2020-02-14 1263 views
第1間想食嘅排長龍第2間想食嘅又full house當想食嘅野食唔到唯有附近揾食呢間開咗咁耐都未試過諗起當時見到朋友食呢個黑魚子餐肉飯自己都未試過時隔咁多年終於到我啦😁
第1間想食嘅排長龍
第2間想食嘅又full house
當想食嘅野食唔到
唯有附近揾食
呢間開咗咁耐都未試過
諗起當時見到朋友食呢個黑魚子餐肉飯自己都未試過
時隔咁多年終於到我啦😁
2019-10-20 1193 views
上次自己去了灣仔龍鳳冰室食午餐,今次帶家人去大坑的龍鳳冰室,好吃分享。介紹咖哩牛坑腩飯給他們,$70,他們覺得咖哩很香,不覺得辣,牛腩份量多到吃不完,白飯份量較少。龍凰招牌炒蛋豬扒意粉,$67,炒蛋好味,豬扒兩大件,兩種不同的炸法,豬扒的肉硬,好吃,意粉份量可以,但是有點硬。黑魚子司華力腸炒蛋厚多士,$52,小朋友很喜歡吃。
黑魚子司華力腸炒蛋厚多士,$52,小朋友很喜歡吃。
咖哩牛坑腩飯
龍凰招牌炒蛋豬扒意粉
黑魚子司華力腸炒蛋厚多士
$50 (Lunch)
咖哩牛坑腩飯
龍凰招牌炒蛋豬扒意粉
黑魚子司華力腸炒蛋厚多士
2019-08-02 729 views
前日熱到飛起,所以想食清淡啲,咁啱行過見到menu有煙三文魚意粉,所以就諗住一試。(後尾上網睇先知原來係明星開,難怪有咁多明星相😂)一入去個餐廳,兩位樓面即刻招呼我地,而且態度有善Menu都好多野揀,見有招牌辣雞翼,打算下次再試。意粉賣相幾吸引,望落幾開胃,仲有粟米做伴碟。三文魚OK,加埋蕃茄汁幾好吃。另外仲有配炒蛋,賣相好好,內裏略嫌太乾,但朋友個碟個炒蛋又夠濕,哈哈埋單70蚊,有個意粉仲有飲品,整體都唔錯,可以再來

一入去個餐廳,兩位樓面即刻招呼我地,而且態度有善
Menu都好多野揀,見有招牌辣雞翼,打算下次再試。

埋單70蚊,有個意粉仲有飲品,整體都唔錯,可以再來
2019-05-22 754 views
龍鳳冰室今日放假,見冇嘢做於是去大坑龍鳳冰室食吓下午茶,大約三點幾四點,餐廳沒有很多客人。環境舒舒服服,安安靜靜。令我可以慢慢地享受下午茶的撈麵餐。撈麵餐有炒滑蛋、蟹柳、香腸同埋兩個雞肉串。再加上一杯凍檸茶,整個下午茶就非常滿意非常舒適。
龍鳳冰室

$60 (Tea)
2019-04-21 723 views
叫晒佢所有招牌飯。雞扒同豬扒極硬。乾到爆。蛋全熟冇蛋汁乾既。四個人食冇一樣好食同正常。同早半年前食差天共地。凍檸檬茶水一樣無咩色無味。食吉烈豬扒問佢拎沙律醬。一下就自己射落個碟再黑面離開。隔嚟枱未食完亂安排位置引致嘈交。食客發火。調味盤極污糟。叫杯齋啡又等好耐最緊要全場得68個客。呀姐抹完格掂完布又去掂d刀叉餐具。冷氣唔夠地下濕既。膠杯膠飲管同環保概念背道而馳。冇餐紙提供。朋友叫既沙嗲牛米又係冇咩味。如果以70蚊既價錢食呢個質素。我寧願去食普通茶餐廳。
雞扒
2019-04-20 235 views
個日去開房署就近近地搵下野食見到呢間龍鳳冰室門口嘅相片好吸引俾佢嘅菠蘿包相片深深吸引所以決定入去試吓,點知入到去賣晒唯有試吓其他嘢食我就點左西多士,即叫即炸外層薄而脆口可能太肚餓覺得好好味另外叫咗杯凍檸茶你杯凍檸茶就麻麻哋完全好似就咁放晒入杯就俾你飲咁之後睇其他人嘅食評先知原來咁多負評不過我食個件西多士確係唔錯的不過就無乜服務可言黎食個快餐醫下肚就得不過睇完食評都有點怕怕下次去大坑都係試第二間好D😆
個日去開房署就近近地搵下野食
見到呢間龍鳳冰室門口嘅相片好吸引

俾佢嘅菠蘿包相片深深吸引
所以決定入去試吓,點知入到去賣晒
唯有試吓其他嘢食
我就點左西多士,即叫即炸外層薄而脆口
可能太肚餓覺得好好味

黎食個快餐醫下肚就得
不過睇完食評都有點怕怕
下次去大坑都係試第二間好D😆
2019-04-15
$60 (Tea)
  • 西多士
2019-03-06 258 views
如果你有留意龍鳳冰室,就知佢係某藝人既店,所以入店都有好多名人相,門面裝修一定唔會差啦,個人覺得大坑店算幾舒服,仲可以半户外咁坐餐牌設計當然出眾,樣樣都好似好好食咁,主打推介就有豬扒、雞扒、炒滑蛋、西多咁,冰室食物重新心思包裝,都值得試下發財六寶麵,有好多唔同既餸,搭個撈麵,撈麵都正常幾好味餸有好多,粟米、蟹柳、蛋都唔錯,但估唔到最正既係炭燒雞肉串!!!好滑、好嫩、好夠味,實在驚人,肉汁好多奶茶超乎想像,外型無乜但茶味幾有層次,上品龍鳳神級XO滑蛋牛肉飯,個名贏左,外型都相當唔錯見到都好想食,蛋外型ok,但食落無望咁滑,不過都幾好味佢有幾款而必揀牛肉,濃味又挾,腍而好味面頭加左XO醬同椒鹽,而底有甜豉油,好抵讚味道一流,夾埋好好味,但,啲飯硬到一個點,超越好唔好味,係硬到會唔舒服咁濟浪費晒事實上冰室食物黎講係出眾,仲幾舒服又精緻,但價錢唔平,而啲飯真心致命大家食麵就ok,好多步驟都睇得出係幾有心既試下就知#滑蛋都正#但隔離係順興#環境同服務都舒服

發財六寶麵,有好多唔同既餸,搭個撈麵,撈麵都正常幾好味
好滑、好嫩、好夠味,實在驚人,肉汁好多
奶茶超乎想像,外型無乜但茶味幾有層次,上品

發財六寶麵

撈麵

炭燒雞肉串

熱奶茶

龍鳳神級XO滑蛋牛肉飯,個名贏左,外型都相當唔錯
見到都好想食,蛋外型ok,但食落無望咁滑,不過都幾好味
佢有幾款而必揀牛肉,濃味又挾,腍而好味
面頭加左XO醬同椒鹽,而底有甜豉油,好抵讚
浪費晒

龍鳳神級XO滑蛋牛肉飯

滑蛋牛肉

滑蛋牛肉飯

大家食麵就ok,好多步驟都睇得出係幾有心既
試下就知

龍鳳神級XO滑蛋牛肉飯
滑蛋牛肉
滑蛋牛肉飯
2018-11-24 428 views
第一次忍唔住要上open rice寫評。杯凍檸茶飲剩少少嘅時候 飲到硬硬地嘅一塊野, lur返出黎睇我頂。。。係指甲!初頭望到都懷疑咗一下 有冇可能係指甲究竟係點剪指甲 剪到落杯野到真係好嘔心。。同個職員講,佢都承認係指甲話換過杯比我 但我已經唔想再飲/食呢間嘅任何野佢話咁收少我凍飲錢 我淨係想快d離開 錢唔係重點 佢都有講 唔好意思但我真係接受唔到 第1次聽飲凍檸茶有指甲好明顯係職員問題。極度嘔心。食物都已經唔係特別好食
第一次忍唔住要上open rice寫評。
我頂。。。係指甲!初頭望到都懷疑咗一下 有冇可能係指甲
究竟係點剪指甲 剪到落杯野到
真係好嘔心。。

同個職員講,佢都承認係指甲
話換過杯比我 但我已經唔想再飲/食呢間嘅任何野
佢話咁收少我凍飲錢
我淨係想快d離開 錢唔係重點
佢都有講 唔好意思
但我真係接受唔到 第1次聽飲凍檸茶有指甲
好明顯係職員問題。極度嘔心。食物都已經唔係特別好食
2018-09-07 624 views
一家三口, 行到大坑, 一心打算食好嘢。行兩行發現「出名」嘅, 都大排長龍, 已經好肚餓, 唔等得, 冇辦法啦, 見依間嘢門口展示嘅相都幾吸引, 比佢吸咗入去。三個字: 中 伏 !坐位: 坐在門口, 被「風閘機」及冷氣嘅風夾攻, 大人及小朋友全程要想辦法用披肩及帽, 笠著個頭先捱到繼續坐落去。冇人會關心下係唔太大風嘅。空間很擠迫。食物1) 特餐 (雞翼 火腿 通粉, 菠蘿包, 炒蛋, 熱奶茶)雞翼太鹹 火腿 通粉太淋、份量少。炒蛋是唯一算唔錯嘅食物, 份量足, 比較似樣。菠蘿飽難差, 不知所謂的「來貨翻叮飽」。難為個女侍應放低個飽時仲講一句: 「要即刻趁熱食」。熱奶茶, 唔好飲。(2) 炭燒雞扒(豬肉鬆)飯, 凍檸茶炭燒雞扒, 太乾身, 優點係有蜜糖。蜜糖好味, 雞扒唔好味。飯太硬, 食到胃痛。所以食唔曬。飯中的豉油汁, 只有顏色, 冇味道嘅。凍檸茶, 唔好飲。

三個字: 中 伏 !

食物:
(1) 特餐 (雞翼 火腿 通粉, 菠蘿包, 炒蛋, 熱奶茶)
雞翼太鹹 火腿 通粉太淋、份量少。
炒蛋是唯一算唔錯嘅食物, 份量足, 比較似樣。
熱奶茶, 唔好飲。

(2) 炭燒雞扒(豬肉鬆)飯, 凍檸茶
飯太硬, 食到胃痛。所以食唔曬。
飯中的豉油汁, 只有顏色, 冇味道嘅。
凍檸茶, 唔好飲。
雞翼 火腿 通粉
雞翼 火腿 通粉
菠蘿包, 炒蛋
凍檸茶
2018-09-02
$59 (Lunch)
2018-08-28 417 views
下午茶時間,每次嚟到大坑都必去龍鳳冰室,冰室裝修主題而鮮豔奪目嘅黃紅色加上懷舊風設計,充滿舊香港格調,入到去感覺親切,侍應笑容滿面,坐位寬敞令客人可以好舒適咁嘆下,至於下午茶時間當然要叫佢地推介嘅六寶撈麵,撈麵材料十足,唔洗$50就可以試曬六款材料,真係物超所值!經過大坑嘅朋友必試!
下午茶時間
,每次嚟到大坑都必去龍鳳冰室
,冰室裝修主題而鮮豔奪目嘅黃紅色加上懷舊風設計
,充滿舊香港格調
,入到去感覺親切
侍應笑容滿面
,坐位寬敞令客人可以好舒適咁嘆下
,至於下午茶時間當然要叫佢地推介嘅六寶撈麵
,撈麵材料十足
,唔洗$50就可以試曬六款材料
,真係物超所值
!經過大坑嘅朋友必試!
六寶撈麵
Type of Meal
Tea
六寶撈麵
2018-03-06 1179 views
第一次食呢間野亦係最後一次。 今日食左B餐 麵硬到好似無煮過甘 舊午餐肉係我呢世人食過最咸既 我自問好鍾意食午餐肉亦都好食得咸 但呢舊我食左兩啖已經唔掂 侍應態度又差...絕對唔會再黎
2018-02-04 1038 views
今日到大坑食下午茶,下午茶我較喜歡茶餐廳的食物~睇見龍鳳冰室開揚環境幾舒服就去飲返杯黃金菠蘿冰~~好耐之前食過灣仔店坐位比大坑店較迫。美祿系列有~美祿奶茶,原味美祿我就簡左醒神既美祿咖啡,兩者味道唔算突出,沖得頗淡的,有一舊香滑的奶油~媽咪嘆杯菠蘿冰懷舊一下,佈滿大大舊的菠蘿很吸睛,沒有過甜的糖水味,剛剛好,可惜今天兩杯飲品都用上膠杯。黑魚子厚切餐肉意粉$62賣相不錯~黑魚子配上半熟的炒蛋顏色突出又吸引~軟綿綿的蛋~煎得外脆內軟的午餐肉~它們永遠是最配的,把肉醬撈均意粉,很快便把整碟食完~~~

美祿系列有~美祿奶茶,原味美祿

黑魚子厚切餐肉意粉$62
2018-01-12 910 views
因為公司搬左黎銅鑼灣,好多時都會過大坑食早餐或午餐。亦因為明星效應,當然會黎試下。第一次黎,個早餐真係好有份量同味道亦中規中矩,不失為一間可再選擇之列。尋日再黎,叫左個雞排蛋麵早餐,上枱時全無異樣,望真啲仲見蛋旁有蛋白,仲以為咁特別蛋同蛋白分開,點知用叉篤下嚿疑似蛋白既物體時,非常實淨,再篤多幾下時竟然見到有字,原來係餐廳嘅餐巾紙未黎得切影相,我老公就叫左個侍應黎睇,侍應馬上收左碗麵行開,一邊同廚房講點解有嚿紙,點知個廚房係咁話出餐時無,跟住幾個侍應用好質疑嘅眼神望住我地,好似我地屈佢地咁。都不特止,佢地竟然拎起舊紙就比番碗麵我地,要再同侍應講先換碗新的,超過份!

之前一直聽過唔少人話大坑有好多正野食,都有諗過搵次去試下~結果拖到今日先同朋友去搵野食🙈有位朋友之前係公共圖書館返過工,成日都去大坑食lunch~今次就靠佢帶我地搵野食哈哈爆辣炭燒肉鬆雞扒基本上我係被「爆辣」哩兩個字所吸引,哈哈😬好鐘意食辣❤️個滑蛋好好食~配飯食一流~個飯有少少太淋,見到飯粒都有少少好軟痴埋哂咁雞扒燒得唔錯~好好食再配埋肉鬆一齊真心好最好配飯食添!唯一可惜係唔辣既-3-又話爆辣?凍鴛鴦嗯...無咩特別,幾好飲既

爆辣炭燒肉鬆雞扒
基本上我係被「爆辣」哩兩個字所吸引,哈哈😬好鐘意食辣❤️
個滑蛋好好食~配飯食一流~
個飯有少少太淋,見到飯粒都有少少好軟痴埋哂咁
雞扒燒得唔錯~好好食
再配埋肉鬆一齊
真心好
最好配飯食添!唯一可惜係唔辣既-3-又話爆辣?

凍鴛鴦
嗯...無咩特別,幾好飲既
2017-10-29
$61 (Lunch)
2017-10-07 723 views
來大坑看舞火龍,時間等長了,所以急急腳找地方醫肚。浣紗街周圍的餐廳都滿座了,唯有跑入龍鳳冰室。甫坐下便被冰室的餐具嚇倒:從未見過一間茶餐廳給客人用即棄餐具。雖然部分碟和杯還是用傳統餐具,但大部分客人的餐見都是膠碟膠碗,還有大量的木筷子和膠匙。食物味道其實不差,但這樣實在是謀殺地球。
2017-10-06