2017-04-29 526 views
主要係為咗愛麗絲 afternoon tea 而嚟~嚟到先知呢度係女僕餐廳好特別嘅一次體驗 😄afternoon tea set 只係 $288,價錢算好平就算食物一般,當食吓 gimmick 都幾抵 😂(menu 嘅插圖畫得好夢幻同好少女 😍)四周有好多愛麗絲嘅精品不過雜亂 feel 多過主題感 😅女僕會問你邊隻係 dominant hand然後就住嚟擺放個茶壺初嘗女僕 cafe 嘅我哋即刻受寵若驚 😂另外仲有個鈴鈴係呼喚女僕用嘅,好害羞食物方面,味道就一般啦(都預咗)但係每樣嘢個賣相都同愛麗絲呢個主題有關相當之有 heart 👍🏻甜品全部都太甜,外型就八九十分嘅尤其是個小茶壺,甜到糖尿 🤣 但個樣真係好 cute!跟餐有份小禮物送返,包得好精美~
主要係為咗愛麗絲 afternoon tea 而嚟~
嚟到先知呢度係女僕餐廳
好特別嘅一次體驗 😄

就算食物一般,當食吓 gimmick 都幾抵 😂
(menu 嘅插圖畫得好夢幻同好少女 😍)

四周有好多愛麗絲嘅精品
不過雜亂 feel 多過主題感 😅

女僕會問你邊隻係 dominant hand
然後就住嚟擺放個茶壺
初嘗女僕 cafe 嘅我哋即刻受寵若驚 😂
另外仲有個鈴鈴係呼喚女僕用嘅,好害羞

食物方面,味道就一般啦(都預咗)
但係每樣嘢個賣相都同愛麗絲呢個主題有關
相當之有 heart 👍🏻

甜品全部都太甜,外型就八九十分嘅
尤其是個小茶壺,甜到糖尿 🤣 但個樣真係好 cute!

跟餐有份小禮物送返,包得好精美~
2016-07-24 721 views
因為朋友很喜歡愛麗斯, 剛好在茶館FB專頁看到又推出了新系列的愛麗斯主題下午茶, 於是就打算在這裡幫朋友補祝生日~~當然事前保持神秘為了給朋友驚喜, 朋友咁O岩也在幾天後給我訊息說想要去~我那時沒給她反應, 因為怕自己不小心露出馬腳。係時間說說這個主題下午茶, 外表看來已經令人看得興奮, 手機也不斷為這下午茶拍下很多相片, 其實吃下午茶SET我不嬲都先著重外表是否吸引, 因為要拍照啊, 而且我在味道的接受能力都很高...介紹一下下午茶既內容啦~~2人份下午茶包括 :撲克人煙三文魚青瓜三文治巨型蘑菇煙肉蛋批This way That way 芝士司康吃了變大的Eat Me及兔先生的懷錶曲奇打小刺蝟球的紅鶴及6/10帽子馬卡龍貓貓紫薯慕斯蛋糕卷黑蝴蝶結的金髮愛麗絲伯爵茶慕斯餅逃走的小鎖匙與紅心皇后的脫色玫瑰小杯子蛋糕煙薰三文魚芝士芥末毛毛蟲先生泡芙花園裡唱片的玫瑰茶縮小藥水Drink Me瘋帽子先生的是日茶會紅茶整體味道我都覺得很不錯了, 算睇得又食得~ 我個人比較喜歡貓貓紫薯慕斯蛋糕卷, 入面有紫薯的肉肉, 很美味~金髮愛麗絲伯爵茶慕斯餅都食得出有茶味既, 蘑菇煙肉蛋批酥皮很香口, 我很
Drink Me
逃走的小鎖匙與紅心皇后的脫色玫瑰小杯子蛋糕
煙薰三文魚芝士芥末毛毛蟲先生泡芙
花園裡唱片的玫瑰茶縮小藥水Drink Me
瘋帽子先生的是日茶會紅茶

整體味道我都覺得很不錯了, 算睇得又食得~ 我個人比較喜歡貓貓紫薯慕斯蛋糕卷, 入面有紫薯的肉肉, 很美味~金髮愛麗絲伯爵茶慕斯餅都食得出有茶味既, 蘑菇煙肉蛋批酥皮很香口, 我很喜歡~, 曲奇和馬卡龍造得好精緻~~完全不捨得吃~~真佩服廚師的手藝~

Other Info. : 價格比較偏貴
2016-07-23
Tea
Birthday
一行五人想搵個地方傾計食野,其中一個fd見到朋友起茶館影既靚相就建議話去。 旺角地鐵站行過去,可能唔太熟路既關係,大約用左15分鐘。 入到去發現茶館好「的骰」,好彩我地預早book左😳否則可能冇位坐😅本來想叫tea set試試,不過見到隔離枱既tea set+價錢..起晚餐時候叫似乎要一人食兩三個先夠飽😅所以都係叫幾個意粉+甜品+每人一杯飲品但因為得一個人煮,仲要每次煮一樣野...由我地落單到黎第一碟意粉應該等左一個鐘以上..大家都餓到細聲說不如食個m記再返黎😂然後我地用秒速...係瞬間就清左一碟意粉(其實一碟分五份都係一人一啖..食完一碟..一啖之後又係無盡既等待...Zzz...如是者loop左幾次..我地都起度諗,如果分開叫,一人一個餐會唔會望住另外四人逐個食😂😂實在唔會再encore 雖然店主好nice 都有同我地講唔好意思, 同埋聽到佢同客人既互動,問番唔同野食整成點,不過等既時間真係超過左我可以接受既範圍了Ps.茶館既位置附近係一啲色情場所(或者我地應該原路走),當晚食完大約9點幾,行番出旺角既沿途總覺得果個位置啲男性目光有啲令人不安,同友人都有點提心吊膽,連忙加快步伐🙈建

實在唔會再encore

Ps.茶館既位置附近係一啲色情場所(或者我地應該原路走),當晚食完大約9點幾,行番出旺角既沿途總覺得果個位置啲男性目光有啲令人不安,同友人都有點提心吊膽,連忙加快步伐🙈建議女孩子們想取景都係揀tea time去吧!
Dinner
2016-04-27 1374 views
同朋友book左8點!其實位置都幾難搵同僻!入到去間鋪得一個店員要負責哂所有野!所以黎壺茶都要等半粒鐘!野食?等多幾個字啦下!我地點左個期間限定櫻花下午茶set!成set野根本可以用冇味黎形容!三文治d菜唔新鮮!菠菜撻冇味!個蛋卷就係去聖安娜買一條卷裝蛋卷冇分別!粒櫻花只係雪榚!粒透明似糯米糍既野又係冇味!其實中間仲有層食鬆餅既冇影相,d鬆餅硬到㕚都吉唔入!其實真係嬲嬲地!等咁耐!竟然係食d咁既野!
等咁耐!竟然係食d咁既野!
今日難得同幾個女仔朋友去食飯,當然想特別點,Openrice找旺角時找到這間cafe,覺得靚又特別,最重要相都吾錯喎,午餐下午茶相同食評都好,朋友對食要求吾高,咁我就訂左8點去食下…去到原來好細間都好驚訝,一張8人桌加二張2桌和吧桌。裝修以藍色為主,好英倫感覺,女仔勁like…餐牌同裝修都好配合,玫瑰花加入面有手繪圖畫對我黎講好少女喎…朋友黎到一定勁開心啦,食品不多但每款都有,如茶都勁多款,意粉,甜品之類…但散叫都每人一定要飲一杯飲品。晚餐牌有湯,沙律,意粉,飲品$148都吾覺貴,所以我地就叫2款2個黎食。本來想叫甜品,但食品質素真係吾好,朋友食拿坡里意粉係食完2口就吾食放係度。所以一問甜品即寧願去第二度。不用加一每人$148離開,大家都覺下午茶黎最好…飲下茶食件餅好點!~西蘭花湯和薯仔沙律:正常味,偏凍,沙律好味道好香薯仔味。拿坡里意粉:黎到香菇味,但冇汁,原來睇返餐牌仲要係蕃茄汁,朋友完全食左一口變面,意粉冇味又要冇汁(睇相都見到冇顏色的意粉),吾似炒過又淡,勁想叫佢比枝蕃茄醬比我地自己加。煙三文魚忌簾意粉:正常味道,汁好水,完全黏不到意粉。煙三文魚吾多,但煙三文魚本身質地味道不錯
西蘭花湯和薯仔沙律:正常味,偏凍,沙律好味道好香薯仔味。
煙三文魚忌簾意粉:正常味道,汁好水,完全黏不到意粉。煙三文魚吾多,但煙三文魚本身質地味道不錯,但得一朵小花大細偏少分量,意粉都有口感,但整體係味道偏淡。
紅茶:黎到會倒茶比你,講真器皿靚係加分,紅茶都分吾同地方同莊園,飲落係比出面茶包好味道同濃。我看返圖佢話可以回沖一次,但冇得再加就有點失望。
2016-02-03
2016-01-19 1117 views
茉莉茶館位於旺角比較偏少少既地方,人流比較少,周圍都系賣工具既店舖。而茶館以淺藍色為主既外牆系果條街度系非常突出入到去會見到每張台上都放有一個搖鈴, 系比客人叫店員既。不過一開頭小妹覺得有d尷尬吾敢用,因為入面都幾靜,一搖就全世界都知🙈🙈所以都系等店員發現我地就算🙈🙈🙈店員會先同客人介紹呢度既rules...就系每人最低消費系一樣野飲。叫得茶館,顧名思義梗系主打賣茶啦。呢度有各種吾同類型既茶~小妹叫左個茉莉冰茶 盛載既器皿幾特別 清香既茉莉花味令人齒頰留香 朋友叫既梳打,都OK....奇異果味幾夠,而且吾會太甜。 重頭戲系呢個pancake 賣相一流呀pancake好鬆軟~~而且系即叫即整既,上台時仲系暖暖地嫁。另外,d cream都幾滑,士多啤梨大大粒好甜加上movenpick 士多啤梨雪糕真系好正整體價錢方面覺得都偏貴,d茶閒閒地都要60蚊。不過呢度勝在環境好,裝飾優雅...人少少咁都幾岩hea時間

茉莉冰茶

盛載既器皿幾特別
清香既茉莉花味令人齒頰留香
奇異果梳打

朋友叫既梳打,都OK....奇異果味幾夠,而且吾會太甜。
草莓pancake

重頭戲系呢個pancake
賣相一流呀

加上movenpick 士多啤梨雪糕真系好正

2016-01-19
$70 (Tea)
草莓pancake
2016-01-13 627 views
依到的女僕主題係以英式女僕同英倫風為主,所有客人都係嚴禁拍照女僕的。環境清幽,吾會太過嘈。👍🏿同飲品都吾差喔,佢個pancake好鬆軟,而且上面有好多生果同忌廉係到,係pancake上面佢仲加左好多蜜糖,而且份量都足夠二人享用。 飲品方面,今次就飲左蜜桃茶,茶味香濃,而且蜜桃的香味都好足夠。但佢最貼心的就係個保溫袋,因為如果當你叫茶類飲料時,佢會提供個保溫袋包住個茶壺,以免太快涼掉。 不過唯一缺點就係岀菜太慢,我差不多等了一個鏡,pancake才上到。這點還有待改善。

鮮果pancake

2015-12-28 1959 views
自問雖然是女生, 但對於個性粗魯的宅女, 與其要穿得漂漂亮亮去喝個高雅的下午茶, 倒不如來碗燒鵝瀨更實際. 所以近年來就算有不少酒店餐廳推出高質的下午茶, 自問也沒多大興趣. 不過早陣子看到友人在面書發了張下午茶照片, 本來也是過目即忘, 但當中竟然是以宅女最愛的 來做主題!! 當中的食物造型更是參照童話內的角色及物品來做成的!! 難得地看得非常心動, 最後忍不住打電話預約, 當然也要拉著愛下午茶的妹妹一同去試試~宅女愛迪士尼的童話, 但當中最愛的就是這個故事, 香港這邊對於這個童話好像還比不上其他幾個公主, 不過在日本那邊, 受歡迎的程度就大大高於香港了. 單是看看他們近年開的主題餐廳, 精品店, 甚至就連迪士尼樂園內, 的紀念品也是最多的.今年正值是這個童話推出了150周年, 宅女原本就打算接下來的東京之旅去潮聖, 不過這時剛好就看到這家茉莉茶館推出一個名為 , 因為要預訂的關係, 宅女早在兩星期前就打電話先去訂位.約了周末下午4時, 隆重其事, 加上不熟路, 特別跟妹妹早一點過來. 餐廳原來藏身於旺角的甘芳街跟豉油街交界, 整個店子外牆以粉藍配金邊來作調, 非常柔和女性的感覺,
自問雖然是女生, 但對於個性粗魯的宅女, 與其要穿得漂漂亮亮去喝個高雅的下午茶, 倒不如來碗燒鵝瀨更實際. 所以近年來就算有不少酒店餐廳推出高質的下午茶, 自問也沒多大興趣. 不過早陣子看到友人在面書發了張下午茶照片, 本來也是過目即忘, 但當中竟然是以宅女最愛的[愛麗斯夢遊仙境] 來做主題!! 當中的食物造型更是參照童話內的角色及物品來做成的!! 難得地看得非常心動, 最後忍不住打電話預約, 當然也要拉著愛下午茶的妹妹一同去試試~
宅女愛迪士尼的童話, 但當中最愛的就是[愛麗絲夢遊仙境]這個故事, 香港這邊對於這個童話好像還比不上其他幾個公主, 不過在日本那邊, [愛麗絲夢遊仙境]受歡迎的程度就大大高於香港了. 單是看看他們近年開的主題餐廳, 精品店, 甚至就連迪士尼樂園內, [愛麗絲夢遊仙境]的紀念品也是最多的.

今年正值是[愛麗絲夢遊仙境]這個童話推出了150周年, 宅女原本就打算接下來的東京之旅去潮聖, 不過這時剛好就看到這家茉莉茶館推出一個名為 [愛麗斯英式下午茶], 因為要預訂的關係, 宅女早在兩星期前就打電話先去訂位.
約了周末下午4時, 隆重其事, 加上不熟路, 特別跟妹妹早一點過來. 餐廳原來藏身於旺角的甘芳街跟豉油街交界, 整個店子外牆以粉藍配金邊來作調, 非常柔和女性的感覺, 頓時跟附近一帶粗獷的五金建築店舖相映成趣, 反而顯得更突出. 要找這家店子說難不難, 如果坐地鐵的話就在旺角E1出口直走向油麻地方向, 再轉向後街經過4個街口便到. 徒步走大約7-8分鐘左右.

不過雖然早巳訂了位, 但看到店子內座無虛席, 就算準時來到最後也等了約15分鐘才能入座. 趁有點時間, 看看放在門口的餐牌吧~這裡原來除了有下午茶供應之外, 還有些單點的沙律和意粉, 更吸引的是他們的幾款芭菲跟鬆餅呢! 價錢方面跟坊間的咖啡店差不多, 例如意粉大約由HK$65-HK$70不等, 鬆餅只是由HK$52起跳, 還算合理的.

值得欣賞的是他們的餐牌內的食物全都是畫出來的, 非常有誠意啊~
等了一會終於可以入座, 走進店內, 發現其實店子地方著實不大, 更可以用狹窄來形容. 中央一張8人長枱, 看著他們坐得密密麻麻的, 原來內裡起碼有3對食客是搭枱; 另外靠門口就有個2人吧台, 店盡頭是個開放式廚房, 前方也有4個位的吧台. 眼看這些位置都非常擠迫, 幸好最後店員領著我倆坐到全店最舒服的其中一張靠牆的二人座位上.

甫座下, 店員隨即奉上兩杯水及一份餐牌給我們, 看到枱上居然有個搖鈴, 再打開餐牌仔細看, 才發現原來這裡是一家女僕CAFE來的!! 不過坦白說, 整個環境, 加上店員只穿著普通的衣著, 實在難以令人聯想到這裡跟女僕有什麼關係. 幸好兩位年輕女店員也頗有禮貌而且不會黑面示人.

由於一早預訂時巳說了是來吃愛麗斯下午茶, 所以也不用特別點, 等了一會, 飲料先上來.

玫瑰大吉嶺
點了愛麗斯下午茶的話, 飲品就會包括一款熱飲, 再加一款凍飲. 妹妹一向愛喝熱, 宅女就愛喝凍的, 正好一人選一款不用爭. 妹妹先點來這款熱的玫瑰大吉嶺紅茶, 茶杯是女生最愛的那種碎花粉紫色帶金邊的陶瓷茶杯套裝, 非常優雅又漂亮啊! 而紅茶是一大壺上來的, 女店員先替我們倒了一杯出來, 再把保暖套套在茶壺上, 雖然不知是否能保溫, 但那個典雅的碎花布套巳令女生對此舉加了不少分吧. 紅茶喝起來不算好濃, 恰到好處, 當中帶著微微的玫瑰花香, 味道算是不錯的.
接下來的是宅女的冰茶, 口味是巳設定好的. 喝茶一向是喝熱的味道比較好, 所以要喝凍的話要求就不能太高. 這款冰茶入口茶味不太濃, 偏清淡一點, 但香氣還是不錯, 一個人喝的話還能倒出3小杯的份量. 不過其實這個冰茶最大的亮點, 是用來裝茶的這個玻璃瓶子呢~以木塞來做瓶蓋, 加上瓶上掛上一張小小的[DRINK ME]紙條, 雖然只是用普通顏色紙人手剪裁寫上去, 但看起來真的有點像在故事裡愛麗斯喝後會變小的那支縮小藥水的影子呢~

接下來主角終於上場了!!!
食物其實不算很多, 用了個英式兩層架來盛著, 細心一看, 那個兩層架也居然是用愛麗斯主題來做成的碟子, 超漂亮!! 好想把這個兩層架拿走做紀念啊~(笑) 再看看上方放著的食物. 上層先有三款咸食, 分別有煙三文魚青瓜三文治, 蘑菇撻跟車里茄做成的小蘑菇. 而下層則放了5款不同造型的甜點, 包括茶壺伯爵蛋糕, EAT ME曲奇, 妙妙貓卷蛋, 玫瑰白朱古力及時鐘馬卡龍. 賣相真的非常別緻!!

雖然未吃不知道味道如何, 但單是賣相巳經完完全全俘虜了宅女的心!! 連平日不多愛上鏡拍照的宅女, 也一直跟妹妹不斷拍照. 整個下午茶都非常切合著愛麗斯夢遊仙境的主題, 老實說, 常看到有不少酒店的下午茶都會跟不同品牌或主題合作, 但出來的往往都只有1或2件食物是能表達到主題. 但這次這個愛麗斯下午茶, 真的每一件食物, 用具等等都是有花過心思圍繞著主題做出來, 的確是加分不少.
既然是英式下午茶, 鬆餅當時是少不了. 小小的籃子內盛著一個提子鬆餅, 一個朱古力味的鬆餅. 還有一小瓶的果醬跟奶油忌廉. 鬆餅體型不算大, 不過每款只有一個口味, 就跟妹妹分著來吃吧. 先吃提子的, 鬆餅看起來頗有厚度, 當中放了好幾顆乾提在內, 咬下去鬆軟度又意外的不錯呢~味道感覺牛油味可以再重一點, 不過加了少許奶油忌廉後口感豐厚了一點; 而朱古力味的味道顯得更香濃, 朱古力味不會好重, 但帶著淡淡的香氣, 加了果醬後味道也不會互搶. 整體來說鬆餅的味道不俗, 為整個下午茶打開了個美好的序幕.

接下來先吃咸點吧.
咸點的食物款式不算多, 只有三款. 先來的是煙三文魚青瓜三文治, 看看中間夾了兩個用牙籤跟卡紙做成的啤牌士兵頭, 麵包中央也淘空了啤牌的圖案, 相當有心思. 中間的三文魚不算大片也很薄身, 幸好青瓜和生菜夠爽脆, 吃起來十分清新. 不過麵包就相當粗糙亦很乾, 醬汁不多, 尤其三文治居然不切邊, 整體味道雖然未算難吃, 但就真的太乾太鞋了. 如果可以轉換好一點的麵包及多一點醬汁, 應該會有所改善.

而蘑菇撻本來是平平無奇, 但亮點就在上方那幾片由小曲奇做成的小蟲, 咀臉跟小腳都是用茄汁來做成的, 雖然不算非常精緻, 但看起來好可愛呢~ 撻皮咬下去夠鬆化, 不會好乾, 蘑菇也夠大片, 不過如果可以再加多幾片味道會更香濃. 咸點中感覺這個是最飽肚又好吃的.

最後的車里茄蘑菇, 其實只算是個小吃吧. 用了半顆車厘茄做蘑菇的頂部, 而底下的莖則以魚肉腸來做成, 很有小朋友開PARTY的感覺啊~而上方還插著幾支用牙籤做成的[THIS WAY]方向標籤, 心思滿分! 吃起來當然只是平平無奇, 畢竟只是現成的魚肉腸跟車厘茄, 但吃著突然就想起妙妙貓在樹上繞著一堆[THIS WAY]的方牌子唱歌: ['Twas brillig~and the slithy toves~~~]

接下來是期待巳久的甜點了!!
先來的是妙妙貓卷蛋, 看看顏色真的做成了像妙妙貓一樣粉紅跟紫色相間! 看真一點原來內裡卷著的是紫薯忌廉, 頂端還放了個用白朱古力做成的招牌笑臉. 卷蛋入口夠鬆軟, 內裡的忌廉也下得夠份量, 質地軟滑亦夠香甜, 紫薯味不算好濃, 但恰到好處, 味道真的不錯;

再來是EAT ME曲奇, 兩片圓曲奇上就寫著EAT ME, 字體工整漂亮, 真的很像在卡通內看到的模樣啊! 忍不住就拿起來閉上眼睛就想像自己吃了會變大呢~曲奇味道還不錯, 甜度適中, 也不會過硬, 帶點鬆脆口感.

接下來的時鐘馬卡龍上用了糖膠做成了鐘的模樣, 上面還加了個錶扣, 真的有點像白兔先生拿著來看時間的陀錶呢~馬卡龍做得十分飽滿亦帶點厚度, 咬下去有點脆身, 加上一點空氣感, 甜度亦不會很高, 當然水準就沒有坊間那些馬卡龍專門店做得那麼高, 但仍是可以接受的質素.

不過要數造型最精緻的, 就非這個茶壺蛋糕莫屬了! 居然整個都做成了立體的, 做了個薄薄的白朱古力皮來做成茶壺的外層, 內裡藏著的是由伯爵茶做成的蛋糕. 不過味道方面嘛, 蛋糕就有點過於粗糙, 伯爵茶味亦不濃, 其實吃起來就只有甜味. 食味不怎麼樣, 但賣相跟心思同樣拿滿分.

最後的是兩顆白朱古力玫瑰花, 看看紅玫瑰花的色澤很不均勻, 露出了不少白色, 其實這也是貫徹著故事內啤牌士兵把白玫瑰漆上紅玫瑰來討紅心皇后的歡心吧~ 朱古力入口甜度十分高, 吃了一顆真的夠了. 吃完一顆, 再喝一口茶, 用來作為最後的甜點就剛剛好.
吃完整個下午茶, 味覺享受只是一般, 但視覺享受認真一流, 正要埋單之際, 店員就拿出一大個袋子, 說原來每位來惠顧這個愛麗斯下午茶的客人, 都可以獲贈一個由專門做仿真甜點首飾的精品品牌Jenbrial Patisserie送出的一件小掛飾. 宅女跟妹妹隨即每人抽出一件, 打開來發現原來小掛飾都是照著這次下午茶內裡的點心造型來製成的!! 妹妹剛好抽到造型最別緻的茶壺, 而宅女居然抽到最愛的妙妙貓呢!!! 看看掛飾的像真度頗高, 而且平日他們一件單買都要百多元, 這次感覺有賺到了! 哈哈!
埋單兩位用的愛麗斯下午茶盛惠HK$450, 沒有加一, 只收現金.

價錢其實有點貼近酒店下午茶的價位, 而且味道其實平平, 不過最令人加分的, 其實就是他們的點心每一件都真的有花過心思去做出切合著愛麗斯這個主題, 比起不少酒店下午茶的食物都來得更有心機. 最起碼整個賣相絕對沒有令愛麗斯粉絲失望吧.

而味道方面其實真的比較普通, 而且還有不少地方可以改進.

整體而言如果閣下本身是喜愛愛麗斯的, 其實是值得來一試的, 起碼拍照也能令身心滿足吧.

不過如果不是怎樣喜愛愛麗斯的話, 其實來試他們的普通下午茶比較划算, 價錢來得更便宜, 兩位用的只要HK$288, 便宜差不多有一半.
離開時看到其實店內的一角擺滿了很多不同的愛麗斯精品 (那個茶壺更令宅女雙眼發光!!) 可惜這天店內坐滿了人, 要走近看看真是有點難度.

享受完這次的愛麗斯下午茶, 令宅女更有衝動下次去日本再掃更多妙妙貓的精品呢!!

*愛麗斯英式下午茶必須電話預約*

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$225 (Tea)
Christmas
2015-09-12 1323 views
茉莉茶館係旺角比較癖既女僕咖啡黎不過位置會難搵少少 隔離全部都係工具店😂主打係各種唔同既紅茶類分別嗌左原味同玫瑰味既大吉嶺會比較推薦玫瑰味 因為佢會更加香濃重可以叫女僕回沖一次架打卡送既藍苺蛋糕比想像中好食好多個蛋糕好輕盈最鍾意係佢個夾心忌廉係藍苺味再加果肉 好fresh好新鮮不過餐廳比較窄 假日會好多人好嘈😩同上菜時間真係會耐啲 大概要二十分鐘到價錢都比較貴 同埋茶壺茶漬好多未必會試下一次

茉莉茶館係旺角比較癖既女僕咖啡黎
同上菜時間真係會耐啲 大概要二十分鐘到
價錢都比較貴 同埋茶壺茶漬好多
未必會試下一次

2015-08-28 1268 views
餐廳既設計好靚,門口外牆係粉藍色,室內設計則以藍白為主,店內擺設亦有圓鏡及梳妝枱,放上英式茶具及爉燭臺,而每張客人檯上放上一個金色搖鈴,只要搖一搖,女僕就會過黎,基於我第一次享用哩種服務,環境較細,我係好尷尬唔敢用,只好一直望住佢等佢發現我~白桃鬆餅(hk$65)入到去坐底先知每人最低消費要一杯飲品,最後簡左綠茶、牛奶及白桃鬆餅,鬆餅同m記既熱香餅差別不大,至於綠茶重奶味,偏甜,整體黎講食物唔太抵食,但裝修靚影相好滿意!
白桃鬆餅(hk$65)
2015-07-20 1761 views
香港小有主打英式紅茶店,特意前來, 來到店面比想像中細,不打緊,講到咁有heart沖紅茶,就入去試一下。內裡只有幾張枱,都坐滿了人,但原來角落有bar枱,算是不用等候。店員過來講解用餐時間為90分鐘,每人最底消費為一杯食品(不包括食物)。  餐牌本來就很少選擇,再加上有一半以上是暫時不提供,說明白一點跟本沒有選擇。  無奈點了一份全日早餐,一壺大吉嶺茶及一壺assam茶。等了大約25分鐘,早餐到了,不過不失,炒蛋十分美味要讚一個。 用完餐後,兩壺茶還沒有到,等了很久....由點餐開始太約50分鐘才到來。大吉嶺茶,可以..assam茶,竟然有佛手柑的味道,...(是否沖錯了伯爵茶)埋單時問店員是否沖錯了伯爵茶,她說不會,叫我下次試下伯爵茶就知道分別。味道我比3分,算是ok環境我比2分,不是因為地方細,因為大嘈,完全沒有紅茶店應有的寧靜服務我比5分,因為店員實在太有禮貌,即使不滿也不忍心投訴抵食我比1分,因為最底消費也不便宜總括來講不合格,一定不會再來!  雖然很開心有這樣一間紅茶店,但這水準配這樣的價錢....不值。

大吉嶺茶,可以..

味道我比3分,算是ok
服務我比5分,因為店員實在太有禮貌,即使不滿也不忍心投訴
抵食我比1分,因為最底消費也不便宜

Other Info. : 茶壺的茶漬很厚! 店員的圍裙也發黃了! 店內陳設的茶葉罐也生锈了。
2015-07-18
$98 (Tea)
早前曾在matsuri cafe 品嘗過它的英式三層架 afternoon tea set, 覺得不錯,因此四月尾決定到姊妹店matsuri tearoom 試試,繼續甜品當正餐。是日是平日下午,我們兩人在三點鐘開門時到訪。tearoom 已經在四月取消女僕服務,轉為一般的茶室,但優雅的環境和氣氛不變。店面非常小,只有三四張小枱加一張bar檯,採用了淺藍色的佈置,有一個擺滿了骨瓷茶杯的櫃子,十分漂亮。全店只有一個很年輕的女侍應(後來才知道原來她就是店長😮),她很仔細的介紹了tearoom的規則(用餐為90分鐘,每人最低消費一杯飲品)以及餐牌。因為想試其他食品,我們沒有叫三層架afternoon tea set,而是叫了一個cream tea set (2個scone+一壺茶)、一個matsuri芭菲、一個草莓hotcake和一壺茶。不久後,兩壺茶已經上台,用的是英國royal albert 100 週年系列的茶杯,以及法國mariage freres 的茶葉。我的十月茶是糖漬栗子味,陣陣栗子香味非常好飲。也試了友人的wedding imperial(朱古力+焦糖味), 聞落更香濃,喝落
不久後,兩壺茶已經上台,用的是英國royal albert 100 週年系列的茶杯,以及法國mariage freres 的茶葉。我的十月茶是糖漬栗子味,陣陣栗子香味非常好飲。也試了友人的wedding imperial(朱古力+焦糖味), 聞落更香濃,喝落更清淡😜
scones有四只味,選了綠茶和朱古力。我試了綠茶味,熱辣辣、表面脆脆地,裡面鬆軟,很香綠茶味,配上clotted cream及草莓醬,我覺得好食過半島😝草莓醬也是跟超市買到的不同,非常美味
朋友的matsuri芭菲賣相不錯,她也說很好味。我點的草莓鬆餅賣相更令人食指大動,粒粒草莓新鮮甜美,配上煉奶、cream及草莓醬(肥死xD),下面的鬆餅也是即製,仍然溫暖香軟,加上酸酸甜甜的movenpick士多啤梨雪糕真是太好味了!推介!😀
我們那天坐了個幾鐘,又來了兩台客人,店長小姐一個人做曬招呼、沖茶、準備食物,非常快手,服務很好!
整體來說,matsuri tearoom價格相宜(兩人食了200鬆d),食物水準高,又比酒店清靜得多,成為我tea的心水,絕對會找時間再去的!
草莓鬆餅
mariage freres wedding imperial
scones--抹茶+朱古力
scones--抹茶+朱古力
十月茶
  • scone
2015-06-09 1917 views
 間Cafe 係就係寫住旺角附近,但其實近油麻地多DD,附近多係啲五金鋪。佢門面都幾靚,不過成日行過都唔覺眼呢到有間CAFE。呢款afternoon tea 雖然for 一人份量, 但係我地兩個女仔岩岩食完Lunch 再黎食Tea , 其實都岩岩好。

佢門面都幾靚,不過成日行過都唔覺眼呢到有間CAFE。
English afternoon tea (for one person)
2015-06-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
Birthday
其實露露一直都係動漫迷,以前讀書時都有玩cosplay,亦有扮演過女僕, 可惜我的樣子並不甜美!一直都好想香港可以好似日本禁,有女僕&執事café!當知道旺角新開左一間女僕Café,<茉莉茶館 Matsuri Tearoom>即刻約埋朋友一齊去食tea啦!!店舖由朗豪坊行去大約要10分鐘左右,都唔算太難搵!它店面&店內的佈置好舒適!一入到去就會有女僕同你講 “歡迎主人回來!”之後又會介紹店舖的美食,女僕的言談舉止都好溫柔細心! 連餐單都超美的!仲要係店長親手畫的, 太有才華啦!好想見下本人呢!我地係平日的tea time時間黎,所以唔太多人, 可以好好享受!注意:‧如果要拍照要先告知女僕‧不能影女僕‧有事要叫女僕可以用台上的搖鈴‧用餐時間為90分鐘我地叫左1人1個甜品&1人杯飲品平時露露唔飲熱飲的, 但呢度的餐具太美la,所以我點左我的生日月份 <10月茶>呢度選用的茶葉都係用外國的高級入口貨!朋友叫的梳打並沒有太大的特別甜品即叫即整,我地叫左<草莓芭菲> & <朱古力香蕉鬆餅>一齊share<草莓芭菲>H
其實露露一直都係動漫迷,

以前讀書時都有玩cosplay,

亦有扮演過女僕, 可惜我的樣子並不甜美!

一直都好想香港可以好似日本禁,

有女僕&執事café!

當知道旺角新開左一間女僕Café,

<茉莉茶館 Matsuri Tearoom>

即刻約埋朋友一齊去食tea啦!!
店舖由朗豪坊行去大約要10分鐘左右,

都唔算太難搵!

它店面&店內的佈置好舒適!

一入到去就會有女僕同你講 “歡迎主人回來!”

之後又會介紹店舖的美食,

女僕的言談舉止都好溫柔細心!
連餐單都超美的!

仲要係店長親手畫的, 太有才華啦!

好想見下本人呢!

我地係平日的tea time時間黎,

所以唔太多人, 可以好好享受!

注意:

‧如果要拍照要先告知女僕

‧不能影女僕

‧有事要叫女僕可以用台上的搖鈴

‧用餐時間為90分鐘
我地叫左1人1個甜品&1人杯飲品

平時露露唔飲熱飲的, 但呢度的餐具太美la,

所以我點左我的生日月份 <10月茶>

呢度選用的茶葉都係用外國的高級入口貨!

朋友叫的梳打並沒有太大的特別
甜品即叫即整,

HK$52

下層乳酪

有層次的口感, 好好味啊!!
<朱古力香蕉鬆餅>

HK$60

‧遠處已經聞到朱古力的香味

‧鬆餅由店家自己調配材料份量, 香口鬆軟

‧朱古力醬同忌廉的比例岩岩好, 唔會太甜&“流”
露露同朋友係<茉莉茶館 Matsuri
Tearoom >

渡過左一個開人的下午TIME! 下次要再光臨!

2015-03-26
  • 朱古力香蕉鬆餅
  • 草莓芭菲
一月份到我生日,朋友選了一間很特別的CAFE跟我慶祝,我們穿過多人的朗豪坊,愈走愈僻靜,在一條滿是五金店,充滿粗獷鐵銹街道中間有一間天藍帶著英式風格的店舖,這就是我們的目的地^^由於時間尚早,只有我們一台,一入來,身穿女僕服的小妹妹就來招呼我們女僕妹妹遞上漂亮的MENU向我們簡介規矩(蠻多的)1. 用餐時間為1.5小時。 2. 每位客人必需點一款飲品,食品不計算在內。 3. 只能拍攝食物,不能拍攝環境及女僕。(所以只影了食物相咋)很喜歡這間CAFE帶給我的感覺,好似入了另一角度,可以放心跟朋友聊天,又可食到手製新鮮的佷物。女僕妹妹給我們的感覺亦很溫婉貼心,但一間CAFE只有兩位女僕,真的怕繁忙時間她們會應付不來我們每人叫了一杯花茶,有靚靚的茶杯,還有隔熱套,很細心呀肉醬意粉奄列,女僕即場揮筆,用茄汁畫上可愛的小貓。奄列蛋味濃郁質感滑滑的,而肉醬意粉有好濃的番茄味,跟蛋很相配。紅酒洋梨鬆餅 ,BOLG友大力推介 ,個人對紅酒洋梨興趣不大,不過都試下。啤梨用紅酒燴過,燴的時間剛剛好,因為燴時太久,啤梨會好易爛,而且會苦澀,這裡的紅酒洋梨還可砌成玫瑰形(非常考功夫)。班戟蛋味香濃,熱氣騰騰配
女僕妹妹遞上漂亮的MENU
向我們簡介規矩(蠻多的)
1. 用餐時間為1.5小時。
2. 每位客人必需點一款飲品,食品不計算在內。
我們每人叫了一杯花茶,有靚靚的茶杯,還有隔熱套,很細心呀
紅酒洋梨鬆餅 ,BOLG友大力推介 ,個人對紅酒洋梨興趣不大,不過都試下。啤梨用紅酒燴過,燴的時間剛剛好,因為燴時太久,啤梨會好易爛,而且會苦澀,這裡的紅酒洋梨還可砌成玫瑰形(非常考功夫)。班戟蛋味香濃,熱氣騰騰配上云尼那雪糕,非常可口。
2015-01-31
$120 (Tea)