2016-01-22 1024 views
靚靚車仔面,聽個鋪頭名就知道佢肯定主打賣車仔麺啦,我呢個咁鐘意食車仔麺噶人絕對唔可以錯過啦,之前食慣咗7仔噶車仔麺,覺得真係好好食,唔知呢間又點呢?九轉大腸,價格適中,好抵食, 而且聽講呢間也都唔用味精嘎,而且啲大腸入面清理得好乾淨,唔使擔心唔衛生,而且大腸啲醬汁非常入味。食車仔麺點少得魚蛋呢?魚蛋一份噶量比較大,而且有好香噶魚味,魚蛋好彈牙烏冬麺配牛腩湯底,牛腩味非常濃郁,所以拿嚟做烏冬麺噶湯底特別正,食完好有滿足感雲吞入面有鮮蝦,不過唔喺好大隻,味道一般
雲吞入面有鮮蝦,不過唔喺好大隻,味道一般
2016-01-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2013-11-19 943 views
話說嗰日好想食炸雞脾,樓下浄係得兩間有賣,咁呢間平時好似多人D,就去咗。叫咗個下午茶雞脾餐,好快上咗杯熱奶茶,但難飲到不得了,hi口嘅,可以話係我人生中飲過最難飲,冇之一!!!咁都算啦,我等了20分鐘(連我隔離嗰個遲過我去,叫咗碟要等好耐嘅海南雞飯都就食完),隻雞脾都未嚟,我催完都仲要等成5分鐘。好啦,終於俾我見到隻脾,黑黑哋色,有d似乳鴿味,但係竟然唔係熱的!!我真係好想知道點解我等咗25分鐘的嘢會係唔熱嘅,真係嬲咗!!要即刻開account寫佢之後我發現點解成日咁多人係因為嗰度好似係內地團景點

,可以話係我人生中飲過最難飲,冇之一!!!

之後我發現點解成日咁多人係因為嗰度好似係內地團景點
$24 (Tea)
2013-11-15 708 views
這是姐姐路經買回來比我的外賣呢間車仔麵好似N件前食過,估唔到有串燒食圖上有雞,牛,台灣彩和差燒份量也不少,都幾大串下味道就中等啦,雞就用了中式香料來燒,肉質軟熟,但香料味不夠強牛就比我感覺係用過粉整鬆過,因此有點失望呢隻台灣腸味道帶蒜味,甜甜地也不錯最後呢個差燒有點似HOMEMADE的FEEL,甜度夠,肉比較肥但肉味不夠整體上水準一般,但份量十足
這是姐姐路經買回來比我的外賣

呢間車仔麵好似N件前食過,估唔到有串燒食
圖上有雞,牛,台灣彩和差燒

份量也不少,都幾大串下

牛就比我感覺係用過粉整鬆過,因此有點失望

呢隻台灣腸味道帶蒜味,甜甜地也不錯

整體上水準一般,但份量十足
2013-10-29
2013-10-03 371 views
吃過早餐及午餐,依然在尖東閒遊,適蓬有龍舟比賽,好不熱鬧,但是在下沒有參觀比賽,返而要送女友返學,獨自在尖咀繼續覓食。下午三時多,來到靚靚麵工房,於是走入去吃個下午茶,車仔麵不吃了,反而吃地道小食還好過呢!牆上掛滿了與明星合照的相片,似乎不少藝人到來吃麵。而店子不大,坐得迫狹,而且店內不少食客,是否因為觀看比賽而順道在這裡開餐呢?燒賣腸粉是十分地道小食,燒賣是魚肉燒賣,可是卻沒有半點魚肉鮮味,而且口感較硬;腸粉本是要滑才好吃,可是這裡卻欠缺了滑溜感覺,而且又實又硬,如何加上了甜醬芝麻麻醬,也不能使腸粉滑起來呢!凍奶茶只是普普通通,有茶味和甘醇,沒有太強的茶香,但是亦算夠滑。今次吃燒賣腸粉,確實有點不爽,但有改善空間。

今次吃燒賣腸粉,確實有點不爽,但有改善空間。
2013-06-23
$27 (Tea)
2013-09-27 300 views
得十五分鐘食個晚飯,本來打算去翠華,不過上次去過,冇乜驚喜。諗住買串魚蛋,先發現原來有車仔麵堂食,有位就當然堂食啦!點菜張紙有好多好多材料揀,一d都唔係平時嗰d車仔麵,乜類型嘅麵都有,仲有口水鷄翼呀、鹵水呀⋯⋯等等,真係好有創意!叫咗口水鷄翼、鹵水有機豆腐同牛筋,$48三餸,唔貴,而且大大份,果然有誠意。味道絕對一流,牛筋好入味,好彈牙。而口水鷄翼同鹵水有機豆腐係分開上,鷄翼唔太辣,好滑,而鹵水有機豆腐亦好香口。服務亦十分有熱誠,食物亦好快到,真係冇咩可批評,下次一定會再去慢慢歎!

2013-09-27
2013-08-17 169 views
呢間最多人,而且$10有六件炸野。我諗我有三,四五個月沒有掃街,上次食都係$8四件定五件。呢間有幾款俾你選(青紅辣椒,魚蛋,豆腐,雲吞,茄子等),而且重有番炸熱騰騰,辣牆,辣油自己任加。魚蛋唔腥, 豆腐有厚脆皮,茄子好油,總括不錯的小食。7/10姐姐有禮貌,同會分有無人尖隊。

姐姐有禮貌,同會分有無人尖隊。
2013-08-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
2013-06-30 127 views
琴日10點幾先食飯。尖沙咀中嘅食店,我地學生食得起嘅店什少,依間都算便,但比起一般車仔面店算貴。兩餸一麵加罐7喜,$38。其實有d無奈,明明填左要白菜但又無。墨丸好"琳" 5洗咬,用脷已可以壓開。。。但d芝士腸幾特別,舖頭啲燒汁味道5錯,無食過。個湯底雖然係清湯,但清得制。。。而且勁味精,食完口渴。5算太差,尚可接受;)
5算太差,尚可接受;)
2013-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2013-04-01 104 views
尖東名店靚靚麵工房 ,最著名出品應該是其車仔麵,不過作為一家小食店,也很著名,雞蛋仔、串燒等等,同樣有不少粉絲。通常人們會吃串燒或者雞蛋仔,但這次我選了大腸,此店大腸小吃,主要有兩種:炸大腸和九轉大腸。除了都是大腸外,共通點是兩種付款後都要等。炸大腸沒有被染成橙紅色,看起來沒那麼華麗,但卻安心一點,約三分鐘就準備好,阿姐會加上醬料,令其除了肥香外有點甜酸味,雖然外皮不算脆,但中間肥得可口,卻不算太油膩,爽!九轉大腸就要等較久,約十五分鐘,大腸經過醬料調味後,肥香加上甜、酸等等味道混合成複雜而層次豐富的美味,香口惹味,吃得而我不知道什麼是肥。
2013-03-31
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$24 (Other)
  • 九轉大腸
2013-01-04 75 views
自從煎釀三寶由5蚊5件變成6蚊4件, 就已經冇再食. 睇住佢再由6蚊4件, 變了6蚊3件, 呢個咩世界??今日心血來潮, 跑去買幾粒食. 點知已經8蚊5件??原來d野真係貴0左咁多?!唔單只貴了, 仲縮晒水. 炸魚蛋由雞蛋size變成彈彈波size, 唔通我以前戴住放大鏡食?太誇張了!係唔係一口吃完, 好味到唔夠喉呢?~ 魚肉味幾香, 冇要求. 叫了兩件 炸豆腐變成一口豆腐, 連塊魚肉都呃埋, 正宗炸豆腐!外皮香脆, 叫了兩件 紅腸以往一定唔點紅腸, 今次冇咩好揀.紅腸皮都脆, 多片魚肉味道係唔同d~~~食完好想再食.客人先點菜, 姐姐會再翻熱, 所以每件都熱辣辣好味~只係要8蚊5件真係貴..

今日心血來潮, 跑去買幾粒食. 點知已經8蚊5件??
原來d野真係貴0左咁多?!

唔單只貴了, 仲縮晒水.

炸魚蛋
炸豆腐
變成一口豆腐, 連塊魚肉都呃埋, 正宗炸豆腐!

外皮香脆, 叫了兩件
紅腸
以往一定唔點紅腸, 今次冇咩好揀.
紅腸皮都脆, 多片魚肉味道係唔同d~~~

食完好想再食.

2013-01-03
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$8 (Tea)
2012-09-16 54 views
今日下午同男友去左呢間靚靚食車仔麵, 我覺得野食都ok, 不過service真係唔得..話說有個亞姐送餐時不小心將食物的汁跌入我男友條褲度, 仲好似冇野咁..比卷紙巾就算..同埋臉孔仲有d禧皮笑臉,老老實實..呢間食店食品其實唔差, 不過衰在係service!雖然價錢唔算太貴!約$35-$40左右, 不過作為食家, 除左留意食物味道及質素外, 也很注重員工服務態度!不過當對事不對人來說, 佢既車仔麵都料不算差九轉大腸: 酸酸甜甜的味道! 我覺得幾好味...男友話麻麻...唔o岩食涼伴脆墨魚: 呢味係最好味..可能係墨魚爽同埋個汁正雞臣: 都幾好味, 因為個汁同墨魚個汁一樣車仔車湯底: 好似多左少少味道, 不過都唔差!其實呢間車仔麵真係幾好味, 不過我覺得老闆要train up返d員工, 不過當做錯野時唔好禧皮笑臉的態度對顧客囉

不過當對事不對人來說, 佢既車仔麵都料不算差

涼伴脆墨魚: 呢味係最好味..可能係墨魚爽同埋個汁正

雞臣: 都幾好味, 因為個汁同墨魚個汁一樣

車仔車湯底: 好似多左少少味道, 不過都唔差!

湯底ok啦
口水雞太辣又有雪味
九轉大腸
涼伴脆墨魚
2012-09-16
九轉大腸
涼伴脆墨魚
2012-09-06 38 views
今次一行四人,在毫無任何想法下,就到這店吃夜宵,本來對這店沒什期望,但入內看見眾多雜誌的影印本在不斷炫耀甚麼甚麼好吃、甚麼甚麼獨家,期望自然大增。店面不算乾淨,但也沒有什麼異味,不時也有昆蟲徐徐飛過,但問題不大。而這裡屬半自助形式,客人在點菜紙上打完叉叉,再交給店員,這裡的價格也不太便宜,我點了數個小吃及麵底再加一杯凍奶茶早已51大元,這在尖沙咀吃夜宵的價位也尚算接受到,但值就不算值了。「脆生腸」: 8大元,只有一串的份量,但確是爽口,沒有渣,冰冰涼涼,出奇的好吃「炸云吞」:10大元,3只的份量,聽說是很有名的,但我確是認為吃炸云吞並非真的要吃云吞,而是為了那惹味的甜酸醬,一句說話,不過不失,云吞也咬到有蝦仁,皮也是脆的,但不是一定要吃,質素與普通一間別到的酒樓差不多。「炸墨魚餅」: 10大元,份量少,只有一塊旺旺雪餅的大小,但用來dip的醬汁又是很好味而我的主菜正是那碗沙爹肥牛米線,肥牛也有不少,但此乃並非誠意之作,那沙爹湯底更有hea我之嫌,在普通的清湯底上加上一匙沙爹醬,即成。除了無言,我也不知怎麼形容,整個湯底就是怪!!服務方面,在這等小店,不求有任何服務,但店員在我們叫了好多

單紙

服務方面,在這等小店,不求有任何服務,但店員在我們叫了好多聲的情況下才理我們,話說我有朋友叫了杯什麼柚子茶,但端來的卻是一杯糖水+半杯檸蜜的飲品,我們向店員求証,但他卻支吾地說柚子茶正是這樣,這樣,我們也是真的無言了。
2012-08-21
$50 (Last Night Supper)
2012-08-07 11 views
六月上旬‧晴雖然這裡是賣麵的,但每次來這裡總是吃零食,是日就吃蜜汁叉燒。其實燒得不太夠熱,不過邊位都算焦香而也肥瘦梳間,不韌也甜甜的,就好吃。雖然十五元一串都幾貴,但賣小吃的賣到可以以八達通付款的,在乎你感受。
六月上旬‧晴

雖然這裡是賣麵的,但每次來這裡總是吃零食,是日就吃蜜汁叉燒

簡單而好吃
Type of Meal
Other
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
簡單而好吃
2012-07-01 35 views
一直都有留意尖東的這一家靚靚。我對靚靚的認知,就是從其素食的車仔麵開始,當時,知道靚靚的原來地就是在尖東,所以一直都很想去試一下。是日剛好是日因為太太的去表生日大會而來到了尖沙咀東。在大吃素是的前夕,我總要肉一點,來到了靚靚的發源地,總要細心的看看有什麼好食。馳名是車仔麵,但知道下一round是要吃印度大餐之後,決定只向小食進發,小食部選擇不少,然而,最吸引我的,就是這兒的串燒。香味撲鼻,其實我在老遠已經聞到,來到面前,我心裡只有肉,一口氣,就叫下了瘋狂的兩串,串燒雞肉同申燒叉燒。雞肉串,選取了最滑最好食的雞上肶肉,連皮燒的脆脆地,肉質不錯,而且加上了孜然粉,份外的香口。 叉燒串,叉燒本身的蜜汁香味,再燒多一次,只是更香更甜,同樣加上了孜然粉,有廣東式的燒臘甜香,又有漠北式的孜然香料,肉身又是正宗腍得非常的梅頭肉,也是味道十分。 不吃馳名車仔麵也有這麼好的享受,靚靚,絕對是又靚又出色。

不吃馳名車仔麵也有這麼好的享受,靚靚,絕對是又靚又出色。
TakeAway
$30 (Other)
1K
2012-01-03 50 views
和男友等倒數﹐飢寒交逼﹐買個小吃定住先。其實呢間野keep住都係甘多人﹐而且大部份應該都唔係香港人﹐所以場面真係好混亂。無咩必要真係唔好同拒地爭食喇。叫左兩個格餅﹐要等好耐下﹐因為我地之前都有人叫左都要等。都好丫﹐新鮮麻熱辣辣~到手﹐無咩花生香﹐格餅不脆﹐好煙UN﹐無味﹐花生醬不多不少﹐但有原粒花生﹗點解甘樣都可以無花生味呢﹖成為2011年不解之謎。行過路過﹐充飢尚可。尖東遊客區係甘上下啦。而且仲先進到收八達通﹗勁﹗
點解甘樣都可以無花生味呢﹖成為2011年不解之謎。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$8 (Other)
Celebration
Xmas's Eve
2011-12-09 33 views
   我要去附近一個公司領取文件,十一點到了,對方卻要一點才可以讓我領,失了預算,於是便盤算著先吃點東西。要吃早餐的話,已過了時間;吃午餐,則還未到時候,我便打算慢慢逛慢慢選擇。行經這間麵店的時候,看到有出前一丁麵套餐,連加飲不過21元,於是便打算先再逛逛,才回頭吃。   回頭時剛好十二時,我進去坐著,座位十分多,但餐桌和座椅都比較窄小。我問店員還有否出前一丁麵餐,她說已經沒有了。其時我已想起身離開,但轉念又想,還是算了吧,一頓飯而已。店員便從餐桌側的抽屉格中取出食物單子,給我遞來鉛筆,請我自己點餸。   這家食店供應的是車仔麵,單子上有很多個細項,食客可以按照個人喜好選擇湯底、配菜、麵、餸,選擇可算是十分之多的。   我想來想去,後來選了酸辣湯底唐生菜蘿蔔四川紅薯粉配脆皮芝士腸,餐飲要熱奶茶。   店員先端來的是熱奶茶,夠熱,但很可惜,色澤可觀,但茶味不濃。   過了不久麵才上來,夠大碗,夠熱。除了指定的餸料以外,還有芽菜和蔥,店家可算是大方了。我在碗裏找不到芝士脆皮腸,問店員,她說會另外以小碟上,免得醬汁影響了湯粉,這個考慮可謂十分週全。   碗面上有一團未拌勻的紅色醬料,我以筷子

碗面上有一團未拌勻的紅色醬料,我以筷子點嚐,是麻辣醬,所以麻辣湯底只是湯加上麻辣醬而已。

至於紅薯粉,我感到有點失望,我吃過不少紅薯粉,我喜歡吃的一款,是透明灰色的,像河粉那樣長條形的,咬下去比河粉煙韌,但這裏吃的圓身的,而且質地較硬,看上去也較粗,我不是太喜歡。

餸了算多。蘿蔔煮得夠通透,唐生菜也不錯。至於脆皮芝士腸的上面灑上了類似蠔油的醬汁,我不明白為何要這樣,因它本來已夠鹹的了。這是敗筆。

以上的一餐,價值37元,其實我覺得是挺貴的了。但勝在服務態度好。
2011-12-08