2024-05-02 51 views
餐廳名字: 八公(旺角)餐廳地址: 旺角奶路臣街6A-6E號地舖燒咖哩麵筋麵筋燒到外脆內嫩,麵筋被咖哩沾得惹味兼脆口,簡單做法卻很有創意,值得一試的新口味小食。燒冬菇燒冬菇好好食!厚而不膩,嚼起來香濃入味,比平時打邊爐食更飽滿,真係好過癮嘅小食啊!
餐廳名字: 八公(旺角)

餐廳地址: 旺角奶路臣街6A-6E號地舖

燒咖哩麵筋

燒冬菇

2024-03-14 63 views
一直都覺得啲嘢食OK周不時都會買,但近排轉咗個阿姐,買兩次野都西口西面講嘢態度又惡劣,好似欠咗佢全家咁,再加上隔離新開左龍津,目測佢地都少左好多生意,我都決定再見到係佢就唔會幫襯
TakeAway
2024-02-21 116 views
我都未試過食過炸大腸連個豉油都唔肯畀人,你收得人廿五蚊一寸,攞D豉油有啲咩問題,仲要態度極差極惡,佢同我講話個炸大腸本身有味然後唔肯畀豉油我但係我食落去淡而無味,啲服務差到一個點,係咪生意真係咁好做唔使憂🤔
2024-02-19 109 views
我地每次係旺角地鐵站出黎 都會經過呢間店 所以今次就決定黎試下—-------—-------—-------—-------—-------📌 薑汁豆腐花 💸 $20 (必食指數 ★★★★★)我地揀咗凍薑汁豆腐花‼️ 唔鐘意薑味嘅可以揀唔要😼 佢豆味都幾濃郁 同埋好滑 薑汁唔會過於辛辣 反而薑嘅香味好出‼️ 薑汁愛好者大愛💕📌 炸大腸 💸 $25(必食指數 ★★★★☆)雖然得5粒☹️ CP值稍低 但係真心大推‼️ 外脆內軟,咬落去豬油嘅香氣充斥住成個口腔,食落去竟然冇好油膩嘅感覺 👦🏽平時唔太鐘意食豬大腸嘅都覺得ok 配搭埋甜醬+黃芥末,令到成個層次好豐富🌟📌 燒賣 💸 $20(必食指數 ★★★☆☆)燒賣有兩款選擇,分別有魚肉燒賣同豬肉燒賣,可以兩溝覺得魚肉燒賣更勝一籌,豬肉燒賣有啲似平時打邊爐食香菇豬肉丸嘅味道😗 會稍微蓋過本身屬於燒賣嘅味‼️📌 碗仔翅 💸 $25(必食指數 ★☆☆☆☆)作為碗仔翅愛好者👧🏻 呢個係我少有地食唔曬嘅碗仔翅勾芡會比一般碗仔翅再重手,麻油、醋、胡椒粉落嘅份量唔多,所以食落覺得淡茂茂(醋有需要可以叫店家比多小小,但老細唔會俾你自己控制份量,佢見得我地要加之後,起勢
📌 薑汁豆腐花 💸 $20 (必食指數 ★★★★★)
我地揀咗凍薑汁豆腐花‼️ 唔鐘意薑味嘅可以揀唔要😼

📌 炸大腸 💸 $25(必食指數 ★★★★☆)
配搭埋甜醬+黃芥末,令到成個層次好豐富🌟

📌 燒賣 💸 $20(必食指數 ★★★☆☆)
燒賣有兩款選擇,分別有魚肉燒賣同豬肉燒賣,可以兩溝

📌 碗仔翅 💸 $25(必食指數 ★☆☆☆☆)
作為碗仔翅愛好者👧🏻 呢個係我少有地食唔曬嘅碗仔翅
(醋有需要可以叫店家比多小小,但老細唔會俾你自己控制份量,佢見得我地要加之後,起勢咁落☹️ 搞到我地食到最後好酸)

📌 撈麵 💸 $20(必食指數 ★★☆☆☆)
就係普普通通兩包即食印尼撈麵,但係店家都整得均勻,唔會某個地方重鹹,面質都唔會煮到過淋‼️
✨ 環境:6/10
🤵🏻‍♂️ 服務:6/10
💵 性價比:7/10
🥳 回頭率:7.5/10

2023-08-07 421 views
個呀姐勁冇禮貌 好似欠咗佢咁佢同我講 好心你一樣嘢就唔好寫紙😅😅利申第一次幫襯 見人地填我又填 不過無諗過佢咁既態度🙄🙄🙄建議成間舖頭執咗佢咁岩身上無散子我用Mastercard 比錢。。。。佢黑曬面。。。你俾人用緊呢一個方法俾錢 就唔應該咁樣黑晒面,好似我欠左你咁咁嘅服務態度🙄🙄🙄🙄垃圾之中嘅垃圾啲燒賣中間好硬。。。😅😅😅好似唔熟咁$20當買個教訓。。千祈唔好去食唔係阿姐又黑曬面🙄
個呀姐勁冇禮貌 好似欠咗佢咁

佢同我講 好心你一樣嘢就唔好寫紙😅😅

咁岩身上無散子
我用Mastercard 比錢。。。。佢黑曬面。。。

咁嘅服務態度🙄🙄🙄🙄垃圾之中嘅垃圾

啲燒賣中間好硬。。。😅😅😅
好似唔熟咁
$20當買個教訓。。
千祈唔好去食

唔係阿姐又黑曬面🙄
2023-07-16 284 views
很有香港特色的小食店。食物質素很好,尤其喜歡即燒食物,惹味可口,仲有薑汁豆腐花,好吃😋員工態度有禮殷勤👍🏼👍🏼👍🏼招牌搶眼亮麗,遊客打咭熱點^_^
很有香港特色的小食店。
員工態度有禮殷勤👍🏼👍🏼👍🏼

招牌搶眼亮麗,遊客打咭熱點^_^
其實成日都見到呢間店多人排隊今日終於有機會試下原來都好多小食選擇香港地道小食又有,日本小食又有下次要再黎試下其他先☺️☺️☺️🤎燒賣魚蛋🍡我特別鍾意食陳皮魚蛋欣賞佢真係有陳皮味但又唔會太重味仲有質感好好,少少煙韌彈牙燒賣都蒸得好好,唔會過淋估唔到佢個辣油有驚喜我叫左少辣,係好香嘅辣油配埋燒賣一流🤤🤤🤤🤎炸大腸🐷用碗裝住好方便吉黎食佢啲炸大腸都幾肥幾厚仲真係炸到脆卜卜熱辣辣不錯不錯😋😋😋
其實成日都見到呢間店多人排隊
今日終於有機會試下
原來都好多小食選擇
香港地道小食又有,日本小食又有
下次要再黎試下其他先☺️☺️☺️

🤎燒賣魚蛋🍡
我特別鍾意食陳皮魚蛋
欣賞佢真係有陳皮味但又唔會太重味
仲有質感好好,少少煙韌彈牙
燒賣都蒸得好好,唔會過淋
估唔到佢個辣油有驚喜
我叫左少辣,係好香嘅辣油
配埋燒賣一流🤤🤤🤤

🤎炸大腸🐷
用碗裝住好方便吉黎食
佢啲炸大腸都幾肥幾厚
仲真係炸到脆卜卜熱辣辣
不錯不錯😋😋😋
2023-01-15 686 views
每次路過旺角都會看到這家店,因為招牌很顯眼,而且名為「八公」,不由讓我想起那個感人的電影「忠犬八公」。.這邊是吃地道香港小吃,有魚蛋、燒賣、雞蛋仔、撈面等等,也有一些日式串燒,冬菇、豬頸肉、牛舌🐮,是一些日式的串燒。我們選的幾個都不錯。.這裡太適合夏日的夜晚坐在攤頭邊上邊吃串燒,一邊和朋友聊天了!是能看著店員忙碌的工作,別有風情
朋友話想食鼓油皇炒麵,上OpenRice搵到依間有,於是就黎試下。餐廳位置好方便,地鐵E出口行前少少就係。鋪頭裝修有種香港懷舊風味,食物款式多樣化,落單需要填紙仔,所有串燒即叫即燒。本來諗著食埋豆腐花,點知已經賣哂,店員話一過左晏就時間就唔會有,見到咁好賣,更加心思思想食😂。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 腸粉 (Rice Rolls) $20店員已經落左豉油,醬料自行調配,鍾意多麻醬既我可以瘋狂落🥰,麻醬唔夠香,腸粉都幾滑。♥️ 豉油皇炒麵 (Fried Noodle) $20大大碟炒麵,有大量芽菜,唔會乾爭爭。♥️ 印尼捞麵 (Indomie) $20冇乜特別就係一個普通既Indomie。♥️ 燒豬頸肉 (Grilled Pork Cheek)$25肥瘦適中,落左孜然粉燒,口感爽脆。♥️ 燒墨魚丸 (Grilled Cuttlefish Ball) $20調味岩岩好,不過粉味太重,冇乜墨魚味。♥️ 燒菠蘿(Crilled pineapple)

餐廳位置好方便,地鐵E出口行前少少就係。

————————————♥————————————

♥️ 腸粉 (Rice Rolls) $20

♥️ 豉油皇炒麵 (Fried Noodle) $20
大大碟炒麵,有大量芽菜,唔會乾爭爭。

♥️ 印尼捞麵 (Indomie) $20
冇乜特別就係一個普通既Indomie。

肥瘦適中,落左孜然粉燒,口感爽脆。

調味岩岩好,不過粉味太重,冇乜墨魚味。

♥️ 燒菠蘿(Crilled pineapple) $25
依個係我最近食過最出色既燒菠蘿,面頭有層脆脆地既焦糖,菠蘿多汁冇渣,總好貼心切開一塊塊,食果啲超方便🫶🏻。

————————————♥————————————
2022-12-30 235 views
在旺角逛街,見到「八公」這間店,心想這個老闆起名挺搞笑的。見晚飯時間未到,一於食少少醫下肚先。魚蛋口感彈地,好吃。腸粉口感適中,正常味道。自家酸梅湯甜酸味道,不錯。這家店作為醫肚,還可以,但不會是專程而來那種。
魚蛋口感彈地,好吃。
腸粉口感適中,正常味道。
自家酸梅湯甜酸味道,不錯。
這家店作為醫肚,還可以,但不會是專程而來那種。

2022-12-09
2022-11-13 309 views
店員服務很差…….果個阿姐,我估佢係老闆掛………一聲「唔得閒,好忙」,就話「無得買」!!!好奇怪的店。這樣做生意,不如不做好過。😵😵太忙就唔唔做生意,不如唔好開啦😡😡
2022-11-13
Tea
今日同朋友慶生日,他一直都話這間居酒屋食物很有水準而且員工很有人情味,所以就帶我們去享用,港式燒賣並不是麵粉一舊而係有魚肉彈牙好正👍燒丸很出色好味每粒都燒得好靚,咖哩燒麵筋平時淋就食得多今次係少少脆而且香口,所以一定一定要快食!唔係就浪漫人哋心機,豬頸肉、牛扒都燒得剛剛好保持肉汁加上少少鹽調味美味しかった。牛脷就比較耐咗一點點,漢堡扒上面鋪滿燒過嘢薯片再加芝士而裡面的漢堡牛肉充滿肉汁非常邪惡,最後就係燒魚😱雖然我唔知咩魚但就好香好鮮甜肉好嫩滑👍整晚都好豐富食得好飽😋佢哋仲有酸梅湯飲可以幫助消化。
2022-09-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-07-21 369 views
旺角街頭小食 · 八公 🍢評分:🌕🌕🌕🌑🌑行經旺角有d肚餓,比街邊一條人道吸引注意,見到一間掛住霓虹燈及日式燈籠🏮既巷仔小食台,一於試試佢~·豬肉香菇 mix 魚蓉燒賣 豬肉燒賣有驚喜~食落幾爽口,配上秒制辣椒豉油又幾香~作為掃街小食唔錯,最開心系可以二溝,一次過試晒二款口味!!·經典碗仔翅碗仔翅配料豐富,唔會太稀,加少少胡椒粉及醋,就係細個時食個種味道,唯獨係份量少左d😂不過質素取勝💕🫡🍴
旺角街頭小食 · 八公 🍢

評分:🌕🌕🌕🌑🌑

·豬肉香菇 mix 魚蓉燒賣

·經典碗仔翅
2022-04-28 502 views
之前經過見到好多人,咁岩今日收工經過見到無咩人 ,所以心痕嗌咗個魚肉燒賣,炸大腸同碗仔翅試下。點知中曬伏😅😅同咗店員講燒賣要多辣,碗仔翅要走醋。個店員好似無心裝載咁,番問翻我好幾次,過程仲要不停唱歌 。當然佢問我幾次都唔緊要,不過個重點係個碗仔翅係冇走醋😅😅😅好啦都吾緊要啦。。炸大腸20蚊得5舊,鍾意食大腸既人真係好失望,因為吾好食。魚肉燒賣又味。。碗仔翅又好似溝水咁一啲味都冇。。。60蚊咁就無咗。真係好唔抵完全唔知食咗啲咩落肚。。。
60蚊咁就無咗。真係好唔抵完全唔知食咗啲咩落肚。。。
2022-04-28
TakeAway
光顧兩次,覺得要試哂啲signature小食先決定落筆寫。雖然唔係啲咩舉世奇珍嘅佳餚,但呢啲香港人熟悉嘅食物,有味道亦有童年回憶。1️⃣7️⃣1️⃣5️⃣ 下午茶時間🥢撈豬油豬腸粉其實腸粉好小會難食,但撈咗豬油之後真心香口好多,落埋甜醬豉油完全掂。(記得同老細講要落豬油)🥢燒咖哩麵筋(即炸齋)真心第一次食炸燒齋,無諗過咗好食喎!烤咗既麵筋熱辣辣令到咖哩更加入味,汁調校得好香濃,啖啖都好食😋!🥢(隱藏menu)八公孖芝漢堡扒老闆親自主理,用上好嘅漢堡,鋪上芝士烤香烤齋,再喺漢堡扒上鋪滿厚厚嘅薯片碎再用火燒香個面,呢個賣相同味道都好正呀!老細話呢味小食係佢讀書時追女仔名物,簡單得嚟不失味道,大家都可以試下係屋企整😂🥢炸大腸我要咗半串,怕太高膽固醇😚 呢個小食都係燒得好香,豬腸夠肥夠好食,最重要有陣豬臭臭味🤣🥢魚肉豬肉燒賣保持水準,最重要有醬油配搭。🥢燒西冷牛扒燒完嘅牛扒保持到肉汁,眼骨位置啲肉都係鮮嫩。🥢酥炸雞皮老細送多我一串。😋雞皮燒得好脆,不過略嫌淡口,要落多啲味粉去調味。整體嚟講,要風味有風味,夠哂香港地,最重要店員老細好招呼,同你有講有笑,開開心心嘅一餐。

1️⃣7️⃣1️⃣5️⃣ 下午茶時間

🥢撈豬油豬腸粉

🥢燒咖哩麵筋(即炸齋)

🥢(隱藏menu)八公孖芝漢堡扒

🥢炸大腸

🥢魚肉豬肉燒賣
保持水準,最重要有醬油配搭。

🥢燒西冷牛扒
燒完嘅牛扒保持到肉汁,眼骨位置啲肉都係鮮嫩。

🥢酥炸雞

2022-03-20