一出地鐵站出口就會見到晚上7點多去到只有少量客人店內座位不多約坐到10人左右由於客人不多相對也較寧靜闊落店員服務有禮加分The CACAO $35-濃厚熱可可配微焦半溶棉花糖,份量不算多,第一口已嚐到濃郁軟滑的可可味!喜歡偏甜朱古力人士一定會喜歡!
一出地鐵站出口就會見到
晚上7點多去到只有少量客人
店內座位不多約坐到10人左右
由於客人不多相對也較寧靜闊落
店員服務有禮加分

The CACAO $35

2024-01-06 253 views
食左個朱古力窩夫同牛角包。朱古力窩夫同出面好吾同,首先佢係酥皮先,佢個朱古力雪糕係有朱古力粒粒。口感同味道都好特別,我真心幾中意。個窩夫都只係88蚊,其實性價比幾高!十五分鐘也就整完給我,不用催,效率很高!而牛角包方面,火腿雖然一般,但牛角包口感很鬆脆。不買套餐亦只售四十幾蚊,性價比一般。但套餐價錢亦只是六十幾蚊,我們選擇了latte,稱不上性價比很高,但配得上這個價。係座位少左d,不過整體很好,行過D2一定再食佢!
食左個朱古力窩夫同牛角包。
朱古力窩夫同出面好吾同,首先佢係酥皮先,
佢個朱古力雪糕係有朱古力粒粒。
口感同味道都好特別,我真心幾中意。
個窩夫都只係88蚊,其實性價比幾高!
十五分鐘也就整完給我,不用催,效率很高!
係座位少左d,不過整體很好,行過D2一定再食佢!
朱古力窩夫
牛角包
朱古力窩夫
牛角包
2023-02-23 1165 views
無意中見到它優雅清新的落地玻璃裝修,忍唔住被吸引入去坐一陣.擁有精神上的享受.很多精美的蛋糕,令我不知揀什麼好.最後揀了60% 黑朱古力蛋糕但都是甜多了點質感又太硬另外一件是coffee Napolean cake.有創意,中間有d咖啡啫喱,但不夠咖啡香味也不夠滑,餅是夠脆的,但甜了d.杯S.O.C. Mocha 一般,冇驚喜.另一杯是latte. 都係一般.總括它不是我杯茶.這名牌小店是食環境的,或者是相机食!
無意中見到它
優雅清新的落地玻璃裝修,
忍唔住被吸引入去坐一陣.
擁有精神上的享受.

很多精美的蛋糕,
令我不知揀什麼好.

最後揀了
60% 黑朱古力蛋糕
但都是甜多了點
質感又太硬

另外一件是coffee Napolean cake.
有創意,中間有d咖啡啫喱,
但不夠咖啡香味也不夠滑,
餅是夠脆的,但甜了d.

杯S.O.C. Mocha 一般,
冇驚喜.
另一杯是latte.
都係一般.

總括它不是我杯茶.

這名牌小店是食環境的,
或者是相机食!
2023-02-23
$90 (Tea)
今日一早就好想食啲甜野。。但又想包包底。。諗諗吓公司附近有間一直好想試嘅朱古力餐。。咁就走去試下。。話好近行行下又都幾遠下😏原本畀佢個SIᑎGᒪE-OᖇIGIᑎ ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᖴᒪIGᕼT吸引。。但晨早流流食唔到4件朱古力做早餐。。所以最後我叫左ᑕᖇOᖴᖴᒪE🥐🧇。。一早有啲咁好味嘅早餐個日心情都好啲。。另外我再加埋佢最出名嘅S.O.ᑕ.。。即係杯朱古力。。簡直係完美☺️☺️佢呢度分別有3種口味嘅朱古力口味去試。。你就要問下個度嘅職員咩口味啱你喇。。..🧇ᑕᗩᑕᗩO SIGᑎᗩTᑌᖇE ᑕᖇOᖴᖴᒪE🍫S.O.ᑕ...📍 龍島 (D2 Place) (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place1期地下V1號舖..@lucullus_cacao ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkc
今日一早就好想食啲甜野。。
但又想包包底。。諗諗吓公司附近有間一直好想試嘅朱古力餐。。
咁就走去試下。。話好近行行下又都幾遠下😏
但晨早流流食唔到4件朱古力做早餐。。
所以最後我叫左ᑕᖇOᖴᖴᒪE🥐🧇。。
一早有啲咁好味嘅早餐個日心情都好啲。。
另外我再加埋佢最出名嘅S.O.ᑕ.。。
即係杯朱古力。。簡直係完美☺️☺️
佢呢度分別有3種口味嘅朱古力口味去試。。
你就要問下個度嘅職員咩口味啱你喇。。
🧇ᑕᗩᑕᗩO SIGᑎᗩTᑌᖇE ᑕᖇOᖴᖴᒪE
🍫S.O.ᑕ.
📍 龍島 (D2 Place) (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place1期地下V1號舖
@lucullus_cacao
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#lucullus#luculluscacao#cacao#d2place#laichikokfood#cheungshawanfood#croffle#荔枝角美食#長沙灣美食
🧇ᑕᗩᑕᗩO SIGᑎᗩTᑌᖇE ᑕᖇOᖴᖴᒪE 🍫S.O.ᑕ.
2023-01-18 594 views
A random coffee shop visit🍫.🍫Single origin Chocolate flight HKD 118 - I liked the chocolate puff and chocolate tart best~.🍫S.O.C. HKD 52 - Intense chocolate goodness! Would prob ask for less cream next time, and there is no non-diary milk alternatives~.💭Thoughts: I had no idea they had cafes for dine-ins, this was a nice surprise but the desserts were not particularly memorable..😋Revisit? ✅ if in the area 👩🏻‍🍳Food rating: 3/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3/5
A random coffee shop visit🍫

😋Revisit? ✅ if in the area
👩🏻‍🍳Food rating: 3/5
係公司附近突然好想搵個舒服小小地方,慢慢嘆杯咖啡, 見到龍島~又無咩人!可以好好當tea小休下。話說我真係好鐘意食牛角包,見到佢有開心果牛角包仲得番一個~就叫一個試試加多杯latte~然後搵低坐低,等店員拎比我..牛角包…原來無加熱的,但如果咬到都ok…整個包質地都考我力牙, 好硬要好用力咬開然後開心果個邊…超級甜…配埋個包夾住食都唔掂, 最後我整走曬開心果個層,輕輕食d碎配個包算了🤷‍♀️🤷‍♀️如果堂食可以幫手加加熱可能會好d,因為個包實在太硬,杯咖啡變左係幫手沖個啖麵包,完全唔可以慢慢品嘗不過咖啡單獨來講是不錯, 下次都係唔食只叫咖啡好了。

話說我真係好鐘意食牛角包,見到佢有開心果
牛角包仲得番一個~就叫一個試試加多杯latte~

然後搵低坐低,等店員拎比我..

然後

不過咖啡單獨來講是不錯, 下次都係唔食只叫咖啡好了。

Type of Meal
Tea
2022-11-06 522 views
每朝搭地鐵經過龍島,就會諗起食個早餐先返工。呢度牛角包加一杯咖啡$35,咖啡通常揀long black, 相信佢揀選嘅咖啡豆都唔錯,因為個咖啡真係好香,飲落有少少咖啡豆嘅油香,呢幾年愛上飲齋啡,因為飲齋啡完全可以飲到咖啡嘅香味。講真,買杯咖啡$35都好正常,仲要送一個牛角包。同埋通常朝早都冇人,佢得幾個位,但係坐得好舒服講吓個牛角包,佢係非常鬆脆嗰一隻,用叉吉落去會碎晒,但識落非常香口。預咗食完要跑番幾個圈㗎啦!

$35 (Breakfast)
2022-07-25 835 views
去契仔屋企玩,緊係買啲蛋糕同佢一齊嘆下啦。就決定去龍島買番幾,唔洗問朱古力🍫實係佢招牌必食,除左朱古力味迯,選擇多到你唔識揀。我就試左72%朱未力🍫蛋糕三重朱古力🍫慕絲蛋糕69%純朱古力🍫蛋糕藍莓🫐焗芝士蛋糕柚子🧀軟芝士蛋糕芒果拿破倫蛋糕一心以為72%會最苦,但估唔到係最好食,又滑又軟又香濃,反而三重朱古力就山苦,仲要啲慕有啲普通。最具驚喜既係藍霉芝士,食完朱古力以為再嚟一口芝士怕會膩。估佢唔到係有嘩一聲既感覺,芝士香濃又厚又夠滑🤤🤤🤤🤤
去契仔屋企玩,緊係買啲蛋糕同佢一齊嘆下啦。

我就試左
72%朱未力🍫蛋糕
三重朱古力🍫慕絲蛋糕
69%純朱古力🍫蛋糕
藍莓🫐焗芝士蛋糕
柚子🧀軟芝士蛋糕
芒果拿破倫蛋糕

2022-06-28 690 views
龍島既朱古力蛋糕真係數一數二好味!佢朱古力味勁香濃而且口感好幼滑超岩我呢啲朱古力迷😝不過係雪櫃拎出黎就記得要室温放一陣如果雪到太實淨會影響口感🤣但價錢就偏貴少少5吋都要三百幾但難得同朋友食生日蛋糕都值得既😘荔枝角D2 Place仲有間cafe佢杯朱古力好似好正咁揾機會去試下先😍
龍島既朱古力蛋糕真係數一數二好味!
佢朱古力味勁香濃

佢杯朱古力好似好正咁
揾機會去試下先😍
TakeAway
2022-06-23 626 views
龍島CAFE ☕ 身為朱古力控既一定要黎試 下😍🍫Single Origin Chocolate Flight 一Set集合左4款迷你CACAO經典朱古力甜品, 每款唔同產地既可可製作而成, 🥧Thailand Chocolate Tart 撻皮鬆脆, 泰國可可帶有少少水果香 🥠Perú Chocolate Puff朱古力脆皮好包住秘魯朱古力醬,🍬 Ecuador S'more就用上厄瓜多爾可可豆 燒過既棉花糖焦香口感軟綿 上面有少少海鹽中和左棉花糖既甜 🍮🥛Madagascar Panna Cotta 係杯朱古力奶凍, 用馬達加斯可可豆而成既朱古力醬, 相對牛奶味較重嘅朱古力奶凍 質感香濃軟滑 🤤⚫⚪1 + 1 Artisan Cacao Set一次過可以試哂一set兩款限定Cacao飲品✌🏻S.O.C用左72%馬達加斯可可豆製嘅單品朱古力配合鮮奶🥛而成, 朱古力香醇濃郁帶有少田果香甘甜, 頂層嘅鮮忌廉又厚又滑🧁, 口感細膩, 面頭鋪滿左黑朱古力碎, 有層次感 ✨The Cacao 🍬 係一杯比S.O.C更濃厚既熱朱古力, 朱古力漿超濃超厚身, 質感濃稠, 面頭仲有一層燒🔥到金黃色薄
龍島CAFE ☕ 身為朱古力控既一定要黎試 下😍

⚫⚪1 + 1 Artisan Cacao Set
一次過可以試哂一set兩款限定Cacao飲品✌🏻
The Cacao 🍬 係一杯比S.O.C更濃厚既熱朱古力, 朱古力漿超濃超厚身, 質感濃稠, 面頭仲有一層燒🔥到金黃色薄薄帶有焦香半溶嘅棉花糖掛杯🤩
🧇朱古力牛角窩夫好香好有特色, 窩夫口感酥脆煙韌不鬆散, 配有濃厚朱古力忌廉醬, 一乾一濕好match👍🏻
🧁朱古力酥皮鬆餅亦係用咗牛角包🥐嘅方法去整既鬆餅, 外脆內軟, 中間注滿咗72%嘅黑朱古力忌廉 但相對朱古力味唔太重
🥐 可能凍左, 正常發揮, 牛油味亦唔太重, 但仍然做到外脆內軟
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
  • S.O.C.
2022-06-18 485 views
平時見開Lucullus都只系賣朱古力、蛋糕,居然荔枝角D2 Place地舖就有間主打朱古力同牛角酥waffles的一間Cafe。店面細細,只得眼見8-10個位,我同朋友去到都去左拎位,結果等了半小時先入到去。勝在近D2 Place,等的時間都用黎行街,都冇浪費到時間。 店員安排我地坐bar台位置,可以近距離欣賞店員們沖咖啡的一刻,加上聞到濃濃的咖啡味,好治癒! ⦁Dirty $35每次睇住咖啡同牛奶慢慢融埋一齊都好治癒,整體味道唔差。 ⦁S.O.C.(凍/熱)$55咁熱既天氣梗係揀凍啦!SOC選用了72%馬達加斯加的朱古力加埋鮮奶去沖,朱古力味超濃仲有少少果酸味,最上層鋪了一定厚度的cream同黑朱古力醉,口感綿滑香醇。尼杯做得招牌的確唔錯。 ⦁ Chocolate Tart $48要好用力切既一個朱古力撻,用的朱古力是來自泰國,可可濃度較濃,還帶點熱帶水果的香氣。撻皮酥脆,而朱古力部份好creamy,唔會過分的甜,略帶點苦。可能我揀了一大個撻,食完有點膩。如果同我一樣怕膩,可以選Cacao Origin Flight,一次過試4款朱古力甜品,其中一款就是我今次食的

⦁Dirty $35
每次睇住咖啡同牛奶慢慢融埋一齊都好治癒,整體味道唔差。

⦁S.O.C.(凍/熱)$55

⦁ Chocolate Tart $48
要好用力切既一個朱古力撻,用的朱古力是來自泰國,可可濃度較濃,還帶點熱帶水果的香氣。撻皮酥脆,而朱古力部份好creamy,唔會過分的甜,略帶點苦。可能我揀了一大個撻,食完有點膩。如果同我一樣怕膩,可以選Cacao Origin Flight,一次過試4款朱古力甜品,其中一款就是我今次食的一款。

⦁Cacao酥皮窩夫 $88
牛角窩夫好香好酥脆,配上朱古力醬,好夾。

S.O.C.
Dirty
Chocolate  tart
Chocolate  waffle

2022-06-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
S.O.C.
Dirty
Chocolate  tart
Chocolate  waffle
  • Chocolate  Tart
2022-05-17 483 views
身為朱古力控嘅我,一早就book mark左呢間好耐,見咁啱行嘅呢頭,經過唔使等位,就入去Tea下先🤣1)S.O.C.---我揀左凍嘅,呢杯朱古力真係好濃稠,好似食緊朱古力咁,唔會好酸,將d cream攪勻後,會烯身少少,但依然飲到濃濃嘅朱古力,幾好飲🥰2)朱古力撻---第一下切攞去要用多少少力,以為食落好厚好硬咁,但又唔會wor,食落有幾酥脆,唔硬嘅。至於個內陷都幾creamy,重朱古力味,雖然唔算好甜,帶有少少微苦,面層有一片朱古力,都係苦苦嘅朱古力,雖然成件撻唔算甜,但係食曬成件都有d漏漏地。3)藍莓芝士撻---呢個又幾好食,cream cheese好滑唔會好甜,配上酸酸地嘅藍莓醬,整到成件撻酸酸maymay咁,幾好食有唔會好漏👍至於杯latte係朋友仔order嘅,朋友仔話杯latte正正常嘅咁,無咩特別😂

2022-04-15
Type of Meal
Tea
2022-05-03 360 views
朱古力控一定要去試下!好多朱古力野揀,全部都好吸引😍72% Dark chocolate petite cake $48呢個cake好好味😍好朱古力味好smooth!又唔會太甜!裡面亦有少少脆脆,very nice!三重朱古力酥 $28原本對呢個都好期待,寫住三重朱古力😍可惜試後發現有點一般,外皮個朱古力皮原來係脆皮,但整得太硬了唔係脆,咬開裡面亦唔係好濃朱古力味,好一般S.O.C.(hot)$55呢個係佢地既signature chocolate drink,好濃郁朱古力味,第一淡覺得好好飲👍🏻不過都係偏甜左d,飲多兩淡就好漏,加上配搭其他都係朱古力味甜品就會覺得太heavy太甜,會飲唔到落去溫馨提示,如果叫左全部都係朱古力甜品比較適合配一杯tea而唔係呢杯😂
朱古力控一定要去試下!好多朱古力野揀,全部都好吸引😍

三重朱古力酥 $28

S.O.C.(hot)$55
2022-03-09 357 views
好食,就係貴左😂蛋糕的颜值很高,很唯美少女心,感覺自己就是女王,哈哈哈你品品,吃起来口感也不錯,不會很甜很膩,外賣自取的时间也很及时,過生日的不二之選,嘻嘻嘻嘻
好食,就係貴左😂
2022-03-09
TakeAway
Celebration
Birthday
2022-02-21 315 views
是日有事外出,見有啲時間,到龍島食個早餐,叫咗個strawberry danish同espresso。好可惜味道好一般🥸有啲後悔,可能叫croissant 或者waffle會好好多。整體一般,唔出色,特別一提朱古力部分太硬。不過環境唔錯,又無咩人好chill,可以慢慢食。有興趣睇更多自費食評請到我ig, Lovelifelove.food