2024-04-04 0 views
突然想食泰國菜,所以今晚就決定去九龍城搵嘢食隆姐長期都好多人等位七點前去到都可以即有位😌✍🏻泰式炸蝦餅好鍾意食蝦餅,每次食泰菜都會叫一份上枱嘅時候熱辣辣,蝦膠好豐富,不過炸得有啲硬身,以前食好似大粒啲同軟熟啲✍🏻泰式串燒 (豬加雞)個沙嗲汁有少少椰汁味好香,雞串好嫩滑,唔沾汁都有沙嗲味豬串就有啲嚡同硬✍🏻泰式蝦炒金邊粉新鮮熱辣辣,酸酸甜甜,唔錯,炒得再乾身少少會更好✍🏻糯米釀雞翼兩隻大大既雞全翼,滿滿既糯米餡,雞翼皮勁香脆,糯米煙煙韌韌,好香口,食唔停口由於有糯米,勁飽肚,建議多啲人一齊share 食🤣✍🏻鹹檸七✍🏻龍眼冰✍🏻食到最後仲有好味既甜品送 - 木瓜西米露
突然想食泰國菜,所以今晚就決定去九龍城搵嘢食
隆姐長期都好多人等位
七點前去到都可以即有位😌

✍🏻泰式炸蝦餅
好鍾意食蝦餅,每次食泰菜都會叫一份

✍🏻泰式串燒 (豬加雞)
個沙嗲汁有少少椰汁味好香,雞串好嫩滑,唔沾汁都有沙嗲味
豬串就有啲嚡同硬

✍🏻泰式蝦炒金邊粉
新鮮熱辣辣,酸酸甜甜,唔錯,炒得再乾身少少會更好

✍🏻糯米釀雞翼
由於有糯米,勁飽肚,建議多啲人一齊share 食🤣

✍🏻鹹檸七
✍🏻龍眼冰

✍🏻食到最後仲有好味既甜品送 - 木瓜西米露

• 糯米釀雞翼
  • 泰式炸蝦餅
2024-03-17 66 views
帶着狗狗出街食飯都好煩吓,很多食肆都不能讓狗狗進入,要揀一些店舖外面可開枱的。今日經過九龍城呢間泰國餐廳,門外放了幾張小枱,就決定在呢間吃晚飯。叫咗酸辣蜆湯,睇落個湯好清但飲落係冬陰功味,啲蜆好鮮甜;還有泰式炒金邊粉酸酸甜甜幾開胃;炸蝦餅好香脆,蝦膠彈牙好鮮味;蒜蓉炒椰菜苗,如果轉馬拉盞炒會更惹味👍
2024-03-02 73 views
九龍城以泰國美食聞名,每個街口都總能找到一間泰國餐廳。這一間餐廳在當區有兩間分店。今日我到這餐廳食雞肉乾炒河,河粉濕潤,沾滿了湯汁,但每條河粉都完整,有炒雞蛋、菜心及雞肉。
九龍城以泰國美食聞名,每個街口都總能找到一間泰國餐廳。
這一間餐廳在當區有兩間分店。
2024-02-24 70 views
隆姐位於九龍城,服務態度超級差。原本訂咗位,到咗仍未俾位我哋。反而後來者先入座。不斷催促她,她不停話已經食糖水,埋緊單。第一次感受香港服務這麼「優良」的態度😡😡😡
📍#九龍城 #隆姐泰國美食館#羊羊在九龍城#羊羊在九龍相隔一星期,再訪九龍城泰國菜,沒比較沒傷害🙂這家真的不太行,特別是服務真的有進步空間,明明給了位置,剛拉開椅子就叫人家轉桌子,還很小很窄😣餐廳點評:環境+服務有待改善,食物一般🙁🐖炭燒豬頸肉 $80有點瘦,吃下去普通😗🥣泰式冬蔭公海鮮湯 $95小份也足夠吃幾碗,酸味較重,很香香茅味🥰除了海蝦新鮮,其他都是急凍海鮮❄️🥗泰式青瓜沙律 $60酸酸甜甜的沙律,挺開胃,還有花生脆脆的口感🥜🥬泰式蒜蓉炒芥蘭 $68有點濕炒的感覺,挺好吃的☺️🥤龍眼冰 $23糖水飲料🍬總價錢-$330 ($2/茶位費🤔)評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀環境:🍀服務:🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #九龍城美食 #九龍美食 #美食推介 #泰國菜 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #小菜 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼

📍#九龍城 #隆姐泰國美食館

#羊羊在九龍城
#羊羊在九龍

餐廳點評:環境+服務有待改善,食物一般🙁

🐖炭燒豬頸肉 $80
有點瘦,吃下去普通😗

🥣泰式冬蔭公海鮮湯 $95

🥗泰式青瓜沙律 $60
酸酸甜甜的沙律,挺開胃,還有花生脆脆的口感🥜

🥬泰式蒜蓉炒芥蘭 $68
有點濕炒的感覺,挺好吃的☺️

🥤龍眼冰 $23
糖水飲料🍬

總價錢-$330 ($2/茶位費🤔)

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀
環境:🍀
服務:🍀

九龍城地道兼價錢公道的泰國餐廳🇹🇭隆姐已經食過好多次,雖然環境麻麻,但都係覺得好好食,會不斷回訪!🔸生蝦刺身 $88刺身新鮮,配合自家製酸辣汁,非常開胃🔸泰式飛天炒通菜 $62非常惹味,可以自己食晒一碟🔸泰式冬蔭海鮮湯(細)$89有蝦,魷魚,青口,大量菇~非常足料🔸炭燒豬頸肉不會乾柴,好juicy 🔸爽式拼盤 $115有蝦餅、魚餅、春卷等等,份量都多。🔸泰式明爐魚 $218湯汁酸酸甜甜,又係好開胃,魚肉亦很嫩滑!🔸泰式燒雞 (半隻)必推!未試過一定要叫黎試下!勁香勁滑!留意到係每枱必點,好好食!
九龍城地道兼價錢公道的泰國餐廳🇹🇭隆姐

🔸生蝦刺身 $88
刺身新鮮,配合自家製酸辣汁,非常開胃

🔸泰式飛天炒通菜 $62
非常惹味,可以自己食晒一碟

🔸泰式冬蔭海鮮湯(細)$89
有蝦,魷魚,青口,大量菇~非常足料

🔸炭燒豬頸肉
不會乾柴,好juicy

🔸爽式拼盤 $115
有蝦餅、魚餅、春卷等等,份量都多。

🔸泰式明爐魚 $218
湯汁酸酸甜甜,又係好開胃,魚肉亦很嫩滑!

🔸泰式燒雞 (半隻)
沙嘩dee 卡🙏🏻🇹🇭 很久沒泰泰原定想到泰金國一睹燒牛肉風采但人太多🤣肚子不爭氣立馬轉陣 去搵隆姐茶餐廳格局 沒有精美擺盤但食物質素也滿意的最重要是沒有限時 😳跟姊妹們吃到店舖都要打烊#口水多過浪花 💦⍥ 泰式生蝦生蝦爽口彈牙 讚一個👍🏻包著蒜頭不用蘸汁醬也好吃⍥ 泰式拼盤貪心的人愛拼盤有溫度的炸物 未食已加分😌整體表現不錯其中蝦餅、春卷最奪得我芳心⍥ 肉碎生菜包肉碎肥膏不多 炒得乾身略嫌欠缺香辣惹味😗表現平平無奇⍥ 炭燒豬頸肉🤩必叫小食非豬頸肉莫屬燒得焦香 充滿油脂 肉質爽口彈牙 非常好吃🤤⍥ 泰式明爐酸辣雜菜魚賣相多令人心動表面滿佈類似肉醬的汁醬但其實是酸辣汁😯惹味有後勁 雜菜種類多份量多魚肉挺嫩厚身又不會多骨眼闊肚窄的我們🤫食剩不少⍥ 泰式蝦炒金邊粉泰式主菜我最愛金邊粉了有鑊氣有熱度😋炒得乾爽酸酸甜甜 開胃至極不過蝦好像得1-2隻😉再大方點點就完美⍥ 椰汁西米糕已有十成飽 但友人極愛吃甜點😧所以又追加了 賣相平庸 先來一口 椰香相當濃郁重點是 甜度就慢慢慢慢滲出來甜得過份🥴還是留給愛甜的螞蟻吧⍥ 紫米露送的 滿心歡喜但吃了一口又是太甜了🫠😮‍💨砂糖都不用錢嗎?不是我們的口味 但
沙嘩dee 卡🙏🏻🇹🇭 很久沒泰泰

⍥ 泰式拼盤
貪心的人愛拼盤
有溫度的炸物 未食已加分😌
整體表現不錯
其中蝦餅、春卷最奪得我芳心

⍥ 肉碎生菜包

甜得過份🥴還是留給愛甜的螞蟻吧

⍥ 紫米露
送的 滿心歡喜
但吃了一口又是太甜了🫠
😮‍💨砂糖都不用錢嗎?
不是我們的口味 但料的確是很足

⍥ 泰式椰青
少不免帶點油膩的泰菜
椰青清涼解膩😏是個好選擇

嚟到九龍城冇理由唔食泰國嘢嘅,周圍都好多人排隊就搵咗呢一間唔算多人嘅泰國菜試一試,估唔到都唔錯,主要係價錢抵食味道都OK,不過串燒同埋嘢飲就一般啦。🍤泰式炸蝦餅 $75 5件 (7.5/10)炸得好香脆,每件蝦餅都切開咗一半,食落去都算彈牙,唔會好油膩,OK!🍢沙嗲串燒雞肉豬肉 $88 6串 (5/10)串燒真係比較失色一啲,豬肉有一陣醃製嘅味道食落去好嚡口,雞肉就好少少,不過兩種肉類都燒得比較乾身,配咗兩隻醬汁,沙嗲汁幾香口幾好食,辣汁就正正常常咁!🍢炭燒豬頸肉 $80 (8/10)冇諗過豬頸肉好食,雖然豬頸肉比較薄切同埋份量唔算好多,不過燒得幾香口,肉質都算彈牙唔乾身!🦑醃鮮魷魚沙律 $70 (7/10)好少見到魷魚沙律魷魚係多過菜,魷魚好爽口彈牙,好新鮮,蔬菜就比較少啲如果多番少少就好啦,一樣都係好清爽,不過個酸辣汁都幾辣!🥬蒜蓉炒椰菜苗 $80 (6/10)呢個就比較普通少少,蒜蓉炒得唔夠香,比較濕,椰菜苗都爽口嘅。🍴菠蘿炒飯 $62 (7/10)有肉鬆提子同埋罐頭菠蘿,炒得都算OK,唔會太乾身,甜甜地。🍴泰式乾炒海鮮河 $70 (8/10)海鮮好好食,個炒飯好多,河粉食落去好

🍤泰式炸蝦餅 $75 5件 (7.5/10)

🍢沙嗲串燒雞肉豬肉 $88 6串 (5/10)

🍢炭燒豬頸肉 $80 (8/10)

🦑醃鮮魷魚沙律 $70 (7/10)

🥬蒜蓉炒椰菜苗 $80 (6/10)

🍴菠蘿炒飯 $62 (7/10)
有肉鬆提子同埋罐頭菠蘿,炒得都算OK,唔會太乾身,甜甜地。

🍴泰式乾炒海鮮河 $70 (8/10)
海鮮好好食,個炒飯好多,河粉食落去好香口鹹香,好有泰式風味,一啲都唔辣,海鮮都算多,唔會腥。

🥥椰汁沙冰 $30 (5/10)
感覺好水好稀,冇乜椰汁味,都屬於微甜,唔夠味就唔算好抵飲😂

🍴贈送糖水 (8/10)
餐廳好好咁送咗糖水俾我哋食?可能我哋中午叫得比較多🤣食落去好香香芋味,入邊好多西米又有芋頭粒粒,又泰式風味之餘又唔會好甜幾好食,免費嘅通常都係最好食😝。

推薦指數: 7/10
雖然個人都係覺得金泰比較好食,不過如果太多人等位,都可以試一試呢間價錢唔貴性價比都幾高,只要唔食串燒就OK啦!
2023-10-15 768 views
專登去九龍城食泰國菜,但想食的那一間心水餐廳非常多人。退而求其次,只好在附近找找其他泰國菜館,見到這一間招牌非常舊,看上去很有歷史泰國菜館,心想:應該都不太差。餐牌很多選擇,價錢也不算貴。「魷魚沙律」非常普通,魷魚份量不太多,配上木耳和生菜🥬花生🥜,酸酸甜甜,慶幸魷魚還算新鮮。「豬肉雞肉串燒」豬肉很嚡口,雞肉普通,沙嗲汁反而很出色。「炭燒豬頸肉」這個反而不錯,豬頸肉爽口,配的酸辣醬汁也非常提味。「泰式炸蝦餅」也不錯,新鮮熱辣,炸得很香脆。「菠蘿炒飯」這個炒飯也很好,菠蘿新鮮,炒飯味道也好。「蒜蓉炒椰菜苗」椰菜苗炒得很爽,加上蒜蓉味的點綴,非常有口感。「泰式海鮮炒河」河粉非常大條,海鮮也多,味道也不錯。「椰汁沙冰」非常淡的椰汁味道,很不值。「香芋西米露」(飯後免費贈送)這個甜品非常不錯,芋頭味濃郁,很香。埋單$640 ,價錢並不貴,但老實說,九龍城這麼多泰國菜,這一間真的非常普通,下次會選擇其他泰國菜館。

餐牌很多選擇,價錢也不算貴。

「豬肉雞肉串燒」豬肉很嚡口,雞肉普通,沙嗲汁反而很出色。

「泰式炸蝦餅」也不錯,新鮮熱辣,炸得很香脆。

「菠蘿炒飯」這個炒飯也很好,菠蘿新鮮,炒飯味道也好。

「泰式海鮮炒河」河粉非常大條,海鮮也多,味道也不錯。

「椰汁沙冰」非常淡的椰汁味道,很不值。

• 炭燒豬頸肉
去九龍城 每次都諗呢間食!💕次次都排隊 外賣都要等架~..✨海鮮咖喱大包 🌟🌟🌟🌟. 黎依度 一定要叫呢款!已經兩次想叫南瓜咖喱都賣晒 太好賣了吧退而求其次 ? 叫個大包 nonono 其實大包先係首選 只不過上次已經食過大包 想嘗試一下南瓜配咖喱 咖喱大包採用黃咖喱 香料味濃 檸檬葉香茅南薑 咖喱偏甜香味濃郁 啖啖椰香 after tasting但咖喱中沒有海鮮味 咖喱 同海鮮 兩者係獨立嘅個體 呢度有點失望 相反地咖喱配合大包 卻係Perfect match大包表皮鬆脆沾滿咖喱 每一啖都係大大嘅滿足感 食極吾停😆...✨泰式明爐酸辣雜菜魚🌟🌟🌟🌟. 未上枱已經聞到香噴噴 清新既感覺整個菜嘅精華在於湯底 雖然佢嘅材料同冬陰功大同小異 但做法大有不同湯底味道酸酸辣辣 微微檸檬葉金不換等 香料的香味 烏頭魚肉無腥味 鮮嫩有咬口 少骨啖啖肉 吾算好新鮮 但惹味越食越開胃..📍#九龍城 🗺️ #宋王臺站 💫#隆姐泰國美食館 現有3分店
去九龍城 每次都諗呢間食!
💕次次都排隊 外賣都要等架~
✨海鮮咖喱大包 🌟🌟🌟🌟
黎依度 一定要叫呢款!
已經兩次想叫南瓜咖喱都賣晒 太好賣了吧

📍#九龍城 🗺️ #宋王臺站
💫#隆姐泰國美食館 現有3分店
2023-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
泰式明爐酸辣雜菜魚
  • 咖哩大包
2023-09-04 271 views
早幾日去食午餐,一叫完野食就見到有好大隻蟑螂🪳經過地下,感覺已經好差。叫左燒豬頸肉,話係推介食物啦,點知肉質好差,又臭臭地感覺好唔新鮮,就同個呀姐反映,無叫佢換過碟亦無叫佢退錢,只係想佢同番個廚師講。 呀姐黑口黑面,話全餐廳得你地咁講,然後又大大聲同其他侍應講….. 當時餐廳只有四五枱,目測亦唔見有其他人叫豬頸肉… 講真我地都唔係想搞事,純粹想反映番比廚師知。唔通去一間餐廳食飯要話咩都好食,唔可以有意見?佢地態度差,其他食物亦談不上好味,只能醫肚。一定唔會再幫襯!!
2023-04-03 1590 views
今日又黎到隆姐食泰國野,食過好多間,呢間性價比最高,所以我地經常都會食番,今日叫左好多野。1️⃣泰式生蝦💰88次次黎都會叫嘅,生蝦大隻新鮮,爽口彈牙,配埋特製嘅醬汁,非常惹味😋😋2️⃣燒雞翼2隻💰36燒雞翼啱啱燒起就要食,外皮燒到啱啱好,好焦脆,食落仲有好多汁,好味。燒雞翼配左汁,點唔點汁都好食💗3️⃣泰式鹽燒黑鯽魚🐟💰198呢條魚即叫即整,要大概30分鐘,所以大家想食要早啲落單,魚好大條,面層鋪滿曬粗鹽,好入味,燒得啱啱好,超級好食,推薦👍👍👍4️⃣青芒果沙律💰65呢個我夏天一定會叫,醬汁酸甜,好開胃,估唔到芒果沙律咁好食🤤5️⃣咖喱軟殼蟹大包💰198個包可以meet 黎食,點咖喱好味,咖喱香濃同甜甜地,點埋軟殼蟹一齊食好味😋,軟殼蟹份量好多👍6️⃣芒果沙冰💰56叫左兩杯芒果沙冰,隆姐嘅芒果沙冰🍹係新鮮打出黎,唔會好甜👍消費價錢:2人💰641,人均💰320.5結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:隆姐泰國美食館餐廳地址:九龍城衙前塱道2A-B地下

1️⃣泰式生蝦💰88

2️⃣燒雞翼2隻💰36

3️⃣泰式鹽燒黑鯽魚🐟💰198

4️⃣青芒果沙律💰65

5️⃣咖喱軟殼蟹大包💰198

6️⃣芒果沙冰💰56
叫左兩杯芒果沙冰,隆姐嘅芒果沙冰🍹係新鮮打出黎,唔會好甜👍

消費價錢:2人💰641,人均💰320.5

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:隆姐泰國美食館
餐廳地址:九龍城衙前塱道2A-B地下

2023-01-13
  • 泰式生蝦
朋友話自從開關後泰金國6點幾就已經大排長龍,我唔信!點知啱啱呢個星期五6點3去到目測排咗超過30人,果斷放棄🤣轉場試吓九龍城其他泰國菜🇹🇭其中一間之前bookmark左嘅係隆姐泰國美食館,去到門口入面一個客都無,抱著戰戰兢兢的心坐低咗😂🔸泰式炸蝦餅 $75一碟5件不過size唔算大,實的的唔彈牙唔juicy,係我最唔鍾意嘅蝦餅口感😟🔸炭燒豬頸肉 $80正常發揮不錯吃。🔸咖喱軟殼蟹大包 $198見有人大推呢個,場內都的確好多人叫,整體都唔錯只係有比較有傷害,始終都係覺得泰金國個咖喱好食啲,呢間比較淡味。🔸蒜蓉包 $28用豬仔包開邊燒唔係一片片法包,自然就唔會太脆口😖算係中規中矩冇乜特別。🔹芒果沙冰 $28芒果味唔夠濃郁,仲有冰粒🧊(平時凍飲咁大粒冰唔係碎冰)-🔹 青檸梳打 $25唔知點解鹹鹹地似鹹檸七😂🔸甜品 - 芋頭紫米露 ғʀᴇᴇ又鹹又甜麻麻地😂*不收加一但要收每位茶水費兩蚊-整體算係正常發揮唔算中伏,但唔會想再幫襯,沒有食到印象深刻想回頭嘅菜式,價錢也不算便宜。不過呢間係區內都頗有人氣,兩間分店都陸陸續續有人等位,可能只係我哋唔識欣賞,又或是有比較有傷害😎

🔸泰式炸蝦餅 $75

🔸炭燒豬頸肉 $80
正常發揮不錯吃。

🔸咖喱軟殼蟹大包 $198

🔸蒜蓉包 $28

🔹芒果沙冰 $28
芒果味唔夠濃郁,仲有冰粒🧊(平時凍飲咁大粒冰唔係碎冰)
🔹 青檸梳打 $25
唔知點解鹹鹹地似鹹檸七😂

🔸甜品 - 芋頭紫米露 ғʀᴇᴇ
又鹹又甜麻麻地😂

*不收加一但要收每位茶水費兩蚊
2023-03-22 674 views
🌈餐廳環境不算很大,帶點泰國家庭風餐廳的感覺。頭盤的柚子沙律很美味,柚子酸酸甜甜的,水份很多,一點苦澀味也沒有,很開胃。此外,不能不讚一下‘’青咖哩‘’,它的味道非常好,配上蒜蓉包和白飯,真的一絕。另外,串燒、豬頸肉、蝦餅&小食拼盤都質素很高,份量和熱度也足夠。當中生菜包和炒通菜就略為失色,味道偏淡了一點。而冬陰公湯的價錢最貴,味道也是不過不失,沒有特別驚喜。不過最後結帳前餐廳更奉送了甜品。總括而言,這是一間CP值很高的餐廳,十分推薦。
每次一坐下來都即問還有沒有軟殼蟹咖喱大包🤤這個真的必點!!!但是很快賣完🥹沒有的話也直接點一份軟殼蟹咖喱配薄餅😋一定要吃!!!再來就是點我吃泰國菜一定要配的芒果沙冰🥭人多的話就可以來一個冬陰功🍲還有泰式生蝦🦐💚泰式串燒這麼惹味怎麼可以漏掉呢🤤再不夠就再點一份泰式炒飯❤️來到早的話 有時候還有送一碗小甜品❤️這裡每一道很正宗泰國風味❤️所以盡情點都不怕 因為都好好吃的🤤