2019-05-18 1358 views
乘車過來時,路旁木棉樹幾株,花早開了又落了,輪到棉絮起舞的時候。在店前下車一刻,亞皆老街與太子道交界風勢正大,一蓬蓬木棉絮近似有點狂態在眼前幾呎處不住翻滾,沒有自己意志,一切隨風,跟這店中文名稱裡的「慵懶」頗有呼應。店裡牆上的“I am not lazy.  I am just on power saving mode”, 開宗明義。又貼上了漫畫,線條簡單,對白一句起兩句止。到處都是樹懶的身影。樹懶,就是動畫Zootopia裡經典角色,過目難忘:一個簡單抬頭動作、一句幾個字對白,他都花上十幾秒才完成。再重症的過度活躍者,來到這裡恐怕也會自然放慢節奏。差不多三點,未吃午飯,還好套餐、意粉仍在供應。腐乳Carbonara ?聽過未親口嚐過,就試一試。再點了Cream Cheese煙三文魚Bagel。飲品?應該是咖啡吧,但早餐的奶茶、鴛鴦後,咖啡因有點超標,來個焙茶Latte好了。座位不多,不過6張小方檯,各配2張凳,吧檯那邊可以坐兩三個人,“I am not lazy …” 下面放了幾個坐墊。室外還有幾個座位,這時正有位帶了狗隻的顧客,店員為她放張小摺檯擺食物,又在旁邊加把風扇。5月天吃C

再重症的過度活躍者,來到這裡恐怕也會自然放慢節奏。

Cream Cheese煙三文魚Bagel

5月天吃Carbonara本來有點黏口,但中間灑了些辣椒粉,醒胃得多。一向愛腐乳,現在吃到的機會少了,沒想過在Carbonara 裡不期而遇。Bagel 切開兩份,煙三文魚配上Cream Cheese與蔬菜沙律,夏天吃也正好。焙茶Latte 做得濃郁,獨有茶味很突出。
Hojicha Latte

雖說是Lazy Creature,店員卻絕不怠惰。店裡這時只有幾位客人,但煮食物、沖泡飲料固然一腳踢,這一刻見他跑進旁邊儲物房拿個洋蔥出來,過不了一陣又要應付送貨來的。剛把送來的貨擺放好,另外兩位客人進來了,又再一番循環......

心有不甘,忍不住還是要一個Guatemala Natural,說是Light Roast。不好意思,又讓店員再度忙碌起來。首先是磨豆,之後特別拿咖啡粉過來,先讓我們感受一下那獨特酒香,然候才回去親手沖泡。奉上咖啡時,又提示我們,稍等一下才品嚐,效果更佳。
Light Roast 的 Guatemala Natural
朱古力流心鬆餅

想找些讀物伴咖啡。“I am not lazy” 下有咖啡、啤酒、飲食題材書籍,當中夾雜了一本 Little Book of Sloth Philosophy, 哈,可說是主題咖啡店。

離開時,遙見九龍城那邊已建好了的地鐵站出口。慵懶的時光,大概會越來越珍貴。
腐乳Carbonara
2019-05-17
$136 (Lunch)
Cream Cheese煙三文魚Bagel
Hojicha Latte
朱古力流心鬆餅
腐乳Carbonara
5 day(s) ago 0 views
黎到九龍城要揾歡迎毛孩既食肆好難,剛巧lazy creatures就係,他們會提供食水比毛孩 等你嘆咖啡時他們都可以休閒下。雖然它位於馬路旁,但隔離都有近百而且附近既公園傳黎好多雀鳥聲,令你得到一份舒適感。店主十分支持hea 住飲或咩都唔做坐係店度,所以要預等位。他們既餐牌提供飲料為主,但食物都算滿驚喜,我就點左個肉醬長通粉,睇得出醬料有花心機 ,朋友則試他們既all day breakfast。都好好味!!
店主十分支持hea 住飲或咩都唔做坐係店度,所以要預等位。

• 肉醬長通粉
2019-10-24 192 views
某日下午空閒時間第一次黎到位於九龍城附近既呢間餐廳,個餐廳名好特別,叫lazy creature,haha,未入門口已看到餐廳門外的感覺很舒適,悠閒,給人有一種家既感覺,門外有幾張小枱已坐滿了不少客人,還可以帶狗狗到店外悠閒地坐下休息下。感覺好像也不錯。餐廳的門是透明的落地玻璃,設計開揚,坐在室內也能看見門外狗狗。餐牌選擇也挺多的,有意粉,麵包,蛋糕等等,最終揀左smoke salmon and cream cheese😋好鐘意個包既cream cheese醬自家制好好味,餐具都係自助形式既。仲有叫左杯Flat white飲個拉花好靚,flat white既奶味濃郁,又香又滑既咖啡,咖啡旁邊仲配左一小塊餅乾伴杯。每杯咖啡都係店員用心制作,所以制作需時。不過等既時間都唔算好耐,滿足既下午茶。餐廳入面仲有個好靚既打卡位有樹懶公仔同書櫃嫁。上面仲寫住"I'm not lazy,i'm on power saving mode"好切合"慵懶"呢個主題。店鋪雖小,但一邊嘆咖啡,一邊聽住餐廳入面甘柔和既音樂,真的好舒適。

Flat white
Flat white
「Eat. Drink. Do Nothing.」這是Lazy Creatures 慵懶生物的宗旨和理念,簡短的數句,已經深深地令我著迷。人皆有惰性,即使平日怎樣拼命工作,但在休息日還是會有想甚麼也不做的時候。Lazy Creatures 慵懶生物正正提供一個讓人盡情放空慢活的空間,呷上一口高質的咖啡,吃著心愛的甜點,在這裡你可以帶一本小說慢慢細閱,慵懶地渡過一個寫意的午後時光。Lazy Creatures 慵懶生物設有戶外座位,加上這裡的店員亦是毛孩愛好者,因此自開業以來一直深受區內客人的愛戴,閒時亦能夠透過它們的Facebook專頁不時留意到可愛貓狗的照片和最新資訊,至今到訪兩次均見到不少客人帶同毛孩前來,是一間很親民的Cafe。室內座位有吧枱有普通座位,而當中最引人入勝的莫過於這個被書本和植物包圍的小角落,往往吸引很多大小朋友在這裡流連忘返。這裡的熱咖啡都有美麗而公整的Latte Art,光是看著已經令人感到賞心悅目。朱古力咖啡聞著已經覺得香濃,由一入口已感受到其細緻的質感輕輕滑過整個口腔,幼滑得完全沒有半點殘留,香甜的朱古力味中稍微帶點苦澀,喝下的除了咖啡的本身外還有一份幸福溫

MOCHA
這裡的熱咖啡都有美麗而公整的Latte Art,光是看著已經令人感到賞心悅目。朱古力咖啡聞著已經覺得香濃,由一入口已感受到其細緻的質感輕輕滑過整個口腔,幼滑得完全沒有半點殘留,香甜的朱古力味中稍微帶點苦澀,喝下的除了咖啡的本身外還有一份幸福溫暖的感覺。

FLAT WHITE
相比起Latte,我更喜歡Flat White。起源於澳洲的Flat White奶泡相對比Latte薄,而牛奶的比例亦較Latte少,因此更能品嚐到咖啡與牛奶之間絕妙的平衡點。一杯好的Flat White除了其絲滑的口感外,還要伴隨著咖啡濃郁的味道,所以真的不易做到。在Lazy Creatures 慵懶生物,我能夠品嚐到一杯令我滿意的Flat White,喝到最尾實在令我不禁會心微笑,因為杯底的拉花還在。
LAZY ALL DAY 慵懶全日
這款All Day Breakfast只在周末假期提供,名字也貫徹了店內的宗旨,希望吃完之後能夠好好地慵懶全日。整體份量和比例都配合得很好,包括焗忌廉芝士煙肉粒釀大啡菇、香草豬肉腸配德國酸椰菜、配上自家調配的柚子胡椒沙律汁的煙三文魚沙律、台式九層塔炒蛋配酸種多士及巴馬式火腿包車厘茄。當中我尤其喜愛大啡菇和香草豬肉腸,沙律中的煙三文魚亦真是亳不吝嗇,可惜炒蛋略為鹹了一點,這稍為有點美中不足。
泰式紅咖啡海蝦意粉
這裡不時都會轉換新的Menu,像這次到訪時供應的是泰式紅咖啡海蝦意粉,下一次是腐乳卡邦尼意粉,每次都將一些你從未想過可以的混合食材配搭起來,往往令人有新的驚喜。這款充滿泰式風味的紅咖啡海蝦意粉 ,與店面的地理位置好像顯得份外適合,因為說到九龍城,相信大家都會第一時間聯想起價廉物美的正宗泰菜。味道方面酸酸辣辣很是開胃,海蝦爽口彈牙,搭配蕃茄仔和茄子令意粉不會顯得太為單調,很喜歡意粉的軟硬適中,清爽得每根都沾到醬汁,即使是不擅長吃辣的我也很喜歡。
EARL GREY CHEESECAKE
有幸能夠品嚐到伯爵紅茶芝士蛋糕,因為這是近期內Lazy Creatures 慵懶生物最後一次提供這款芝士蛋糕。本身已經是伯爵茶的忠實粉絲,這件芝士蛋糕的茶味真的有夠濃郁,對於往後都有好一段時間未能再次吃到這款蛋糕實在感到有點可惜。
APPLE CRUMBLE PIE
老實說以前我是不喜歡吃蘋果金寶的,但自從早前在烹飪班裡吃過導師示範菜式的蘋果金寶後,從焗的過程中已聞到很香的烘焙味,到剛出爐那熱騰騰外脆內軟的口感和味道,實在令我一試難忘,自此之後亦由討厭蘋果金寶變成愛上。這裡的蘋果金寶是小巧的一個,表皮十分鬆化,而裡面則是滿滿的蘋果餡。
2019-08-31
$200 (Lunch)
MOCHA
FLAT WHITE
LAZY ALL DAY 慵懶全日
泰式紅咖啡海蝦意粉
EARL GREY CHEESECAKE
APPLE CRUMBLE PIE
2019-09-15 765 views
星期日要同朋友去咖啡廳休息下一邊傾吓計一邊飲杯咖啡☕️首先我哋叫咗一個免治牛肉批😎有沙律配上非常足料的牛肉批食落去都幾好味🥔飲品方面首先叫咗抹茶拿鐵☕️抹茶味非常之濃 如果可以有拉花就更加好啦😌😘另外一杯就叫咗凍嘅泡沫咖啡☕️用上咗環保的吸管加上咖啡飲落去有層次感 個人都覺得唔錯另外餐廳能夠讓寵物進入 擺設亦都幾簡約 打卡非常適合 就同佢個店舖名一樣適合平時或者星期六日嘅時候入去坐一坐 品味生活 應該會再嚟

2019-08-12 784 views
勁開心呀,今日大公主既meal time巧遇toy poodle,勁mini size好乖既BB狗。Lunch menu唔多款式可以揀,pasta得2款,就揀左呢款肉醬螺絲粉、咖哩雜菜批,個pasta好好味,味道香滑唔油唔肥、咖哩批勁香辣咖哩。跟餐加左2年cake:抹茶蛋卷同埋焦糖蛋卷,唔知係咪雪櫃太凍呢,兩件蛋卷口感偏硬,麻麻地😞餐飲要揀左:Mocha & Caramel Sea Salt,兩款都叫左少甜,飲落口味道剛剛好,唔會過甜😋😋

2019-07-06 383 views
愛犬人士喜訊,呢間Lazy Creatures係可以帶埋主子一齊high tea架,不過只限店外既table,難得係九龍城有個可以主僕一齊食野既地方,真係開心死我地呢班狗奴,唔使次次都山長水遠開車去西貢、赤柱呢d同無限遊客爭位既地方,近近地都可以主僕一齊high tea la...間食店唔大,唔多位架,門口得2張outdoor table,想試下真係要早d黎擺位啦!有名俾你叫Lazy,佢唔做夜市架,唔好夜麻麻先抱埋主子黎呀!小心摸門釘返到屋企俾主子罰站呀!呢度都係食地方,唔好對食物有任何期望,價錢都唔平😜

呢度都係食地方,唔好對食物有任何期望,價錢都唔平😜
2019-06-21 787 views
慵懶的生物需要慵懶地過生活我指我....🤣估唔到九龍城都有咁chill嘅cafe 室外仲有位置比你帶住寵物一齊食😍Smoked Salmon Bagel with cream cheese $70而家愈來愈多人喜歡食bagel不過我自己試過好多都唔好食呢間用心做 bagel唔會好硬 煙三文魚同cream cheese嘅配搭亦都啱啱好😋Dirty $36咖啡未算太出色 但就一定好過連鎖店可以一試😌
慵懶的生物需要慵懶地過生活

煙三文魚同cream cheese嘅配搭亦都啱啱好😋

Dirty $36

咖啡未算太出色 但就一定好過連鎖店
可以一試😌

Salmon  and  cream  cheese  bagel
$100 (Lunch)
2019-06-17 509 views
哩嗰店名真係好得意,慵懶生物?即係我啦🤫🤫🤫🤫每一個假期我都好想咩都唔做,揾間cafe chill到底,放空咩都唔洗諗🤩🤩🤩男朋友近排愛上蒲咖啡店☕️因為哩排成日收遲工,所以男朋友只好揾間咖啡店等我收工,謝謝男朋友今日剛好一早同屋企人飲完茶,又係放空既時候啦🤩🤩🤩之前黎過一次既,今日終於可以男朋友黎啦,早黎既關係,章他他米位置可以仼座嗌左「Ice cappuccino」「Ice latte」,呢度係用不鏽鋼飲管,支持環保嘅概念,濃濃的咖啡☕️舒服的座椅💺
哩嗰店名真係好得意,慵懶生物?

兔子經常都覺得九龍城是一個好地方,有生活感之餘,亦會有不少小店注入新的元素。平日的下午來到慵懶生活,標榜無所事事的生活,只需要吃喝就好了,很高興啊!還用了可愛的樹獺公仔來作為代言人。很搶眼!餐牌是手寫的風格,看起來有點眼花撩亂,但還是很有個性的。小店有室內也有室內,室外還可以和狗狗一起坐,裝修方面也有下心思,有美美的壁畫陪你喝咖啡吃午餐。天氣還未去到很悶熱,兔子和朋友就選擇了在外吃我們的午餐了。食物賣相精美,份量慷慨,雖然等候時間有久,但都是精心製作。推介吃蘋果批,太好吃了!我們最後點了兩個。還有這個芝士火腿三文治,非常美味!小店由環境到食物都深得兔子和友人歡心,希望小店可以維持食物水準,越做越好,我們會再來的!

很搶眼!

餐牌是手寫的風格,看起來有點眼花撩亂,但還是很有個性的。

天氣還未去到很悶熱,兔子和朋友就選擇了在外吃我們的午餐了。

食物賣相精美,份量慷慨,雖然等候時間有久,但都是精心製作。

2019-05-10
$150 (Lunch)
去到一間餐廳 比起非專業咁評價d野好無食我更中意留意餐廳背後既故事同創作理念✨而今次呢間係九龍城既【慵懶生物】佢地既目的係想提供一個1️⃣放鬆休閒2️⃣歡迎寵物既空間店門外亦有半户外既空間提供佢地非常歡迎客人帶貓貓狗狗黎一齊Chill 下啊🐶🐱呢 種 類 型 既 cafe 係 香 港 真 係 極 少 有 啊 ~如果你細心d留意 店舖內既設計係有好多detail位‼️🥢 牛 油 果 醬 配 溏 心 蛋 $70🥢 燒 腩 仔 配 醃 蘿 白 及 芥 茉 醬 $75 (限定!)
去到一間餐廳 比起非專業咁評價d野好無食

佢地非常歡迎客人帶貓貓狗狗黎一齊Chill 下啊🐶🐱
如果你細心d留意 店舖內既設計係有好多detail位‼️
🥢 牛 油 果 醬 配 溏 心 蛋 $70

2019-05-03 405 views
相約左一個美女一個畢弟high 下tea 美女揀咗呢間cafe話可以有一個地方影相影得好靚雖然地點有D隔涉,不過好彩都易搵呢度係俾啲可以養狗仔嘅人嚟呢度食個下午茶因為我哋好早到嘅關係嗰個唯一嘅影相區就俾我哋霸左啦😎環境確係一流我哋仲不停係咁影相添講返啲食物咩都OK喎我哋嗌左三樣嘢一齊share嗰個疑似燒肉加芥辣醬個包幾好食👍🏻反而個雞肉同牛肉批就普通左少少而個朱古力muffin 就甜左DD不過想重點推介嗰個名目嘅飲品好好飲👍🏻👍🏻👍🏻
相約左一個美女一個畢弟high 下tea
美女揀咗呢間cafe話可以有一個地方影相影得好靚
雖然地點有D隔涉,不過好彩都易搵
呢度係俾啲可以養狗仔嘅人嚟呢度食個下午茶
反而個雞肉同牛肉批就普通左少少
而個朱古力muffin 就甜左DD
不過想重點推介嗰個名目嘅飲品好好飲👍🏻👍🏻👍🏻

2019-04-28
$150 (Lunch)
2019-03-22 437 views
星期五兩個人吃完午飯,特意來這間新開的咖啡店(看過雜誌介紹)試試,位置不好,在車房士多隔離,想不到在這裡有間咖啡店。點了兩杯 Flat White,一杯 $36,不太平不太貴,屬市價。因為是平日,加上這個位置,人流很少,只有我們兩人。咖啡很快就到。咖啡溫度剛好,奶打得厚滑,咖啡基底屬堅果味重的類别,沒酸味,喜歡層次複雜的可能會覺得普通,但這咖啡勝在有很香的堅果和可可味,但又不會過苦。店員給了我儲印卡,八個印送一杯,如果來九龍城,在幾間咖啡店中,我會選擇這一間。

flat White

2019-03-22
$36 (Lunch)
flat White
2019-03-12 354 views
Don’t be confused by its address, the entrance of this cafe is right opposite the Argyle Street playground.This is a pet friendly cafe (not sure if it is outdoor only but the store inside isn’t big enough for big dogs to be honest).The toy sloths inside cafe speak for the vibe of this place. The coffee (cappuccino) is alright - no wow factor but better than average Kowloon cafe standard. The masala chai is quite strong, I like it but I think it is not for everyone. Good place to spend an afterno

Good place to spend an afternoon here with a book or to catch up with friends.
2019-02-11 1471 views
假期最後一日,明明已經食過午飯,但都心郁郁想搵間cafe坐下,隨意揀選左呢間位於九龍城嘅傭懶生物,個名夠哂生動。由旺角坐巴士過黎都好方便,仲剛好有巴士站喺店門前。下午茶時間都有唔少客人,加上係寵物友善餐廳,喺門外都有一班帶同狗狗用餐嘅主人,好可愛店內面積唔算好大,裝潢以木色為主,簡約舒服,開放式廚房俾人感覺好放心。盡頭嘅小空間可以席地而坐,枱面仲有幾隻樹懶公仔,加埋各種植物佈置,簡單貼題,總之黎到就係想hea下餐牌供應輕食為主,酸種麵包配牛油果、溏心蛋、燒腩仔麵包圈,定價$60-78。其實好想試麵包圈,可惜我地已經食到好飽。另有牛角包、香蕉蛋糕;甜點例如芝士蛋糕、批 定價$20-58。飲品有咖啡、拿鐵、茶、冷壓果汁等。黑芝麻旋風芝士蛋糕 $58芝麻比例較多,味道明顯,帶適量甜度,芝士蛋糕軟滑,配合厚身餅底。餅底加有少許糖粒,口感鬆,而並非硬脆;成件一齊食,都唔會過甜。朱古力胡桃批 $58朱古力胡桃批微溫,批底腍身,塗滿朱古力醬,味道濃郁,加入核桃碎粒,口感豐富,而且可平衡甜度。Mocha $42/熱甜點價錢稍高,但都習慣左喇,始終係香港,最重要係質素,點左兩款味道都唔錯,款式上都唔係常

黑芝麻旋風芝士蛋糕 $58
朱古力胡桃批 $58

Mocha $42/熱
甜點價錢稍高,但都習慣左喇,始終係香港,最重要係質素,點左兩款味道都唔錯,款式上都唔係常見嘅戚風啊、蛋卷咁,都有新鮮感
環境舒適,不失為一個放空嘅好地方,加上香港嘅寵物友善咖啡店唔多,值得更多朋友認識。
2019-02-10
$60 (Tea)