2019-09-17 1403 views
不知道雞煲在您的印象中是怎樣的?對筆者而言,就是在舊式小店不停食食食,但吞pot反其道而行,單憑夜景先取80分底分😆這晚來到油麻地分店,店員安排我們坐在窗邊,從22樓望下去,落地玻璃帶來居高臨下的感覺。甫一坐下店員先送來醬料架自行調配醬汁,筆者很欣賞每個瓶子都keep得很乾淨,沒有痴立立的感覺。菜單自行剔選,簡單方便。我們點了重慶麻辣雞煲,選的是BB辣,筆者覺得辣度剛好,小刺激但不會吃得太辛苦。其他單點的火鍋料我們選了店家獨創的爆芝響鈴、油麥菜、蝦滑、牛肋肉及紅薯粉。先說爆芝響鈴,口感較像腐皮,芝心是卡夫芝士的味道,創意取勝。牛肋肉口感較厚實,兩個人食份量很足。油麥菜挺新鮮的,浸了麻辣湯後吃下去充滿油香。蝦滑爽口,下次可試埋墨魚滑。紅薯粉微甜,口感軟滑,不錯的。飲品選了大檸茶,貪其大大杯又解辣,標示了少甜甜度算剛好。Summary: 想坐得舒服、邊食雞煲邊看夜景的可一試。

菜單自行剔選,簡單方便。

牛肋肉口感較厚實,兩個人食份量很足。

油麥菜挺新鮮的,浸了麻辣湯後吃下去充滿油香。

蝦滑爽口,下次可試埋墨魚滑。

紅薯粉微甜,口感軟滑,不錯的。

飲品選了大檸茶,貪其大大杯又解辣,標示了少甜甜度算剛好。

Summary: 想坐得舒服、邊食雞煲邊看夜景的可一試。

2019-09-17
2019-07-06 851 views
上星期日行街行到去油麻地附近周圍睇下, 朋友突然間還想食雞煲, 於是喺油麻地附近睇下, 睇到某大廈水牌有雞煲食, 同埋個餐廳名都幾得意, 好奇上去睇下, 順便借借廁所。一上到去就見到餐廳做緊優惠晚市七點半前結帳離座, 火鍋配料會有半價優惠, 然後望望餐牌, 半價後都幾抵, 就同朋友試下。滋補螺片花膠雞煲( 半隻雞)個湯底應該係用足料淆出嚟, 個雞湯餚得好入味, 應該冇落味精,事關我哋打完邊爐嘅時候差不多將個湯飲曬, 我哋都唔覺得口渴, 啲料都好足, 有大大嚿花膠和螺片。牛柳粒牛柳粒嘅油花都幾平均, 淥咗大約兩分鐘都唔會過老, 幾重牛味白鱔片師傅利用佢嘅刀工, 將鱔片切成蝴蝶形, 令鱔片變得更大片, 啖啖肉 ,鱔嘅味道夠鮮甜。自製爆芝響鈴呢度嘅響鈴係即叫即炸, 上枱時仲熱辣辣, 今日嗌咗呢個響鈴比較特別, 響鈴入面釀咗芝士, 味道方面除咗食到響鈴嘅脆香味和湯底嘅味道, 仲有浸芝士味散發出嚟好正。

滋補螺片花膠雞煲( 半隻雞)

牛柳粒

白鱔片

自製爆芝響鈴

• 滋補螺片花膠雞煲
2019-07-05 750 views
平時打邊爐,多數都係揀酒樓或者放題嚟食不過今日想食得有要求D,所以就揀咗間高質素少少嘅打邊爐試下去到除咗晚市打邊爐,午餐都有選擇,仲要堅持少油鹽糖唔落味精打邊爐有部分時段做緊食物半價,計落好抵食我哋喺佢5:30晚市時段一開就入嚟,仲未好多人但係環境好舒服,同埋呢度係二十幾樓,唔使望到隔離嘅高樓大廈,景觀開揚食物選擇幾多,有海鮮、肉類、蔬菜等等餐牌都有部分食物強調係自家製,相信品質會有保證調味架都幾多選擇,不過後來我哋發覺其實都唔使點用到啲醬料,因為食材同湯底新鮮已經唔需要調味滋補螺片花膠雞煲既然諗住食好啲就揀個靚嘅湯底,呢個湯夠足料,有半隻雞、大塊花膠同切開一片片嘅螺片湯底好鮮甜,飲落真係似煲湯嘅味道,未開始打邊爐已經飲咗一碗仔湯我哋揀咗稻庭烏冬、牛柳粒、白鱔片,同埋自家製嘅芝士響鈴稻庭烏冬同個湯底真係好夾,烏冬索曬啲雞湯嘅味道,好好食呢個芝士響鈴幾有驚喜,將響鈴變咗裏面芝心,外面索咗啲湯,咬落少少爽口,非常好食白鱔片切到大大塊,所以就算烚完都仲係好大件呢個鱔片我覺得要加少少豉油同埋蔥蒜一齊食,會更提升到鮮味開頭擔心揀牛柳粒會唔會好韌, 不過可能有肉質素唔錯,所以烚完都仲好好味呢度食物
平時打邊爐,多數都係揀酒樓或者放題嚟食
不過今日想食得有要求D,所以就揀咗間高質素少少嘅打邊爐試下

去到除咗晚市打邊爐,午餐都有選擇,仲要堅持少油鹽糖唔落味精
打邊爐有部分時段做緊食物半價,計落好抵食

我哋喺佢5:30晚市時段一開就入嚟,仲未好多人

食物選擇幾多,有海鮮、肉類、蔬菜等等

餐牌都有部分食物強調係自家製,相信品質會有保證

滋補螺片花膠雞煲

我哋揀咗稻庭烏冬、牛柳粒、白鱔片,同埋自家製嘅芝士響鈴

稻庭烏冬同個湯底真係好夾,烏冬索曬啲雞湯嘅味道,好好食

白鱔片切到大大塊,所以就算烚完都仲係好大件
呢個鱔片我覺得要加少少豉油同埋蔥蒜一齊食,會更提升到鮮味

呢度食物質素唔錯,不過座位有限,我見好多人都係book咗枱先過嚟食
食過有質素嘅打邊爐真係好難返轉頭,相信過一段時間我哋又會再嚟搵食
  • 滋補螺片花膠雞煲
  • 芝士響鈴
6 day(s) ago 0 views
同朋友嚟到譽發廣場,見到林林總總嘅餐廳,於是心血來潮入咗去一間打邊爐店,餐廳裝修唔錯,望到旺角嘅夜景,而且一入門好大嘅魚缸,整體環境非常好。同朋友睇一睇個餐牌,價錢中上,睇得出佢係主打高質食材,而且選擇多,特別係湯底嘅選擇,同朋友心思思想試吓花膠雞煲,不過最後都係食辣酒花螺雞煲。個雞煲味道唔錯,麻味同埋辣度調得啱啱好,而且佢係即叫即整,絕對新鮮滾熱辣!不過唔係好重酒味,略嫌蓋過咗花螺嘅鮮味。我哋亦都叫咗幾款餸菜,脆肉脘魚腩,安格斯肥牛,芝士響鈴。首先個魚味道好新鮮,而且個部位係上庄,鮮甜肥美。另外個安格斯肥牛油花均勻,絕對值得上個價錢。最有驚喜嘅係個芝士響鈴,估唔到咁夾,係依度一定要試一試佢!眨吓眼就同朋友食晒,食材高質,買單兩個人七百幾,絕對值得上個價錢!

又到冬天好想食雞煲嘅時間,上網搵到呢一間今次嚟試吓 !睇到佢menu 都好多特色野,梗係要試下啦醬料都好多樣揀首先,叫左個重慶麻辣雞煲半隻,小辣。隻雞好肥美好厚肉呀!我覺得小辣一啲都唔辣,但好香同麻岩哂我同行人士唔食得辣既口味!之後當然係叫佢出名既十全大寶丸好得意,五顏六色叫黎打卡都正~除左靚之外,佢係真係好食!我自己最鍾意係鵝肝蝦丸,一咬落去已經好大陣鵝油香味,仲有黑松露墨魚丸,味度好夾,又香又好味同埋值得一讚既係手打丸既彈口佢真心做得好好,同機械做既完全唔同,有心思呢個唔好睇佢平平無奇,係蟹粉蟹肉雲吞呢個仲驚喜過十全大寶丸,因為佢入面係滿滿蟹肉!!真係足料!推介叫呢個!冰豆腐大大件呢個係芝心響鈴,即叫即炸,唔洗放入湯都可以食,勁脆芝心唔係好多,我覺得岩岩好唔會食到滯
又到冬天好想食雞煲嘅時間,上網搵到呢一間今次嚟試吓 !

睇到佢menu 都好多特色野,梗係要試下啦

醬料都好多樣揀

首先,叫左個重慶麻辣雞煲半隻,小辣。
隻雞好肥美好厚肉呀!我覺得小辣一啲都唔辣,但好香同麻
岩哂我同行人士唔食得辣既口味!

之後當然係叫佢出名既十全大寶丸
好得意,五顏六色叫黎打卡都正~

呢個唔好睇佢平平無奇,係蟹粉蟹肉雲吞
呢個仲驚喜過十全大寶丸,因為佢入面係滿滿蟹肉
!!真係足料!推介叫呢個!

冰豆腐大大件

呢個係芝心響鈴,即叫即炸,唔洗放入湯都可以食,勁脆
芝心唔係好多,我覺得岩岩好唔會食到滯

• 十全大寶丸
  • 蟹粉蟹肉雲吞
  • 重慶麻辣雞煲
2019-11-26 130 views
呢間火鍋早前朋友介紹過話好正所以上星期就約埋一齊去試吓!突然因為交通問題、所以取消咗!今日一早book 咗枱、今晚終於可以嚟試吓喇!我哋一行三人,一入門口見到呢度嘅環境燈光好暗、比我感覺好似好有情調咁加上佢仲比咗一張靠窗可以望到街景嘅餐枱我哋安排左我哋坐低後就即刻遞上調味料:有八種選擇!本人重口味又鍾意食辣野所以加咗辣椒油同指天椒餐牌上十分多選擇、但我哋只得3人,所以就order 咗幾樣野,當然唔少得呢個主菜重慶麻辣雞煲少辣,調校味道非常恰當,雞肉十分嫩滑,連胸肉都唔會嚡口,非常美味另外仲有十全大寶丸5款:手打生拆蟹粉墨魚丸、手打黑松露墨魚丸、手打黃金海膽墨魚丸、手香煎鵝肝蝦丸、手打芝心牛丸,每款各有特色同口感、而且用料講究非常新鮮自制蟹粉蟹肉雲吞、新鮮有特色美味爆芝響鈴內有流心芝士非常特別、而且仲熱辣辣十分脆口蜂巢豆腐大大舊索咗D麻辣雞湯味道一流重點一讚嘅係呢度嘅服務態度非常好👍十分有禮貌一定會再嚟
呢間火鍋早前朋友介紹過話好正
加上佢仲比咗一張靠窗可以望到街景嘅餐枱我哋
安排左我哋坐低後就即刻遞上調味料:有八種選擇!
本人重口味又鍾意食辣野所以加咗辣椒油同指天椒
自制蟹粉蟹肉雲吞、新鮮有特色美味
爆芝響鈴內有流心芝士非常特別、而且仲熱辣辣十分脆口
蜂巢豆腐大大舊
索咗D麻辣雞湯味道
一流
重點一讚嘅係呢度嘅服務態度非常好👍十分有禮貌
一定會再嚟
吞 Pot 火鍋位處22 樓,座位整體分佈好寬躺,坐得挺舒服。每位店員都好有禮貌同醒醒目目,不需要客人主動示意。食物方面,我先點了招牌螺片濃雞湯鍋 和 香濃沙嗲鍋 雙拼。濃雞湯值得一讚,絕對需要在打邊爐之前先飲一碗,也有不少螺片在湯底讓我吃 😋火鍋配料方面,我叫了自家制蟹粉蟹肉雲吞、蟹子墨魚滑、牛柳粒、自創爆芝響鈴 (3件) 和稻庭烏冬。雲吞和墨魚滑是正常貨色,牛柳粒就略嫌韌左D,烏冬就好搞笑地系一舊冰塊咁走出嚟,不過幾好食嘅!最令我驚喜係那個爆芝響鈴,真的如佢宣傳一樣即叫即炸,鹹香脆口熱辣辣咁捧上來。

食物方面,我先點了招牌螺片濃雞湯鍋 和 香濃沙嗲鍋 雙拼。

2019-11-19
Dinner
2019-11-20 63 views
油麻地咁多樓上餐廳真係令人花多眼亂,好難揀啊!!好彩最後都無揀錯呢間出名食雞煲嘅吞POT 餐廳環境好闊落,見到隔離成家十個人都可以一齊坐,實在難得同女朋友嚟食就唔好太重口味,揀左個招牌滋潤螺片花膠 雞煲落完order好快就有得食啦d雞好滑而且又多肉食,湯底好滋潤,岩哂秋冬嘅天氣墨魚滑上面有好多蝦子,食落多左重口感而魚皮餃就一均水準驚喜嘅係牛肉好大碟,d肉幾厚身響鈴又係好正,入面有芝士流出嚟可以話係必食!冬天應該會成日幫親
油麻地咁多樓上餐廳真係令人花多眼亂,好難揀啊!!
好彩最後都無揀錯呢間出名食雞煲嘅吞POT

餐廳環境好闊落,見到隔離成家十個人都可以一齊坐,實在難得

同女朋友嚟食就唔好太重口味,揀左個招牌滋潤螺片花膠 雞煲
落完order好快就有得食啦
d雞好滑而且又多肉食,湯底好滋潤,岩哂秋冬嘅天氣

墨魚滑上面有好多蝦子,食落多左重口感

而魚皮餃就一均水準
驚喜嘅係牛肉好大碟,d肉幾厚身
響鈴又係好正,入面有芝士流出嚟
可以話係必食!

冬天應該會成日幫親
2019-11-10
2019-11-20 38 views
材料新鮮天氣漸凍即刻黎到想食火鍋既季節😋😋😋😋之前黎過呢間店既旺角分店食野,雖然價格比一般火鍋店高一點,但食材卻是值得此價的呢到有幾款唔同口味既既雞煲選擇,不過因為朋友唔係特別喜歡食雞,所以就揀番原本既湯底,雙拼湯底會收取較高的湯底然後加$10,一個食辣一個唔食,叫個雙拼就岩哂👍最後揀左香濃沙嗲鍋 $85 + 招牌螺片濃雞湯鍋 $98另外一個原因點解黎番呢到食就係因為😋👉👉👉自創爆芝響鈴❤️❤️❤️有3件$75 同6件$45 揀,即叫即炸🤤🤤一上枱已經香氣撲鼻啦👍👍打邊爐梗係唔小得牛牛啦🤩呢到有個好攪笑既選擇~~牛柳粒$90, 鐵板燒就試得多,估唔到打邊爐都ok wo, 又唔韌又冇咁肥油油,不錯另外一定要試既就係佢地既手打系列--揀左2款--蟹子墨魚滑 $88自製蟹粉蟹肉雲吞 $98, 墨魚滑有得自己攪,一攪果陣都fit 到好真材實料,唔係偷工減料加左粉同水,另雲吞有點似紮實版既小籠包味😂最後加埋個稻庭烏冬 $33 吸埋個湯底就飽飽啦😊
材料新鮮

最後加埋個稻庭烏冬 $33 吸埋個湯底就飽飽啦😊
秋天令到個人好乾,兩口子決定黎呢度叫左個滋補螺片花膠雞煲滋潤下~因為我地慣左早食飯,所以好快就可以入座唔洗等,佢地環境好闊絡而且抽風系統好好,唔會煙霧瀰漫醬料可因應個人口味自行調配,佢地個醬料架都幾多選擇架,大愛蒜蓉同炸蒜大量飲品俾大家選擇~奶黃色既湯底一睇就知佢地好足料,除左花膠、螺片外仲有菇架!個湯好鮮甜、雞味濃郁。花膠同響螺真係有好多件,花膠彈牙而且索滿左濃濃既雞味!芝士響鈴,每次黎到我都一定會叫既。佢地d響鈴係即炸,好香脆。熱辣辣既響鈴整到d芝士半溶,其實就咁食已經好好食,但叫左個咁濃郁既湯底緊係浸一浸再食啦!食肉獸既我地仲叫左一碟牛小排,切出黎係有d厚度,牛肉味濃,肉質鮮嫩,唔錯。

大量飲品俾大家選擇~

花膠同響螺真係有好多件,花膠彈牙而且索滿左濃濃既雞味!

2019-10-21
  • 滋補螺片花膠雞煲,
  • 芝士響鈴,
  • 牛小排
2019-11-11 29 views
今晚難得週末約到個朋友一齊食飯當然要精挑細選咁搵一間好味嘅餐廳同佢食啦。最近天氣涼左好多,打邊爐係最好不過。因為到一分錢一分貨,任食火鍋店同逐碟計嘅火鍋店既味道係有不同,最後搵到呢間火鍋店地點方面:位置非常方便,油麻地站A2出口一出行幾分鐘就到,非常易搵價錢:散叫既火鍋店黎講,價錢尚算合理,唔太貴店舖環境:店舖內環境非常清潔,而且又坐得舒服,係同朋友傾計吹水嘅好地方呢間唔同其他任食嘅火鍋店有限時,夠鐘會趕你就走,絕對唔會,可以慢慢傾窗邊有啲裝飾好得意!食物方面:醬料款式選擇非常多我哋叫咗沙嗲湯底,湯底非常夠味,本身都有啲材料係湯底入面最值得推介既係爆芝響鈴,芝士控既朋友一定鐘意。浸湯幾秒再放入口,非常入味,而且仲脆卜卜,唔會淋哂,裏面仲有非常濃厚既芝士手打四寶丸,唔好睇個名咁普通,佢有別於其他既四寶丸,特別爽口彈牙,睇得出係非常用心制作,每粒都是用人手手打西班牙頂級黑豚肉,厚度非常適中,唔會太厚唔會太薄。脂肪分布比例都非常好,唔肥唔瘦。浸完個湯底仲非常入味,一個字,”正”!蜂巢豆腐,呢樣係我朋友叫既,本身睇個名我唔知咩嚟,不過我信朋友嘅taste。原來黎到係”冰豆腐”。我今日先知佢有另
今晚難得週末約到個朋友一齊食飯

價錢:散叫既火鍋店黎講,價錢尚算合理,唔太貴

窗邊有啲裝飾好得意!

食物方面:醬料款式選擇非常多

我哋叫咗沙嗲湯底,湯底非常夠味,本身都有啲材料係湯底入面

蜂巢豆腐,呢樣係我朋友叫既,本身睇個名我唔知咩嚟,不過我信朋友嘅taste。原來黎到係”冰豆腐”。我今日先知佢有另一個名。豆腐都非常入味,大大突顯左湯底本身既味道

油麥菜,份量非常多,而且仲好新鮮好好味

總括而言,店舖食材質素非常好,環境又舒服,地點方便,價錢又合理。有機會一定會推介朋友再次品嘗美食!
2019-11-11 20 views
本來想搵個邊爐打下舒緩下近嚟嘅心情…之前都食過呢間雞煲覺得唔錯,所以就上左去平時雞煲都係食濃味嘅香辣味,不過今次店員好好咁介紹我地可以試下螺片花膠雞煲 $208(半隻)大大煲一上枱店員就話食得,正!D 雞好滑又彈牙,而且都係有好多肉嘅肥雞haha另外值得一提嘅炸芝士響鈴!$45/3件見佢嚟到熱喇喇就忍唔住咬左啖Omggg! 好香脆啊!入面流住淡淡嘅芝士香,當然打邊爐就要放落鍋淥一淥佢一樣咁正,信我必點!之後仲嗌左碟牛肩肉 $198又幾大碟喎,而且都幾厚身。
本來想搵個邊爐打下舒緩下近嚟嘅心情…
之前都食過呢間雞煲覺得唔錯,所以就上左去
平時雞煲都係食濃味嘅香辣味,不過今次店員好好咁介紹我地
可以試下螺片花膠雞煲 $208(半隻)
大大煲一上枱店員就話食得,正!
D 雞好滑又彈牙,而且都係有好多肉嘅肥雞haha
另外值得一提嘅炸芝士響鈴!$45/3件
見佢嚟到熱喇喇就忍唔住咬左啖
Omggg! 好香脆啊!
入面流住淡淡嘅芝士香,當然打邊爐就要放落鍋淥一淥佢
一樣咁正,信我必點!
之後仲嗌左碟牛肩肉 $198
又幾大碟喎,而且都幾厚身。
2019-11-10
2019-11-09 20 views
吞POT本來個名覺得幾得意,又係旺角區,地理位置方便,上到去見到個環境都唔錯,幾乾淨企理,張枱唔好太逼,仲有旺角繁榮嘅夜景睇。Menu選擇多,應有盡有,仲有啲自家製特別啲嘅配料。之前有朋友大推螺片花膠雞煲,我地緊係叫左依個咁滋補嘅湯底!見到雞煲黎到,果然係不得了!湯底足料到絕對對得住個價錢!雞件全部都好嫩滑,唔乾唔柴,花膠螺片滿佈,份量好多,我地5個人食一個雞煲先食得晒。湯底係好濃郁嘅雞湯,入晒味!真係好滋補依個係我食過最足料,湯都飲左幾碗嘅雞煲!大推!食完雞煲就到配料,十全大寶丸可以滿足心思思想試晒幾款嘅女仔。依幾款味道都幾好,中間有唔同餡料,我印象最深刻係有海膽。廣島蠔幾鮮甜,後面有墨魚滑、蝦滑、鯪魚滑,我個人最中意墨魚滑,墨魚味幾重,爽口彈牙。我最推介嘅配料係芝士響鈴!係佢地自創嘅招牌!響鈴好大一條,一定要同人share一碟,芝士會爆饀,好有驚喜! 脆肉鯇腩係我第二款推介,魚腩係厚切,而且好新鮮蔬菜籃種類多,CP值高🥬飲品size比平時出面大好多,女仔可以share!總括嚟講,雞煲價錢雖然唔平,但湯底、雞件、食材、自家製配料全部都高質,絕對推薦!真係會回味無窮

Menu選擇多,應有盡有,仲有啲自家製特別啲嘅配料。

依個係我食過最足料,湯都飲左幾碗嘅雞煲!大推!

脆肉鯇腩係我第二款推介,魚腩係厚切,而且好新鮮

蔬菜籃種類多,CP值高🥬

飲品size比平時出面大好多,女仔可以share!