2021-06-09 1097 views
以前細細個睇過套謝君豪飾演嘅電影叫《南海十三郎》裡面有一幕幾感人就係坐係陸羽重遇唐滌生一直都想揾機會睇吓現實中宜家嘅香港嘅陸羽係咪真係好似電影入面咁 有個痰罐係枱底 咁耐歷史嘅茶樓係咪仲咁古色古香保存住舊香港風味今次係5月19號星期三平日嚟 本身想前幾日book位都但話平日walk-in食就得5洗卜 陸羽有3層 我哋就被direct去地下嗰層 3個人2點15分左右到 好好彩有卡位坐 都有70%full 一入嚟就已經有陣懷舊嘅味道第一次用茶盎飲茶 第一杯茶由伙記沖 唔似傳聞所講 實際上態度同服務都好好點心紙都有種懷舊嘅感覺 用花碼寫嘅數目字 杏汁白肺湯 $270/例一煲分量可以夠3個人每人飲两碗左右 好重嘅杏仁味 好多豬肺 必叫筍尖鮮蝦餃 $54/籠釀豬潤燒賣 $60/籠蛋煎蟹肉角 $54/3件煎粉果連湯 $84/3件鮮牛肉燒賣 $60/籠白汁石斑筒 $84/籠蛋黃麻蓉包 $54/籠呢個都係必叫 估唔到世界上有咁好味嘅麻蓉連平時對麻蓉冇乜感覺嘅我都覺得好好味

一入嚟就已經有陣懷舊嘅味道

蛋黃麻蓉包 $54/籠
呢個都係必叫 估唔到世界上有咁好味嘅麻蓉
連平時對麻蓉冇乜感覺嘅我都覺得好好味

2021-05-19
$260 (Lunch)
杏仁白肺湯
筍尖鮮蝦餃
蛋煎蟹肉角
煎粉果連湯
白汁石斑筒
2021-06-01 869 views
陸羽茶室. 成個格局都係古典味重. 古色古香既感覺. 亦保留住佢地多年來歷史特色. 適逢端午節將近 可以一試呢度既粽. 足料大大隻 一開四剛剛好夠我地分享. 糯米口感軟. 口感不錯. 少少微黏既感覺. 綠豆頗香. 蛋黃麻蓉包大包整多兩籠🤪 冇錯 又係大包. 一開四剛剛好. 覺得味道有點偏咸. 而且個餡唔夠香.總括其他點心. 正常水準發揮. 與其他同類店相比 冇咩特別. 或者呢度食既係佢嘅感覺吧陸羽茶室 (中環)中環士丹利街24號地下至3樓
陸羽茶室.

口感不錯. 少少微黏既感覺. 綠豆頗香.

蛋黃麻蓉包

陸羽茶室 (中環)

中環士丹利街24號地下至3樓

早前看到報導,有「粵點泰斗」之稱的一代點心宗師陳勛師傅逝世消息,忽然好想到訪一下家能夠吃到傳統味道的茶樓。在香港說起飲茶老店,除了蓮香樓以外,大概便會想起陸羽茶室吧。陸羽是唐朝一代茶聖,對茶十分有研究,而茶室亦以茶著名,故此定名為“陸羽茶室”。陸羽茶室於1933年開業,中間relocate 過一次。聽說門口的招牌是由舊址沿用至今,已有八十多年歷史了。一個世紀快要過去, 它至今仍保留著以印度人在門口站崗的傳統。茶室有分三層,裝潢十分古色古香,充滿著60, 70年代香港的味道,懷舊之餘 ,亦帶有點殖民色彩。茶室內掛有不少中國字畫墨寶,而傢俱多用酸枝花梨,老伙記們穿著舊時候的白色中式外套,拿著大水煲,踏入內就彷彿進入了另一個時代。不知道80, 90後的你們,會不會像我一樣記得小時候有齣電影叫"新難兄難弟" ,是梁朝偉、梁家輝和劉嘉玲主演的。講述兒子因緣際會, 回到父母親年輕的舊時代的溫情片。來到這茶室,我想最貼切的形容大概是這齣電影背景的年代感,同時也有像代入梁朝偉回到過去的那種感覺。一樓的大廳一般都係預留給熟客仔,陌生客大多會安排到二樓的大廳。二樓的佈置就像以下一樣。二樓茶室放置的陸羽像除

二樓茶室放置的陸羽像
除了裝潢同氣氛,其他一切配套也像定格於某個時代般。

那些碗、碟、杯、茶壺,以至點心紙也是經典中的經典。 特別是陸羽的點心紙,我想這樣傳承下來的原始風味, 在香港大概只有在這裡找到吧!

而最令我感到佩服的是,他們仍然堅持在粵式點心全盛時期的傳統,一星期換一次點心紙。

雖然好似有點"娘" , 不過這邊真的是名副其實的「懷舊巧手點心」,無花無假。

而且我想很多還是手工點,有些都幾乎絕跡於其他香港茶樓。雞蛋撻和咸水角正常飲茶例派,不過味道多多少少有些不同。

雞蛋撻是兒時吃到的味道,雞蛋味出,蛋漿嫩滑,酥皮鬆化又有酥味, 非常出眾!
咸水角一向是我最愛,陸羽的和我以往吃過的都不太一樣。它最表面薄薄一層是脆的,但咬下去十分軟糯。
咸水角

Yungzi媽媽一睇到這邊的雞球大包,與她年輕時候食的一樣時,只能用雀躍二字形容她~ 然後.... 佢自己一個人把它吃光光..

至於這個釀豬膶燒賣非常值得推介! 當然前題是你接受豬膶這食材。
這個點心真的不得了, 大大塊豬膶夾著mixed minced pork (應該係, 除非唔係, 因為燒賣是同豬肉的嘛), 豬膶爽脆鬆軟而不騷, 口感完全不粗糙! 而且入面釀的豬肉非常鮮甜,而且最奇妙的是這個組合吃完一件以後,也絕對沒有膩的感覺!
釀豬膶燒賣

最後來一碗足稱的上湯蝦水餃,可說是大滿足。
現在要找一碗味道清澈鮮美的上湯,要不是到酒店級或是米芝蓮的餐廳的話,坊間真是買少見少。

俗語道:「無湯難成菜,無菜不用湯」。上湯在粵菜廚房,其實是非常重要,主要用來作調味使用, 換句話說就是以天然方式代替味精,為菜式提鮮提味。它主要用料有三: 肉、豬肉、金華火腿。每家餐廳的做法也稍有不同,但萬變不離其中。 當然家家不同秘方,最後都是看師傅的用料、比例及味道調和。
上湯蝦水餃

除了點心之外,這裡還有很多炒粉麵飯湯等等,而且份量不少(看網上圖片見到),所以這次就先嚐嚐這些吧。不過他們的杏汁白肺湯、咕嚕肉、蝦多士和脆皮糯米雞也是我下次來訪的囊中之物!
2021-04-10
Lunch
咸水角
釀豬膶燒賣
2021-05-15 1230 views
今天是第一次來陸羽,是在三樓的下午茶餐,茶是用焗盅位上的, 我選了龍井,用上了上好的茶葉下午茶餐包了約八款點心,其中較喜歡的是生炒骨,肉質酥脆, 酸甜汁好味,鮮牛肉燒賣,吃得出鮮牛肉的味道,和市面的山竹牛肉是有不同, 腿蓉千層餅, 大約就是叉燒包的餡料夾在千層餅中,口感有趣,蛋黃麻蓉包,用上原隻蛋黃鹹香好味。 另外點了這兒出名的杏汁猪肺湯,水準中上。服務方面,一班資深的樓面尚算有禮周到,當然不能預期有酒店般的服務啦這次飲茶滿足了好奇心,點心是精緻的,但香港能做出好點心的地方也實在不少,這裡沒有非常突出。 希望有機會能來這兒吃晚飯,嚐一下這兒的小菜,開開眼界

芝麻卷
生炒骨
上湯雞粒角
杏汁豬肺湯
煎粉果
腿蓉千層餅
2021-05-15
$400 (Tea)
生炒骨
上湯雞粒角
杏汁豬肺湯
腿蓉千層餅
2021-04-25 1010 views
懷舊之夜dinner in the private room. I’ve been here for yum cha before but never for dinner. Here’s what we had:原隻蝦多士- hot n crunchy. Shrimps very meaty. Came with sweet n sour sauce. But I thought tasted fine by itself already. Perfect appetizer to go with champagne.竹笙燕窩扒鴿蛋- my favorite dish of the nite. Generous portion of 燕窩 and 竹笙. Havnt had 鴿蛋 for such a long time. It’s deep fried- crispy in the outside and soft in the inside. Finished all notwithstanding cholesterol concern. Went perfectly with

竹笙燕窩扒鴿蛋- my favorite dish of the nite. Generous portion of 燕窩 and 竹笙. Havnt had 鴿蛋 for such a long time. It’s deep fried- crispy in the outside and soft in the inside. Finished all notwithstanding cholesterol concern. Went perfectly with the refreshing egg flavorful white sauce.

雞蓉鷓鴣粥- 鷓鴣(partridge)- type of bird. Also havnt had that for a long long time. So yummy, my brother asked to encore immediately.
香炸石班塊- came with cream corn sauce and spicy sauce. Batter was crunchy and not thick at all. Never would have thought such a simple dish could be done so well.

薑蔥炒及第- pig's liver and kidney. Well done- no fishy smell at all. Spring onions very 有鑊氣。Went very well with the bottle of 1988 Speri Amarone.

脆皮糯米雞- crispy indeed. The 糯米 inside tasted very fragrant, dry and soft.

波籮咕嚕肉- a lot of 子薑 used. Sweet snd sour balance of the sauce was perfect. Everyone commented that it had to be the most authentic one in Hong Kong.

魚湯浸勝瓜- finished all the broth.

牛筋腩撈粗麵.

This was supposed to be the last dish but we still had some wine left, so we asked to order more. We ended up having 3 more:
燒雲腿乳鴿片

椒鹽鮮魷魚

蒜蓉炒菜心
For dessert, we had the 欖仁馬拉糕- very soft snd spongy. Not too sweet. I would have had more pieces had I not been so full.

In summary: yummy old Hong Kong dinner. Below $1000 pp. Not thirsty afterwards. Recommended. (Wish my daddy were still here to try 😔)
2021-03-23 6036 views
飲茶向來都係其中一樣外國人黎香港都會必做既事,點心亦都係外國人最鍾意既香港美食之一,但身為香港人既你,如果有一日你要介紹、甚或帶外國人去香港既老字號酒樓,你會諗到邊間?又或者你自己有無去過呢D老字號?連外國人都知既陸羽茶室你又有無聽過或者去過?陸羽茶室我一直都有聽過但就未去過,鍾意飲茶既我諗呢間都未試過既人,點同人講自己鍾意飲茶呢?陸羽茶室係中環士丹利街,樓高3層,以前聽講WALKIN係無可能,但唔知係咪受疫情影響,當日星期日WALKIN就去到,係上年4 月因為受疫情影響曾經一度停業,所以陸羽不再係客似雲來既茶樓。店員帶我去2樓既座位,一去到見到係好古色古香既裝橫,雖然由60年代先轉到呢個地址,但由1933開業至今既歷史味仲KEEP到。-茶位💰36見到寫住咁貴嚇親,係我飲過咁多間最貴,所以就睇吓咩葫蘆買咩藥。話哂佢羅陸羽做佢招牌名,陸羽係被後人稱為茶聖,如果茶唔好飲又收咁貴就枉為呢個名字。呢度同一般茶樓唔同,唔係用茶盅而係用不銹鐵茶壺沖茶,原本要問過先知係可以開茶前要求用茶盅沖茶,咁就唔知用不銹鐵茶壺沖茶會唔會對茶既味道有影響。茶飲落清香,入口甘甜,帶點餘韻,茶飲落茶味都夠,沖左幾次D

茶位💰36

呢度同一般茶樓唔同,唔係用茶盅而係用不銹鐵茶壺沖茶,原本要問過先知係可以開茶前要求用茶盅沖茶,咁就唔知用不銹鐵茶壺沖茶會唔會對茶既味道有影響。茶飲落清香,入口甘甜,帶點餘韻,茶飲落茶味都夠,沖左幾次D茶都仲有味,飲完就想去買佢地個茶包睇下係咪都係咁唔錯。
1️⃣ 杏汁白肺湯💰140(👅: 9/10)
杏汁白肺湯

呢個杏汁白肺湯大概係3-4人既份量,當時我係2個人所以淨係飲呢個都有小小飽,而呢個杏汁白肺湯係點心紙以外要另外點,因為呢個係呢度既招牌之一。
杏汁白肺湯

呢個湯絕對要趁熱飲,從質感同顏色黎睇係幾稠身,見到係奶白色既湯以為會好濃味,飲落係幾清潤,杏汁幾濃幾香,然後發覺超足料,湯既配料有枸杞、陳皮、紅棗,杏仁既味道無好搶,所以飲落係幾有層次幾豐富。
我本身唔太鍾意食內臟,不過呢個豬肺可以接受,因為食落去係入口即溶,炆到非常之腍,我最怕既內臟腥臭味係無,所以係非常之易入口,佢唔係有嚼勁既豬肺,但覺得佢同呢碗綿滑既湯非常配合,豬肺湯平時好難有得飲,因為工序繁複,就算係屋企都會怕麻煩唔想整,所以可以係呢度飲到一碗豬肺份量咁多,絕對係滿足,可以一滴不漏咁飲哂佢,難怪佢係呢度既招牌。
2️⃣ 蝦多士💰300 (👅: 9.5/10)
蝦多士

見到都已經食指大動,因為見到成隻蝦係上面,而且聞落好香,但同時好擔心究竟2個人食唔食得哂。
蝦多士

蝦多士即叫即炸,唔係用蝦膠,而係用蝦肉原隻開邊,蝦肉鮮嫩,會見到下面既白麵包炸到酥脆、非常香口,雖然佢係炸但入口完全唔油膩,其寶本身食係咩醬都無落,想就咁食返佢個原味道,但之後點完呢個甜酸醬就覺得係有加分,個醬甜酸適中,加落去蝦多士完全係昇華,而且解油膩,個醬就咁食都唔會話好重味。食完覺得呢個係蝦多士既頂峰,要搵好食過佢既蝦多士實在有D難,因為唔覺得油膩,真係一舊接一舊咁食,絕對係陸羽既招牌菜。
3️⃣⃣ 豬潤燒賣 💰60(👅: 8/10)
豬潤燒賣

同樣係招牌菜既豬潤燒賣,可以見到豬膶係好大塊,厚度十足,豬潤下面既豬肉球,冇特別修飾,大小偏細,但入口係好滋味,肉味夠重夠香濃,因為我唔係咁鍾意食內臟,嘗試過將豬潤同燒賣一齊食,但豬潤都係會有啲內臟既腥味,我自己個人就麻麻,但我知道呢個豬潤燒賣製作既工序繁複,所以自蓮香樓執咗之後,好小有地方食到呢種燒賣。
4️⃣⃣ 蝦餃💰54(👅: 8/10)
蝦餃

一籠有三粒,望落皮薄餡靚,晶瑩剔透,唔算大粒,蝦肉食落夠新鮮同爽,成個蝦餃有水準,但唔算話非常特別好食。
5️⃣⃣ 雞球大包💰54(👅: 8.5/10)
雞球大包

因為唔係個個茶樓都有雞球大包,所以一試懷念下,見到個樣真係名副其實既大包, 個包食落夠厚夠鬆軟,內餡有唔小雞肉、蛋同冬菇,雞肉食落夠嫩,呢個包夠足料,食落夠哂飽,而且無expect過啲包幾好食,驚叫太小唔夠飽可以一試。
雞球大包

6️⃣ 蛋黃麻蓉包💰54(👅: 9/10)
蛋黃麻蓉包

呢個麻蓉包比雞球大包更出色,但無諗過連呢個包都係雞球大包咁大個,蛋黃麻蓉包呢家都係比較小見所以一試。內涵係非常豐富,麻蓉夠晒多食落好綿,而且咸蛋黃既味好香,唔會過熟,所以個味係幾重下偏甜小小膩,可以再糊口一D,如果多啲人share會更好。
蛋黃麻蓉包

🌟點心都係水準之上,尤其係包點做得特別好,而蝦多士更加係無人能及,算係我香港食過最好食,但價錢實在有啲貴,300蚊8隻係好食但去頣東130有6隻,水準唔會話差太多,白肺湯係抵飲,但其他點心都係比市面貴接近一倍,兩個人食加一賣單400到(事後分析叫多左,300賣單都得),如果為左去食餐好食既點心我諗未必考慮陸羽, 頣東水準夠高性價比都高,但如果你聽左咁多次陸羽都未黎過一次,或者想帶外國朋友一賞香港老味道,抑或好鍾意啲真正歷史悠久、古色古香嘅茶樓,咁我覺得你值得黎一次試下。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $400人均 (服務費: 10%)
2021-02-21
$400 (Lunch)
蝦餃
  • 滑雞球大包
2021-01-30 3353 views
趕在3點前到達,因為陸羽堂食做到4點3。裝修風格懷舊而不殘舊,環境衞生,服務員都係有些少年紀既叔叔伯伯,說話直來直往又唔會好無禮貌,即使我係一次光顧都覺得好似熟客咁😆食物方面,我地2大2細一行4人合共點咗15款點心,除雞球大包、鮮牛肉燒賣及燒賣外,其餘份量都偏小,但每款味道基本上都在水準之上。西施牛肉角 — 一籠3隻,我應為係今日最好食既一款點心,配喼汁,一流,我地點了兩籠蝦餃 — 一籠3粒,偏小,但有我最愛既筍,算不錯炸雲吞 — 一份3隻,個皮炸得硬咗少少,個酸汁薑味重咗少少柱侯排骨 — 好入味,但相對無乜特式既點心,再去我唔會再點呢款總結,除價錢太貴以外,其他都相當唔錯,可以一試。
趕在3點前到達,因為陸羽堂食做到4點3。

蝦餃 — 一籠3粒,偏小,但有我最愛既筍,算不錯

炸雲吞 — 一份3隻,個皮炸得硬咗少少,個酸汁薑味重咗少少

總結,除價錢太貴以外,其他都相當唔錯,可以一試。
  • 西施牛肉角
  • 脯魚蝦燒賣
2021-01-16 3043 views
以前以為陸羽的食物價格會很離地,畢竟是名人飯堂,但看過餐牌後,發現午市點心價錢不算貴,不少款式大概$5-70,和坊間流行的新式fusion, cartoon 點心相差不遠。小肥羊小肥朱的聖誕節旅程,以這餐飯作完美句號,共吃了5樣食點,不錯。豬膶燒賣:一大片豬膶放在豬肉燒賣上,懷舊的點心,吃得出老師傅手藝的味道蝦角:中式蝦角,內裡有芦泥。麻蓉包:麻蓉質地很密很沙,好味,蛋黃靚,但包質一般。魚肚魚滑:正路。梘水糉:糯米質地很軟很黏,內有豆沙餡。整體食物不錯,其實小肥朱很想試其著名杏汁豬肺湯,但小肥羊對杏仁很抗拒😆所以沒叫。環境洋溢著懷舊格調,服務員態度也不錯。
蝦角:中式蝦角,內裡有芦泥。
麻蓉包:麻蓉質地很密很沙,好味,蛋黃靚,但包質一般。
魚肚魚滑:正路。
梘水糉:糯米質地很軟很黏,內有豆沙餡。
環境洋溢著懷舊格調,服務員態度也不錯。
陸羽茶室7/10👍🏻炒野鑊氣十足非常香,廚房小菜都好好味,相對之下點心就未有太特別。但係60年代嘅裝修加上門口印度守衛同濃濃人情味的侍應超好招呼絕對係好的體驗🥰1933年6月11日創辦,陸羽是中國茶聖,對茶很有研究,而茶室亦以茶著名,故此定名為「陸羽茶室」,茶室二樓放置了一樽陸羽像。陸羽茶室共有3層,地下有一間房,1至2樓有3間房。茶室內古色古香,掛有不少中國字畫墨寶。門口的招牌由舊址沿用至今。大門外有印度籍人士守衛。茶室內的櫃台、屏風、吊扇、鐘、花瓶及算盤等都古意盎然,傢私多用酸枝花梨,均由舊舖搬到現址,保留舊有風格,也是茶室的特色之一。1945年日佔時期港島北大空襲,陸羽茶室都中彈。鵪鶉粥10/10👍🏻鵪鶉非常香,喺粥入邊仲有濃濃嘅甜味蝦餃6/10👍🏻蝦滑6/10👍🏻豬潤6/10👍🏻牛肉球6/10👍🏻牛肉生煎麵10/10👍🏻牛肉味香濃又滑煎麵煎到剛剛好一啲都唔濃反而又脆又香口麻蓉糯米糍 10/10👍🏻超好味,濃郁爆炸芝麻卷 5/10👍🏻
陸羽茶室7/10👍🏻

牛肉球6/10👍🏻
麻蓉糯米糍 10/10👍🏻超好味,濃郁爆炸
芝麻卷 5/10👍🏻
2020-11-29 2078 views
今日跟一日遊由深水灣行到淺水灣,回程到陸羽晚飯,老字號嘅茶室,傳統嘅裝修,好多傳統嘅畫,椅...也是説回個餐,一枱4人,10道菜(甜品也有兩樣)先來個杏汁白肺湯,足料又足份量,每人飲左2碗接住蝦多士,炸得唔油又香脆👍🏻👍🏻👍🏻雲腿鴿片更加無得頂,擺盆也是很有心機👍🏻菠蘿生炒骨,味道一流😋😋😋涼瓜豆腐炆班翅😋😋😋菜遠炒雞什,看餐牌時以為雞什是配角,點知它才是主角😋😋😋荷葉飯,到這個時已經好飽,後面還有水餃甜點,所以就打包回家再慢慢品嘗上湯水餃👍🏻👍🏻👍🏻合桃露,好多蓮子😋😋😋桃包,蔴蓉好香👍🏻👍🏻👍🏻
先來個杏汁白肺湯,足料又足份量,每人飲左2碗
接住蝦多士,炸得唔油又香脆👍🏻👍🏻👍🏻
雲腿鴿片更加無得頂,擺盆也是很有心機👍🏻
菠蘿生炒骨,味道一流😋😋😋
涼瓜豆腐炆班翅😋😋😋
菜遠炒雞什,看餐牌時以為雞什是配角,點知它才是主角😋😋😋
上湯水餃👍🏻👍🏻👍🏻
合桃露,好多蓮子😋😋😋
桃包,蔴蓉好香👍🏻👍🏻👍🏻
  • 杏汁白肺湯
  • 燒雲腿鴿片
  • 蝦多士
2020-11-26 1598 views
平日飲開普通嘅茶樓,今日見阿媽生日就帶佢去呢度試吓😁佢自己一定唔會嚟,一來要專登去港島區啦、二來話晒呢間都係高尚食府呀嘛!一行四人包埋小B,環境古色古香,除咗坐嘅黑色實木椅,小B嗰張BB椅都特別靚,另外茶具啦、點心紙啦、間開嘅廂房屏風以及廁所位置都仍然保留着舊式嘅氣氛。一坐低阿媽見到顯眼嘅標示茶芥$32一位,即刻眼都突埋,再揭下個Menu見到炒粉麵差唔多$200一碟即刻為之卻步,結果,我哋以點心為主,係後尾驚佢唔夠飽再加咗個荷葉飯。點心來講其實不外如是,可能啲點心名堂會有少少特別,質素就一般(可能我哋唔識嗌啦)性價比好低,只不過係因為佢係中環數一數二嘅名人飯堂🥴叉燒酥 (叉燒甘露批)- 外層係合桃酥內裏包着叉燒餡,我覺得OK嘅因為我本身鍾意食酥/批類嘅物體,點知食到最尾阿妹竟然發現左入面有條毛黐住左,即刻叫經理嚟睇吓,當然佢好有禮貌地同我地講sorry話幫我地取消咗,最後埋單仲免左我哋茶錢添🤩上湯粉果🥟(煎粉果連湯)另上一碗湯俾你浸一下炸粉果,係別有一番風味嘅。西米焗布甸 (同名)其實唔知點解叫左呢樣嘢,只係我阿妹提議叫芝麻卷,不過我唔想所以退而求其次,阿媽完全冇興趣,杰撻撻一杯野,

西米焗布甸 (同名)其實唔知點解叫左呢樣嘢,只係我阿妹提議叫芝麻卷,不過我唔想所以退而求其次,阿媽完全冇興趣,杰撻撻一杯野,細B都俾面食咗幾啖呀😝

牛柳絲春卷 (同名)平時食嘅春卷餡都係來來去去蝦同筍,今次包左牛柳絲,細B最鍾意食,因為脆卜卜。🥳

最後個荷葉飯就真係麻麻哋啦,其實都係預早整好咗叫完唔夠2分鐘就送咗出嚟。個飯超乾同埋冇乜料到,有啲遺憾😔

總括嚟講服務質素係高嘅,侍應比例算多亦都有禮貌,不過唔會專登再嚟,始終我哋平民家庭可能去呢啲地方好難盡情放肆地食。
2020-09-17 2474 views
今日一心諗住帶媽媽去陸羽茶室飲茶,去到地下已經有人幫我哋開門,不過係直接上2樓,感覺上地下是招呼有錢人及熟客,階級觀念好重,唔緊要未試過都要試吓,茶錢每位$36,但只是一般貨色,點心,我哋叫咗四樣點心,包括蝦餃、豬膶燒賣、上湯煎粉果、同埋蛋黃麻蓉包,全部點心好快就上枱,擺明唔係即叫即蒸,而且全部都只係暖,並唔係熱辣辣, 大佬啊!一啲低價嘅酒樓啲點心都起碼係熱㗎啦,蝦餃皮厚蝦唔係用新鮮嘅,豬潤燒賣片豬潤仲鞋過地板,上湯煎粉果粉果塊皮,從未食過咁厚而且已經淋晒好難食,唔熱嘅麻蓉包真係好難食,個餡又硬!全部中伏,總括來講,食物質素極差,去超級市場買啲用微波爐叮嘅點心都好食過佢,招呼亦不見得好,環境亦冇想像中咁靚,呢個價錢,大把酒店可以食到!
$200 (Breakfast)
2020-09-08 1941 views
踏入九月,新冠疫情有所放緩;晚市堂食雖廷至九時,惜最多二人一枱規限未有放寬。家嚴長期待在家中亦有所微言,見近數日感染人數回落至單位數字,問老人家是否想去飲茶。一如所料即時回應叫好,仲話帶我依啲乞兒女去陸羽見識見識。諗都冇諗過佢會雀躍至此。久有聽聞陸羽茶室主打名流富商熟客,大眾食客並非主打客戶群,不過做咗咁多年人都未去過,家嚴雅興亦有所宣洩,一於就去見識下。正午十二時踏入茶室地下,眼見只有三兩席有座客,知客侍應即表示地面所有位置已被客人預留,須轉上三樓。步上樓上途中老父不忘解說茶樓歷史, 細數牆上掛滿上世紀落難書生、名將的丹青墨寶,樓梯位上掛著牡丹王 張劭石 的作品更特意要我停低欣賞一番。座低開茶問茶壼或焗盅;見茶價每位$36 就一於玩玩已為數不多嘅焗盅茗茶。家嚴亦二話不說即點半隻 玫瑰豉油雞;未上枱已話此店雞肉香滑非其他食店可比。的確入口較一般肉香嫩滑肥瘦均而且醬油香味濃淡適中、香味持久。加點四個點心,鮮牛肉燒賣即係山竹牛肉,牛肉鬆軟有彈性有牛肉味無鬆肉粉味。 揚州煎蝦餅 蝦滑鮮味十足,煎完都唔覺油膩。叉燒軍機酥 外皮酥香鬆之餘份量照樣保留上世紀八十年代酒樓嘅點心大細,叉燒都大塊啲。釀

玫瑰豉油雞半隻

牛肉燒賣、蝦餅、叉燒酥

揚州煎蝦餅 蝦滑鮮味十足,煎完都唔覺油膩。叉燒軍機酥 外皮酥香鬆之餘份量照樣保留上世紀八十年代酒樓嘅點心大細,叉燒都大塊啲。釀豬潤燒賣 舊燒賣豬肉充滿彈性肉香十足。
釀豬潤燒賣

彷彿每啖咬落都返回昔日小孩的日子。
其實加埋每位$36 茶價,兩個人成七舊水飲餐茶確係貴咗啲,不過有得一睹多份大師級墨寳作品之餘又買到家嚴嘅快樂乜都底返晒啦。
2020-09-07
$350 (Lunch)
玫瑰豉油雞半隻
牛肉燒賣、蝦餅、叉燒酥
  • 玫瑰豉油雞
  • 釀豬膶燒賣
2020-09-04 1538 views
我估阿爺都走咗五十幾年。阿媽話佢在生時經常去陸羽。阿媽廿幾三十年以前唔鍾意去陸羽。啲伙記只係幫老豆拉櫈招呼佢,個當我阿媽隱型😆記得我小六學能測驗派成績,早餐都係同老豆兩個喺陸羽飲茶等夠鐘受刑。而家自己已經係廢老,我最愛嘅酒樓依然係陸羽。牛肉球天下無適。有邊間有咁香嘅陳皮味?喜歡佢嘅裝修。每次都人哋食晏前或後去,一個人慢慢坐吓。唯一嘅缺点係想違泊都未必有位。陸羽有個潛規則,熟客自然知道。你又知唔知?
我估阿爺都走咗五十幾年。阿媽話佢在生時經常去陸羽。
而家自己已經係廢老,我最愛嘅酒樓依然係陸羽。
牛肉球天下無適。有邊間有咁香嘅陳皮味?
喜歡佢嘅裝修。每次都人哋食晏前或後去,一個人慢慢坐吓。
唯一嘅缺点係想違泊都未必有位。

陸羽有個潛規則,熟客自然知道。你又知唔知?
2020-09-04
$300 (Lunch)
  • 煎粉菓連湯
  • 牛肉燒賣
2020-06-29 4774 views
來陸羽茶室吃晚飯,跟熟客來的好處就是,朋友菜單都不用看,便可以把硬菜全部叫齊。【燒雲腿鴿片】這裡的雲腿片切厚片,入口之初微微甜,之後咸香溢出,鴿肉去骨和蘑菇炒,沒有太多花哨,盡顯食材原本的味道。【燉杏汁白肺湯】豬肺處理的非常棒,爽滑,完全沒有腥氣,杏汁又濃又香,原水燉湯,沒有加半點調味,連喝兩大碗。【蝦多士】即叫即炸,麵包炸的松脆可口,原只大蝦肉質鮮嫩,再配上自制酸甜醬,酸甜解油炸膩,太好吃了。【菠蘿咕嚕肉】本來就愛吃咕嚕肉,這裡的每塊肉肥瘦剛好,炸的十分脆,每一塊都包裹著很均勻的咕嚕汁,加燈籠椒和鮮菠蘿,畫龍點睛。 【炸醬撈面】一直對粵式撈面興趣不大,但這道也是贊不絕口。粗面用蔥油水過,肉醬另外放在一旁,肉醬偏甜口,拌面味道一流。【脆皮糯米雞】分量十足,上桌時是一整只,侍者在眼前切開。雞的部分皮脆肉嫩,糯米飯里也有雞肉粒,味道香濃。唯一我覺得就是糯米飯的分量太大了。另外還點了魚和時蔬,雖然沒有上面幾道那麼讓人印象深刻,但出品也都沒得挑剔,道道都是好味道。甜品叫了一大份【核桃露】完美收場。

甜品叫了一大份【核桃露】完美收場。