2021-02-15 1254 views
🧧農曆新年又到啦,熊妹放假無無聊聊,就搵埋𡃁妹去staycation。當然梗係搵間包埋high tea set嘅五星級酒店啦!《 港島香格里拉酒店》竟然會做呢個套餐,仲要好抵,𡃁妹都一致認同。📌Staycation 前就先睹為快,試下個 afternoon tea先。📌酒店大堂位於6樓,樓底好高,天花吊掛住亮晶晶嘅水晶燈,令到成個環境頓時變得雍容華麗✨,大堂雖然唔大,但係坐得好舒服。📌睇吓餐牌先,基本包上五款鹹點五款甜點兩款鬆餅同咖啡或茶,農曆年期間係新年餐單,攞盡新年嘅意頭。🎉📌經典三層架擺放著14件下午茶茶點,簡直琳琅滿目,花多眼亂。👀上層-甜點層新年喎!梗係搞搞新意思。甜點層全部都紅噹噹,以新年為主題,以好多新年嘅賀年食品做為茶點款式,非常特別。香料朱古力慕絲配雜莓果醬(左一)嘩!呢條咁長一碌嘅紅噹噹甜點,熊妹第一眼睇以為係年糕,精靈嘅靚妹一睇就覺得梗係炮仗啦🧨!外層包裹着一層紅色嘅糖漿,朱古力幕絲好濕,味道又唔算好出,口感麻麻哋,仲要偏甜。新春馬卡龍(左上二)紅噹噹嘅馬卡龍係藍莓味,唔係太甜喎,中間仲有藍莓果醬酸酸地,細細地一件,一啖份量啱啱好。合桃碎配雲呢拿忌廉(左上三)一塊

Afternoon  Tea  Set
上層
上層-甜點層

香料朱古力慕絲配雜莓果醬(左一)

新春馬卡龍(左上二)

合桃碎配雲呢拿忌廉(左上三)
一塊印有牛仔樣嘅白朱古力牌,畫工好精緻。

雲呢拿忌廉,牛奶味好香濃,質感唔會好濕,啖啖cream口感唔錯。

桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲(左下二)
桂花味、柑橘味、伯爵茶味、黃金糕全部都食唔到,可能因為太多味道夾埋一齊,所以味道有啲奇怪,慕絲口感一樣咁濕,得個甜字,慕絲就真係唔係幾好食。

白朱古力芝麻芝士蛋糕(左下三)
芝士蛋糕口感幾好味喎!蛋糕質感好厚實,仲有幾粒藍莓陪襯,淡淡嘅芝士味仲有藍莓嘅清新,味道非常夾。

中層
中層-鬆餅層
正呀!又有四件鬆餅喇!經典牛油味同提子乾味,一貫地熊妹都會食晒提子口味,因為有提子乾加多重口感同味道,牛油鬆餅好鬆化,就算放涼了,淡淡嘅牛油味都係口腔徘徊着,質感仲保持住鬆軟,果然係《香格里拉》,出品果然非同凡響!

醬料方面,比較特別嘅係除咗一般選用嘅士多啤梨果醬同埋Clotted cream之外,仲有柑橘果醬,可能係襯返新春Menu,味道都幾清新喎!唔係嗰啲好難入口嘅橙橘味,都可以試吓!

下層
下層-鹹點層
每人五款鹹點,的的式式擺喺碟上面,細細地一件放入口又唔會太過飽肚。望落去,用上嘅材料都好似唔惹少。

珍珠鵝肝醬(左上一)
又係熊妹最怕嘅鵝肝醬啦!但今次細細粒嘅珍珠形式呈上,而唔係一Pat嘅鵝肝醬,可以試吓嘅!

好味喎!鵝肝醬味唔算太濃,冇熊妹最怕嘅內臟味,再配合埋側面嘅牛油撻皮食,脆脆地幾夾,唔錯!

煙三文魚配蟹肉及鱒魚籽(左上二)
煙三文魚同蟹肉嘅配搭一定冇得彈啦!上面仲有幾粒大大粒嘅魚子咬落去噗噗聲咁標晒啲汁出嚟,非常貴氣嘅食材。

香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包(左下一)
乳豬脆皮放涼左就唔算太趣啦!入邊嘅乳豬肉有驚喜喎!揸埋甜醬喎!紅菜頭法包係上下色姐,味道就冇乜。紅噹噹一件,真係啱晒新春嘅主題。

鮑魚酥盒配自家製XO醬(左下二)
鮑魚切粒,放喺牛油酥盒入邊。鮑魚粒口感都幾彈牙,XO醬又唔係好食得出,不過份量真係好少,想食多啖都冇。

有機蛋沙律配青瓜三文治(中)
軟綿綿嘅白麵包中間夾雜着碎蛋沙律同青瓜絲,就係好典型嘅蛋沙律青瓜三文治🥪。
伯爵茶
超級驚喜嘅係竟然用上茶葉而唔係一般酒店用上嘅茶包!真係好驚喜
!因為熊妹成日覺得用茶葉先會泡出真茶嘅味道🍵!非常窩心地仲有埋隔茶渣篩,呢套茶具真係好多地方都買少見少啦!值得一讚!

用熱水泡出嚟嘅伯爵茶真係好濃味,熊妹都不禁加了幾轉水。

📌好快地,伴隨着大堂優美的西洋樂隊表演🎻,演奏出各種中西合璧的新年歌曲🎵🎶,令到成個大堂都洋溢着新年的氣氛。
📌就咁樣享受了兩個鐘嘅下午茶時光,臨走前記得圍住門口擺放嘅桃花樹走兩轉,行一行新春桃花運。🌸
📌熊妹拜個早年先,祝大家牛年快樂,心想事成!㊗️
2021-02-06
Afternoon  Tea  Set
中層
下層
伯爵茶
來到聖誕月,不少酒店都推出節日相關的Afternoon Tea Set位於金鐘的香格里拉也是其中之一 話說很喜歡這裡的環境和氣氛,周圍都有聖誕裝飾!還有一棵很大的聖誕樹而且在享用Tea Set 時還有樂隊現場奏樂,聽了不少迪士尼的歌呢Festive Afternoon Tea ($588 / For Two)每人可選一杯咖啡或茶~咖啡的奶是分開上,不加糖的話會有少許苦茶的話可以飲完後再加熱水。鹹點有五款~雖然貌相一點也不聖誕,但有用上聖誕中常見的食材像是 - 烚聖誕火雞配鵝肝凍及紅莓果凍,四層都有不一樣的口感,是麵包部份乾了點風乾火腿配無惹果紅菜頭法式麵包 也是相同的情況時令櫻桃蘿蔔配牛油果迷你撻 - 脆甜的蘿蔔加上creamy的牛油果,一小口不會很膩另外還有蒔蘿醃三文魚配醃製蛋 & 龍蝦卷配檸檬及香蔥個人喜歡龍蝦卷那個,吃落清新且龍蝦肉幾彈牙喔! 中層放的是 原味及合桃英式鬆餅,每款口味各兩個!配忌廉和果醬來吃。話說這也太大個了吧?吃完一個已經半飽 ... 值得一提的是,有提供三隻匙勺來搽果醬和忌廉~平時吃開的酒店都要混來用!鬆餅外層有少許脆身,內裡的濕潤度剛剛好~不會很乾的。甜點方
位於金鐘的香格里拉也是其中之一

茶的話可以飲完後再加熱水。
Festive Afternoon Tea (For Two)

鹹點有五款~雖然貌相一點也不聖誕,但有用上聖誕中常見的食材
像是 - 烚聖誕火雞配鵝肝凍及紅莓果凍
四層都有不一樣的口感,是麵包部份乾了點
風乾火腿配無惹果紅菜頭法式麵包 也是相同的情況

另外還有蒔蘿醃三文魚配醃製蛋 & 龍蝦卷配檸檬及香蔥
個人喜歡龍蝦卷那個,吃落清新且龍蝦肉幾彈牙喔!

中層放的是 原味及合桃英式鬆餅,每款口味各兩個!
鬆餅外層有少許脆身,內裡的濕潤度剛剛好~不會很乾的。

甜點方面,每款看起來都很有聖誕感!但整體都很甜
要說最不甜的就是 - 黑加侖子紫羅蘭蛋白杏仁餅,因為中間那醬是頗酸的喔
然後 柑橘朱古力撻紅森林蛋卷朱古力聖誕樹 都甜到非喝水不可
稍微好一點的大概是 - 聖誕芝士蛋糕配椰絲柚子
Other Info. : 樓底很高,桌子與桌子之間也不算很近~整體感覺頗舒服 除了Tea Set,這裡也有提供其他輕食之類
2020-12-21
$323.4 (Tea)
2021-04-06 0 views
本來我冇好期待食呢一個T set但係食完之後又覺得幾驚喜喎因為比我想像之中質素好 我只係覺得士多啤梨味嗰舊甜品好難食星期六日同公眾假期afternoon tea 係由2:00開始我大約1:45去到由於早到嘅關係所以佢幫我掉喺窗口位坐❤️❤️558$/2 咖啡同茶都係有指定嘅俾你揀有分中式茶同埋西式茶,70$以下就可以任揀咖啡就係$80樓下如果揀其他就要另外加錢我嗌左一個阿拉伯之夜嘅西式茶佢係果味比較重首先講咗鹹點先鹹點其實冇一樣野吾好食但係佢全部都係以麵包為主咁我個人覺得最好食就係鵝肝多士鵝肝嘅味好濃烈而且加埋薄多士同埋一粒合桃香口個口感好豐富scone 嘅外皮好脆入面就係比較濕潤嘅感覺有兩款jam 第一種係橙味;第二種係士多啤梨兩款jam都係有果肉喺入面個人比較喜歡士多啤梨嗰款甜品方面最喜歡就係開心果脆脆開心果嘅味好出而且加埋crispy甜到啱啱好第二鍾意就係咖啡朱古力撻佢嘅撻皮係比較鬆散,唔知係咪因為我最尾先食佢佢已經係室溫擺咗好耐嘅關係所以有啲溶咗,唔夠實柚子嗰舊嘅甜品其實幾好食因為佢酸味味好解膩而且入面真係有柚子嘅果肉好清新個舊士多啤梨就真係令我超級失望佢本身粉紅色已經冇咩期待但係
本來我冇好期待食呢一個T set

開心果嘅味好出
而且加埋crispy
甜到啱啱好

第二鍾意就係咖啡朱古力撻
佢嘅撻皮係比較鬆散,唔知係咪因為我最尾先食佢
佢已經係室溫擺咗好耐嘅關係
所以有啲溶咗,唔夠實
柚子嗰舊嘅甜品其實幾好食

入面似紅豆嘅嘢
跟住面頭又有啲藥水嘅味道
好奇怪
2021-04-05 0 views
復活節係 Island Shangrila 嘅 Lobby Lounge 食下午茶,不但可以relax 下,又有 live music 享受下午茶有三層架,仲跟一杯茶/咖啡,可以揀中式或英式茶。Scones 有朱古力味及原味,雖然普通一點,但勝在有3款果醬選擇,有朱古力榛子醬🌰、士多啤梨果醬🍓同杏肉果醬🍊,入面仲有新鮮果肉😍,其他甜品都好精緻,整體唔錯Easter Afternoon Tea Set🥳🌸龍蝦卷配忌廉芝士Wheat bread roll with lobster and cream cheese🌸鵝肝配乾果多士Foie gras with dried fruits on Melba toast🌸鵪鶉蛋配辣根蛋黃醬Pickled quail egg with horseradish and mayonnaise 🌸煙三文魚🐟配紅菜頭三文治Smoked salmon with beetroot sandwich 🌸芥末牛腰肉四榖包Strip loin with Pommery mustard on four-grain bread🌸十字包/英式鬆餅配果醬Hot cross b

Easter Afternoon Tea Set🥳
🌸龍蝦卷配忌廉芝士
🌸鵝肝配乾果多士
🌸鵪鶉蛋配辣根蛋黃醬
🌸煙三文魚🐟配紅菜頭三文治
🌸芥末牛腰肉四榖包
🌸十字包/英式鬆餅配果醬
Hot cross bun / Cacao Infused scones / Plain scones
🌸咖啡朱古力鳥巢
Coffee chocolate bird's nest
🌸開心果及櫻桃脆
Pistachio and Cherry punch
🌸復活節甘筍蛋糕
Easter carrot cake
🌸青蘋果柚子乳果醬
Green apple yuzu curd

Waiter / Waitress 佢哋好細心,有通知我哋HSBC credit card 有 discount,而且見我哋果醬差不多食完,都主動幫我哋添加🥰
2021-03-04 310 views
今次同朋友黎香港香格里拉酒店staycation,有幸試到依個新春tea set,takeaway上番房食。分左五種甜點五種咸點,我地跟menu第一樣講起:珍珠鵝肝醬鵝肝醬味道,一入口唔會食到,要慢慢先出黎,有少少咸點還咸點,鵝肝醬還鵝肝醬既感覺,少少失望鮑魚酥盒配自家製XO醬非常香口酥脆,同鮑魚粒好夾,層次分明煙三文魚配蟹肉鱒魚籽食落去濃濃既煙三文魚味,配合蟹肉同鱒魚籽帶出鮮味香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包乳豬脆香味配法式軟包帶出層次感,個人覺得最好味既咸點有機蛋沙津三文治冇咩特別,面包有少少乾身SCONE係原味同提子味,配左忌廉及果醬(strawberry同bitter orange),非常好味之後講埋甜點,甜點既造型更加有心思,充滿新年喜慶既感覺新春馬卡龍冇咩特別,馬卡龍式甜味桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲造型十分,比起其他甜點味道清香d白朱古力芝麻芝士蛋糕芝士香味濃郁,味道唔錯香料朱古力慕絲配雜莓果醬好濕,甜到食唔到朱古力味合桃碎配雲呢拿忌廉頂上牛牛花紋變好精緻,有合桃碎更加有層次,個人覺得最好食既甜點總體黎講中意咸點多過甜點,食完有意猶未盡既感覺,而甜點味道太甜,好彩佢份量唔大
分左五種甜點五種咸點,我地跟menu第一樣講起:
珍珠鵝肝醬
鮑魚酥盒配自家製XO醬
非常香口酥脆,同鮑魚粒好夾,層次分明
煙三文魚配蟹肉鱒魚籽
食落去濃濃既煙三文魚味,配合蟹肉同鱒魚籽帶出鮮味
香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包
乳豬脆香味配法式軟包帶出層次感,個人覺得最好味既咸點
有機蛋沙津三文治
冇咩特別,面包有少少乾身
之後講埋甜點,甜點既造型更加有心思,充滿新年喜慶既感覺
新春馬卡龍
冇咩特別,馬卡龍式甜味
桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲
造型十分,比起其他甜點味道清香d
白朱古力芝麻芝士蛋糕
芝士香味濃郁,味道唔錯
香料朱古力慕絲配雜莓果醬
好濕,甜到食唔到朱古力味
合桃碎配雲呢拿忌廉

總體黎講中意咸點多過甜點,食完有意猶未盡既感覺,而甜點味道太甜,好彩佢份量唔大同造型精緻。想體驗下五星級Tea set既話係值得試下。

2021-02-27
5 Minutes (TakeAway)
2021-02-17 346 views
Staycation 個plan包左tea set,所以我們就訂左第一輪時間,下午兩點至四點個tea set真係好睇唔好食😂個set有兩款,一個新春款,一個情人節款,因應酒店決定咁我們兩點就落左去,幸好唔係好多人, 而且枱與枱之間距離都好寬敞個環境好elegant,而且還有樂隊欣賞首先講下個menu先,最低層咸點,中間鬆餅,最高就係甜品紅菜頭玫瑰花蟹肉凍批配鱒魚子醬黑毛豬風乾火腿配橄欖魚子醬蛋沙律配西洋菜三文治鴨肝醬配士多啤梨乾法式軟包4款咸點都👌, 唔可以話超好食,但可以接受鬆餅,唔夠鬆軟士多啤梨罌栗花拱形蛋糕櫻花朱古力撻紅桑子黑朱古力蛋糕玫瑰莓果蛋白杏仁餅最難食就係個櫻花朱古力撻同玫瑰莓果蛋白杏仁餅,因為實在太甜,食得甜都感覺超級甜唔知係咪情人節士sweet 士sweet😂,甜到呢😅包左兩杯茶,這就唔介紹喇如果叫我比錢食D個tea一定唔會囉,一無咩特別,無噱頭,不過宅渡假包左,無計啦所以都無食晒,頂唔順走左😂雖然有點浪費,但真係入唔到口

個tea set真係好睇唔好食😂

個set有兩款,一個新春款,一個情人節款,因應酒店決定

個環境好elegant,而且還有樂隊欣賞

首先講下個menu先,最低層咸點,中間鬆餅,最高就係甜品

紅菜頭玫瑰花

士多啤梨罌栗花拱形蛋糕
櫻花朱古力撻
紅桑子黑朱古力蛋糕
玫瑰莓果蛋白杏仁餅

唔知係咪情人節士sweet 士sweet😂,甜到呢😅

包左兩杯茶,這就唔介紹喇

所以都無食晒,頂唔順走左😂
雖然有點浪費,但真係入唔到口
2020-11-09 1934 views
去香格里拉比較麻煩,不像Conrad方便直接從Pacific place 有電梯直達。服務-電話訂位有禮貌-雖然沒有企定一個人在門口,但帶位反應快-其中一個女的waitress不太友善,其實女waitress的服裝給人感覺就是太嚴肅環境舒服,有兩人現場表演,但聽得出他們不開心。上來的擺切就是普通的三層架,但每件餅上面都有不同的花陪襯,味道很不錯。所以味道,環境,服務都比旁邊的Conrad 好很多。三文治基本都麵包邊有點硬,-雞蛋香蔥 - 雞蛋很有蛋味,但沒有蔥味-青瓜香草 -青瓜很新鮮-煙三文魚 -有煙燻味-烤牛肉 -有牛肉味,牛肉也不乾鬆餅兩種都保持是暖的,餅是鬆的。-原味 -很有牛油味-提子 -這個比較失色,提子不夠也沒有提子味千層焦糖酥- 有一點不夠酥脆。焦糖牛奶朱古力- 軟硬焦糖都做得很好檸檬撻-撻皮有一點變軟,檸檬很香,但可能有人會覺得酸阿拉伯之夜茶- 第一次試,很香茶味,建議不要加奶瑪琪雅朵咖啡-比較苦,可能個人不喜歡。
去香格里拉比較麻煩,不像Conrad方便
直接從Pacific place 有電梯直達。

-電話訂位有禮貌
-雖然沒有企定一個人在門口,但帶位反應快

環境舒服,有兩人現場表演,但聽得出他們不開心。

所以味道,環境,服務都比旁邊的Conrad 好很多。

三文治基本都麵包邊有點硬,
-雞蛋香蔥
- 雞蛋很有蛋味,但沒有蔥味
-青瓜香草
-青瓜很新鮮
-煙三文魚
-有煙燻味
-烤牛肉
-有牛肉味,牛肉也不乾

鬆餅兩種都保持是暖的,餅是鬆的。
-原味
-很有牛油味
-提子
-這個比較失色,提子不夠也沒有提子味

千層焦糖酥
- 有一點不夠酥脆。
焦糖牛奶朱古力
- 軟硬焦糖都做得很好
檸檬撻
-撻皮有一點變軟,檸檬很香,但可能有人會覺得酸

阿拉伯之夜茶
- 第一次試,很香茶味,建議不要加奶

瑪琪雅朵咖啡
-比較苦,可能個人不喜歡。

tea set
瑪琪雅朵咖啡
2020-11-09
tea set
2020-10-22 1184 views
坐低左成15 分鐘都無人理我地Tea menu 無驚喜 都係d 普通茶tea set 黎到呆左... 鹹點完全無誠意 普通到不能再普通甜點更係難食+賣相差!好難想像係一間5*級酒店嘅high tea極度失望
坐低左成15 分鐘都無人理我地
Tea menu 無驚喜 都係d 普通茶
甜點更係難食+賣相差!

好難想像係一間5*級酒店嘅high tea

極度失望
2020-10-02 1266 views
其實今日我係嚟換月餅,途經酒店大堂比她們表演吸引我了,這裡環境優雅舒服我們就坐下來享受一個下午茶吧!🤣這裡的鹹點比甜點出色,甜的可真太膩太甜了有很大改善空間。😅鹹點我最喜歡烚蝦碗豆泥迷你撻,雖然是迷你倒很爽甜有蝦味,另一款是烤牛肉蛋黃醬配水芹及煙三文魚麵包。😋☕️咖啡是我享受生活中其中最重要一項,每日都不可或缺,這裡的咖啡豆香濃富回甘味感覺妙極。🤩
這裡的鹹點比甜點出色,甜的可真太膩太甜了有很大改善空間。😅
2020-09-27
2020-08-23 2248 views
久未有出去食,偶爾食返個afternoon tea。港島香格里拉Lobby lounge的afternoon tea不定期會轉換主題,而家係「夏日下午茶」,其實個名好空泛,唔係太聯想到即係有乜嘢。For 2 $558,匯豐信用卡有85折,下午茶分兩個時段,14:00-16:00、16:00-18:00。環境方面唔算好大,但枱與枱之間有充足空間,加上樓底極高,所以一點都唔局促。現場有演奏,如果想靜靜地傾下偈,可以要求坐遠少少。3層下午茶層架由下而上係鹹點、scone同甜點,分量剛剛好,唔會唔飽,又唔會太飽。鹹點不過不失,以三文治居多,係鴨肝凍麵包同烚蝦豌豆泥迷你撻比較好食。我最期待的scone唔會好乾,但香味始終不及以scone馳名的四季酒店,而且提子scone只係得面頭兩粒提子,裡面完全冇嘅。士多啤梨果醬係來貨,唔太甜但香味亦唔夠,clotted cream就唔夠綿滑。甜點方面,賣相都普普通通,但反而有少少驚喜,全部唔會甜到甩牙,多吃都唔會滯,最好食竟然係最旁邊唔起眼的檸檬紅桑子手指餅。餐茶可以選中或西茶,或者咖啡,選擇都唔少,我選的ice caramel latte出奇地幾好飲。觀乎
觀乎當日的14:00場頗滿座,都衷心希望疫情快過,食肆可以恢復平時的模樣。
2020-07-16 1429 views
港b胖胖今次去到Island Shangri-La The Lobby Lounge參加靚ee為自己同媽媽搞嘅生日會今次都只係叫咗一個Tea Set另外a la carte menu就order咗AvocadoToastie & The Lobby Lounge Club Sandwich with French Fries個Tea set比想像中好食Scones有plain / raisins因為鍾意食香口野嘅關係 我覺得佢個外層bake到脆脆地嘅口感好好入面就好鬆軟 又唔太乾身 配埋個clotted cream/jam係幾好食另外咸點嘅 烚蝦豌豆泥迷你撻 個撻皮無因為擺得耐而淋咗烤牛肉配蛋黃醬及水芹都有驚喜 本身唔太好蛋黃醬但食落覺得D味道好夾 幾好味其他都係D sourdough同focaccia 味道不錯但無咩大驚喜頂層甜點個朱古力熱情果撻好食朱古力好rich又唔太甜但蘋果雲呢拿puff都係淋淋地 可能到我食嘅時候已經放耐咗個酸櫻桃卷個顏色幾出 食落酸酸地 幾得意其他甜點都係一貫水準 幾好味我杯Capuccino 就算request咗soy milk都唔會太淡 不過口感當然比w

今次都只係叫咗一個Tea Set

朱古力好rich又唔太甜

但蘋果雲呢拿puff都係淋淋地 可能到我食嘅時候已經放耐咗
個酸櫻桃卷個顏色幾出 食落酸酸地 幾得意

其他甜點都係一貫水準 幾好味

我杯Capuccino 就算request咗soy milk都唔會太淡 不過口感當然比whole milk爭少少
但都好飲 我仲想order多1杯

A la carte個Avocado Toastie都算足料
D 牛油果醬好多, 個toast又夠脆 岩晒我呢D脆脆控
好彩幾個人share 一個人食晒都幾溜

至於個The Lobby Lounge Club Sandwich反而無咩驚喜
就係一般嘅Club Sandwich 普通到我都唔記得影相

每次去Island Shangri-La 都好喜歡佢嘅環境同service
雖然無海景 但空間好闊落 坐得好舒服
沒有胖胖嘅時候仲要好寧靜
又有live band
帶埋胖胖黎之後更發覺呢度D Service好

D Staff幫手搬pram, 清潔high chair, 影10萬張相為咗capture胖胖望鏡頭個樣

We will be back!
2020-06-28
Celebration
Birthday
2020-07-07 918 views
今日去咗港島香格里拉, 港島香格里拉都食了幾次, 疫情後不太緊張, 又可以食到自己夾嘅食物 , 今晚6月28號一家就book咗去食, 因為未有疫情之前食咗多次 好好味。 今晚質數就欠了少少 , 鉄板煎龍蝦見到就好好味, 就即取了兩款不同炮製龍蝦 一隻是芝士龍蝦 另一隻 唔記得咗 , 但兩款龍蝦 肉質麻麻 不太好味 , 燉湯就麻麻 , 最後不想講得太多, 今次只係最喜歡食馬拉糕 同 沙律蔬菜泰式 , 我網上訂位時寫了慶祝 , 網上回覆都有寫明慶祝是什麼 , 當日食完之後, 沒有員工提及過 。希望酒店日後留意下啦
希望酒店日後留意下啦

自助餐,
2020-06-28
Celebration
Anniversary
  • 馬拉榚
2020-05-13 1245 views
Came here to try the kumquat afternoon tea set, but was disappointed to find they had just changed to a new Thai afternoon tea set.Maybe it was because I had wanted a traditional British afternoon tea, but I found the set somewhat disappointing. 😔I mean there was nothing bad but there was just nothing special about it and for the price it costs I would have expected more lavish foods instead of just the average fish cakes!The desserts were quite sweet, best was the mango sticky rice 😋The environ

Mango  sticky  rice

The environment was chill with live music 👍 but had to remind the waitresses to refill our cups of water quite a few times.

All in all, I wouldn’t come here if I wanted Thai food. 😆
2020-05-05
Tea
Mango  sticky  rice
2020-04-29 1199 views
同同事傾嘢,本來打算去cafe too舒舒服服慢慢坐慢慢傾,點知嚟到先發現因疫情無開於是轉戰lobby lounge,店員一身旗袍制服以為係中餐,但原來係fusion菜,中泰西日乜都有。以甘荀、薑、紅菜頭同蘋果打成嘅果汁。無添加多餘糖,可以品嘗到甘荀本身嘅清甜,邊飲邊咬到粒粒薑片,口感up uplobby無廚房,落餐後要等製作完成再送到呢層,需時頗耐,至少20分鐘份量不多,生菜偏少;燒牛肉厚身大片,略帶粉紅,火候恰好,肉質有勁道,牙力麻麻嘅應該會覺得略韌汁料醋味突出,酸味同紫洋蔥令沙律更清新開胃。

Detox
以甘荀、薑、紅菜頭同蘋果打成嘅果汁。

泰式燒牛肉沙律

份量不多,生菜偏少;

汁料醋味突出,酸味同紫洋蔥令沙律更清新開胃。
2020-04-29
$250 (Lunch)
Detox
2020-02-04 3121 views
位於金鐘港島香格里拉酒店的Lobby Lounge,是一間推供英式下午茶的咖啡廳。餐廳在酒店的大堂旁邊,地方寬敞,環境開揚,感覺舒適自在,適合與閏密和親友談天說地,悠哉悠哉,渡過美好的下午。適逢新年,客人更可邊欣賞桃花,邊觀看舞獅用餐。而且每隔一段時間,便有樂隊演奏樂曲,甚有氣氛哦。這天光顧,有兩個主題的英式下午茶,分别是: 冬日下午茶和柑橘下午茶。由於對柑橘不太感興趣,所以選擇另一款吧!冬日下午茶 $308/位  $528/2位供應時間: 星期一至五 下午3至6時                      星期六日 下午2至6時包括: 五款鹹食,五款甜食和英式鬆餅。鹹食包括: 黑松露雞肉法式麵包丶烚蝦紅菜頭丶煙鴨胸配杧果開心果丶煙三文魚配橄欖油珍珠菠菜麵包丶迷你牛面頰卷。麵包賣相不俗,每種造形丶包款丶味道勻不同,以煙鴨胸的味道最濃,以煙三文魚最鮮美,建議熱食更佳。甜品包括: 蘋果雲呢拿球丶開心果配紅桑子果凍丶榛子脆餅配牛奶朱古力忌廉丶士多啤利達丶焦糖萢芙。作為甜品控,看到色彩繽紛的小蛋糕,真令人開心呀。非常可愛的蘋果球,雲尼拿味很重,夾雜爽脆蘋果粒,很不錯唷。開心果慕斯幼滑濃味,配紅

冬日下午茶 $308/位  $528/2位

供應時間: 星期一至五 下午3至6時
                      星期六日 下午2至6時

包括: 五款鹹食,五款甜食和英式鬆餅。

鹹食

甜品

作為甜品控,看到色彩繽紛的小蛋糕,真令人開心呀。非常可愛的蘋果球,雲尼拿味很重,夾雜爽脆蘋果粒,很不錯唷。開心果慕斯幼滑濃味,配紅桑子減膩。當中最推薦的是 榛子脆餅,層層香脆鬆化,整件入口,更有金沙的感覺哦。

原味和提子英式鬆餅
配忌廉丶果醬。
鬆餅的牛油香適中,不會過濃過淡,紮實口感,但不會過硬過實,若果醬是自家製就更好了。
2020-01-26
$400 (Tea)