2024-02-06 495 views
今日同honey 提早吃團年飯。週末的利苑不單排滿領年糕的人,連晚市也坐無虛席。精品燉品餐$428位叉燒、素鵝、醬蘿蔔叉燒是瘦肉為主,但味道香甜,肉質軟身,是幾恰意的;素鵝口感鬆化,炸得唔油膩,加上茹菌餡,素而不寡;醬蘿蔔口感香脆,配上叉燒素鵝中和一下油膩感,幾恰當。淮杞燉美國響螺這燉美國響螺好足料!有好多響螺!湯汁清澈又足火侯,味道鮮美有螺頭的鮮甜味,正!野菌翡翠煎海魚球海魚球啖啖肉,又無骨,口感軟嫩,如上爽口的荷蘭豆,很清爽輕盈的一道菜美極煎斗門大花蝦這大花蝦大大隻,啖啖肉,口感爽彈,加上美極醬汁,吊起鮮味。燒bb乳鴿這bb乳鴿的皮薄如蟬翼,香脆甘香,乳鴿肉又嫩更滑,十分juicy, 好吃!漁香肉末蒸飯伴菜苗這個的味道一如咸魚肉鬆飯,配料唔多,但味道咸香,配上醬油灼菜,不錯的配搭腐竹糖水配擂沙湯丸腐竹糖水很香滑,有濃厚的腐竹味,口感奶滑,味道輕甜;擂沙湯丸口感輕糯,芝麻饀味道濃厚又甜香,加上擂沙皮的香,好滋味!

精品燉品餐$428位

叉燒、素鵝、醬蘿蔔

淮杞燉美國響螺

野菌翡翠煎海魚球

美極煎斗門大花蝦

這大花蝦大大隻,啖啖肉,口感爽彈,加上美極醬汁,吊起鮮味。

燒bb乳鴿

漁香肉末蒸飯伴菜苗

腐竹糖水配擂沙湯丸
腐竹糖水很香滑,有濃厚的腐竹味,
加上擂沙皮的香,好滋味!
2024-02-04
2024-02-10 251 views
第1年食利苑酒家嘅賀年糕點,拎糕排隊都排20多個人,如果唔係買左券,真係即刻走人,首先就食一食個芋頭糕先,好香蝦米,好香芋頭味真芋頭味,平時果d又粉又假,就算用蒸嘅方法煮,都夠曬正,口感不錯,有芋頭粒粒嘅感覺!!正!第1年食利苑酒家嘅賀年糕點,拎糕排隊都排20多個人,如果唔係買左券,真係即刻走人,首先就食一食個芋頭糕先,好香蝦米,好香芋頭味真芋頭味,平時果d又粉又假,就算用蒸嘅方法煮,都夠曬正,口感不錯,有芋頭粒粒嘅感覺!!正!
元朗利苑.味道:8/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.今日帶大家黎到主打精美港式點心嘅茶樓利苑🥢小編精選推薦:1. 蝦餃🦐細細一粒蝦餃入面有原隻鮮蝦😍啱啱好一啖一個,調味完全恰到好處,好味😋2. 鮑汁鳳爪🥕鳳爪入味得黎唔會太鹹🤤,隻隻都好靚好好味🥰下面仲墊住唔少花生🥜值得一試3. 揚州炒飯🔥粒粒分明,餸多過炒飯呀!調味唔會太鹹或淡,份量都唔少❤️.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #香港美食 #拍拖好去處 #打卡 #飲茶 #利苑 #蝦餃 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗
元朗
小編精選推薦:
1. 蝦餃🦐
2. 鮑汁鳳爪🥕
3. 揚州炒飯🔥
粒粒分明,餸多過炒飯呀!調味唔會太鹹或淡,份量都唔少❤️
2023-12-28 508 views
利苑📍元朗形點1期1樓1130-1143店味道:😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏今次我哋order咗二人套餐 👫💰$388🥓蜜汁叉燒叉燒幾乎係同類型叉燒入面食過最好食嘅叉燒😍😍😋燶位脆 ,外皮融 ,肉彈 🤤醬汁方面,入口先有南乳香,咀嚼間漸變為梅醬香,但味道唔會太濃搶走叉燒嘅肉味,偏薄既質感,非常惹味 !對比兩星米芝連中菜廳食過既叉燒更高水準!😍💓👍🏻👍🏻👍🏻🥩🍚豬扒飯 豬扒甘可口,咬落香脆,飯爽透,香味俱全,同汁相融而不爛🥣湯同蛋杏仁茶都係一絕香滑嘅蛋白,茶又不膩,絕對係飯後最佳選擇🤤🤤388呢個價錢 💰絕對有驚喜😍#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #元朗#形點I#中式酒樓#美食推介#中式酒樓#利苑# 影相#打卡#相機先食##hongkongfood #Hk lei garden#yuen long#中式酒樓#hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #
📍元朗形點1期1樓1130-1143店
味道:😋😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏

今次我哋order咗二人套餐 👫
💰$388

🥓蜜汁叉燒
叉燒幾乎係同類型叉燒入面食過最好食嘅叉燒😍😍😋
燶位脆 ,外皮融 ,肉彈 🤤
對比兩星米芝連中菜廳食過既叉燒更高水準!😍💓👍🏻👍🏻👍🏻

🥩🍚豬扒飯
豬扒甘可口,咬落香脆,飯爽透,香味俱全,同汁相融而不爛

🥣湯同蛋杏仁茶都係一絕
香滑嘅蛋白,茶又不膩,絕對係飯後最佳選擇🤤🤤

388呢個價錢 💰絕對有驚喜😍

2023-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蛋白杏仁茶
  • 蜜汁叉燒
2023-12-24 326 views
今年聖誕反傳統,唔食西餐,改食中菜,訂咗枱去利苑食。今日除咗有特別嘅套餐外,仲有一張聖誕前夕嘅菜單,選擇都好多。叫咗波蘿咕嚕肉,酸酸哋,好開胃。雙椒藕尖野菌炒爽肉好特別,藕尖唔係好多地方有。櫻花蝦肉末芥蘭煲就咸咗小小。最後嚟嘅XO醬蟹肉粉絲煲就好有驚喜,蟹肉份量唔小,加上熱辣辣嘅粉絲,食到尾都仲係熱熱哋。甜品叫咗碗龜苓膏,生磨杏仁茶湯圓同金絲脆麻花。龜苓膏好香藥材味,杏仁茶就合格,脆麻花就係即炸,出嚟仲好脆卜卜。今次轉食聖誕餐嘅決定係正確嘅。👍
今年聖誕反傳統,唔食西餐,改食中菜,訂咗枱去利苑食。

2023-12-24
Celebration
Christmas
2023-11-29 337 views
假期當然陪屋企人飲茶,去咗利苑食點心美。雞軟骨外脆內嫩,每一口都能感受到滿滿的雞香,搭配著微辣的醬汁,更增添了一份風味。牛肉球肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有濃郁的牛肉香氣。鳳爪外皮紅亮,入口鮮嫩多汁,配上香辣的調味料,香辣十足。沙薑雞腳配以特製的沙薑醬汁,軟嫩入味,十分惹味。鮮蝦腸粉,外皮薄滑柔軟,蝦肉鮮甜可口。流沙飽綿密且濃郁的流沙餡,一咬下去,流沙餡將甜蜜的口感在口中散發開來。燒賣皮薄餡大,內餡鮮美可口,每一口都能感受到豐富的肉香。除了美味的食物,他們的服務也非常周到,讓顧客感受到溫暖和舒適的用餐環境。
假期當然陪屋企人飲茶,去咗利苑食點心美。

牛肉球肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有濃郁的牛肉香氣。

鳳爪外皮紅亮,入口鮮嫩多汁,配上香辣的調味料,香辣十足。

沙薑雞腳配以特製的沙薑醬汁,軟嫩入味,十分惹味。

鮮蝦腸粉,外皮薄滑柔軟,蝦肉鮮甜可口。

燒賣皮薄餡大,內餡鮮美可口,每一口都能感受到豐富的肉香。

2023-07-14 993 views
元朗利苑.味道:8/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.今日帶大家黎到主打精美港式點心嘅茶樓利苑🥢小編精選推薦:1. 蝦餃🦐細細一粒蝦餃入面有原隻鮮蝦😍啱啱好一啖一個,調味完全恰到好處,好味😋2. 蘿蔔酥🥕入黎見到人地台叫,勁精緻🫶🏻即刻叫埋👻真係好睇又好味🤤3. 揚州炒飯🔥粒粒分明,調味唔會太鹹或淡,份量都唔少❤️.❌唔好叫貢菜❌全部都淋曬,好似擺耐咗咁?唔好味🙅🏻‍♀️
元朗
味道:8/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:8/10🌟
今日帶大家黎到主打精美港式點心嘅茶樓利苑🥢
小編精選推薦:
1. 蝦餃🦐
2. 蘿蔔酥🥕
入黎見到人地台叫,勁精緻🫶🏻即刻叫埋👻真係好睇又好味🤤
3. 揚州炒飯🔥
粒粒分明,調味唔會太鹹或淡,份量都唔少❤️
❌唔好叫貢菜❌
全部都淋曬,好似擺耐咗咁?唔好味🙅🏻‍♀️
2023-06-18 1131 views
蒜香椒鹽尿蝦肉($248) + 野菌銀杏炒幼露荀($135) + 百靈菇蒜香雞煲($135) + 秘製海山骨($135) + XO醬蟹肉粉絲煲($180) + 楊枝甘露($45) (晚市/茶位$15/另加一) 呢度嘅廚師有啲料到,晚市碟碟味道出色💙特別嘉許「蒜香椒鹽尿蝦肉」,瀨尿蝦隻隻飽滿,份量十足,外層脆皮好薄,肉質結實彈牙,味道鮮甜,去殻上啖啖肉,懶人至愛⭐️⭐️⭐️配大量鹹辣金蒜、辣椒等避風塘配料勁香口🧄🌶️ 服務態度良好,侍應人手足,唔會叫天不應叫地不聞;晚市分兩輪,第一round 6-8點,第二round 8-10點,食120分鐘都OK;午市分三輪,每輪限時食75分鐘,如果想嘆茶聚舊傾計就諗清楚先,飲茶限75分鐘對我嚟講係趕到死🫣

蒜香椒鹽尿蝦肉
秘製海山骨
XO醬蟹肉粉絲煲
楊枝甘露
2023-06-18 695 views
又到牛媽去覓食嘅時間啦!牛媽經常會去利苑酒家飲茶,因為佢哋嘅點心非常之高質,而且環境座位同服務亦都非常之舒適到位!一家大細飲茶最適合不過啦!牛媽最鍾意食佢哋嘅蘿蔔絲酥同埋蜂巢芋盒,非常香口,超級好食!
2023-05-31 1775 views
因為朋友生日想食片皮鴨,而我地又約左係晏就,可以簡既餐廳唔多選擇,係社交平台「食在xx」見到有人出post,即刻book位🔸老火湯片皮鴨組合($308)+($50)鴨身炒肉鬆-沙參玉竹煲雞,雞味好濃,都分到6碗比我地👍🏻-片皮鴨半隻,片皮鴨唔夠油脂,但餅皮夠薄食落冇咁heavy-本身包秘汁鴨件,但我地轉左炒肉鬆,肉鬆入面加左油炸鬼同葛粒增加脆既口感,而且炒得幾野味👍🏻🔸午市燉湯組合($388)-上素水晶餃 & 蜂巢芋盒,-杏汁燉豬肺(2位)豬肺數量都唔少,杏汁順口冇粒粒沙-蔥油農場貴妃雞雞身嫩滑,而且蔥油唔會過咸-飄香荷葉飯荷葉飯入面有菇粒肉粒,飯粒粒粒分明🔸點心(蘿蔔絲酥餅、蝦餃、千層糕、海鮮餃)點心正常發揮🔸七味粉炸豆腐飲茶點都要叫炒炒煎炸野,上到枱feel到岩岩炸起個陣熱氣呀,豆腐嫩滑,炸粉唔厚餐廳收切餅費$100我自己係覺得有d貴,所以我地都係買左件切餅比壽星女影幾張相當食左😏同埋餐廳真係好盡時咁催你走,我食1245個輪,佢準時1400叫我地交番枱,平時飲個茶都有90mins啦🥲

🔸老火湯片皮鴨組合($308)+($50)鴨身炒肉鬆
-沙參玉竹煲雞,雞味好濃,都分到6碗比我地👍🏻
-片皮鴨半隻,片皮鴨唔夠油脂,但餅皮夠薄食落冇咁heavy

🔸午市燉湯組合($388)
-上素水晶餃 & 蜂巢芋盒,
-杏汁燉豬肺(2位)
豬肺數量都唔少,杏汁順口冇粒粒沙
-蔥油農場貴妃雞
雞身嫩滑,而且蔥油唔會過咸
-飄香荷葉飯
荷葉飯入面有菇粒肉粒,飯粒粒粒分明

🔸點心(蘿蔔絲酥餅、蝦餃、千層糕、海鮮餃)
點心正常發揮

🔸七味粉炸豆腐

$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
2023-05-18 881 views
之前食過覺得服務同質素都唔錯,母親節就想同屋企人去慶祝,點知實在令人太失望。當日因為母親節,要book枱就要落$500訂金,仲要一早就比定晒菜單,咁利苑一向都係價錢唔算平,貴啲都預左。6點鍾入座7點45分要交枱,ok冇問題。樓面服務唔錯,但上菜既速度真係好差,當晚叫左9餸1湯,最先黎到既唔係前菜亦唔係湯,係炒斑球😅之後就上炒蔬菜😅有冇搞錯?上下雞鴨都好啊 上呢啲?真係求其上啲野比你食就算,然後每個餸都隔好耐先上,食下停下,上轉白飯都等左15分鐘,個湯都食到一半先有,最離譜係要我7點45交枱,但7點10分都仲有三個餸未上,仲要係雞鴨同蝦啲主菜,啲雞鴨係咪即叫即殺?成餐飯食到大家冇晒癮,仲要食物味道一般,成$300一煲湯煲到好似茶餐廳例湯咁鹹。咁大間酒家,好似未做過大節日咁,亂七八糟,水準又維持唔到,上菜既次序都亂到咁,我明大節日會差啲唔出奇,但我諗唔係差到咁掛😅好失望
6點鍾入座7點45分要交枱,ok冇問題。
  • 沙溪米鴨
2023-03-21 1344 views
爸媽來港期間,老公放假 四人一起去元朗YOHO 1利苑 食午餐,11:50入座,人並不多,服務非常體貼細緻,看了看 Menu 山珍海味真不少,只是我們想簡單午餐後 去故宮 ,四人 叫了 鱷魚🥥🐊湯,菠蘿咕嚕肉,麻辣汁皮蛋 ,叉燒包,瑤柱炒飯,小籠包.四人$680呢個價位 非常抵食**重點 **是 12:45買單離座全單85折 可惜我們沒那麼快吃完😂😂
呢個價位 非常抵食

菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉
2023-01-26 1597 views
今天一行六人前往元朗利苑飲茶,之前已經訂了枱於下午1:00,利苑職員於下午1:05已經安排座位給我們入座。坐低不久,有一兩個侍應前來恭祝新年快樂,後來陸陸續續,越嚟越多職員前來,我想大概總共都有8人,前來祝賀𢭃利是。新年高興,派利是都算。但最令人憤怒的是於下午2:08 ,一位侍應遞上單叫我們埋單,我說我們還有少少點心未吃完,會盡快的,我也很合作,立即遞上信用卡給他們付款。到了下午2:20 ,另外一名侍應前來催促我們要盡快離開,她說:因為出邊有人等枱。我看見她對着對講機說:客人需要多幾分鐘才離開。當時我們都很震驚,我們只吃了1小時多少少,那麼快要我們走。不過基於我們覺得出邊好多人等位,亦都想酒家能夠做多少少生意,所以我們亦盡快離開。當我們離開時,看到附近還有很多枱是沒有人坐的;還有我們走到酒家門口,亦發現門口是沒有人等位,他們所說有很多人等位和催促我們離開,是什麼理據呢?現附上門口沒有人等位的照片

2023-01-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-01-01 1190 views
新派聖誕餐 品嚐聖誕餐有餐前小食,包括有抄合桃、海晢及蕃茄仔,整體來說味道一流,尤其是合桃,蕃茄仔調味哈到好處! 聖誕禮物盒(雀巢桂花炒鮮奶),桂花及鮮奶及雀巢味道一流,一定要即時吃! 蟹皇翅味道一流,尤其是蟹肉手拆,而且要即時吃! 紅白飲品(荔枝蔬打),味道甜度適中! 龍蝦非常新鮮,肉質彈牙並帶鮮甜,味道一流! 最後是聖誕甜點,包括有士多啤梨及、橙及布甸,士多啤梨及橙有鮮味,布甸甜度適中。整體來說,菜式有創新及創意,味道一流,畢生難忘!
新派聖誕餐

蟹皇翅味道一流,尤其是蟹肉手拆,而且要即時吃!

紅白飲品(荔枝蔬打),味道甜度適中!

龍蝦非常新鮮,肉質彈牙並帶鮮甜,味道一流!

整體來說,菜式有創新及創意,味道一流,畢生難忘!
2022-12-30
  • 蛋白杏仁茶
因家中長老家住Yoho商場樓上,因利乘便,每逢前往探望,必去商場酒樓飲茶。利苑是我們經常光顧的酒樓之一,只因員工服務態度親切有禮,食物可口,推介的是叉燒、燒腩仔、燒乳鴿、西施泡飯、燒賣、灌湯餃等。可惜一眾樓面和廚師們辛苦營造的和諧進食環境,卻經常被一名身材嬌小的女經理破壞,此女好像大權在握,意氣風發,經常在客人面前大聲怒駡下屬。我非經常光顧,但每月總有幾次,而每次都聽見佢大聲駡人。試想像你一面嘆緊舊肥瘦適中,熱辣辣仲有少少燶邊的靚叉燒,一面和家人閒話家常,十分放鬆及享受之際,耳邊卻忽然響起一陣機關槍式的怒駡聲,大煞風景,莫過於此。利苑的市場定位是中高檔,若想進一步正式成為一級食府,要諗諗是否要繼續在客人面前大駡夥計了。

可惜一眾樓面廚師們辛苦營造的和諧進食環境,卻經常被一名身材嬌小的女經理破壞,此女好像大權在握,意氣風發,經常在客人面前大聲怒駡下屬。我非經常光顧,但每月總有幾次,而每次都聽見佢大聲駡人。試想像你一面嘆緊舊肥瘦適中,熱辣辣仲有少少燶邊的靚叉燒,一面和家人閒話家常,十分放鬆及享受之際,耳邊卻忽然響起一陣機關槍式的怒駡聲,大煞風景,莫過於此。