2015-11-26 548 views
難得經過元朗打波 朋友話想食點心, 話上網見到呢間老點唔錯 , 而我知旺角係總店食過唔錯 於是入去試下呢間分店入面一個長方形既area以木枱櫈為主 大慨6,7 張枱, 地方整齊企理 可能因為我地3 點幾到, 所以地方比較多。 野食方面全部都幾有創意 全部都係一d 傳統既食物加少少創意 我地十分肚餓 點左清酒雲吞雞, 好香既清酒湯底 配以類似綿花雞既滑雞 再加兩幾粒充滿蝦同豬肉既滑皮雲吞 好味冰梅豬手缽仔飯 缽仔飯好香 飯粒比較煙un, 所以僅記要熱食 冰梅汁酸酸甜甜好開胃 豬手比較彈牙 少脂肪多骨膠原 幾特別鮮上肉響玲腸 將香滑既豬肉肥脆皮既響玲包住出面再加一層蒸過既薄皮既脆粉 外面軟 中間脆 入面滑 都係工夫菜黎。 值得點咸香黑魚子小燒賣 兩粒大大既鮮賣係一個木器皿入面 燒賣啖啖肉 蝦肉較大 上面有黑魚子令口感增加 冬筍普通鮮蝦餃 兩粒大蝦餃入面有兩隻大蝦夠新鮮 咬落有少少碎既筍增加口感 都唔錯 就好似粒新鮮餃蝦大版本甘吾係老點小漢堡 呢個推介 一口漢煲既大細 入面有d washabi味既沙律醬, 入面放左生菜 同咪 一塊煎過既蝦餅 十分脆身 入面既蝦肉夠彈牙 yummy高湯魚翅灌湯
高湯魚翅灌湯餃 湯餃 浸住既湯夠甜 入面都好多素翅 同豬肉同蝦, 湯底仲有少少類似燕摩 增加口感 食落去都幾補
芝士炸蝦丸 出面炸得比較厚身但十分彈牙 蝦肉好多 最入面既芝士半流心 而且芝士味十分濃 好味
最後點左 可愛4色小甜點
有4 個細細地既碗 入面有朱古力mose, 芒果布甸, 石榴布甸 同咪焦糖鄧蛋。全部都唔錯 最好味係芒果布甸 十分新鮮 正!
整體黎講 食物十分有創意而且價錢唔貴 值得再試
2015-11-25
2015-11-25 438 views
最近吃得太多西餐,忽然好想吃中式點心,想起朋友提過佢屋企附近有間新式點心店好正,今日剛好去元朗探佢,一於搵佢食番餐先。內裡裝修頗懷舊,配合店名“老點點心”。座位跟一般米線店相似,但座椅則用上梳化椅,較舒適自在!點菜紙上點心種類尚算豐富,價錢亦較酒樓便宜。佢地賣點係“創新經典”,所以傳統點心除點了飲茶必食的蝦餃外,其他全是新式點心…“冬筍普通鮮蝦餃”~ $18/2件通常想知一間食店的點心水準,第一樣要食就是蝦餃,它是一個指標。這個普通蝦餃其實並不普通,皮薄蝦肉爽彈鮮美,加上細碎的冬筍粒,口感豐富,較一般酒樓更出色,終於要再點多兩籠先夠喉。食完這蝦餃對其他點心更有期望!“吾係老點小漢堡”~ $22/2件賣相可愛的一口漢堡,餡料有一小件炸雞瑰加些沙律菜,真的有食漢堡包的感覺, 口感滿足。“安格斯牛肉腸”~ $28/6件安格斯牛肉果然牛味十足,腸粉香軟鮮嫩,嗜牛的朋友一定要試。“愛心白汁芝士磨菇雞批”~ $24/3件這亦是不容錯過的點心,小小雞批卻用料豐富,芝士酥香幼滑, 配合缓缓流出的白汁,確實令人回味,由於份量細小,吃完也沒有膩滯感!“戚風班蘭馬孻糕”~ $18綠綠的顏色已勁吸引,入口軟綿

“冬筍普通鮮蝦餃”~ $18/2件

“吾係老點小漢堡”~ $22/2件
小漢堡

“安格斯牛肉腸”~ $28/6件
安格斯牛肉腸
安格斯牛肉果然牛味十足,腸粉香軟鮮嫩,嗜牛的朋友一定要試。

“愛心白汁芝士磨菇雞批”~ $24/3件
白汁芝士磨菇雞批

“戚風班蘭馬孻糕”~ $18
班蘭馬孻糕
綠綠的顏色已勁吸引,入口軟綿綿,甜度適中,稍嫌上枱時不夠熱呼呼!

兩個人吃了這麼多點心,埋單都是$160有找, 平過酒樓, 確實抵食!
2015-11-19
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
小漢堡
安格斯牛肉腸
白汁芝士磨菇雞批
2015-11-25 417 views
點心癮發作,幸好依家開了很多點心店,滿足我地依d點心怪係晚飯時段都可以食到點心。最後要多個四款甜品,份量細細,賣外得意,滿足晒貪心既胃口,個人最鐘意是法式焦糖蛋,外層既焦糖香脆帶有小小燒焦味,配上綿滑既燉蛋,非常好味!平靚正點心,絕對無被老點!
2015-11-11
2015-11-21 357 views
上次不成功,今次終於吃到了。入內原來多座位,但較擠迫,二人座可能位置很少。不少點心以長條形碟子呈上,剛好將小桌放滿。斑蘭馬拉糕,淡淡斑蘭味,馬拉糕不太鬆化,但本人向來不愛吃這種糕類物品。沒調較過的相片,將此斑蘭馬拉糕的原有綠色呈現,看來難以相信完全沒添加物。懷舊煎堆,中間的餡料挺特別,有點豆沙,中間有粒像麥提莎的甜物,餡料略嫌太少。小型漢堡,底面兩塊包夾著炸蝦一小隻,再加入大量芥末醬(但菜單好像沒註明)。本人認為味道不錯,蝦夠大,醬剛好夠塗滿漢堡,亦不太嗆。灌湯餃,上次叫可能數年前。一大隻餃,皮不太厚,輕撥已破,兩隻蝦及思疑帶子隨即流出。湯面有點翅(碗仔翅那種),加入濃味雞精湯,剛好這兒較冷,可暖和一下。冰梅豬手蒸飯,飯有點兒硬,幸好不算是硬得像硬殻,伴點甜豉油味道還不錯。豬手酸酸甜甜般,惜未刮清豬皮毛,怎能下嚥?去除面頭有毛地方,豬手還不太肥,不錯。冷氣極冷,點心放一會兒便涼了,馬拉糕吹一會便乾硬化。其實這兒茶不是熱到一百度,點心又沒太熱燙,冷氣不用開得那麼猛。

老點點心

呈現,看來難以相信完全沒添加物。

,亦不太嗆。

老點點心

。豬手酸酸甜甜般,惜未刮清豬皮毛,怎能下嚥
?去除面頭有毛地方,豬手還不太肥,不錯。

2015-11-19 588 views
媽媽突然話想試上次元朗那間點心鋪,今次再黎增添了很多新菜式而且亦都很美味,定期有新菜式為食客帶來不小新鮮感,值得一讚,媽媽今次再試仍然有讚無彈,絕對無被人老點。先黎一盎燉湯,今日星期三是日燉湯是木瓜雞腳燉唐排$42燉湯好真材實料,有不小木瓜和雞腳,份量多得滿載燉盅,底下亦塞滿瘦肉等湯料,湯鮮甜無味精,好滋潤,但略嫌油多了小小。吾係老點小漢堡$22中間是蝦餅配上芥末沙律醬好惹味咸香黑魚子蒸燒賣(兩件$18)大大粒,口感爽滑,黑魚子增添不小咸香。冬筍鮮蝦餃(兩件$18)裡面是啖啖彈牙的蝦肉,十分足料,還有筍粒增添不小口感!冰梅炆豬手$18醬汁酸酸甜甜,有點兒似咕嚕肉那此醬汁,但改為用冰梅,更清甜和消除豬手的油膩感,豬手炆到好稔身,外皮仍保持彈牙!這是媽媽至愛。懷舊糯米雞$22份量都頗大,這是真正糯米雞,餡料豐富,全是雞肉,足料過出面食到那些,糯米充滿荷葉香,口感覺唔會太黏口。臘腸蘿蔔糕$18煎到外層好香脆,但太多油,蘿蔔糕好香臘肉味,一啖咬下仍見到粒粒蘿蔔,口感一流!七味虎皮尖椒$22虎皮椒煎到好香脆,但略嫌油膩,面層灑上七味粉,好惹味,裡面既魚肉爽滑彈牙。復刻紅棗糕$16口感彈牙,一層層
先黎一盎燉湯,今日星期三是日燉湯是木瓜雞腳燉唐排$42

中間是蝦餅配上芥末沙律醬好惹味
咸香黑魚子蒸燒賣
咸香黑魚子蒸燒賣(兩件$18)
大大粒,口感爽滑,黑魚子增添不小咸香。
冬筍鮮蝦餃
冬筍鮮蝦餃(兩件$18)
裡面是啖啖彈牙的蝦肉,十分足料,還有筍粒增添不小口感!
冰梅炆豬手
臘腸蘿蔔糕$18
七味虎皮尖椒$22
復刻紅棗糕
復刻紅棗糕$16
口感彈牙,一層層的,有淡淡的紅棗味,最適合女仔食,夠滋潤又唔太甜。

Other Info. : 這裡的點心真心比出面既酒樓做得出色,又足料,食材又新鮮,最啱我們這類點心怪,可以隨時食到美味的點心。
冰梅炆豬手
懷舊糯米雞
復刻紅棗糕
2015-10-22 517 views
吾係老點小漢堡$22 (兩個)迷你漢堡兩件,用牙籤插固定,中間是炸蝦餅,蝦餅彈牙,配上日式 Wasabi 味沙律醬,加上爽口沙律菜,很滋味。鮮上肉響玲腸$24 (6件)以腐皮包著豬上肉和蝦膠炸熟,再以蒸腸包裹,淋上甜鼓油,蒸腸粉軟滑,腐皮鬆脆,蝦膠彈牙而且鮮味,$24有6件,勝價比高戚風班蘭馬孻糕$18 貼度適中, 入口鬆軟,不太甜,有淡淡的椰香味,但欠缺班蘭味,而且是用現成班蘭油做,含色素,顏色太過綠。復刻薑汁糕$16 (3件)薑味濃,一層一層,口感煙韌,但甜些更能帶出薑味。五香鹹水角 $16 (4件)皮脆,但皮太厚,內裏肉粒,沒有豬肉味,沒有冬菇,沒有五香粉味,除了鹹味,沒什麼味道。愛心白汁芝士磨菇雞批 $24 (3件)賣相吸引, 入口芝士味濃,批底鬆脆, 內有白汁磨菇雞肉粒,放在小湯匙,方便拿起來吃,有心思。
吾係老點小漢堡$22 (兩個)
鮮上肉響玲腸$24 (6件)
戚風班蘭馬孻糕$18
復刻薑汁糕$16 (3件)
薑味濃,一層一層,口感煙韌,但甜些更能帶出薑味。
五香鹹水角 $16 (4件)
愛心白汁芝士磨菇雞批 $24 (3件)

戚風班蘭馬孻糕
復刻薑汁糕
五香鹹水角
五香鹹水角
愛心白汁芝士磨菇雞批
2015-10-11
$40 (Lunch)
2015-10-13 579 views
搬來元朗這個美食馳名的地方不久, 有幸不用長途拔涉,當然想好好嘗試一下。以前, 想嘆一盅兩件, 會去大大間的茶樓; 但現在不同了, 很多餐廳都提供點心菜式給選擇。好像今日午謄的餐廳 - 老點點心砵仔飯, 就是創新傳統飲茶好例子, 透過創作及改良經典美食, 吸引不同層面顧客在不同時段光顧。這間餐廳不大, 門外紅色”老點”招牌, 易見, 易認。 內裡座位略嫌狹窄, 我們點了8款點心同時擺放在二人檯面, 不夠空間。黑松露帶子餃: 外面薄薄的餃皮, 包著帶子, 蝦仁和波菜餡, 上灑黑松露碎; 吃一口, 蝦爽肉滑, 豐厚多汁, 少許清菜點綴, 不覺油膩, 加上黑松露滲出獨有陣陣幽香, 美味得勾人!鮮上肉響玲腸: 名列人氣榜No.1, 賣相似炸兩。 外層腸粉幼滑, 包住脆脆的響玲卷, 內裹滿滿鮮嫩豬肉餡; 由外至內三個層次, 三種質感, 簡單做出奪人的口感, 果然名不虛傳!班蘭馬拉糕 : 翠綠清新的賣相非常吸引, 馬拉糕鬆軟, 帶幽幽的斑蘭草清香味, 別具風韻。吾係老點小漢堡: 這款賣相可愛別緻, 小朋友一定喜歡。 漢堡中間夾炸蝦餅及沙津醬, 是香脆加甜綿的味道, 但稍嫌小漢堡包有點乾硬, 美中不
黑松露帶子餃
班蘭馬拉糕
吾係老點小漢堡: 這款賣相可愛別緻, 小朋友一定喜歡。 漢堡中間夾炸蝦餅及沙津醬, 是香脆加甜綿的味道, 但稍嫌小漢堡包有點乾硬, 美中不足!
吾係老點小漢堡
一星期天天有不同款式的燉湯,其中一款是百合花旗參燉烏雞。 烏雞, 豬展, 花旗參, 百合和馬蹄,隔水燉三小時, 材料十足, 不行貨。 清潤澀澀的味道, 沒味精, 降火滋補。
百合花旗參燉烏雞
臨結脹前, 店主給我們驚喜, 送上可愛四式小甜點, 四種味道, 各有特式, 芒果布甸造型有趣, 焦糖蛋香滑, 榴槤布甸真材實料, 還有朱古力慕絲....吃不下了!
可愛四式小甜點
少少的點心店裡師傅對點心賣相味道要求很高, 再配合無限創意, 炮製出特別之作, 難怪經常滿座。 期待新品的推出!
2015-10-12
$100 (Lunch)
黑松露帶子餃
可愛四式小甜點
2015-10-11 541 views
shockedchopstickchopstick我今日難得小弟放假 又咁早起身 唔係訓到死豬咁 咁就梗係試下元朗嘅新場———老點點心啦。幾驚老點點心有老點我 不過好在最終都無老點我madmadbowl黑松露帶子餃,咬落個皮都幾薄,黑松露味好香又濃,咬下個蝦又覺得幾爽既,味道都幾岩食開黑松露既人。bowl金粟鮮蝦墨魚球有啲軟爛,唔太新鮮咁啲肉質。bowl蜜味叉燒包,包皮比較硬身,肉都幾甜同醬汁都多既。bowl翠玉瓜帶子腸有啲淡口,翠玉瓜又淋,帶子又冇乜味道。ol大概點咗幾種食物同媽咪分享,難道早醒同媽咪去整體來説 菜式都幾特別 想試下創新中菜可以一試
幾驚老點點心有老點我 不過好在最終都無老點我madmad
bowl金粟鮮蝦墨魚球有啲軟爛,唔太新鮮咁啲肉質。
bowl蜜味叉燒包,包皮比較硬身,肉都幾甜同醬汁都多既。
bowl翠玉瓜帶子腸有啲淡口,翠玉瓜又淋,帶子又冇乜味道。
ol大概點咗幾種食物同媽咪分享,難道早醒同媽咪去
整體來説 菜式都幾特別 想試下創新中菜可以一試
2015-09-30 408 views
早前傳統飲茶食點心,都是往茶樓等位早茶或中午茶,隨著時代的轉變,而家飲晚茶已經唔係什麼新聞lu.. 想食點心都未必一定要去茶樓,而家好多店鋪都做點心。聽聞到朋友話元朗有間食點心的地方幾特別同埋味道做得好正,叫我有機會得去試試, 所以我地又找日去嚐下啦! 老點小漢堡 做型好得意的"迷李漢堡包",裡面有炸蝦餅,少許芥辣沙律醬,少量沙律菜,食落有少許辣辣但又甜甜地味道幾特別。百花釀魚肚 魚肚爽口湯汁滿瀉,蟹子豐富地鋪在魚膠上,食落魚膠也好彈牙。烏冬咖哩魷魚煲咖哩味濃郁,但唔太辣,魷魚un度適中有 咬口,用了烏冬墊底,使烏冬也入味,好低食喎。咸魚黑魚子蒸燒賣賣相精緻,有好香的咸香黑魚子味,豬肉與蝦分佈平均,食落不油膩。 高湯魚翅灌湯餃哇! 素魚翅蒲滿整個灌湯餃,而灌湯餃內裡材料非常豐足,有蝦,帶子,瘦肉等等,而湯底好鮮甜。脆皮麥心小煎堆上菜時用3支羹代替碟,造型非常精緻,而小煎堆外層混合了芝麻去炸,內裡餡心有綠茶加麥提沙,令味道適中不太甜,而配搭黑白新鮮有創意,真係第二度食唔到。班蘭馬拉糕好香的班蘭葉味,入口鬆軟,熱騰騰真的好好味,令人難忘。 鮮上肉響玲膠這個創意真唔錯,響玲本身脆卜卜,令我想
老點小漢堡
百花釀魚肚
魚肚爽口湯汁滿瀉,蟹子豐富地鋪在魚膠上,食落魚膠也好彈牙。
烏冬咖哩魷魚煲
咸魚黑魚子蒸燒賣
高湯魚翅灌湯餃
脆皮麥心小煎堆
班蘭馬拉糕
好香的班蘭葉味,入口鬆軟,熱騰騰真的好好味,令人難忘。
鮮上肉響玲膠
這個創意真唔錯,響玲本身脆卜卜,令我想起平時食開的油炸鬼,真的好特別,沒想到響玲內裡還有涵料~ 真的興奮,豐富了我的味蕾。
百合花旗蔘燉烏雞
這個湯是逢星期一的特色推介,好香的花旗蔘味,大大件的烏雞,非常足料,而且還很嫩滑添,飲得出係原中燉制,非常有心思。

價錢合理,各種點心fusion出的口味及較果,別緻有心思,有機會也必再 "安歌".
  • 脆皮麥心小煎堆
  • 戚風班蘭馬拉糕
  • 鮮上肉響鈴腸
2015-09-27 355 views
是日,帶了馬來西亞的親戚吃港式的一盅兩件。港式的創意真的無限大,老點點心,究竟會否被老點呢?元朗的創意點心不乏,只是你能否發掘到。在大棠路行進去便可,進內地方狹窄,身體稍巨也擠不下座位。芝士炸蝦丸$26混合菜的點心店,原隻鮮蝦打成蝦膠,再混合紫菜炸。芝士溶漿不太流心,入口芝士味較淡身並不是濃郁芝士味。相反蝦膠出色,入口較彈牙,也能嘗到鮮蝦肉。紫菜雖然只是襯托,但外表比一般的特別,墊底的蔬菜可以去熱氣。鮮上肉響腸$24腸粉皮的米漿香味不濃郁,入口略微滑溜卻帶點瑕疵。創意卻令小妹意想不到,軟滑的口感夾著香脆響鈴,豬肉白啅後爽脆有點兒嚼口。蘸過豉油後,令這道菜味道更惹味,若沒有豉油會淡而無味!吾係老點小漢堡$22小妹聯想起香港的俗語'×你老母芝士漢堡',一些粗俗的說話成為菜名是種新穎的想法。這家的小漢堡的內有炸粟米蝦餅,沙律菜及佐料蜜蜂芥末醬。一口一件迷你漢堡也不俗的入口頗方便,粟米蝦餅香脆,口感富彈性。蜜蜂芥末醬帶微微嗆辣及蜜蜂的甜蜜蜜味道,配上這稍微熱氣的粟米蝦餅口感一流,但麵包有點未卻香軟。冬旬普通鮮蝦餃$18皮薄透料,表面略帶點油光,入口皮富嚼性,冬旬味道不重身,口感爽脆。蝦子頗大一

芝士炸蝦丸$26

混合菜的點心店,原隻鮮蝦打成蝦膠,再混合紫菜炸。芝士溶漿不太流心,入口芝士味較淡身並不是濃郁芝士味相反蝦膠出色,入口較彈牙,也能嘗到鮮蝦肉。紫菜雖然只是襯托,但外表比一般的特別,墊底的蔬菜可以去熱氣。

鮮上肉響腸$24

冬旬普通鮮蝦餃$18

皮薄透料,表面略帶點油光,入口皮富嚼性,冬旬味道不重身,口感爽脆。蝦子頗大一顆,混上肥豬肉,令肉質更有嚼感及油脂味。
芒果甸丁 $9

午茶吃個甜品不過份吧,芒果甸丁的果肉軟熟香甜,甸丁滑溜不會太硬,入口清甜不會太淡,造型最得人歡心,用芒果醬擠出個微笑,讓微笑結束這道午茶!
2015-09-20 329 views
從友人IG見到班蘭馬拉糕的相片,翠綠的顏色令人一見傾心. 一問之下原來出品來自老點點心,於網上搜尋,發覺除了旺角店外,原來在元朗區也有分店,找了一天與家人來吃新派點心.店子就位於元朗千色店附近的小巴站,位置相當易搵. 過了午市繁忙時間,客人不多,環境寧靜. 店內色調以啡色為主,配上舒適皮座椅,想不到點心店用餐環境也如此舒適.點心款式多達三十多款,還配上彩色插圖,方便客人選擇. 價錢方面,$1X-$3X,經濟實惠,另茶芥每位$3.珍寶鮮蝦腸 (6件) $24一客6件腸粉,每件滑溜的腸粉內是一大隻爽口鮮蝦,沾上少許甜豉油,已經很美味.冬筍普通鮮蝦餃 (2件) $18以木盒盛著的是大大粒且飽滿的蝦餃,外皮晶瑩且煙韌,配上冬筍&蝦肉,傳統但吸引.百花釀魚肚 (3件) $22爽口的魚肚配上厚身的蝦膠肉,爽口彈牙,$22 3件實在是超值!七味虎皮尖椒 (4件) $22加上大量七味粉的虎皮椒,辣辣的相當惹味.戚風班蘭馬拉糕 $18馬拉糕就吃得多,但班蘭口味的還是第一次. 馬拉糕相當鬆軟,滲出淡淡的班蘭幽香,令人回味.懷舊鴮鶉蛋燒賣 $22小時候很喜歡吃鴮鶉蛋燒賣,但現在的酒家卻很難找到它的影縱,所以
珍寶鮮蝦腸 (6件) $24

冬筍普通鮮蝦餃 (2件) $18

百花釀魚肚 (3件) $22

七味虎皮尖椒 (4件) $22

加上大量七味粉的虎皮椒,辣辣的相當惹味.
戚風班蘭馬拉糕 $18

懷舊鴮鶉蛋燒賣 $22

小時候很喜歡吃鴮鶉蛋燒賣,但現在的酒家卻很難找到它的影縱,所以當我見到它的時候,就想懷舊一番. 小小的鴮鶉蛋加上多汁的豬肉燒賣,就是以前的味道.
沙參玉竹薏米燉豬腱 $42

家裡很少煲湯水,但我卻相當愛喝滋潤的中湯,所以見到有燉湯供應,就當然要下單. 以燉盅盛着滾燙的湯水,內裡材料相當多,豬腱很腍但仍然很有肉味,湯料也別錯過,湯水很甜亦不會過鹹,是天然的味道.
復刻薑汁糕 (3件) $16

薑汁糕很煙韌,還滲出淡淡清香的薑汁味,甜度合宜.
可愛四式小甜點 $33

4款甜點包括: 呂宋香芒小布甸、回味朱古力慕絲、一口忌廉焦糖蛋、限定榴槤小布甸

各款甜品都很香滑,特別是忌廉焦糖蛋特別出眾. 薄薄的脆糖下是暖暖且幼滑的燉蛋,水準及得上甜品店. 想不到在點心店也能吃到如此高質素的甜品呢!

一直很喜歡吃點心的我,現在除了上酒家吃點心外,又多了一個選擇,大滿足!

元朗康景街23號華恩樓地下B舖

2327 0999

$100 (Lunch)
2015-09-14 369 views
今日早左黎元朗,係未夠鐘搵師傅淋巴排毒嘅時候,係附近行下諗住食少少野先。見到呢一個 "老點"嘅牌照,不覺會心微笑。因為係廣東話來講 "老點"係咩意思, 相信大家都知,只係我好奇咩原因,點解一間食肆會用左呢個名來做招來?究竟佢哋係食乜嘢嘅呢?入咗去望一望,原來係食點心既!嘅裝修係傳統嘅中式設計,好令人受落。而且店內仲掛有一啲詩句,更添味道。由於一心淨係想食少少嘢食點心,都係一個好唔錯嘅選擇。一盅幾件,唔會太飽,所以就決定坐低。每張枱有一本點心紙,由於呢一間食點心同傳統嘅酒樓有啲唔同,冇一壺茶俾你你自己慢慢嘆,要飲茶就要叫店員過嚟添茶。雖然每個人頭都有 HK 3茶費嘅收費。我覺得茶冇好飲,所以先叫咗個黑芝麻豆漿$12,唔貴。睇到佢宣傳嘅餐紙上既介紹,原來呢度嘅點心師傅來頭唔少。而且非常注重用料,同埋食材,睇完後對呢一間噱頭嘅食肆有啲另眼相看。而且佢好識做推介,餐紙上面寫咗好多佢哋啲人氣之選,令人心郁郁咩都想試。仲有,佢唔係淨係賣傳統嘅點心,有一啲Fusion 嘅迷你漢堡,用左中式材料同煮法,去做嘅西式漢堡,睇落非常得意,就係咁左點,右點,叫左一堆點心。呢個唔係老點小漢堡 (HK 22),小

究竟佢哋係食乜嘢嘅呢?
入咗去望一望,原來係食點心既!

呢個唔係老點小漢堡 (HK 22),小漢堡係近期西式菜式好有人氣嘅菜式,估唔到呢度都有一個屬於自己嘅小漢堡!
佢係用咗蝦餅做中心靈魂,混雜特製芥茉漿汁。清香而小辣,非常開胃。係西化左既中式口味,西式小漢堡的造型,一口一個,無人可以抗拒,非常完美嘅配合,唔怪得知係佢人氣之選,實在滾動!

呢度嘅是日燉湯沙參玉竹薏米燉豬展 (HK 42)。用料非常足夠,材料多到嚇親我,一啖湯一啖肉,熱辣滾動!燉湯內基本上有八成嘅材料,冇味精,無添加只售,係二人份量,食食吓忍唔住將啲湯渣搬咗出嚟,因為真係太多啦,阻住我畢湯。
嘩,湯渣足足有一大碗!呢個價錢做到咁嘅誠意真係非常感動,淨食肉渣都夠飽了。豬肉燉完仲係嫩既,好野!。如果我住喺附近就好啦,可以日日黎飲一碗足料靚湯。
好足料!
呢度啲冬筍普通鮮蝦餃 (HK18)咸香魚子燒賣 (HK 18),用一個木箱裝起,特色係時size非常巨型。用了出奇地大隻既鮮蝦所做,誠意十足!原隻大蝦彈牙爽口仲要鮮甜,依家出面食隻籠蝦餃分分鐘係特點,價錢唔平之餘,亦都冇乜鮮味可言,真係好耐冇食過咁鮮甜嘅蝦餃。感動!
咸香魚子燒賣 (HK 18) 亦都係用上魚子醬做點綴,咁貴重嘅材料係本地化嘅菜式上,又係另一種感動。食點心都可以食到好矜貴,好滾動!
烏冬咖喱魷魚煲 (HK 22),真心覺得呢個非常之好食。首先,咖喱係好好味嘅,而且佢個底度有好多烏冬,因為食點心有時一兩個人食,叫一碟炒飯又叫唔到太多點心,呢一個烏冬非常夠份量,熱辣辣嘅時候咖喱又非常之刺激,一個人食啱啱好!值得推介!

結論係呢度嘅點心非常之有誠意,同出面傳統嘅茶樓比較,誠意同創意十足,價錢相宜,實在找不到不回來再吃的理由。廣東人嘅情意結--飲茶,始終都係生活嘅一部份,但係好嘅選擇真係越來越少。

老點雖然唔係一間大茶樓反而做到每樣野精益求精,而且將我哋一啲傳統嘅口味加左日式中式西式嘅做法,妙!

Other Info. : 佢多元化既菜式,亦切合適合客人嘅要求同埋現在市場嘅需要。最重要一句。。。就係價錢非常非常非常之抵食!原本只係諗住食少少野,結果叫到一枱都係。但係我都係差唔多食晒,唔捨得浪費甘好味既認真製作。 點心真係香港人嘅情懷,邊忍心嘥左大廚做點心嘅誠意? 大家不妨多啲支持呢d 有誠意嘅本地餐廳。
$137 (Lunch)
  • 燉湯
2015-08-28 464 views
再帶台灣朋友遊香港,來元朗買老婆餅,行舊街,當然也去吃吃點心,上網看見這間點心店名相當有趣,便來一試看看會不會是「老點」,結果沒有讓朋友失望。珍寶鮮蝦腸(6件,$24)果然是珍寶大大隻蝦被滑溜的腸粉包著,鮮味十足,腸粉不會蒸得太軟身很爛的感覺,啖啖蝦肉爽口。咸香黑魚子蒸燒賣(2件,$18),用精簡木盒載著,感覺很fusion ,幸好咸香味不過重,因為本身怕會太鹹,黑魚子的咬口比一般燒賣放蟹籽更突出,很創新。XO醬蒸鮮肉排($20)味道不錯,XO醬與肉排很搭配,而且有椒絲調味,令鮮肉排更香口。清酒雲吞雞($28),可能是新鮮製所以需時等候,但絕對值得等,因為酒味很香醇,完全滲入雞肉,而且肉質很嫩,咬下去酒味很出很棒。雲吞也是很足料,薄薄雲吞皮又不會穿,非常考功夫,最後我連清酒湯也一同吃光光,大讚。吾係老點小漢堡($22)實在沒想到這間點心店居然有漢堡,而且應該是本店出名之作,因為附近幾枱也有點,我們也當然一試。漢堡裡是夾著炸蝦,而且加上芥末醬,味道出奇地夾令炸蝦的油膩感減低,但漢堡包太軟身,若烤脆一點會更佳。新鮮肉排缽仔飯($24)肉排半肥瘦,缽仔飯有飯焦,味道不錯,朋友吃很津津有味,而

珍寶鮮蝦腸

XO醬蒸鮮肉排

吾係老點小漢堡

新鮮肉排缽仔飯($24)肉排半肥瘦,缽仔飯有飯焦,味道不錯,朋友吃很津津有味,而我已經很飽了。
新鮮肉排缽仔飯

甜點有戚風班蘭馬孻糕($18)和滋潤紅棗糕($16),馬孻糕顏色很美,甜度比傳統馬孻糕清,鬆軟可口。紅棗糕分層很多,果然是巧手糕點,口感很Q,紅棗味很重,是女士恩物。
戚風班蘭馬孻糕
滋潤紅棗糕

原味一品豆漿($12)一樽很足夠兩個人飲用,很喜歡它豆味很重而且不會太甜。
一品豆漿
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
一品豆漿
  • 斑蘭馬拉糕
2015-08-14 676 views
有驚喜的新派點心很久沒上茶樓嘆番一盎兩件,但晚餐時段茶樓又沒有點心吃,喜好近排開了好幾間主打創意點心既店鋪,所以決定和女朋友來試試。店舖主打黃啡色調,以梳化椅為主,環境都尚算舒適。七味虎皮尖椒虎皮椒煎到好香脆,加上面層既七味粉,都頗辣,但好惹味,裡面既魚肉爽滑彈牙。吾係老點小漢堡兩件迷你漢堡用牙籤插住固定,賣外可愛精緻,中間塊肉用蝦餅代替牛扒,件蝦餅裡面有好大隻蝦,仍保持肉汁,配上日式 Wasabi 味芥末醬,真係好滋味!咸香黑魚子燒賣上面有粒粒黑魚子,中西合璧,裡面仲有幾隻蝦仁,豬肉也稔軟。白肉蓮藕餅炸到外層好香脆,裡面仔有爽口既蓮藕粒,好有口感。冬筍普通鮮蝦餃皮薄餡靚,晶瑩通透,鮮蝦吃下去爽口彈牙,配上冬筍更能突出蝦的鮮甜味,比普通茶樓做得出色。南乳炆豬手南乳醬好惹味,豬手炆到好稔滑和入味,一咬就散但仍持膠質。新派點心味道和賣相相當有驚喜,室內環境都舒適,邊個話點心無綽頭,視乎你有無諗頭
有驚喜的新派點心

咸香黑魚子燒賣
上面有粒粒黑魚子,中西合璧,裡面仲有幾隻蝦仁,豬肉也稔軟。
咸香黑魚子燒賣
白肉蓮藕餅
炸到外層好香脆,裡面仔有爽口既蓮藕粒,好有口感。
白肉蓮藕餅
冬筍普通鮮蝦餃
冬筍普通鮮蝦餃
南乳炆豬手
南乳醬好惹味,豬手炆到好稔滑和入味,一咬就散但仍持膠質。
南乳炆豬手

2015-08-06 689 views
俾朋友老點點了入元朗约老點點心可能是lunch時間,大概等了十五分鐘才有位, 店内比較逼狹,沒有辦法香港寸金尺土, 快快吃完走人坐下馬上點了川貝雪梨燉海底椰湯,滋潤下先, 湯料十足 海底椰爽口,湯清甜珍寶鮮蝦腸 腸粉皮薄滑, 蝦彈牙黑松露帶子餃 還沒吃已聞到陣陣松露的香味,帶子和松露 味道非常之合襯原來是腸粉皮包著腐竹再醸肉在内, 因為腐竹是炸過的,所以有點油膩,清酒雲吞雞 用了真是非常之十足 滿滿的只見到大大舊雞 要撥開雞才見到雲吞 陣陣酒香清甜 雞肉嫩滑 雲吞鮮味蕃茄湯牛肉角 蕃茄湯有少少酸味 都幾開胃 適合喜歡吃酸味的人仕白汁蘑菇雞批 用匙上賣相可愛 皮焗到脆脆加上芝士的味道,不用説是非常之好.......店家贈送 四款甜品 榴槤 焦糖 綠茶 芒果,吃得笑哈哈
俾朋友老點點了入元朗约老點點心
珍寶鮮蝦腸 腸粉皮薄滑, 蝦彈牙
店家贈送 四款甜品 榴槤 焦糖 綠茶 芒果,吃得笑哈哈
珍寶鮮蝦腸,黑松露帶子餃,鮮上肉響玲腸
白汁蘑菇雞批
蕃茄湯牛肉角
甜品 榴槤 焦糖 綠茶 芒果
川貝雪梨燉海底椰湯
川貝雪梨燉海底椰湯
Other Info. : 店内逼狹
2015-07-26
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 川貝雪梨燉海底椰湯