今日去左將軍澳新都城中心,正是晚餐時間,竟然俾我見有樂園魚旦專家,依間聽講平靚正就好食,二話不說就入去食啦,地方好乾淨,裝修都好明亮企理。Menu上有好多選擇,有丸牛餃等粉面,仲有飯,小食菜等。我就食左個四寶丸揀河粉,朋友就牛雜河粉。唔洗等一陣就即刻熱辣辣大大碗送上黎啦,四寶有豬肉丸,墨丸,白魚丸,魚皮餃,魚片頭,粒粒大粒又彈牙好食,湯底清甜冇味精,而且河粉好細嫩柔滑,好正。朋友嘅牛雜河粉都好正,有牛肺,牛腸,牛肚等等,食落冇牛異味,湯底牛腩湯正,枱面仲有仲有醋同埋辣汁,可以加落去更加惹味,我覺得份量岩岩好,都可以加大,一碗最平3十幾元係大商場食到咁好食晚餐真係超值。

今日黎到寶琳新都城,想食碗牛腩麵😋呢間舖就喺新都城三期接駁著港鐵入口,一入黎就見到,好方便。星期一下午5pm,都要等幾分鐘先搵到位坐,好full👍🏻餐牌簡單易明,有招牌魚蛋、墨丸、片頭、特別嘅鮮蝦韮菜餃、扎肉、魚餃;鍾意食牛嘅話有牛腩、肥牛、牛雜、牛肚、牛筋可以揀。小食選擇也很多,有蝦餅、墨魚卷、魚皮等等。如果唔想食粉麵,亦可選飯,有咖哩飯🍛我地叫左一碗五香牛腩米線、一碗秘製牛雜幼麵、一杯凍檸蜜、一杯凍檸賓。牛雜麵有牛肚、牛腸、牛肺、牛膀,好有肉香、有牛嘅鮮味🤤,值得一試👍🏻牛腩入口即溶,肥瘦好均衡,米線亦有咬口,湯底鮮甜!👍🏻檸蜜好飲,唔會死甜;檸賓依家好少見到餐廳有整了,有興趣嘅注意啦食材亦可零售購買,下次買番屋企打邊爐試吓先!😋
今日黎到寶琳新都城,想食碗牛腩麵😋
呢間舖就喺新都城三期接駁著港鐵入口,一入黎就見到,好方便。

星期一下午5pm,都要等幾分鐘先搵到位坐,好full👍🏻

如果唔想食粉麵,亦可選飯,有咖哩飯🍛

秘製牛雜幼麵

牛腩入口即溶,肥瘦好均衡,米線亦有咬口,湯底鮮甜!👍🏻

凍檸蜜、凍檸賓

食材亦可零售購買,下次買番屋企打邊爐試吓先!😋

秘製牛雜幼麵
2024-02-07 74 views
今日下午到新都城做野, 見完個客人已經三點幾,於是諗住搵個下午茶食, 剛好發現有間牛雜店有我的最愛牛腩河, 而且圖片望落都ok, 於是又要試一下. 都係照舊叫咗牛腩河配凍檸茶, 下午茶套餐盛惠$45, 呢個價錢會呢一個份量,真係都算幾平下, 牛腩同河粉份量都夠, 牛腩夠林,又唔會黐牙, 識落一浸浸牛腩和香料的味道, 再加埋個湯底又夠味道, 真係唔錯唔錯. 杯凍檸茶就正常, 沒有什麼可以發表, 今時今日咁嘅價錢有咁嘅質素都冇乜挑剔了, 我喺尖嘴食一個餐$80都未有咁嘅質素
2023-12-28 116 views
用餐時間 (11:53am lunch)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋飲啖熱湯先🥣,第一感覺係佢個湯清清哋味道,比起其他粉麵舖,個湯底唔算好多MSG味精。(fuiyoh Uncle Roger)上次早餐食魚蛋河🐟,覺得好驚喜,而且有嘢飲送(11am前早餐時段)。今次晏晝試吓個炸魚片河,魚片炸得金黃色,外圍條邊邊微微脆,魚片好彈牙好滑,夠味但唔會太重味精。因為好多時魚蛋舖為咗噼浸魚腥味,會落重咗鹽🧂🧂同胡椒粉,搞到成件事錯晒。上次嗌走蔥,今次唔記得咗,反而仲正,佢唔係好Hea咁得蔥,仲有芫荽粒🌿,炸蒜🧄、冬菜碎碎,「怕芫荽嘅人要留意!🚫」我個人覺得好正。辣椒油好香,落少少成件事提鮮,我算食得辣但落少少都覺得超級辣🌶️🌶️🌶️,超過癮。見佢加10零蚊可以配小食(酥炸韭菜餃、墨魚丸🦑、炸蝦餅🦐)樣樣都好吸引想試,不過下次搵埋朋友嚟先試。.茶水☕過咗11am所以冇跟餐,不過飲咗杯咖啡都瞓唔醒,決定叫多杯熱奶茶,茶香杯茶夠熱夠滑,本身對粉面舖嘅茶水都冇咩信心,呢間例外🥰。.火鍋生料 🥘🥘 香港人最鍾意打邊邊,見佢做會員買
用餐時間 (11:53am lunch)
炸魚片頭河

茶水☕
火鍋生料 🥘🥘
香港人最鍾意打邊邊,見佢做會員買火鍋配料有優惠,下次買返屋企試吓先。
2023-12-28
$46 (Lunch)
炸魚片頭河
  • 魚蛋河
  • 炸魚皮河
2023-11-16 165 views
今晚唔想煮飯一個人既晚餐最好就係揀食魚旦粉麵簡單方便好味平時路過呢間樂園好多人幫襯同埋等外賣今晚就試吓佢牛筋河粉 $41好足料 牛筋有成5-6舊 仲要舊舊都大大舊😙而河粉食落去好滑好滑個牛腩汁湯底都好惹味餐廳有提供醋同辣椒油唔食得辣嘅我倒左少量辣椒油試下鍾意食辣既朋友一定覺得好正😊熱杏仁霜 (加$8)餐廳用好傳統香港茶餐廳用既杯裝杏仁霜令到杯杏仁霜特別有味道呢杯杏仁霜不太甜另外餐廳除咗各式粉麵選擇還有咖喱飯同其他飯可以選擇如果打邊爐想加火煱料呢度都有提供各種丸類、餃類餐廳標名食物係香港製造☺️👍整體來說餐廳坐位闊落🤗上菜速度快職員服務態度好同埋快👍唔錯唔錯👍遲啲凍d會試下係度買下啲火煱料先😎
今晚唔想煮飯

餐廳有提供醋同辣椒油
唔食得辣嘅我
倒左少量辣椒油試下
鍾意食辣既朋友一定覺得好正😊

熱杏仁霜 (加$8)
餐廳用好傳統香港茶餐廳用既杯裝杏仁霜
令到杯杏仁霜特別有味道
呢杯杏仁霜不太甜

另外餐廳除咗各式粉麵選擇
還有咖喱飯同其他飯可以選擇
如果打邊爐想加火煱料
呢度都有提供各種丸類、餃類
餐廳標名食物係香港製造☺️👍

整體來說
餐廳坐位闊落🤗
上菜速度快
職員服務態度好同埋快👍

唔錯唔錯👍
遲啲凍d會試下係度買下啲火煱料先😎
2023-10-05 163 views
樂園魚旦專家 📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期2樓210號舖收工唔想煮😃去左樂園買粉麵外賣主要快靚正💯佢地丸類同餃類係自家製🌟質素有保證👍🏻我叫左兩碗粉麵同飲品~牛三寶麵有齊牛腩、牛肚、牛筋🤭份量好足👍🏻炆到好入味啊😁配上濃香腩汁好味鮮蝦雲吞🦐拼墨魚丸麵鮮蝦雲吞好好味😊啖啖肉墨魚丸入口彈牙😎值得一提佢既辣椒油🌶️夠晒惹味飲品就叫左凍檸茶同可樂都係加$8輕輕鬆鬆又一餐🤪😎
樂園魚旦專家
📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期2樓210號舖

收工唔想煮😃去左樂園買粉麵外賣
主要快靚正💯佢地丸類同餃類係自家製🌟
質素有保證👍🏻我叫左兩碗粉麵同飲品~

牛三寶麵有齊牛腩、牛肚、牛筋🤭

份量好足👍🏻炆到好入味啊😁配上濃香腩汁好味

飲品就叫左凍檸茶同可樂都係加$8
輕輕鬆鬆又一餐🤪😎

TakeAway
2023-08-31 168 views
每個月都一定會幫襯一至兩次,因為佢嘅河粉實在太好味,材料洗得乾淨又新鮮。係我喺將軍澳區最鍾意食嘅麵店!1. 招牌魚蛋河 $38- 雖然「樂園」嘅牛筋河我都好鍾意食(佢啲牛筋好軟稔,好有骨膠原嘅感覺!),但係十次有八次我都係會叫返「魚蛋河」,因為佢嘅魚蛋同魚片係超!彈!牙!食過一次就會返尋味,唔怪得知係招牌,真心食極都唔厭😍😍2. 金錢牛肚河 $41- 我朋友每次嚟到「樂園」都點牛肚河,食過好多間麵店,佢都係覺得樂園嘅牛肚最好食,連我一個唔太食牛肚嘅人都覺得係唔錯!至少唔會有「酥味」,而且好爽口。3. 腐乳通菜 $25- 通常嚟到粉麵店都會想加碟油菜。「樂園」嘅菜好新鮮,食通菜會食到索索聲🤣4. 炸墨魚卷$36- 我唔肯定「樂園」其他分店有冇炸墨魚卷,或者係咪一樣好味,但係新都城呢間味道絕對有保證!我嚟咁多次食物都保持到水準。我個人認為依個炸墨魚卷係必!吃!外層炸得好香脆,好好食,第二度好少食到。如果你哋嚟食「樂園」,記得要叫炸墨魚卷,一定唔會失望!總括嚟講,「樂園」係我喺將軍澳區最鍾意食嘅粉麵店,你試過就會知🥹

1. 招牌魚蛋河 $38

2. 金錢牛肚河 $41

3. 腐乳通菜 $25

4. 炸墨魚卷$36

• 炸墨魚卷
  • 招牌魚蛋河
  • 金錢牛肚河
2023-07-08 229 views
落單又落錯,樓面送餐送去隔離枱(隔離枱無人),魚蛋魚片鞋颯颯,張枱又污糟都無人清理,講完都唔清潔,由佢!最後生個樓面只係識得企定定傾計,請咁多樓面,真正做嘢得2,3個
2023-06-08
$50 (Tea)
2023-05-22 268 views
Today, I go to Po Lam shopping. Chill Friday! And I do not want to cook, therefore I buy a take away dinner. Haha, lazy me. There is a famous fish ball restaurant that open many branches in Hong Kong. I order Fish Ball Ho Fan. The fish ball is very tasty. The texture is good. I believe it is made with lots of fish. Next time, I need to eat in the restaurant. Hot fish ball ho fan must be tastier.
2023-05-19
2023-04-20 212 views
今日好忙,諗住想食一啲又快又平嘅嘢。結果揀咗呢間樂園。(五香牛腩河)牛腩好重牛肉同埋腩汁味,不過今次俾嘅部位好肥,食到最後食唔落啦!(辣油)啲辣油⋯⋯對於我呢種唔係好食得辣來講係非常!非常!非常之辣!!!(不過食到最後發現好香🤓😍)
今日好忙,諗住想食一啲又快又平嘅嘢。結果揀咗呢間樂園。
2023-03-30
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$39 (Lunch)
  • 牛腩河
2023-04-02 234 views
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜同屋企人係附近搵野食,行過見到有魚蛋河食,見平平地入去試下🍜✅鮮蝦雲吞$36有四粒鮮蝦雲吞,味道鮮甜又大粒🦐選咗河粉配清湯,食得辣真係要加檯面嘅辣椒醬,好香好好味😋推薦大家試下✅金牌牛三寶$62牛三寶係牛腩、金錢肚、牛筋,雖然呢款貴小小,但係超足料🐂牛腩肥瘦均勻,金錢肚好爽口,牛筋好腍😀湯底有牛腩汁味,好香☺️選咗米線都幾爽口✅蠔油生菜+$13生菜真係好新鮮🥬食完想再食😋建議一定要點😙✅熱杏仁霜+$8豆漿賣灑,唯有下次再試下😆選咗杏仁霜,淡淡地唔會太濃味📍樂園魚旦專家 (新都城) (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城三期2樓210號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅鮮蝦雲吞$36

✅金牌牛三寶$62

✅蠔油生菜+$13
生菜真係好新鮮🥬食完想再食😋建議一定要點😙

✅熱杏仁霜+$8
豆漿賣灑,唯有下次再試下😆選咗杏仁霜,淡淡地唔會太濃味

📍樂園魚旦專家 (新都城) (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城三期2樓210號舖
同朋友上堂前去新都城食快飯今次試左呢間魚蛋專家_同朋友叫左2磅麵加飲品1️⃣牛腩拼牛雜河粉推介牛腩 唔會鞋而且好入味,份量又多🤘🤘_2️⃣鳳城水餃拼墨魚丸河粉鳳城水餃🥟大粒又足料👍🏻特別推介墨魚丸唔會太粉,有魚香味👍🏻👍🏻_3️⃣凍檸茶 有4大塊檸檬🍋足料!_4️⃣凍檸樂凍檸樂每次都係首選,無得輸😍_再額外叫左菜心 中意夠林!蠔油係平時正常嗰種🤣🤣🦪總結推介牛腩同墨丸❤️高質!!
同朋友上堂前去新都城食快飯
今次試左呢間魚蛋專家
同朋友叫左2磅麵加飲品
1️⃣牛腩拼牛雜河粉
推介牛腩 唔會鞋
而且好入味,份量又多🤘🤘
2️⃣鳳城水餃拼墨魚丸河粉
鳳城水餃🥟大粒又足料👍🏻
特別推介墨魚丸
唔會太粉,有魚香味👍🏻👍🏻
3️⃣凍檸茶
有4大塊檸檬🍋足料!
4️⃣凍檸樂
凍檸樂每次都係首選,無得輸😍
_
再額外叫左菜心 中意夠林!
蠔油係平時正常嗰種🤣🤣🦪
總結推介牛腩同墨丸❤️高質!!
2023-02-19 167 views
呢日放假同屋企人去寶琳處理文件。由於時間不多,所以就決定黎呢間港式麵店要極速醫飽肚。雖然麵店感覺幾街坊,好似大部分都係熟客,但環境裝修得幾整齊光亮。熱仁霜用熱奶茶杯裝住,能夠保持溫度,甜度同濃度都好適中。凍檸賓無冰檸檬夠多,夠足料,解渴必叫。四寶丸粗麵粗麵味道正常,軟硬度偏硬。不過,食左d丸先,等d麵浸下就岩岩好。丸無怪味,食完無口渴感,應該無咩味精,而且幾彈牙,唔錯。崩沙腩河肉質夠軟淋,份量又不少,個湯重腩汁味,河粉唔太油,有少少米香,加埋個湯一齊食幾惹味。睇完menu到上餐都唔洗5分鐘,效率極高。呢度絕對係快餐以外,另一個極速醫飽肚既好選擇。除左粉麵,仲有飯可叫。原來有幾多分店同零售門巿。

熱仁霜用熱奶茶杯裝住,能夠保持溫度,甜度同濃度都好適中。

凍檸賓無冰檸檬夠多,夠足料,解渴必叫。

四寶丸粗麵

崩沙腩河

除左粉麵,仲有飯可叫。

原來有幾多分店同零售門巿。

2023-02-15 126 views
情人節弄完豐富晚餐過後,今天又要開會遲放工,所以決定今晚不再煮飯,同老公去「回味」一下「從前的味道」 - 幼麵和河粉😆一直聽聞「樂園」的粉面很好吃,但是一直也沒有機會嘗試,故此,今天給你一個機會吧!店內的裝飾不錯,雖然不是是的大排檔感覺,但也很有中國feel。侍應的服務態度亦很好,他們能觀察顧客的需要,當我正想下單的時候他們已經走近,問我想吃什麼,勁!👍一如以往,老公選了牛肚牛腩牛筋湯河,我則選了雲吞併魚餃幼麵。這些都是最能試吓粥粉麵店的水準,決定下次是否encore。😆兩碗麵一到齊,我便替它「變身」- 把2碗麵的餸合併,成為五餸河/麵,正!一試幼麵,嘩!好彈牙,有啲似灣仔某一間老牌的竹升麵店。至於河粉,亦不錯,很滑!最後,不得不提,雲吞的了很足!下次一定要再encore !

最後,不得不提,雲吞的了很足!下次一定要再encore !
2023-02-15
今日無飯食,又廢時自己煮,因為太攰。近排食得太多太豐富,係時候食返啲清清地嘅野中和返下。唸起喺地鐵站一出橋個度有間樂園粉麵店,近近地,幾方便,買完可以快快手返去開餐。樂園有好多間分店,但從來都未試過。平時食粉麵,最常叫嘅都係牛腩河,而呢間樂園叫魚旦專家,好似都應該要試吓佢嘅魚旦先得😛以我同大爺都咁大胃口黎計,我地決定叫一個金牌牛三寶$63,一個樂園四寶丸$53。而家有做下午茶優惠,18:00前加$5就有得配冷熱飲品,好彩今日收工收得早,趕得切😍😍😍😍咁抵梗係加埋野飲喇,加咗個熱檸水同凍奶茶😍😍😍加咗$1將外賣嘅湯同粉/麵分開唔同嘅盒,因為返到屋企仲要沖咗涼先食,廢時浸到啲河粉淋晒。牛三寶包咗牛腩,牛肚同牛根。三樣都好正。牛嘅份量都算多,叠滿咗喺啲麵上邊~😍😍😍個湯底一開睇落都好濃郁。牛肚真係好好食呀😍😍😍😍另外個牛根煮到勁諗又入味😍食完一舊又一舊四寶丸就包括有招牌魚旦🐟頂級墨魚丸🦑黃金片頭🐡新鮮肉丸🐖仲有魚皮餃🥟。真係好,可以一次過試晒咁多款嘅丸,啱晒鍾意試新野嘅我。普遍佢啲丸都做得幾好,好彈牙,尤其個肉丸真係有驚喜😍😍😍打得好彈牙爽口之餘,個味道又調得啱啱好,唔會過濃,真係唔錯👍🏻👍

咁抵梗係加埋野飲喇,加咗個熱檸水同凍奶茶😍😍😍

牛肚真係好好食呀😍😍😍😍

另外個牛根煮到勁諗又入味😍食完一舊又一舊

四寶丸就包括有招牌魚旦🐟頂級墨魚丸🦑黃金片頭🐡新鮮肉丸🐖仲有魚皮餃🥟。真係好,可以一次過試晒咁多款嘅丸,啱晒鍾意試新野嘅我。普遍佢啲丸都做得幾好,好彈牙,尤其個肉丸真係有驚喜😍😍😍打得好彈牙爽口之餘,個味道又調得啱啱好,唔會過濃,真係唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔知佢牛丸係咪都咁正,下次有機會要試。