「筲箕灣東大街」著名街頭小食食店「低調高手大街小食」裡面的「五味」小食食品和飲品系列,隨著食店最近終於正式推出了「酸」味系列的「雞蛋仔」、「格仔餅」和飲品之後,終於劃上句號。不過以前「低調高手大街小食」預告會推出的「酸」味系列「雞蛋仔」小食食品實際名稱,本來叫做「草莓雞蛋仔」,至於原來版本的「酸」味系列「格仔餅」小食食品實際名稱,叫做「草莓格仔餅」才對。結果「低調高手大街小食」終極推出版本的「酸」味「草莓雞蛋仔」小食食品,名稱變成了叫做「蘋果雞蛋仔」,至於原本的「酸」味「草莓格仔餅」食品名稱,也變成「蘋果格仔餅」。不過傳統的「蘋果」味道一向都偏向比較甜,為什麼「低調高手大街小食」反而會把「蘋果」系列「雞蛋仔」和「格仔餅」,列入「酸」口味裡面?結果我再三重看「低調高手大街小食」裡面,擁有比較詳細介紹和解釋版本價目表之後,才知道「蘋果雞蛋仔」和「蘋果格仔餅」實際味道裡面的「酸味」來龍去脈。所以我決定了,分別購買甜味的「原味雞蛋仔」,還有酸味版本的「蘋果雞蛋仔」,看看「蘋果雞蛋仔」實際製成品的「酸味」在哪個部分的配料裡面。結果我發現原來「低調高手大街小食」的「蘋果雞蛋仔」材料裡面,原來不只包

結果我發現原來「低調高手大街小食」的「蘋果雞蛋仔」材料裡面,原來不只包括有新鮮「蘋果肉」,還另外加入實際味道偏向比較酸的「梅粉」。

所以即使「蘋果雞蛋仔」裡面的「蘋果」肉質實際味道偏向比較甜,至於口感則來自「蘋果」的爽脆感。但是「蘋果雞蛋仔」加入酸味的「梅粉」調味之後,「蘋果雞蛋仔」實際製成品原本的甜味,才開始變成了酸味。

所以即使購買「蘋果雞蛋仔」後因為需要攜帶長途運輸,導致「蘋果雞蛋仔」實際製成品口感變腍,但是「蘋果雞蛋仔」裡面的「梅粉」酸味,卻仍然存在於「蘋果雞蛋仔」裡面。

蘋果雞蛋仔

不過「低調高手大街小食」製造「蘋果雞蛋仔」的人,始終需要在每一粒「雞蛋仔」裡面,逐步加入切粒切皮「蘋果」果肉以及粒狀形態的「梅粉」。

原味雞蛋仔

所以「蘋果雞蛋仔」實際製成品裡面的每一粒「雞蛋仔」的「梅粉」酸味感覺強弱程度,都會因為「低調高手大街小食」實際製作情況而各有高低不同。

我覺得實際上享用「蘋果雞蛋仔」的時候,最好從「蘋果雞蛋仔」實際製成品表面上,逐粒撕下來慢慢享用,細心感受「蘋果雞蛋仔」,宜慢不宜快,不要一開始就大大口咬「蘋果雞蛋仔」。

否則直接大大口粗枝大葉地享用「蘋果雞蛋仔」,就只會食到「蘋果雞蛋仔」裡面的「蘋果」甜味,而感受不到每粒「蘋果雞蛋仔」裡面的「梅粉」酸味了。

2021-03-02
10 Minutes (TakeAway)
$49 (Last Night Supper)
蘋果雞蛋仔
2021-03-13 451 views
今次介紹既係出名多野食既港島其中一個地方東大街,入面有間招牌好特別既小食店,話自己低調但高手,就係係筲箕灣東大街開業11年既低調高手大街小食。呢間小食店不嬲都唔低調,因為次次經過都見到有人等緊,而且係謝霆鋒主持既十二道鋒味節目上有介紹過,被譽為全港最好吃雞蛋仔三甲,獨沽雞蛋仔同格仔餅但好食既野一兩樣已經夠。店主話低調高手係有進可攻退可守既意思,大街小食就係解係東大街賣小食,點解會係度賣小食係因為店主係11年前發現東大街未有鋪頭賣雞蛋仔同格仔餅,所以就決定左做呢門生意。而店主係門外漢,無拜師學藝,配方係係網上食譜做基礎再反覆改良而成。-1️⃣ 黃金格仔餅 💰30(👅: 9.5/10)由落單到羅到大概只等左5分鐘左右,店員見到我三個人去買,就所以提出將格仔餅切開兩份,非常細心,容易進食。溫度足夠,羅上手已經聞到牛油香味,外脆內軟,唔死實,厚薄適中,食落完全係爆餡,打開就見到砂糖、煉奶同埋最重要嘅鹹蛋黃,邪惡感滿分,鹹蛋黃嘅有油香帶鹹,味道冇想像中咁重,可能因為有砂糖、煉奶搶左啲味,反而成為好好嘅配搭同比例,味道有甜有鹹有層次感,口感油潤豐富,鹹蛋黃既味道夠出亦唔會OVER,滿滿既鹹香風味,不過

1️⃣ 黃金格仔餅 💰30(👅: 9.5/10)
黃金格仔餅

溫度足夠,羅上手已經聞到牛油香味,外脆內軟,唔死實,厚薄適中,食落完全係爆餡,打開就見到砂糖、煉奶同埋最重要嘅鹹蛋黃,邪惡感滿分,鹹蛋黃嘅有油香帶鹹,味道冇想像中咁重,可能因為有砂糖、煉奶搶左啲味,反而成為好好嘅配搭同比例,味道有甜有鹹有層次感,口感油潤豐富,鹹蛋黃既味道夠出亦唔會OVER,滿滿既鹹香風味,不過配料分布唔係好平均,有啲位唔夠配料就好似食緊原味格仔餅。呢份格仔餅加左鹹蛋黃覺得額外易飽,一個人食曬成件會幾濟下。
2️⃣原味雞蛋仔💰20(👅: 8.5/10)
原味雞蛋仔

第一次食佢雞蛋仔所以食佢原味,睇吓可唔可以食到佢嘅蛋香味,製作雞蛋仔既材料簡單,都係麵粉、泡打粉、雞蛋、糖同牛油等,但要做到外脆內軟,外殼和餡比例岩岩好就唔係間間都做到,好考功夫。
雞蛋仔都係即叫即整,所以攞上手嗰時都有溫度,但未到辣口辣手個種,賣相就一般,有見過再靚仔啲嘅雞蛋仔。
一咬落去外層趣卜卜,咬落去係有聲,真係外脆內軟,見到內涵係呈半實心,唔係空心唔係食緊餅乾,蛋香味夠而且悠長,唔會過甜過膩,要挑剔就係每粒雞蛋仔嘅內涵唔平均,好似外圈比較少餡,中間好似多啲,如果再煙韌會好啲,同埋羅上手要好快食晒,因為佢好快就唔熱。

🌟原味雞蛋仔幾好食,但如果山長水遠為咗試雞蛋仔就未必,但黃金格仔餅就好值得一試,因為係香港未食過依個味道嘅格仔餅,好難有對手,黃金格仔餅優勝之處就係夠重味夠邪惡,想像唔到有咩味可以重得過佢,食完黃金格仔餅就好想下次試埋黃金雞蛋仔!
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $50 (服務費:NA)

2021-02-24
黃金格仔餅
2021-07-21 0 views
東大街名物-低調高手雞蛋仔即叫即做,熱辣燙手假期有唔少人排隊買雞蛋仔。蛋餡達一半,蛋香味及甜味都平衡得不錯。外殼厚薄適中,軟熟也夠蛋香的吃起來夠脆而口感唔錯的。水準仍然不俗的滿分5粒星🌟—————————————-環境:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟CP值:🌟🌟🌟
東大街名物-低調高手雞蛋仔
即叫即做,熱辣燙手
假期有唔少人排隊買雞蛋仔。
吃起來夠脆而口感唔錯的。
水準仍然不俗的

滿分5粒星🌟
—————————————-
環境:🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
CP值:🌟🌟🌟
筲箕灣東大街超人氣小食店▫️筲箕灣東大街一向都出名多嘢食,今次介紹呢一間低調高手大街小食。好多人都聽過佢大名~假期去大約等咗20分鐘左右,真係勁多人排隊!▫️格仔餅($22)格仔餅,因為唔中意食砂糖,所以可以同店員講走話砂糖,溶牛油同練奶兩溝撈埋🧈好香牛油味,佢哋啲煉奶同埋牛油溶晒係多到流晒出嚟,食得好狼狽🤣同埋都真係好邪惡呀!!😈▫️原味雞蛋仔($22)拎上手熱辣辣🥵每一粒都外脆內軟淋,好香濃嘅蛋味💕重點係放耐左都唔會變淋🥰真係好正!!▫️之前食完一次之後就返唔到轉頭,間唔中經過港島東嗰邊都會特登過去呢間店買耐食!!食完一底仲想食多一底😋之前都一次過啪左兩底😂▫️地址:低調高手大街小食 (筲箕灣)筲箕灣東大街76A號B3號舖地下▫️為食指數: 9(10分為最多)抵食指數: 8◻️#goeat筲箕灣 #筲箕灣美食 #筲箕灣東大街 #西灣河美食#西灣河太安樓#太安樓#低調高手大街小食 #雞蛋仔#格仔餅#eggpuff#waffle#hk#hkfood#hongkong#hkfoodie#foodstagram#drinkstagram#Eeeeeats#FoodPhotography#foodporn
筲箕灣東大街超人氣小食店
▫️
格仔餅($22)
▫️
原味雞蛋仔($22)
地址:
低調高手大街小食 (筲箕灣)
筲箕灣東大街76A號B3號舖地下
▫️
為食指數: 9(10分為最多)
抵食指數: 8
◻️
#eggpuff#waffle#hk#hkfood#hongkong#hkfoodie#foodstagram#drinkstagram#Eeeeeats#FoodPhotography#foodporn#FoodGasm #foodie#foodoftheday#FoodInTheAir
筲箕灣呢間雞蛋仔非常之出名,平時超級多人排隊,每一個雞蛋仔都起碼要等15分鐘至30分鐘,雞蛋仔口味主要有五種口味,分別係甜酸苦辣鹹,今次我就試吓佢嘅鹹香雞蛋仔。🍴黃金雞蛋仔 $32熱辣辣,係超級燙手!食落雞蛋仔蛋味超香濃,但又有鹹蛋嘅鹹香,鹹蛋味都好濃,外脆內軟,每一粒雞蛋仔口感紮實綿密,好似蛋糕仔咁嘅質感,真係好特別,感覺唔似平時食甜嘅雞蛋仔,似食緊鹹嘢嘅正餐🤣🤣推薦指數: 9/10我覺得呢一個都算係我食過最好食嘅雞蛋仔,蛋味香濃,外脆內軟,但可能食唔慣鹹嘅雞蛋仔,下次都會食返原味🤭

🍴黃金雞蛋仔 $32

推薦指數: 9/10
2021-06-14 78 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於筲箕灣!📜” 低調高手大街小食 (筲箕灣)📌 地址:筲箕灣東大街76A號B3號舖地下🕐營業時間:1300-2100📍分店地區: 筲箕灣📝評價💬📢 久仰大名嘅雞蛋仔🤩等咗好耐終於可以試到💛果然名不虛傳人龍真係好多等咗差唔多30分鐘先有🥺雖然我只係食原味雞蛋仔🙈但係都已經卜卜脆😍😍外脆內軟🌟去開筲箕灣食嘢都一定要試下🤩下次有機會再試埋其他味道👅👅🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #筲箕灣美食 #筲箕灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow筲箕灣 #foodieksk筲箕灣
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於筲箕灣!
📜” 低調高手大街小食 (筲箕灣)

📌 地址:筲箕灣東大街76A號B3號舖地下

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

2021-06-13 68 views
近排鍾情於雞蛋仔同格仔餅,不斷物色唔同店舖。呢間已經聽咗好耐,今次終於有時間試。所有野都係即叫即整,如果可以即食會更好,可惜。。。原味格仔餅。厚度適中。因為愛吃醬的我,多口問咗句可唔可以多醬,結果店主話ok🤣佢就真係唔手軟,落咗勁多醬,小編表示好幸福🥰個餅就真係脆既,仲要我係拎走食,不過就真係要快食,都快‘淋’。原味雞蛋仔。都係脆既,正正常常。黃金雞蛋仔。據說呢間係出名呢個味。佢係每粒都會有鹹蛋黃,所以個味好rich。不過唔知點解會有啲腥,但係鹹蛋黃本身就腥腥地,可能因為咁。鍾意食鹹蛋黃又唔怕腥的朋友可以一試。

原味雞蛋仔

原味雞蛋仔。都係脆既,正正常常。
原味

黃金

TakeAway
呢間小食店人氣極旺,雖然好多人排隊,但出餐速度都幾快,唔洗等好耐就食到。🧡原味雞蛋仔($20) 雞蛋仔新鮮出爐熱辣辣,外脆內軟超好食,外面個皮似薄餅咁脆,好香口!裡面軟軟但都煙韌有噍頭!人生第一次食到咁脆嘅雞蛋仔,值得推介!

🧡原味雞蛋仔($20)

2021-04-30 121 views
第一次黎到呢個位置知道呢間咁出名嘅雞蛋仔係附近當然就要試食一下的確,等咁耐時候都係值得而家出面街邊個d雞蛋仔根本就係無用心去整或者就根本唔係專注去做好一款食物所以黎到呢到,終於可以試到一間專心用心做雞蛋仔嘅鋪頭外脆內軟原來真係可以做到出黎平日食開個d根本無得比個啲就一口粉,一係就得個穀一咬就散但呢個就係脆得黎唔會散晒個種入面雞蛋仔個芯仲係軟淋淋,q彈q彈仲有你係等左咁耐,佢一起個一底雞蛋仔你就即刻食個感覺真係食過嘅雞蛋仔入面最出色一份但終於地理位置問題,唔可以成日都試到如果下一次再去到呢頭,我會繼續黎幫襯!等我!
第一次黎到呢個位置
知道呢間咁出名嘅雞蛋仔係附近當然就要試食一下

的確,等咁耐時候都係值得
而家出面街邊個d雞蛋仔
根本就係無用心去整
或者就根本唔係專注去做好一款食物

所以黎到呢到,終於可以試到一間專心用心做雞蛋仔嘅鋪頭

外脆內軟原來真係可以做到出黎
平日食開個d根本無得比
個啲就一口粉,一係就得個穀一咬就散

但呢個就係脆得黎唔會散晒個種
入面雞蛋仔個芯仲係軟淋淋,q彈q彈
仲有你係等左咁耐,佢一起個一底雞蛋仔你就即刻食個感覺
真係食過嘅雞蛋仔入面最出色一份
但終於地理位置問題,唔可以成日都試到
如果下一次再去到呢頭,我會繼續黎幫襯!
等我!
2021-04-21
▫️原味雞蛋仔🥚💰20⁣↬雞蛋仔即叫即整 等左大概15分鐘 都算快 拎上手熱辣辣 好重蛋香 咬開好明顯一半蛋漿一半蛋皮 做到外脆內軟 好難得👍🏻⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ今次行完山大概4.幾去到 已經有大概10個人等緊 仲有格仔餅都好出名 下次要試埋東大街其他小店(^▽^)⁣⁣
▫️原味雞蛋仔🥚💰20⁣

2021-04-25 112 views
今日嚟開東大街 當然唔少得要試呢一間熱店佢最出名嘅當然係佢嘅雞蛋仔啦遠處已經見到好多人排隊而我由落order到食得 大概等咗分鐘左右星期日嚟講 算做可接受啦至於味道方面 一啲都冇令人失望呀😋😋😋佢嘅雞蛋仔的確做到外脆內軟嘅效果而且內裏嗰層係煙煙韌韌架😍😍😍又有食得出既蛋味 可以稱得上係我香港雞蛋仔排名嘅三甲之一 至於我朋友就叫咗格仔餅格仔餅嘅等候時間比雞蛋仔短 一件都好大份又足料 而且店舖可以幫你切成兩份方便同朋友share🤤總括嚟講 絕對推介比大家嚟試試
今日嚟開東大街 當然唔少得要試呢一間熱店

一件都好大份又足料
而且店舖可以幫你切成兩份
方便同朋友share

🤤總括嚟講 絕對推介比大家嚟試試
咁呢間雞蛋仔出名到都唔需要我點介紹😍價錢真係唔算平💸但係次次經過都勁多人排緊隊👣今次唔算太多人等咗大概10分鐘就有得食😌因為佢都係即叫即整,所以真係熱辣辣咁比你🔥嚟到東大街唔食就真係走寶啦😚..................⁣⁣📍低調高手大街小食 Master low key food shop🇭🇰筲箕灣東大街 Shau Kei Wan 🌍Hong Kong....................⁣⁣👅 黃金雞蛋仔💛💰 $32💬 我真心想講 我真係冇試過咁好食既雞蛋仔🥰一咬落去脆卜卜咁,裡面就超級煙韌😋每粒雞蛋仔都有半半好香嘅鹹蛋黃餡🥚味道啱啱好👍🏼雖然價錢真係唔平,但真係絕對唔會令到你失望嘅一間雞蛋仔✌🏼強烈建議要整好熱辣辣即刻食,凍咗比啲水氣整到淋咗就唔抵啦😢❗️🌕🌕🌕🌕🌗...................⁣⁣⁣

..................⁣⁣
黃金雞蛋仔💛
黃金雞蛋仔💛
  • 黃金雞蛋仔
2021-03-31 126 views
🌟買2件或以上 每件減-$1 難得尼度又要等咁耐 梗係至少買番2件啦!當日星期日尼度都要等20-30分鐘~呢度所有嘢都係即叫即整 所以一攞上手係熱辣辣架😋🧇格仔餅$21因爲個個專程尼主要都係買雞蛋仔 所以格餅會比較快 唔洗等咁耐 可以食住格餅等雞蛋仔 格仔餅店員可以幫你分2 咁同朋友share食都無問題 一件都好大份 好足料🤤格餅整得一d都唔乾身 外脆內軟 厚度適中👍🏼食半份就啱啱好啦 超滿足🥰雞蛋仔$21第一啖咬落去口感脆卜卜 完全做到外脆內軟既效果!😍😍 唔會只係得外面脆而冇內餡 係半實心 蛋味好香😋不過我覺得蛋漿可以再多d 咁就perfect啦🤣整體尼講 我自己鍾意格仔餅多過雞蛋仔 格仔餅好surprise🤤不過其實2樣都好食 所以建議大家買曬尼試!😆

🧇格仔餅$21
食半份就啱啱好啦 超滿足🥰

雞蛋仔$21

行完山,就去咗筲箕灣,咁當然想要試吓筲箕灣東大街好出名嘅雞蛋仔啦😆,終於可以試到佢!我哋就分別叫咗一個黃金雞蛋仔同埋原味格仔餅,即叫即整。不過,因為好多人買,所以我哋落單後都要等咗成半個鐘先可以有得食🥺。黃金雞蛋仔 $33鹹蛋黃雞蛋仔真係好邪惡,拎上手熱辣辣,好香蛋味。雞蛋仔外皮香脆,每一粒雞蛋仔都係脹卜卜。而雞蛋仔本身都好有蛋味,個底漿做得幾好。雞蛋仔入面會有鹹蛋黃粒粒,成粒鹹蛋黃咁食,幾過癮🤓,不過希望佢會有多啲鹹蛋黃粒,可以每一粒都平均分到。原味格仔餅 $22見唔少foodie都會話格仔餅都好好食,所以我哋都叫咗一份😛。相信格仔餅同雞蛋仔嘅底漿一樣,所以食落都係好香蛋味💕。格仔餅有好多醬,好足料👍🏻,特別鍾意花生醬配砂糖嘅口感。而且店舖可以幫你切開兩份,分開兩個紙袋裝,岩晒大家share食🙆🏻‍♀️。

黃金雞蛋仔 $33

原味格仔餅 $22
原味格仔餅
2021-02-17
$25 (Tea)
原味格仔餅
2021-03-14 171 views
人人大讚超好食人人大讚排隊都要食今日嚟到附近,即管試一試係咪真係咁正。小店1點開門,12點半左右,已經有4,5人喺度等開門。12點50分,店員話可以開始落單喇。叫左咸蛋黃味雞蛋仔!等左一陣就有得食可能期望太高,我覺得好普通,可能係sell薄皮,脆卜卜?我反而覺得無左的種煙韌,餡料好少,鹹蛋黃味唔濃郁。所以名過於實,唔需要專登去排隊買嚟食。另外,我覺得排隊情況可能改善。12點幾有人行過去,店員會話,我哋開1點丫。都唔少人喺度等。店員又話,唔該退後d,d人會以為我哋開左門。咁我覺得可以安排派籌,淨係俾個d未開門就喺度等嘅人,咁就會好d。唔係明明喺後面等半個鐘個個,俾等左10分鐘個個喺一開店就衝上去買先,感覺就不好受了
人人大讚超好食
人人大讚排隊都要食

今日嚟到附近,即管試一試係咪真係咁正。
小店1點開門,12點半左右,已經有4,5人喺度等開門。

12點50分,店員話可以開始落單喇。

叫左咸蛋黃味雞蛋仔!等左一陣就有得食

所以名過於實,唔需要專登去排隊買嚟食。