2017-03-04 769 views
今日下午我們入咗元朗探三姨媽,之後三姨媽同咗我們去康景街嘅「老點點心缽仔飯」食下午茶!我們叫咗蜜瓜海底椰燉唐排湯底嘅味道雖然清甜,但帶有啲啲苦澀味,而湯料都幾足料!蟹籽燒賣皇係他們推出嘅每日一款嘅$1優惠,雖然$1真係好抵食,但出品質素就唔係咁理想,肉質比較鬆散!蟲草花蒸鷄飯蒸嘅時間火候有啲過咗火,所以令到鷄肉嘅肉質比較「嚡」同米飯相當腍身!手拉白布腸嘅質感非常煙韌彈牙!黑椒鮮蝦韭菜角炸得好香脆,黑椒嘅味道令到餡料嘅鮮味更加提升!鮮上肉響鈴腸嘅外層係軟滑嘅腸粉,包著香口脆身嘅響鈴,令到層次感更加豐富!瘦底臘腸卷嘅包質好軟熟,臘腸都算幾瘦,味道好芳香!戚風班蘭馬拉糕嘅糕質相當鬆軟,而且充滿著淡淡嘅班蘭葉清香味!
手拉白布腸嘅質感非常煙韌彈牙!
瘦底臘腸卷嘅包質好軟熟,臘腸都算幾瘦,味道好芳香!
蜜瓜海底椰燉唐排
黑椒鮮蝦韭菜角
鮮上肉響鈴腸
瘦底臘腸卷
戚風班蘭馬拉糕
之前食過旺角老點 幾次, 今次去咗元朗嘅老點, 座位畀旺角店的寬鬆一點, 味道也好一點.特別係春捲, 蝦腸。 這間店舖的蝦都是好爽。星期一至五全單88折, 滿150元還有點心送。唔係老點小漢堡很特別嘅菜式真係要試蒜香炸蝦春捲超級好味!!!蝦腸! 一定要食一口忌廉焦糖蛋
特別係春捲, 蝦腸。 這間店舖的蝦都是好爽。
星期一至五全單88折, 滿150元還有點心送。
唔係老點小漢堡

一口忌廉焦糖蛋

• 蒜香炸蝦春捲
  • 吾係老點小漢堡
2016-10-16 1205 views
星期六中午時段,人不算多。無可否認,點心是不錯的。 特別是班蘭馬拉糕: 不常見的點心,班蘭味很香。不過服務員的態度真的有待改善,明明沒有發生任何問題,但點單前我已經覺得不會再光顧,好像吃了一肚氣似的。總括而言,食物好但服務態度差都不會有回頭客
星期六中午時段,人不算多。
無可否認,點心是不錯的。
特別是班蘭馬拉糕: 不常見的點心,班蘭味很香。
總括而言,食物好但服務態度差都不會有回頭客
2016-10-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 戚風班蘭馬拉糕
2016-09-28 1984 views
老媽子看到電視介紹後一直說要來吃,難得放假便帶她來試試。六點左右來到,可能時間太早,只得我們一檯食客坐了一陣,店內又開始熱鬧起來!挺欣賞這裡的鮮蝦腸,預先切成一小段,一口一隻蝦,腸粉頗嫩滑,蝦亦彈牙同樣是蝦但變成了蝦餃,蝦餃大大粒,但一籠只有兩粒,裡面包著完整的一隻蝦,算是不錯。煎堆仔小小一個放在湯匙上,美觀而方便食用。煎堆表面正常,皮炸得香脆帶陣陣芝麻香,但一咬之下卻內有乾坤,綠色部分有點像綠茶蓮蓉,再包著的像麥芽花生的餡料,味道有趣,但多吃一個已覺膩冰梅豬手味道像薑醋,酸酸甜甜的,豬手皮爽入味,而且處理得十分乾淨沒有豬毛,確實不錯燒賣同樣是巨型版,但可能蒸得太久,皮很爛一夾就散,而且肥肉太多,就算面層鋪了黑魚子也不能挽回分數眾點心當中這個班蘭馬拉糕最為出色!新鮮蒸起十分鬆軟,吃落有淡淡的班蘭味,卻不會搶去馬拉糕獨有的風味招牌的小漢堡,麵包烘得太久有點乾,除了生菜,中間夾著的還有塊用蝦肉和墨魚打成的肉餅,微微煎香外層,內裡咬落挺彈牙,配以芥末醬,應該吸引不少大人與小朋友最後甜品點了四色甜點,店員稱其中一款芒果布甸還未雪好,只好改為焦糖燉蛋,甜品的的骰骰,兩口已吃完。其中焦糖燉蛋一看已
坐了一陣,店內又開始熱鬧起來!
煎堆仔小小一個放在湯匙上,美觀而方便食用。
最後甜品點了四色甜點,店員稱其中一款芒果布甸還未雪好,只好改為焦糖燉蛋,甜品的的骰骰,兩口已吃完。其中焦糖燉蛋一看已知是「焦」,是燒焦的焦!吃著有燶味,蛋亦老過我老媽子
中間是朱古力慕絲,質感硬而粗糙。最右面的是榴連布甸,一吃味道離奇地酸,詢問店員後疑似變壞了,最後說換個燉蛋給我們,但等了成十分鐘還未有,最後我們沒有等到已結帳離去

總結,點心份量都比較少,如多過二人已經要每款重複點選。記得剛開店時已經來過光顧,今次再來頓覺整體質素都差了不少,而且中途有不少插曲,店員的對話與安排亦很不妥善,相信再來的機會不大
2016-08-27 1678 views
點心吾一定要飲早茶先有!🙄無「老點」你,今次大胃王D帶大家去「老點點心缽仔飯」飲夜茶食點心😂------------------------------1.鮮上肉響鈴腸 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4星)有我最鐘意既腸粉加響鈴!真係無唔叫既理由,何況依個仲係人氣磅排第2️⃣位 。響鈴係炸起即包,入面仲包左舊肉,好脆唔淋,加埋甜豉油好食👅2.吾係老點小漢堡 ⭐️⭐️💫(2.5星)蝦餅加wasabi沙律醬既一口漢堡,我覺得個飽好實,如果佢鬆軟d會好食少少,依款試過1次就夠😂😂3.清酒雲吞雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4星)清酒味濃😍雞肉軟滑入味,雲吞啖啖肉,飲完個湯寶寶醉了😚鐘意清酒既必叫👍🏻4.芝心脆炸蝦丸⭐️⭐️⭐️💫(3.5星)雖然咬落無潮流興既拉絲,但入面滿滿都係蝦肉,少少芝士味,唔錯既🤔5.鳳爪 唔同出面既咁淋無牙都食到 反而有d乾身 但我鐘意濕d同唔洗點lun骨既😂6.煎蘿蔔糕 只係輕微煎過..失望😢
1.鮮上肉響鈴腸 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4星)
2.吾係老點小漢堡 ⭐️⭐️💫(2.5星)
3.清酒雲吞雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4星)
4.芝心脆炸蝦丸⭐️⭐️⭐️💫(3.5星)
6.煎蘿蔔糕 只係輕微煎過..失望😢
  • 豉汁蒸鳳爪
2016-07-02 1272 views
星期六 12點幾去到元朗康樂路飲茶食點心 去到要等一陣 不過店員都好好 話會盡快清空張枱俾我地叫咗幾樣點心 蒸牛肉球 糯米雞 腸粉 同雞扎 蒸牛肉球 牛肉感覺唔太新鮮 成個牛肉球好腍 唔夠彈牙 下次唔會再叫糯米雞 意想不到咁好食 好有驚喜 料又多 又蒸得夠腍腸粉 都算滑 但稍嫌豉油唔夠味

叫咗幾樣點心 蒸牛肉球 糯米雞 腸粉 同雞扎

糯米雞 意想不到咁好食 好有驚喜 料又多 又蒸得夠腍

腸粉 都算滑 但稍嫌豉油唔夠味
2016-07-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2016-06-28 442 views
有道最怕改壞名,別的食肆改名,總是改點如意吉祥的名字,但依間卻很有性格,居然改名做老點! 老點? 豈不是說你比人老點入黎食啲唔好食既野? 甘夠薑既名,成功勾起左我既好奇心,一定要黎食一食,睇下你點樣老點法!這家主打新式點心,一場黎到,當然不能點舊式的。點了一堆,最值得講的是斑蘭馬拉糕,我本身鍾意食斑蘭蛋糕,因為個種斑蘭葉獨有的香氣十分馥郁吸引,吃的時候,口裡還會有點酥酥的感覺,十分獨特。這次食既馬拉糕版本,亦都有同樣酥酥既感覺,食得出係真材實料斑蘭葉去整。香甜柔軟,不失馬拉蒸糕的口感,我幾鍾意.
2016-06-17 437 views
今日有兩位朋友入黎搵我食飯 友人話未食過老點想試下 就帶佢地去啦!我自己間中就會黎,感覺幾好,又坐得舒服!本身都無諗過上黎寫食評 (所以無影齊相)因為剛開張的時候我已經寫過 而且果時服務態度同食物都ok今日係木瓜湯-除左有d油 整體都幾好 多料蝦餃蝦腸-d蝦都好鮮好彈牙 最好味呢兩樣蟲草花雞木筒飯-普通野鴨胸糯米雞-我覺得傳統既好食d燒賣-友人兩個食 無食到無意見但今日發生了一段小插曲令我不太愉快話說我地點了鮮蝦腸粉 上枱時 只望到腸粉內有d類似青瓜絲鋪面咁 友人就話等我試下啦 可能蝦在入面呢因為呢到有d點心都比較特別 ,友人咬開了發現完全見唔到蝦 咁我就問一問侍應啦(兩個後生女)一睇就話上好錯枱 遠處有個穿便服帶眼鏡女人(應該負責人)一邊行過黎 一邊話 :上錯枱?但食左?咁食左就要要架啦喎!跟手拎起我地張單話:我幫你地取消左個蝦腸啦。友人話:但我想要蝦腸!女人話:咁呢碟野都要計返落你地張單!我即刻出聲:係你地上錯 點解要我地要左佢?女人:因為你食左一舊我:唔試過點知入面有無蝦?女人:呢碟野無蝦架 點會有蝦呀?我:咁我唔係係到做 我點知有無呀?佢先不服氣話 :咁我幫你取消啦我真係覺得有
今日有兩位朋友入黎搵我食飯 友人話未食過老點

本身都無諗過上黎寫食評 (所以無影齊相)
因為剛開張的時候我已經寫過 而且果時服務態度同食物都ok

今日係木瓜湯-除左有d油 整體都幾好 多料
蝦餃蝦腸-d蝦都好鮮好彈牙 最好味呢兩樣
蟲草花雞木筒飯-普通野
鴨胸糯米雞-我覺得傳統既好食d
燒賣-友人兩個食 無食到無意見

但今日發生了一段小插曲令我不太愉快

友人話:但我想要蝦腸!
女人話:咁呢碟野都要計返落你地張單!
我即刻出聲:係你地上錯 點解要我地要左佢?
女人:因為你食左一舊
我:唔試過點知入面有無蝦?
女人:呢碟野無蝦架 點會有蝦呀?
我:咁我唔係係到做 我點知有無呀?
佢先不服氣話 :咁我幫你取消啦

我真係覺得有點奇怪 好似大條道理講到我地錯晒咁!

經過呢件事我諗我唔會再去

始終元朗愈來愈多點心店 我會去間服務態度正常囉

講真我要求都唔高 服務態度唔洗好好 正常就得架啦!
2016-06-15
2016-06-16 2211 views
旺角第一 間店 開嘅時候已經有食過一次, 印象好好 ,今次難得元朗都開左間 ,住元朗嘅我當然就要去食下啦安格斯牛肉腸粉 咁都比佢諗到, 太正啦, 每一件腸粉包住有一大片和牛, 牛味濃郁, 又滑又好味。爽肚真係好爽脆呀 ,撈埋個七味粉成件事日式哂, 而且食啦仲唔會有騷味,正正!素翅灌湯餃 好多料喎 ,大大隻 蝦肉同埋 帶子, 成個湯充滿海鮮既鮮味。好好奇乜野係魚蝦蟹餃, 連平時愛食蝦膠既我都轉左點來試一試 ,裡面好多新鮮鮮嫩嘅菜 ,有魚肉蝦肉 同一隻蟹鉗仔 ,料夠曬多而且皮 都唔會太厚, 稱得上腺皮薄餡靚呀,幾特色。蝦餃好大粒 ,黑魚子 帶點鹹香味 ,食落味道到非常協調, 而且啖啖肉 真係食兩粒都飽呀!鳳爪 又大隻又好肉, 好好咬感呀,醃得好入味 ,味道均勻 又唔會太鹹 ,未食過咁好食嘅鳳爪,推介芝士蝦丸 炸得非常香口 ,蝦丸好彈牙 ,裡面充滿著濃濃香滑既流心芝士好juicy ,食嗰陣時一定要好小心, 要攤凍小小佢嚟食,而且要細細啖咁食,因為裏面 嘅芝士 真係好熱㗎, 食既時候一定要用手拎起支持湯匙食,如果唔係啲芝士會流到周圍都係。。 頭先食左咁多老點點心個肚已經好飽濟,四色小甜點每款細
安格斯牛肉腸
七味豬爽肚
方方獨家紀念日魚蝦蟹餃
鹹香黑魚子燒賣
xo醬蒸鳳爪
醬爆芝士炸蝦丸
可愛4式小甜點
頭先食左咁多老點點心個肚已經好飽濟,四色小甜點每款細細件,個size 啱曬呢個moment食啦。
有芒果布甸,薄荷布甸,同埋兩個焦糖燉蛋 ……
笑哈哈芒果布甸裏邊全部都係芒果肉嚟架

我都係第一次食薄荷制嘅產品咋, 原來係咁好食架
食完涼涼地 好解暑呀 ,而且又唔漏 ,食多個都得添呀。

焦糖燉蛋 上面燒到脆卜卜 ,燉蛋都好滑, 食落又唔會太甜,正呀!

後記:
令人食得好開心既一間點心店 ,員工服務態度 親切有禮 ,而且食物有特色 有多款式 ,最後仲可以10蚊既特價價錢外賣一碗糖水返屋企食
安格斯牛肉腸
  • 流心芝士蝦丸
  • 可愛四色小甜點
  • 豉汁蒸鳳爪
2016-05-21 1686 views
「老點點心」位於元朗康景街,門面不顯眼,卻是人氣旺盛座無虛設,老點一心為創意點心革命。早上去傳統茶樓都是一式一樣的舊式點心,老點想破舊立新,打破一貫飲茶的習慣。我與好友愛尋幽探秘覓食,偶然發現一試投緣便成熟客。老點除了傳統風味精美點心之外,花樣繁多之老火湯和創意點心更是令人吸引。青口蕉葉缽仔飯$48老點點心缽仔飯怎可以不試缽仔飯。我叫了一碟鮮青口蕉葉缽仔飯,一上桌香味撲鼻。豉油自己另外加的所以咸甜由人!­非常欣賞這個飯煮得一粒粒甚有嚼勁!見到有蒜容鋪面,怪不得飯有點點蒜香味。靑口大大件,鮮蝦切半,蒜子帶出海鮮鮮味,份外惹味。碧綠帶子腸$28帶子釀入爽彈蝦膠,以細滑腸粉皮包住,層次豐富,好有口感。腸粉夠滑。一碟六件而切好上檯,一啖一件好好味!七味爽豬肚$26賣相普通的豬肚原來內有乾坤,以七味粉調味,辣辣香香,豬肚爽口彈牙,配合得天衣無縫。百花蟹子魚肚$26加入厚身的魚肚,配以蟹子蝦膠鮮味,魚肚仿彿是一個海棉,吸引所有精華,美味可口。可愛四色小甜點 $33賣相可愛,哈哈笑面,小巧精緻,小小杯子盛裝香芒、綠茶、薄荷椰汁布甸及即燒的脆焦糖creme brulee,香芒多果肉,綠茶味濃,薄荷清爽
青口蕉葉缽仔飯$48
七味豬肚
百花蟹子魚肚$26
蝦膠蟹子魚肚
可愛四色小甜點 $33
賣相可愛,哈哈笑面,小巧精緻,小小杯子盛裝香芒、綠茶、薄荷椰汁布甸及即燒的脆焦糖creme brulee,香芒多果肉,綠茶味濃,薄荷清爽怡人,脆焦糖更是味道甜美,份量適中,適合節食人士。
甜點
焦糖布丁
芒果布丁
蓮藕未豆雞腳燉螺頭$42
每天都有不同款式的燉湯,今天叫了蓮藕螺頭雞腳湯。這是老火湯,真材實料煲夠火候不但滋味鮮美,非常濃稠和入味。那些螺頭火軟滑的帶肥豬踭肉更是知味食家眾矢之的。這個經典燉湯材料雖然平凡卻甚費工夫,時下一般之作合格者無多也。
燉湯
種種天馬行空的點心配搭,不是後生仔才受落,看看四周,不少老一輩也吃得開懷,加上店子由早上開至凌晨2點,不用再限時限刻,吃點心也可以隨意隨心。
2016-05-19
芒果布丁
燉湯
  • 哈哈笑甜點
2016-05-16 1201 views
今天考完試,和朋友去了飲茶。現在很多點心店的點心不比酒樓差,這間也不例外~ 點心選擇不算太多,但都有我平常會吃的,而且還有很多新式點心。星期一至五各有優惠 首先,我們叫了一個鮮上肉響玲卷($28)響玲在蒸過之後依然很脆,有驚喜 腸粉很滑溜,和響玲配合得剛好,外軟內脆。肉質很爽口,而且很大塊,真材實料 有蝦肉~另外我們還叫了這個"點心",是吾係老點小漢堡($24) 這兩個小漢堡分別是蝦肉和墨魚肉~而醬汁是wasabi!很好吃,想不到在點心店可以吃到好吃的西式小吃。雖然價錢是有一點貴,但是偶爾吃一次,也是不錯 超級大粒的冬筍普通鮮蝦餃($19)餃皮好晶瑩剔透,每一粒入面仲有大概三隻蝦全部都大大粒,好爽口,好滿足。呢個百花蟹籽魚肚($26)很有驚喜~因為真的是魚肚,不是豬皮,而且很爽口。咸香黑魚子燒賣($19)這個燒賣和蝦餃一樣有很多蝦,肉質不會韌。黑魚子和燒賣味道很配合~高湯素翅灌湯餃($38)很入味。素翅很多,灌湯餃很大個,餡料也很足!可愛四式小甜點($33)本來是$9一個,最少要叫2個,如果叫4個就便宜一點~我和朋友也認為焦糖味最好吃,最後還再多叫了兩個
今天考完試,和朋友去了飲茶。
現在很多點心店的點心不比酒樓差,這間也不例外~

星期一至五各有優惠
首先,我們叫了一個鮮上肉響玲卷($28)
響玲在蒸過之後依然很脆,有驚喜

腸粉很滑溜,和響玲配合得剛好,外軟內脆。
肉質很爽口,而且很大塊,真材實料
有蝦肉~
另外我們還叫了這個"點心",是吾係老點小漢堡($24)

這兩個小漢堡分別是蝦肉和墨魚肉~
雖然價錢是有一點貴,但是偶爾吃一次,也是不錯
超級大粒的冬筍普通鮮蝦餃($19)
餃皮好晶瑩剔透,每一粒入面仲有大概三隻蝦

全部都大大粒,好爽口,好滿足。
呢個百花蟹籽魚肚($26)很有驚喜~
因為真的是魚肚,不是豬皮,而且很爽口。
咸香黑魚子燒賣($19)
這個燒賣和蝦餃一樣有很多蝦,肉質不會韌。
黑魚子和燒賣味道很配合~
高湯素翅灌湯餃($38)很入味。
素翅很多,灌湯餃很大個,餡料也很足!
可愛四式小甜點($33)
本來是$9一個,最少要叫2個,如果叫4個就便宜一點~
我和朋友也認為焦糖味最好吃,最後還再多叫了兩個
2016-05-10
2016-05-13 292 views
元朗呢個地方,我黎過既次數,應該十次都無,所以對呢個地方充滿好多好奇,因為平時上網會見到元朗有好多野食,但如果無事無幹,我一定唔會黎,因為實在太遠啦,係屋企揸車黎既時間,都夠我坐一轉飛機去台灣=.="今日黎元朗,都係探我個契仔,朋友岩岩生完BB,之前未滿月唔方便探,而家滿左月終於可以見到佢啦,真係超得意,成個麵包超人甘,好啦,講完私事,就講返食啦,朋友話好耐無飲過茶,所以就帶我黎呢到HI下TEA兩個人,但都叫左成檯食物,叫左蝦餃,鮮肉春卷腸,流沙包,排骨,迷你漢堡,豬手,蘿蔔糕,雞翼,蝦餃一籠兩隻,一人一件,可以食多D其他款食物,但係個蝦餃食落有D酸酸地,鮮肉春卷腸, 個名好似唔係甘叫,不過我唔記得叫咩,就甘叫住先,呢個睇相覺得好特別,所以就叫黎試試,佢係D響玲同肉包係腸粉皮入面,相就好特別,但食落D響玲唔脆,同埋D肉好似唔熟甘,所以食左一舊就LUR返出黎,流沙包,一D都唔流沙,明明就係奶皇包,完全無流質,排骨,骨同肉比例正常,味道都唔錯,迷你漢堡, 呢個都好特別,細細個又幾好食,入面果塊係蝦餅,豬手,好恐怖,好多毛, 要咬走左D毛果PART先敢食,蘿蔔糕,真係好齋既蘿蔔糕,無咩味,又
元朗呢個地方,
我黎過既次數,
應該十次都無,
所以對呢個地方充滿好多好奇,
因為平時上網會見到元朗有好多野食,
但如果無事無幹,
我一定唔會黎,因為實在太遠啦,
係屋企揸車黎既時間,
都夠我坐一轉飛機去台灣=.="

今日黎元朗,都係探我個契仔,
朋友岩岩生完BB,之前未滿月唔方便探,
而家滿左月終於可以見到佢啦,
真係超得意,成個麵包超人甘,
好啦,講完私事,就講返食啦,
朋友話好耐無飲過茶,
所以就帶我黎呢到HI下TEA

兩個人,但都叫左成檯食物,
叫左蝦餃,鮮肉春卷腸,流沙包,排骨,
迷你漢堡,豬手,蘿蔔糕,雞翼,

蝦餃一籠兩隻,
一人一件,可以食多D其他款食物,
但係個蝦餃食落有D酸酸地,

鮮肉春卷腸, 個名好似唔係甘叫,
不過我唔記得叫咩,
就甘叫住先,
呢個睇相覺得好特別,
所以就叫黎試試,
佢係D響玲同肉包係腸粉皮入面,
相就好特別,
但食落D響玲唔脆,
同埋D肉好似唔熟甘,
所以食左一舊就LUR返出黎,

流沙包,一D都唔流沙,
明明就係奶皇包,
完全無流質,

排骨,骨同肉比例正常,
味道都唔錯,

迷你漢堡, 呢個都好特別,
細細個又幾好食,
入面果塊係蝦餅,

豬手,好恐怖,
好多毛, 要咬走左D毛果PART先敢食,

蘿蔔糕,真係好齋既蘿蔔糕,
無咩味,又無咩料,

雞翼炸得都OK,
不過有D雪味,

2016-05-12
2016-04-26 396 views
「老點」以紅色為基調,配上黑色明朗的潮語作主題,帶出潮流又透逸著懷舊的中式氣質用餐地方,併砌出年輕新一代中餐飲食新潮流。[冬筍鮮蝦餃]內涵足料,師父將丰富的蝦肉釀入其中,而這次來的澄粉皮的粉漿調對了,外層不會太糊,薄薄的皮包著新鮮大隻的鮮蝦,仍保留適當的靭度蝦隻好乾淨連蝦腸也挑走,啖啖蝦肉好滿足。也許有人會認為真正按傳統的做法,蝦餃理應細細粒才是,我卻獨愛真材實料偏大的才合我心意![班籣馬拉糕]這個蛋糕真是好香、好軟滑,那種香味很特別,難怪個個到了星加坡旅行時都話要買個斑蘭葉蛋糕來吃。難得「老點」有此美點,乎服何求![七味雞翼]「老㸃」惹味的雞翼,是用了日本七味粉去烹調。師父用高油溫泡製,怪不得雞翼煎得呈金黃色。一咬下去,就已經見到雞翼外面個層卜卜脆的外皮裂開,肉汁在入面流出,肉質鮮嫩。[百花蟹籽魚肚]蟹肉鮮美,魚肚的質感較腍滑、口感爽、不膩滯。一般餐館可能用豬皮代替魚肚,這「老點」用足料魚肚,真材實料。[高湯素翅灌湯餃」一碗熱湯是很暖胃的,清爽的素翅帶着蝦肉香氣,豐富的口感,細膩的肉質,就是我一直想念的灌湯餃味道。[芝士炸蝦丸]蝦丸不會鬆泡泡,搓到一個圓形球,裏面有熱騰騰溶掉的芝士,
[四寶雞扎]一件雞扎滿足左你五個願望 (雞件 火腿 魚肚 芋頭 腐皮)每一樣都是點心中的極品,正般人一定會爭住食雞件,我反而會主動去品嚐精華中的精華 - 芋頭。「老㸃」的芋頭大大件,外型是長方柱,不最受注目,但一咬下去粉稔可口,像棉花吸引所有精華。雖然實而不華,但在雞扎裏面,簡直升值百倍。
[芝士炸蝦丸]蝦丸不會鬆泡泡,搓到一個圓形球,裏面有熱騰騰溶掉的芝士,外皮麵包糠炸至金黃色,脆口彈牙,感滿足。
「高湯蔬菜」生菜嫩綠的,相信是新鮮蔬菜,熱湯沒有把生菜煮得非常軟身,有質量和爽口。
2016-04-24 1070 views
一向好鍾意食創意點心 係佢旺角店開張時 已經好想去食 隔左一陣先約到fd去左食 個次覺得旺角店好正 因為有我最愛既斑蘭味馬拉糕 加上其實點心都係好有特色 就impress左我 而元朗店開左之後都有同frd去食過lunch 晏就食點心但毫無違和感 個次啲frd都覺得無介紹錯而前個禮拜我就帶左媽媽去食 4點幾左右媽咪放工 就想帶佢試下依間我好鍾意既點心食店我地兩個人都嗌左好多野食 而佢啲點心有啲都為兩人而設 燒賣蝦餃個啲都係2個2個甘一碟<無老點你架>咸香黑魚子燒賣 $19粒燒賣大大粒 好誘人 入面啲肉好結實 蝦同豬肉都好平均 欣賞佢既豬肉同蝦都彈牙 依家好餓搞到好想再食 19蚊2粒 但大粒過平時個啲 尚算接受到百花蟹籽釀魚肚 $26 依個係我同媽媽覺得最好食同出色既一道點心 魚肚好滑 勾左個茨稠稠地 令魚肚沾滿晒啲汁 吾係豬皮泥架 勁驚喜 成日食到啲雞扎定吾知咩點心入面成日都係豬皮 不過我都愛豬皮既 只係魚肚更加正必點依個吾係老點小漢堡 但我媽媽就吾食得wasabi 所以我自隊左兩舊 而我真係激愛佢 中間既蝦肉餅脆口又彈牙 加埋啲honey mustard醬 極重芥末嗆喉
個次啲frd都覺得無介紹錯
<無老點你架>
咸香黑魚子燒賣 $19
百花蟹籽釀魚肚 $26
吾係老點小漢堡
而我真係激愛佢 中間既蝦肉餅脆口又彈牙 加埋啲honey mustard醬 極重芥末嗆喉味
而有時佢落重手左仲更加爽 加埋生菜個啲 一齊食真係正
戚風斑蘭馬拉糕$22 亦係必點item 獨有斑蘭口味 質地吾係極鬆軟個隻 而係有飽肚感既 另外斑蘭味都吾會好弱 會係我依個斑蘭迷既encore食品
冬荀普通鮮蝦餃
冬荀普通鮮蝦餃 $19 全個都係蝦肉 我媽食鹽多過我食米 話佢既蝦餃俾出面多蝦 外皮煙韌 而又吾會黏口 晶瑩通透 又幾ok wo
綠茶荔蓉餅
綠茶荔蓉餅 $22 之前泥都無見依個餅 吾係我一定會order
因為之前係北京既酒樓食過好好食 好懷念 今次就毫無猶豫點左佢 外脆 入含芋泥蓉 甜甜的 邊邊既芝麻好香 但邊邊部分有啲厚
高湯素翅灌湯餃$38
依個點心等得有啲耐 但我地吾趕時間所以還可以 用素翅架 好環保
而素翅可能煮得未夠耐 有啲硬身 但個餃皮好滑好淋 入面都有蝦啊帶子 淋埋啲醋落去 我飲晒成個湯囉 好愛翅湯
百合花旗參燉烏雞
百合花旗參燉烏雞$42 老點每日既湯都吾一樣 而依日撞正既依個湯 都係佢地新加落menu既 我媽咪食得好開心 而湯頭真係好鮮甜
但因為有雞就較為油 係面頭都會見到 不過係屋企缺乏湯水既一定要係老點度點泥飲 幼有家既感覺 而我媽咪仲話應該要點一人一碗 佢入面仲有響螺添
最後點少得甜品
原本嗌有齊四個既甜品叫做可愛四色小甜點 但佢有兩種賣晒
所以最後就得焦糖燉蛋同十分愛抹茶布甸 焦糖燉蛋不嬲都好味
面頭燒得脆脆焦糖 下面既燉蛋吾會好甜 而抹茶個隻就淡淡茶味 布甸濃滑
嗌下嗌下就嗌左好多 食到飽飽
吾係老點小漢堡
冬荀普通鮮蝦餃
  • 百花蟹籽魚肚
2016-04-19 388 views
第二次去這間新式點心飲茶,位於元朗冬菇亭附近。第一次吃的時候已經很驚喜,食物很新穎和特別,食物也好吃,今次再來吃一下。 方方獨家紀念日魚蝦蟹餃$24元3件被這個有趣的名吸引要試一試,上次去吃時也沒有這個的。餃內有魚、蝦、蟹和一些菜。 尾尾還有一個蟹鉗,真是十分特別很有創意,咬下去皮帶點煙煙韌韌,包著的魚蝦蟹啖啖很好吃,味道很鮮很好吃~比平常吃的蝦餃味道更昇華,推介~ 接下來依然要吃這個,很喜歡吃包,這個戚風斑斕馬拉糕$22 顏色好吸引我,味道亦很喜歡。第二次吃了,大概我每次來也必點這個,對於愛包人士會喜愛。這個有淡淡斑斕味,味道不會過甜而且十分鬆軟,剛蒸好熱辣辣我真的可以一口氣吃一籠呢。 另外還點了百花釀魚肚$26上層用蝦肉釀魚肚,魚肚吸了所有味道精華,也不過不失 高湯素翅灌湯餃$38灌湯餃是小時候最愛吃的點心之一,久違了。灌湯餃大約拳頭般大,上面有些魚翅,灌湯餃皮不會過厚,包著湯和肉湯清清的不錯啊
方方獨家紀念日魚蝦蟹餃$24元3件

高湯素翅灌湯餃$38