2021-08-17 793 views
晚上路過進來發現餐廳烏煙瘴氣,煙味逼人,竟然有一桌食客公然抽煙,嗆得厲害,店家無視放任這種違法行為。其他食客似乎視而不見在吃著。強烈要求店家遵守法規室內禁煙!!
聽講北角呢間四川菜好出名,味道正宗,所以順道經過就試下佢嘅午餐😛佢午餐好抵食,大概$40至50都有一個午市套餐,但男朋友堅持要食辣子雞(因為我哋早幾日喺南海x號食咗個超難食嘅😂)所以就要叫冇優惠嘅主餐牌QQ果然名不虛傳,辣子雞一上枱 香氣撲鼻,辣椒滿佈全碟,雞件分量充足。炸漿唔厚,亦炸得非常香口,食到一口接一口 停不了。除了辣🌶也充滿麻香,愛麻者如我吃得津津有味😋都配菜都入晒味,食晒雞之後我同男朋友不停搵啲花生、蔥、蒜頭嚟食,精髓啊~🤤不過服務方面就...操住北方鄉音嘅姐姐成日都扮睇我唔到🤷🏻‍♀️落單叫咗香飯同可樂,兩樣都漏單要追,可樂仲要追兩次🥱

所以就要叫冇優惠嘅主餐牌QQ

2021-04-15 1073 views
嗰日同朋友行完山落北角,朋友話好耐冇食川菜。滿懷期待咁去到小辣椒食水煮魚,因為朋友之前食過都話ok。啲嘢食一嚟到簡直令我大失所望。啲水煮魚差到極點,從來未食過一個咁差嘅,第一次食亦係最後一次食,我對飲食要求都唔係高,但從來未試過近咁難食嘅水煮魚。首先個樣已經唔掂,啲魚肯定係唔知擺咗幾耐嘅急凍貨。另外個香辣豆腐簡直係不知所謂,又係難食到一個點。就咁將豆腐切粒,加冇乜味嘅辣醬。仲嗌左個酸辣粉但係唔熟,硬到不得了。
啲嘢食一嚟到簡直令我大失所望。
仲嗌左個酸辣粉但係唔熟,硬到不得了。
2021-04-14
$60 (Lunch)
2021-04-06 624 views
當晚叫咗半只麻辣雞煲,上菜時發現雞係已煮熟嘅白烚雞件浸泡在麻辣湯裡,完全唔入味。煲內只發現淡而無味兼嚡口的雞胸並骨連皮嘅雞背,但完全揾唔到雞脾嘅踪影(正常應該有雞上、下脾筒骨,但煲內完全揾唔到),湊唔返半只雞,咁嘅小菜質素承惠佰幾蚊。第一次食所謂正宗四川麻辣雞煲,扣起雞髀係唔係業內行規?食後評語:難食、貴、揾客笨!

第一次食所謂正宗四川麻辣雞煲,扣起雞髀係唔係業內行規?

食後評語:難食、貴、揾客笨!
2021-04-06
2020-12-07 877 views
天氣開始凍,大家著多件衫!但我同朋友就唔係咁諗啦!!不如食下辣野暖胃仲好啦!!所以就黎左小辣椒食晚餐!職員好熱心地介紹菜色比我地...面我地都好認真揀左三個主菜兩個小食同兩杯飲品!來過一個暖笠笠既晚上!我地order左以下美食 ! 毛血旺 (咁多樣最辣,出曬汗)酸菜桂魚 (酸酸地好好食...)咕嚕肉 (平衡番味蕾)蒜泥白肉 (清清地,做前菜一流)青瓜 (太辣時食一舊可以繼續辣過)兩杯凍檸茶嘩...食完真係好暖胃!我地仲食到出汗...好似排更毒咁...真係超正!

我地order左以下美食 !
毛血旺 (咁多樣最辣,出曬汗)

酸菜桂魚 (酸酸地好好食...)

咕嚕肉 (平衡番味蕾)

蒜泥白肉 (清清地,做前菜一流)

青瓜 (太辣時食一舊可以繼續辣過)

兩杯凍檸茶

2020-12-05 581 views
黎到北角,試下呢間幾出名既川菜。入到餐廳見裝修好有四川風味,菜牌有酸菜魚,一於試下。4個人,叫左涼伴窩筍,蒜香涼伴青瓜,麻醬涼伴粉皮,椒鹽豆腐,辣子雞,酸菜桂花魚。涼伴窩筍,色水唔夠靚,酸味重筍味唔夠香,可能呢批唔靚,所以唔麻麻地。蒜香涼伴青瓜,好似冇拍過,味道還好冇乜特別。麻醬涼伴粉皮,唔錯,麻醬可以多少少會更好。椒鹽豆腐,炸得唔錯,味道還好,但唔夠熱同香脆。辣子雞,雞肉幾惹味,但有啲咸,唔夠辣同有骨,可能每間餐廳唔同做法,花生幾香脆好味。酸菜桂花魚,夠麻,唔太辣,桂花魚好嫩滑,下面有粉皮,個人覺得好咸。因為我地有自來Cup Cake, 食哂枱面既餸之後,想叫服務員幫忙清枱,當時有位姐姐話收工,見廳面剩返1位年輕男服務員在忙,但佢好好,忙完都有幫我地執枱同抹枱,服務態度好好,值得一讚。整體餐飲體驗唔錯,下次應該會再黎,試下其他菜式。
黎到北角,試下呢間幾出名既川菜。
入到餐廳見裝修好有四川風味,菜牌有酸菜魚,一於試下。
涼伴窩筍

涼伴窩筍,色水唔夠靚
,酸味重筍味唔夠香
,可能呢批唔靚,所以唔麻麻地

蒜香涼伴青瓜

蒜香涼伴青瓜,好似冇拍過,味道還好冇乜特別。
麻醬涼伴粉皮

麻醬涼伴粉皮,唔錯,麻醬可以多少少會更好。
椒鹽豆腐

椒鹽豆腐,炸得唔錯,味道還好,但唔夠熱同香脆。

酸菜桂花魚

2020-11-27
Type of Meal
Dinner
酸菜桂花魚
2020-12-01 379 views
呢間開咗好多年,真係由細食到大,耐唔耐就會想食一次,真心推介呢度嘅辣子雞,辣子蝦同水煮魚。再叫番支啤酒,真係不得了,鍾意食辣嘅一定要黎試吓,而菜方面我鍾意食干鍋菜花,雖然係有啲油,但真係炒得好香。但今次想試吓新野叫咗酸菜魚,酸菜魚真係一般,個人都係推薦水煮魚。
2020-11-30 313 views
今日約咗朋友仔去北角玩~順便睇下有咩好食~~ 由於呢度啲食物太吸引,我地叫多咗,人唔算多,但我地就由下午3點到6點,一路傾計,原本係午餐,而家當食埋晚餐😚😚小食:🐷蒜泥白肉($55)豬肉唔會太肥,辣油、香醋同蒜泥混埋一齊好好香,唔怕膩,底下仲有粉皮,正😁小菜:🐥孜然炒雞丁($78)孜然味很重~配上大量我最愛的芫茜。雞肉亦切得細細粒的,味道香口,入口很方便!主食:🦀秘製香辣蟹($298)隻蟹好大隻呀~啲蟹膏又多!香辣蟹炒得好香,好有鑊氣,用上大量辣椒炒成,辣椒滲透蟹肉內,非常入味,而且辣度剛剛好!🐟酸菜桂魚($208)食咗咁多重口味野~所以一上菜第一時間飲左2碗湯嚟飲,魚湯味道果然不錯,雖然唔辣,但香濃魚香鮮味配埋桂魚滑溜溜的~份量亦有很多,食極都仲有👏🏻粉類:酸辣粉($38)薯粉夠嫩滑🍜湯底夠香又好味,配左少量花生碎好惹味🥜太愛了,所以去到哪裡都要點❤️食辣當然要凍飲先夠滿足,朋友飲涼茶,我飲凍檸水🥤加多寶($9)🍋凍檸水($12)愛重口味的朋友值得一試😄
今日約咗朋友仔去北角玩~順便睇下有咩好食~~
小食:
🐷蒜泥白肉($55)
小菜:
🐥孜然炒雞丁($78)
孜然味很重~配上大量我最愛的芫茜。
雞肉亦切得細細粒的,味道香口,入口很方便!
主食:
🦀秘製香辣蟹($298)
隻蟹好大隻呀~啲蟹膏又多!

🐟酸菜桂魚($208)

配埋桂魚滑溜溜的~份量亦有很多,食極都仲有👏🏻
粉類:
酸辣粉($38)
薯粉夠嫩滑🍜湯底夠香又好味,配左少量花生碎好惹味🥜
太愛了,所以去到哪裡都要點❤️
食辣當然要凍飲先夠滿足,朋友飲涼茶,我飲凍檸水

🥤加多寶($9)
🍋凍檸水($12)
愛重口味的朋友值得一試😄
2020-11-16
2020-11-21 237 views
今日去小辣椒🌶食晚餐,辣得惹味人人愛好耐無去北角食野,咁今晚就嚟食番一餐有魚🐟有雞🐔有豬🐖嘅一餐 食番啲兩款開胃小食冷盤先椒麻雞🐔 $55凍食嘅椒麻雞,椒床味勁香濃,雞仲好嫩油,又香又好味 雞絲粉皮🐣 $55粉皮爽口彈牙勁好味,粉皮仲好大塊,麻醬撈雞絲、青瓜絲,真係好正 之後就食主菜,三款就夠哂兩個人食,仲食後好飽酸菜豬肚湯🐖 $68一嚟就飲番個酸菜豬肚湯,勁多酸菜,又多豬肚,個湯酸酸地夠哂開胃,豬肚足料又爽口 糖醋魚片🐟 $78當然要叫多款糖醋魚片,龍脷魚魚質夠滑,仲好厚好大塊,甜甜嘅味道,搞到我食到停唔到口🤭一個人食哂成碟,連啲拌菜(紅椒、綠椒、菠蘿、洋蔥)全部都食清哂😂 藤椒大魚🐟 $148椒味勁香濃,未送到枱上已經聞到好香啦,辣得過癮,魚質嫩滑不腥,如果加埋個飯一齊食,一定勁好味 食川菜一定唔少得飲品,又酸又辣又甜,要配番杯 凍朱古力🍫 $12 及 兩大支哈爾濱啤酒🍻 $17 x2;咁就係最滿足嘅一餐,極之滿足 小辣椒🌶 (北角)北角北角道33號
今日去小辣椒🌶食晚餐,辣得惹味人人愛

食番啲兩款開胃小食冷盤先
椒麻雞🐔 $55
凍食嘅椒麻雞,椒床味勁香濃,雞仲好嫩油,又香又好味

雞絲粉皮🐣 $55

之後就食主菜,三款就夠哂兩個人食,仲食後好飽
酸菜豬肚湯🐖 $68

糖醋魚片🐟 $78

藤椒大魚🐟 $148

小辣椒🌶 (北角)
北角北角道33號
朱古力🍫
哈爾濱啤酒🍻
2020-11-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
糖醋魚片🐟
朱古力🍫
哈爾濱啤酒🍻
  • 糖醋魚片
  • 雞絲粉皮
今日約咗朋友聚舊,朋友公司附近有間川菜館—小辣椒,我地本身都幾鍾意食辣野,所以決定入去食晚餐😍秘製香辣蟹 ($298)- 香辣蟹一上枱就香氣撲鼻,超級吸引- 香辣蟹好新鮮,食落好鮮甜- 肉質結實,食落啖啖肉,好滿足- 蟹膏好多,食到舔舔脷水煮牛肉地鍋 ($208)- 牛肉份量十足,配料都好豐富,有乾辣椒、花椒、酸菜等等- 辣味適中,豐富咗成個味道層次- 牛肉嫩滑,食落好有咬口,但一啲都唔老,好好味雞絲粉皮 ($55)- 份量都okay,配料都好齊全,有青瓜絲、雞絲,好滋味- 醬汁好好味,鹹鹹甜甜,花生味好突出南瓜餅 ($28)- 三件餅都大大件,煎到金黃色,表面香脆,內餡香軟- 南瓜餅香香甜甜,作為甜點一流檸檬茶 (凍) ($12)- 甜度適中,味道酸酸甜甜奶茶 (凍) ($12)- 茶底香濃,味道香甜,係食辣嘢嘅絕配餐廳內部設計以中國風為主題,配合番川菜菜式,有燈籠作裝飾,別具一番風味。地方都幾闊落,坐得好舒服😆員工都幾nice,同埋整體食物質素都幾高質,下次行經會再encore 😍

秘製香辣蟹 ($298)
- 香辣蟹一上枱就香氣撲鼻,超級吸引
- 香辣蟹好新鮮,食落好鮮甜
- 肉質結實,食落啖啖肉,好滿足
- 蟹膏好多,食到舔舔脷

水煮牛肉地鍋 ($208)
- 牛肉份量十足,配料都好豐富,有乾辣椒、花椒、酸菜等等
- 辣味適中,豐富咗成個味道層次
- 牛肉嫩滑,食落好有咬口,但一啲都唔老,好好味

雞絲粉皮 ($55)
- 份量都okay,配料都好齊全,有青瓜絲、雞絲,好滋味
- 醬汁好好味,鹹鹹甜甜,花生味好突出

南瓜餅 ($28)
- 三件餅都大大件,煎到金黃色,表面香脆,內餡香軟
- 南瓜餅香香甜甜,作為甜點一流

檸檬茶 (凍) ($12)
- 甜度適中,味道酸酸甜甜

奶茶 (凍) ($12)
- 茶底香濃,味道香甜,係食辣嘢嘅絕配

雞絲粉皮
2020-11-17
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
雞絲粉皮
2020-11-07 1173 views
以前喺北角返工,間唔中都會和同事來「小辣椒」吃午飯,餐廳午市以粉、麵及客飯為主,價錢非常經濟,幾十蚊已經有交易,而且要仲免收加一,十分抵食。今晚約咗朋友聚舊,佢建議來「小辣椒」開餐。太好了!又可以重溫餐廳嘅滋味小菜。店舖雖然係以川菜作主打,不過其實餐牌上還有很多不辣嘅菜式,所以就算不嗜辣者也不用擔心。友人向來識飲識食,所以今次點菜嘅任務,就交由他發辦。先嚟兩杯凍飲同兩款冷盤。雞絲粉皮賣相唔錯,粉皮晶瑩剔透,面頭鋪滿了青瓜絲和雞絲,入口味道非常清新,蘸上滋味濃郁嘅麻醬,口感更加滑溜,吃起來別有一番風味。蒜泥白肉亦很值得一試,五花腩片厚薄適中,食落爽彈入味,而且不會太肥膩,能嚐到豬肉的嫩香。蒜泥汁微辣帶甜,配腩片吃,口感極佳。主菜點咗枸杞鱸魚湯、鐵板黃鱔 同 松鼠鱸魚,哈哈,全魚宴, 估唔到友人同我口味一樣,都是愛魚之人。枸杞鱸魚湯 ($128)  和 鐵板黃鱔 率先送上,鱸魚湯湯頭熬至奶白色,味道非常鮮甜,材料除咗有一整條鱸魚外,還配有嫩滑的豆腐、明目的杞子和養生的木耳,絕對是窩心暖胃之選。鱸魚肉亦相當美味,魚肉雪白豐厚,肉味鮮嫩,入口完全沒有腥味。另外個鐵板黃鱔 ($138)  亦做得
另外個鐵板黃鱔 ($138)  亦做得很有水準,上檯時仍然滋滋作響,熱辣辣、香噴噴。鱔絲條條長短相若,入口軟糯而不失彈性,加上均勻地沾上醬汁,食落夠濃又夠香,好惹味!
壓尾送上嘅松鼠鱸魚 ($138)  賣相真係一流,昂首翹尾的松鼠造型,刀工如神,絕對係呢道菜的精粹所在。最抵讚就係外層炸到脆卜卜,入面嘅魚肉仍然滑捋捋,加上醬汁嘅味道酸甜適中,非常開胃,為這頓晚飯完美作結。
2020-11-06 210 views
朋友知道我鍾意食川菜,介紹左一間係北角既正宗川菜餐廳小辣椒俾我。聽到個名就知道夠晒辣🤣 我地唔敢挑戰太辣,全部菜都點左小辣。毛血旺$188不得不說呢個毛血旺真心大盤,直程可以用King size黎形容。用料豐富,有黃鱔、豬紅、牛柏葉、仲有大量豆芽金針菇。十分野味,係正宗川菜味道👍👍👍辣子雞$138之前係內地食過辣子雞,一試難忘。於是決定試下呢間小辣椒既辣子雞!真係超正!配料有大量花生同乾辣椒。辣味香濃,雞肉炸得香脆彈牙,好食又唔油。我食晒成碟!!!!😆😆😆蒜泥白肉 $55冷盤黎講真係好大份!!腩肉肥瘦均勻。底層仲有涼皮,味道幾特別,酸酸辣辣😆,與眾不同。南瓜餅店家仲推介左我地食南瓜餅,好似我細細個時嬤嬤煮既味道,好懷念呀☺️☺️☺️。店家服務好好,知道我地第一次黎食,主動推介菜式俾我地食,每一道菜都好好味呀!下次再黎幫襯☺️☺️

毛血旺$188

辣子雞$138

蒜泥白肉 $55

2020-11-06
$120 (Lunch)
  • 水煮牛肉
  • 擔擔麵
  • 口水雞
1K
2020-11-05 764 views
小辣椒,聽到它的名字已經估到是一間川菜舘,川菜的“七滋八味”都能夠在這裡嚐得到。所謂七滋是指:甜、酸、麻、辣、苦、香、鹹;而八味是指:魚香、酸辣、椒麻、怪味、麻辣、紅油、薑汁和家常。這裡的數十種菜式大部份都是我們熟悉的四川料理,當中不乏辛辣的代表菜,但同時也會提供多款不辣的家常的小菜迎合不同客人的需要。夫妻肺片(HK$55)👍👍👍👍這個是四川經典的涼菜 - 夫妻肺片。這裡用了滷水牛肚和牛𦟌,加入麻辣的醬料,香辣可口,伴以的青瓜,既解辣又清新。涼拌萵筍絲(HK$45)👍👍👍👍清爽的萵筍絲,不需要過多的調味,簡單清炒更能突出萵筍鮮甜的原味。辣子蝦((HK$138)👍👍👍👍這道辣子蝦加入大量的辣椒乾和花辣提味,經過爆炒的海蝦,帶有微微的椒麻和濃濃的辛辣感,麻中帶辣的味道更刺激食慾。毛血旺(HK$188)👍👍👍👍整鍋赤紅色的毛血旺,給各色各樣的辣椒乾覆蓋著,表層浮著一層琥珀色的紅油,光是看著也感受到那種辣度。材料方面有豬紅、牛栢葉、豬腰、黃鱔、大豆芽和水晶粉,十分豐富。泡椒鱸魚煮蜆(HK$168)👍👍👍👍這個泡椒鱸魚煮蜆,雖然加入了泡椒,但味道不算太辣。用了魚湯浸著整條鱸魚和蜆,魚肉仍然保持鮮

夫妻肺片(HK$55)
夫妻肺片

涼拌萵筍絲(HK$45)
涼拌萵筍絲

辣子蝦((HK$138)

辣子蝦

毛血旺(HK$188)

毛血旺

泡椒鱸魚煮蜆(HK$168)
泡椒鱸魚煮蜆

這個泡椒鱸魚煮蜆,雖然加入了泡椒,但味道不算太辣。用了魚湯浸著整條鱸魚和蜆,魚肉仍然保持鮮嫩,蜆肉浸在奶白色的魚湯內,味道就更加鮮上加鮮。

可樂(HK$9)
可樂

夫妻肺片
涼拌萵筍絲
泡椒鱸魚煮蜆
2020-11-01 257 views
今晚來到位於北角33號的(小辣椒)食四川菜,客人已坐得滿滿,店舖的設計十分懷舊好親切,值得一讚是廚師的烹調手法,好像去了四川的地道小店,今晚吃得很有驚喜。香辣蟹用咗大肉蟹來做,推廣價為$198非常抵食。香辣蟹(大肉蟹)當店員拿來放上枱面時,賣相十分震撼,肉質結實又鮮甜的大肉蟹配上大量花椒、芹菜爆炒後食到香味及辣味,好夠鑊氣,十分醒胃。辣子蝦,喜歡食蝦的我通常是食白灼蝦,今次叫了這味辣子蝦,食起時十分惹味,值得一試。酸菜桂花魚$208份量十足,魚肉嫩滑,加上芫茜同酸菜的味道,整煱湯底酸酸甜甜十分夠味,要飲多兩碗。蒜泥白肉$55一層皮、一層肥一層瘦加埋蒜泥一起食,不會太肥膩。

香辣蟹用咗大肉蟹來做,推廣價為$198非常抵食。

Type of Meal
Dinner
2020-10-28 202 views
食晚來到位於北角開業多年嘅特色四川小店。酸菜桂魚 $208酸菜魚份量好多,大大塊魚片超滑有少骨,湯底酸味好出,又唔會太辣,唔太食得辣嘅朋友都可以食到👍🏻辣子田雞 $138紅辣椒乾同花椒鋪到成個碟都係,田雞外皮炸到脆卜卜,入面啲肉就好嫰滑,仲有花生件碟,送飯送哂都一流。松鼠鱸魚 $138今次係我第一次試道菜,味道非常有驚喜。用麵粉同調味料將鱸魚炸到外酥內嫩,加上酸酸甜甜醬汁,食落真係好開胃,味道有啲似食緊咕嚕骨甘,真係好好味。夫妻肺片$55口感好爽口,配上酸辣汁,麻辣又鮮香,食落好過癮。涼拌土豆絲 $45薯仔切到一條條絲狀再經冰水浸泡後,口感爽脆,配上酸辣醬汁,好開胃。
食晚來到位於北角開業多年嘅特色四川小店。

酸菜桂魚 $208

辣子田雞 $138

松鼠鱸魚 $138

夫妻肺片$55
口感好爽口,配上酸辣汁,麻辣又鮮香,食落好過癮。

涼拌土豆絲 $45