2021-05-30 7103 views
疫情其間我都真係無食過自助餐,今次黎個大解放,仲要揀到去海洋公園既Marriott Marina Kitchen,勁食一番酒店係正海洋公園站隔離,非常方便,Marina Kitchen 當然以海洋為主題,襯返主題公園,地方闊落,環境都不錯冷盤呢度食物款式都唔少,有沙律、cold cut,冷盤海鮮,隔離就係壽司bar, 刺身款式都有6款,冷麵、冷盤、壽司,可惜我最愛既帶子刺身唔知點解好咸,平時應該好鮮甜架嘛,唔會咸架嘛😵‍💫熱食當中龍蝦、鮑魚都不錯,鵝肝配多士真係好甘香,油脂爆燈,滷水拼盤,鵝片味道都不錯韓式和牛油脂豐富,可以配生菜,紫蘇葉,再加d辣醬麻油一齊食,中和返個油膩感粉麵呢度仲有蝦子麵,自選粉麵,驚唔夠飽既都可以食返碗,仲有多款調味料可供選擇,瑤柱蟲草花燉瘦肉湯,味道咸左少少,不過唔油幾好飲甜品Cake cup外型精美,細細件就可以試多幾件,雪糕櫃係會不停轉架,真係旋轉with me呀😆,我揀左開心果gelato,唔太甜幾好味,但全部都係cake,甜品種類唔算多,有d失望雖然甜品同帶子有d失望,overall食物都算不錯但服務我就真係覺得有待改善,book位時可能溝通上有d誤會

冷盤

熱食

粉麵

甜品

雖然甜品同帶子有d失望,overall食物都算不錯

但服務我就真係覺得有待改善,book位時可能溝通上有d誤會,座位不是我地想要的,我地想換過張枱,帶位的應該盡量解釋不能轉既原因,但佢講左兩句🙄,會唔會我地🙄先呢?客人唔理解都無可能對住個客🙄!
客人問龍蝦係來自邊度,大廚竟然答我唔知,咁基本都答唔到,我除左O咀都來不及反應,全部侍應給我感覺似趕收工,希望佢地今日趕收工後聽日會做好d啦

第一次見到佢嘅時候,我就已經被佢嘅外形吸引咗。加上佢嘅口味罕見,實在值得一試,所以慶祝朋友生日嘅時候,就買嚟一齊試!仲記得我哋係星期6下午舉行生日🎂聚會,時間同路程距離關係,我係前1日放工做完運動之後,10點之前去到餐廳拎返屋企~搭完地鐵再轉巴士,當時仲要落雨……個蛋糕返到去第2日食竟然仲咁靚,我覺得絕對要讚下自己。講返蛋糕先,雖然呢個配搭聽上去好似九唔搭八,或者覺得好膩好「漏」,但係原來一啲都唔會。雖然感覺似乎超重口味,但令人驚訝🙀嘅係,食起來居然係好輕盈,而且味道啱啱好,好夾!食一啖,好濃芝士味,再伴隨住鹹蛋黃嘅獨特味道,令人食完一啖又一啖。蛋糕主要用2種芝土,而呢個蛋糕係充分利用咗Cream Cheese 嘅軟身同Mascaphone Cheese嘅幼滑呢2個特點,令整個芝士蛋糕食起上嚟完全唔覺得膩滯,但可以享受到芝士嘅雙重滋味,絕對值得一試!呢個蛋糕係酒店嘅招牌蛋糕,而我最初正正就係被佢嘅外形吸引!你睇,蛋糕雖然唔係平時個種3D立體蛋糕,但蛋糕上面嘅海豚🐬同cream嘅形狀就成功營造咗一個海豚🐬跳躍嘅畫面,好有動感!大家想試嘅話可以打去或者email佢地訂㗎😜不過我一直都打唔通

招牌鹹蛋芝士蛋糕 (1磅)

大家想試嘅話可以打去或者email佢地訂㗎😜不過我一直都打唔通電話,結果都係用Email 訂,揀好蛋糕🎂款式、大細同取貨日期時間之後,酒店就會附上payment link俾錢,搞掂之後,就會收到order confirmation email 喇,最後去酒店拎就得喇,好方便!
2021-02-27
TakeAway
  • 招牌鹹蛋芝士蛋糕
一入門口最搶眼的就是原型超級大雪櫃裝滿雪糕,能夠喚起你的童真我期待用餐後嘗試每一種雪糕味道.這餐是朋友請我的,他來過覺得非常之抵食質素非常之好,所以帶我嚟. 只可惜隔了半年再來質素明顯下降到正常酒店的水平,這都是普遍的現象,因為要管理一間餐廳要能夠保持初心是不容易.何況起初場場爆滿做到員工手腳不停疲累又怎會有心機專注食物的質素呢自然質素就下降,服務質素也會下降.而且上次有啲特別超正的食物都沒有了.期望管理層讓員工多點休息增加福利,間接提升食物的質素.如果冇第一次比較,整體都是良好的,魚生新鮮甜美,甜品美觀,熟食種類多質素都唔錯.

Lunch
2021-07-07 721 views
食完先上黎openrice見到咁多劣評,從來都無打開食評 但真係太伏太失望要上黎投訴下大佬加埋1成800蚊一個人既buffet ,連三文魚刺身都無 生蠔又無都算 ,buffet台得水比人飲 果汁都無滴,如果要飲汽水要再加200蚊 ,即係每人1000蚊埋單,但佢本身有包一杯餐茶,無睇錯係一杯,8百蚊想飲多杯凍檸茶都唔得食物質素就普普通通 唔難食 又唔係好好食囉,正常酒店質素 值得一讚就係鵝肝多士同即煎韓式和牛,但最伏既就係 無人refill野,我游完水成8點幾先去係有d夜,但真係無見過有人出黎fill野,全部熱身都乾晒,甜品食完就算唔會refill,企檔d師父得閒企晒係到 都唔去煮d新既,有個師父仲係到整pizza ,唔知整比自己食定整比房客d order, 總之唔係整比buffet老實講 收人800蚊,比d咁既野人,我寧願比2舊水去食漢和或者大喜屋好過 ,我都係食完先上黎見到原來咁多人都話中伏,大家想去試既真係要諗真d先好去

2021-06-19 656 views
龍蝦ok,,燉湯幾甜,其他食物質素普通,冇一樣真係好驚為天人。但員工服務真係好唔惦..舉手叫佢過黎,腳步飄浮咁過左黎,個個好似神情呆滯咁完全冇笑容(可能太辛苦?)建議請多d人手,仲要問左幾個樓面,問咩都唔知,叫熱檸茶比左熱檸水...相信d員工都暈暈地..酒店可能請太多炒散..令服務質素差!執執下隔離台仲見到執台只掉晒d蟹殼落地下...比成$8xx食 自己諗下值唔值
2021-06-18
2021-06-16 389 views
某日同班同事心血來潮去海洋公園萬豪酒店食lunch自助,原諒我掛住食,唔記得影相😂冷盤種類都唔少,最鍾意佢既藍青口夠鮮甜刺身種類有三文魚,希靈魚,八爪魚,帶子等等,唔食魚生既我冇試😂😂,同事話帶子好食第一轉既燒牛肉有d韌,但羊架出奇地幾稔同有肉味,但到第二轉出既牛同羊都好生,生到好似淨係㷫熟外邊咁,一行埋去佢已經話要幫我再燒下先,作為咁大間酒店扣唔少分另外其他熟食都冇咩特別甜品方面有幾種口味既杯裝moven pick 同haagen-dazs,另外仲有10多款既凍餅,蛋糕等等,其中我覺得最好食既就係焦糖布丁同白桃啫喱奶凍,其他都係正正常常
冷盤種類都唔少,最鍾意佢既藍青口夠鮮甜
另外其他熟食都冇咩特別
2021-03-26
$350 (Lunch)
2021-06-14 1560 views
第一次去海洋公園萬豪酒店食自助餐,搭地鐵都可以去到海洋公園,真係好方便。呢度自助餐都好多不同種類嘅食物,有中式丶日式丶西式,同埋好多甜品丶雪糕。雪糕方面有Häagen-Dazs和Mövenpick,仲有一款唔知咩牌子。仲有心太軟丶迷你葡撻丶其他一口蛋糕仔。重點推介:任食清蒸龍蝦,師傅會即場切開一半,每人每次限攞半邊,有兩款醬汁選擇:芝士汁丶泰式汁。我個人認為熱食龍蝦好味過凍食龍蝦,而灣仔萬麗酒店都有蒸龍蝦。當晚仲有韓式和牛供應,師傅會即場煎兩塊和牛,然後自己加配料(泡菜丶生菜)。仲有燉湯,就係瑤柱蟲草花瘦肉湯。蝦籽撈麵,落足料,好多蝦籽。刺身就有帶子丶赤蝦丶北寄貝丶八爪魚⋯⋯好新鮮。服務態度好好,所有職員都有禮貌,仲好細心。環境好靚好有渡假嘅感覺,好舒服,去過會好想再去多次。
2021-05-21
  • 龍蝦
2021-04-12 7002 views
今晚入住海洋公園萬豪酒店,當然要順道試下 個自助餐。 依個自助餐地方唔大,食物選擇亦唔係多,但味道都不錯。平常有的,它有,預期它有的,它沒有,講的是 生蠔7XX 的自助餐竟然沒有生蠔,個人比較失望。以下有一部分食物照,大家可以參考下。甜品 (有10款左右,都很好味,我覺得比熟食好食。鑊仔韓牛,重點推介,是 A+韓牛熱食: 鮑魚、芝麻雞亦、 蓉包(磚) (推介-外脆內軟)、烤三文魚刺身: 深海池魚、海甘魚、帶子。 全部都厚切,鮮味。食完抱著肚走,但以同價錢,我覺得應該要有生蠔提供。如果唔係住酒店,唔想走來走去加上附近沒其他選擇外,叫我自己入來食我就唔太建議。
7XX 的自助餐竟然沒有生蠔,個人比較失望。

以下有一部分食物照,大家可以參考下。

甜品

甜品 (有10款左右,都很好味,我覺得比熟食好食。
鑊仔韓牛

鑊仔韓牛,重點推介,是 A+韓牛
熱食

雪糕放題
帶子、深海池魚、油甘魚

刺身: 深海池魚、海甘魚、帶子。 全部都厚切,鮮味。

Other Info. : 酒店會員或HSBC 有折扣
2021-04-11
Credit Card Offers
雪糕放題
帶子、深海池魚、油甘魚
  • 刺身
2021-04-11 4198 views
食物同環境一流,服務都很好.平時龍蝦很多酒店都是冷盤,但是這裡是熱食.這裡大部份都是我喜歡食的海鮮跟甜品.海鮮有龍蝦,熟虾,青口,藍殼青口,長腳蚧,蜆,花螺.失望的是沒有生蠔!刺身有大大粒帶子,赤虾,希靈魚,油甘魚等.熟食有鵝肝,羊架,燒牛,韓國和牛,燒鮑魚,金沙骨,粉麵,中西湯及盅頭湯等.甜品有葡撻,豆腐花,糖水,雪糕等等.還有朱古力流心布甸,喜歡食朱古力的一定要試.小朋友還有很多糖果選擇
食物同環境一流,服務都很好.

平時龍蝦很多酒店都是冷盤,但是這裡是熱食.
這裡大部份都是我喜歡食的海鮮跟甜品.
刺身有大大粒帶子,赤虾,希靈魚,油甘魚等.
甜品有葡撻,豆腐花,糖水,雪糕等等.
還有朱古力流心布甸,喜歡食朱古力的一定要試.
小朋友還有很多糖果選擇

2021-03-18 6886 views
海洋公園萬豪酒店,喺黃竹坑,都唔算隔涉,搭地鐵去行10分鐘到就到。今次特登去食佢嘅自助餐,自助餐種類不算太多,不過貴嘅食材講得出都幾乎有,好欣賞佢嘅真材實料,熟食好有心機,食材都用貴嘅食材!先講下個燉湯,烏雞燉瘦肉,好足料啊,啖啖都有肉香,落少少鹽,冇乜味精,原材料嘅味已經夠了。隻鮑魚就細隻咗啲囉,靠食執㗎咋,鮑魚冇乜味,彈牙囉。龍蝦都冇乜特別,夠爽夠彈牙,不過冇乜味,佢都冇配合醬!鵝肝真係冇得輸呀,新鮮好大件啦,好好食,表面有少少蕉,好好食呀。

今次特登去食佢嘅自助餐自助餐種類不算太多,不過貴嘅食材講得出都幾乎有,好欣賞佢嘅真材實料,熟食好有心機,食材都用貴嘅食材!

隻鮑魚就細隻咗啲囉,靠食執㗎咋,鮑魚冇乜味,彈牙囉。

龍蝦都冇乜特別,夠爽夠彈牙,不過冇乜味,佢都冇配合醬!

2021-03-13 2838 views
We've enjoyed our stay at OP Marriot very much.Comfortable environment. Super friendly staffs. Special thanks to Ms. Anna Li made us feel like home checking in and explained us in details around. Anna is professional and always have a wonderful smile on her face to all guests.Food is yum. Great dinner buffet. Mr. Iván Pun has been so nice and kind to us. Iván even remembers us by names on following day at breakfast.On a scale from 1 to 10 as on above, Ms. Anna Li gets 12! Anna makes our stay fee
all guests.

Anna makes our stay feel complete!

The best compliment is by word of mouth to suggest to our family and friends about
Marriot on Facebook.

We'll be back to celebrate our wedding anniversary on June.

Warm regards,

Benito
2021-02-26
Celebration
Birthday
Tasting Event
  • Buffet
2021-02-26 5738 views
睇食評有人話海洋公園酒店buffet幾好食,就趁自己生日去試下,但幾失望而回。有熱的龍蝦,唔係凍到死實實的龍蝦就一試,龍蝦熱辣辣係好味,仲可揀芝士汁及泰式汁。我添了好多次食。值得讚但呢間酒店竟然無三文魚刺身,只有其他魚刺身及魷魚,北寄貝等刺身,都幾意外及失望。蟹腳都算新鮮唔會死咸牛扒ok不會有太大驚喜,羊扒唔so, 另外無炸物,我呢d炸物控頗為失望。另外韓和牛先唔好食,又鞋又唔香完全唔好食超級多糖,其實酒店知唔知家長查實唔係好鍾意比仔女食太多糖,個糖的area會唔會大左d? 甜品少得可憐兼唔好食,食buffet我覺得甜品係最緊要,但偏偏得果幾款仲款款唔吸引,無意大利芝士餅,無紐約芝士餅,無拿破崙,無一個個的蛋糕,全部甜品我覺得係美心水準以下。。。。雪糕個柜好勁,但其實款唔多食物款式少:無天婦羅,無pizza, 無中式點心,無片皮鴨,無即整西式意粉,但又大大個檔煮蝦子麵,其實唔使咁大個位煮同一樣野囉我講咁多無,咁有咩呢?好,我數一數:龍蝦,鮑魚,蟹腳,凍蜆,凍蝦,各款刺身唯獨沒三文魚,但有煙三文魚,沙律,風光火腿,芝士,咕嚕肉,西蘭花磨菇,西芹魚柳,牛柳粒,牛扒,羊扒,鵝肝,印度咖哩,

我講咁多無,咁有咩呢?好,我數一數:龍蝦,鮑魚,蟹腳,凍蜆,凍蝦,各款刺身唯獨沒三文魚,但有煙三文魚,沙律,風光火腿,芝士,咕嚕肉,西蘭花磨菇,西芹魚柳,牛柳粒,牛扒,羊扒,鵝肝,印度咖哩,薄餅,薯仔,壽司,冷麵,雪糕,幾款甜品,勁多糖,叉雞鴨,燉湯,粉麵。,,我相信我唔會再光顧第二次

題外話:作為海洋公園裡的酒店,整個餐廳完全無海洋公園的特式,迪迪尼酒店都有感受到迪迪尼的擺設及氣氛,新加坡的legoland酒店更加係有趣無比,呢間作為代表海洋公園的酒店就太過沒特式了

2021-02-25 4224 views
今次黎到海洋公園萬豪酒店staycation因為只要生日當日係處於海洋公園停業既日子就可以係任揀一日免費入場所以book埋酒店去玩個package係最普通客房連自助餐價錢2k1自助餐由六點半開始食到十點三點半小時餐廳係第三座marina wing一行入去就係入去餐廳第一眼望到就係呢個雪糕櫃呢張係臨走先影既佢不停係度轉轉轉職員亦都refill得幾密都好多人係度打卡影相個場唔算好大自助餐種類亦都唔算多cold cut無影到而凍海鮮全部都細細隻仲要無生蠔而蒸龍蝦就每人每次拎半隻去到八點幾就已經無晒無再fill飽魚鴨肝肉眼好難食羊架OK正常仲有d淋既天婦羅燒味燉湯撈麵最大驚喜係魚生幾鮮味但拎第二次就已經差晒好難食因為口罩要戴要除太煩就一次過拎左大部份番黎先食因為係主題樂園既酒店仲有個糖果區葡撻豆腐花同pancake最後甜品區都好細得上下層果幾款我係唔明點解會有人話海洋公園個自助餐高質而且仲要full到有人要坐室外雖然勉強都叫對住泳池食但感覺真係好差雪糕有兩隻牌子仲有款脆皮雪條不過成日比人拎晒咁自助餐不嬲都重量不重質味道都從來唔係自助餐既重點不過呢度選擇都唔算好多飲品亦都只得一杯lounge反而
今次黎到海洋公園萬豪酒店staycation

但間房就可以大一倍
2020-11-19
Coupon
魚生
🍴 今次個staycation ($1318) 包左一餐in-room dining, 所有食物都冇得擇,只可以揀飲品。基本上包左前菜沙律,三個主菜同兩件甜品。沙律都算幾大份,仲有煙三文魚,唔錯。野菌意大利麵份量正常,蒜味幾香,食落好開胃好好味。迷迭香烤雞外皮好味,不過入面就有d乾,而且肉質有少少鞋口。最後香草烤地中海雜菜及新薯就普普通通,唔太特別。甜品就反而有驚喜,望落好甜,但係食落個朱古力撻入面就有好濃嘅朱古力,好正! 💼 服務方面整體都唔錯,前台職員都有禮貌,合乎我嘅要求。 .............................. 香港海洋公園萬豪酒店地址📍: 黃竹坑黃竹坑道180號 總評分: 8.2/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
[The Hong Kong Ocean Park Marriott Hotel Staycation]

💼 服務方面整體都唔錯,前台職員都有禮貌,合乎我嘅要求。

香港海洋公園萬豪酒店

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
2020-12-31
2021-01-25 3248 views
今次係嚟到海洋公園隔離嘅萬豪酒店,我哋喺入面嘅Marina kitchen食咗晚餐同埋早餐。晚餐呢系用takeaway嘅形式,7:30pm就準時送到房間門口啦。果然,酒店入面嘅沙律都係非常之新鮮,啲甜品都係好高水準㗎,絕對冇令我失望呀!而意粉方面呢,就覺得意粉比較實,唔夠彈牙。如果用新鮮意粉就會比較出色啦。但係調味呢係好好味㗎。菇嘅份量都幾夠。另外個烤雞呢,就配配一個少少辣嘅醬汁。但係就攤凍咗啦,令到質感差啦,冇咁好食。第二朝嘅早餐,我推介奄列👍,做到啲蛋好鬆軟,唔會過熟。另外燒賣👍同蝦餃都係師傅即場包同蒸。我覺得燒賣比較出色,蝦餃塊皮就略厚喇。另外我都推介佢嘅鬆餅👍同埋蘋果批👍等等,好好味,好鬆軟。如果可以keep到個溫度就再好啲啦。佢嘅芝士👍選擇有三款,算唔錯啦。最後就叫咗一碗魚蛋墨魚丸牛肉湯河粉作結尾。不錯不錯。

第二朝嘅早餐,我推介奄列👍,做到啲蛋好鬆軟,唔會過熟。