2020-07-25 47 views
原本訂了入住一晚的文華東方,因為武漢肺炎疫情關係取消了,訂好了的文華廳飲茶,照舊去吧。這裏的裝潢多用深棕色木,更大膽的用上不同深度的紅,配搭起來沒有半點俗氣,反而非常古典優雅。木窗框大玻璃外是維多利亞港🏙,腳下是龍和道、大會堂、愛丁堡廣場。穩重的文華見證腳下這飽經創傷,瞬間改變的香港,也不知感覺如何!習慣分多次落單,以免滿枱食物且未能在食物最佳溫度下享用,在這裡只要向同事落單,他便會建議上菜的先後次序,按次上枱很合心意。點心亦可按客人人數調節,一人去也不用愁 。同事建議飲🍵碧螺春🌿,講解碧螺春🌿有季節性,由採摘、製作、運送、保質,只有幾個月最佳飲用期,七月便是期限了,長知識。不可不吃的有二一。杏汁菜膽燉花膠湯個湯超濃、厚、滑,花膠不是很大片但也相當厚身,飲完個湯嘴唇是會黏黏的,好鬼好飲呀二。西班牙黑毛豬上柳叉燒王看不見有半點肥肉,但夾在筷子已感覺到他的鬆軟,入口嫩、淋、滑口、油脂充足,真沒有完整的形容詞可用,總之好好食因為太心急食忘記了拍照的原隻鮑魚🦪雞粒盞,做得細心,鮑魚與餅底理應唔friend,一個一咬就斷另一個就唔得,想像到那種尷尬。但這鮑魚已暗暗被斜刀切開,看時沒有發覺,咬下去
原本訂了入住一晚的文華東方,因為武漢肺炎疫情關係取消了
,訂好了的文華廳飲茶,照舊去吧

習慣分多次落單,以免滿枱食物且未能在食物最佳溫度下享用,
在這裡只要向同事落單,他便會建議上菜的先後次序,按次上枱
很合心意。
點心亦可按客人人數調節,一人去也不用愁

碧螺春

不可不吃的有二

一。杏汁菜膽燉花膠湯
個湯超濃、厚、滑,花膠不是很大片但也相當厚身,
飲完個湯嘴唇是會黏黏的,好鬼好飲呀
杏汁菜膽燉花膠

二。西班牙黑毛豬上柳叉燒王
看不見有半點肥肉,但
夾在筷子已感覺到他的鬆軟,入口嫩、淋、滑口、油脂充足,
真沒有完整的形容詞可用,總之好好食
西班牙黑毛豬上柳叉燒王

因為太心急食
,看時沒有發覺,咬下去就知道
很窩心。
松茸蒸燒賣
小籠包

美點雙輝在鳥籠內
,二人份量很適中,吃時仍然暖暖的,鬆脆新鮮,而且不太甜
美點上輝

其他都不用多介紹了,無論招待
、環境
、食物
,都叫人很回味。
去!你一定不會後悔。

文華廳8月將進行翻新歇業,希望他仍然保留典雅氣質吧!
2020-07-19
Lunch
杏汁菜膽燉花膠
西班牙黑毛豬上柳叉燒王
松茸蒸燒賣
美點上輝
  • 美點雙輝
2020-05-13 1205 views
文華廳的服務,非常好,好美味嘅佳餚,好特色的裝飾,尤其是美點雙輝用雀籠盛載,今晚三檯客,兩檯都是外國人,這的裝修好中國風,怪不得深受外國人歡迎!上星期三慶祝爸爸生日,當然都帶他去吃,我覺得最美味的中菜啦! 就選了文華廳~我們 order 文華廳最出名的食物,例如: 西班牙黑毛豬上柳叉燒皇😄,肉質又冧,又滑,蜜糖味又非常好。芝士焗釀鮮蟹蓋,加上蘋果果醋,令到蟹肉味更加突出鮮味,芝士味又不會太油膩。香烤片皮鴨,生菜片鴨崧,呢兩食因為片皮鴨都有點油膩,但師傅片出來的鴨,會 cut 走肥膏,令你吃落去,不會覺得肥,不會太油,還有用蝦片陪伴片皮鴨,好懷舊!以上呢四個餸,我較為特別喜歡,有機會 encore 的時候,都會再到25樓的文華廳再吃過!

,肉質又冧,又滑,蜜糖味又非常好

黑毛豬叉燒

芝士焗蟹肉

香烤片皮鴨,生菜片鴨崧,呢兩食

片皮鴨生菜包

餐前小食
  • 美點雙輝
  • 叉燒
2020-05-11 1523 views
獅子銀行Mastercard跟高級食肆合作的套餐買一送一優惠推廣,差不多已成為獅子銀行每年的指定項目。每年參與這項優惠推廣的餐廳名單也會略有調整。文華東方酒店今年可說是參予這個項目的重點合作伙伴。酒店內的四間餐廳,包括中菜廳文華廳、文華扒房、Amber和Pierre兩間法國餐廳,都有參予這項推廣,提供套餐買一送一的優惠。朋友生日,今次揀選了文華廳作晚飯慶生的地點。受到新冠病毒疫情的影响,文華廳在三月份的晚飯時段只服務至晚上九時。訂座時不得不選擇較早的入座時間,否則進饍的時間便會較為緊迫。中菜廳位處酒店廿五樓,與酒店的酒吧位於同一樓層。三月份禁酒令尚未實施,酒吧於放工時段頗多顧客光顧,聲浪頗大。為免人聲滋擾食客,文華廳的大門不得不保持關閉。肯恩比預定時間早到,還誤以為中菜廳因為尚未到晚市營業時間而沒有開啓大門。甫入食店,最吸睛的是那一列恍如燈籠掛飾的吊燈,配搭食店富中國風的裝潢,古色古香,典雅高尚。由於食店位處酒店的高樓層,所以從落地玻璃放眼遠望中環街景也不覺局促,夜中環加上吊燈從食店玻璃反射的倒影,光影交錯下交織成一張經多種曝光拍攝出的大都會照片,别具一格。茶芥每位七十元正,如此高昂的
獅子銀行Mastercard跟高級食肆合作的套餐買一送一優惠推廣,差不多已成為獅子銀行每年的指定項目。每年參與這項優惠推廣的餐廳名單也會略有調整。文華東方酒店今年可說是參予這個項目的重點合作伙伴。酒店內的四間餐廳,包括中菜廳文華廳文華扒房AmberPierre兩間法國餐廳,都有參予這項推廣,提供套餐買一送一的優惠。

朋友生日,今次揀選了文華廳作晚飯慶生的地點。

茶芥每位七十元正,如此高昂的價格,便一定要給予顧客最高規格的侍餐配套。

茶壺放置在餐桌旁的茶几上,讓餐桌騰出更大的用餐空間。斟茶倒水全程亦由侍者代勞,食客毋須費神。

餐前小吃有兩款,分別是琥珀合桃及豆角。跟一般中菜廳不同,小吃是直接按人頭分配給客人,而不是慣常地直接放在桌上給整桌客人食用,不知這是否因應疫情而採取的措施。兩款小吃味道均不錯,不過份量點到即止,三兩口已經吃光。

信用咭的推廣晚市套餐是一份七道菜的套餐,菜式當中包括數款高級食材,價錢每位$1688,用信用咭可享每枱免一位的優惠,二人用餐最為划算。

文華三弄

第一道菜由三道小吃組成,分別有柚子醋小青瓜、黑魚子乳豬件及蒜香鮑魚,進食次序由淡(右)至濃(左)。

小青瓜片切成小盛器的形狀,兩旁雕切出細小紋理,上面放上數片柚子粒,小巧精緻。青瓜伴上柚子及酸醋,酸中帶甘,開胃涼菜。

乳豬削肉剩下一上層薄皮,香脆帶酥。伴上鹹鮮黑魚子味道更見豐富,不過底層夾餅質感稍腍,形態亦不太美觀,感觀上可以做得更好。

鮑魚輕煎再以蒜頭爆香,上桌時以預先切為三份方便食用。鮑魚口感彈牙,鹹香調味恰到好處,沒有掩蓋鮑魚鮮味,水準上乘。

羊肚菌海螺燉竹笙花膠湯

湯品以一內藏小蠟燭的盛器端上,令湯品上桌後仍能長期保持最温熱的狀態給食客享用,很體貼的設計。

用上羊肚菌、海螺及花膠等珍貴食材,加上蠟燭的佐熱,湯品上桌時香氣四溢,未喝已經很是享受。

一口呷下,湯頭清而不濁,味道不溫不火、濃淡有緻,水準上乘,由第一口湯呷到最後味道依舊清甜如一,出色之作。緊記要把所有熬湯的食材一起收歸肚肭,一件不漏。

遊龍臥金沙

桂花炒魚翅的變奏版。以龍蝦肉取替魚翅,伴上雞蛋及芽菜同炒。菜式煮法不太複雜,做得乾身與否便見厨師的功力所在。

成品做得稱職,雞蛋炒成瓣狀不會與龍蝦肉及芽菜黏在一起。菜式調味清淡,以突出龍蝦肉的鮮味,

食客亦可以伴上桌上的XO或豆瓣醬同吃,口味更多變化。

岩鹽松茸煎澳洲M9和牛粒

侍者為食客換上刀叉作餐具,中餐突然轉成鋸扒環節。

選取澳洲M9級別的和牛,伴上矜貴的松茸同吃。

和牛肉汁豐富,肉味濃郁,以松茸提味別有一番香氣。沾上少許岩鹽同吃牛肉味道更為突出。

瑤柱米皇浸菜苗

吃過味道濃郁的和牛後,下一道菜轉為較淡的蔬菜類菜式,緩和一下滯感。

菜苗青嫩可口,當中的米漿做得甚為出色,濃淡度剛好,菜苗吸收米漿添上米香一中没有掩蓋菜苗的味道。吃完菜苗後可以把餘下的米湯全部喝光,盡收米飯之香而不覺飽滯。

香煎上素野菌飽

野菌飽本身已做得很像磨菇,旁邊放上一件磨菇擺設,擺盤更為吸睛,相機值得先吃。

兩件野菌飽其實都只是乒乓波般的大小,剛煎好後便立即上桌,菌香撲鼻。

野菌飽外表乾身,但咬開後裡面鑲滿菌粒及上素汁,味道可口,滿有驚喜。

雲裳椰糖楊枝甘露

楊枝甘露以一盛滿乾冰的小碗盛着,上桌前先以蓋上玻璃蓋,氮氣煙霧填滿內裡的空間,先賣關子。

楊枝甘露的盛器跟先前湯品的盛器異曲同工,一流保冷。

楊枝甘露用料充足,口感香滑富濃厚芒果香氣,做得算是稱職。

這道甜品單點原本要$百三元一客,放在套餐內還好,散點的話便會覺得定價過高,畢竟食材偏大路,做法亦不太繁複,過百元一道甜品委實誇張。

若果是生日晚宴,店方會為食客免費準備壽包。壽包伴隨美點雙輝上桌。

擺盤講究可說是食店一大特色,就連美點雙輝這道飯後小品也不例外。食店以一鳥籠擺設載着美點雙輝,舖張不華。籠內還特地添置生日朱古力牌,食客不得不多拍幾幅照片留念。

美店雙輝只是一般中式酒席司空見慣的中式唐餅,不過大排場的特色擺盤令整件事更為有趣。

食店環境舒適,侍者服務亦甚為專業,菜式無論味道賣相都很具水準,難怪可以拿下米芝蓮一星食肆的美譽。

飯局尾聲,着侍者拿食店餐牌一看。主菜餐牌承傳食店風格,書香古典。

大厨的數道首本名菜,原來已經包攬在套餐之內,是夜有幸一嚐。

餐牌內亦有提供兩道套餐。細看之下,發覺其中一道$1588的套餐內的菜式,除了把海螺湯換作燕窩之外,其他菜式竟與信用咭套餐菜式一模一樣。若果真的拿兩道餐牌作比對之下,難免令人覺得信用咭買一送一套餐的定價本身其實包括發水成份在內。

套餐買一送一的優惠每枱只限一客,所以按道理而言只為二人用餐而設。不過既然套餐本身的買一送一已經與50%的折扣再沒有實則的掛鈎,肯恩覺得索性把套餐優惠放寬到每檯兩客甚至不設限制,讓信用咭持咭者可以邀請更多的朋友共餐,一定更受歡迎。
2020-03-13
2020-07-24 23 views
今年生日一反傳統,選擇了吃中餐慶祝,其中一個原因是文華廳將於8月起停業裝修,於是趁機訂枱品嚐其Tasting Menu,於中式裝橫下共進晚餐。一入餐廳先量體溫,我們於窗邊的餐枱可欣賞風景,由天光吃到天黑。我們因信用卡優惠有買一送一offer,於訂座是告訴餐廳慶祝生日,他們更會準備兩隻壽桃包。珍味回憶嚐味晚餐菜單文華三弄有櫻花豆腐、西班牙黑毛豬上柳叉燒、蒜香鮑魚櫻花豆腐香甜,叉燒多汁香嫩,蒜香鮑魚香口惹味鹿茸菌燉海螺湯以火座熱,清香鮮甜,充滿菌香味,而且海螺肉唔靭鮮味松茸煎澳洲M9和牛粒和牛粒肉質香嫰,配上松茸味道配合,醬汁也美味,瞬間吃光。金湯燴厚花膠湯非常香濃,花膠厚切口感一流,軟硬度剛好,吃完感覺十分滋味,充滿膠質。瑤柱米皇浸菜苗以粥配翠綠菜苗感覺新穎,味道搭配,菜上的瑤柱絲咸香作點綴,十分好味醬油天使麵醬油味道適中,天使麵上有炸過的茶葉,以中和香濃的醬油味道。楊枝甘露以乾冰裝飾的楊枝甘露非常特別有氣派,味道也很好!特別喜歡餐廳的中式裝修,服務員態度殷勤有禮,整體感覺十分好。

珍味回憶嚐味晚餐菜單

文華三弄
有櫻花豆腐、西班牙黑毛豬上柳叉燒、蒜香鮑魚
櫻花豆腐香甜,叉燒多汁香嫩,蒜香鮑魚香口惹味

鹿茸菌燉海螺
湯以火座熱,清香鮮甜,充滿菌香味,而且海螺肉唔靭鮮味

松茸煎澳洲M9和牛粒
和牛粒肉質香嫰,配上松茸味道配合,醬汁也美味,瞬間吃光。

醬油天使麵
醬油味道適中,天使麵上有炸過的茶葉,以中和香濃的醬油味道。

楊枝甘露
以乾冰裝飾的楊枝甘露非常特別有氣派,味道也很好!

2020-07-12
Birthday
在2020年6月21日父親節之夜,非常感謝文華廳團隊的盛情款待,圓滿地慶祝了今年父親節的晚餐。餐廳亮點:1. 不用懷疑這是香港最美麗的用餐空間之一2. 美味而精緻的粵菜3. 專業優秀且具經驗的員工能提供貼心的服務及點餐建議4. 細緻的用餐體驗令我們留下深刻印象食物亮點: - 蒜香鮑魚 - 酥薑蒸星斑球 - 金湯燴厚花膠 - 花膠瑤柱燴伊麵 - 美點雙輝照片: - 美麗極致的窗口位(文華三弄)蒜香鮑魚、西班牙黑毛豬上柳叉燒皇、蔥香杞子百合伴野生雲耳Pan-fried abalone, garlicBarbecued Iberian pork loin, longan honeyChilled marinated wild cloud ear fungus, lily bulb, wolfberry, spring onion - 鮑魚很惹味 / 叉燒皇醬汁很有層次,選擇豬肉的部份亦軟滑 / 杞子百合雲耳很開胃(紅燒官燕)Braised bird’s nest, Kam Wah ham, superior broth - 紅燒汁配合官燕口感十足(酥薑蒸星斑球)Steamed spotted

餐廳亮點:

- 美點雙輝

照片:

- 美麗極致的窗口位

(文華三弄)
蒜香鮑魚、西班牙黑毛豬上柳叉燒皇、蔥香杞子百合伴野生雲耳
Pan-fried abalone, garlic

(紅燒官燕)
- 紅燒汁配合官燕口感十足
紅燒官燕

(酥薑蒸星斑球)
Steamed spotted grouper fillet, crabmeat, tomato, broccoli, ginger
- 星斑球的魚香配合薑等其他材料味道清新,很喜歡。
酥薑蒸星斑球

(金湯燴厚花膠)
Braised fish maw steak, superior broth
- 厚花膠有着非常豐富的口感,金湯不會太鹹,整體有着幸福的感覺,非常滿足
金湯燴厚花膠

(蒜香黑椒爆和牛)
Wok-fried Australian M9 wagyu, garlic, black pepper
- 牛肉鮮嫩,不會煮得太長時間,配合野味的蒜香,是香港人喜愛的味道
蒜香黑椒爆和牛

(花膠瑤柱燴伊麵)
Braised e-fu noodles, fish maw, conpoy
- 花膠的口感配上燴入咗濃香的瑤柱汁伊麵,非常好味
花膠瑤柱燴伊麵

(醬油天使麵)
Tossed angel hair, spring onion, supreme soya sauce
- 可能口味問題,比較普通
醬油天使麵

(雲裳椰糖楊枝甘露)
Chilled mango cream, sago, pomelo, coconut
- 賣相極佳,有心思,只是椰糖有點甜

(美點雙輝)
Chinese petits fours

美點雙輝

整體我們非常滿意今次用餐體驗,無論食物,服務,環境都絕對是超班表現,期待下次裝修後新的文華廳來臨。

2020-06-21
蒜香黑椒爆和牛
花膠瑤柱燴伊麵
1K
2020-06-20 306 views
文華廳即將進行大裝修, 2021年頭才會重開,今日同一眾好友過嚟飲茶,重溫一下這間米芝蓮中菜廳的名菜以及裝潢。木雕窗框配粉紅枱布,彷彿見證着文華廳的成長,黃師傅為我們準備了一些懷舊小食,戈渣及鴨腳包都是心機之作。首嚐川味蓮霧,這香辣小食非常惹味,與清爽的蓮霧非常匹配。艇家魚湯非常真材實料,魚湯還用了鮑魚及螺片提鮮;黃師傅的薑茶奶凍認真夠薑,是百吃不厭的甜品。最後的飯後甜點觸發了不可收拾的瘋狂拍照局面,棋盤上的菠蘿酥以及紫薯酥造型維肖維妙,味道亦上佳。非常吸睛的雀籠裏面放了蓮蓉酥以及合桃酥,餅皮做得非常鬆化,甜度亦適中。裝修前的最後營業日為7月31日,重開後的文華廳感覺應該會與現在的古色古鄉有所不同,而且餐廳面積亦會擴大。想來懷緬一下的朋友,也要提早預訂,booking都好full吓....

2020-06-19 203 views
今年生日想食中菜,所以男朋友book咗文華廳。安排坐窗口位置,我地叫咗凍頂烏龍茶,成餐飯都有人不斷加茶,好細心。我地叫左tasting menu,上菜前都會問我地會唔會有咩唔食得或有無要求。而每上一道菜都會好細心介紹,又建議我地點食先最好。我最難忘係呢個湯,黑蒜海螺燉豬展。因為返工好少有湯水飲,見到呢個湯時都無咩期待,但一飲.. 我地都嘩咗一聲,值得一試 其他菜式都好好味。花膠大大舊呢個牛加埋岩鹽,味道一流。最初以為好細份量唔夠食,但食完兩舊已經好足夠,好滿足 天使麵仲有其他無影到,如果大家去食,記得試埋佢個XO醬本身諗住食完飯買番罐比媽咪,最後無咗回事 食完飯,甜品環節。不得不提有個員工叫Daisy, 我地叫佢幫手影相,佢超級好,搵唔同方向幫我地影仲問我地滿唔滿意。就係我地食甜品時,Daisy 突然拎左個甜品出黎話送比我地,好驚喜得埋單時,Daisy 又比多個驚喜我地!佢拎咗個架,話係文華出品嘅茶葉,而茶葉仲係心形架Daisy 一路介紹一路pack好個茶葉送比我地,仲祝我地甜甜蜜蜜。 How sweet 不過茶葉係限量,送完就無,大家去時可能要碰下運氣。成餐飯都食得好輕鬆好開心,食物
今年生日想食中菜,所以男朋友book咗文華廳。

安排坐窗口位置,我地叫咗凍頂烏龍茶,
成餐飯都有人不斷加茶,好細心。

我最難忘係呢個湯,黑蒜海螺燉豬展。

其他菜式都好好味。

花膠大大舊

呢個牛加埋岩鹽,味道一流。
最初以為好細份量唔夠食,但食完兩舊已經好足夠,好滿足

天使麵

仲有其他無影到,如果大家去食,記得試埋佢個XO醬
本身諗住食完飯買番罐比媽咪,最後無咗回事

食完飯,甜品環節。
仲問我地滿唔滿意。

得埋單時,Daisy 又比多個驚喜我地!

佢拎咗個架,話係文華出品嘅茶葉,
而茶葉仲係心形架

不過茶葉係限量,送完就無,大家去時可能要碰下運氣。

成餐飯都食得好輕鬆好開心,
食物質素好好,氣氛好好,
員工全部都好nice
估唔到食中餐都感受咁好!
2020-06-04
Dinner
2020-05-16 598 views
之前一直諗,出去食飯成日中伏,可能係因為自己唔肯比多啲錢,所以就諗住開始試吓啲高級餐廳, 睇吓冇返高質素嘅享受,所以今次特意訂咗間酒店級的米芝連餐廳-文華廳 一試。除咗食個食物本身,更加想體驗埋啲服務,首先,講一講個環境, 文華廳係25樓, 要搭電梯上去, 一出lift 就係好黑, 原來文華廳隔離係酒吧,所以有啲咁昏暗的設計, 右轉入文華廳,光啲,佢嘅裝潢不錯, 古式古香, 燈係掛燈籠,剛入坐時仲播放輕輕的古典音樂, 製造到少少輕鬆既感覺, 但係入面地方都幾細, 而且差唔多坐滿, 9張枱有6枱客, 而且有3枱係大枱,引致環境比較嘈雜。然後容許我講埋佢哋啲服務, 因為今次係去比較高級嘅餐廳,所以對佢哋嘅期望都相對較高。成個中菜廳得兩名侍應生, 佢哋明顯有足夠培訓, 待客有禮, 上菜前收碟換碟都會同客人講聲,「唔好意思」,上菜後都會簡單介紹下啲食物。但係得兩個侍應要招待6枱,明顯佢哋應付不暇,雖然眼見佢哋無停過手, 很體諒佢哋。但係真係服務不週,眼見自己杯茶飲曬, 想斟茶飲下,但佢個茶壺又擺到咁遠,自己斟茶都要等佢哋來, 非常不便, 雖然佢哋原本個原意係不錯, 不用客人自己倒茶, 有人服侍

然後容許我講埋佢哋啲服務, 因為今次係去比較高級嘅餐廳,所以對佢哋嘅期望都相對較高。成個中菜廳得兩名侍應生, 佢哋明顯有足夠培訓, 待客有禮, 上菜前收碟換碟都會同客人講聲,「唔好意思」,上菜後都會簡單介紹下啲食物。但係得兩個侍應要招待6枱,明顯佢哋應付不暇,雖然眼見佢哋無停過手, 很體諒佢哋。但係真係服務不週,眼見自己杯茶飲曬, 想斟茶飲下,但佢個茶壺又擺到咁遠,自己斟茶都要等佢哋來, 非常不便, 雖然佢哋原本個原意係不錯, 不用客人自己倒茶, 有人服侍埋, 但係佢哋明顯人手不足, 根本提供唔到呢個服務,斟茶係一 個問題;到收碟,食曬啲野,放咗係到都無人收, 等下轉上菜前, 因為佢有架餐車, 所以先來收,再上菜。 然後到上菜方式,因為我哋除左叫左個套餐仲散叫咗啲嘢食, 因為訂位的關係,所以係預先叫咗, 咁諗著佢哋會安排好上菜次序, 一碟一碟來, 先前菜, 再點心, 再到甜品, 點知佢哋所有野 一次過上曬
除咗後尾加單的乳豬。咁的上菜方式完全唔顧及客人用餐感受,同酒樓同一水平

好, 終於入正題, 我以佢上菜次序講,第一碟三元及第:鮑魚盞,蝦餃,和牛酥
三元及第
首先個鮑魚盞粒鮑魚盞,鮑魚不錯, 幾彈牙,不過同下面個酥皮口感上唔襯,而且後來睇返相先發現中間有啲雞粒,食個陣真係唔覺。 然後係中間隻蝦餃, 得一個感覺,好空虛金入面得一隻好好細的蝦, 蝦爽口新鮮, 但成啖咬落去, 就係無料,一啲都唔紮實,最後個和牛酥,係咪和牛我就食唔出, 因為得陣醬料味, 黑椒?而且陣酥好厚, 肉粒寥寥可數,餡料同外皮不平衡, 雖然個酥皮唔油,但咁的比例,令人覺得很 膩。
同呢碟三元一齊上的仲有蛋撻同天鵝酥
酥皮雞蛋撻

係呀, 蛋撻都一次過上呀, 又話即叫即做? 我入座無20分鐘喎,就算唔等我就嚟食完當甜品上, 都唔洗一開波上吧。 好啦入正題, 個蛋撻微温, 明顯唔係新鮮出爐, 佢酥皮同之前的和牛酥一樣唔油, 但都鬆化, 蛋漿唔會太甜, 但無蛋香。天鵝酥, 無咩特別, 又酥皮類,都係唔油, 但唔酥脆。 一來4 件酥餅類,食到麻木晒, 都係我點菜點得唔好。

再來就係
化皮乳豬件(半份)
半份乳豬, 本人不太好乳豬,只覺個皮幾脆但又唔硬, 應該係算做得好, 友人表示全餐最好食的。
然後到套餐
文華商務午餐套餐前菜
1)前菜:燒鵝,叉燒,同埋川味蓮霧
燒鵝無咩特別,唔太肥,唔會柴,正常水平
叉燒,高質, 肉質嫩滑, 煮得夠林,又唔係肥的林,係煮到咁,唔會好乾
西班牙黑毛豬上柳叉燒皇

川味蓮霧,即係酸辣的蘋果, 味道似開胃菜

2)黑蒜海螺燉豬𦟌
黑蒜海螺燉豬展

碗湯係夠黑,但無咩蒜味,海螺幾小粒, 豬𦟌都係幾粒而且好柴, 湯好清淡。
順帶一提, 待應無幫我哋分湯🤔
3)原隻南非鮑魚扣海參
今次待應有幫我地分兩份
原隻南非鮑魚扣海參
今次個鮑魚係淋淋地,軟滑
海參都係林林地, 煮到有啲軟, 但可接受
鮑魚汁味淡

4) 欖菜肉碎炒絲苗
欖菜肉碎炒絲苗

賣相一般, 用料平凡, 呢碟炒飯要食就考廚師炒功。 但事與願違, 飯炒得唔夠乾身,食落口,有啲油, 而且料的比例又係太少,唯一可取, 味不太濃。
5)雲裳椰糖楊枝甘露

兩個字形容:死甜
芒果無味,無抽子,加左椰果

6)美點雙輝

蓮蓉酥+綠茶曲奇
蓮蓉酥無特別, 綠茶曲奇無綠茶味, 口感似合桃酥

順帶再講,開茶要左烏龍茶,第一次斟出來幾香,有清清的茶味,但第3,4杯開始已經無茶香茶味

整體而言,用餐體諒不良好,食物水平沒有得高, 服務也不到位,作為一間星級酒店餐廳,只能說我期望太高

這餐飯的價錢對不起佢的服務同食物質素

2020-05-16
$900 (Lunch)
西班牙黑毛豬上柳叉燒皇
2020-05-04 475 views
妹妺升職,特意請我們去香港文華東方酒店文華廳飲茶吃點心。我們試了多款蒸及焗點心,味道精美,用料新鮮,造型擺設有創意,不負盛名。筍尖蝦餃皇皮薄晶瑩、有咬口,虎蝦和筍很嫩和甜,是我吃過最美味的蝦餃。原隻鲍魚雞粒盞一啖一個,吃到停不了口。南翔小籠包湯汁鮮甜免治豬肉有肉味。荔芋天鵝酥造型靚,芋蓉雞肉帶子配搭得宜。盆栽小蘿蔔內有惹味的豬肉和蝦。西班牙黑豚义燒不肥不瘦肉質鮮甜。籠仔金瑤蟹肉飯口味很清新。酥皮雞蛋撻焗得很香甜有旦味。難得有機會一起吃佳餚,人生一樂事也!
2020-03-07 1421 views
周六的晚上,我們是第一檯到達的客人,正好靜靜欣賞餐廳傳統雅緻的裝飾和窗外中環黃昏的境致。第一次來文華廳,主要是因為信用卡的買一送一優惠,指定的套餐有八道菜,比較特別的是桂花炒龍蝦,很考功夫的菜式,羊肚菌海螺竹笙燉花膠,岩鹽松茸煎澳洲 M9 和牛粒也特別美味,雲裳椰糖楊枝甘露很有氣氛好玩。整體來說,味道偏清淡,用油特別少,如果喜歡味道較濃較鮮的,倒可能吃得不是味兒。服務是傳統的文華優質水準,有次部長在添茶時,留意到我喝茶時在杯中留有芝麻般大的菜葉,就主動替我換茶杯,可見對服務的細心和專注。

傳統高雅的裝飾
文華三弄 :蒜香鮑魚,黑魚子乳豬件,柚子醋小青瓜
羊肚菌海螺燉竹笙花膠
岩鹽松茸煎澳洲 M9 和牛粒
2020-01-26 1343 views
好耐之前食過非常美味,今次真係失望😞。所有餃類,外皮非常厚又實。沒有拍照的懷舊灌湯餃就外皮非常硬,內裏的蝦又實。金魚餃外皮更厚,一隻蝦,一隻係菇菌,菇菌好香。反而焗炸點心如和牛酥就非常酥脆,蟹肉鐽個皮雖然酥但厚。桂花蟹肉炒米粉就炒得好及好香口,蟹肉好多。送的美點,綠茶曲奇及蓮蓉酥都好脆,尤其是曲奇,做法似合桃酥,非常美味。服務非常細心,我年邁的母親要到洗手間,服務員都送到門口。以這個價錢有好多其他選擇,在置地嘅唐人館就好食得多。
好耐之前食過非常美味,今次真係失望😞。

金魚餃
和牛酥
蟹肉鐽

桂花蟹肉炒米粉就炒得好及好香口,蟹肉好多。
蟹肉炒米粉

服務非常細心,我年邁的母親要到洗手間,服務員都送到門口。

以這個價錢有好多其他選擇,在置地嘅唐人館就好食得多。
送的美點
2020-01-26
$400 (Lunch)
和牛酥
蟹肉炒米粉