2018-08-27 566 views
以往光顧很多不同地方、此情此地,此終這裡最好!! 老闆娘用視每位客人為密友、員工熱情款待、星級新總廚的藝術美感、食物質素繼續保持極高水準、環境寧靜及舒適、又免開瓶費,每道菜都有專人介紹及有足夠時間去細味品嘗過中的味道。唔限時段訂位、唔趕客走、唔趕做下輪生意的良心店,現世代實在難找!! 最重要係收費極合理,三五知己談天說地、飲包食醉的最好地方。每有朋友生日聚舊....終於想起這裡的人、這裡的食物、這裡的人情味!
以往光顧很多不同地方、此情此地,此終這裡最好!!
老闆娘用視每位客人為密友
、員工熱情款待

星級新總廚的藝術美感
、食物質素繼續保持極高水準
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-06-30
Birthday
  • 黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯
2018-06-20 942 views
Mark One 今日lunch 同一大班同事一齊食飯。因為一大班同事都有成6-8個,所以要搵d大間餐廳同多d位既。天后有一間mark one 有成兩層樓,所以有很多位,可以容納最多60人。餐廳環境方面,暗暗的,很有氣氛。同時,空間感好好,坐得很舒服!而服務方面還算不錯,老闆娘同某待應行動很快,記憶力好好!至於食物質素方面,真係視乎你叫咩野食!當天我和同事只要叫左2個類型的午餐,包括雞肉胡麻醬冷面和肉醬意粉。e到時候午餐係會包餐湯,餐包,沙律,主食,甜品和飲品。餐湯有紅湯同白湯,本人兩個都試過,覺得紅湯好飲d,重蕃茄味多d,岩森仔我既濃味怪!雞肉胡麻醬冷面:e個幾好食,份量幾足。胡麻醬好濃味,配上彈牙冷面,好吸引,令人食不停口!肉醬意粉:由於森仔我好鍾意蕃茄汁,所以肉醬意粉好吸引我,令我一見到即叫。不過,e個有d椰汁味,令到個蕃茄味不夠濃同突出。同意粉煮得林了點,可以處理得更彈牙!甜品係是日限定的,果日係紀子甜糕,好清甜,解暑!整體而言,價錢大約70-80(有9折)。食環境,氣氛和舒適度係值既!不過最好有多d時間,就可以好好享受😂👍🏼👍🏼👍🏼
Mark One
今日lunch 同一大班同事一齊食飯。

餐廳環境方面,暗暗的,很有氣氛。
同時,空間感好好,坐得很舒服!
而服務方面還算不錯,老闆娘同某待應行動很快,記憶力好好!

至於食物質素方面,真係視乎你叫咩野食!
e到時候午餐係會包餐湯,餐包,沙律,主食,甜品和飲品。

甜品係是日限定的,果日係紀子甜糕,好清甜,解暑!

2018-05-03 1007 views
木星街條街都有幾多餐廳,當晚打俾住附近嘅朋友問有咩好食,佢介紹咗Mark One,去到冇開門,原來我睇錯左一樓至係大本營,地下原來開party,當晚佢都飲咗個湯有趣有趣,三色湯,飲咗三種唔同味道,最喜歡龍蝦湯,跟住靚靚老闆娘過來,問我地想食咩,我當然問佢最出名係咩啦,佢介紹咗西班牙蟹飯,同埋斧頭扒,佢話斧頭扒去限定,斧頭扒一到,全部人話話聲,大過我塊面😂最開心,老闆又請我地飲酒,甜品又請,抵抵抵平均每人都係450,冇得輸
西班牙蟹飯
斧頭扒
三色湯
西班牙蟹飯
斧頭扒
三色湯
2018-04-08 932 views
補番個Happy Friday Lunch系列! Team lunch farewell出事,人多關係,要不飲茶,西餐都必定選Mark One,貪可以包到房。午餐價錢,西餐廳黎講,Mark One算係平民價錢,但會食到好東西,仲要係夠飽!今日Set lunch 有豬扒、牛眼扒、羊架等等,但我都係揀至愛三文魚扒,因為營養價值高💯。Set lunch 包餐湯、餐包&飲品。 呢度餐湯都飲得出係自己淆製而成,非罐頭湯。香煎三文魚扒($108)三文魚夠大份,而且食到魚腩gei位置,食落好rich感覺,同事試左啖都話好味。另外有青瓜做配菜,似用少少油煮熱,再放響三文魚底下,吸哂三文魚油,又香又開胃。餐可以選薯菜/飯,我選擇左飯🍚

補番個Happy Friday Lunch系列!

香煎三文魚

香煎三文魚扒($108)
2018-04-06
$150 (Lunch)
香煎三文魚
2018-02-05 986 views
燈光偏暗,睇吾清楚食物。白色枱面發黑。面包茶餐廳質素。涷檸茶糖水不另上。牛扒用左大量鬆肉粉。冇肉味。煎扒冇洗鑊,好大燶味。薯蓉無味。甜品喱呢。$130 一位。不值。比一般茶餐廳的牛扒更差。
燈光偏暗,睇吾清楚食物。
白色枱面發黑。
面包茶餐廳質素。
涷檸茶糖水不另上。
牛扒用左大量鬆肉粉。
冇肉味。
煎扒冇洗鑊,好大燶味。
薯蓉無味。
甜品喱呢。

$130 一位。
不值。
比一般茶餐廳的牛扒更差。
2018-02-05
$150 (Lunch)
2017-11-30 1261 views
試過一次之後就沒法忘記,環境ok, 實在好食﹑海鮮夠新鮮﹑我最愛佢既生蝦同蟹蓋飯,真係好食到不得了。加上這餐廳不用收corkage, 又有足夠既酒杯供應,好專業,個老闆娘又好好人,同我地一齊飲,非常直得推介既一間餐廳。
2017-10-13
$500 (Tea)
3款唔同既生蠔,好新鮮
2017-10-19 1230 views
係炮台山平時食lunch多數食普通茶餐廳,但係有時會食得悶,加上今日有同事生日,就豪豪地食一次西餐。呢間西廳餐有2層,可以選2樓或地下,不過食野無所謂啦,最緊要唔使等。入正題- 有頭盤沙律 -紅湯或者白湯 - 烘熱咗嘅麵包-主菜有十幾款:有豬扒🐷 ,牛扒🐮, risotto, 三文魚意大利粉等等,樣樣份量充足。今次我就選了牛扒,要七成熟,牛扒整得剛剛好,又大件,大滿足-食完主菜後,仲會有甜品提供 (甜品仲次次唔同,時不時有驚喜作品)

入正題

- 有頭盤沙律

-紅湯或者白湯
- 烘熱咗嘅麵包

今次我就選了牛扒,要七成熟,牛扒整得剛剛好,又大件,大滿足

-食完主菜後,仲會有甜品提供

(甜品仲次次唔同,時不時有驚喜作品)

2017-10-03 1077 views
Set dinner 價錢由$278 ~ $688 不等. 包括:1)頭盤帶子青蘋果糖芥末籽沙律~沙律個汁超好味, 而且份量幾大!2)湯有四,五個選擇. 我哋㸃咗南瓜蟹肉湯同龍蝦湯(+$30). 兩個湯都好飲. 但龍蝦湯要額外加$30就覺得有啲唔太值!3)主菜 - 分別揀咗12oz 炭燒頂級美國安格斯肉眼扒配黑椒汁同黑松露菌扒帶子伴法國膏蟹意大利飯. ~ 牛扒點咗六成熟, 可能因為用炭燒, 所以塊扒好香好juicy! 個 Risotto 好得, 帶子好新鮮, 而且味道好濃! 份量啱啱好!4)甜品 - 心太軟配雲呢拿雪糕👍5)餐茶Overall, 覺得間餐廳無論喺食材, 味道同服務都比到人好有heart既感覺! 已經去過兩次, 會再encore!
4)甜品 - 心太軟配雲呢拿雪糕👍

帶子青蘋果糖芥末籽沙律
12oz 炭燒頂級美國是肉眼扒配黑椒汁
黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹意大利飯
西餐
Happy Friday! 每天上班營營役役,到了星期五,又是相約知己朋友到處覓食的日子。Mark One,位於木星街,一共有兩層。下層樓底較高,一樓的像私房菜的格局,並設有兩間VIP房,每間VIP房約能容納十多人。甫進入餐廳,一位女服務生笑臉迎人安排座位給我們。今晚招呼我們的男女服務生,兩位都親切殷勤有禮,細心介紹餐牌上的菜色。蒜蓉包蒜蓉味十分濃郁,又香又脆Laroche Chablis 2015Dry, relatively thin, nice Fruity Aroma with a taste of Apple and lemonade, great pair with fatty tuna and salmon 生蠔 總體來說三隻生蠔也非常鮮甜,蠔邊亦開得乾淨整齊,我也喜歡這裡簡約的presentation。可見小心機。Majestic: 肥美,帶子位極甜,口感細膩La Reine :蠔味濃,帶子為爽甜Gillardeau:海水味和鹹甜適中,有果仁味,長餘韻Scampi深海小龍蝦:整餐飯的美中不足,蝦肉鮮甜,但蝦頭有沙。Salmon belly , Tuna belly ,

蒜蓉包
蒜蓉味十分濃郁,又香又脆
Laroche Chablis 2015
生蠔
Majestic: 肥美,帶子位極甜,口感細膩
La Reine :蠔味濃,帶子為爽甜
Gillardeau:海水味和鹹甜適中,有果仁味,長餘韻
Salmon belly , Tuna belly , Scallop : 所有海鮮均新鮮,但沒有太大驚喜
象拔蚌仔
朋友很喜歡這個用冬蔭公湯煮法的象拔蚌仔,鮮甜湯汁味道配合得很好。
香芒蟹子沙律
凱撒沙律
賣相不俗,清新,菜也新鮮爽脆
意大利雜菜湯
牛肝菌忌廉湯
烤燒西班牙黑毛豬配西梅蜜糖汁
七成熟
肉質細嫩富彈性,看起來呈粉紅色,看起來像牛肉。服務員建議七成熟,建議得很好!爽脆多肉汁,大滿足!
燒美國頂級無骨牛小排配燒汁
火候控制得適宜,肉質香濃富口感,肉汁豐富,上品。
好立克布甸配柑仔
有創意,好立克味非常濃厚,好吃,但有一點搶喉,配上柑仔剛好舒緩一下

心太軟配雪糕
心太軟甜度適中,內裏多一點鬆軟蛋糕的味道會更好,如朱古力內有榛子更滿足。
這餐飯給我驚喜,而且很滿足!下次期待再來品嚐其他菜式。
2017-02-11
2016-12-27 1953 views
Amazing family dinner in Mark One again.. lovely food & excellent service! very delicious dinner from starter to main then dessert. Never get disappointed from this place. must try the lobster soup & the crab risotto! my favourite dish))
2016-12-27
Christmas
  • 黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯
2016-05-23 3717 views
天后Mark One我多數夜晚去,下午真係好少去。近排見D食評咁極端,竟然挑起左我嘅好奇心,趁今日放假,加上人一世物一世,一於試下成舊水嘅lunch先。今時今日,D老闆一定話“收你一舊水,俾埋條命你好唔好?!”作為消費者,你俾我又唔拘,不過最起碼你俾個heart出嚟先啦!講返食物,湯~正常,飲完冇口渴;麭~熱甜餐麭;主菜~牛扒medium(一舊水lunch牛扒唔敢食咁生),唔錯!起碼食到應有嘅牛肉味而唔係個汁嘅味道,而且份量唔細。朋友個鷄肉菠菜意大利飯亦都話好味;甜品~今日係桂花糕,ok噃;餐飲~凍檸茶唔洗加三蚊。總括來講,大概一舊水(冇加一)我覺得物有所值,而且睇得出佢地有心改進(個麭同甜品睇到佢地反應幾快,食評嘅功勞也)!收你一舊水,冇俾埋條命你,俾個心你都收貨啦。不過我都係鐘意夜晚去,多D野揀吖嘛!(唔好意思冇相睇,兩個佬食飯仲要映相,太異相啦!)
收你一舊水,冇俾埋條命你,俾個心你都收貨啦。
不過我都係鐘意夜晚去,多D野揀吖嘛!
(唔好意思冇相睇,兩個佬食飯仲要映相,太異相啦!)
2016-05-21 2794 views
平時去 Mark One 多數都係食晚餐,午餐都真係第一次。今次一行五人嚟到,每個人都咁啱叫咗唔同主菜。未上主菜之前,當然係先食蒜蓉包。呢度既蒜蓉包無論係晚餐定午餐,都係即叫即焗即上,又香又脆口。真係怕熱氣都要食多一兩舊!我點既主菜係炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁。出面食扒最怕生熟程度控制得差,特別係午餐時間。呢度就完全冇呢個問題。叫咗三成熟,一切開就見到生熟程度啱啱好,食得出成塊扒既溫度都好平均。陣陣既炭燒味令到個肉眼扒增添一份新鮮感。食完牛扒,當然要食番啲甜品中和下。甜品拼盤有紅豆芝麻、芒果粟子同桃卷。個人就最鍾意紅豆芝麻。芝麻既香伴著紅豆既甜,呢個配搭非常之好,極力推介。整個午餐可謂令人非常滿意。美中不足就係午餐食得有啲趕,唔可以慢慢細味。唯有等下次再試!

今次一行五人嚟到,每個人都咁啱叫咗唔同主菜。

炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁
食完牛扒,當然要食番啲甜品中和下。甜品拼盤
甜品拼盤
餐包
Lunch
  • 炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁
2016-04-30 2210 views
第一次到Mark One吃午餐, 看到餐牌上的午餐大部分都過百元,所以對這餐有少少期望。午餐包餐湯,主菜,餐茶和甜品。 首先上餐湯和麵包, 但麵包不是食開西餐廳那種外脆內軟的切片長發包,而是普通切片的長包,而且不新鮮,要沾湯才能吃, 超級難食, 有兩款湯選擇,羅宋湯和南瓜湯,兩款湯都很難飲,很鹹和味道古怪。主菜方面,點了煎魚和鍋飯, 煎魚一般, 而且醬汁只有鹹味。 雞扒鍋飯賣相很好,猜想應很美味,但原來雞扒無味,深色的醬汁竟然亦無咩味。最後, 這過百元西餐配的甜品竟然是啫喱, 真是超級失望。 不會再光顧這餐廳,他的價錢貴,而且味道差。

主菜方面,點了煎魚和鍋飯, 煎魚一般, 而且醬汁只有鹹味

最後, 這過百元西餐配的甜品竟然是啫喱, 真是超級失望
。 不會再光顧這餐廳,他的價錢貴,而且味道差。
2016-04-28
2016-04-04 1145 views
收到風話Mark One有新菜式,即刻急不及待同朋友去試一試。老闆同老闆娘一貫既好客,一去到就推介我試新頭盤(三文魚、青口、龍蝦、帶子) ,配上一個香橙牛油汁,有清新感之餘亦都中和到牛油既油膩。美中不足就係伴碟既蕃茄略嫌有少少酸。友人食既西班牙火腿併溫泉蛋,未有機會試,下次再嚟!食完第一款,馬上就嚟第二樣新菜式-特級海鮮配黑椒吞拿魚。女侍應喺上碟既時候都不忘介紹煮法,相當細心。特級海鮮口感豐富,黑椒吞拿魚好有新鮮感。不過如果個配汁相對冇咁濃會更加好。友人既三文魚他他同帶子他他都非常惹味,各有各精彩。不過當中牛肉他他就相對失色,可能因為食得比較多次,略嫌久缺新意。接住落嚟當然唔少得鵝肝。今次轉咗一個日式燒汁,同鵝肝有另類既化學作用,相當有驚喜。去到重頭戲既主菜-油鴨脾飯同龍蝦意粉。意粉完全吸收到龍蝦既精華,冇出面一般龍蝦還龍蝦,意粉還意粉。油鴨脾飯雖然用白汁煮,但都唔會太膩; 而油鴨脾唔會蓋過白汁味,令到兩者既味道平衡。整體嚟講,今次新菜式的確令到嘴刁既我都冇乜挑剔既地方

整體嚟講,今次新菜式的確令到嘴刁既我都冇乜挑剔既地方

特級海鮮拼吞拿魚
龍蝦意粉
頭盤(三文魚,青口,龍蝦,帶子)
牛肉他他
2016-04-04
Dinner
特級海鮮拼吞拿魚
龍蝦意粉
頭盤(三文魚,青口,龍蝦,帶子)
牛肉他他
帶子他他
三文魚他他拼牛肉他他
西班牙火腿溫泉魚
鵝肝
油鴨脾飯
  • 龍蝦麵
2015-08-29 1974 views
第一次試呢間餐廳, 朋友話主菜唔錯, 甜品就麻麻所以都有一定期望, 而家睇返Openrice, 自知點左個出名既菜式黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯唔錯, 好香黑松露, 帶子煎香表面, 而中間係生的蟹肉同意大利飯混合左, 其實唔係好覺整體上都唔錯, 甜品係普通啫哩, 最後都無食到如果甜品有少少心思就prefect啦
第一次試呢間餐廳, 朋友話主菜唔錯, 甜品就麻麻
黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯
唔錯, 好香黑松露, 帶子煎香表面, 而中間係生的
蟹肉同意大利飯混合左, 其實唔係好覺
整體上都唔錯, 甜品係普通啫哩, 最後都無食到
如果甜品有少少心思就prefect啦