2018-05-10 98 views
工作後,與拍檔在附近一起晚餐。拍檔特別喜歡吃西餐,想起之前經過幾次Life Break,於是決定一試。餐廳位於宜安街,附近主要都是舊式飯店和茶餐廳,是這裏難得一見又坐得較舒適的餐廳。餐廳餐點款式也頗多,而且價錢相宜,小食只是$48-78,主菜加$40就可有齊湯、沙律及飲品。我們點了香草醃三文魚沙律和濃汁田螺薯茸兩款小食。沙律用料十足,加入了5-6大片的三文魚,新鮮有光澤,配上baby spanich及沙律醋,口味清新醒胃。濃汁田螺薯茸送上時還在沸騰地煮著,本以為薯茸會太稀,但起來稠度原來剛剛好,薯茸拌著濃汁一起吃很惹味,田螺亦煮得夠稔。拍檔點了客薯仔忌廉湯,配上以迷你購物籃盛著的餐包,我們覺得單看賣相已知試意十足。拍檔說湯夠香濃,內有打得軟滑的薯仔茸,他分享了一半餐飽給我,微暖的餐飽外脆內軟,估不到在這區的小餐廳都會用上這麼優質的餐飽另一驚喜心思之作是我這個漢堡造型的牛油果慢煮雞胸,最底層的是茄子、翠玉瓜及蕃茄等菜蔬,兩件雞胸間夾了我最愛的牛油果。平常吃到的雞胸很多時都會overcook而變得很乾,但這個慢煮雞胸則能把肉質保持嫩滑,而表面微微煎香,更添幾分香口。雞胸配上菜蔬一向都是纖營

另一驚喜心思之作是我這個漢堡造型的牛油果慢煮雞胸,最底層的是茄子、翠玉瓜及蕃茄等菜蔬,兩件雞胸間夾了我最愛的牛油果。平常吃到的雞胸很多時都會overcook而變得很乾,但這個慢煮雞胸則能把肉質保持嫩滑,而表面微微煎香,更添幾分香口。雞胸配上菜蔬一向都是纖營之選,我想這是我吃過最好吃及美觀的纖營餐,雖然份量一點都不纖營

男士晚上要有飯到肚才安樂,所以他點了脫骨牛尾燴飯,拆了骨的牛尾肉很嫩滑,與燴飯的口感很配合,香濃的醬汁再加上parmesan cheese讓燴飯更惹味可口。

現在租金高企不少餐廳都被迫將貨就價,難得發現了這家用心小店,實在值得支持

2018-03-24
$170 (Dinner)
2018-05-04 63 views
假日和男朋友來到這間西餐廳吃了一餐體驗非常不錯的晚餐, 大約晚上七點左右入座, 不需要等候太久禮貌的店員帶我入座( 男朋友遲到了,嬲)。 餐廳內橫裝比較舒服,店員很快便拿餐牌來及推介他們的能手小菜。 店內吸引的菜色實在很多很難選擇, 店員給我們推介了君度酒菠蘿極黑豬以及焗西梅羊西冷, 我們通通也點了, 也點了我們喜歡的紅酒。 等了大約十多分鍾, 美味的菜式出來了賣相非常吸引, 那黑豬配搭菠蘿味道非常吻合, 口感也剛剛好不太難咀嚼。 由於本小姐不太吃羊的關 係,焗西梅羊西冷整碟也留給了男朋友, 他也非常滿意那西冷焗出來的味道。 最後我們逗留了一個多小時, 不錯的一次西餐體驗, 相信會再來幫襯
2018-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 君度酒菠蘿極黑豬
2018-05-04 57 views
話曬住觀塘區食飯唔會只係去大商場,近牛頭角宜安街大部份街坊都會去個度搵食,不過以前都係去食中菜,今日難得老公話想食西餐,又試下呢間,估唔到有驚喜Dinner set價錢百零蚊,加$40可轉套餐,前菜有煙三文魚沙律,黑醋汁酸酸甜甜好開胃餐湯南瓜湯,好creamy好香濃,面包外脆內軟。都係加錢可以轉特飲,賣相已經加分,味道清甜,唔會只係得個死甜味,不錯。牛扒夠肉味,六成熟剛剛好,口感唔會太un 個個都話叫軟殼蟹天使麵,果然無失望,個汁超香濃,天使面唔會太淋煮得恰到好處,非常好味下次一定要再照最後食埋個心太軟做總結,非常滿足的一餐。重點係價錢唔貴,絕對可以來完再嚟嘅一間餐廳。

餐湯南瓜湯,好creamy好香濃,面包外脆內軟。

牛扒夠肉味,六成熟剛剛好,口感唔會太un

2018-05-03 642 views
是晚到牛頭角與舊同事聚舊,他帶我到小巴站一帶覓食,沿路有不少食肆,十分旺場!這間西餐廳菜式頗特別,價錢亦合理。加左$40 upgrade做套餐,多了沙律餐湯飲品一杯。三文魚沙律 - 三文魚薄薄一片,清透無比!食落新鮮不腥。沙律菜新鮮爽口,食開有種清新的感覺!栗米忌廉湯 - 湯底不稠,飲落有香濃滑溜的忌廉味,內裡還有爽口的栗米粒,使味道更為提升!牛油麵包 - 麵包香軟烘得脆卜卜,搽上牛油後更香更易入口!水牛城雞翼 - 雞翼體積肥美,表皮炸得酥脆,肉質滑溜細膩。酸味味的味道確實會刺激到食慾。君度酒菠蘿極黑豬 - 豬扒份量不惹少,兩個人去食均綽綽有餘!扒底下墊上蔬菜,減少油膩感!豬扒肉質厚身,菠蘿醬汁搭配香濃。薯蓉賣相也不錯,入口綿密不易塌。牛尾燴飯 - 以蕃茄湯作湯底。米飯粒粒分明,牛尾肉肉味香濃沒有筋,蕃茄酸酸味味挺醒胃!

這間西餐廳菜式頗特別,價錢亦合理。

加左$40 upgrade做套餐,多了沙律餐湯飲品一杯。

牛油麵包 - 麵包香軟烘得脆卜卜,搽上牛油後更香更易入口!

水牛城雞翼 - 雞翼體積肥美,表皮炸得酥脆,肉質滑溜細膩。
酸味味的味道確實會刺激到食慾。

扒底下墊上蔬菜,減少油膩感!

牛尾燴飯 - 以蕃茄湯作湯底。
米飯粒粒分明,牛尾肉肉味香濃沒有筋,蕃茄酸酸味味挺醒胃!
$189 (Dinner)
2018-05-03 45 views
觀塘不嬲都有好多好食嘅餐廳,今次去開觀塘睇戲就搵到附近有依家餐廳,雖然依間餐廳有地鐵站行過去都要少少時間但係附近都好容易搵。餐廳主要係食西式餐,而且餐廳嘅嘢食款式都幾多下,今次去到我就叫咗一個套餐,套餐包左頭盤沙律,餐湯同埋餐包,個人覺得個餐湯都幾好飲而且餐包仲係蒜蓉包,仲要係熱辣辣嘅味道做得幾好。然之後小食要咗一個忌廉汁青口,車後嘅份量都幾多下,而且都係幾鮮甜然後主菜方面分別叫咗兩款第一樣就係鵝肝牛扒意大利飯,依個意大利飯係我暫時食過覺得最好食嘅意大利飯,因為意大利飯上面有好香嘅芝士味,而且口感非常之彈牙,鵝肝同埋牛扒嘅配搭都非常之夾,份量都幾多下食落飯仲有一陣陣嘅鵝肝香味,係我講嘅執漏落去下面嘅飯嘅味道,鵝肝同埋意大利飯嘅味道係非常之夾配埋牛扒,食完個意大利飯已經好飽然之後我哋仲叫咗一份美國豬扒配薯蓉,豬扒嘅份量都幾大瞓吓,上面用咗酸酸地嘅汁禮半菜,食落去都幾開胃而且豬扒係厚切而且幾滑。

$150 (Dinner)
2018-05-02 41 views
女朋友住官塘介紹一個牛頭角後面的西餐廳 價格相宜鵝肝牛肉眼排218$加40$連餐湯-南瓜忌廉南瓜茸磨得很細很難得一見。沙拉煙三文魚⋯⋯牛肉質素幾高也夠分量原本一人一份看見脆香煎釀三文魚塊不禁想分甘同味一層全部蒜末炸了薄皮覆蓋了粉紅色嬌嫩三文魚肉。許久沒見過那麼花心思的慢煎三文魚我滿意這層皮特別是皮是脆口:肉則仍鮮嫩套餐加40$ 包即磨咖啡原價20$但有更講究的我們因爲魚的配菜薯泥經焗烤非常香濃吃了很多已達臨界點會推薦這款手工三文魚Good job!
女朋友住官塘

原本一人一份
看見脆香煎釀三文魚塊
不禁想分甘同味
一層全部蒜末炸了薄皮
覆蓋了粉紅色嬌嫩三文魚肉。許久沒見過
那麼花心思的慢煎三文魚
吃了很多
已達臨界點

會推薦這款
手工三文魚
Good job!
2018-05-02
$230 (Other)
  • 南瓜濃湯
  • 面包
2018-05-01 57 views
今日放假周圍搵食,先係搵到“宮葉”即係open rice睇食評都ok就入去食拉麵,下午茶五十幾蚊碗拉麵有餐飲~加$12有特飲,算幾抵食《不過無影相》😂😂之後想搵晚餐~係open rice搵觀塘~好多都想試~但多數都係工廈,我係牛頭角果邊無行去~所以搜尋“附近”就發現哩間life break,好平民價就book枱試下~安格牛ok嘅,佢地連配菜都有落啲黑醋~田螺好得意,個汁好似梅菜咁甜甜地同有薯蓉同薯粒係幾好味~紅酒好似130一枝~易入口唔酸,真心抵炸羊我就無食~聞就幾騷~男友話ok係有啲筋位~絕對會有下次嘅~整體感覺同味道唔錯~
安格牛ok嘅,佢地連配菜都有落啲黑醋~
田螺好得意,個汁好似梅菜咁甜甜地同有薯蓉同薯粒係幾好味~
紅酒好似130一枝~易入口唔酸,真心抵

炸羊我就無食~聞就幾騷~男友話ok係有啲筋位~
絕對會有下次嘅~整體感覺同味道唔錯~
田螺
炸羊粒
肉丸
軟蟹龍蝦汁天使麵
安格斯牛扒
2018-05-01
$200 (Dinner)
田螺
炸羊粒
肉丸
安格斯牛扒
2018-04-29 57 views
來慶祝生日, 又想近近哋, 就試吓呢間。 見餐牌d 食物都唔貴, 叫咗3 個main course & drink. main course 好有驚喜!!龍蝦汁大蝦天使麵, 好濃龍蝦味, 天使麵又夠彈牙👍🏿👍🏿蒜香三文魚扒, 本來諗住係普通嘢, 點個超好味! d 蒜香提升咗三文魚的味, 加埋煎香咗的皮, 脆口惹味仲有vodka 大蝦飯, 個汁好特別, 好味! 但個飯太煙un, 扣d 分。最後大驚喜係我的fd 叫咗兩個甜品, 都係有畫喺碟面, 畫得超靚 大口仔超似! 同比的張相一模一樣!而minion 好cute, 大愛😍😍而心太軟水準不俗, 個waffle 係黑芝麻味, 都好味! 大大大推介

龍蝦汁大蝦天使
麵, 好濃龍蝦味, 天使麵又夠彈牙👍🏿👍🏿

大口仔超似! 同比的張相一模一樣!
而minion 好cute, 大愛😍😍
而心太軟水準不俗, 個waffle 係黑芝麻味, 都好味!
大大大推介

• 心太軟
  • 龍蝦汁天使麵
  • 蒜香三文魚
又黎到Happy Friday,梗係又出動搵食啦~依間餐廳係我舊公司附近,今晚舊地重遊,梗係唔係返舊公司啦,而係食西餐😋老公係牛魔王,所以叫左個燒美國安格斯肉眼扒,5成,黑椒汁另上旁邊係牛油薯蓉,仲有粒粒薯仔,又香又滑又有口感牛排燒得好香,切開仲見紅,外面焦香,5成熟,控制得岩岩好👍🏻沙律係三文魚沙律,加左橄欖油和紅酒醋,味道更提升,做法西式。餐湯係羅宋湯,師傅有料到,加左一種材料,唔係度度都會加,但加左會加分。哈哈,雖然唔係咩秘密,但想知就自己試下啦~餐包為脆豬,好delighted r!我就點左個「軟殻蟹龍蝦汁天使麵」你以為軟殻蟹做主角!我話天使麵先係精髓,因為天使麵完完全全吸收左龍蝦既精華、味道,好出色👍🏻當然軟殻蟹都調味不錯,但依個天使麵真係喜出望外!配料仲有蜆肉、魷魚、蝦、磨菇...真係真材實料見今晚係Happy Friday, 飲杯咖啡都唔使擔心今晚訓唔著,因為聽日唔使返工所以我點左我鐘意晚忌廉焦糖咖啡加左忌廉既咖啡,更香更滑,mix埋焦糖,更香更甜老公就點左杯有酒精既「休閒人生」,包括西柚、橙片、伏特加、紅酒、藍梅.好靚仔呀!味道甜甜地,我覺得女仔會鐘意多d😁甜品係牛奶布
又黎到Happy Friday,梗係又出動搵食啦~

旁邊係牛油薯蓉,仲有粒粒薯仔,又香又滑又有口感

哈哈,雖然唔係咩秘密,但想知就自己試下啦~

餐包為脆豬,好delighted r!

我就點左個「軟殻蟹龍蝦汁天使麵」
你以為軟殻蟹做主角!
當然軟殻蟹都調味不錯,但依個天使麵真係喜出望外!

配料仲有蜆肉、魷魚、蝦、磨菇...真係真材實料

所以我點左我鐘意晚忌廉焦糖咖啡

加左忌廉既咖啡,更香更滑,mix埋焦糖,更香更甜

好靚仔呀!
味道甜甜地,我覺得女仔會鐘意多d😁

甜品係牛奶布甸做結尾,濃郁既北海道牛奶味將這餐豐富晚餐劃上句號。

2018-04-27
$250 (Dinner)
  • 軟殻蟹龍蝦汁天使麵
2018-04-27 71 views
上次係觀塘食完火鍋搭小巴番家時見到好多餐廳....所以今日又去左觀塘搵食今次係食西餐呢間餐廳係地鋪唔係工廈入面, 坐低後店員介紹左幾款廚師推介…我地最後揀左慢煮牛油果雞胸肉、軟殼蟹龍蝦汁天使麵 同兩款小食 鵝肝小漢堡、田螺焗薯蓉飲品揀左黑牛 同埋特飲黑牛唔係好多餐廳有得飲架!! 雲呢拿雪糕 + 可樂…好好飲!田螺焗薯蓉已剝左殼既田螺肉 加上好滑既薯蓉同埋燒汁….好食~鵝肝小漢堡一上菜….塊鵝肝好大塊啊! 夾埋D沙律菜一齊食…..鵝肝入口即溶好香, 不得了之後就係主菜慢煮牛油果雞胸肉呢碟菜式令我對雞胸肉完全改觀! 肉質1D都唔鞋…完全唔似食緊雞胸…不錯!軟殼蟹龍蝦汁天使麵炸到好香脆既軟殼蟹配用濃郁龍蝦湯味既天使麵…好食
今次係食西餐

飲品揀左黑牛 同埋特飲
田螺焗薯蓉
已剝左殼既田螺肉 加上好滑既薯蓉同埋燒汁….好食~
鵝肝小漢堡
之後就係主菜
慢煮牛油果雞胸肉
炸到好香脆既軟殼蟹配用濃郁龍蝦湯味既天使麵…好食
2018-04-22
$245 (Dinner)
今晩和寶寶去了觀塘的西餐廳,本來沒什麼期望,只是想隨便吃頓晩飯,看它們價錢也合理,食物選擇也不少。首先是水波蛋沙律 ($58),用了新鮮爽吃的沙律菜,配上小蕃茄、粟米、麵包脆脆和醋汁。一穿即破的水波蛋,蛋液沾滿沙律,令我們越吃越開胃。墨汁魷魚海鮮燴飯 ($128),飯煮得有嚼感,吃得寶寶的口烏卒卒了😁。但魷魚好像太單調,如果還有其他海鮮如蝦肉、青口、蜆肉等可能整體會更豐富。軟殼蟹龍蝦汁天使麵 ($118),一來到已聞到香噴噴的龍蝦味,而麵條煮得恰到好處,偏硬身更有口感,吸收了濃郁的龍蝦汁味,惹味十足。軟殼蟹炸得酥脆香口。份量也不少呢,是必叫之選。牛油果慢煮雞胸 ($108) 是一個很特别的菜式,好像一個雞胸三文治般。雖然是雞胸,但因用了慢煮的烹調方法,鎖著肉汁,令雞胸的肉質嫩滑彈牙。用了兩塊厚身的鷄胸,裡面夾著翠肉瓜、茄子、牛油果醬和蕃茄,口感有層次,而且非常健康好味。三個主菜,一個沙律,再加兩杯飲品賣單也在 $500 內。

三個主菜,一個沙律,再加兩杯飲品賣單也在 $500 內。

2018-04-21
$250 (Dinner)
2018-04-22 234 views
同朋友 happy friday, 佢 book 左呢間。餐廳位於牛頭角宜安街,成條街都係餐廳,絕對係一條隱藏的食街。每次去觀塘or牛頭角,只會去apm或者工廠區的樓上Cafe啫,朋友唔講,我完全唔知呢條街嘅存在 ,地膽果然係地膽!舖位門口細細,但入面比想像中大。晚餐時間都好 full 吓,好彩有訂枱。晚餐 order 主菜加 $40 便有沙律,餐湯同餐茶,梗係加啦!三文魚沙律 ,三文魚大大件,配上黑醋汁,唔錯喎。餐湯是椰菜花忌廉湯,未飲已經聞到好香濃,好大碗飮唔曬,初初飮 ok, 慢慢又覺得偏咸。餐包是有芝士饀的,幾特別。主菜我地叫左兩款 share, 分別係君度酒菠蘿極黑豚,同埋軟殼蟹龍蝦汁天使麵。君度酒菠蘿極黑豚$158,呢味真心推介。極有豬味的厚切黑豚,煎到好香,唔會羶唔會韌,咬落夠 juicy 。佢再用上大量菠蘿碎舖面,同黑豚肉的味道好夾。旁邊小杯係薯蓉,味道不過不失,如果可以焗香D會好味D。伴碟小番茄好可愛,又夠甜,仲有墊底蔬菜都好入味,感覺健康。另一主菜軟殼蟹龍蝦汁天使麵$118, 一上枱似一坐小山夠吸睛。軟殼蟹炸到熱辣辣又酥脆,天使麵有好多海鮮同磨菇一齊煮,好足料,味道

同朋友 happy friday, 佢 book 左呢間。

三文魚沙律 ,三文魚大大件,配上黑醋汁,唔錯喎。

餐包是有芝士饀的,幾特別。

君度酒菠蘿極黑豚$158,呢味真心推介。

伴碟小番茄好可愛,又夠甜,仲有墊底蔬菜都好入味,感覺健康。

另一主菜軟殼蟹龍蝦汁天使麵$118, 一上枱似一坐小山夠吸睛。軟殼蟹炸到熱辣辣又酥脆,天使麵有好多海鮮同磨菇一齊煮,好足料,味道亦不錯。

餐飲我點左藍色多瑙河,其實係果味梳打,加上粒粒飽滿的藍苺粒,清新夠 refresh 。夠凍又正,轉個頭已經俾我飲曬。

朋友就叫左玫瑰伯爵茶慢慢歎,佢話味道偏淡,但是其實玫瑰數量都不少,俾D耐性焗長D時間便出味了。

最後當然唔少得甜品,我地叫左黑芝麻窩夫配雪糕$68。擺盤都靚,但上枱的時候雪糕溶左了,窩夫亦唔夠熱,影響口感,呢 part 扣左D分。

還好服務不錯,侍應有禮同常常主動加水收碟,好細心。加上餐廳都算好坐,幾啱放工 hea 吓。
Type of Meal
Dinner
2018-04-18 141 views
觀塘舊區隱藏很多美食需要大家發掘一下。LIFE BREAK是公司附近的一間西餐廳,常常午餐都爆滿,這天晚上相約朋友到此一聚,聊天放鬆一下。玫瑰伯爵紅茶 $28茶味剛好,沒有苦澀味,玫瑰香味偏淡。紅茶可去油解膩,可以續添一壺!玫瑰花園 $28這杯是玫瑰荔枝特飲,賣相很好,可惜味道普通。BBQ豬仔脾(2件) $48豬仔脾啖啖肉,肉質比較硬身,有嚼勁。配上酸酸甜甜的燒烤醬,十分惹味。濃汁田螺薯茸 $68份量很多,田螺有6-8粒。薯蓉十分出色,有多重口感。薯蓉整體十分軟棉幼滑,有粒粒分明的薯粒加強口感。濃汁味道剛好,不會過鹹。軟殼蟹龍蝦汁天使麵原個對半切的軟殼蟹裹上薄薄的炸漿,炸得外脆內軟。配上大量的蘑菇、蜆肉及魷魚,海鮮十分新鮮。天使麵口感柔軟,吸滿龍蝦汁的麵十分入味。牛油果慢煮雞胸慢煮可以鎖住雞胸肉中的水分,保持雞胸肉本身的鮮嫩口感,再微微煎香。配上牛油果蓉和新鮮蔬菜,蕃茄、茄子和翠肉瓜,味道清淡,健康之選!

玫瑰伯爵紅茶

玫瑰伯爵紅茶 $28
茶味剛好,沒有苦澀味,玫瑰香味偏淡。
紅茶可去油解膩,可以續添一壺!

玫瑰花園

玫瑰花園 $28
這杯是玫瑰荔枝特飲,賣相很好,可惜味道普通。

BBQ豬仔脾(2件)

BBQ豬仔脾(2件) $48

濃汁田螺薯茸

濃汁田螺薯茸 $68

2018-04-14
Type of Meal
Dinner
玫瑰伯爵紅茶
BBQ豬仔脾(2件)
濃汁田螺薯茸
2018-04-17 97 views
屋企長輩話要食蛇羮,指明要去搵「娟姐」。惟有專登車佢嚟食,我同阿媽就無意奉陪,搵左間餐廳break一break,叫Life Break。入座時都幾多客人,似係做街坊生意。兩點幾,仲有午餐供應,同時又有下午茶餐供應,價錢睇落都幾平。最吸引我係$30一個心太軟茶餐仲包左一杯飲品,好抵!我決定一人食兩個餐,嘩哈哈~~加$8有一碗餐湯仲有餐包,今日係雜菌忌廉湯,幾大碗,幾濃,味道唔錯。麵包係熱嘅,夠鬆脆,$8又真係抵!阿媽叫左「紐西蘭一級西冷配蒜蓉汁」,件西冷都好大份,一上枱時好香,連我坐對面都聞到。試左舊,唔錯,有牛肉味,亦有牛肉原來嘅質感,唔會用嘢「嗱」到變晒質。下面好多薯角,熱辣辣,係即炸嘅。我叫左香煎鵝肝小漢堡,size唔算「小」,中間一塊厚厚鵝肝,唔羶,煎到表面有啲脆,所以唔覺得油膩。漢堡包皮都好鬆脆,夠熱。呢個漢堡最好一上枱就即食,因為鵝肝凍左就會羶,趁熱食係必須架!食完我梗係叫我至愛嘅心太軟啦,$30有飲品、有心太軟,仲有一大球雪糕,又估唔到喎!心太軟有流心效果,朱古力味濃,咁平,係必點之選啦!餐飲包普通飲品,加$5可以揀其他飲品。熱榛子咖啡,咖啡味濃但榛子味淡,一般。整體味道唔
入座時都幾多客人,似係做街坊生意。

餐飲包普通飲品,加$5可以揀其他飲品。

熱榛子咖啡,咖啡味濃但榛子味淡,一般。

整體味道唔錯,價錢係街坊價,午餐、下午茶免加一,算係咁啦!

2018-04-14 138 views
🐷君度酒菠蘿極黑豬 $158估唔到菠蘿同豬咁夾 酸酸地 爽爽地為塊豬增添左唔同既口感 好新鮮既味道😋--🐑焗西梅羊西冰 $138係肉之間竟然卷住左啲西梅食落酸酸地 幾特別個羊好淋身 又唔騷 面仲有微脆既皮 正😘--🍗水牛城雞翼 $48雞翼勁大隻 啖啖肉 個汁好好食又酸又甜又有啲似燒汁 食到啲檸檬味 好開胃雖然啲汁沾滿雞翼 不過個皮依然勁脆好好好好食 推介😋
🐷君度酒菠蘿極黑豬 $158
估唔到菠蘿同豬咁夾 酸酸地 爽爽地