2024-02-14 127 views
今日年初四,見到佢有開,但要收加一,冇問題呀,正常.店舖內都係多人,入到去等佢安排座位,坐低拿拿林叫嘢食,叫咗蠔仔粥,章魚肉餅飯,豉汁鳳爪同埋金錢肚,其中肉餅飯及兩點點心就好快送咗嚟。咁我照食啦,到我食完,個蠔仔粥仲未到,於是問阿姐幾時有,跟住應左我,話廚房努力整緊……席間已經聽到後面枱喺度投訴,話叫咗嘢好耐都未嚟。於是等咗十分鐘又仲未見佢嚟,再問多一次幾時有,(跟住好似聽到佢同廚房講話爭咗蠔仔粥)於是我再問佢你整咗未?未整嘅就唔好整啦!我哋走了,竟然間了2次都冇人答我。一怒之下埋單走人!見到後面排隊埋單嗰個都係話喺度食嘢好難唔令人燥底!佢都等咗好耐,食就食十分鐘!食物方面,點心,章魚飯係正常嘅。茶記格局,冇嘢投訴,只係服務態度九流!漏單又唔去追單!呢間嘢唔會有下次!!
食物方面,點心,章魚飯係正常嘅。
2024-02-13
$40 (Lunch)
2024-01-25 95 views
搵食喺大埔,入咗間好出名食牛腩嘅地方。唔洗多講,先來個必食嘅牛腩飯啦。牛肉走咗正常嘅肥瘦路線,炆到即溶咁滑,真係有層次。湯頭輕鮮帶點清甜,一啖飯加上牛腩,滋味實在正😋!跟住,攞啖西多士,外層炸到啪卜啪卜香脆,咬落去仲發現層椰絲,想像下,咁既脆既香,簡直賞心乐事!至於薑絲牛肉通粉就有少少down,牛肉可能放鬆肉粉過頭,口感同味道都欠佳🤔。不過,個餐廳食物總體算系正,特別係啲炸魚角同炸魚皮,魚味實在鮮美到不得了教我忍唔住一啖接一啖。啲坐位就真係比較擠,大塊頭嘅朋友可能會覺得唔太舒服。但都話咗,為咗啲味美牛腩,小小犧牲都值得喇!🐮🍚🤤
2023-09-10 267 views
8️⃣號風球,只好選擇這間民華嘅常餐夠哂營養豐富,蠔仔粥都係我至愛,但今日冇只好食住常餐先沙嗲牛肉麵+炒蛋火腿多士🍋喂凍檸檬茶🥢常餐性價比高又一份,每次嚟到都會食佢個厚多士,鬆軟多牛油,滑流炒蛋正到冇得頂
8️⃣號風球,只好選擇這間

沙嗲牛肉麵+炒蛋火腿多士🍋喂凍檸檬茶

2023-09-01
Type of Meal
Tea
  • 常餐
  • 蠔仔粥
2023-07-09 258 views
收工唔想留在北區食午餐,就揸車落大埔食。 大埔墟有一個好處,就係多錶位。 雖然都多車,但等了十五分鐘就已經有錶位,而且就在餐廳附近, 行多兩步就已經到達餐廳。餐廳的名字雖然有“魚蛋”, 理應就以魚蛋為主打,但我想食飯,所以就叫了一個牛腩飯。 價錢較貴的牛腩,聲稱以本地牛作為賣點,但已經賣完。我就退而求其次,叫一個較便宜的牛腩飯。牛腩肥瘦分明,而且炆得很淋,湯底是淡淡的一種,不是濃味牛高湯味道。整體而言,我覺得這間牛腩是我會返頭再吃的一間。唯一不滿意的是座位很窄,坐得很不舒服。

唯一不滿意的是座位很窄,坐得很不舒服。
【大埔區】【民華魚蛋粉麵】呢幾日 Instagram 盡情打擊假 account,「長輩級人馬」Gabriel Wong 慘變 Instagram User,我又少咗件玩具。唔單止係咁,之前「被購買」嘅 follower 都大幅度下跌,因而 like 數都有如江河日下,有夕陽黃昏之感。不過我寫到呢度,熟悉我嘅讀者都會估到我氣定神閒個樣,喺度同大家講返我就唔多理個 like 數。之但係呢個亦都係一個指標,我都冇可能完全置之不理,咪望吓囉。我又反而有啲八卦,其實之前啲有水份嘅 like 係點嚟嘅。諗諗吓都係唔好諗,做好咗眼前嘅嘢先。一直以來都好努力同大家一齊食匀十八區,某啲區域多啲某啲區域少啲我都好無奈,因為十八區行政劃分唔係我畫嘅,我都只係借佢嚟做一個指標去分返開啲餐廳咁嘅啫,冇其他目的。有樣嘢冇得賴嘅,就係自己都冇之前咁努力去到唔同嘅區域食嘢,來來去去都係嗰幾區。今日特登走入大埔大明里廣場嘅呢間餐廳食個「下午茶」,民華好似唔止一間,但後綴係寫魚蛋粉麵我好似未見過,所以就入去試吓佢。叫咗碗「魚蛋河」,係下午茶系列嘅,碗嘢裡面除咗魚蛋,仲有魚片同埋魚片頭,面頭仲有幾塊幾脆口嘅炸魚皮。除咗魚

叫咗碗「魚蛋河」,係下午茶系列嘅,碗嘢裡面除咗魚蛋,仲有魚片同埋魚片頭,面頭仲有幾塊幾脆口嘅炸魚皮。除咗魚蛋鮮味略嫌不足之外,其餘幾樣餸同埋個河粉都幾正常。碗嘢配埋杯算唔錯嘅「熱奶茶」收 $33,合理。

呢間民華當然有埋平時佢做茶記嗰啲嘢食,不過我就唔打算喺度食喇,反而叫多碟 $19 嘅「雞扎」,有中式點心梗係叫碟嚟玩吓啦。食落都唔係話好特別,舊芋頭幾粉,其他嘢就正正常常咁啦。呢餐 $52 走人,食得幾滿足。。。

(地址:大埔廣福里19號地下C舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #1ambackup #1am0620 #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am大埔區 #大埔 #大埔墟 #太和 #民華魚蛋粉麵 #大明里廣場 #茶餐廳 #下午茶 #魚蛋河 #熱奶茶 #雞扎
話説收工想好好地食個晚飯,點知入左永世難忘嘅地方,叫咗個常餐,多士炒蛋火腿嚟先,然後等咗足足15分鐘,個麵終於煮咗出嚟,放咗喺度5分鐘都無人拎過嚟,同個夥計講佢就掂行掂過,好忙咁招呼其他人,個麵就一路放喺度,再等多5分鐘,同個夥計講,完全唔理,最後忍唔住自己攞咗,然後個夥計仲同你駁嘴,真係好特別嘅經歷,炒蛋個樣放咗起碼10分鐘以上先拎出嚟,個面咸到好似飲鹽水咁,大家想感受咁特別嘅經歷一定要嚟大埔民華魚蛋粉麵!
話説收工想好好地食個晚飯,點知入左永世難忘嘅地方
大家想感受咁特別嘅經歷一定要嚟大埔民華魚蛋粉麵!

2023-02-08
Type of Meal
Dinner
之前就聽朋友說,這間店的名字雖然是魚蛋粉麵,但實際他們家的常餐也很好吃的!特別是他們家的烘多士~很讚!午市來吃價格也不會太高,雖然有聽說服務態度不太好,但也感覺不是特別明顯
之前就聽朋友說,這間店的名字雖然是魚蛋粉麵,
但實際他們家的常餐也很好吃的!
特別是他們家的烘多士~
很讚!
午市來吃價格也不會太高,
雖然有聽說服務態度不太好,
但也感覺不是特別明顯
2022-10-04 261 views
The service is just down right appalling, not just one but all the staff are rude...and the food is just ok considering the highly inflated price point (I can get much better value for the same price at Kam Kee/ Man Wah in the area), it used to be below $40 with iced drink. Heaps of rubbish underneath the table....used tissue, tooth picks 🤮 will not visit again
2022-07-27 369 views
收工食頹飯,見到餐廳餐牌嘅賣相唔錯。仲有煎蛋,就入咗去坐低🪑🌟咖喱豬扒煎蛋飯港式咖喱,帶點辛辣,唔會太甜🌶豬扒有好多塊,半肥瘦🐖煎蛋有一半係流心,令一半就熟咗,有蛋汁撈飯都好食😋仲有薯仔係咖喱入邊,非常滿足👍🏿🌟凍奶茶頹飯梗係要配凍奶茶🤡平時唔飲開凍奶茶,覺得有啲勁😂嗰晚好晏先瞓得着。如果晏晝飲,返工唔會瞌眼瞓🙃整體來講,嘢食味道唔錯,大大份好滿足,雖然飲品要另加,但係食頹飯點可以冇飲品😂下次會再嚟❤️
收工食頹飯,見到餐廳餐牌嘅賣相唔錯。
仲有煎蛋,就入咗去坐低🪑

🌟咖喱豬扒煎蛋飯
港式咖喱,帶點辛辣,唔會太甜🌶
豬扒有好多塊,半肥瘦🐖
煎蛋有一半係流心,令一半就熟咗,有蛋汁撈飯都好食😋
仲有薯仔係咖喱入邊,非常滿足👍🏿

🌟凍奶茶
頹飯梗係要配凍奶茶🤡

每一次好夜收工嘅時,都會經過大埔嘅公園仔(四榮里),如果半夜好肚餓嘅時候都會入去食一碗港式雲吞麵🤤食下食下都差唔多有十年啦😋😋以前呢就會食佢哋嘅常餐嘅,間唔中都會食個雲吞麵,以前細個食嘅時候只係廿幾蚊咋,而家已經去到三十幾啦😂 不過都好抵食👍🏻⭐️ 雲吞麵雲吞皮簿餡多,差唔多每一粒都有一隻鮮蝦,師傅調嘅餡又唔會太喊,又唔會太乾or無汁😋每一碗都有5大粒雲吞🤤而麵就爽口彈牙,重點係冇鹼水味,唔經唔覺已經幫襯左呢間嘢至少有10年,佢哋嘅茶餐同雲吞麵依然都keep到水準👍🏻👍🏻 💰$33

雲吞麵

⭐️ 雲吞麵
💰$33
雲吞麵
2022-02-07 408 views
呢間嘢啲員工個個都好忙(係好似好忙)咁行嚟行去都唔執枱, 我企喺張枱等足幾分鐘, 真係當我透明, 我終於頂佢哋唔順, 開聲問佢可唔可以執一執枱, 佢竟然答我叫我等一陣,我眼見都有兩個客人都走咗去, 疫情嘅朝早有幾忙呀? 食客人唔使返工等你半個鐘執枱好唔好?
2022-01-20 326 views
首先睇OpenRice 食評d相都幾唔差,又睇到差評講服務唔好,都諗住食物可以挽回服務,點知伏到一個點,食到一肚氣,d位又迫,待應態度差到飛起,係香港都不求服務,唔好比氣我受呀大佬,上一枱食完又唔執枱 ,落單又好似阻住佢哋做野咁,唔願行埋嚟咁,明嘅,忙呀嘛,最慘係 唔係一個係咁,係個個都咁,大埔咁多茶餐廳,一定唔需要呢個價錢呢個座位食嘢囉,好評就一定有機會假,肯哂時間差評,都一定係幾火滾先會肯花時間寫 。所以選擇前三思
2022-01-17
$60 (Lunch)
2022-01-17 269 views
▪️叉燒炒滑蛋飯👍🏻蛋味好濃,好嫩滑,下面仲會有啲蛋汁,撈飯一流!🤤叉燒就唔係一塊塊個啲,一粒粒咁嘅,如果搞碎嚟食,仲會有啲似食炒飯🍚叉燒份量都多😋▪️牛肉炒滑蛋飯👍🏻蛋都係咁好👍🏻小牛肉片,雖然牛味就唔重,但都係平民餐廳,意料之中。不過好彩牛肉片都幾嫩口。⭐️記得要check清楚有冇俾豉油,如果唔係個飯就乾爭爭㗎啦兩款如果一定要揀,叉燒炒滑蛋飯較優勝。
▪️叉燒炒滑蛋飯

▪️牛肉炒滑蛋飯

兩款如果一定要揀,叉燒炒滑蛋飯較優勝。
TakeAway
2022-01-06 224 views
閒遊北區後,下午茶時段,原諗住去大埔街市熟食中心嘅李記飲杯凍檸茶食件西多,2:30去到李記,伙計表示已收檔。只好另外搵地方,突然諗起早前有朋友話民華的魚蛋粉都可以,咁就行過去試食,例行公事安心出行再探探熱,安心坐底就繼續坐,無伙計理你,叫幾聲才有伙計過嚟落單,落好單都等一輪,牛腩麵到了,那杯凍檸茶還未有伙計沖😥等到齊單,當然動手開餐,先講魚蛋粉賣相唔錯,魚蛋魚片及魚皮都有齊,先試下魚蛋粉的湯底,咸淡適中有魚味,應該系魚湯做湯底,湯底不錯😋但魚蛋及魚片沒有特別出色,一般麵檔的魚蛋水平,魚皮都還可以。至於,牛腩麵就較失色😥牛腩真係要有啲牙力方能咀嚼吞咽,牛筋都燜得可以!總結食後感,與鄰近聞名的魚蛋粉相比下,還是那間聞名(x達)的魚蛋做得出色,魚蛋有魚味及調味配搭適宜😋😋牛腩都系(x達) 魚蛋粉燜得又冧又入味😋😋😋
2021-11-14 266 views
網上啲人話依間野好食,所以就一於去試吓。點知一入到去環境差烏蠅大把,地下一大堆垃圾而且執嘢嘅侍應仲一路掃地一路送食物⋯⋯跟住之後嗌咗一碗牛腩河,嗰碗牛腩簡直難食到驚人呢一世都好難忘,見到呢一間嘢嘅食物就呢一世都唔再夠膽入去,佢啲牛腩完全唔係牛腩,係壞咗嘅豬肉味道,完全唔係牛肉,仲係好似死豬肉,我都唔知點解佢可以買咁貴而且仲咁多人食,如果你哋真係入去食嘅話,包你哋一世後悔!我估咁多人食就係因為網上吹得得太犀利,所以佢就咁好生意
2021-11-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30.5