Ok
2020-07-12 879 views
星期六晚訂咗間房。話冇咗水吧,所以本來好期待的甜品全部冇得食。自己帶咗酒,要收開瓶費。冇所謂。9:30佢入嚟,我叫佢幫我開多支酒。佢開咗之後,就話9:30last order, 10:00一定要走。做咩唔開酒之前講?
2020-07-11 435 views
以為午餐也可嚐到這𥚃的鍋底特色,原來大錯特錯,麻辣湯底啖如開水,其他配料如鴨血、萵筍和紅薯粉都完全無味,很失望,唯一是濃汁牛丸最好味,以$68一碗來說,絕對不值,同行者叫了雙拼麵飯,也食得十分不快是自己選擇錯誤,所以大家還是食這裡火鍋好了不過這裡的服務值得一提,除了穿黑衫的男員工外,大部分侍應的態度都很趕客,沒有禮貌,沒有笑容,全部像未睡醒般,看來管理人要好好處理這個問題,因為這裡走偏高價路線,若果消費這個價位而得不到相對的服務,相信大家會消費其他店,反正香港的火鍋店多的是。
午餐三餸麵

午餐三餸麵

是自己選擇錯誤,所以大家還是食這裡火鍋好了

2020-06-22 374 views
印象中重慶劉一手係食火鍋嘅舖頭,朋友發現原來佢地都有推出火鍋以外嘅午市套餐喎!無辣不歡嘅我一定要試試啦呢個套餐本身包括3款配料,配埋麻辣湯底,感覺係火鍋版嘅車仔麵我揀咗麻辣火鍋必食嘅鴨血、蒿筍同埋鹵水雞翼,等待期間見佢地生意都幾好喎,仲有好多外國人專程嚟食麻辣火鍋。碗麵一上枱已經聞到好香花椒味,辣味搶口,又未到辣到變孖膶腸嘅程度,食得好過癮,配料方面係有啲唔夠喉,但呢個價錢食到正宗嘅麻辣湯底小麵已經好感動,期待下次夜晚試試佢地嘅麻辣火鍋!

2020-06-19 281 views
We r the only table in the house. The waiter is just unwilling to take order and demand customer to fill in the order form. At the end all the hot items were out of stock and no mention before we made the order. We said we were leaving and the staff just tear up the order form hardly in front of us showing black face. These staff should be fired and seriously damaging the reputation in this Wanchai branch

2020-06-03 356 views
下午約同知己好友火鍋 餐廳環境衛生 裝修完善食物蔬菜新鮮 正宗重慶湯底豉油醬料齊全但服務員態度惡劣 簡直是受氣都明白午市時段繁忙 自問都不是麻煩食客食完好滿足可惜美中不中 想再幫襯都會三思希望下次會有改善 ^_^
下午約同知己好友火鍋

食完好滿足可惜美中不中
想再幫襯都會三思
希望下次會有改善 ^_^
2020-03-29 378 views
點了個午市三餸餐小麵、毛肚、大腸、豬軟骨最正係毛肚够爽,贈送酸梅湯,茶任斟。星期日不太多人,也能做到政府的標準湯底看起辣,但不太辣也不太麻,應是配合港人口味😊
點了個午市三餸餐

小麵、毛肚、大腸、豬軟骨

最正係毛肚够爽,贈送酸梅湯,茶任斟。

星期日不太多人,也能做到政府的標準

湯底看起辣,但不太辣也不太麻,應是配合港人口味😊
2020-03-27 351 views
Lunch 就梗係唔係打邊爐咁誇張啦,原來佢係有提供普通午市套餐,有粉同麵食。我今次係試咗佢個麵,感覺上有啲似車仔麵,但係佢啲食材就應該係平時打邊爐食到嘅食材。有手打丸類,肉類,最特別嘅係佢仲有重慶火鍋先有嘅毛肚揀。今次叫咗雞翼,牛丸同豬軟骨配豬骨濃湯湯底。每樣食材都唔錯,當中牛丸好爽口彈牙,咬落去真係會噴汁。因為之前試過一次食麻辣湯底,仲已經叫咗小辣,但對我來講就有啲難,所以如果想試辣但又唔係好食得辣嘅朋友真係要有心理準備。跟餐仲會有一杯酸梅湯。雖然係午市時段,但用嘅餐具都係夜晚打邊爐會用嘅,好似係長筷子咁。

跟餐仲會有一杯酸梅湯。

2020-02-18 1552 views
未到新年之前,你豈能想到大家會為口罩奔波勞累,寒冬之下排通宵更加前所未見。新年前,我與朋友一起吃團年飯,對於我來說圍爐而坐便最好不過,其中以「重慶劉一手」簡直是我最至愛三甲之一。不吃辣既朋友為何會喜歡以重慶辣為主的火鍋店,全因用料新鮮,多選擇,連飲品及甜品都相當有驚喜,絕非普通貨色。「重慶劉一手」除了銅鑼灣首店,相繼於旺角、屯門有分店現更進駐灣仔有東方的特色的利東街,內裡設有婚宴主題場景相當特別。以散叫形式醬料也相當多,相繼其收費也提高每位 $30/位,最特別有重慶麻辣油,聽聞可解其重慶辣之辣度。椰子滑雞鍋 $114一白一紅的鍋底當中,估不到椰子滑雞鍋相當滑溜而且椰香四溢。滑雞的份量相當多,相信有大半隻雞每口都啖啖肉,雞湯不會太油膩建議先飲湯暖身再打邊爐就最好不過。正宗重慶麻辣鍋 $84對於一個不吃辣的朋友,我竟然會點下重慶麻辣鍋。一上桌已經感受到那估辣度,重慶麻辣真的名不虛傳只是少辣,無論油份或辣椒的程度個人認為等於極辣似的。如果覺出太辣醬料吧會有麻油奉上,聽聞可解其辣。脆肉鯇 $98打邊爐想食得健康,我首選一定是脆肉鯇。肥美的脆肉鯇與椰子滑雞鍋配搭得宜,而且份量十足提鮮,相當軟身又

椰子滑雞鍋 $114

正宗重慶麻辣鍋 $84

脆肉鯇 $98
打邊爐想食得健康,我首選一定是脆肉鯇。肥美的脆肉鯇與椰子滑雞鍋配搭得宜,而且份量十足提鮮,相當軟身又美味。

牛頸脊 $198
打邊爐我最愛必選牛頸脊全因紋理分明而且脂肪比例平均,全份的牛頸脊擺放得相當吸引,入口即溶富有嚼勁,簡直火鍋必點之物。

澳洲和牛肩小排 $168
反而澳洲和牛肩小排並不是我杯茶,牛肩小排以薄切為主少了一份咬口,而且欠缺紋理,牛肉味道較少。

牛脷酥蝦滑 $78
來到「劉一手」經常性有特別的美食,細細個最喜歡牛脷酥全因甜甜的又香脆,估不到加入蝦滑有兩食。一食以即炸的牛脷酥蝦滑 ,脆身又美味並不會太油膩。二食為放入湯鍋中吸收湯底的精華。

炸響鈴 $38
火鍋必食又點少得炸響鈴,響鈴最重要是炸得香脆而且豐盈,不帶半點的油膩感為高質。一客有六件,相當足夠如果響鈴的形狀大點會更好。

濃芝豆腐燒 $58
很少火鍋店丸類何其多選擇,特別濃芝豆腐燒簡直是我至愛。外層以正方形魚蛋的口感,估不到內裡滿帶濃郁的芝士香,流心度高滋味無窮。

韭菜餃$58
餃類我比較鍾情韭菜餃,對於韭菜餃新鮮度都比較熟悉。韭菜以淺綠並帶有爽脆口感為上乘之物,皮薄滿漢韭菜香,令人唾延不絕。

唐生菜 $38
一份唐生菜份量相當多,而且新鮮度高可見火鍋店選材非常好。

芋圓芋頭西米露 $48
火鍋店踩過界已經不是新鮮事,但連糖水都那麼出色真心想問下老闆會否開糖水店呢?我同朋友都超喜歡這裡的芋圓芋頭西米露 ,芋頭能夠製作出粉嫩與軟身的芋圓口感,配上西米露甜度剛好而且濃郁大愛之選。

傳統冰粉 $38
冰粉一直是解辣之選,材料何其多有紅豆、提子乾、杞子、花生碎、薏米、芝麻多種材料,無論顏色上已經相當吸引甜甜的帶有滑溜的冰粉,令人透心涼。

2020-01-22
大家好,又係我啦。今日天氣咁凍,作為邊龍王嘅我又點會錯過呢個打邊爐嘅機會呢。今日就嚟到留一手火鍋打邊爐,其實留一首呢已經係香港一段時間㗎啦,不過我一直都未有時間試,所以今日可以嚟到食係非常興奮!今日係嚟到呢個灣仔囍帖街嘅分店,裝修非常之靚,有種古色古香得來又唔會老土嘅感覺,而且啲擺設就好精緻添。事不宜遲即刻講一講個湯底先,今次叫咗鴛鴦鍋,一邊係啤酒鴨而令一邊係酸菜魚,一邊酸一邊辣就最啱我呢個鍾意食酸酸辣辣嘅人啦。就咁睇都見到湯底係非常足料,差唔多有成半隻鴨令一邊都有好多魚肉,真係可以講淨係食個湯底都飽咗一半啊。味道方面啤酒鴨有少少辣味同埋淡淡的麥香味,鴨肉都好鮮嫩。而酸菜魚方面好夠酸,唔會好似坊間嗰啲咁淡口,魚肉方面煮到啱啱好,仲係好嫩滑,所以建議大家先食魚肉再打邊爐,如果唔係就會老左,口感就會差啲啦。而醬料方面呢都非常充足,基本嘅蔥,䔉頭,XO醬等等都非常齊備!而呢度既麻油亦都特別香,係自家製嘅品牌嚟㗎 !大家一定要試下!最搞笑係佢哋有一啲預設左嘅配搭話俾你聽,如果太多選擇唔知點搞好,不妨參考下佢哋嘅意見啊,我試過都非常好味!第一個嚟嘅係美國安格斯牛肉,脂肪同肉嘅比例分明,只需要淥十

第一個嚟嘅係美國安格斯牛肉,脂肪同肉嘅比例分明,只需要淥十幾秒就食得,牛味非常之重而且入口即溶,加埋我最鍾意嘅辣湯底,鮮味真係不得了!

第二個呢就係芋頭啦,大家可能會話芋頭姐!咁普通,有乜好介紹?但係我可以話俾你聽,呢度嘅芋頭係非常好味。首先呢度嘅芋頭係炸過嘅,所以一嚟到已經可以就咁食,芋頭味香濃好似食雪條咁食已經好爽。當你浸落湯嘅時候,佢就會吸收晒湯底嘅精華,而且淋左既芋頭味更加香濃,所以呢個係必選之一啊!

第三個要介紹嘅呢就係一個鬼馬蝦滑同墨魚滑!其實即係用油炸鬼包住蝦同埋墨魚去炸嘅!呢度又係一嚟就即刻食得嘅材料嚟嘅,就咁食囉吹博博加埋爽口彈牙嘅下滑同埋墨魚滑,已經非常滿足。如果將佢浸落湯裏面,加埋酸酸辣辣嘅感覺,層次又唔同咗啦,所以呢個都係必點之一啊

最後一個要特別介紹呢就係紅糖糍粑啦,首先呢個甜品係香港並唔係太常見,而且通常都係整得唔好食,有啲可能凍左或者一個汁唔好味。但呢度呢係即叫即整嘅,所以唔使擔心佢會凍,食落去仲香脆添。是諗下食完火鍋之後,有個甜到入心嘅甜品做結尾係咪好幸福呢!

Type of Meal
Dinner
2019-12-23 189 views
去完會展開完會,聽收音機聽到有一間新嘅火鍋店喺灣仔開咗,特登去試吓。肥妹仔我哋一行四人,入到去見到裝修環境好精緻,先叫咗一個鴛鴦鍋。我哋要咗正宗重慶麻辣鍋配上皮蛋芫荽,不得不提嘅係呢間餐廳嘅麻辣鍋其實好香,嗰種辣係唔會令到你食唔到,反而會越食越想食,好似上咗癮咁樣。佢有好多醬料比你配搭,我哋叫咗美國雪花肥牛同埋肉眼牛肉,牛肉肉質唔會太肥,我適合火鍋,仲叫咗三菜,粟米,雲吞,蔥爆貢丸(火鍋必食),全部食材都好新鮮。另外我哋仲叫咗好出名嘅油炸鬼墨魚滑同埋牛脷酥陪蝦滑,呢兩個係佢嘅招牌,你可以就咁食都得,亦都可以用麻辣火鍋浸下先食。好特別,大家真係可以試吓。另外我哋仲叫咗炸響鈴,豬紅,同埋出前一丁。講真,以呢個裝修格局,加埋咁好嘅湯底同埋配菜,呢個價錢喺香港來講唔算貴,大家不妨試吓。

全部食材都好新鮮。

2019-11-21
2019-12-05 175 views
今日同朋友嚟到灣仔嘅劉一手,請問呢度嘅麻辣火鍋係好好食!我哋叫咗小辣,麻辣嘅香味十足,食落有震震嘅餘溫。熱豬骨湯底亦都好清甜!返嚟叫咗朱紅牛丸芝士魚腐午餐肉同埋雲吞,我欣賞佢哋會將食物分類放埋一碟。唔會令到枱面過多不同嘅碗碟!食物質素方面亦都十分之好,絕對新鮮同埋高質!我哋選擇咗美國雪花肥牛,脂肪分布平均。亦都十分之有肉味選擇得麻辣火鍋又點可以少咗主角響鈴!吸晒麻辣嘅湯底配上香脆可口嘅響鈴絕對係麻辣火鍋嘅靈魂最欣賞就係會將蔬菜分類放好,令客人們食得更加安心放心。整體來講劉一手係我食過最好食嘅麻辣火鍋,同好友都食得10分滿足
今日同朋友嚟到灣仔嘅劉一手,請問呢度嘅麻辣火鍋係好好食!

食物質素方面亦都十分之好,絕對新鮮同埋高質!

我哋選擇咗美國雪花肥牛,脂肪分布平均。亦都十分之有肉味

最欣賞就係會將蔬菜分類放好,令客人們食得更加安心放心。

2019-12-04 1403 views
今日同左男朋友過嚟灣仔嗰邊,就去咗喺囍帖街附近嘅劉一手嗰度打邊爐。呢度嘅湯底都幾多選擇,而且好有特色,有超過10款。最後我哋揀咗個鴛鴦湯底,一個呢就係皮蛋芫西湯,比較清熱,一個呢就係麻辣湯底,因為呢度好似都出名食辣!個皮蛋芫荽湯都幾清甜,唔似落味精,而且好多皮蛋同芫荽,我個人就唔鍾意食芫荽,男朋友就好鍾意食,佢話啲芫荽都好新鮮,我就食皮蛋都覺得幾好味同好大舊,而且個湯底仲可以飲,感覺上好清熱,而且真係好充料。而麻辣湯底都好過癮,食落真係好麻,而且非常夠味,鍾意食重口味同埋辣嘅揀呢個 湯底簡直一流,我最鍾意用呢個湯底淥烏冬同埋牛肉,真係相當唔錯。因為我同男朋友都好鍾意食牛肉,所以揀咗一個398牛肉拼盤盛,有牛小排,肥牛,牛頸脊,啲牛肉好有雪花,睇落去勁正,食落都好鮮味,而且一啲都唔韌,我比較鍾意配麻辣火鍋湯底,好好味。牛嗰一方面,我哋仲叫咗個極品牛骨髓,呢個似係我第一次食牛骨髓,估唔到咁好食,食落好香嘅牛味,但係一啲都唔蘇,而且佢又唔係好似豬腦咁樣好林,個質感好難形容,但係好好食。我哋仲叫咗個珍寶帶子,我個人就非常鍾意食帶子,呢個帶子一上枱都覺得幾大粒,而且食落好鮮甜,我帶子就比較鍾意落

我哋仲叫咗個珍寶帶子,我個人就非常鍾意食帶子,呢個帶子一上枱都覺得幾大粒,而且食落好鮮甜,我帶子就比較鍾意落芫荽湯底,原汁原味。

另外,我哋仲叫咗個羽衣甘藍豬肉餃子,呢個亦都係我第一次食嘅羽衣甘藍餃子,估唔到比想像之中好食,聽講羽衣甘藍係好健康嘅食物,本身以為係好草青味,但佢一啲都唔係咁,佢有啲小小似薺菜,好味!

我哋仲叫咗個讚岐手打烏冬,碌落去麻辣湯底一流!

人均消費$500左右,食到咁靚嘅牛肉,我覺得都值得嘅。
劉一手開分店開到去灣仔!之前食過旺角同銅鑼灣分店 今次食灣仔分店 睇下有冇分別先🤣不過今次得我同男朋友食 所以嗌既野唔多~今次嗌既都係必食!拼盆(小)總共有三款肉 肉眼牛肉 雪花肥牛 肉眼邊~其實唔算好識分 但圖中相片右邊細細塊個款肉係最好食!最前方既牛肉有少少厚 最後方既有啲鞋口 中間就最入口即溶!紅糖糍粑每次麻辣火鍋都必叫 因為我覺得可以用黎解辣 當然都好好味所以先嗌🤣外皮脆內裡chewy真係好正 記住趁熱食!腐皮腐皮係超級夾麻辣火鍋 佢唔似竹笙索晒啲辣油太heavy但同樣可以享受麻辣既滋味😋土豆片同腐皮一樣!比蓮藕無咁硬 易入口🤤諗起都想食食完用部吹味機吹走啲火鍋味!好強勁🤣我覺得灣仔分店裝修較靚同埋更有特色 可能因為地方闊落啲😆

不過今次得我同男朋友食 所以嗌既野唔多~今次嗌既都係必食!

拼盆(小)

紅糖糍粑

腐皮

土豆片
同腐皮一樣!比蓮藕無咁硬 易入口🤤諗起都想食

2019-11-28 147 views
吃火鍋最好吃還是麻辣火鍋🥰 香辣又惹味~這家灣仔分店佔地10,000呎,裝修古色古香,布局精緻,當中更增添重慶著名景點洪崖洞的元素,氣派十足。而且座位闊落,無論三五知己還是一大班朋友都坐得舒適💛。以麻辣火鍋為主打,以多種香料、花椒、辣椒、 及紅油熬製而成,醇厚香濃,辣得舒服順喉,能吃辣的話一定要喝一口湯,真的超好喝🤤。點了多款食材,其中極尚牛肉拼盤有齊美國雪花肥牛澳洲和牛肩小排、A4熊本外側牛腿肉、M9澳洲和牛牛丸及牛舌,當中牛小排牛味濃郁嫩滑無比,好滋味😋 而且鴨血和寬粉配麻辣火鍋真的超好吃~推介啊!最後甜品有最愛的紅糖糍粑,軟糯好吃🥰。有樣挺有趣的是給小朋友看的親子圖鑒,有多款食材的中英文字,圖片吸引,小朋友可以和父母一起點食物,挺細心的💛

2019-11-27 177 views
我終於等到食一次「劉一手」喇😍😍🤤黎到見到好多唔同湯底可以揀、見天氣涼涼地,食半個羊腩煲先🐑,再黎多半個椰子🥥滑雞煲🐔個煲幾細心,有個小小格比你放啲會走失嘅食物架😉👍🏻兩煲嘢其實都好足料,我仲未叫配菜,食食下我都飽飽地。兩個人真係好夠食。羊腩煲堅正,羊肉入口即溶,而且好入味。再叫多個燕餃同魔芋蒟蒻(我最愛,夠爽口彈牙嘛)嘩,真心好飽架。佢地都真係碟碟足料,味道又做得好好。最後食左個哈蜜瓜沙冰,用真果肉打左架,好鮮甜,好新鮮👍🏻打邊爐最佳拍檔!竹庶茅根!仲有自助調味區比你慢慢mix and match😋
我終於等到食一次「劉一手」喇😍😍🤤

黎到見到好多唔同湯底可以揀、
見天氣涼涼地,食半個羊腩煲先🐑,再黎多半個椰子🥥滑雞煲🐔

個煲幾細心,有個小小格比你放啲會走失嘅食物架😉👍🏻
羊腩煲堅正,羊肉入口即溶,而且好入味。
再叫多個燕餃同魔芋蒟蒻(我最愛,夠爽口彈牙嘛)

嘩,真心好飽架。佢地都真係碟碟足料,
味道又做得好好。

最後食左個哈蜜瓜沙冰,用真果肉打左架,
好鮮甜,好新鮮👍🏻

打邊爐最佳拍檔!竹庶茅根!
仲有自助調味區比你慢慢mix and match😋