2020-10-05 123 views
北角有家人氣川菜叫小辣椒, 幾乎每次經過都見到排長龍等入座或外賣。趁假期特地叫朋友過來一起辣個夠。大大個招牌離遠已看見,門面很有中國風。 餐牌食物種類很多,見到這麼多川菜,真的 很難選擇,先來兩個涼菜吧!蒜泥白肉$55,這道菜是不辣的,不過生蒜蓉 帶有辣的口感所以會以為是辣,其實生蒜蓉更能調出豬上肉的香。醋夠香又不會太酸,墊底有陳村粉,吸收了醋味和蒜味,滑嘟嘟的。覺得這道蒜泥白肉分量,比其他餐廳的算大份呢!蒜泥泊青瓜$45, 也是不辣的,因為喜歡吃蒜蓉,蒜蓉分量夠多,用醋涼拌過之後,青瓜感覺很清新,吃辣的又可以解辣消暑。這裡有我們最愛的水煮魚,原來有很多煮法,其中藤椒大魚$148, 價錢算便宜啊,朋友說藤椒比一般麻辣更加麻,就點這個試試。見到藤椒一串串的鋪在魚片上,還有很多芽菜墊底,試了一口湯,真的十分麻辣,別以為這是清湯哦,這可是麻辣的藤椒湯,但湯味咸度適中,其實也挺好喝的。魚片因為是大魚,比較多骨,但肉質非常滑。我們不消一會已把魚片消化掉,脷子感覺越吃越麻,十分過癮!牙菜吸收了湯味,吃得更滋味呢!毛血旺$188,見到滿江紅的賣相,令我們嗜辣的癮更旺盛!上桌才知道是這麼大盤的, 裏面

毛血旺$188,見到滿江紅的賣相,令我們嗜辣的癮更旺盛!上桌才知道是這麼大盤的, 裏面有豬紅、豬潤、牛柏葉、黃鱔片、薯粉、牙菜、金菇等材料, 聞著很香的辣椒香氣,吃一吃原來只是小辣而已,被滿江紅騙到了呢!但這盤毛血旺辣得來沒有苦澀味,因為辣椒炸得剛好,吃個辣椒乾,越吃越香呢!而我最愛吃裡面的豬紅,很滑沒有腥味。豬潤也不錯,切成薄片鎅花,最初以為是魷魚呢,吃下才知道是很爽口的豬潤。

吃完肉類別忘記還有薯粉,薯粉份量超多。真的讓你一盤吃個夠!

辣夠癮,朋友還是要吃麻婆豆腐$58,這是他最喜歡的菜式,說夠正宗的麻婆豆腐很難吃到,這裏用了豆瓣醬煮麻婆豆腐,味道偏鹹香,豆腐十分滑,沒有過多油份,反而醬汁香濃乾身,拌飯吃一流。

一邊吃一邊飲汽水解辣,真的讓你辣個夠。這頓飯吃得很滿足,間中來吃飯也不錯,而且價錢不貴,份量又算多,愛辣的人要試。

2020-10-03
2020-10-14 0 views
10月份最多人講既就係食蟹,搞到我都心郁郁想返返隻🤭 去左間屋企人食過覺得唔錯既中菜館。雞絲粉皮表現正常,涼涼地配上麻醬食落係幾開胃。當然叫左隻香辣蟹食下 ($298) 非常濃既蟹膏香,肉既份量亦不少,使用既配料亦十分合我口味,洋蔥炒得幾軟同入味,香辣惹味,雖然平時好驚麻煩但最後竟然都有耐性食晒全隻😚松鼠魚($138)酸酸甜甜好醒胃,原條直炸但竟然係無咩魚刺!真係可以講係啖啖肉咖🥰 外脆內軟好易就食晒全條魚👻平時無紅肉不歡既我地都叫左個牛腩煲,會用火一邊燒住熱住,保證食入口果刻都係熱辣辣既!入面既白蘿蔔係我地最愛。最後用返碗白菜鮮肉水餃收尾,淡淡地中和返全餐食過既重口味食物🥴

雞絲粉皮表現正常,涼涼地配上麻醬食落係幾開胃。

松鼠魚($138)

平時一向都好鍾意食 #川菜 同 #水煮菜式鍾意佢 #麻麻辣辣 #酸酸美美 好開胃一路都有幫襯開 #北角小辣椒🌶️在當區也非常有名的由於佢炒得好有鑊氣而且性價比好高今次專程再度山長水遠過去再食!⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨餐前小食 : 🔴「 #夫妻肺片 」入面有滿滿的豬肚及青瓜,配上麻辣醬汁,食落去有咬口之餘仲好滋味。🟠「 #雞絲粉皮 」花生醬迷一定很喜歡這道小食,同樣地配上青瓜絲及雞絲,喜歡粉皮很薄,滑溜之餘仲好濃郁。主食 : 🟡「 #酸菜桂魚 」來到這裏必食的招牌菜酸菜魚,口味仲有幾款選擇,我就比較喜歡桂花魚魚肉滑溜少骨,酸菜魚仲可以揀酸辣度,飲埋佢嘅酸辣湯真係好正!🟤「 #奇香雞煲 」奇香的味道很獨特,而且雞件嘅份量很多,多肉少骨,雞肉很鮮嫩,一邊用Gas爐煲着慢慢嘆,熱辣辣食更加滋味。🔵「 #小辣椒一品燴 」入面有成六款食物,包括蝦、肉片、豆乾、西芹、魷魚絲及黃鱔,望落去非常豐盛大碟,想不到蝦雖然細細隻但係好爽口彈牙,而且魷魚絲好有咬口煙韌,鵝腸半肥瘦好爽口,豆乾仲好入味添!☕️最後叫咗杯熱華田暖暖胃,朋友就點了可樂爽一爽喉嚨!這麼平靚正、性價比高及食物質
平時一向都好鍾意食 #川菜 同 #水煮菜式
鍾意佢 #麻麻辣辣 #酸酸美美 好開胃
一路都有幫襯開 #北角小辣椒🌶️
在當區也非常有名的
由於佢炒得好有鑊氣
而且性價比好高
今次專程再度山長水遠過去再食!

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

餐前小食 :
🔴「 #夫妻肺片 」

🟠「 #雞絲粉皮 」

主食 :
🟡「 #酸菜桂魚 」

🟤「 #奇香雞煲

🔵「 #小辣椒一品燴 」

☕️最後叫咗杯熱華田暖暖胃,朋友就點了可樂爽一爽喉嚨!

這麼平靚正、性價比高及食物質素高的川菜現在真的買少見少,飽肚滿足 ,難怪我經常encore再幫襯!
2020-10-10 0 views
🟢每次經過望見入面總是坐爆人,咁犀利「晚餐試一試,生活好寫意」....😂😂————————收工就去了解日日都咁多人一定有D道理。👨‍🍳😛食完果然係好好味😋————————主菜🔴辣子蝦🦐:落單前記得同店員講咩辣程度🌶️味道出色,辣得好食,足料做法,又夠特色,唔好以為咁多辣椒🌶️多🦐小,成個底都有好多蝦🦐,惹味得令人吃不停口,原來辣椒入面仲有好多花生🥜一齊炒,怪不之咁惹味,我仲要好食到粒粒花生🥜都比我食哂。蝦肉咬落爽實的肉,就知道用新鮮蝦🦐材料,食第一道菜已經讚不絕口👍—————————-🟤豉椒肥腸:豉椒鵝腸食得多,咁就要試吓豉椒大腸,又係嗰句,大腸要做得好食。又要炇得夠腍,又要腍得來又有口感,呢到又可以做到我既心意,洋蔥🧅青紅椒🌶️豉椒炒得又夠味,食第二道菜一樣咁好昧👍—————————🟡枸杞鱸魚湯:加入豆腐的鮮甜,杞子的補眼,健康養顏又養眼的魚湯又是清甜,煲咗湯既魚🐟一樣咁滑,第三道菜好味到已經回味😋————————小食:蒜🧄泥白肉:爽脆的🐷白肉、滑滑的質感,🧄香噴噴的🧄蒜蓉,咬落「short short」脆的👍😋底下又有爽滑的粉皮配搭,混合埋蒜泥吃落就更加滋味🥰————————-手拍青瓜:
🟢每次經過望見入面總是坐爆人,咁犀利
「晚餐試一試,生活好寫意」....😂😂

主菜

—————————
🟡枸杞鱸魚湯:

小食:
蒜🧄泥白肉:
底下又有爽滑的粉皮配搭,混合埋蒜泥吃落就更加滋味🥰

————————-
手拍青瓜:
青新口味,開胃又惹味🥒

飲品:
凍🍋檸檬茶——-冰冰凍凍食辣配搭
王老吉——食辣又可清熱潤喉

———————-
做生意也不忙關懷老人家派發送贈飯盒予老人家🧓👍👍
咁有善心,上天也給予他們恩典,所以生意好,心地好❤️

—————————
日日都坐滿人既原因(善心)咪就係咁簡單
開心🥳⋯⋯簡單
———————-
2020-10-07 0 views
今日同朋友特登嚟到北角呢間小辣椒食酸菜魚,意外地發現原來呢度嘅小炒都非常美味,值得推薦!肺片口感煙韌,充滿油香。油雞麻椒味很重,雞肉嫩滑無比,拌飯一流。酸菜魚$208呢盤酸菜肉,無論魚肉定酸菜都份量十足,魚肉肉質扎實,湯頭辣度唔會太重,夾起酸菜,加點湯連同魚肉入口鮮味十足。炒鱔糊$138鱔肉爽口彈牙,鱔糊配上大量芽菜加上經典醬汁,味道濃厚。炒萵筍$50食咁多惹味菜式,叫碟窩筍清清喉嚨就最適合不過。

酸菜魚$208

炒鱔糊$138
鱔肉爽口彈牙,鱔糊配上大量芽菜加上經典醬汁,味道濃厚。

炒萵筍$50
食咁多惹味菜式,叫碟窩筍清清喉嚨就最適合不過。

自從疫情之後同朋友都少見面咗好多,難得今日咁啱撞到,帶咗我去佢去開嗰間小辣椒話帶我食好嘢。呢度啲小菜原來都好有份量,嗌咗幾個小菜,諗住樣樣都試吓,點知原來大碗成咁,食到好飽個個捧住個肚🤣#毛血旺 $188這個毛血旺是這裏的招牌菜,今次就我點了小辣程度,朋友食開大辣,說辣得夠暢快👍講真係幾好食,麻中有辣辣中帶麻,而且超足料,數之不盡的甜美豬紅和爽口牛柏葉和勁多黃鱔魚,仲加咗我最鍾意嘅金菇菜同埋大豆芽同埋木薯粉條,木薯粉條同埋大豆芽吸晒麻辣醬汁,真係好食到震呀!#酸菜桂魚 $208一整條桂魚被拆骨成一塊又一塊白雪雪的魚肉,真係睇見都好吸引啊!第一次食酸菜魚原來咁好食㗎喎!口感滑嘟嘟,加上魚肉完全冇骨好方便食,酸菜魚完全唔辣,一家大細包括小朋友都好啱食㗎 !下次要帶埋啲小朋友嚟食先得!唔使拆骨拆得我咁辛苦啦😆#辣酒黃鱔 $138秋風起食黃鱔魚補身就最正㗎啦!呢款用咗少少辣酒去烹調,可以完全除去黃鱔魚嘅泥味,食起嚟特別鮮味可口☺️而且起骨功夫做得好好👍最驚喜係原來有粉絲,粉絲充分地吸收海鮮嘅氣息,而且粉絲keep到好彈牙👍只賣$138真係好抵食🥰#蒜泥白肉 $55三層白肉肥中瘦喺埋一齊,食起嚟

#毛血旺 $188

#酸菜桂魚 $208

#辣酒黃鱔 $138

#蒜泥白肉 $55

三層白肉肥中瘦喺埋一齊,食起嚟特別有口感,加上用咗好多蒜蓉,夾埋粉條一齊食仲好味。

#夫妻肺片$55

切成超薄片的牛肚夠晒爽口彈牙👍牛展都好岀色,筋位炆得好淋,配以酸辣汁,越食越過癮👍

2020-10-04 27 views
曾經在北角區內住了一段時間,還記得當初看着這間小店開幕,如今已經搬進了新鋪一段時間,好奇心的驅使,今晚便來到了。夫妻肺片$55,牛𦟌和牛肚,軟硬適中,酸辣美味。雞絲粉皮$55,麻醬香味十足,配合雞絲和粉皮,是一個不錯的前菜。水煮桂魚$208,水煮的麻辣香味十足,桂花魚的魚骨比較少,啖啖都是肉,肉質鮮嫩,美味可口,配菜還有芽菜和粉皮。乾燒鮮蝦鍋$148,用明爐伴上,乾鍋內的香料,迫入蝦肉內,令到蝦肉更加鮮味可口。乾燒田雞鍋$148,已經很久沒有吃過田雞,因為擔心烹調方法,未可以令到田雞的肉煮熟,今次看到這個用石油氣爐的干鍋田雞,可以控制烹調時間,便放心享用。田雞鮮甜美味,肉質嫩滑,加上辣的醬汁,層次更加豐富。

夫妻肺片$55,牛𦟌和牛肚,軟硬適中,酸辣美味。

田雞鮮甜美味,肉質嫩滑,加上辣的醬汁,層次更加豐富。
Some of my friends suggested to meet up for lunch and one of them suggested Little Chilli, a chinese restaurant known for their spiciness. Since all of us can take spicy food, we duly agreed to. It was located at North Point Road, several minutes walk from North Point MTR.Msot of their dishes were Sichuan cuisine, offering fish, seafood, meat, side dishes, rice or noodle and drink etc. Most if not all dishes were spicy-related. We ordered iced ovaltine, iced chocolate, 7-up and herbal drink to q

We ordered iced ovaltine, iced chocolate, 7-up and herbal drink to quench our thirst and lessen the spiciness.

Cold vermicelli in shredded chicken - It was one of the cold dishes as a start, with cold vermicelli and shredded chicken mixed with sesame salad sauce. It was appetizing and chewy.

Sliced cucumber in garlic - It was very crunchy and juicy, appetizing as a start.

Mandarin fish with pickled chinese cabbage - The chef was generous with the portion, with alot of fish and pickled cabbage in it. Pickled cabbage and soup were sour and appetizing, clear as well. Fish was cooked till very soft and smooth.

Chicken with chilli - It was a great dish if you could take spicy food. It was cooked till spicy, with the fried chicken cubes flavourful and chewy. Peanuts were crunchy and chewy as well.

Chilli fried rice - Fried rice was fried till chewy and fragrant, certainly quite spicy as well. There were ham, egg and vegetables in it.
2020-09-26 81 views
小辣椒我屋企人不嬲都好鍾意食辣野,嗰日我媽咪就話想去北角試下呢間小辣椒,咁啱得閒就陪咗佢黎,佢哋碟碟都好大碟,好豐富😋秘製薑蔥炒蟹 $298 (時價)炒蟹比起其他處理蟹嘅方式需要更加多步驟,唔似就咁將即係放入蒸籠入面焗熟佢就可以,佢哋嘅炒蟹先炸後加上薑、蔥作為輔料同埋調味料等等去爆炒佢,炸一炸左隻蟹之後先至再炒真係唔同好多,佢哋嘅炒蟹唔會太咸,好鮮甜。 呢一份炒蟹係嗰度嘅職員推薦嘅,佢話今日啲蟹好靚,點知一上到嚟,啲蟹真係好多膏,啲膏入口甘甜,蟹肉亦都好鮮甜,食得出係新鮮蟹!😋水煮牛肉 $208水煮牛肉真係食川菜食辣野一定要嗌嘅一樣餸,佢哋嘅水煮牛肉就擁有川菜嘅特色,麻、辣、鮮、香,好多配料,薑蔥再加上唔同嘅辣椒,味道好豐富,配上好嫩滑嘅牛肉,好惹味酸菜桂魚 $208佢地嘅酸菜魚用上了桂花魚,魚肉片份量多,肉質滑嫩、冇乜骨、啖啖肉。再加上芫荽等香料,另外辣度和酸度啱啱好,非常開胃。我哋另外仲嗌左乾鍋菜花同埋鐵板炒豬什,都係好多輔料,好惹味😋
小辣椒

秘製薑蔥炒蟹 $298 (時價)

水煮牛肉 $208

酸菜桂魚 $208

2020-09-26 26 views
呢排我對麻辣上晒引,基本上每三餐晚飯都有一餐係食辣。本身以為已經好癲,夠晒皮,點知今日係公司無啦啦辣引起,唯有lunch都揀咗間喺附近嘅麻辣止止引。餐牌嘅選擇有好多,有麻辣有酸菜,又有唔同嘅冷盤小食,目不暇給,搞到我選擇困難症發作,最後揀咗幾樣招牌菜試。《辣子雞》$138辣子雞嘅辣椒鋪滿成個碟,非常震撼,睇見都流晒口水,雞肉揸得酥脆,食落口又辣又鹹,最岩用黎送啤酒,食完一舊又一舊《酸菜大魚》$148酸菜魚嘅湯底唔係剩係得酸菜味,食得出佢用好濃厚嘅魚湯湯底去熬製,令到成個菜式唔單調。比較可惜係啲魚有骨,如果用魚柳嘅話啖啖肉會食得更加爽《涼拌萵筍絲》$45萵筍絲嘅大細均一,睇得出師傅既刀工唔錯,加埋啲麻油同埋醋,作為前菜好開胃,我覺得其他餸菜太辣都可以用佢嚟解辣《乾煸四季豆》$58四季豆用咗蒜頭、薑、蔥、辣椒,仲有啲蝦米肉碎去炒,非常有鑊氣,四季豆嘅表面唔會過油,同時又有焦香,送飯一流。埋單大約一人兩百蚊到,下次一定要再嚟試佢嘅酸菜桂花魚同埋秘製香辣蟹🤤🤤

《辣子雞》$138

《酸菜大魚》$148

《涼拌萵筍絲》$45

《乾煸四季豆》$58

2020-09-22 34 views
咁耐無去過北角,仲要係晚餐時間,當然要搵野食啦,見到依間小辣椒,都唔少人係人面,咁我就去試下。睇完餐牌,發現真係好多野食好多選擇,咁我地兩個人真係好肚餓,就叫左幾樣野食。第一樣黎既係招牌拆骨肉,好大碟!我自己好耐無食辣,見到咁多辣椒都有啲驚,跟住食入口好彩唔係好辣!佢反而係好香!重點唔會好多油,唔係全部反哂光!肉都好多,有肥有瘦,仲唔會太老!好有咬口!之後就係雞絲粉皮。佢唔係亂擺,係有擺盤既!粉皮好大塊好滿足!雞絲又係唔少,但好嫩口。涼涼地咁樣好好食,仲有啲麻醬唔會太多,唔會蓋過哂雞絲粉皮既味。之後就係蒜泥白肉。啲肉唔係亂放,係一層一層咁放,幾有心思。蒜又好多!好夠蒜香!好正!加上啲肉唔係好肥,岩哂我!成碟好夾,好好食!之後就係蒜炒篖篙。依個好爽好有咬口,唔太油,蒜香又夠勁!好味過普通炒菜!好彩有聽伙記話,聽佢推介叫依個!最後就係糖醋黃花魚。好正既係師傅係係魚身界左幾刀,再將肉同骨分開左先放落鍋炸,所以係好易拆到肉出黎食。咁食落口又係好脆,但唔會無左魚既鮮味!個醬酸酸甜甜又係好開胃!真係好好食!依間小辣椒啲野都好大碟,價錢都唔算貴,性價比真心幾高!我會再番黎食!

招牌拆骨肉

蒜泥白肉
蒜炒篖篙
唐醋魚
2020-08-06 305 views
兩星期定唔記得一星期前食既 。我同男友兩個人一齊去食。咁就叫左個水煮羊肉同埋泡淑雞丁 。因為係中午食咖啦 , 所以4十幾蚊個餸仲要有埋飯有埋野飲都算係咁 。食得川菜多數都係重口味又多油又咸咖喇 , 所以中意食健康野既你可能一星期食一次?兩星期一次? 個水煮羊肉個騷味 , 嘩 ! ! 正到冇鱗 。差唔多每舊既脂肪同羊肉都一半一半 。食落去好軟淋淋 。 根據我食譚仔係食麻辣中咖啦 , 所以覺得衣個水煮羊肉都唔算好辣 。另外 , 個泡淑雞丁都唔係好辣 , 個雞粒都好滑 。唔知係咪因為用左雞髀肉呢。用黎送飯一流同埋我地叫左兩枝大啤 , 埋單好似一百二十左右 。都唔算好貴 。
兩星期定唔記得一星期前食既 。我同男友兩個人一齊去食。

食得川菜多數都係重口味

個水煮羊肉個騷味 , 嘩 ! ! 正到冇鱗 。
差唔多每舊既脂肪同羊肉都一半一半 。食落去好軟淋淋 。

。用黎送飯一流

水煮羊肉
泡淑雞丁
水煮羊肉
泡淑雞丁
2020-07-20 246 views
淡味 非常 不似預期 不會再來 像幾十年前廣州 嚴重缺乏物資的滾水湯底 而且還有怪味 沒錯價錢是平宜,但寧願做回應有水平, 完全不合格。 麵只吃了三分一 便食不下 太難吃 不明白怎樣可以做下去。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤣🤣🤣
淡味 非常 不似預期 不會再來
香辣熗鍋粉麵
2020-07-20
$50 (Tea)
2020-01-16 1041 views
新學期開始,放工後要番學進修,因此可以在放學後尋找夜間美食😋這晚和同學到一間川菜餐廳食飯,順便傾下近況,得知在工作上遇到很多不如意的事,希望佢可以重拾信心,吐氣揚眉,我會永遠支持你的🥺這間餐廳營業至凌晨5時,有很多的川菜菜式,啱哂夜晚想食辣的朋友🤤辣的程度可以選不辣至大辣,像我們不太能食辣,點小辣已經足夠😂1. 水煮大魚這個水煮大魚有很多花椒八角和其他香料,味道正宗和惹味👍🏻魚片有很多塊,但我們忘記了詢問魚種,原來大魚是鯇魚,有很多的魚骨呢,真是失策😔2. 干煸四季豆四季豆經油炸過,與辣椒、肉碎、蝦米粒一齊炒,非常香口,用黎餸飯一流😋

1. 水煮大魚
水煮大魚
2. 干煸四季豆
干煸四季豆
水煮大魚
干煸四季豆
2019-09-29 966 views
雖然幾resspect小辣椒,可以每個星期三派飯比啲老人家。但係呢個188蚊嘅魚頭實在唔係我期待嘅魚頭,除咗舊魚雲基本上冇肉。同我喺街市買嗰啲冇分別,而我喺街市買祇不過係40幾蚊。祇不過小辣椒好舍本可以落好多辣椒,辣到飛起。我當我畀咗一份畀租,畀咗一份俾員工,另外一份畀咗星期三派飯老人家。依然都會幫襯返小辣椒。仲有好多值得期待嘅菜,可以試一試。
依然都會幫襯返小辣椒。仲有好多值得期待嘅菜,可以試一試。
雙椒魚頭