2021-08-02 328 views
#家嚐飯平日見到都已經覺得好健康😆😆因為店舖會將但Banner放岀嚟 主打無味精 少鹽少糖🤤小編嗰日夜晚經過見到就諗住試吓 等男小編同女小編可以健康啲~佢係位於荃灣荃豐中心嗰邊嘅商場入面嘅✨係昌寧商場入面😆 環境方面就係一間小店 入面大概有5張枱連Bar枱 但要留意嘅係佢成間店都係高凳嚟㗎 著裙嘅美女們要小心啲啊💃🏼💃🏼夜晚嘅是日套餐係奉送熱飲同餐湯㗎🤤🤤嗰日嘅餐湯係忌廉湯😽好creamy 熱辣辣放入口好舒服🤤配埋啲蘑菇 真心好滿足❤️餐湯已經吸引佐人忌廉芝士野菌三文魚螺絲粉 $58💰 (6.5/10) 送上枱嗰下 女小編聞到好香好香😻份量都唔會話太少 本身係叫螺絲粉 唔知點解上枱變佐長通粉😂😂不過都唔緊要啦 除佐長通粉 配料仲有好多菇 青椒🫑三文魚🐟洋蔥🧅 三文魚唔會話腥 亦都煮得唔錯 啱啱好🤤🤤仲要都幾多舊😽😽野菌因為有埋長通粉啲醬 就會入味少少🤏🏻 但係就真係食唔到有忌廉芝士味🥲🥲可以話只係普通白汁 本身期望有忌廉芝士味就會有啲失望🙈但整體如果撈埋一齊食又會還好啦 但略嫌個汁太晞🤏🏻如果濃返少少杰身少少會好啲😋連平時細食嘅女小編食晒成碟🙈🙈大食嘅朋友要諗諗啦 😆😆鹽燒鯖魚紅白米飯
#家嚐飯

夜晚嘅是日套餐係奉送熱飲同餐湯㗎🤤🤤

忌廉芝士野菌三文魚螺絲粉 $58💰 (6.5/10)

鹽燒鯖魚紅白米飯 $50💰 (6.5/10)
呢個真係健康餐啦🙈🙈好簡單 成碟睇晒😂有紅白米飯🍚鯖魚🐟檸檬🍋同兩條西蘭花🥦真係啱晒減緊肥嘅朋友 可以話個餐係好好健康😋😋紅白米飯就冇咩特別 啲飯正正常常唔會話好硬或者太水 連西蘭花都係白恰😂 而鹽燒鯖魚都好難煮得難食 就係因為咁 男小編先揀呢個😆 鹽燒鯖魚普通加埋檸檬送飯 真係健康一流✨而鯖魚份量就適中🐟

所以想健康嘅大家可以一試呢間餐廳 好似真係無味精🙈

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食荃灣

家嚐飯 (荃灣)
⚜️荃灣西樓角路98-112號昌寧商場1樓58號舖

2020-12-27 271 views
這天在荃灣搵吃找到了昌寧商場來這間家嚐飯吃午餐,店內只有數個高吧座可幸我們來得早人還不算太多不用等位!為何我會選上這間小店因為看見餐牌的菜式感覺頗為健康,而且更有紅白米飯便令我更對他有信心!我們各自選擇了一個午市套餐而套餐更有九款選擇之多,另外還包括免費贈送熱飲一杯車爸爸當然是飲熱奶茶!聽聞味道和口感也算不錯有點小驚喜!而我則加了$3點了凍檸茶走甜,茶底挺清香加上新鮮的檸檬喝得我很滿意呢!車爸爸選了粟米魚塊紅白米飯$42,賣相看似不錯但吃下魚塊的粉漿比較厚身魚肉沒腥味,而粟米汁則份量恰好配合紅白米吃味道挺不錯!我一看餐牌便盯中了這個古法咕嚕肉紅白米飯$42,酸甜味道調校得挺合我口味,但同一個錯處就是粉漿比較厚硬,否則這古法咕嚕肉應該會更加好吃。

2020-10-15
Type of Meal
Lunch
2019-10-07 375 views
冇諗過午餐收我56蚊,parmesan cheese 肉醬繪通粉,份量仲小過早餐,真係離哂譜,人地隔離店(一家) 都係收40蚊大大兜,又高質。永不再食呢間野磨菇湯係正宗金寶湯,冇誠意仲要出埋d死人規則勁臭串,間野得4條友都要人坐埋一邊,仲叫d客唔好食野打機快d走,真係痴線😡🤬🤬🤬

磨菇湯係正宗金寶湯,冇誠意

Type of Meal
Lunch
2018-12-08 528 views
以前係常客, 喜歡佢食物冇味精, 夠住家菜嘅西式。價錢唔貴.可惜, 2母女太煩, 成日撩客人傾計, 我地想同家人好好享受晚餐, 店太細, 佢地行過聽到, 一定會回應幾聲, 好無私隱希望店主好好改善呢個壞習慣,比客人食得舒舒服服!

希望店主好好改善呢個壞習慣,比客人食得舒舒服服!
2018-11-23 397 views
好多年前已喜歡這店的食物,因為標榜少鹽少糖無味精,啱晒鍾意健康嘅我。但後來經過裝修,啲檯椅全部換晒用高檯椅,啲櫈好似 Bar檯櫈咁高,我覺得坐得好唔舒服,所以已經好耐冇再幫襯。今晚經過突然想再試下,結果都係一樣,坐到我腰都痛埋,食完拿拿聲走。我食嘅係晚市套餐:黑椒豬扒紅米飯,送餐湯和飲品,$48 真係幾抵!啲紅米飯好香軟,應該係靚米,黑椒豬扒都算大件,醬汁唔係好重味,食完都唔會口渴,我諗真係冇乜味精;餐湯要了雜菜湯,其實係蕃茄湯,微酸;飲品要了熱朱古力,好香朱古力味但又唔會太甜。我對這裏的價錢和食物都滿意,唯一美中不足係座位真係坐得好唔舒服,令人一食完就要即刻走,如果要約朋友傾下計,這裏絕對不宜。

黑椒豬扒紅米飯套餐
黑椒豬扒紅米飯套餐
2018-09-26 328 views
又一間隱世美食收埋起荃豐中心度黑椒汁香煎雞扒紅米飯$48呢個簡直正到不得了,雞扒唔單止厚切,肉質好鮮嫩多汁,新鮮即整仲要熱辣辣,好正!煙熏三文魚配意粉$54啲三文魚好鮮好有味,份量都唔少㗎,配沙律菜同意粉一齊食一流跟餐仲會有個忌廉蘑菇湯添!
又一間隱世美食收埋起荃豐中心度

黑椒汁香煎雞扒紅米飯$48

煙熏三文魚配意粉$54
啲三文魚好鮮好有味,份量都唔少㗎,配沙律菜同意粉一齊食一流

跟餐仲會有個忌廉蘑菇湯添!
2018-04-17 441 views
今晚行開去熊貓 🐼 Aeon 之後四圍搵食~ 行過見尼間主打家常味西餐所以幫襯吓~入面小位所以逼逼哋~ 😮😮😮一坐底好有趣~ 竟然見到張咁嘅嘢?!😑😑😑開頭見到咁多選擇都感覺良好~ 老板娘又極力推薦~ 所以一個叫咗「法式紅洒鮮茄慢煮牛肩肉紅米飯」一個叫咗「日式焼汁牛肉雜茹蓋飯」+ 抽子沙冰 & 熱檸茶~ 😋😋😋但係落完單入廚房,竟然回覆話冇晒「飯」?!所以轉「意粉」啦咁~ 我哋即時 O 咀 😧😧😧,我直情想起身走,因為尼 2 個餸味濃汁多一定要夾飯先好食㗎嘛~ 夾意粉驚太喊~ 但係我女友又話唔想行黎行去咁,心棯佢哋自己應該知道因應飯粉分別自動調節吓汁餸比例,所以照 order~ 😑😑😑一上個湯飲落其實值得一讚,菜香味濃 👍🏻👍🏻👍🏻但係一上 2 個主菜真係中伏了~ 冇調節汁餸比例,所以個日式燒汁一食就得個喊字冇其他味,個慢煮又係冇味,連紅酒味都冇,唔知係咪又係咁啱冇晒紅洒呢?!普通淡茄汁味,牛肉肉質本身唔覺似慢煮,似普通低溫汁煮多 D~ 因為我本身拿手絕活就係「紅洒牛尾」次次煮親全屋紅酒香又棯又入肉,女友拿手絕活就係正式用慢煮神棍 嘅「慢煮」肉質真的粉紅鮮嫩入口即溶~ 所以可能有一點

入面小位所以逼逼哋~ 😮😮😮

一坐底好有趣~ 竟然見到張咁嘅嘢?!😑😑😑

羅宋湯

一上個湯飲落其實值得一讚,菜香味濃 👍🏻👍🏻👍🏻

法式紅洒鮮茄慢煮牛肩肉(意粉)
日式燒汁牛肉雜茹(意粉)

但係一上 2 個主菜真係中伏了~ 冇調節汁餸比例,所以個日式燒汁一食就得個喊字冇其他味,個慢煮又係冇味,連紅酒味都冇,唔知係咪又係咁啱冇晒紅洒呢?!普通淡茄汁味,牛肉肉質本身唔覺似慢煮,似普通低溫汁煮多 D~ 因為我本身拿手絕活就係「紅洒牛尾」次次煮親全屋紅酒香又棯又入肉,女友拿手絕活就係正式用慢煮神棍 嘅「慢煮」肉質真的粉紅鮮嫩入口即溶~ 所以可能有一點要求吧~ 🤔🤔🤔 反而柸柚子沙冰真的超正~ 可以再試 😹😹😹

走前再同老板娘講了意見,告訴其實如果冇飯就索性唔好出尼 2 個菜好過,因為同意粉真係好唔夾會出事~ 😬😬😬
2018-04-15
羅宋湯
  • 柚子沙冰
2018-01-22 335 views
今日去荃灣,經過昌寧商場,見到呢間主打健康美食嘅餐廳,咁岩唔想食得咁heavy,所以就入咗去食。叫咗個香草雜菌煙三文魚燴意粉。一上枱個樣幾靚,d三文魚裝飾到好似花嘅形狀。一叉起意粉,發現底下好多青椒絲,蔬菜絲望落真係超級健康。味道方面,可能因爲用咗健康d嘅煮法,會少鹽少油,所以食落去味道較淡,冇咩香草味,不過就太重青椒味,感覺成個意粉個味道都好青,我個人唔太鍾意食青椒,所以對它評價不太好。不過鍾意健康嘅朋友仔可以試試,因爲店鋪仲有紅米飯等嘅健康菜式。
買了 2 個套餐 : 黑椒汁香煎雞扒飯 及 泰式糯米雞翼香蒜炒意粉炒意粉怎麼會不是熱的? 黑椒汁沒什麼味,而且很少。 外買飲品不應該額外多收 1 元,湯又不是用平常盛載湯的外賣碗,只是用普通外賣熱飲杯,又要收 1 元。總共收了 6 元外賣盒及杯。外賣盒要收是合理,但杯就不應該。我在它樓下買咖喱豬扒飯都只是收外賣盒 1 元。另外那面豉湯都不會再另收 1 元。
炒意粉怎麼會不是熱的? 黑椒汁沒什麼味,而且很少。

外賣盒要收是合理,但杯就不應該。
2017-07-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$51.5 (Lunch)
2016-06-29 1224 views
今天和老婆仔去了屯門黃金泳灘後乘巴士回到荃灣由於今天是慳錢日所以來到價錢較實惠的這列餐廳最後選擇吃這間我點了45元的鮮茄香濃芝士焗豬柳扒紅米飯老婆仔就選了40元的露絲瑪利野菌煙肉燴意粉這碟鮮茄香濃芝士焗豬柳扒紅米飯賣相十足比我預期更好不過吃起上來較淡味芝士味不夠突出豬柳扒又不夠入味但吃起上來還算可以起碼焗出來兩者很配合而且也帶有微微的蕃茄味提味老婆仔點的露絲瑪利野菌煙肉燴意粉等了很久也未送上再催之下終於來了一時太肚餓忘記先拍照不過同樣較淡味不太能吃得出所謂的露絲瑪利感覺只是淡味的白汁幸好意粉也煮得剛好不會太軟加上煙肉也算不少所以還算豐富這餐廳面積不大職員不多看到有客人要求芝士粉店員拿出份身未開封的芝士粉讓客人自己開封感覺十分像在家裡的情況加上食物價錢夠經濟所以若果不太高要求下也可來感受一下那種「家」的感覺
今天和老婆仔去了屯門黃金泳灘後

所以若果不太高要求下
也可來感受一下那種「家」的感覺
2016-06-29
2015-09-02 1236 views
星期六既夜晚,近近地又黎左荃灣搵野食,繼續喺荃豐中心附近幫襯一些小食店,經過見到家嚐飯有張2人枱吉左就入左去,聽聞呢間餐廳少用油鹽,唔落味精,打正其號sell健康,始終食得多糖油鹽對身體都唔好。望左陣餐牌,我地就決定嗌套餐,辣蒜酒煮鮮露荀花枝扁意粉 & 紅酒燴牛尾意粉,由於唔鍾意南瓜既味道,所以要紅湯,餐飲就要凍檸水(少甜)。意大利雜菜湯,同一般既羅未湯沒兩樣,味濃,雖然餐廳標榜少鹽,但可能用多左茄膏,飲落都幾鹹,而蔬菜紅蘿蔔都煲得幾淋。辣蒜酒煮鮮露笋花枝扁意粉,朋友食完話麻麻地,味道都真係偏淡,少少辣味都食唔到,意粉亦好乾身,雖然係少油鹽啫,但都未至於要食一碟乾淨淨既意粉呀~紅酒燴牛尾意粉,紅糙米雖然健康,但我真係唔鍾意食,所以轉跟意粉,咁就出事嘞,個意粉都真係用滾水煮孰就算,一D味道都冇,何解唔用少少橄欖油撈撈佢呢,都唔係好唔健康啫。反而個牛尾就幾出色,煮得好淋好入味,咬落仲有少少黏口既感覺,份量都足夠,起碼唔會得條骨冇肉食,唯一係紅蘿蔔可能煮既時間唔夠,仲係偏硬身。最後就係凍檸水,己經專登要少甜,但仍然飲緊糖水咁,可能一時重手。其間見到老闆對住幾枱食客不停講野吹水,如果係熟客都還

意大利雜菜湯
辣蒜酒煮鮮露笋花枝扁意粉
紅酒燴牛尾意粉
凍檸水 (少甜都仲係好甜)
其間見到老闆對住幾枱食客不停講野吹水,如果係熟客都還好,如果唔係都幾打擾,始終唔係個個都咁吹得,還者想靜靜地食餐飯呢~~~
2015-08-22
2015-08-06 988 views
好友推介這裡下午茶餐-羅宋湯意粉很出色,於是這天做特意到這裡來這款羅宋湯意粉可跟公仔麵,然後選配料豬扒、雞扒、煙肉+太陽蛋送熱飲一杯,共$34,超低!湯底夠濃,很多蔬菜在底,太陽蛋煎得靚,雞扒切開了數件,很方便進食!吃罷,飽肚又滿足!另外,服務很好,店員有禮物又細心提醒杯子的擺放,不但味道 連服務也有住家味!

好友推介這裡下午茶餐-羅宋湯意粉很出色,
於是這天做特意到這裡來

這款羅宋湯意粉可跟公仔麵,
然後選配料豬扒、雞扒、煙肉+太陽蛋
送熱飲一杯,共$34,超低!

湯底夠濃,很多蔬菜在底,太陽蛋煎得靚,
雞扒切開了數件,很方便進食!
吃罷,飽肚又滿足!

2015-07-17 696 views
收工唔知食咩好……行去西樓角搵食~之前 openrice 都見過呢間評語好就入去試下~餐牌寫住少鹽,少油,無味精!有選擇困難症嘅我,見佢推介紅酒燴牛尾,就揀佢啦~女侍應問我飲咩湯,慣咗叫紅湯,叫完先見好多人飲南瓜,早知試下~湯有好多蔬菜,真係一啲都唔油~之後牛尾黎啦!好入味,好好食!意粉撈埋汁食,食到少少香葉味~!紅蘿蔔有舊硬左啲,可能係後加~但其他都又林又入晒味!!成個餐有湯有野飲都係$58,好抵食!仲有個老細,見我又袋又遮,主動叫我可以放喺旁邊櫈~唔怕我阻佢位~雖然入去已經8:45pm,但枱枱都有人坐,仲一路有人入就知佢好食!
收工唔知食咩好……行去西樓角搵食~
之前 openrice 都見過呢間評語好就入去試下~
餐牌寫住少鹽,少油,無味精!

有選擇困難症嘅我,見佢推介紅酒燴牛尾,就揀佢啦~

湯有好多蔬菜,真係一啲都唔油~

成個餐有湯有野飲都係$58,好抵食!

紅酒燴牛尾
2015-07-17
紅酒燴牛尾
2015-05-03 609 views
為避免人山人海的掃墓季節,暫且不去掃墓,留待無咁多人的時間才去。因此在下走到荃灣,作一個午餐好了。家嚐飯宔打無味精,而且店子也不算大,於是走進來坐下,一嚐無味精的午餐。從餐牌上也得佑有多項選擇,有午餐,下午茶和小食等等,而在下打從午餐中選擇一款。橙紅的雜菜湯,鮮艷奪目,蔬菜也頗多,酸甜味道足夠,喝起來確無味精,也不覺口渴。蕃茄鮮蝦燴意粉。意粉中沒有任何的醬汁,只有蕃茄和蝦仁意粉混和了一起,再加上青椒和洋蒽作為配菜。吃起來有著蕃茄的濃郁味道,蝦仁也夠爽脆彈牙,意粉每條都沾上蕃茄,幾爽口又不會太腍。凍咖啡是在下的餐飲,有香濃的咖啡味道,如再濃郁一點的話更好。出外用餐,吃到無味精的話,實屬好好,而且服務也不錯吧。

出外用餐,吃到無味精的話,實屬好好,而且服務也不錯吧。
2015-04-05
$48 (Lunch)
2015-01-09 778 views
因為最近要食d少味精的食物,巧合在openrice見到這一間少油少鹹的店舖,這樣就去試試。不過地方比較難搵到,都要搵了一段路才找到昌寧商場,雖然附近都有幾間吸引的餐廳,但最後都俾少油少鹹的紙牌吸引了。今次的餐牌有這幾款,款式都好多,好多都好想試,最後我們叫了一個A︰牛肝黑野菌汁雞扒紅米飯 和一個D︰香草什菌煙三文魚燴螺絲粉。A餐要雜菜湯,D餐要南瓜湯。雜菜湯沒有什麼特別,比較稀,而南瓜湯是好濃的南瓜味,飲落去試到有少少南瓜蓉在入面,不是稀的,值得一試。牛肝黑野菌汁雞扒紅米飯︰個汁真係食到好多菌的味道,雞扒好大塊而且好滑,汁多而扒大,可以送到一整碗飯,而飯則是紅米飯,飯不會太多水太淋,配合起來有健康的感覺。香草什菌煙三文魚燴螺絲粉︰個汁唔知係唔係白汁,幾好,三文魚比較覺得鹹,隔離枱的熟客都咁講,最特別係汁入面食到好多香草,黃椒和洋蔥的味道,連平時不喜歡洋蔥的我都照食了。螺絲粉不會煮得太熟,整體來說真的好味~這個奇異果汁是很濃的奇異果的味道,不會太酸,不過跟餐加另外$10,店內還有蘋果汁、西瓜汁等等。這個朱古力飲得出是用朱古力粉弄出來的,不會太濃朱古力味。好少店舖真係會用朱古力粉沖朱古力,
雜菜湯,南瓜湯
A餐
螺絲粉
奇異果汁
熱朱古力
這個朱古力飲得出是用朱古力粉弄出來的,不會太濃朱古力味。好少店舖真係會用朱古力粉沖朱古力,因為朱古力粉都唔平。

店舖內好多閃閃的燈飾,而牆上有很多情侶的相,加上不同人寫的意見,看到好多推介的食物,而且個餐都大碟,晚餐的價錢都是40-50蚊左右,都不會太貴,而且有這樣的質素算好了。服務員雖然不多,但是收餐都比較快,同埋會同客人傾下計。

2015-01-08
Celebration