2018-11-03 1017 views
呢日下晝喺銅鑼灣覺得有少少肚餓就同朋友去咗附近嘅澳門茶餐廳食下午茶,順便鬆一鬆。餐牌上共有九款下午茶餐,我哋揀咗其中嘅:澳門豬扒豬仔包伴吉烈魚手指薯仔雜果沙律 ($41) 配原味冰鎮樽仔奶茶 (+$8) - 味道都唔錯,豬扒豬仔包口感都幾好,只係吉烈魚手指少咗D,如果加多少少會更好。奶茶夠味濃我鐘意👍香炸鷄髀伴牛油粟米蒜蓉包 ($44) 配凍咖啡 (+$3) - 整體味道都幾好,如果鷄髀大隻D就更好。凍咖啡都幾幼滑!

餐牌上共有九款下午茶餐,我哋揀咗其中嘅:

2018-06-19 919 views
我地幾個朋友來哩度食下午茶加飯,澳門特色葡撻一定要試,其次豬扒包。之後點左咖喱牛尾,肉鬆四季豆,蒲式燒雞。最值得試2樣都好失望,葡撻(唔知道係唔係唔係下午茶時間,我地4:40去,個皮唔脆反而韌,入面蛋還可以吧。豬扒包(個包外脆內軟,不過個主角豬扒就好乾)四季豆可以夠味道,燒雞(皮唔脆,入面肉都唔係好滑,乾乾地)咖喱就還可以,軟軟滑滑,而且唔係好辣,送飯好好味。
2017-11-19 1579 views
看完展覽已經過8點,正值晚餐高峰時間,身處銅鑼灣黃金地段,想找個價錢相宜的地方吃個簡單晚餐,殊不容易,繞到百貨公司後街發現澳門茶餐廳分店就在眼前,立刻推門而入。餐牌食物選擇豐富,從各種澳門地道小吃,到葡國菜式及中式小菜一應俱全,不過肚子不太餓,就選了全天供應的特餐。特餐有多款選擇,我叫的B餐是叉燒通粉,另配奶油豬仔包,晚餐時分不嗜甜的朋友,可選擇多士;各款皆配炒蛋一份和飲品一杯。完美半生熟炒蛋香滑濃郁,入口如絲般順滑;奶油豬仔包焗得香脆,塗上半溶牛油和煉奶,作為甜品也絕不失禮難得在旺區找到高質平價茶餐廳,以後開飯又多一個選擇!

特餐B奶油豬仔包配炒蛋

難得在旺區找到高質平價茶餐廳,以後開飯又多一個選擇!
特餐B奶油豬仔包配炒蛋
2017-10-11 1028 views
和朋友在銅鑼灣吃完 中午飯, 意猶未盡 。路過澳門茶餐廳,就買了港式奶茶和葡撻 當甜品。茶餐廳的外賣櫃就在門口, 負責看守檔口的姐姐, 非常友善, 禮貌地跟我們介紹 葡撻好味之處,應該怎樣食用。 我們幫襯她 買了葡撻, 亦順道買了兩杯 熱奶茶。葡撻 是 新鮮出爐的 ,外皮脆脆 ,蛋做的內餡, 則是熱辣辣和軟軟的, 非常美味。熱奶茶 喝起來十分順滑, 亦很夠熱 ,是即叫即沖給我們的 ,奶的分量亦很充足。 很。好。喝。 我們都過了一個非常愉快的中午。

我們都過了一個非常愉快的中午。
2017-09-08
TakeAway
$30 (Lunch)
  • 葡撻
2017-09-08 817 views
喺銅鑼灣返工其實間唔中會叫澳門食下,食左好多年呢個餐,但發現佢越黎越縮水,得果2啖通粉其實係想點 四十幾蚊就係得幾啖,食完之後其實都係唔飽,決定以後唔會再叫。。。
Delivery
2017-04-30 1256 views
叉燒炒蛋 charsiu with fried egg. Was slightly too salty for my liking. But there was enough sauce which makes the texture egg soft and pleasant to eat. Baked rice with fish in Portuguese sauce was not bad for itz price. But it was just that, fish, rice and Portuguese sauce. Could have been better with some extra vegetables or onions in the sauce.
叉燒炒蛋
葡國魚柳焗飯

$60 (Last Night Supper)
叉燒炒蛋
葡國魚柳焗飯
2017-02-07 1343 views
在銅記搵食,要舒舒服服嘆個下午茶,選了澳門茶餐廳。樓上雅座,坐得舒適,食得招積!環境相當舒適,人又少,非常值得shopping 完去hea 的地方。豬扒包有豬扒味!配菜亦非常精彩。39蚊!平!
豬扒包有豬扒味!配菜亦非常精彩。39蚊!平!
2017-02-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Tea)
2016-06-09 2579 views
今日到銅鑼灣做MASSAGE, 要先醫飽肚皮, 就到附近的澳茶吃個午飯, 我記得上次光顧澳茶已經是幾年前的事, 在我心中, 它的蕃茄牛通是最令我回味無窮的!點了個SET LUNCH, 個餐包的賣相, 我都不用多言了, 像放了幾天一樣; 炒蛋就普普通通, 其實這個簡單的菜, 要弄得難吃都甚有難度蕃茄牛通到了, 第一口, 很啖, 再吃, 很多我不喜歡的薯仔, 牛肉份量很少.... 天啊, 為何質素會差了這麽多? 我只是沒光顧幾年.... 失望!

2016-06-01
2016-05-02 1779 views
今天到朋友的銅鑼灣小店參加開幕儀式後,路經位於謝斐道澳門茶餐廳,發現不需要等位,跟尖沙咀分店主要做旅客生意的感覺喚然不同。店裡有很多款小菜套餐選擇。我們二人點了沙嗲肥牛粉絲煲、咖喱牛腩、西蘭花炒鮮魷。餐牌沙嗲肥牛粉絲煲 (HK$ 65)咖喱牛腩 (HK$ 78)沙嗲肥牛粉絲煲和咖喱牛腩都很惹味,吃一點點味道還是很不錯,但咖喱較辣,如果吃多了就有點膩了。另,值得一提是粉絲很易斷。西蘭花炒鮮魷 (HK$ 65)西蘭花炒鮮魷裡的西蘭花很新鮮,炒的也是脆脆的(硬)。鮮魷很有嚼勁但腥味還是略重。比較不能接受西蘭花硬身質感的食客,建議可以選擇其他的蔬菜。熱檸茶 (跟套餐不需加錢)

餐牌
沙嗲肥牛粉絲煲 (HK$ 65)
咖喱牛腩 (HK$ 78)

西蘭花炒鮮魷 (HK$ 65)

熱檸茶 (跟套餐不需加錢)
2016-04-28
以前間中會同朋友黎食,裝修之後第一次再黎價錢還好,銅鑼灣旺地段,都唔預佢會平,勝在食物種類豐富,仲有豬仔包七點幾入座,樓上茶座無乜人講左飲品先,同朋友叫左兩杯紅豆冰,朋友覺得佢果杯有點太甜開頭我就覺得還好..但其實呢杯野一d都唔好..開頭飲紅豆冰無乜野,之後,可能d冰熔熔地,杯野無咁甜,開始有d怪味,腥味,我同朋友做過餐飲,大家都知出街飲野食野預左污糟,但至少唔會肚痛。今次杯野,飲飲下就飲左陣洗潔精味出黎,仲有點漂白水之類既味道。唔知係d冰既問題,定隻杯既問題,總言之,都幾肯定係呢杯紅豆冰有問題。液體落格落得快,賣單之後出街行左無耐,已經開始肚痛。痛到返屋企肚柯。至於食物,我叫左個雞扒蒜蓉蝦跟意粉意粉冇發水,有嚼頭,算還好蝦有點意外,幾香,有用牛油蒜蓉去煎,肉質一般雞扒,我以為雞扒好難整得難食,原來都係可以幾難食,肉質粗糙難咬。總括,唔會再黎
以前間中會同朋友黎食,裝修之後第一次再黎

七點幾入座,樓上茶座無乜人

講左飲品先,同朋友叫左兩杯紅豆冰,朋友覺得佢果杯有點太甜
開頭我就覺得還好..但其實呢杯野一d都唔好..

至於食物,

我叫左個雞扒蒜蓉蝦跟意粉

意粉冇發水,有嚼頭,算還好

蝦有點意外,幾香,有用牛油蒜蓉去煎,肉質一般

總括,唔會再黎
2016-03-22
  • 洗潔精溝紅豆冰
  • 難咬雞扒
2016-03-20 640 views
下晝經過銅鑼灣,下午茶有: 日式/中式/西式咩都有! 不過都係鍾意食式港式揀左澳門茶餐廳 下午茶超過10款任你揀最後揀一個炸雞髀配粒粒多士再加多杯凍咖啡,簡直大滿足到爆簡直大驚喜雞髀皮脆肉厚! 唔係嗰d鹵水肶走油扮炸雞肶粒粒多士 360度鬆脆又唔駛自己郁手切啱曬我呢d懶人雖然42蚊一個茶餐話抵又唔算但响銅鑼灣算係咁啦
港式
揀左澳門茶餐廳 下午茶超過10款任你揀
最後揀一個炸雞
配粒粒多士
再加多杯凍咖啡,簡直大滿足到爆
簡直大驚喜

但响銅鑼灣算係咁啦
Type of Meal
Tea
2016-02-23 711 views
星期六下午在銅鑼灣買禮物準備送給朋友出国讀書, 一行四人, 行得腳疲倦了, 要找地方休息一下. 便想起很久沒去的澳門茶餐廳。那裡找 4 個人卡位比較容易.這間餐廳有地鋪及二楗,雖然疲累也得行上二樓, 因為那裡卡座比較多,較樓下寬敞舒適。 沿樓梯上會見到牆壁貼滿了用蒲國特式七彩印花磁磚,很好看好像去了蒲萄牙呢! 再看䀡有些Poster 是睹王何氏四姨太的照片,原因她是此店的老闆娘, 所以餐廳裝修可以落重本。 到了二樓, 看見裝修也特出, 有彩色燈糟七彩奪目, 很精神的感覺. 我想四姨太想把澳門睹場感覺移到香港餐廳.侍應招呼坐下遞上彩色餐牌三張,分別是介紹多種茶餐組合,圖文並茂很淸楚。又或者可選擇各種食品、飲品自己組合,客人可以各式其式。最重要是價錢不貴而有送餐服務,食完才到樓下付款,比較去名牌快餐店舒服和簡單得多。我選了廚師特色意粉推介 3號餐送餐特快, 有瑞士汁雞髀煎蛋伴香菇炒意粉, 配蒜茸包, 熱奶茶雞腿夠熱肉也滑,瑞士汁美味可口, 香菇炒意粉份量不太多, 味道適中不鹹, 太陽煎蛋也好, 麪包烤得剛好, 蒜茸味也濃, 熱奶茶也夠熱不苦.一位朋友選了鮮茄濃湯滑牛公仔湯麺,配厚多士及煎雙

我選了廚師特色意粉推介 3號餐
一位朋友選了鮮茄濃湯滑牛公仔湯麺,配厚多士及煎雙蛋, 熱奶茶, 好味抵食. 勝過一般茶餐廳.
另一位朋友選了鮮茄濃湯牛腩通粉,配厚多士及煎雙蛋, 熱奶茶.  鮮茄濃湯有益好味, 通粉軟硬適中.
再另一位朋友選了澳門豬扒飽,配什果沙律, 熱檸茶.  豬扒好入口, 煎得美味. 檸檬有三片, 不錯.
既然來澳門茶餐廳, 一定要叫出名的蒲撻, 熱而不太甜,面皮香脆可口, 有蒲國風味. Good.
到此餐廳坐坐也好, 感受一下葡國風, 輕鬆消磨一個下午.
$52 (Tea)
2016-01-22 413 views
店門口有大大嘅招牌很醒目,一入門口就看到烤箱裡的葡撻,口水~店裡面色彩很明快,心情好嘅時候睇到會更愉快,不好時、睇乜都唔爽喇!葡撻好正啊,色澤金黃,撻皮層層酥脆,撻心黃橙橙滑嫩嫩,感覺拍一下張台撻心就會顫一下、甜甜的但不會感到膩,咬一啖在飲啖奶茶,這日子不要太好吖!乳鴿也非常不錯,比起某D名氣非常大嘅酒樓都好食,皮脆柔嫩,鴿子又不算小,最重要一D腥味都無,一D都無!豬扒包出自澳門,我啱開始以為會有驚喜,不過試咗也覺得還好,中上水平,但是沒有驚喜嘅感覺,肉很入味,雖係瘦肉但係都算多汁不會柴,但係覺得麵包有D乾,肯定係我自己口味問題吧。
2016-01-17
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$89 (Lunch)
2016-01-12 385 views
下午的時候突然想起去澳門茶餐廳吃東西,趁我有時間,準備一下就立刻出發去了。咖喱牛腩也是我的必點之一,即使可能看起來不是很漂亮,但是真的是材料很豐富,土豆、牛筋、牛腩。牛腩之類的很入味,咖喱味都被土豆吸了,很香。乳鴿就認真麻麻,火候掌握的不好,烤的稍微過咗頭小小了,而且分量真的不多,雖然我知乳鴿細隻。想起他的蛋撻我就想流口水,蛋撻皮是烤的又酥又脆,葡撻很好吃,澳門蛋撻是名不虛傳的,不過吃兩個就可以了,吃多就膩了。奶茶比一般般的奶茶更加的有奶茶味,個人認為更好飲一些,更正一點。大概到了飯點了,所以逐漸人多了好多,排曬長龍,侍應也是忙不過來。
2015-12-29
Waiting Time
26 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2016-01-11 386 views
今日中午冇時間去食飯,所以喺銅鑼灣想搵一間快快地有嘢食嘅地方,原本想去宜家傢俬買個 熱狗醫肚,但係太多人,見到條人龍,我就 就唔等啦.行出至謝菲道, 見到遠方一個招牌閃下閃下好搶眼,再睇清楚原來係澳門茶餐廳, 呢間餐廳算係名牌,一於入去試下.入到門口侍應很有禮貌, 即刻招呼我上2樓, ,上到2樓見到裝修都算幾好呀, 燈光光猛, ,地方清潔, 最吸引人是在樓梯兩旁有啲葡萄牙特式嘅瓷磚,好特別,令人覺得在葡國feel.天花設計也很美麗.跟住呢我就打開餐牌,首先梗係找呀有啲乜嘢抵食嘅餐,有一個特色下午茶餐,包括番茄公仔麵餐,煎蛋多士,奶茶只係$45,都算幾抵食.另外亦叫了個葡撻試下,熱辣辣,旦味濃,很好吃.首先嚟嘅係一杯奶茶,奶茶熱度適中,唔係太熱,亦有茶嘅香味.今日我加左一包糖之後呢覺得味道都唔錯比起所謂高級茶餐廳嘅奶茶其實都差唔多啊!我一早落單嘅時候就話要太陽蛋所以加隻蛋都剪得幾靚啊,另外多士係熱辣辣都幾好.跟住呢在來一碗番茄湯公仔麵, 蕃茄味道鮮甜,公仔麵有少少爽,但係亦唔算太林.我覺得呢間餐廳簡直係超值,食物水準都唔錯,咁樣嘅價錢係銅鑼灣有咁好嘅裝修嘅地方, 坐得又舒服,我喺度都坐可
今日中午冇時間去食飯,
但係太多人,見到條人龍,我就 就唔等啦.

另外亦叫了個葡撻試下,熱辣辣,旦味濃,很好吃.
首先嚟嘅係一杯奶茶,奶茶熱度適中,唔係太熱,亦有茶嘅香味.

今日我加左一包糖之後呢覺得味道都唔錯

比起所謂高級茶餐廳嘅奶茶其實都差唔多啊!

我一早落單嘅時候就話要太陽蛋所以加隻蛋都剪得幾靚啊,
另外多士係熱辣辣都幾好.

我喺度都坐可差唔多半個鐘,我覺得比起啲平價嘅連鎖式快餐店較好,所以我下次都會再來幫襯.

$60 (Tea)