2023-03-12 486 views
第一次到慵懶生物,位於九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖。 餐廳是Pet Friendly🐱🐶, 星期六都幾多人,尤其是室外位置,因為可以帶心愛的毛孩一起用餐🥰, 幸好我們等了十分鐘就可以坐在室外。 大約兩點幾到達, 餐牌上的食物已經賣到所淨無幾, 到最後我們只可點墨西哥卷配腩肉$112、墨西哥卷配大啡菇$112、 Cappuccino$30、Mocha$34。 兩款墨西哥卷味道都幾好,有我喜歡的牛油果醬, 食了半份已經飽, 另外飲品方面亦做得不錯。   整體用餐體驗都很開心,可以與毛孩一起外出, 下次一定會再來😊。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Cappuccino$30、Mocha$34

2023-03-11
Type of Meal
Lunch
Cappuccino$30、Mocha$34
  • 墨西哥卷配腩肉$112、墨西哥卷配大啡菇$112、Cappuccino$30、Mocha$34
2023-02-21 573 views
每日返工都會經過,不過返工嘅時候佢未開,放工嘅時候佢又閂門。 所以一直都留意唔到佢😅有一日,同事推介哩間餐廳先見到🤣餐廳開放時間可以睇社交平台 page,期間限定嘅菜色都會上載頁面。去之前,可以喺專頁睇吓餐廳有冇開門,以免摸門釘呀❗️餐廳不設預訂,只接受walk-in,不過餐廳有兩個鋪位,主店滿咗,可以坐隔離鋪位。椒絲腐乳卡邦尼 2.1 ($95)fermented beancurd "fuyu" carbonara 2.1 睇落份量唔係好大,但因為醬汁好creamy,所以食下食下都幾飽。有一段時間,好興食腐乳 carbonara,但我都冇特別去試,所以今次係第一次試。 我個人對腐乳唔抗拒,仲覺得佢幾香。但要將佢放入西式料理,初頭會擔心,中西醬料會唔會唔夾,加上腐乳係一個好濃味嘅調味料,加入菜色會好搶味道🤔食第一啖,味道又幾好喎,其實唔係好食得出腐乳嘅味道😂味道唔會太咸,調味岩岩好,味道平衡,原來真係可以將中式醬料放入西式料理😯😯蔬菜咖哩派 ($78)curry veggie pie朋友最近食得大餐多,食滯咗🤣所以想輕食叫咗一個蔬菜派。唔好睇個蔬菜派望落細細,食落都幾飽。咖哩偏辣,唔食得
有一日,同事推介哩間餐廳先見到🤣

去之前,可以喺專頁睇吓餐廳有冇開門,以免摸門釘呀❗️

椒絲腐乳卡邦尼 2.1 ($95)

食第一啖,味道又幾好喎,其實唔係好食得出腐乳嘅味道😂

蔬菜咖哩派 ($78)

curry veggie pie
朋友最近食得大餐多,食滯咗🤣所以想輕食叫咗一個蔬菜派。
唔好睇個蔬菜派望落細細,食落都幾飽。
咖哩偏辣,唔食得辣嘅朋友要留意。

Mocha ($44)

Weekday無論叫lunch或者即all day menu食物配飲品,都可以減$15,weekend就減$10。
今次同樣地揀咗我好鍾意嘅mocha,咖啡好香,而且唔會太甜,配上美麗嘅拉花,推薦❤️

餐廳係地鐵站出口對面,一啲都唔難揾。
有機會嚟宋皇台站的話,可以拜訪哩間小店。
餐廳有户外嘅座位,仲可以帶埋毛孩一齊🙂
$125 (Lunch)
今次去 完全係為左食 littletreat.ym 既撻(๑•̀ㅂ•́)و✧雖然已經擴展左有兩個鋪位平日去都幾full 都多人係度做野/hea我之前都出過兩次食評介紹littletreat.ym 既撻哈蜜瓜希臘乳酪撻一直無機會訂好彩佢地有供應切件比隔離cafe可以坐低自私食 ₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎不過去之前記得check下cafe 社交平台當日有無供應呢一款應該下星期就無架啦我去之前有同店主傾過原來供應cafe既水果來源會有啲唔同當日食既哈蜜瓜就不幸唔太甜啦 但口感就好爽既同greek yogurt莫名地合襯亮點我覺得係面頭既parma ham脆脆.ᐟ .ᐟ就好似平時會用哈密瓜配火腿食咁既概念成個配搭昇華左 無咁單調另外叫左杯flat white滿到瀉( ˃ ᵕ ˂ )杯啡都好飲 岩我口味仲有lotus餅送 開心
雖然已經擴展左有兩個鋪位

亮點我覺得係面頭既parma ham脆脆.ᐟ .ᐟ
就好似平時會用哈密瓜配火腿食咁既概念
成個配搭昇華左 無咁單調

另外叫左杯flat white
滿到瀉( ˃ ᵕ ˂ )
杯啡都好飲 岩我口味
仲有lotus餅送 開心
2022-10-20 1083 views
每次坐車經過都好多人,今日一早嚟,星期日9點只有一檯客,入面有個榻榻米,好文青,不過怕腳痺我就唔坐了。自助點餐,點咗lazy all day breakfast HKD128另加一杯mocha , 無set , 不過飲品可減10蚊,all day 好豐富,腸仔好香,中間有芝士嘅,沙律菜fresh ,younut都好新鮮。水吧餐具自助。寵物共螎的餐廳倍添一份人情味,之後陸續多人,嚟買外賣嘅人都唔少, 好多熟客。書架有書📒,隨便攞起一本書嚟睇,真正文青就應該係咁🤣

水吧餐具自助。
書架有書📒,隨便攞起一本書嚟睇,真正文青就應該係咁🤣
2022-10-09
因為拍過電視劇而募名而來這來餐廳。九龍城常常去,但這cafe的位置比較偏離九龍城常去的範圍,所以不會因為經過而walk in, 要專登搵才可以到訪的。喜歡這種鬧市中的寧靜,自成一角的cafe也是香港市區少見的。是次點了:牛肉撻: 新鮮出爐香噴噴,好惹味,好襯這cafe的食物鴨胸冷麵:份量較少,整個擺盤陳設及份量都是細細幼幼粉紅色很少女心,打卡一流,味道都清新好味,但未必食得飽。三文魚賓果: cafe必備食物,也是令人感到chill和文青的食品。好味之選。飲品:話梅梳打和ice latty: 特別又好味的飲品。總結而言,環境地方很舒服,很chill,食物和店舖很配合,味道唔錯。輕食的好選擇。
是次點了:
牛肉撻: 新鮮出爐香噴噴,好惹味,好襯這cafe的食物
飲品:話梅梳打和ice latty: 特別又好味的飲品。

2022-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2022-08-31 850 views
每次起身都想explore下附近嘅Cafe,九龍城其實真係有好多靚嘅Cafe未去過,今次終於的起心肝嚟慵懶生物。雖然天氣好熱,但坐響出邊確實係有另一種味道,加上佢出邊有一把吊扇,同埋體貼地提供一部冷風機,所以坐響出邊都唔會熱到出汗坐低第一時間叫番杯cold brew 咖啡冷靜一下,味道比較偏nutty,個人口味來講都OK,如果可以大杯少少更好😛。午餐我叫咗椒絲腐乳卡邦尼意粉,見好多人推介,當然要食佢嘅招牌菜式賣相相當吸引,橙紅色嘅蛋黃撈完之後,個意粉偏濕潤,啲汁相對亦好傑身,食落確實腐乳味好出,但純粹個人意見,整體味道偏鹹,食完之後好快就飲晒杯咖啡(所以希望杯咖啡可以大杯啲😝🙏🏼)最喜歡係餐廳歡迎毛孩淨係呢一點都值得再嚟。

椒絲腐乳卡邦尼意粉
(所以希望杯咖啡可以大杯啲😝🙏🏼)
最喜歡係餐廳歡迎毛孩
淨係呢一點都值得再嚟。
2022-08-09 820 views
天氣酷熱得很一見到cafe就拿臨臨入去想不到竟然遇到好位舒服的角落後面有書架放滿不同類型的書藉很有台灣感覺很可愛的公仔點了免治牛肉批+洛神花茶首先外形精緻👍😍很有儀式感打開內裡 即有香氣噴出免治牛肉碎不會過份的咸跟牛油外皮特配搭外皮焗到岩岩好脆得黎又吾會太硬本身以為份量細細點知食完都幾飽飲番杯花茶去下油膩感覺👍整體環境不錯適合同兩三知己聊天過一個寫意的下午!
天氣酷熱得很

免治牛肉批

飲番杯花茶去下油膩感覺👍

整體環境不錯
適合同兩三知己聊天
過一個寫意的下午!
Type of Meal
Lunch
免治牛肉批
假日下午不少人會帶上他們的狗狗到訪這間cafe,皆因cafe提供室外座位讓人和狗能一起休養生息,非常pet friendly🐶🐶説回食物,不像一般的cafe他們的卡邦尼意粉有腐乳、韓式拌飯則有南乳,看起來超新奇怎能不試🤩懷著期待的心情吃,其實味道是不差的,尤其卡邦尼意粉有很香的蛋味,不過兩款食品都不太嚐得出有腐乳或南乳味,可能廚師怕食客接受不了所以下得很輕?smoked salmon bagel和avo & egg sourdough都是普通到不能再普通的cafe常見主食,味道亦是不過不失,特別想説的是bagel的質感鬆軟,用刀一切就能切開,不會像有些cafe的bagel又硬又煙韌切到整張枱搖晃不定,個人很滿意至於我點的飲品flat white附送一塊lotus餅乾很窩心,餅乾沾上咖啡吃十分搭配,但咖啡略嫌稀了點,奶味也可以更濃郁ㅇ fermented beancurd “fuyu” carbonara 2.1 🌟ㅇ nam-yu bibimbap ㅇ smoked salmon bagel 🌟ㅇ smashed avocado & egg sourdoughㅇ hot flat wh

nam-yu bibimbap

smoked salmon bagel

hot flat white

ㅇ nam-yu bibimbap
ㅇ smoked salmon bagel 🌟
ㅇ hot flat white
ㅇ dirty
ㅇ osmanthus oolong (cup)
2022-07-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
smoked salmon bagel
𓍯 Lᴀᴢʏ Cʀᴇᴀᴛᴜʀᴇs 𓂃As it’s name suggests, @lazycreatures.hk is 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘆𝗼𝘂 𝘁𝗼 𝗹𝗮𝘇𝗲 𝗮𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗲𝗻𝗷𝗼𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝗹𝗳 🦥Love the ambience of the cafe - the 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵𝘴 𝘴𝘶𝘳𝘳𝘰𝘶𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘴𝘵 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘪𝘵 𝘴𝘦𝘦𝘮 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘢 𝘵𝘪𝘯𝘺 𝘰𝘢𝘴𝘪𝘴 🪴 recommend getting the 𝐶𝑎𝑟𝑟𝑜𝑡 𝐶𝑎𝑘𝑒 🥕 as not many places here offer it, and it’s so good 🤤 𝘥𝘦𝘧 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘴𝘪𝘥𝘦, but what’s a good cake if not sweet 🍰 Their 𝘮𝘢𝘪𝘯𝘴 𝘮𝘦𝘯𝘶 𝘤𝘩𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘪𝘮𝘦, so it’s def a spot I’ll be revisiting ☕️ ᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱✧
𓍯 Lᴀᴢʏ Cʀᴇᴀᴛᴜʀᴇs 𓂃

Carrot  Cake

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

✧ 𝐶𝑎𝑟𝑟𝑜𝑡 𝐶𝑎𝑘𝑒 ($𝟻𝟻) ☜︎
✧ 𝑂𝑦𝑎𝑘𝑜𝑑𝑜𝑛 𝑆𝑒𝑡 ($𝟷𝟸𝟻)
✧ 𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜 (+$𝟸𝟹)

𖤥 Lᴀᴢʏ Cʀᴇᴀᴛᴜʀᴇs @lazycreatures.hk
↷ ℂ𝕒𝕗𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_cafe
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_klcity
Carrot  Cake
2022-06-29 534 views
近期愛上了飲咖啡嘅蜜桃小丸子,周圍搵靚靚咖啡店,今日就嚟到九龍城,意外地發現了一間令人喜出望外嘅店舖!Lazy Creatures 係一間寵物友善嘅咖啡店,係宋皇臺地鐵站一出唔使行好遠已經去到。門口有唔少可愛汪汪,食客都有傾有講,明顯係嚟過唔少次。叫咗杯Americano,估唔到居然跟埋消化餅,甜甜地配埋咖啡,一甜一苦襯到絕!咖啡嘅濃度剛剛好,好易入口。All-day-breakfast無得輸,所有嘢都係即叫即整,啲蛋仲熱辣辣出緊煙架!沙律菜好新鮮爽脆,芝士釀蘑菇多汁香嫩、yoghurt配埋麥片口感豐富,好好味😋雞肉批好可愛,真係有隻小雞係酥皮上,都係岩岩焗出嚟嘅,食落去唔會太漏,味道還好。總括而言,假日嚟chill食個早餐歎杯咖啡,十分寫意,希望有機會試埋午餐!

2022-06-27 417 views
Lazy creatures是間pet friendly的cafe每逢假日都可見到很多狗狗坐在戶外位置店內佈置非常精緻,榻榻米更是熱門的打卡位置忌廉雞肉煙肉磨菇批$76外皮酥脆,裡面的餡料隔了一段時間仍能保持温度,驟眼看份量不多但整個吃完原來相當飽肚椒絲腐乳卡邦尼$95沒想到腐乳跟carbonara居然沒有違和感,囗感creamy而不膩,加上拌勻的蛋漿十分惹味豬腩肉比較厚身而且佈滿脂肪,未必是眾人都喜愛的口味All day breakfast$125、非常豐富,有煙三文魚沙律、炒蛋多士、豬肉腸、大啡菇和燕麥乳酪杯全店以自助形式不收加一令人有輕鬆自在的感覺到九龍城附近不妨一試
每逢假日都可見到很多狗狗坐在戶外位置

店內佈置非常精緻,榻榻米更是熱門的打卡位置

忌廉雞肉煙肉磨菇批$76

椒絲腐乳卡邦尼$95
豬腩肉比較厚身而且佈滿脂肪,未必是眾人都喜愛的口味

All day breakfast$125、

全店以自助形式不收加一
令人有輕鬆自在的感覺
到九龍城附近不妨一試
微微下雨的一個週日,我慢步由九龍塘到九龍城,剛到呢間cafe,就係時候食午餐啦🤤 我進店後,竟然好好運可以坐店內唯一一張榻榻米枱✌🏻椒絲腐乳卡邦尼 2.1 (HK$95).腐乳和卡邦尼,不會想到會煮埋一齊,不過呢度嘅獨門秘方,用悅和醬園腐乳取替傳統的芝士,與忌廉、煙肉和洋蔥煮埋一齊啦.將上面的生日本新紀元曉蛋黄撈入腐乳意粉裡,味道真係奇特、惹味、但不覺肥膩,意粉的質地更滑溜更掛汁添!.另一特別食材就係厚切方粒意大利醃豬腩肉,肥瘦適中,鹹香帶有些豬肉味,好味😋Latte (HK$38).靚靚的玫瑰拉花圖案,仲配有一片lotus餅.奶和啡味都沖得幾好飲,只係奶泡不夠幼細和穩定,比較易化開🫢當日嘅餐牌

椒絲腐乳卡邦尼 2.1 (HK$95)

椒絲腐乳卡邦尼 2.1  &  Latte

椒絲腐乳卡邦尼 2.1

Latte (HK$38)
.靚靚的玫瑰拉花圖案,仲配有一片lotus餅

Latte

當日嘅餐牌

2022-05-02
$133 (Lunch)
椒絲腐乳卡邦尼 2.1  &  Latte
Latte
📍九龍城小清新cafe‼️• 一嚐茶餐廳風味bagel🥯-- 慵懶生物🐱💛·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_九龍城#pigfoodiexhk_cafe#pigfoodiexhk_黃店========================自從搬咗屋之後都多咗嚟九龍城食嘢,前排同朋友終於嚟咗bokmark咗好耐嘅慵懶生物😆當日12:30嚟到已經八成滿座,坐多一陣已經要排隊,可見頗受歡迎😋------------------------------⭐️椒絲腐乳卡邦尼意粉2.1 $95 (4.2/5)醬汁撈埋生蛋黃之後口感creamy,腐乳味唔太濃烈算易入口,不過小編就覺得可以再重口味啲!🙈意粉口感彈牙,都幾掛汁,中間仲混合唔少煙肉粒,頗有鹹香~·⭐️茶餐廳麵包圈 $90 (3.9/5)餡料係鹹牛肉煎蛋,再加上芝士、椰菜絲沙律菜、花生醬,真係好有茶餐廳嘅風味😋食落鹹甜交錯,又不失清新嘅感覺!惟bagel就普普通通,整體偏乾韌有啲難切🙈·⭐️Ginger Spice Latte $33 (3.5/5)香料味道非常強烈,飲落都頗辣喉!🙈都係比
#pigfoodiexhk_九龍城
#pigfoodiexhk_cafe
#pigfoodiexhk_黃店
========================
⭐️椒絲腐乳卡邦尼意粉2.1 $95 (4.2/5)

⭐️茶餐廳麵包圈 $90 (3.9/5)

香料味道非常強烈,飲落都頗辣喉!🙈都係比較啱冬天飲呢xdd
⭐️Apple Osmanthus Oolong $37

清新解膩,帶陣陣清香~
整體嚟講食物ok但未至於好有驚喜🙈但環境幾舒服,店員有禮👍🏻
賣相:4/5
名稱:慵懶生物
地址:九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖
前往方法:宋皇臺站B2出口
2022-05-06 553 views
個名好正既 慵懶生物 @lazycreatures.hk 如果有睇反起跑線聯盟嘅人應該會知道佢哋有喺呢度取過景 不過唔係好重要~食物質數同口味對我來講先重要😌叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝑚𝑜𝑐ℎ𝑎 味道偏甜 重香蕉味朱古力味 咖啡味就淡啲 中意甜味既話呢杯就啱哂(男朋友話好飲)𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑆𝑝𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 呢杯我嘅 諗住飲薑會暖身啦 點知個香料味重到呢。。以為一秒去左印度😂 薑味就好淡啦扣分位😩 唔知點解兩杯嘢飲嘅溫度都偏凍 唔覺得熱🥲𝑌𝑜𝑔ℎ𝑢𝑟𝑡 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ ℎ𝑎𝑚 𝑎𝑛𝑑 𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛店員推介 OK嘅 幾得意蜜瓜火腿嘅配搭 但就略嫌個餅底太軟Any肥。冇嘢特別想推薦完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_cafe_withbina#eat_desert_withbina#eat_九龍城_withbina
個名好正既 慵懶生物 @lazycreatures.hk
如果有睇反起跑線聯盟嘅人
應該會知道佢哋有喺呢度取過景 不過唔係好重要~
食物質數同口味對我來講先重要😌

叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕

𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝑚𝑜𝑐ℎ𝑎
味道偏甜 重香蕉味朱古力味 咖啡味就淡啲
中意甜味既話呢杯就啱哂(男朋友話好飲)

𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑆𝑝𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒
呢杯我嘅 諗住飲薑會暖身啦 點知個香料味重到呢。。
以為一秒去左印度😂 薑味就好淡啦

扣分位😩 唔知點解兩杯嘢飲嘅溫度都偏凍 唔覺得熱🥲

店員推介 OK嘅 幾得意蜜瓜火腿嘅配搭
但就略嫌個餅底太軟

Any肥。冇嘢特別想推薦

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_cafe_withbina
#eat_desert_withbina
#eat_九龍城_withbina
又係同大家推介打卡Cafe嘅時候💕💕今次黎到位於九龍城既慵懶生物😚揀佢真心因為佢個名好得意😂😂😂去到見到個裝修都好靚,店員俾我地自行揀位,再去櫃檯點餐😃😃 望左幾眼,發現最入既係一個榻榻米嘅位置,佈置得好可愛,仲有毛公仔,絕對要坐呢個位打卡啦!🤤🤤🔸煙三文魚麵包圈 $92🔸澳洲風勉治牛肉批 $76🔸黑糖玄米茶鮮奶 $46🔸Cappuccino $38Overall 環境舒服,食物質素不錯,值得再訪🥰🥰🥰
又係同大家推介打卡Cafe嘅時候💕💕

🔸黑糖玄米茶鮮奶 $46
黑糖玄米茶鮮奶

🔸Cappuccino $38
Cappuccino

Overall 環境舒服,食物質素不錯,值得再訪🥰🥰🥰

2022-03-26
$130 (Tea)
煙三文魚麵包圈
澳洲風勉治牛肉批