2024-08-09 472 views
一盅兩件,之前就同大家介紹過,主打新派創意點心既新派酒樓 一 得閒飲茶位於太子既本店 @letsyumcha今次就黎到得閒飲茶元朗分店二訪🌟🥇得獎蝦餃之王 $36/4(隻)水準同太子本店無異,不愧招牌之名蝦餃皮 晶瑩剔透 蝦肉爽口彈牙👍🏻🌟懷舊香茹燒賣 $32/4(隻)肉質飽滿,食得出豬肉香👍🏻🌟蒜香蝦春卷 $28外皮炸得金黃香脆,搭配有鮮味既蝦肉👍🏻🌟原籠鳳爪排骨飯 $42鳳爪醃得入味,排骨肉質軟腍蒸飯底用荷葉包,特別軟熟之餘帶荷葉香👍🏻🌟豆沙QQ小白鼠 $30造型幾得意,實際上系椰絲糯米糍 🤤👍🏻📍得閒飲茶地址:元朗谷亭街13號傑文樓地舖

今次就黎到得閒飲茶元朗分店二訪

🌟🥇得獎蝦餃之王 $36/4(隻)
水準同太子本店無異,不愧招牌之名
蝦餃皮 晶瑩剔透 蝦肉爽口彈牙👍🏻

🌟懷舊香茹燒賣 $32/4(隻)
肉質飽滿,食得出豬肉香👍🏻

🌟蒜香蝦春卷 $28
外皮炸得金黃香脆,搭配有鮮味既蝦肉👍🏻

🌟原籠鳳爪排骨飯 $42
鳳爪醃得入味,排骨肉質軟腍
蒸飯底用荷葉包,特別軟熟之餘帶荷葉香👍🏻

🌟豆沙QQ小白鼠 $30
造型幾得意,實際上系椰絲糯米糍 🤤👍🏻

📍得閒飲茶
地址:元朗谷亭街13號傑文樓地舖
相信住元朗嘅人對呢間可以飲啖茶食個包嘅舖頭都唔會陌生😆 貌似好多熟客仔嚟,老闆娘!? 幾乎可以記得佢哋飲啲咩茶🫣 而鍾意飲湯嘅話,舖頭每半個月會轉新款嘅燉湯,每種湯都有唔同功效嫁😚1️⃣蝦餃🦐得獎蝦餃點可以唔食🤣蝦餃皮除咗薄之外仲有啲煙靭,而蝦肉就好爽,大大粒✨2️⃣叉燒包🐷十字爆開花先夠經典😚咬落去好鬆軟,叉燒餡甜甜哋~3️⃣香煎菜肉包🥬平時食花嘅菜肉包,包皮都比較厚身🥺 呢度嘅菜肉包就扁扁地好似個燒餅咁,加埋豬肉椰菜係熟悉嘅味道👅4️⃣千島醬脆皮蘿蔔糕🥢第一次食炸嘅蘿蔔糕,一嚟個下好似小丸子😂 呢款蘿蔔糕好墜手,炸過之後亦都唔會好油,雖然無自家製嘅咁足料,但加埋木魚同千島醬一齊好新穎👍🏻

1️⃣蝦餃🦐

得獎蝦餃點可以唔食🤣
蝦餃

蝦餃皮除咗薄之外仲有啲煙靭,而蝦肉就好爽,大大粒✨

2️⃣叉燒包🐷

十字爆開花先夠經典😚
叉燒包

咬落去好鬆軟,叉燒餡甜甜哋~

3️⃣香煎菜肉包🥬

排骨蒸陳村粉
  • 得獎蝦餃之王
  • 陳村粉蒸排骨
2024-07-10 426 views
喂🔊得閒飲茶☕️🫖吹下水😆🥢春風得意腸粉$4️⃣2️⃣傳統滑溜布拉腸粉,包住香脆春卷,再加上蟹籽,當你咀嚼時蟹籽輕輕爆開,使整個口感層次更豐富。🥢千島醬脆皮蘿蔔糕$3️⃣3️⃣蘿蔔糕切件再沾粉漿,外皮炸至金黃酥脆,再配搭千島醬汁及木魚絲增添層次感,非常有創意。🥢鍋巴雜果沙律🥗$3️⃣0️⃣酸甜開胃嘅雜果沙律,放上鬆脆可口的鍋巴,作為夏日嘅開胃小吃。🥢豆沙QQ小白鼠🐭$3️⃣0️⃣可愛的小白鼠,QQ糯米皮沾上椰絲,豆沙餡料甜度恰到好處,稍嫌外皮略厚。🥢3.6牛乳太陽蛋布甸🍼$2️⃣6️⃣由香濃的3.6牛乳做成布甸,入口綿密柔滑,奶味濃郁,加埋太陽蛋真係賞心悅目嘅甜品。(我誤以為太陽蛋係芒果蓉😅原來係啫喱😆)茶位🫖$6️⃣免收加一店員服務十分好
喂🔊得閒飲茶☕️🫖

店員服務十分好
  • 春風得意腸
  • 3.6牛乳太陽蛋
2024-06-14 488 views
蟲草花棉花雞:雞滑但味咸,唔適合食第2舊粉果:外皮軟熟,內容物一般千島醬蘿蔔糕:應該唔關蘿蔔事,成個餡都係膏狀物,唯一有一舊見到有1粒火腿粒?蝦米腸:蝦米太貴不如唔好賣,平均一條腸粉都無1粒蝦米,食落外硬內軟,表面多油唔洗錢小籠包:肉餡入口即化,無肉感,燉湯:清淡原味,大人細路都岩飲蝦餃:皮軟蝦彈,薄皮中透出粉粉蝦肉藥膳雞腳:清清既藥材味,唔會太濃太搶味,份量足綜合建議,順路經過唔一定要食唔順路更加無必要食
蟲草花棉花雞:雞滑但味咸,唔適合食第2舊
粉果:外皮軟熟,內容物一般
小籠包:肉餡入口即化,無肉感,
燉湯:清淡原味,大人細路都岩飲
蝦餃:皮軟蝦彈,薄皮中透出粉粉蝦肉
藥膳雞腳:清清既藥材味,唔會太濃太搶味,份量足

綜合建議,
順路經過唔一定要食
唔順路更加無必要食
2024-06-14
$150 (Dinner)
  • 得獎蝦餃之王
2024-06-03 383 views
果日去飲茶 5個人叫左20籠點心,之後覺得其中一兩樣好食再叫,到最後一籠點心到時,阿姐即刻走埋黎話食完好走,你地夠鐘,但明明睇落單紙係11:15並且當時係12:15,有告示寫明用餐1小時15分鐘,我地仲未超時就被趕便同佢理論,阿姐仲皇恩浩蕩話大家姐俾你地坐耐啲 唔係一早夠鐘。我地後面果檯早過我地入坐都冇俾人趕走,極差服務態度。點心係正正常常,但如果想一家人或親朋好友飲茶傾計就不建議,環境質素好一般,服務態度更加極差。
2024-06-02
Type of Meal
Lunch
「得閒食飯」好似好易講出口,但係真正實行嘅機會好微🙈 嚟到五月,我就算唔得閒都會擠時間出嚟見一見一個壽星,上年喺漢堡包上插咗枝蠟燭🍔 今年約佢食點心,諗住佢會估唔到我係同佢食慶生飯😆😂 ➿ 得獎蝦餃之王 ($36)蝦餃嘅皮會好厚,所以餃紋清晰可見😍 餡料嘅蝦肉幾彈牙,不錯吃~➿ 沙嗲金錢肚 ($31)金錢肚冇騷味,好入味,但又唔會煮得過分軟腍,都保留到獨有嘅嚼勁👍🏼➿ 黑金流沙包 ($36)就係每個都有一下金色筆髑點綴、好流心嘅黑色奶皇包😆 趁熱食當然最好食,但係要小心⚠️ 唔好好似我哋咁,流到隻手都係😛➿ 春風得意腸 ($42)除咗顏色豐富之外🧡💛💚 口感都相當豐富,腸粉皮嘅軟滑,春卷皮嘅香脆,蝦膠嘅彈牙,加埋蟹籽嘅爽脆~ 必叫之選😆➿ 羊肚菌燉水鴨 ($36) 最近都瞓得少,又瞓得差,飲個燉湯補一補是必須的😛 羊肚菌補腦提神,水鴨能補中益氣、養血滋陰,所以兩者嘅配搭滋潤又養顏~ 飲落幾清潤👍🏼

➿ 得獎蝦餃之王 ($36)

➿ 沙嗲金錢肚 ($31)

➿ 黑金流沙包 ($36)

➿ 春風得意腸 ($42)

➿ 羊肚菌燉水鴨 ($36)

2024-05-28 1144 views
餐廳在創意點心界享負盛名,極具特色,一直存在我的口袋名單中。終於有機會去會一會佢🤩,立即同大家分享一下😘。得獎蝦餃之王 $36 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)晶瑩剔透、皮薄餡靚😍😍蝦餃大粒飽滿,內含數隻鮮蝦,蝦肉彈牙,爽甜而鮮味,不愧得獎蝦餃之王的美譽😍。春風得意腸$42 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)賣相吸引,超級打卡able❤️❤️。以傳統腸粉皮包住脆卜卜米網,入面仲有蝦,馬蹄粒及粟米及蟹籽鋪面。要我形容的話,有點像創新版的炸両😍以傳統的做法包含創新的餡料,完美呈現傳統與創新的結合。一啖入口,層次非常多,的確精彩‼️懷舊香菇燒賣 $32燒賣有淡淡香菇味,豬肉餡飽滿多汁,肉質扎實但爽彈,不錯👍🏻。龍蝦湯鮮竹卷$33 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)鮮竹卷比一般傳統的尺寸來得細小一點,搭配帶點西式味道濃厚的龍蝦湯,感覺非常新穎。一口一個,最適合女士。千島醬脆皮蘿蔔糕$33 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)在炸到金黃色的蘿蔔糕面,淋上酸甜千島醬及大量木魚絲,的確極具創意😍。師傅手藝精湛,炸到外面卜卜脆,但內𥚃仍然軟嫩😊,熱辣辣真係好好味。平民價嘆到如此高質素嘅點心,實在值得推薦及支持‼️大家記得不要錯過🙌🏻🙌🏻😍

得獎蝦餃之王 $36 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
得獎蝦餃之王

春風得意腸$42 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

懷舊香菇燒賣 $32
懷舊香菇燒賣

龍蝦湯鮮竹卷$33 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
龍蝦湯鮮竹卷

千島醬脆皮蘿蔔糕$33 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

懷舊香菇燒賣
2024-05-16 316 views
元朗小有高質中式餐廳,屋企人外賣過一次蔗糖馬拉糕,實在太太太好食啦!今次為咗呢個嚟🤩仲試多幾款餐牌推介食物,例如春風得意腸、懷舊燒賣等等⋯懷舊香菇燒賣❤️❤️沙爹金錢肚,非常軟淋,推薦!灌湯京滬小籠包😆😆原籠蔗糖馬拉糕👍👍👍👍👍春風得意腸:裡面脆卜卜😍原龍金針雲耳雞飯:份量夠兩個人食五指毛桃燉豬骨(每個月1-16同16-31號會有兩批湯)
懷舊香菇燒賣❤️❤️
沙爹金錢肚,非常軟淋,推薦!
灌湯京滬小籠包😆😆
原籠蔗糖馬拉糕👍👍👍👍👍
春風得意腸:裡面脆卜卜😍
原龍金針雲耳雞飯:份量夠兩個人食
五指毛桃燉豬骨(每個月1-16同16-31號會有兩批湯)
2024-05-14 189 views
今日放假,同屋企人特登入元朗,得閒飲茶~價錢真係幾抵食!之前食過太子嗰間,好好食,所以今次食埋元朗分店!炸魷魚酥即叫即炸,所以佢都幾脆身,而且冇油溢味,點喼汁食一流!炸春卷啲餡料勁足!!好大隻蝦,醃得都夠味.啲蔬菜都冇出水,所以都好酥脆.腸粉4 個字,皮薄餡靚!腸粉皮薄到睇到入面啲芫茜同埋叉燒.粟米粉果點心師傅有料,同樣做到皮薄能靚,清楚見到入面餡料.啲粟米同蔥都好香。墨魚仔粉絲啲粉絲索咗湯,仲索埋墨魚仔啲鮮味,少少辣 幾好食。其他點心都好有酒樓嘅 level,好有籠香味.

炸魷魚酥
即叫即炸,所以佢都幾脆身,而且冇油溢味,點喼汁食一流!

炸春卷

腸粉
4 個字,皮薄餡靚!腸粉皮薄到睇到入面啲芫茜同埋叉燒.

粟米粉果

墨魚仔粉絲
啲粉絲索咗湯,仲索埋墨魚仔啲鮮味,少少辣 幾好食。

其他點心都好有酒樓嘅 level,好有籠香味.
2024-05-02 288 views
放假同娘親去元朗飲茶,第一次試呢間得閒飲茶。春風得意腸 養生野菌素粉果 蒜香蝦春卷蝦餃叉燒包(無影update到叉燒包張單😂)點心好味,個人 覺得野菌素粉果好好食,野菌配料好調味不錯,皮薄餡靚,唔同平時啲粉果咁厚粉。蒜香蝦春卷入面都係啖啖蝦肉唔同平時啲春卷咁幼身又得個細細粒蝦仔👍春風得意腸亦都係好有咬口,脆軟口感同好惹味。整體黎講小店地方唔算大,埋單百幾蚊🥢👍,但野食質素唔錯😋,見餐牌都有其他特別既點心都好吸引,下一次都要黎幫襯。

放假同娘親去元朗飲茶,
第一次試呢間得閒飲茶。

養生野菌素粉果
蒜香蝦春卷

叉燒包

(無影update到叉燒包張單😂)

春風得意腸亦都係好有咬口,脆軟口感同好惹味。

2024-04-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 春風得意腸
2024-04-12 137 views
🦐得獎蝦餃之王(4隻) 💰$36所有點心都係即叫即蒸,所以上枱都係熱辣辣👍🏼 以為同酒樓蝦餃一樣無乜特別 點知食第一啖就知⋯分別太大了🐒 大粒好多 仲好足料,皮厚過餡個啲!啖啖都係彈牙嘅蝦肉 唔怪得一籠有四粒咁多 同人share食一粒真係唔夠架😛🖤黑金流沙包(3隻) 💰$36呢個真係超乎我想像 居然個包拎到返屋企 凍晒⋯都仲係流心架😲 平時酒樓食嗰啲 上枱擺幾分鐘遲食少少都已經凝固咗,所以真係估佢唔到!同埋包皮好軟熟 入邊嘅流沙餡又唔會太甜 好好味☺️😛春風得意腸 💰$42個名夠晒得意😎 原來係炸蝦腸 一碟有6舊👍🏼 外面係腸粉皮 入面包住脆脆嘅餡料 一口一舊 口感好過癮🤓🥬XO醬菜苗餃 💰$32係媽咪心目中嘅NO.1🤩 賣相睇落就好吸引 因為啲餡多到擠晒出嚟哈哈 都係皮薄多餡 熱辣辣 ,作為一個消費者 真係搵唔到挑剔嘅點😬🦑椒鹽脆皮魷魚鬚 💰$48我心目中嘅NO.1🤩 唔係厚厚嘅炸粉 反而只係薄薄一層脆皮 包住好厚肉嘅魷魚鬚,味道啱啱好 唔會太鹹👍🏼 而且打包返屋企之後 個皮都仲係脆㗎😲🥕千島醬脆皮蘿蔔糕 💰$33因為覺得好新穎 所以嗌嚟試試~ 個做法好似日本章魚小丸子咁 上面擠滿千島
🦐得獎蝦餃之王(4隻) 💰$36
所有點心都係即叫即蒸,所以上枱都係熱辣辣👍🏼 以為同酒樓蝦餃一樣無乜特別 點知食第一啖就知⋯分別太大了🐒 大粒好多 仲好足料,[唔係]皮厚過餡個啲!啖啖都係彈牙嘅蝦肉 唔怪得一籠有四粒咁多 同人share食一粒真係唔夠架😛

🖤黑金流沙包(3隻) 💰$36

😛春風得意腸 💰$42

🥬XO醬菜苗餃 💰$32

🦑椒鹽脆皮魷魚鬚 💰$48

🥕千島醬脆皮蘿蔔糕 💰$33
因為覺得好新穎 所以嗌嚟試試~ 個做法好似日本章魚小丸子咁 上面擠滿千島醬 再有啲木魚絲 原來襯炸咗嘅蘿蔔糕 係好夾㗎😆👍🏼!
2024-03-27 147 views
成日聽住喺元朗嘅朋友講有間叫得閒飲茶餐廳,係佢平時飲茶食點心一定會諗起嘅餐廳,我話咁我得閒就搵你飲茶啦,今日終於目標達成,試咗以下嘅點心,而且點心師傅係擁有超過30年嘅經驗!咁犀利梗係要嚟試吓啦得閒飲茶 (元朗)元朗谷亭街13號傑文樓地舖蝦餃之王 $36呢款係得獎嘅蝦餃蝦餃嘅皮非常薄,入面嘅蝦肉都好大隻好爽口,比起一般嘅酒樓,佢地呢款蝦餃大多少少😼味道亦都啱啱好唔會好鹹,亦都冇腥味灌湯京滬小籠包 $28每次飲茶小籠包都係必食,最鍾意食啲超多汁嘅小籠包,湯汁好有油脂香,怕油膩感重嘅話可以加醋 口感會爽口啲龍蝦湯鮮竹卷 $33 呢個喺飲茶嚟講真係第一次試,非常有新意,龍蝦湯好濃郁,鮮味十足,鮮竹卷係炸過嘅,咬落去非常之脆,加配龍蝦湯咬落非常有口感紫薯流沙煎堆仔 $32流沙包或者煎堆就食得多,但係原來將兩樣嘢Mix埋,都可以咁㗎,外層包住嘅係紫薯味道嘅糯米皮,入面係滿滿嘅流沙餡好邪惡🤓外脆內軟原籠牛仔骨蒸飯 $46蒸飯非常濃郁荷葉嘅味道,牛仔骨都好大嚿同埋每塊牛仔骨都沾滿醬汁,肉嘅調味都有好濃郁嘅黑椒味,份量夠兩人一齊食服務方面 店員態度非常好,環境都幾好,坐得幾舒服,不斷幫我哋加水🤓👍🏻👍

得閒飲茶 (元朗)
元朗谷亭街13號傑文樓地舖

蝦餃之王 $36
呢款係得獎嘅蝦餃

灌湯京滬小籠包 $28

龍蝦湯鮮竹卷 $33

紫薯流沙煎堆仔 $32

原籠牛仔骨蒸飯 $46
服務方面 店員態度非常好,環境都幾好,坐得幾舒服,不斷幫我哋加水🤓👍🏻👍🏻
2024-03-18 135 views
是日同屋企人去左 @letsyumcha 食港式點心😍 餐廳好大好開揚,見到有成幅插畫好有特色~ 佢地啲點心幾足料~ 🍭得獎蝦餃之王($36)以方形蒸籠上菜,一碟有4件,抵食!蝦餃粒粒晶瑩飽滿,皮薄餡靚🫶🏻🍭黑金流沙包($36)呢個值得點!外型非常型格,一打開係流心蛋黃,記得趁熱食!🍭藥膳雞腳($36)藥膳味好濃郁,雞腳份量多,大大件,好味~ 🍭蒜香蝦春卷($28)呢個同平時食開嘅春卷好唔同,切開一條條睇到入面啲餡料,有紅蘿蔔、鮮蝦等,外脆內軟!🍭羊肚菌燉水鴨($36)佢地仲有唔少特色中湯,我地點咁呢個,足料養生!

🍭得獎蝦餃之王($36)

🍭黑金流沙包($36)
呢個值得點!外型非常型格,一打開係流心蛋黃,記得趁熱食!

🍭藥膳雞腳($36)
藥膳味好濃郁,雞腳份量多,大大件,好味~

🍭蒜香蝦春卷($28)

🍭羊肚菌燉水鴨($36)
佢地仲有唔少特色中湯,我地點咁呢個,足料養生!

蜜汁叉燒腸首先望起上嚟好晶瑩剔透,而且食起上嚟係好白滑煙靭,入邊嘅餡係有頗多叉烧粒,而且加咗唔少芫荽🌿去增添個口感 (但係小編鍾意食芫荽🤢)XO 醬菜苗餃好少菜苗上面會有臘肉,所以當小編一望到就覺得依份加料係加分左🤩食落口,估唔到菜苗餃嘅皮係做得幾薄身煙靭,而且身為主角嘅菜苗餡亦都俾得相當足!!!🤤🤤陳村粉蒸排骨呢份陳村粉係比想像中有驚喜!!!(o^^o)雖然望起上嚟外表同平時嘅點心茶樓店差唔多樣,但係陳村粉食落係好滑溜有質感,而且係好熱辣辣好似啱啱蒸熟嘅感覺( ´▽`)排骨亦都有幾快大塊的,俾得相當足料😎得奬蝦餃之王一開始見到佢寫住係得獎蝦餃🏅,而且唔少人介紹,就知道一定要一試❤️蝦餃望落去係幾大粒,食落去幾足料,蝦蓉🦐嘅份量都頗多,而且個皮都幾煙靭薄身,小編同朋友都食得幾滿足🤭🤭黑金流沙包望落係幾精緻嘅流沙包,熱辣辣柔軟熟的包配上奶黃餡永遠都會行一個唔會輸嘅配搭(^.^)豆沙QQ小白鼠🐭一開始叫依款點心嘅原因,就係因為佢有好可愛嘅小白鼠造型🐭一上碟先發現原來佢係豆沙糯米糍,食落口第一啖係覺得糯米糍嘅皮比較厚身,而佢豆沙蓉🫘係比得相當足料❤️3.6牛乳太陽蛋牛乳味道好濃,滑溜的(o^^o

陳村粉蒸排骨
排骨亦都有幾快大塊的,俾得相當足料😎

豆沙QQ小白鼠🐭
一開始叫依款點心嘅原因,就係因為佢有好可愛嘅小白鼠造型🐭

3.6牛乳太陽蛋
牛乳味道好濃,滑溜的(o^^o),而且上面有一層啫喱,好少可點心舖嘅牛奶布丁甜品可以做到咁高質🤭🤭

白灼西生菜🥬
成份菜嘅份量都幾多,而且我哋可以望到菜嘅顏色都好鮮嫩( ̀⌄ ́)
豆沙QQ小白鼠
白灼西生菜
豆沙QQ小白鼠
白灼西生菜
2024-02-15 101 views
成日都要等位就估到唔會點差架喇,雖然啲位好逼,但啲姐姐服務態度都好好,勤力加水,又無限時;舉手要辣椒醬即應即俾。💟椒鹽魷魚椒鹽炸得香脆,份量夠多。💟黑金流沙包主打點心。熱辣蒸出,勁流心。💟醬皇蒸鳳爪正常味道。💟龍蝦湯鮮竹卷龍蝦湯係有少少海鮮蝦味嘅汁,不如傳聞中好食,只係普通蝦汁鮮竹卷。💟鵪鶉蛋燒賣必點鵪鶉蛋燒賣,燒賣多蝦,唔會有大舊肥肉。💟春風得意腸春卷位勁熱勁脆,又係多蝦,所以好好味。
💟椒鹽魷魚
椒鹽炸得香脆,份量夠多。
💟黑金流沙包
主打點心。熱辣蒸出,勁流心。
💟醬皇蒸鳳爪
正常味道。
💟龍蝦湯鮮竹卷
💟鵪鶉蛋燒賣
必點鵪鶉蛋燒賣,燒賣多蝦,唔會有大舊肥肉。
💟春風得意腸
春卷位勁熱勁脆,又係多蝦,所以好好味。