肉質鮮嫩多汁,搭配湯底簡直是絕配!👍自助區有多款丸類,特色芋頭貢丸,🧀爆汁芝士小籠包,少見又好吃。

🥩美國極品牛頸脊,肉質鮮嫩多汁,搭配湯底簡直是絕配!👍

2024-08-29 192 views
中午lunch time,將軍澳廣場食肆周圍都好多人,經過這間台灣馬祖,以為是食養生火鍋的,原來中午會有藥膳湯麵套餐。湯麵都有很多不同的配搭,還可以配搭新竹米線、米粉、油面等。蟲草花藥膳農場雞 轉米線 $61藥膳雞湯,藥膳味都算濃郁,米線嫩滑,配上蟲草花,感覺非常養生。 但配搭的雞肉也是比較硬同埋嚡口。藥膳麻油雞 轉新竹米粉 $58麻油雞湯,雖然得幾塊雞胸,雞肉比較嚡口,但麻油湯味道濃烈,新竹米粉爽口。藥膳古早牛肉湯 轉新竹米粉 $73古早牛肉湯,牛肉味道濃烈,但牛肉份量比較少。中午lunch價錢,不算好貴,湯麵份量頗大。味道也算可以。原來星期一至五也有養生的晚市套餐提供。

湯麵都有很多不同的配搭,還可以配搭新竹米線、米粉、油面等。

蟲草花藥膳農場雞 轉米線 $61

藥膳麻油雞 轉新竹米粉 $58

藥膳古早牛肉湯 轉新竹米粉 $73
古早牛肉湯,牛肉味道濃烈,但牛肉份量比較少。

中午lunch價錢,不算好貴,湯麵份量頗大。
味道也算可以。

原來星期一至五也有養生的晚市套餐提供。

本身我係馬祖湯麵既忠實粉絲,返工放假都會食,因為湯底藥膳味好正。但今次食火鍋,被潑到一身湯,我決定以後都唔!會!再!幫!襯!我今次order左定量火鍋lunch, 食物質素正常。員工第一次幫我加湯嘅時候,會將湯壺放近鍋邊慢慢落湯,防止湯反彈,而且湯壺係對出方向。但當第二位同事加湯時,同事竟然將湯壺壺口對住我,好似好怕彈到佢自己,並且不知道是否湯壺太重,竟然高高倒湯,將本來滾燙的蕃茄麻辣湯潑到我身上和我身穿的淺黃外套。 而當下同事仲要同我講倒湯係會!!咁樣彈到!!,並無道歉。 情況緊急冇影到相,我衝左去廁所洗衫。重點係,嗰位同事話倒湯就係會咁,所以真心覺得安全意識咁低,食得唔開心真係不了。如果但係坐緊個小朋友,相信啲湯已經係彈晒入眼。

🥩美國極品牛頸脊,肉質鮮嫩多汁,搭配湯底簡直是絕配!👍

大名鼎鼎性價比高嘅馬祖😍 今次終於嚟食下午茶套餐,最平只需要$118就可以享用任食火鍋,真係好抵👍👍🥩美國 Prime Grade 極上牛頸脊套餐 $158/位每人兩碟鮮嫩的牛頸脊,加上火鍋配料吧任食、雪糕任食、以及飲品任飲,絕對食到好飽😆😆🤩我哋揀咗壽喜燒鍋及藥膳麻油雞鍋,兩款都好香濃入味!壽喜燒鍋配烏冬一流😍😍牛頸脊份量多,肉質軟嫩多汁入口即化,食唔停口😋 搭配自助的火鍋配料,好滿足😍甜品有大量雪糕及雪條選擇,食多幾件都回番本😆

甜品有大量雪糕及雪條選擇,食多幾件都回番本😆
🥰我哋叫咗每人兩碟嘅牛頸脊套餐,😙牛肉都不錯,粉色的肉質鮮美,只需在鍋中涮幾秒配就可以吃啦~🐮肥瘦均勻,口感細嫩。🥩牛肉丸一口爆汁,彈牙爽脆。一人一個小火鍋,😍乾淨,單獨好衛生。藥膳湯底搭配挺豐富的,有紅棗,蟲草花,枸杞等,湯底清甜🤓中草藥的味道用來涮火鍋也很合適哦,煮完牛肉之後喝一碗湯,💗有配料的味道也有牛肉的香味,幸福感滿滿。#lunch #hotpotbuffet #火鍋放題 #將軍澳

🐮肥瘦均勻,口感細嫩。🥩牛肉丸一口爆汁,彈牙爽脆。

2064 views
2024-07-19 399 views
馬祖行開見到佢地有午市套餐,真係好勁呀!所以就試下首先,呢個$158嘅prime grade牛頸脊套餐就已經夠超值,一次過食到兩碟牛頸脊,嗰個肉質肯定特別鮮嫩入味!加上90分鐘嘅定量放題,除咗肉類有限之外,其他飲品甜品配料都可以毫無憂忌咁任飲任食,真係做足呢餐飯。唔單止有牛頸脊,仲有啲台式丸類做主角嘅火鍋配料,感覺會好有特色。而且仲有好多唔同牌子嘅雪糕,由Dreyers到Movenpick,甚至連雀巢都有,真係好多選擇。不過講到呢個就要提一下,你話呢間餐廳係馬祖嘅?因為香港嚟嘅我諗其實都未聽過呢間叫「馬祖」嘅餐廳喎。不過呢個都無所謂,我相信只要呢個套餐貨真價實咁好食就得啦!總之,聽你講呢個$158嘅prime grade牛頸脊套餐,包括咗兩碟牛頸脊,加上90分鐘嘅定量放題,真係好抵食!仲有台式丸類同好多款雪糕,絕對係一次滿足所有饞嘴胃口嘅絕佳選擇!如果真係機會嚟到呢間餐廳嘅話,我都好想試下先!#香港旅行 #香港美食#香港探店 #美食#多國菜#試食 #餐廳 #推廣#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig
馬祖

行開見到佢地有午市套餐,真係好勁呀!所以就試下

#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #打卡 #hkinfluenerce #hkkol #food #foodpic #yum
2024-07-10 399 views
今日小朋友只需要返半日學,中午接他放學後他說想吃火鍋放題,便來到了將軍澳廣場馬祖大快朵頤!午市火鍋放題低至$118起,我們選了$158的牛頸脊餐。喜歡他們有一人一鍋,那麼就不用就小孩的味道了。我叫了一個藥膳椰子雞湯底,小孩選了壽喜燒湯底,兩個湯底各有特色,都沒有比下去。牛頸脊來了,雖然是定量,但四盤大大的,我倆也吃不完;而且放題的食物選擇真的有很多(雞、牛、豬、魚、不同款式的丸類等等…),若單單只吃放題的食物也夠滿足和飽飽。而我個人特別喜歡他們的蔬菜類,種類也很多(魚娃娃菜、生菜、連羽衣甘藍也有),不喜歡吃太多肉的朋友也可盡情吃新蔬菜呢!至於飲品和甜品,同樣也是多不勝數。雖然午市放題套餐已包大大杯台式飲品,但見琳瑯滿目的飲品還是禁不住選擇一二。而小朋友最開心的是,可以同時吃冰條和雪糕,看見他吃得津津有味,樂也(特別推介Movenpick的crème brûlée 味雪糕和CocoBerry的玄米茶味雪糕)!而且可以坐得舒舒服服,輕輕鬆鬆和小孩過一個下午,真是不錯的選擇!

食物推介:Prime Grade牛肩胛肉拼無激素豬肉片套餐 $128Prime Grade牛肩胛肉:牛肩胛肉的質量高,能夠保持肉的嫩滑和豐潤,帶來豐富的牛肉香味。火鍋時,牛肩胛肉能迅速燙熟,口感嫩滑,味道鲜美!😄無激素豬肉片:肉質嫩滑,口感豐潤,脂肪分布均勻,入火鍋後能夠溶化在湯汁中,為火鍋湯底增添一抹豐富的肉香味!👍藥膳椰子清雞湯:清雞湯本身味道鮮美,加入了藥膳材料後更增添了特殊的風味,既不過於濃厚,也不過於單調,椰子為湯底帶來了一絲清甜和椰香,更添滋味!😍火鍋配料:今次食了濃芝豆腐燒、黃金魚片頭、手打牛丸鱈魚湯包、魚柳、甜不辣、日本蟹棒、芋頭貢丸、磨菇芝心堡及雞脾肉,款式多得很,質素十分不錯!😋台式飲品:除飲品任飲外,套餐又額外再送一杯即沖台式或港式飲品,今次我們選了愛文芒果茉莉花茶及蜂蜜茉莉花茶,滋潤得來冰涼透心!❤️

2024-07-06 239 views
Duration: 90mins for lunchPrice: $128/set (1 plate of pork & beef per person)•Hot Pot SoupLovely to see so many variations of herbal chicken soup! Eventually picked sesame oil herbal chicken soup~•FoodSome highlights: truffle pork meatballs, taro pork meatballs with mushroom, coriander siu mai (fish meatball), kale~•Drinks2 big fridges of choices plus warmed carton drinks. Also has a water station where you can make your own tea.•Ice-cream2 fridges of varieties, eg Movenpick cream brulee, Dreyer
Duration: 90mins for lunch

•Hot Pot Soup
Herbal  Chicken  Soup  with  Sesame  Oil

•Food

•Drinks

•Ice-cream
2 fridges of varieties, eg Movenpick cream brulee, Dreyer’a Manila mango, CoCoBerry Genmaicha, Nestle Dairy Farm ube…

2024-06-29
$130 (Lunch)
將軍澳廣場🚇呢間馬祖店內環境舒適寬敞,☺️服務態度好,之前食過晚市兩小時火鍋放題🤩覺得唔錯所以今日晏晝再過嚟幫襯。原來午市仲有90分鐘⌛定量肉嘅火鍋放題可以揀,而且💰價格更加親民,我哋揀嘅🇺🇸美國 Prime Grade 極上牛頸脊只係$158,除咗✌️兩碟牛頸脊係定量以外其他所有嘢都係任食!而且火鍋套餐🤤仲可以用優惠價加配🍹特飲添。佢哋有12款湯底🥣,我同朋友揀咗藥膳🥥椰子清雞湯同埋日本🇯🇵壽喜燒湯,一人一鍋乾淨衛生。椰子🐓清雞湯香甜,壽喜燒湯濃郁,🥰兩個都好夠味!兩碟美國 Prime Grade 極上🐂牛頸脊肉質鮮嫩又肥美,😋午餐來講份量都足夠👍。自助區💪仲有唔同嘅醬料可以自己🥄調配,亦都有多款冇酒精飲品🧃任飲。佢哋仲有😍超過40款火鍋配料任你夾,🤩尤其係有養生嘅蟲草花同埋羽衣甘藍🌿,十分之新鮮美味。甜品方面🤤佢哋仲有多款嘅雪糕🍨任食,最正嘅係有 Mövenpick 雪糕😍,真係抵食又滿足!

而且火鍋套餐🤤仲可以用優惠價加配🍹特飲添。

Type of Meal
Lunch