2024-03-23 166 views
最愛Eric Kayser 的sourdough bread 🍞 ,幾乎每星期也會到中環地鐵站或太子大廈或尖沙咀綿登徑買的除了酸種麵包,他家用ciabatta 做的三文治🥪也很吸引,曾經見太子大廈有堂食,所以叫了一份,可惜她們沒有翻熱服務,味道稍遜,但也沒關係,雖然不是暖呼的,也覺好吃⋯最大問題是那些不知不懂?還是不想說廣東話的非本地店員,態度冷漠😒什至對英語不靈光的客人表現得很不屑,就算其他兩間分店都不遑多讓呢!用餐要花錢的,何必要受氣,所以一直都只買麵包帶走但尖沙咀分店最近來了一位本地店員,像是該店的主管!重點是立刻感覺到氣氛的不同,所有店員變得有禮、積極😅所以決定再坐下亨受我最愛的mozzarella tomato ciabatta 😬😋尖沙咀店是cafe形式,可加熱三文治👏🏻水牛芝士、番茄配香草醬是最佳配搭,但較適合配淡味麵包,店舖用上了olive ciabatta ,有少許搶味了,用原味ciabatta 會更好吃,當然還是好好👍🏻吃😋Meal set 要了杯soy cappuccino,但味道太太太淡了😅都不覺在品咖啡☕️下次要extra shot(+$10)

Mozzarella  &tomato olive ciabatta

2023-11-28 725 views
同朋友響尖沙咀做完嘢,想搵個地方坐低飲杯咖啡食食少少嘢,響海防道嗰度行咗一陣睇唔到有乜嘢想食,跟住行咗過去K11 art mall見到好多人已經唔係好有心機再去嗰度搵嘢食,跟住突然間諗起行到去嗰邊其實可以去食個比較好味嘅牛角包,所以就走咗去呢度。其中一樣最好嘅就係佢嗰度嘅人通常都唔會太多,好多時都有位坐,環境亦都係乾淨企理。主要嘅重點就係食佢個牛角包,雖然唔係最好食嘅,但係絕對係中上質素,仲有佢個提子cinnamon bun, 都係幾好味嘅。平時我就係買佢嘅其他麵包比較多。再之後我哋叫咗兩杯Ice Americano, 就完成咗一個輕輕鬆鬆嘅下午茶。

2023-11-27
Type of Meal
Tea
2023-06-10 1848 views
第一次幫襯 我同朋友都覺得好好味 麵包夠香 而且芝士味好重 大啡菇食落個口感好好 個碎蛋三文魚包都一樣好好 又足料 仲有大熱天時飲反杯凍咖啡真係好爽 同朋友都好滿意😍😍所以下次一定會繼續黎試埋其他推介😉
推薦: 🍉🍉 (2/5)    味道: 🍉🍉 (2/5)    價錢: 🍉🍉 (2/5)    打卡: 🍉🍉 (2/5)      位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉 (2/5)   Pistachio & Rasberry Financier $32 🍉🍉杏仁味好出,不過開心果味同rasberry味都尋無此人,仲有少少藥水味🙈 本身應該外層要脆脆哋,但係完全無呢個感覺,食落過濕Almond & Chocolate Danish $28 🍉🍉🍉呢款比較正常少少,面頭嘅almond仲脆口+有咬口,有朱古力味不過唔濃唔甜,可能已經出爐太耐,酥皮層痴埋一嚿,唔算好酥脆Matcha Latte $40 🍉🍉抹茶同奶嘅比例唔差嘅,飲落都幾滑,不過抹茶味真係唔濃,太淡了後記💟 我當日係夜晚去,本身都預咗麵包出咗爐成日,啲質素會有所下降,可惜比我預期中質素更低🤦‍♀️ 相比之下,差唔多價位嘅bakehouse就算去到夜晚都仲可以keep到水準,可能呢樣要再改善下🙈💟 坐位好多,坐得好舒服📍 Maison Eric Kayser地址:尖沙咀棉登徑8號地庫地下G01及G02號舖
推薦: 🍉🍉 (2/5)
味道: 🍉🍉 (2/5)
價錢: 🍉🍉 (2/5)
打卡: 🍉🍉 (2/5)
位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
回訪: 🍉🍉 (2/5)
Almond & Chocolate Danish
Almond & Chocolate Danish
Matcha Latte
Matcha Latte $40 🍉🍉
後記
💟 坐位好多,坐得好舒服

📍 Maison Eric Kayser
地址:尖沙咀棉登徑8號地庫地下G01及G02號舖

$100 (Tea)
2022-12-21 2090 views
經過呢間餐廳幾次,終於有機會來試吓!一入門口已經充滿剛出爐嘅croissant 香味🥰再睇睇餐牌$32 一個早餐set 😍😍 包1個croissant 同1杯house coffee, simple but nice! 不過最後俾croissant sandwich 吸引咗,叫咗salmon and egg salad croissant 🥐 sandwich 配 black coffee (貴過$32但唔記得幾錢😜)Croissant sandwich 可以翻熱,個croissant 焗到脆卜卜,好香牛油味😋😋 煙三文魚正常味,egg salad 又唔會太多沙律醬,真係每啖都覺得好幸福😍 Black coffee 香味撲鼻,沒帶酸味,係我愛的味道!

𠵱間咖啡店☕️一邊係麵包🥯舖,一邊係餐廳🍴,餐廳位處寧靜街角,環境似去外國旅行時隨處可見的咖啡小店,咁啱我去嗰陣全店七成外國人,感覺更有feel 😄-下午茶🫖,嗌咗極肥仔邪惡嘅portobello and cheddar cheese 🧀 croque monsieur ($65) & cappuccino ($35) ,蘑菇、海量芝士加焦糖洋蔥🧅、配酸種麵包🍞感覺多無敵,仲要拉絲,坦白講味道唔算驚天地 泣鬼神,只可以講係正路。但咖啡☕️都幾好,偏nutty, 奶泡輕盈、咖啡味濃郁,同🍼奶味都算平衡。重點係環境舒服安靜,喺尖沙咀中心地帶要搵個性價比高,可以傾吓計、做吓嘢嘅地方,難度有幾高唔使我講,𠵱度幾四正,值得推薦👍
Cappuccino
$90 (Tea)
2022-07-01 2603 views
Maison Eric Kayser已經幫襯了好幾次好好食, 食品質素很好之前食過Tomato & Mozzarella三文治, 麵包好有橄欖香, 材料豐富新鮮Flourless Chocolate Fudge是GLUTEN FREE的, 但有些甜今天經過買了Chicken Pesto 三文治, TAKE AWAY, WAITER幫手加熱了, 回家後還是暖的, 青醬好fresh好香, 可能我個人很喜歡青醬還買了Plain Financier做飯後甜品, 第一次食Plain Financier(費南雪), 圓形的, 外圍有些焦, 好香杏仁及鮮牛油味道, 質感較實費南雪也稱金磚蛋糕,是一種小的法式蛋糕,味道較淡,質地濕潤,類似海綿蛋糕,一般會有杏仁粉、壓碎或研磨的杏仁、或是杏仁香料。食譜中最特殊的一部份是焦化奶油,就是煮到略焦,散發堅果香氣的奶油。其他成份包括蛋白、麵粉及糖粉。費南雪一般會在模具中烘焙,呈長方形,尺寸比花色小蛋糕要小。其質地有彈性。下次還要再試法國朱古力及veggie quiche 夏日蔬菜芝士批
Maison Eric Kayser已經幫襯了好幾次
好好食, 食品質素很好

還買了Plain Financier做飯後甜品

2022-07-01
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
  • Chicken Pesto Sandwiches
  • Financier
  • Tomato & Mozzarella Sandwiches
2022-05-27 1640 views
被約吃早餐於是選了家在街角的Cafe先點杯Cappuccino 拿著號碼牌等送餐店裡滿滿的客人但也沒有等很久在下坐在一個能看到外面風景的位置靜靜地等著看著外面靜靜的街道店人雖然人滿滿的卻沒有很吵雜大概是因為來光顧的大多是一位在默默吃早餐背景音樂比較重格調又意外的如此合奏坐了一下後看後面客人離開了在下由三人枱轉到後面的梳化二人位置沒想到在下個人更喜歡剛剛的住置或許在下直的不太喜歡坐梳化軟軟座墊會讓人往下陷而且這位置風景沒那麼好(笑)只是不再調來調去朋友到達後我們點了兩個吞拿魚牛角包店員會問你是否需要加熱呃…想了一下還是維持它室溫吧習慣這吞拿魚溶是不熱的還是只能熱包嗎 🤣好吧 在下太麻煩了趕快把點的餐拿回位置上吃吧鬆鬆脆脆的牛角包皮裡面滿滿的餡清甜的鮮蕃茄還有點沙律菜陷有充足的水份但又不會讓牛角包粘得濕濕的看朋友對它也是很滿意的
被約吃早餐

在下由三人枱轉到後面的梳化二人位置
沒想到在下個人更喜歡剛剛的住置
或許在下直的不太喜歡坐梳化
軟軟座墊會讓人往下陷
而且這位置風景沒那麼好(笑)
只是不再調來調去

清甜的鮮蕃茄還有點沙律菜
陷有充足的水份但又不會讓牛角包粘得濕濕的
看朋友對它也是很滿意的
2022-03-08 1604 views
同我朋友講起最好味嘅牛角包喺K11 Musea 間Gontran Cherrier。 佢就話尖沙咀其實有另一間都好出名食牛角包,於是我就跟住佢去試試。入到去剛好有下午茶set叫, 就叫咗一個牛角包同埋一杯熱嘅Cappuccino牛角包唔係新鮮出爐, 店主淨係幫我叮翻熱個包來食。 叮完之後個牛角包冧左。冇K11嗰間咁好食。 Cappuccino非常有水準,好香濃嘅咖啡豆味,再加上專業的拉花,有個心型,值得讚賞。如果想靜靜地嘆杯coffee 呢間店係唔錯的選擇。

如果想靜靜地嘆杯coffee 呢間店係唔錯的選擇。

$50 (Tea)
✨PARIS-BREST ECLAIR外層沾滿杏仁碎 幾香口榛子忌廉 榛子味道幾濃 口感香滑泡芙 唔脆 但幾鬆化 整體味道唔錯✨LATTE 咖啡味唔算好濃 帶微酸奶泡唔算厚身 跟餐配 冇乜好投訴味道唔錯 環境唔錯 透光度幾高 有一排座位面向街景 坐喺度望出去感覺幾休閑服務差劣 尤其嗰位外藉女士好差明明見到啲客企喺度等點餐都唔理態度好傲慢 但對外籍客人就兩個樣價錢合理 cake set 都只係六十蚊全日供應 幾適合做下午茶 尖沙咀黎講 算幾抵食
✨PARIS-BREST ECLAIR

價錢合理 cake set 都只係六十蚊
全日供應 幾適合做下午茶
尖沙咀黎講 算幾抵食

2021-10-12 1421 views
出門總是忘記帶錢而每當此時想找家能用八達通的店也不容易明明平常到處都是..Any Pastry/Dessert + Any Coffee/Tea/Juice $60Hazelnut Latte + Lemon Tart有著鮮黃晶瑩的內陷 看見也覺吸引酸酸又帶甜甜的 不愛甜食的在下也能吃下味道不到清新 但某程度上來說蠻適合這熱辣辣的秋季這是一個免焗撻 檸檬位置較為液化而不是硬硬的有蛋香更有牛油的味道配上小塊朱古力和微炙的白奶油中和了檸檬的酸性美中不足是對於膠餐具而言撻底似乎稍硬 讓在下吃得略略狼狽點榛子拿鐵是因為突然間想要果仁的味道不過這種突發的慾望所驅使的行為有時會讓在下後悔的確自己沒很喜歡這東西特別是當榛子都沉底時那層“真材實料”的位置會令在下有嘔心感只是榛子香味確實濃烈得讓人難以扺擋結論就是..腦海中的慾望有時真令在下又愛又恨有時失控的強勢的思想令在下得不服從甚至不知道是否自己所想要的不過 因此去接觸些新事物也很不錯吧😃
出門總是忘記帶錢
而每當此時想找家能用八達通的店也不容易
明明平常到處都是..

Hazelnut Latte + Lemon Tart

甚至不知道是否自己所想要的
不過 因此去接觸些新事物
也很不錯吧😃
2021-10-12
$60 (Tea)
2021-08-28 1519 views
今日下午到了轉角的咖啡廳吃午餐。咖啡廳環境簡約舒適,光線明亮,又有陽光透過室內,看着街邊景致,特別寫意。午餐想吃得輕盈一點,選擇了水煮蛋牛油果多士/Soft boiled egg with sourdough $70這多士份量不少,有兩隻水煮蛋,流心嘅水煮蛋配上香滑嘅牛油果醬,加上煙韌的sourdough, 是簡單又健康的味道,沒有花巧。Hazelnut oat milk latte$51這榛果燕麥奶沒有太甜膩,有幽幽的榛果甜香,口感香滑,淡淡的咖啡香,還不錯。朋友點的芝士奄列份量十足,看到半溶的拉絲芝士,陣陣芝香加上奄列旦,真是芝味十足,又令人飽足的味道。另點的法式芒果汁味道香甜清爽,是咖啡以外的選擇。吃午飯的時候滂沱大雨,吃完雨過天青,真是小確幸。
特別寫意。

Hazelnut oat milk latte$51

朋友點的芝士奄列份量十足,

另點的法式芒果汁味道香甜清爽,
是咖啡以外的選擇。

吃午飯的時候滂沱大雨,吃完雨過天青,真是小確幸。
2021-08-23
Type of Meal
Lunch
2021-07-11 2983 views
近一年很少令我的起心肝只係為了食而去一達目的地這一間算是其中之一,早年在西環吃過一次感覺良好,所以知道他們在尖沙咀也開了分店,趁有空的中午便走過去試一試。。。大大的玻璃窗加上清晰的招牌,一出地鐵站走上地面已經看得清楚,雖然他們是落腳於二線街角之內~沿用一副西式餐廳簡約輕食風格,店內全部當日所見都是外籍員工,所以點餐方面也一應要用英語來對答,當然亦可以(手指指)的內叫餐^.^店內有供應外賣的麵包/酥餅,亦都有一些蛋糕,甜品又或者輕食的如黎麥沙律等食物~雖然正正是中午一時但人流不多,正好符合我喜歡的要求,(少人的空間)感~這裏選擇可以單點又或是以套餐形式計算,如果以套餐形式計算,嗌第二份和第三份之後就會越平,總括而言即時叫消費者如果買得多吃得多就平得多。。。我就揀選了Vegetanan Quiche HK$55.上枱之時我才知道還伴上沙律菜^.^,蛋批做得蠻好在翻熱過後蛋香味隨隋滲入口中,沙律菜已黑醋汁伴食十分醒胃~至於咖啡方面例牌性叫相Flat White HK$30.咖啡味道如果取於平衡之中,我覺得較為偏苦,絕對是一杯回魂之選~當日我便揀選了Caramel Eclair HK$35.泡

當日我便揀選了Caramel Eclair HK$35.泡芙份量都算大件 ,內餡滿滿充斥着creamy焦糖,可能很久沒有吃甜品很滋味~

順帶一提臨走的期間我還買了一包半份裝的酸種麵包(Sourdough)HK$26.回家,感覺上不會遷就香港人酸種味道較強,在家烘一烘加上芝士片與及蕃茄片又是另一個佳作。
Sourdough
Sourdough

★整個用餐體驗我覺得蠻為舒服,雖然沒有什麼服務可言,但是在場兩位侍應人員都禮貌週週,而且當日不算多人如果三丶兩知己我覺得絕對更勝大型咖啡店Stxxxxxxks,至少當日我不會遇上很多枱在溫書的情形。★
(没有加一服務)
$120 (Lunch)
2021-07-02 1015 views
I use to be a fan. I always returned for their croque monsieur. Always reminded of eating a cheese fondue. However, this time around, it was evident they changed their cheese for the worse. When cheese do not melt properly, and remains the matchstick form, it tells you that they were using the cheaper shredded cheese. Visually it wasn’t as attractive. But taste wise, it had none of the melt in your mouth texture and lacks the strong nutty gruyere cheese that you’d typically associate Croque Mons

However, this time around, it was evident they changed their cheese for the worse. When cheese do not melt properly, and remains the matchstick form, it tells you that they were using the cheaper shredded cheese. Visually it wasn’t as attractive. But taste wise, it had none of the melt in your mouth texture and lacks the strong nutty gruyere cheese that you’d typically associate Croque Monsieurs with.

I’m disappointed to say that I will not be returning for the time being
2021-06-18 1089 views
之前幾次棉登徑食飯,都經過Maison Eric Kayser想飲咖啡,覺得果度望街好hea😆今日行完鄰離訊號山花園,熱到爆立即可以入去hea吓❤️閒日4點半吾多人,多數人都係一丁友自己hea😆花多眼亂蛋糕櫃❤️❤️我一眼就睇到我心頭好😜order 完咖啡一陣送上。。店內有全日甜點set 60蚊,自選任何一種甜品+咖啡,抵到爆❤️Flat White飲到尾都仲有拉花My favourite❤️Chocolate and Hazelnut Cake, 吾太甜啖啖榛子香🤤下層係crunchy口感呢間店幾次經過都吾算多人,自己一人hea歇一歇回氣非常舒服❤️

今日行完鄰離訊號山花園,熱到爆立即可以入去hea吓❤️

閒日4點半吾多人,多數人都係一丁友自己hea😆

Flat White飲到尾都仲有拉花

2021-06-18
$60 (Tea)
  • Chocolate and Hazelnut Cake