2020-10-24 1925 views
我好不容易,終於在「銅鑼灣」「謝斐道」一帶的餐廳食店裡面,食完包括「白飯」跟「牛腩」在內的「晚餐」部分,只剩下「雞肉」還未享用而已,迫使我需要晚餐去到第三間餐廳,才能食到「雞肉」。而且我無意中忽然發現,發現原來自己剛才在「謝斐道」兩間食店裡面,還未享用過一杯飲品。所以在「謝斐道」食完「咖喱牛肉飯」和「原汁牛腩河」之後,忽然感覺自己有點口渴,想儘快喝飲品。於是我在結賬,取回找續和收據之後,儘快離開「謝斐道」,再徒步橫越「軒尼詩道」,前往「銅鑼灣」著名食街「登龍街」,光顧全晚晚餐最後一站目標食店「燈籠滷味」。「燈籠滷味」可是「登龍街」近年才開張營業的新食店,「燈籠滷味」的上手食店是日本菜食店,風格跟「燈籠滷味」基本上是完全不一樣。不過有一點可以肯定的是「燈籠滷味」裡面沒有「白飯」,也沒有「牛腩」和「雞扒」可以享用,所以「燈籠滷味」本來不適合我在正餐時間裡面上門幫襯,但是接近「宵夜」的晚餐時間,就完全不一樣了。所以我慶幸能夠很快就成功在「燈籠滷味」裡面找到檯櫈之後,立刻開始研究「燈籠滷味」的自助點餐紙,看看「燈籠滷味」有什麼食品和飲品可以一試。「燈籠滷味」主打台灣夜市文化裡面的「滷味」小食食

「燈籠滷味」主打台灣夜市文化裡面的「滷味」小食食品,「燈籠滷味」忽然讓我想起八年前,自己還未遇上「腦中風」意外,還在「沙田」上班的時候曾經放假,跟阿媽、阿姨,隨着旅行團前往「台北」旅遊五天左右。

期間我們曾經見識過「台北」裡面的著名夜市「士林夜市」,也曾經購買過不少「滷味」食品,阿媽甚至購買不少「滷味」小食,返回酒店裡面慢慢享用。

不過當時的我,就自問對「台灣」「滷味」小食興趣不算非常之大,對「滷味」的興趣反而不及招牌「牛肉麵」食品,跟著名外帶手信「銅鑼燒」那麼濃厚了。

事隔八年之後,我在「銅鑼灣」的「燈籠滷味」裡面,再一次食到台灣風味濃厚的「滷味」食品,但是只限於「滷水雞翼」而已,因為一向對「豬肉」,跟豬的內臟食品完全沒有興趣。

所以我享用「燈籠滷味」裡面的台灣「滷味」「車仔麵」,選擇配搭的餸菜食品的時候,也儘量偏向選擇「滷味」雞肉,配搭少許蔬菜配料,感覺就已經足夠。

恰巧「燈籠滷味」「車仔麵」自助點餐紙的「菜類」配料裡面,有一款名稱叫做「大陸妹」的蔬菜食品,「大陸妹」立刻引起我一時的好奇。

原來「燈籠滷味」點餐紙裡面的所謂「大陸妹」,其實即是我們平日都經常有機會食到的「唐生菜」,至於為什麼「唐生菜」會有「大陸妹」這個稱號,或者只有台灣人自己才知道了。

由於「燈籠滷味」自助點餐紙選項裡面,沒有「湯底」供食客選擇,所以無論選擇什麼配菜,「燈籠滷味」「車仔麵」實際製成品上檯的時候,都只會食到少量味道偏甜和鹹味的滷水醬汁而已。

至於「燈籠滷味」「車仔麵」的「麵底」方面,「燈籠滷味」「車仔麵」一般麵底裡面,沒有「粗麵」或者「幼麵」可以選擇,只有「油麵」和「米線」而已,不及店舖獨有「麵底」那麼有吸引力。
水蜜桃綠茶

「燈籠滷味」正正就在眾多台灣風味濃厚的麵底裡面,選擇了「稻庭烏龍麵」跟有即食麵風格「王子麵」作為麵底,供食客自行選擇。當然,「燈籠滷味」也有向食客提供日本「稻庭烏龍麵」。

但是我在對「燈籠滷味」「車仔麵」新穎少見的麵底認識還未算多的情況下,在日式「出前一丁」麵以外的麵底裡面,選擇享用神秘的「王子麵」。

原來所謂的「王子麵」,「王子麵」麵條質感偏向幼細,但是又不像「粉絲」那麼幼細到接近極致,只是麵條幼細程度,有點像我小時候經常會享用的「福麵」麵條而已。

有食過「福麵」的人一定會知道,「福麵」除了可以煮成「湯麵」和「撈麵」之外,甚至可以在未經烹調的情況下,直接在未打開包裝袋的情況下壓碎麵條,然後加入調味包搖勻,只是味道偏向比較鹹而已。

不過我已經很久沒有食「福麵」,對於「生食」「福麵」這種方法感覺也不是很認同,所以已經沒有這樣做很久了。反而食完煮熟的「王子麵」,讓我稍為重拾昔日享用「福麵」,幼細軟腍的口感感覺。
王子麵配雞翅膀大陸妹

唯一可以說「王子麵」實際製成品的味道相對「福麵」而言,「王子麵」的實際味道沒有「福麵」那麼鹹,沒有「福麵」那麼容易讓人容易有口渴的感覺,仍然擁有少許香脆口感而已。

「燈籠滷味」廚房以「王子麵」作為「車仔麵」麵底之後,「車仔麵」實際味道沒有變得非常鹹,湯底實際鹹味程度感覺尚算可以接受,湯底雖然最後剩下不多,但是可以直接喝完。

至於「大陸妹」亦即是「唐生菜」方面,「大陸妹」在被煮熟和放在碟上之後,口感仍然有爽脆的感覺,至少趁熱享用「大陸妹」的時候就是這樣。「大陸妹」加上「王子麵」微甜微鹹湯底後,合成的味道效果反而是最甜的。

由於「燈籠滷味」廚房在製作「車仔麵」的時候,已經一早安排一共三大條「大陸妹」「唐生菜」,以「三分天下」的姿態平均鋪在餐碟之上。

所以「大陸妹」跟「王子麵」都一樣,一樣能夠平均吸收到「燈籠滷味」「車仔麵」僅餘的微鹹味道湯汁,勉強當作「車仔撈麵」享用,效果尚算可以接受。

但是對於平日偏好在享用「車仔麵」後,直接把「車仔麵」湯底完全喝光的朋友來說,「燈籠滷味」「王子麵」麵底「車仔麵」未必能夠完全滿足他們要求了。

至於「雞翼」方面,「雞翼」肉質也因為受到「車仔麵」湯底實際份量太少所影響,所以變得比較乾身,「雞翼」的實際味道也變得有點鹹,但是享用「雞翼」實際過程就變得比較整潔,沒有以前那麼容易弄髒嘴巴。

至於「雞翼」的口感,我覺得以這樣「王子麵」方法享用的「雞翼」,感覺好像正在享用淨食「版本」「雞翼」,「雞翼」味道偏鹹和微辣,肉質口感則偏向有少許乾。

至於飲品方面,「燈籠滷味」沒有提供「水蜜桃紅茶」,只有提供「水蜜桃綠茶」飲品而已。但是「水蜜桃綠茶」的實際味道,竟然比我以前享用的「水蜜桃綠茶」味道感覺來得更加甜美。

即使我點餐的時候,沒有刻意加入其他要求,沒有要求「少冰」,但是「水蜜桃綠茶」裡面的實際「水蜜桃」味道仍然很甜,甜度足以媲美一般台式手調「水蜜桃紅茶」飲品。

不過,一般「水蜜桃紅茶」飲品裡面有提神成分,所以不是什麼時間都適合我享用。但是「燈籠滷味」製造的「水蜜桃綠茶」,正好讓我可以在晚餐時間,也可以隨時隨地安心享用「水蜜桃綠茶」,也不用擔憂睡眠質素受到影響了。
2020-10-02
水蜜桃綠茶
王子麵配雞翅膀大陸妹
次次放工經過都大排長龍,今次特登5:00去到,雖然唔洗排隊但店內都有過半客人用餐中!真係犀利😁😁之前聽903節目‘咪芝巨星’有一集訪問過‘燈籠滷味’,知道多左呢間鋪頭開辦嘅理念,對台灣嘅尊重同熱誠, 明白得來不易,另我多左重感動🤗🤗A.帥大超人氣組合配冬粉(粉絲)$59內有6種配料配埋特製滷味汁好好味又甜甜地😍😍!可惜係蘿蔔雖然夠軟身但同冬粉都係未夠入味😌😌D.自由是個好東西豬肉片+雞翼翅膀+白蘿蔔+金針菇+王子麵 $51豬肉片好有彈性唔韌,雞翼、金針菇就正常,重點係佢個王子麵非常入味又夠彈性,唔係周圍都食到,所以一定要試💪🏻💪🏻滷肉飯$28秉承左台灣滷肉飯細細碗嘅特質,食落有黏口嘅感覺,呢d先係台灣🇹🇼🇹🇼,不過$28咁細碗就貴左d😂😂冷泡桂花烏龍$13燈籠滷味自家品牌,味唔係好濃但幾解渴🙂🙂聽消息會係旺角開分店,真係希望會繼續做到同一樣嘅味道🥰🥰

A.帥大超人氣組合配冬粉(粉絲)$59

D.自由是個好東西
豬肉片+雞翼翅膀+白蘿蔔+金針菇+王子麵 $51

滷肉飯$28

冷泡桂花烏龍$13
燈籠滷味自家品牌,味唔係好濃但幾解渴🙂🙂

聽消息會係旺角開分店,真係希望會繼續做到同一樣嘅味道🥰🥰
2020-10-16
$75.5 (Dinner)
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_台灣菜=========================📍台灣人氣過江龍 -- 燈籠滷味💛燈籠滷味係台北師大夜市嘅人氣滷味舖,喺香港開業大約半年,次次行過都見到好長嘅人龍🙈前排下午茶時段經過見到唔洗排隊,就入去食咗個late lunch💁🏻‍♀️menu有套餐同自選款式,配菜有好多選擇,每款由$9-10不等🙈由於小編真係選擇困難症,所以就簡咗店家推介嘅款式🤣------------------------------⭐️自由是個好東西冬粉($10)+豬腱肉($10)+白蘿蔔($9)+ 高麗菜($9)+花枝丸($10)湯底嘅滷水湯加入唔同嘅香料,甜甜鹹鹹,食落惹味~冬粉食落口感煙韌,而且掛湯力十足👍食之前最好撈勻啲,如果唔係有啲位會偏鹹🤭餸方面亦唔錯,豬腱肉食落軟腍,而且唔肥👍白蘿蔔索咗湯底嘅精華,非常入味,仲唔會有渣🤤花枝丸食落夠彈牙👍------------------------------整體嚟講湯底頗特別,配菜亦夠入味👍店舖嘅裝修亦好有台灣地道嘅感覺
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_台灣菜
=========================
📍台灣人氣過江龍 -- 燈籠滷味💛
⭐️自由是個好東西

整體嚟講湯底頗特別,配菜亦夠入味👍店舖嘅裝修亦好有台灣地道嘅感覺,價錢方面亦豐儉由人,夠晒自由度🤤加上仲要係良心小店,值得支持😋
賣相:6.8/10
地址:銅鑼灣登龍街39號地舖
前往方法:銅鑼灣站B出口
2020-10-05
2020-10-04 1612 views
好友最近新添置了一批抗疫物資,說要分一部份給我,約好在銅鑼灣交收。難得假日早起,辦完正經事後,就順便過來登龍街買外賣。其實近排都幾鍾意嚟登龍街搵食,因為近半年呢條街真係開咗唔少新餐廳。行咗唔夠 3 分鐘,已經即時立定主意,要試下呢間來自台灣台北師大夜市的「燈籠滷味」。餐廳門口放有點餐紙同筆,可以先在門外揀選好食物,然後才進店內下單。先細心研究一下餐牌,單係麵食的餸料就已經有接近 30 款,另外仲有滷肉飯、小吃、台式飲料,甜點及套餐等供應。由於樣樣都想試,所以決定一次過買多啲,點咗個五餸麵、滷肉飯、幾款滷味、香脆地瓜條同綜合芋圓,睇下幾大袋。回到家後,將所有食物都鋪曬喺檯面,嘩,非常豐富。一向愛吃香口炸物,第一時間拿了地瓜條 ($32)  品嚐,番薯條外脆內軟,入口甜中帶糯,沾少許淮鹽伴吃,味道有層次。五餸麵 ($58)  麵底選了冬粉,而配料就揀咗白蘿蔔、杏鮑菇、高麗菜、甜不辣和米血糕。粉絲食落乾身爽口,加上吸滿滷湯精華,味道非常濃郁!甜不辣無論味道或賣相都跟我們平時吃的炸魚餅非常相似,質感煙煙韌韌。米血糕據說是由台灣直送,入口軟糯帶嚼勁。本來想點個綜合滷味拼盤,不過店員話當日只可以散
回到家後,將所有食物都鋪曬喺檯面,嘩,非常豐富。
本來想點個綜合滷味拼盤,不過店員話當日只可以散點,揀咗 4 款超人氣滷味 ($42),當中包括有:豬耳、豬腱肉、雞翅膀及雞胗。幾款食材都被滷汁長時間燉煮過,所以味道非常濃郁,夠曬入味!滷水吃得出有桂皮、花椒、甘草等材料,入口味鮮而回甘,香氣逼人。
另外碗滷肉飯 ($28)  味道亦唔錯,滷汁有多重調味,層次豐富,醬油味道濃厚。豬肉富油香,肥瘦均勻,加上選用了台灣米製作,誠意十足。
綜合芋圓 ($28),芋圓由九份直送,全部都是由人手搓製而成,撈起可以清楚見到除了煙韌的芋圓外,還有番薯圓、紅豆、仙草和珍珠,用料十足,入口香甜而不膩。
TakeAway
2020-10-01 1811 views
晚市條籠長得驚人,轉到去隔離後巷尾段,排左半個鐘有多🤭本身以為餐廳唔大流動率唔高,入到去先發現原來已經係有兩層😱餐廳裝修感覺偏向復古,牆上貼滿台式海報,仲播住好多熱門台灣歌🎶適逢中秋仲有得猜燈謎,估中三個或以上有獎,我地都估到五六題🤣▪️ 冬粉(粉絲)+ 豬耳朵 + 大腸 + 雞腎 + 白蘿蔔(7/10)💲10 + 12 + 10 + 10 + 9好似港式車仔麵咁自選配料,粉絲索曬啲鹵水都幾入味,份量亦比預期中多🍝豬耳朵腍身但軟骨位有口感,大腸會係清曬中間既肥膏,雞腎爽口得很,白蘿蔔都無咩筋頗為濃味🥕▪️ 蘋果鹽酥雞(7/10)💲38鹽酥雞上檯暖身,炸皮薄身,唔會話好油膩,雞件係一口size偏向輕盈,鹹度亦都適中🐔切片蘋果感覺清新可以中和返,好容易清曬成碟▪️ 香炸花枝丸(7/10)💲26個外皮香脆,入面未有預期中既彈牙,過下口癮🙈▪️ 綜合芋圓(冷)(7/10)💲28個底主要係黑糖,就咁飲會偏甜,不過加上好煙韌夠芋頭同蕃薯味🍠既芋圓、彈牙既細細粒珍珠、紅豆作為飯後甜品一齊食都還可以😚▪️ 黑糖珍珠奶綠(7.5/10)💲24呢間既黑糖珍珠頗出色,雖然細粒但係口感真係好有咬口,個芯亦都幾夠黑糖味,

冬粉(粉絲)+ 豬耳朵 + 大腸 + 雞腎 + 白蘿蔔

▪️ 蘋果鹽酥雞(7/10)💲38

蘋果鹽酥雞

▪️ 香炸花枝丸(7/10)💲26

香炸花枝丸

個外皮香脆,入面未有預期中既彈牙,過下口癮🙈

▪️ 綜合芋圓(冷)(7/10)💲28

綜合芋圓(冷)

▪️ 黑糖珍珠奶綠(7.5/10)💲24

黑糖珍珠奶綠  +  芒果綠茶

呢間既黑糖珍珠頗出色,雖然細粒但係口感真係好有咬口,個芯亦都幾夠黑糖味,叫左全糖既甜度依然係恰到好處,有住淡淡既奶香,茶味都算足夠,兩者相輔相成🥤

▪️ 芒果綠茶(7/10)💲20

朋友叫既呢杯我試左啖,感覺芒果味為主,茶味有少少被蓋過,但係全糖會略甜,相比起黑糖珍珠奶綠較為遜色🧐

🔎 整體評分(7/10)
冬粉(粉絲)+ 豬耳朵 + 大腸 + 雞腎 + 白蘿蔔
綜合芋圓(冷)
黑糖珍珠奶綠  +  芒果綠茶
呢個係我第一個食評。行過見到咁多人排隊,又有台灣嘢,好奇幫趁下。跟住菜單上有D打星嘅,我就叫了玉子面,大腸,豆皮同甜不辣,再加一罐cyder, 埋單要$58。所有食物都係一種味,勁咸,唯有要一碟辣椒油,起碼多一種味。所謂玉子面,要加3蚊,其實只是淋的咸公仔麵。所謂甜不辣,其實只是係面粉魚旦,口感硬,又係咸嘅。豬大腸同豆皮,味道同公仔麵一樣,只是口感不同。呢間店免費我都唔會再吃,免得腎虧,大家唔信,可以試一次。
所有食物都係一種味,勁咸,唯有要一碟辣椒油,起碼多一種味。
所謂玉子面,要加3蚊,其實只是淋的咸公仔麵。
所謂甜不辣,其實只是係面粉魚旦,口感硬,又係咸嘅。
豬大腸同豆皮,味道同公仔麵一樣,只是口感不同。
呢間店免費我都唔會再吃,免得腎虧,大家唔信,可以試一次。
2020-11-21
$58 (Lunch)
  • 罐裝cyder
2020-11-13 56 views
近幾次行過都話要試呢間,終於係月頭個時去左啦!個日既first choice... 原來唔開星期日,所以我地就黎左呢個後備方案呢個係"限聚不限吃"既二人套餐 $168豬耳朵/雞胗/雞翅膀/甜不辣/百頁豆腐/高麗菜/木耳/白蘿蔔/冬粉/滷肉飯/蘋果鹽酥雞2x台式奶茶開頭睇見個個都叫冬粉,原來係因為有呢個set,同埋都真係幾入味XD不過佢出面聞到既比食落既更香配料樣樣都好食,滷肉飯都好香好好食,至於個鹽酥雞又唔錯喎,脆口同香口,仲有蘋果片refresh下,諗緊下次睇下幾時再去試個"王子麵"
近幾次行過都話要試呢間,終於係月頭個時去左啦!

呢個係"限聚不限吃"既二人套餐 $168
2x台式奶茶

不過佢出面聞到既比食落既更香

2020-11-13 0 views
平時經過都成日好多人排隊,所以今日見早肚餓就早啲去食,見條隊有兩個人就排一陣啦。入到去要上樓上,但閣樓樓底好矮,仲整咗一排排射燈,照落個位食到又熱又燦眼。主打滷味咁叫嘢食一定係叫個滷味拼盤,6點已經可以話要少一樣餸,做生意唔預足夠食物咁開嚟做乜。個王子麵食完想爆粗!原來好味精,麵又淋哂冇口感。滷味滷得唔入味,所謂嘅打星招牌菜:蘿蔔,高麗菜,等等通通都冇味。仲有個滷肉飯,真係好一般。真係唔知點解咁多人排隊食呢啲普通到極嘅嘢。要食車仔麵,謝菲道永x都好食過佢。要食滷味,街頭新x都好食過佢。其實真係冇需要排大隊去食呢啲野。簡直失望。唔會再去。未去可以唔去。

2020-10-24
2020-11-12 70 views
台灣師大夜市過江龍!閒日晚飯時間 排左10幾分鐘就有位,叫左個二人套餐 ($168)🦁✅ 滷肉飯汁夠多夠濃稠 夠撈勻飯。不過份量有啲少 兩個人share唔係好夠喉🦁✅ 鹽酥雞炸得好香脆 入邊雞肉依然Juicy 嫩滑🦁➡️ 其他食材其他放埋一碗 睇落冇咁靚 🤣 豬耳夠脆身 甜不辣好煙韌 超推薦! 百頁豆腐正常 白蘿蔔夠淋入味。木耳 高麗菜正常。冬粉份量唔少 吸晒d湯汁 都幾飽肚。雞腎 雞翼 就比較鞋身 難咬 比較遜色🦁➡️ 抹香綠茶 台灣紅茶正常 偏甜 隻杯超靚 打卡一流!冇想像中咁好食 不過晚餐一個人唔使$100 CP值好高!值得一試🦁 燈籠滷味 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街39號地下🦁 人均消費: $84|推介:❣️❣️❣️❣️

🦁✅ 滷肉飯

🦁✅ 鹽酥雞
炸得好香脆 入邊雞肉依然Juicy 嫩滑

🦁➡️ 其他食材

🦁➡️ 抹香綠茶 台灣紅茶
正常 偏甜 隻杯超靚 打卡一流!

🦁 燈籠滷味 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下
🦁 人均消費: $84|推介:❣️❣️❣️❣️
  • 吃你滷味套餐
2020-11-12 0 views
這間店一直都很想食,呢日終於有機會,同家人下午經過銅鑼灣,不太想食西餐,又不想食茶餐廳🍴最後揀了來自台灣的夜市小食😝雖然店外都有人龍,但只排了10分鐘就能入座燈籠🏮滷味(鴨血,大腸,腎,蘿蔔,高麗菜,金菇配油麵)📍賣相 ⭐️ ⭐️ 📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ 💬 不要想像跟台灣一樣的分量,差不多價錢在台灣吃是一大碟,這裏是一碗,我很喜歡吃鴨血,但很可惜鴨血份量太少,切得太薄,吃不到鴨血的味道和滑滑的質感,蘿蔔同金菇份量一樣少,但大腸和腎的分量就比較多,我覺得廚師好像很隨意,有些配菜多有些配菜少,最重要的滷味汁,我覺得少了藥材味,亦沒有台灣的香濃,但至少有台灣的味道,王子麵跟油麵沒什麼滷水汁,反而冬粉會保留得到湯汁,因為滷水汁偏淡,建議加少量辣椒吃會更好味餐廳裝修有台灣夜市特色,店內播放的歌曲都是台灣歌手,坐位都比一般麵店舒服,我覺得似食台式車仔麵😚家人都說配菜分量時多時少很不平均,雖然美中不足,但確實有台灣的味道🥰

燈籠🏮滷味
(鴨血,大腸,腎,蘿蔔,高麗菜,金菇配油麵)
📍賣相 ⭐️ ⭐️
📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️

「燈籠滷味」主打台灣夜市入面既「滷味」小食,係台北師大夜市嘅人氣滷味舖,2020年3月喺香港開業,次次行過都見到好長人龍,轉到去隔離後巷,我今日都排左半個鐘左右😂 餐廳門口有點餐紙同筆,可以係門外揀好食物,到你入店既時候就可以落單。餐廳有兩層,裝修感覺復古,牆上貼滿台式海報,仲播住一啲台灣歌! .📌鴨血雞翼油麵 $30餐廳有最低消費,每位$30。今日我叫左個油麵$10,餸我簡左鴨血$10同 雞翼$10!其實就好似港式車仔麵咁自選配料!份量亦比預期中少!食之前最好撈勻,避免時鹹時淡!整體滷味滷得唔夠入味!.📌 蘋果鹽酥雞 $38鹽酥雞上枱暖身,唔係好熱,份量好少,但係都炸得香脆,雞肉粒係一口size,方便食!炸粉夠薄,調味適中,唔會太鹹!本來以為會炸埋啲蘋果,但原來係蘋果片on side 配鹽酥雞!切片蘋果感覺清新,可以中和鹽酥雞既油膩感.📌 黑糖珍珠奶茶 $24自選簡左半甜正常冰!有淡淡既奶香,甜甜既黑糖味,茶味都算足夠! 黑糖珍珠有咬口,連心入面都夠黑糖味👍🏾 .Overall ,一般,無咩驚喜!可以唔洗得登去排隊食!未必會再食第二次!.一齊飲飲食食啦😌🤣
📌鴨血雞翼油麵 $30

📌 蘋果鹽酥雞 $38

📌 黑糖珍珠奶茶 $24

Overall ,一般,無咩驚喜!
可以唔洗得登去排隊食!未必會再食第二次!

一齊飲飲食食啦😌🤣
2020-11-07 31 views
睇戲之前搵野食, 上網見到登龍街有間台菜都多人推介, 就走左去試1試。落左單等左15分鍾都未冇野食, 諗住係即叫即做所以慢d。點知有個店員拎左唔係我地既單黎, 已經知賴野, 我地個d單漏左, 連單都唔知埋, 要再落但再落好快就有野食。希望下次會小心d啦豬耳豬大腸椰菜冬粉:豬耳同豬腸都入味,大腸冇怪味,,洗得都乾淨。椰菜同冬粉索晒d滷水汁, 味道唔錯。蘿白雞翼豬肉片烏龍麵:蘿白冇渣,雞翼嫩滑, 豬肉片肥瘦適中, 但烏龍麵太淋,煮完上枱賣相唔多靚。台式香腸:皮脆,少少蜜味, 好食熱茉莉花綠茶加仙草:茉莉花香,但綠茶有些少澀。價錢係偏貴少少, 1個麵底基本上10蚊,每加1個送又10蚊,小食算係最正常價。雖然有少少甩漏,但我下次都係會再黎。

但再落好快就有野食。希望下次會小心d啦

台式香腸:皮脆,少少蜜味, 好食

熱茉莉花綠茶加仙草:茉莉花香,但綠茶有些少澀。

2020-11-07
$50 (Lunch)
  • 台式香蒜腸
2020-11-07 61 views
一直都好想試,但實在太多人排隊。難得平日放假,還過左2點就唔洗大排長龍,等左大概10分鐘便可入座。餐廳門口放左餐牌及相關報導,透過玻璃窗望到廚房,材料擺放得整齊乾淨。除了可選套餐,仲可以好似車仔麵咁自選麵底和配料,另外仲可以加配飲品。我選擇了自選,叫左冬粉(粉絲)+豬耳朵+大腸+大豆皮+高麗菜(椰菜) ($51)冬粉吸左滷水汁,入味得黎但又唔會太咸。豬耳好爽、大腸既肥膏都清得尚算乾淨、大豆皮都索曬滷水味、高麗菜好爽甜。上碟時以為份量唔多,但食落原來都好大碗,比預期多。朋友叫左A餐師大超人氣組合($59)配王子麵套餐包左6款最受歡迎既餸,岩曬有選擇困難症既朋友,而每款份量都唔少,起碼有4-5 舊,朋友特喜歡甜不辣,QQ彈口的感覺,好有台灣feel~紅茶豆漿(無糖無冰) ($16) & 台式奶茶(無冰)($14)雖然叫左無糖豆漿,但都唔會冇味,再有淡淡既紅茶香味;而台式奶茶則是正常水準,以呢個價錢都不過不失。總括來說,呢間餐廳的性價比都幾高,係疫情下冇得去台灣,呢個係一個重拾台灣味道既選擇😋如果唔洗排好耐隊既話,我相信都會再回頭食~🔸🔸🔸🔸🌟價錢 - 8/10 🌟回頭指數 - 8/10🔺地

冬粉(粉絲)+豬耳朵+大腸+大豆皮+高麗菜(椰菜)

朋友叫左A餐師大超人氣組合($59)配王子麵
A餐師大超人氣組合配王子麵

前:紅茶豆漿(無糖無冰) ($16) &後:台式奶茶(無冰)($14)

🔸🔸🔸🔸
🌟價錢 - 8/10

🌟回頭指數 - 8/10

🔺地址: 銅鑼灣登龍街39號地下
今次黎左登龍街食燈籠滷味原來台式滷味同港式滷味都差不多,係好似無咁咸,然後佢撈嘅麵都係港式麵,我揀左油麵,不過佢係可以揀新竹米粉。D餸嘅份量少得驚人,我記得好似都成五十幾蚊一碗,唔係平,餸又少,又唔係特別好食,應該都唔會再食。跟餐叫左杯珍奶,好重黑糖味好甜,茶味一般唔夠濃。整體都似食緊港式車仔麵走湯,無甚驚喜不過不失,臨尾再叫左佢嘅芋圓黎食,都係正正常常,唔差,但芋圓味好淡,麻麻地,唔係好食到尖叫果種。

今次黎左登龍街食燈籠滷味

跟餐叫左杯珍奶,好重黑糖味好甜,茶味一般唔夠濃。

對於此店滿心歡喜終於排隊好快食到,點知換來失望結局。賣相還可以, 未食落口已經聞到啲油麵好大浸好重鹼水味。 心裏面諗中伏。點知一食落口 ,鹹到飛起, 得個"鹹"字, 完全冇滷水味道,個汁完全同台灣滷肉啲味道係格格不入,完全兩回事。啲餸係完全冇味嘅, 總之一個字 ……鹹!!!唯一值得讚嘅係服務員態度,個個有禮貌就算係小店 ,装修好有台式懷舊feel。
對於此店滿心歡喜終於排隊好快食到,點知換來失望結局。

啲餸係完全冇味嘅, 總之一個字 ……鹹!!!