2018-04-30 1177 views
今晚和家人慶祝生日,睇到食評幾好,明知價錢貴也訂了枱,點知食物質素比屋邨酒樓,每碟餸都好油,唔新鮮,好失望的一餐例湯 - 超咸咕嚕肉 - 肥,油北京填鴨 - 肥,唔熱河芹炒爽肉 - 肥,超油燒肉拼叉燒 - 唔熱白切雞- 雪雞,唔知點解也很油而且,咁大間酒樓,冇小朋友餐具供應,但有BB椅,小朋友照收茶費冇問題,但服務又不是很細心,今晚不是食很多食物,但油到成晚個肚唔舒服,明白租貴人工貴,但食物味道下降,會令食客流失,好懷念好耐以前的利苑的點心和小菜。

例湯 - 超咸
咕嚕肉 - 肥,油
北京填鴨 - 肥,唔熱
河芹炒爽肉 - 肥,超油
燒肉拼叉燒 - 唔熱
白切雞- 雪雞,唔知點解也很油

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
平時假日都會去利園飲茶,今次唔記得咗定位要企喺門口等攞飛⋯⋯好彩waiting List排第三都有位。通常都係點心🥧,有時候會叫一個龍躉湯米線或者煎麵,兩個都好好食。今日意外地有一個套餐!三個餸,338半隻片皮鴨,一大碟蓎蒿,進有四碗老火湯其實應該糾正番,係三餸一湯,因為本着片皮鴨會俾你斬件當燒味咁食其實佢嘅片皮鴨非常非常之有水準,不但皮薄肉嫩,麵包皮薄,青瓜大葱,絕不吝嗇,非常足夠!青菜多到WAWA聲,清甜爽口又不油膩!一個字老火湯仲有湯渣俾你,飲完一啲都唔口渴,肯定冇味精!佢嘅鮮竹卷非常好食!我次次黎到都一定叫!好期待下次再你飲茶!

今日意外地有一個套餐!三個餸,338
半隻片皮鴨,一大碟蓎蒿,進有四碗老火湯

老火湯仲有湯渣俾你,飲完一啲都唔口渴,肯定冇味精!

佢嘅鮮竹卷非常好食!我次次黎到都一定叫!

好期待下次再你飲茶!
片皮鴨套餐
片皮鴨套餐
2017-12-26 3755 views
一兩年沒來利苑,已有心理準備,沒太高期望。不料點心依然保持水準,尤其以前最愛的蝦餃和义燒飽。咸水角不太油膩,芋角鬆脆。十分滿意的午餐,遺憾的是限時1小時15分鐘……
  • 义燒飽、蝦餃
2017-12-25 3303 views
聖誕節正日所以同屋企人食豪啲,lunch 嚟咗利苑食晏。三個人,嗌咗啲點心,然後嗌咗個鴨餐,有北京田鴨、鴨肉、菜同湯。講真,真係飽到上心口。奶皇流沙包仲係咁好食,熱辣辣,一咬啲奶皇就流晒岀嚟,香港無咩地方好食過呢度。蒸粉果做到皮薄餡靚。珍珠雞哇北京田鴨燒到個皮超級香脆,肥瘦均匀。包埋熱辣辣嘅薄餅包埋新鮮爽口嘅青瓜同青葱辣椒,再點上甜醬真係非常好味。食完皮就食鴨肉,鴨肉嫩滑又厚身。赤小豆粉葛鯪魚燉湯大約分到四至五碗,湯底好濃郁,絕對真材實料。上湯菜

蒸粉果做到皮薄餡靚。
珍珠雞

食完皮就食鴨肉,鴨肉嫩滑又厚身。
上湯菜

2017-12-25
Lunch
2017-11-06 4017 views
我有好一兩年無去利苑食飯。老實講,價錢貴已經係佢招牌,食物質素係平均,但無驚喜🙄 如果以佢嘅價錢,可以去試下不同嘅酒樓,試下更多味食。今日家人請食飯,我覺得道白雪藏金龍係可以同大家分享下。賣相堅浮誇,但係幾好味😋龍蝦煮嘅時間剛剛好,新鮮又好爽口,雖然切得一件件幾大,啖啖肉都唔覺得肉質好韌😌底層係蒸蛋白,好細滑。跟海鮮放在一起,感覺清新又健康。加碗飯就真係極正如果大家叫泡飯的話,龍蝦頭仲可以再整龍蝦湯泡飯。

如果大家叫泡飯的話,龍蝦頭仲可以再整龍蝦湯泡飯。

白雪藏金龍
2017-11-05
Dinner
白雪藏金龍
2017-10-28 3352 views
今日同屋企人去沙田食飯,選擇咗利苑!我哋叫咗個北京填鴨,出奇地好食,連鎖酒樓都有好嘢食!我鍾意食肥野就出晒名嘅,北京填鴨最緊要個鴨皮夠香,先至令到北京填鴨充滿油份!加埋特色嘅醬料,就更加嘢味!另外我哋亦都有叫到呢個豆腐,上嘅時候我以為佢係一頁一頁慢慢搭上去,覺得非常巧手工,點知原來係個模,吸上去!肥仔系列又點少得叉燒呢,呢度嘅叉燒係肥叉,又甜又好食!出去食飯點都要叫咕嚕肉嘅,呢度嘅咕嚕肉都幾好食,但份量就少咗啲!呢個苦瓜蠔都幾有特色,醬料用幾啱,不過有啲鹹!

肥仔系列又點少得叉燒呢,呢度嘅叉燒係肥叉,又甜又好食!

呢個苦瓜蠔都幾有特色,醬料用幾啱,不過有啲鹹!
2017-08-09 4419 views
難得dayoff,又好耐無飲茶約埋屋企人去利苑飲下午茶不過2點半前要入座,因為會截客坐低左,叫左個半蒸半煎既腸粉呢個係我每次都會點既菜式另外仲叫左鮑汁鳳爪,蜂巢芋盒,蒸牛肉球個腸粉一邊係蒸,另一面係煎到脆卜卜再點埋個甜醬麻醬同豉油真係好好味另外個鮑汁鳳爪煮到好淋好入味份量都有7至8隻到👍🏻蜂巢芋盒唔係好多酒樓仲有得賣而且利苑整得好好味,我每次都必點👍🏻最後就係個蒸牛肉球不過不失無乜特別順帶一提就係酒樓服務態度好好員工好主動,係我會再光顧既原因👍🏻👍🏻
難得dayoff,又好耐無飲茶
約埋屋企人去利苑飲下午茶
不過2點半前要入座,因為會截客

坐低左,叫左個半蒸半煎既腸粉
呢個係我每次都會點既菜式
另外仲叫左鮑汁鳳爪,蜂巢芋盒,蒸牛肉球

個腸粉一邊係蒸,另一面係煎到脆卜卜
再點埋個甜醬麻醬同豉油真係好好味

另外個鮑汁鳳爪煮到好淋好入味
份量都有7至8隻到👍🏻

蜂巢芋盒唔係好多酒樓仲有得賣
而且利苑整得好好味,我每次都必點👍🏻

最後就係個蒸牛肉球不過不失無乜特別

順帶一提就係酒樓服務態度好好
員工好主動,係我會再光顧既原因👍🏻👍🏻
$100 (Tea)
2017-08-05 3089 views
本來不想去此處,印象中頗貴及多人。晚歺貴'也要吃海鲜之类。有朋友说有時间限制,本不是首选。因有友人需要在附近做事,勉强选利苑。多周前订位'人数改了几次,接电话的人多次都有禮貌。原來此处无限交台時间出乎意料! 侍应小姐不催點菜'招呼不錯。叫了脆皮燒雞,色澤好,也脆。另有 牛仔骨。腍腍的又味美。咕嚕肉不夠肥,但炸得恰好。几个蔬菜無特別。只是那千层豆腐有特色。全枱滿意。不过奌的前菜如牛等,不大有水準矣。猶其冰燒三层肉有些失望。甜品則可囗杏仁茶又滑又甜,可再试。可惜是我们坐下不断傾谈'例湯賣光。下次订枱要先订每人只200多,而且坐的舒服,以今天來说物超所值。後話:friday 都不滿,市道不大好。

因有友人需要在附近做事,勉强选利苑。

侍应小姐不催點菜'招呼不錯。
叫了脆皮燒雞,色澤好,也脆。
燒 雞

另有 牛仔骨。腍腍的又味美。

咕嚕肉不夠肥,但炸得恰好。
几个蔬菜無特別。只是那千层豆腐有特色。全枱滿意。
甜品則可囗杏仁茶又滑又甜,可再试。
可惜是我们坐下不断傾谈'例湯賣光。下次订枱要先订
每人只200多,而且坐的舒服,以今天來说物超所值。
後話:friday 都不滿,市道不大好。
2017-08-04
燒 雞
  • 燒雞
2017-07-23 2461 views
由於這酒家經常客滿,我又不喜歡排隊等位,已經有一段時間沒來光顧,今天想吃點心,就專誠訂座飲茶。也許生意太好,店内擺位有點擠迫,某些位置甚至椅背貼椅背。點心上桌,蝦餃蝦肉爽甜,餃皮爽而不黏口,餡肉不會分離,是水準之作。雪頂餐包外形討好,奶皇甜度適中,非常好味。濃湯泡腐皮卷味道不甚突出,而且份量太少,相對和風茄子,後者風味和份量都較優勝。蜜汁义燒包肉汁豐富,皮薄餡靚,豉汁鳳爪雖無驚喜,但也能保持利苑一貫水平。

也許生意太好,店内擺位有點擠迫,某些位置甚至椅背貼椅背。

雪頂餐包外形討好,奶皇甜度適中,非常好味。

2017-07-21
2017-06-25 2149 views
一家六口食晚飯。要訂位先有得食丫。。一向都幾喜歡利苑的食物質素。但愈來愈不好了。。我想今次是最後機會了。酒家現在好像只專賣鮑參翅,其他菜色不好味。連招牌菜,脆皮雞都不好味了。咕嚕肉不夠汁,好幾個肉都沒有汁。而且皮過厚,只吃到油味。。差。老火例湯,差。美心皇宮仲好過佢好多。而且仲平d。唯一有驚喜是杏仁茶糖水,算不錯,但都太甜。。雷沙湯丸熱度剛好,但芝麻較少。算把。冇下次。。都唔明白為什麼咁多去食。。。香港人口味真的那麼簡單??
一家六口食晚飯。要訂位先有得食丫。。

老火例湯,差。美心皇宮仲好過佢好多。而且仲平d。

2017-06-25
2017-06-24 1694 views
唔係間間利園都好食, 有D仲又貴又難食添, 試過咁多間分店, 都係沙田店最好, 比其他店平D, 又好味, 服務亦OK. 上次黎無預訂乳鴿, 有得睇無得食, 今次記得訂了, $58一隻BB乳鴿, 雖然唔係啖啖肉, 但炸得香口, 同時能保存肉汁.蝦餃 ($39四粒) 包得好靚, 蝦好新鮮, 必食. 七味豆腐粒 ($42) 熱辣辣,外層炸到金黃色, 十分酥脆, 中間的豆腐好滑. 我老爺最鍾意食燒腩仔, 坊間大大小小的酒家差不多試均晒, 利苑的冰燒三層肉真係數一數二, 不過都幾貴, 細細粒每客$120, 今日呢碟瘦左D, 無平時咁好食. 龍蝦湯西施泡飯真係百吃不厭, 湯底濃郁鮮甜, 灑上炸米有畫龍點精之效, $168一窩夠5人share每人一碗. 店員 upsell 的豬腳仔 ($52) 就比下去了, 炆得唔夠淋. 反而第一次試既燈影煎堆 ($28兩件) 反而有驚喜, 即叫即炸, 雖然唔算好薄, 未做到 “燈影” 透光的效果, 但煙煙韌韌, 幾得意, 值得一試.

外層炸到金黃色, 十分酥脆, 中間的豆腐好滑.

每人一碗.

冰燒三層肉
七味豆腐粒和鮑汁鳳爪
燈影煎堆
2017-06-24
$177 (Lunch)
冰燒三層肉
七味豆腐粒和鮑汁鳳爪
燈影煎堆
2017-06-06 1081 views
第三次嚟沙田利苑,每次都覺得感覺好好,服務員態度好好,每個Area 都有特定工作人員看守,效率好快,衛生環境都唔錯😊之前嚟飲早茶&晚餐,今次試午餐😊5個人食埋單連茶位6百幾,價錢合理特別要介紹個 飄香荷葉飯,一坐低侍應就問我地要唔要試荷葉飯,之前上網都睇過好多人都話呢個好食,試咗,果然好香,好有荷葉味,裡面仲有肉,香菇等⋯⋯值得一試另外,燒鴨外皮燒得唔錯,雖然唔算脆皮,但勝在夠入味👍🏻總括,今個午餐好味😊
另外,燒鴨外皮燒得唔錯,雖然唔算脆皮,但勝在夠入味👍🏻

總括,今個午餐好味😊
飄香荷葉飯
流沙包,燒鴨,,龍牙肉絲炒麵
2017-06-06
Lunch
飄香荷葉飯
流沙包,燒鴨,,龍牙肉絲炒麵
2017-05-02 1892 views
我都好耐無同屋企人飲茶,難得今日放假,梗係要同佢哋飲茶喇~閒日係12點半前賣單仲有85折添,十分之掋。三個人嗌咗八個點心,全部都好高質,落咗單無耐就即嚟。個蜜汁叉燒腸皮又薄又滑,入面又多叉燒,真係好好食。個煎蘿蔔糕煎得好好,個面係脆口,裡面又多料。個叉燒包夠 juicy ,蝦餃皮薄餡靚,粒蝦又大粒又爽口。講到我最愛就一定係個奶皇流沙包, 熱辣辣軟熟既包包,裡面啲奶皇流岀嚟仲熱到淥親個嘴,但感覺好幸福~ 😂

蜜汁叉燒腸
咸水角
奶皇流沙包
2017-05-02
$100 (Lunch)
蜜汁叉燒腸
奶皇流沙包
2017-03-22 2369 views
好多年前屋企人已經話想試利苑,不過因為各種嘅原因一直都未食到,今日終於食到喇!排骨個味道好香,有別於一般酒樓嘅蒸排骨,比其他更香,肉質更鮮,同埋算太多骨。煎芋頭糕,我淨係食左一啖,因為太大陣五香味,我唔鐘意。不過屋企人就話都好好味,比其他酒樓好。不過價錢就比較貴,唔算好抵食。腸粉十分嫩滑,就算無餡料都覺得好好味。珍珠雞蒸得過左火,惗左啲,不過勝在本身個味道好好,好香,又不膩,所以食落都好正。呢個價錢都會再嗌嘅,唔算貴其他酒樓好多。最正最好味嘅包,平時太多都係以叉燒作餡料,今次一咬開竟然係我最鐘意嘅奶皇餡。外脆內軟,十分之好味,奶皇味唔會太膩,個包好軟熟。我覺得呢個價錢都ok嘅,至少出面少有,加上堅好味。呢個蜂巢芋盒炸得好香脆,餡料都好新鮮。不過以呢個價錢就唔算十分抵食,食過另一間酒樓又平又好味。呢個蔥油餅炸得好香脆,好好味,一啲都唔膩。整體而言,雖然利苑都有少少貴,不過食物質素不錯,如果飲午茶嘅可以去試。不過平時我飲開下午茶就少啲機會去。
蒜香排骨陳村粉
香煎芋頭糕
不過價錢就比較貴,唔算好抵食。
香蔥芝麻滑腸粉
腸粉十分嫩滑,就算無餡料都覺得好好味。
荷葉珍珠雞
呢個價錢都會再嗌嘅,唔算貴其他酒樓好多。
蜂巢芋盒
呢個蜂巢芋盒炸得好香脆,餡料都好新鮮。
不過以呢個價錢就唔算十分抵食,食過另一間酒樓又平又好味。
麻香蔥油餅
呢個蔥油餅炸得好香脆,好好味,一啲都唔膩。

不過平時我飲開下午茶就少啲機會去。
2017-03-03
$100 (Lunch)
蒜香排骨陳村粉
香煎芋頭糕
香蔥芝麻滑腸粉
荷葉珍珠雞
蜂巢芋盒
麻香蔥油餅
2017-03-17 2091 views
我們並沒有訂位,但仍可被安排坐卡位,座位比較舒適。我們二人首先叫了一煲白肺豬肚湯,利苑的老火湯一向都不錯,今次的白肺豬肚湯也一樣不錯,湯料裏有很多白果,煲得很淋,也有幾塊豬肺。湯很甜,但我喝不出有沒有味精。然後我們點了兩個餸和一個炒飯。首先來的是陳公蚊齋,裏面有冬菇,云耳,豆腐,腐竹,等等。非常豐富。但味道過咸了一點。略為失色。第二個餸我們叫了洋蔥牛仔骨煲。牛仔骨很香很很肥美。但可惜總體來說也是比較鹹。汁也做得厚了一點。最後我們點了瑤柱蛋白炒飯,大大的一碟,非常夠份量。我們兩個人也吃不完。飯炒得非常乾身,一粒一粒的。味道比較淡。用來和之前比較鹹的兩味餸一齊食比較好。本來我們還想點甜品,但已吃得太飽了,無辦法再吃甜品。總體來說,環境是舒服的,服務也非常殷勤,只是餸菜比較鹹了一點。味道方面,這間利苑比我其他試過的利苑稍為遜色一點點。
我們並沒有訂位,但仍可被安排坐卡位,座位比較舒適。

然後我們點了兩個餸和一個炒飯。

本來我們還想點甜品,但已吃得太飽了,無辦法再吃甜品。

2017-03-16