2023-09-14 268 views
這間小店給人一種濃厚的人情味。在店內播放著懷舊金曲,讓人的心情感到舒爽。這裡提供港式味道的美食,份量十足,給人一種童叟無欺的感覺。店家以即叫即炒的方式迅速為客人準備美食,老闆手勢純熟,配著林子祥的《男兒當自強》的背景音樂,一碟茄汁豬扒意味著滿滿的廚房熱氣。這樣的一頓美食讓人在飯後重新注入了無比的動力。很多人都在排隊外賣。這家店絕對不賴,受到附近辦公室客戶的推薦。總的來說,這家小店雖然規模不大,但卻散發著濃厚的人情味。在這裡,你可以聆聽著懷舊金曲,享受港式美食,而且份量十足。店家的快速服務和美味的菜肴絕對不會讓你失望。

2023-06-21 238 views
今日途徑呢頭咁啱肚餓突然之間想食嗰什扒飯🤭🤭好可惜行咗好耐都搵唔到🙄🙄經過呢間廉記見到佢餐牌有公司飯,俾佢吸引咗🤤🤤睇相見到佢以前啲枱開到出街,不過可能俾人告得多🤔🤔而家已經冇咁猖狂,只有舖頭入邊嘅一張枱一路以來,最鍾意幫襯就係呢啲本土細餐廳🤗🤗淨係做外賣都冇停手,成間舖頭三個人做,個個都好好禮貌,師傅仲同我講如果唔夠飯同佢講聲火腿餐肉同香腸都有炸過所好好食😄😄美中不足嘅地方係辣椒油一包包,對於我呢啲要落得多嘅有一啲唔好意思,唔係咁就手😅😅下次再嚟開呢頭一定會再幫襯👍🏻👍🏻
今日途徑呢頭咁啱肚餓
突然之間想食嗰什扒飯🤭🤭
好可惜行咗好耐都搵唔到🙄🙄
經過呢間廉記見到佢餐牌有公司飯,俾佢吸引咗🤤🤤
睇相見到佢以前啲枱開到出街,不過可能俾人告得多🤔🤔
而家已經冇咁猖狂,只有舖頭入邊嘅一張枱
一路以來,最鍾意幫襯就係呢啲本土細餐廳🤗🤗
火腿餐肉同香腸都有炸過所好好食😄😄
下次再嚟開呢頭一定會再幫襯👍🏻👍🏻

2023-05-29
Type of Meal
Lunch
2018-09-14 4726 views
小妹在上環上班已一年半,午餐都試過五十至六十間餐廳,亦令到小妹變得好咀叼。今天心血來潮,想試新餐廳。之前已多次經過廉記冰室,看到傳統的格局好像很吸引,想必會吃到平凡傳統的食物。到了仔細看看餐廳,只有一張枱跟4個座位,心想還是叫外賣較好。再看看餐牌,有5-6個午餐套餐,都像茶餐廳的餐牌,最後選了蕃茄什果雞扒飯,連一杯熱檸水,共$46。在外等候外賣期間,周遭都有人在吸煙,對於不吸煙的我都挺難受。過了10分鐘,終於等到食物,立刻找地方坐下。打開飯盒,已聞到香噴噴的焗飯味道,賣相亦不錯。嚐一口,是正常的味道,沒有特別驚喜。不過我認為挺有趣的是食物的用料,通常焗飯只會用菠蘿粒配搭,但他們竟然用上罐頭什果,想不到跟飯的配搭也不錯。另外,吃了一半亦發現了一隻雞翼,可能雞扒材料不足,用它來配搭。哈哈,當是額外的獎賞吧。吃完飯後開始飲檸檬水,餐廳準備食材的時候已取走檸檬核,因此檸檬水沒有苦澀味道,細心位值得一讚!但總結而言,小妹還是覺得其他在中上環的餐廳性價比比它高,應該會過一段長時間才會再光顧。
今天心血來潮,想試新餐廳。

蕃茄雞扒什果焗飯
TakeAway
2018-03-28 2518 views
柴娃娃同同事ㄧ齊叫下午茶, 雞脾沙律簡直係 my favourite. 由細到大我對炸雞脾特別喜愛, 鍾意佢夠香口又啖啖肉 今次隻炸脾都唔例外, 味道淡返少少就更加好, 雜果沙律好正, 唔會太多醬, 加埋杯濃滑奶茶, 包你飲完唔眼瞓

Delivery
2018-03-28 1385 views
忙完一輪, 上司請食 tea 慰勞我地, order 了一份西多士, 份西多士炸得唔太燶, 金黃色, 入面都算多花生醬, 再加ㄧ杯凍檸水, 唔錯嘅配搭。食西多士要加糖漿, 其實都好邪惡, 但偏偏又鍾意食
Delivery
2018-03-28 943 views
又到 3 點 3, 嘆茶餐, 叫了ㄧ份炸雞翼沙律, 雞翼炸到層皮扑扑脆, 好入味, 雜果沙律入面加了薯仔粒及紅蘿蔔粒, d 紅蘿蔔粒應該係醃制過, 酸酸甜甜好惹味, 加埋杯熱奶茶, 都係 34 蚊, 你話抵唔抵食呢
TakeAway
2017-11-21 1669 views
頭先叫外賣雞翼薯條送上office,打電話去同佢講薯條要脆d,佢就話:得得得冇問題我同你炸耐啲! 點知三分鐘後已經送到上嚟Office,我都嚇咗一跳,甘快到? 點知一打開啲薯條係凍嘅,仲要得好少,我數到得18條,唔講真係以為個送貨員偷食。。跟住我就即刻打落去同佢講佢話d薯條凍既,佢就覆我,d薯條一早就炸好晒嫁啦!咁我就同佢講如果你做唔到你就唔好仲同我講得得得我會幫你炸耐d。。然後佢就好唔耐煩咁樣同我講話咁你攞返落嚟我俾返$30你,我依家好忙係咁啦!(收線)邊有人咁樣做生意???

邊有人咁樣做生意???
雞翼薯條
2013-09-05 4032 views
作為中環上班族,每日早上最煩惱係避開連鎖店~ 尋找價廉又好吃的早餐~週圍行,行到近上環的永和街~ 門面可愛的"廉記冰室"很吸引,很地道的設計。 熱狗 + 熱奶茶 = $19 (正呀!) 熱狗是即製作,多醬汁又有番茄~ 好好味~ 我會會繼續來這小店試試其他東西~ 加油!
熱狗 + 熱奶茶 = $19 (正呀!)
熱狗 + 熱奶茶
熱狗是即製作,多醬汁又有番茄~ 好好味~
我會會繼續來這小店試試其他東西~ 加油!
Other Info. : 不過用大發泡膠盒盛載,下次我會再帶去用番。
2013-09-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$19 (Breakfast)
熱狗 + 熱奶茶
2013-07-06 2244 views
香港,勝在有 ICAC,而中環勝在有LKBS。在不顯眼的永和街,就是LKBS的所在地。大家也許會問什麼是LKBS,同ICAC有什麼關係? 答案就是除了大家都是廉記之外,同樣有奶茶咖啡飲,並沒有任何雷同的地方。另一個雷同,也許就是這廉記冰室的 Logo 吧。這廉記冰室,基本上不算是冰室或是茶餐廳,店內基本上沒有座位,要像我這樣地堂食,就要依靠永和街街人專用區的有利因素,檯檯凳凳擺街上。這一天,心血來潮的來到中環食早餐,而這一家廉記冰室就成為我是日飲食的主角。作為公司的一名財務要員,一大清早就來老廉嘆奶茶咖啡,的確唔係幾老黎。公仔麵,幾唔健康都好,這的確是一天開始的原動力,這一家廉記,沒有複雜的早餐,所有東西都是以最為簡單的製成品。我要的已經是比較複雜的一個配料,就是沙爹牛肉。這一個沙爹醬,不辣,也不香,不過花生味夠濃,牛肉也算得上是滑,而沙爹醬帶甜,感覺就是不一樣。不過,用上了外賣的膠碗,有點不環保。套餐,包含了一隻煎蛋,一條腸仔及麥包做的多士。蛋煎得香,亦夠嫩滑,這一個side dish,感覺不錯。入老廉,當然是要杯奶茶式咖啡,我想了很久,決定了奶茶,但奶茶來了之後就後悔為何不點杯咖啡

入老廉,當然是要杯奶茶式咖啡,我想了很久,決定了奶茶,但奶茶來了之後就後悔為何不點杯咖啡搞下 gag。這奶茶算得上是好,符合了我的要求,夠濃,夠滑,有茶味,單是這三個已過了我這一關。
簡單的飲食處,簡單地吃了一個早餐。唔老黎的一個早餐.....飲完奶茶,食左個早餐,又係一條好漢。

$30 (Breakfast)
2013-05-22 1504 views
有時,我會幫襯位於新紀元廣場附近那間 <廉記冰室>!喜歡食這裡的熱狗、火腿通等! 自從2月尾收到張新 menu,update menu 之後,已沒有全日供應的套餐,要散叫!變相加價! 幸好!午餐依然供應!記得之前有位靚女店員,態度認真趕客!現在兩位店員姐姐,笑容滿面又好口!態度相對好得多!我早前幫襯,師傅出了茄湯火腿通!他認為天氣熱了,食客胃口會差一點!特意推出茄湯,讓大家更開胃, 認真周到!落單時要通知店員要不要茄湯!不用加錢!我對比新舊 menu,發現火腿通之前賣 $20,現時卻賣 $18!現在更抵食!茄湯火腿通 $18茄湯好足料! 加入糖,令湯底多一份甜美! 亦可彌補蕃茄本身的酸味!略嫌糖份多了一點!如果,只落適量的糖,相信湯味會更為自然! 通粉軟硬適中! 火腿份量都不少!作為早餐或午餐都夠我填飽肚!火腿通 $18則用上雞熬湯!清甜有鮮味!簡單而美味!比很多茶餐廳還要出色!
有時,我會幫襯位於新紀元廣場附近那間 <廉記冰室>!

喜歡食這裡的熱狗、火腿通等!
幸好!午餐依然供應!
記得之前有位靚女店員,態度認真趕客!

現在兩位店員姐姐,笑容滿面又好口!態度相對好得多!

認真周到!

落單時要通知店員要不要茄湯!不用加錢!

茄湯火腿通 $18
茄湯好足料!
加入糖,令湯底多一份甜美!
通粉軟硬適中! 火腿份量都不少!

作為早餐或午餐都夠我填飽肚!
火腿通 $18
2013-03-14
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$18 (Breakfast)
2012-10-12 792 views
最近10月8 日,收到郵差派來的 <廉記冰室> 傳單,提醒我它的存在!看看有什麼令我有興趣食的呢?如果午餐的話,要致電或親身走到店子才知有什麼好吃!見到有全日早餐,供應時間 8:00am ~ 6:00pm,一試無妨!熱狗 + 牛奶麥皮 (全日早餐) $27當時有好幾位食客等外賣,等上大約 5 分鐘!牛奶麥皮起初以為無加糖!相當原味! 後來,一直飲下去,才發覺有清甜味,可想而知糖分攪不均勻!總好過無加糖!質感濃稠!麥皮份量十足!十分大兜! 未至於難食,還可以接受!熱狗 用上新鮮麵飽烘過底部及開邊的部分,加埋熱辣辣煎過的香腸,香脆美味! 配合蕃茄、生菜、青瓜及沙律,簡直是完美配搭!廉記咖啡揭開杯蓋,好像奶茶色的咖啡!一看便知不合我意! 相信口味較淡,咖啡味果然單薄兼遜色!偏多奶!我食完麥皮及熱狗才飲,可能味道帶甜的麥皮影響味覺,顯得咖啡又酸又苦!真不好喝!還以為廉記咖啡是招牌貨,試一次便夠!

全日早餐,供應時間 8:00am ~ 6:00pm
熱狗 + 牛奶麥皮 (全日早餐) $27
當時有好幾位食客等外賣,等上大約 5 分鐘!

牛奶麥皮
起初以為無加糖!相當原味!

質感濃稠!麥皮份量十足!十分大兜!
未至於難食,還可以接受!

熱狗
配合蕃茄、生菜、青瓜及沙律,簡直是完美配搭!

廉記咖啡

還以為廉記咖啡是招牌貨,試一次便夠!
熱狗 + 牛奶麥皮 + 咖啡 (全日早餐)
2012-10-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$27 (Lunch)
全日早餐,供應時間 8:00am ~ 6:00pm
熱狗 + 牛奶麥皮 + 咖啡 (全日早餐)
2012-07-30 777 views
同事請食下午茶。在Openrice得知此新店,於是一試。致電請店方傳真外賣紙,不過只有早餐的那張,再致電請對方再傳真其他頁數,其後又致電詢問飲品轉紅豆冰加多少錢。前後致電了三次查問,店員皆很有禮貌地回覆,服務值得一讚。3:30pm落單,指明4:15pm送到,果然十分準時。抵讚!鹹牛脷三文治(走牛油,轉麥包) ($22):麥包很軟熟。牛脷很焾,但每件三文治只有兩片牛脷,,即總共只有四片,太少了。紅豆冰(少甜少冰) (跟餐飲品+$5):只有一粒冰,果然是少冰。 紅豆很多,但不焾,太硬。起初喝是不太甜的,但喝到後來卻很甜,最後喝剩了少許。首嘗新店食品,感覺質素一般。希望日後有改善。
同事請食下午茶。在Openrice得知此新店,於是一試。

首嘗新店食品,感覺質素一般。希望日後有改善。
鹹牛脷三文治
紅豆冰
2012-07-24
Waiting Time
45 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Tea
2012-07-19 356 views
上星期,郵差派了一張 <廉記冰室> 的單張到我公司!看看單張,地址位於中環永和街,即是中遠大廈隔離這條街! 近皇后大道中!我星期六早上走來幫襯! 還期待這間冰室的裝修會是怎麼呢? 一去到,原來這是外賣店!又不見怎樣懷舊裝修!很簡約的!實在令我大為失望! 出面只有兩張摺枱,要坐在街邊,環境、衛生認真麻麻地!一問之下,上星期一開張! 聽老闆娘講,由於只賣外賣,因此,就算堂食亦以外賣包裝!Oh! 明白!營業時間 : 星期一至六: 8:00am ~ 6:00pm供應:早餐、午餐、下午茶。 我在星期五晚,嚐過豐富的 dinne buffet ! 星期六早上還是食一些清淡健康的早餐吧!早餐: $18 ~ $32 ,包括一般茶餐廳食到的大路款式,另有老薑豬膶米粉、咸牛脷意粉、咸牛脷三文治、火腿烚蛋沙律...是全日供應!既有冰室的美食,又有特色 / 健康的食品!至於,午餐 $38 更是天天不同款式,有趣的是 "奉送廉記咖啡一杯!" 一想到另一個意思,覺得夠玩味!炒蛋白三文治 ~ 轉麥包 $24 ( 早餐 )炒蛋白不比炒蛋遜色!嫩滑帶香味! 況且更健康!含蛋白質又不用擔心膽固醇問題! 簡
上星期,郵差派了一張 <廉記冰室> 的單張到我公司!

看看單張,地址位於中環永和街,即是中遠大廈隔離這條街!
近皇后大道中!

我星期六早上走來幫襯!
還期待這間冰室的裝修會是怎麼呢?

出面只有兩張摺枱,要坐在街邊,環境、衛生認真麻麻地!
<廉記冰室>
<廉記冰室> 的單張
一問之下,上星期一開張!
聽老闆娘講,由於只賣外賣,因此,就算堂食亦以外賣包裝!
Oh! 明白!

營業時間 : 星期一至六: 8:00am ~ 6:00pm
供應:早餐、午餐、下午茶。
供應:早餐、午餐、下午茶

我在星期五晚,嚐過豐富的 dinne buffet !
星期六早上還是食一些清淡健康的早餐吧!

既有冰室的美食,又有特色 / 健康的食品!

炒蛋白三文治 ~ 轉麥包 $24 ( 早餐 )
炒蛋白不比炒蛋遜色!嫩滑帶香味!
況且更健康!含蛋白質又不用擔心膽固醇問題!
簡單以鹽來調味,卻不失美味!

雖然只是普通麥方包,勝在夠鬆軟綿綿,充滿麥香!
夾蛋白一面搽上牛油,( 老闆說,如果想再健康的話,可要求走油!

健康美味的配搭,絕對推介!
炒蛋白麥包三文治
熱好立克
水夠熱,熱好立克富麥芽香!淡奶落得夠多,兩者混合得宜!是一杯夠濃度的熱好立克!個人認為滿意!
熱好立克
週末早上嚐過價廉物美的早餐,已經好滿足!
嚐過價廉物美的早餐,已經好滿足!
由於環境所限,恐怕我再幫襯只會買外賣!
2012-07-14
$24 (Breakfast)
<廉記冰室>
<廉記冰室> 的單張
嚐過價廉物美的早餐,已經好滿足!
炒蛋白麥包三文治
供應:早餐、午餐、下午茶