2021-06-10 1805 views
🍴燈籠滷味台灣菜,反正就是很合我的口味❣️燈籠滷味做的是古早風味的台灣美食,銅鑼灣店更是人氣熱店,長期大排長龍。店內裝潢就像台灣夜市般,餐廳簡潔舒適。📍清新冬瓜仙草檸檬 (冷) $26這裡用的是台灣的青檸檬,筆者特意挑半糖,味道微甜帶酸,下火又解渴。📍招牌燈籠滷味🐷豬耳朵 $12 滷得入味,豬皮部分又淋又滑,軟骨部分帶爽脆口感。🐷大腸 $12大腸洗得事淨,不會帶有肥膏,滷得味道剛好。⚪️百頁豆腐 $12百頁豆腐本身沒有味道,所以要靠蘸滷汁吃才會有味道,百頁豆腐滑身可口。🥕白蘿蔔$10蘿蔔吸收了滷汁的精華,又淋又甜, 十分好吃。🤴🏻王子麵$12王子麵是台灣的即食麵之一,排汁力高,不像香港人平時吃慣的出前一丁麵的圓身幼麵,而是較扁身的乾幼面,掛上滷汁後,特別好吃。📍滷汁會有一點偏咸,所以建議大家要點選一至兩款本身沒有帶味道的食物,那便會味道剛剛好了。喜歡吃辣的朋友,不妨請店員提供一碟辣椒油給你吧!這裡的辣椒油真的是一流,香得不得了,把滷味蘸一點辣油吃,更香口。餐廳出餐快,侍應服務態度良好,好客有禮。食物味道好,會再回頭光顧。🇭🇰香港良心推介💛👅 味道:4.8/5💰CP值:4/5🕴🏻服務:5/5
🍴燈籠滷味

店內裝潢就像台灣夜市般,餐廳簡潔舒適。

📍清新冬瓜仙草檸檬 (冷) $26

📍招牌燈籠滷味

🐷豬耳朵 $12
滷得入味,豬皮部分又淋又滑,軟骨部分帶爽脆口感。

🐷大腸 $12
大腸洗得事淨,不會帶有肥膏,滷得味道剛好。

⚪️百頁豆腐 $12

🥕白蘿蔔$10
蘿蔔吸收了滷汁的精華,又淋又甜, 十分好吃。

🤴🏻王子麵$12

💰CP值:4/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
👀回頭率:5/5
🍽 餐廳:燈籠滷味(登龍街)
🌐地址: 登龍街39號地下

🐷豬耳
辣椒油
蘿蔔
2021-05-11 2549 views
疫情問題無得去台灣😔,找間台灣過江龍地度食店解解思念之苦😐😅燈籠滷味是台北師大夜市的一間台式滷味店,有很久歷史。餐廳裝潢好有台灣地道懷舊風味😘,貼滿當地明星海報,還有很多燈牌打卡位,一邊聽著90年代熱門既台灣歌,感覺好似真的去了台灣呢🤨🥰。🔸抗疫二人套餐 $178🔅招牌燈籠滷味有8樣指定配料,包括(蹄膀、 豬耳朵、 甜不辣、麻吉燒、 百頁豆腐、白蘿蔔、 空心菜、 杏鮑菇)自選面: 6選一,(稻庭烏龍麵、王子麵、出前一丁、冬粉 、油麵、米線)每款配料份量都不少👍🏻, 滷水汁好台味㖿😉蹄膀連皮切一片片的,豬耳朵好爽口,食回兒時回憶🤣甜不辣帶點軟糯,食落有彈勁還有小小魚肉既香味。麻吉燒口感QQ的, 入面還有麻糬😋百頁豆腐!👌🏻蘿蔔非常腍、入味,👅 冬粉一樣都係索哂d滷汁精華,好好味👍🏻👍🏻🔅台式小食~Shake Shake 海苔鹽酥雞🐥自己把海苔粉及鹽酥雞放入附上的紙袋內搖勻佢,再倒回碟內進食。海苔味很香,雞炸得脆,但肉汁差一點點😀~燈籠古早滷肉飯🍚細細碗size, 也足料, 滷肉蓋滿飯面, 汁醬剛好,👏🏻🔅台式手搖飲料(兩杯)~蜂蜜荔枝紅茶🍯🍵荔枝味道很濃郁,香氣撲鼻,但....甜了些😅~

燈籠滷味是台北師大夜市的一間台式滷味店,有很久歷史。

🔸抗疫二人套餐 $178
🔅招牌燈籠滷味

🔅台式小食
~Shake Shake 海苔鹽酥雞🐥

~燈籠古早滷肉飯🍚
細細碗size, 也足料, 滷肉蓋滿飯面, 汁醬剛好,👏🏻

🔅台式手搖飲料(兩杯)
~蜂蜜荔枝紅茶🍯🍵
荔枝味道很濃郁,香氣撲鼻,但....甜了些😅

~柚子綠茶🍵🍊
這杯都好飲, 柚子味不怕太濃👌🏻

整體大致不錯,滿意這趟旅程😂🤣
2021-05-09
2021-04-20 2585 views
台灣菜大家食得多。但台灣形式既車仔麵大家又食過未?今次介紹既係銅鑼灣係上年逆市開店,但生意完全無受影響,係上年3月開市,係首間海外分店,反而越做越旺既台灣菜燈籠滷味。可能因為開店個時,台灣咁岩封關,大家想去台灣去唔到,口痕想食正宗台灣野,就黎左呢間台灣過江龍。而旺角分店都係上年12月進駐朗豪坊,店內都係主打台式熱食滷味,除左特別選用新既滷味食材好似豬嘴邊肉、豬脷、生腸、肝連、鴨胗、麻吉燒等,都有全新台式小食,好似麻辣香滷豬耳朵、麻辣鴨血冬粉、高粱酒香滷鵝肝、金黃糖心滷鴨蛋等,而且仲有早餐menu,好似芝士豬扒蛋厚多士、爆餡芋泥肉鬆厚多士、花生醬火腿葱抓蛋餅等好有台式風味既早餐。燈籠滷味係台北師大夜市既一間台式滷味店,有22年歷史,幾年前就分左家,兩兄弟分成紅色燈籠同黃色燈籠,各有各做。呢間香港分店除左引入左台式滷味,亦都加左1D香港分店獨有既野食,而香港店既員工有D有係其他著名台灣料理店既工作經驗。有趣既係呢間燈籠滷味咁岩就係銅鑼灣既登龍街,唔知係有心定無意。每次黎到餐廳座位都係KEEP起碼8、9成滿,排晒長龍,有時仲有排隊排10-15分鐘,不過人流算去得快。入到店舖餐廳裝潢設計幾有心

台灣菜大家食得多。但台灣形式既車仔麵大家又食過未?

入到店舖餐廳裝潢設計幾有心思,充滿台灣懷舊風,貼滿好多懷舊台灣明星海報之餘,仲有好多打卡位,打卡一流,充滿台灣地道風味,木造家具,加上不斷播以前熱門既台灣歌,有D以為自己去左台灣。店舖唔細,樓上都有一層。
1️⃣ 車仔麵
MENU可以睇到第一頁係好似香港既車仔麵咁,揀想食既餸同麵底。店內有20幾款配料可以揀,最吸引既係好台式既甜不辣、鴨血、米血糕,因為都係台灣直送,而魚片頭係香港限定既。
會有ABCD餐,幫你配好哂麵同餸,D餐叫自由是個好東西,其實就係所有野自己揀。
因為我前後食過兩、三次,所以就食過既麵同餸逐種咁講下。
滷水汁 💰0(👅: 8.5/10)
先講湯底,台式滷味同港式或者潮式唔同,熱食既滷味 ,而佢地有寫到車仔麵既秘製滷湯湯包,係台灣總店直送,有十幾種材料,包括桂皮、花椒、甘草等十數種中藥,再用慢火熬煮而成,滷水汁食落幾香,順喉回甘,帶微微肉香,會食到小小藥材味,不過味道比較重D鹹D。
王子麵 💰12(👅: 8/10)
王子麵係一款台灣出產既即食麵,歷史悠久,係其中一個人氣之選,MENU上都係推介既麵條,食落唔似香港既出前一丁,口感有D似福麵,比較偏身D腍身D,而且比較吸湯,所以同呢個滷水汁配合起上黎,食落D麵就會比較重味D鹹D。
冬粉 💰11(👅: 7.5/10)
冬粉姐係粉絲,係王子麵之外既人氣之選,都係MENU上推介既麵條,冬粉食落軟滑,入口爽滑,吸湯能力都高,所以食落都會重味有D鹹食到最後。
豬耳 💰12(👅: 7/10)
自由是個好東西

豬耳咬落爽脆,食落都入味,不過間中會見到有豬毛,唔夠乾淨,不過我個人唔太鍾意豬耳,佢未令到我有驚喜或者令到我鍾意食呢度既豬耳。
百頁豆腐 💰11(👅: 8/10)
百頁豆腐食落唔算彈牙,咬落唔夠綿密,有D似腍身既豆干,不過都幾入味因為幾索湯下。
大豆皮 💰10(👅: 8/10)
自由是個好東西

大豆皮食落豆香,而且係索湯汁不二之選,將滷水汁精華入哂味。
白蘿蔔 💰9(👅: 8.5/10)
自由是個好東西

白蘿蔔係我食車仔麵一定會叫既餸,食落非常軟稔,有小小入口即溶,吸湯既白蘿蔔吸收哂D滷汁,所以幾入味。
甜不辣 💰11(👅: 8/10) 甜不辣係魚漿製品,係好台式既小食,口感有小小似韓國年糕,帶點軟糯,食落有彈勁,唔會煮得太過軟爛,保留到小小魚肉既香味,幾索滷水汁,食落入味帶小小鹹。
彈牙貢丸 💰10(👅: 8/10)
貢丸食落彈牙爽快,豬肉味幾重,而且有香菇味,食得出真材實料,算係有水準既貢丸。
鴨血 💰10(👅: 7.5/10)
鴨血味道就正常,薄切,食落軟中帶爽,無醒味,唔會一夾就散,所以可以睇得出佢無溝太多雞血或者豬血。
2️⃣ 蘋果鹽酥雞 💰38(👅: 7.5/10)
蘋果鹽酥雞

呢個蘋果鹽酥雞台灣本店無,係香港分店自己另外入貨,係現成既鹽酥雞。
以呢個價錢食到呢種半製成既鹽酥雞,質數就較一般,不過食落粉偏厚同偏硬,而雞肉食落太乾,唔夠JUICY,上面調味既椒鹽味粉有D多,食落幾鹹下,食落有D似KFC既炸雞粒,好既係雞肉份量唔少,而因為有蘋果既小小平衡,食落抵銷返小小油膩感。
鹽酥雞個人覺得用薯粉做麵衣個種會比較好食,而九層塔炸左會比生食更好,生九層塔雖然香味比較重,但葉既纖維比較難咬斷,同鹽酥雞既口感有D唔夾。
3️⃣ Shake Shake 海苔鹽酥雞 💰42(👅: 7.5/10)
做法係鹽酥雞再分開上海苔粉同一個紙袋比你自己Shake Shake 撈匀佢,味道會比蘋果更重味喊啲,而且會無左蘋果消一消油膩感。
4️⃣ 香脆地瓜條 💰48(👅: 8/10)
香脆地瓜條

份量都唔少,係番薯條厚切,比較粗身好似手指咁粗,炸漿算薄脆,食落脆卜卜,外脆內軟,而且帶有地瓜既甜,加上淮鹽味道會更突出,味道更有層次。
5️⃣ 黑糖珍珠奶茶 💰23+3(👅: 6.5/10)
黑糖珍珠奶茶入面既珍珠食落好有黑糖味,軟硬都適中,但敗筆係茶味同奶味都一般,比較淡味,所以只會想食完D珍珠唔飲個茶,我會PREFER個茶好飲D珍珠無咁好多D。
6️⃣ 冬瓜仙草檸檬 💰23+3(👅: 7.5/10)
飲落唔甜,冬瓜帶自然既甜味,加上檸檬既酸幾開胃,比起珍珠奶茶正常好多。
7️⃣ 冷泡桂花烏龍 💰18(👅: 8/10)
冷泡桂花烏龍

桂花烏籠雖然係茶包,但飲落茶味足夠,聞到好香桂花味,清甜順口,唔澀回甘,消濟一流,係我鍾意飲既烏龍,如果有得買走茶包都想買。
8️⃣ 冷泡四季春茶 💰18(👅: 8/10)
春茶飲落薄透清香,茶香幾重而且持久,唔苦唔澀,入口回甘,夏天飲特別清新冰涼,解渴之餘仲好順口。
🌟總括黎講,今日呢間小店,主打台式滷味,
係車仔麵不過換左台灣既餸同埋麵,麵有得食台灣特有既王子麵同冬粉,係幾特別幾有新鮮感,滷味水準幾好,如果真係鍾意滷味既可以一試,而滷味以外既野食,部份就比較一般,有食過其他台灣菜餐廳有更好既水準。

整體黎講,車仔麵質數未到超好食好有驚喜(同區一條街既麵尊車仔麵水準更高),但水準係及格以上,算係好食,如果想食台灣野或者車仔麵口痕個時,係一個唔錯既選擇。

如果2個人黎食想食平D試多D野,又無話有咩餸唔食,就可以試下佢地既二人抗疫套餐。會有好多餸既一碗麵、滷肉飯、蘋果鹽酥雞、兩杯飲品。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $85-100人均 (服務費:NA)
2021-03-21
香脆地瓜條
冷泡桂花烏龍
  • 冬粉
  • 鴨血
  • 百頁豆腐
2021-04-19 1687 views
平時lunch或者夜晚經過,呢間野都必定好長人龍,今日2:00嚟,前面得幾個人,所以就一於試吓呢間人氣台灣野啦!燈籠滷味係台灣過江龍,總店喺台北師大夜市,香港係佢哋第一間海外分店!店舖有兩層,佈置非常有台灣懷舊氣氛, 連放喺枱上面嘅隔板都係用台灣啲相,呢啲細節位加哂分。坐喺餐廳入面感覺好似去到台灣,紓解少少成年幾冇去旅行嗰種悽慘。佢哋有個二人餐,一碗麵8種配料,一碗滷肉飯,鹽酥雞再加兩杯嘢飲,其實好抵,但因為我哋兩個都想食麵唔食飯,所以就一於散叫啦!點餐紙好似叫車仔麵咁,揀食咩餸同揀要咩麵,另外仲叫咗鹽酥雞同嘢飲。❤️ Shake shake 海苔鹽酥雞好特別嘅鹽酥雞,比個紙袋你放啲雞同海苔粉入去然後搖勻佢。海苔味好香,雞炸得乾身唔油,都合格以上,但略嫌唔夠Juicy。好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 自選燈籠滷味豬耳仔+雞翼+杏鮑菇+花枝丸+百葉豆腐+花干+甜不辣我同朋友各自叫咗自己想食嘅餸然後share 啲餸,冬粉真係好正,索晒啲滷水汁,棉質爽口彈牙,唔韌,好味!朋友叫咗烏龍麵,吸湯能力就相對地低,鍾意重口味推介冬粉,想食淡味啲就烏龍麵!配菜都ok,但可能個冬粉太吸味,我食配菜反而

❤️ Shake shake 海苔鹽酥雞
Shake shake 海苔鹽酥雞
Shake shake 海苔鹽酥雞
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 自選燈籠滷味
自選燈籠滷味
豬耳仔+雞翼+杏鮑菇+花枝丸+百葉豆腐+花干+甜不辣
我同朋友各自叫咗自己想食嘅餸然後share 啲餸,冬粉真係好正,索晒啲滷水汁,棉質爽口彈牙,唔韌,好味!朋友叫咗烏龍麵,吸湯能力就相對地低,鍾意重口味推介冬粉,想食淡味啲就烏龍麵!配菜都ok,但可能個冬粉太吸味,我食配菜反而淡味咗,個人最推介花干(切開花嘅豆卜)。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 清新冬瓜仙草檸檬(凍/半糖/無冰) $26
清新冬瓜仙草檸檬
平時飲冬瓜茶會有好甜嘅感覺,呢度有得叫半糖,個人覺得甜度啱啱好,配搭檸檬小清新,幾開胃又解渴!仙草多番少少會再開心啲!
好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
埋單每人$100,定價都比較高,但味道係唔錯嘅,長期要排隊都不無佢嘅道理!
$100 (Lunch)
Latern Lomei @ causeway bay - 二訪終於冇令人失望⁉️仲記得第一次嚟食嘅時候有個唔好嘅經歷 等咗成個鐘都冇嘢食 催左幾次單但係職員堅持有落單 最後發現真係漏咗單前後等咗一個半鐘先有嘢食🥲今次係屋企人話想食所以我都冇拒絕 好彩今次終於冇漏單情況而且等咗大約15分鐘就有嘢食啦!👍🏻裝修充滿台灣懷舊風 全程keep住播台灣歌 加上使用木造家具 唔講真係以為自己去左台灣!·二人套餐(期間限定) $168-豬耳、雞腎、雞翼、甜不辣、百頁豆腐、高麗菜、木耳、白蘿蔔、冬粉食材係暖的 內臟都唔會好重內臟腥臭味 應該洗得幾乾淨👍🏻雞翼炆得好入味 豬耳好爽脆 雞腎偏硬 甜不辣好煙韌 蔬菜都算鮮甜多汁 係個白蘿蔔有少少渣同埋東粉煮得太諗🙌🏻overall我覺得7/10👍🏻-滷肉飯哩個飯最值得一讚嘅地方係佢個肥肉比例比坊間唔少滷肉飯都多 白飯上邊嘅豬肉碎同埋滷汁都啱啱好 唔會有白飯過濕嘅問題!值得推介👏🏻-蘋果鹽酥雞蘋果配鹽酥雞呢一個組合幾特別 一齊進食 效果獨特 多重口感配合肉汁豐富嘅炸雞 都幾特別 如果熱啲就更好啦🙌🏻-抹香奶綠-古早冬瓜茶哩兩杯飲品冇咩特别 都係普通台灣手搖飲料

·二人套餐(期間限定) $168
二人套餐(期間限定)

-滷肉飯

-古早冬瓜茶
古早冬瓜茶

哩兩杯飲品冇咩特别 都係普通台灣手搖飲料 中規中矩喇🙌🏻

·綜合芋圓 $28
甜度適中 有問過可唔可以加奶 佢哋話唔可以 食落就冇坊間其他芋圓嘅鮮味咁突出啦!而且芋圓同珍珠都偏硬 似未煮熟 有好大改善空間🙌🏻
綜合芋圓

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下
$100 (Lunch)
二人套餐(期間限定)
滷肉飯
  • 二人套餐
終於去左食燈籠滷味!平日7點幾去唔算多人排隊,等左10分鐘到就入得~入到去先知原來呢到係食車仔麵,不過全部餸都係台式滷味🤣————————❦ 招牌燈籠滷味❧ ❧ ❧王子麵 $12 👍🏻❧ ❧ ❧ 冬粉 (粉絲) $11❧ ❧ ❧空心菜 $11❧ ❧ ❧ 白蘿蔔 $10 👍🏻❧ ❧ ❧ 雞翅膀 $12❧ ❧ ❧ 豬耳 $12 👍🏻❧ ❧ ❧ 甜不辣 $12 👍🏻❧ ❧ ❧ 花干 $11❧ ❧ ❧ 百頁豆腐 $12❧ ❧ ❧ 高麗菜 $10-滷水汁正常味道,王子麵係類似出前一丁嘅即食麵,索左汁黎講好食過粉絲。滷味其實都係正常味道,冇咩特別😂評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 海苔鹽酥雞 $42餐廳另外比左個紙袋我地,入面有海苔粉,可以擺d鹽酥雞入去shake。雞粒幾酥脆,但d海苔粉唔係好夠味,可以再鹹d。評分:🌕🌕🌕🌑🌑
————————

❦ 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 海苔鹽酥雞 $42
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 海苔鹽酥雞
2021-07-16 0 views
真是好耐無去旅行,知道呢間是台灣過江龍~呢日早放工同同事一齊來食~店內裝修不錯~懷舊得來又新淨,來到時重有可以叫優惠午餐~😚😚通常有套餐我都會叫套餐,不用諗同埋好似平點甘,不過同事就話想自由叫餸,唔使因為套餐平少少而食自己唔想食的野~都講得好有道理👍🏻👍🏻👍🏻散叫餐單如上~每人最低消費是$30,另要加一,算合理。基本上,我不挑食,所以不思考就點左A大師超人氣組合,一次過食哂人氣食物~同事就叫左D.自由是個好東西🤣呢碗是我的人氣之選~配冬粉🤩🤩麻吉燒好好食~~我問左店員是什麼來的,店員話是有魚肉成份的麻糬😗😗雖然聽不明😂但就是好食~口感煙煙銀銀👍🏻👍🏻👍🏻不過整體配冬粉總覺得差了什麼,如果配王子麵感覺會更好食,更有咬口👍🏻同事的D.自由是個好東西再配小食,每款小食由$13~$19不等,小食就只是普通口味,不過不失😗如果是女生來說,食一碗滷味麵+手搖(冷手搖+$~20)已經好飽~建議不用再叫小食🤣真是好飽,食不下了~再食會變豬的~🐷🐷本身打算食下午茶,不過最後食飽飽回家~量好足,食物熱度都夠,不過價錢自然沒法同台灣比~有機會還是會來食~呀~還有!現場播歌都是台灣歌👍🏻值得一讚!好多餐廳明明

散叫餐單如上~每人最低消費是$30,另要加一,算合理。
A大師超人氣組合
呢碗是我的人氣之選~配冬粉🤩🤩

真是好飽,食不下了~再食會變豬的~🐷🐷

有機會還是會來食~呀~還有!現場播歌都是台灣歌👍🏻值得一讚!好多餐廳明明是日式/台式,但播k-pop,感覺不太對路🙈🙈呢間不錯~由入門所見~到聽、食都很有台味👍🏻👍🏻清楚知道自己定位👍🏻🥰希望下次來食~

A大師超人氣組合
2021-07-08 7 views
由銅鑼灣開舖講到開埋旺角分店我先去食,呢啲咪講就興高采烈囉。🥳星期一晚七點幾去到,因為同朋友一共三個人所以等得比較耐,兩個人好快就入得。入到去真係有如去咗台灣,無論係點餐紙、裝飾、檯凳都似到十足十!食物方面選擇極多,豐儉由人,包你食得飽!;蘋果鹽酥雞🍎聽落極奇怪嘅組合,食落又唔錯喎。啲雞超脆口,偏乾;食蘋果咪平衡返。;冬粉+蘿蔔+雞腎 $29冬粉索曬啲汁,超香;蘿蔔大舊又入味,雞腎爽口(* ╹ヮ╹*)ʖˋʖˋʖˋ~♫。;無糖豆漿出乎意料地大杯,仲好濃味添,飲完好飽。
食物方面選擇極多,豐儉由人,包你食得飽!

;蘋果鹽酥雞🍎

;冬粉+蘿蔔+雞腎 $29

;無糖豆漿
出乎意料地大杯,仲好濃味添,飲完好飽。
2021-07-07 13 views
小編終於去咗朝聖長期要排隊嘅燈籠滷味🇹🇼😂不過我比食晚飯時間早少少去到 around 6pm 所以只係等咗五分鐘就有位👍🏻 但由於食客太多嘅緣故 用餐時間限制咗一個鐘.$48 人氣爆漿蔥抓蛋餅 - 芋泥肉鬆 芋泥同肉鬆嘅份量啱啱好 重點係佢哋嘅芋泥幼滑 又唔似其他舖頭嘅咁甜👍🏻 兩樣食材嘅甜鹹度balance得好好🤤 而蔥抓餅煎得香脆 加埋燒汁 好Perfect!!!.$38 滷味 - 大腸+甜不辣+王子麵 王子麵索曬啲滷味汁 而大腸同甜不辣都好入味 所以整體偏鹹 BTW小編第一次食台灣特色嘅王子麵 食嗰陣仲話係淋身版嘅公仔麵😂 事後發現 原來王子麵就姐係台版公仔麵 LOL
$48 人氣爆漿蔥抓蛋餅 - 芋泥肉鬆

$38 滷味 - 大腸+甜不辣+王子麵
  • 芋泥肉鬆手抓餅
2021-07-05 21 views
一開始見到咁多人喺鋪頭外面等位都估到要等好耐,當晚仲要係落雨天,門口無瓦遮頭,搞到我同友人好似落湯雞咁喺外面呆等左20分鐘先入到去。心情已經忟忟地,上到2樓見到環境狹窄又嘈吵,心諗都係快快趣食完就走,可以話我一開始對呢間餐廳嘅印象係極差,叫左野食之後,先有閒情逸志去留意店內嘅裝潢,發現店主都幾有心,擺左好多復古嘅鐵牌同舊式海報喺牆身同走廊,鍾情復古事物嘅朋友一定會有驚喜!食物方面,我地兩個人總共嗌左2碗拌麵(圖中為筆者點嘅鴨血冬菇拌麵),2碟小食,各自叫左1杯餐飲。整體嚟講,食物質素不過不失,無甚驚喜,可取嘅係食物款式多,好似車仔麵咁有好多款任君選擇。另外,食物價錢喺銅鑼灣一帶算平;但值得改善嘅就係:味道偏濃(咸),份量略嫌少(我同友人都係女士,所以男士可能唔夠食)。總括而言,如果係2個人想平平地食下台式晚餐(多過2個人就唔推薦了),又唔介意要排隊嘅話,呢間餐廳會幾適合你地!

鴨血冬菇拌麵
2021-06-11
2021-07-02 46 views
好味指數😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗已經好耐冇去台灣,太懷念台灣嘅味道...呢間係長期人龍熱店,今日響下午茶時段路過又未食午餐,終於可以唔使排隊就可以試到啦~開心😊🍴豬耳朵 + 大腸 + 甜不辣 +空心菜 + 白蘿蔔 + 冬粉 ($60)佢嘅秘方滷湯係由台北師大夜市總店直送,用數十種中藥材熬製,豬耳好爽口,大腸夠淋冇異味,兩樣都滷得好入味但又唔太咸,甜不辣勁煙韌有咬口,白蘿蔔滷到好深色,冇根,夠入味但又未蓋過晒佢原有嘅甜味,冬粉勁Q彈,仲要吸收晒個汁,配上少少酸菜同蔥提升味覺同口感,成個combination 好正👍🏼🍴燈籠黑糖珍珠奶茶半糖半冰(跟餐+$20)奶茶夠滑,茶味唔錯,如果茶味再香濃少少會仲正,珍珠係大粒嘅夠煙韌,有古法黑糖味,成杯嘢唔算好甜,好啱我飲!
好味指數😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗
已經好耐冇去台灣,太懷念台灣嘅味道...

🍴燈籠黑糖珍珠奶茶半糖半冰(跟餐+$20)

燈籠黑糖珍珠奶茶

Tea
燈籠黑糖珍珠奶茶
2021-07-01 22 views
🍽 Noodles💰 ~ HK$50 (lunch, depend what you would like to add)Always a long queue during lunch hours so defo bear that in mind. Every time when I visit this Taiwanese restaurant, I feel like I am in Taiwan night market😂 They also have a branch in Langham Place Mongkok. You can pick whatever ingredients you prefer to add in the noodles. They provide a wide range of lomei for selection along with different kinds of bubble tea as well. Overall the taste of the noodles were flavourful and fantastic.
🍽 Noodles

You can pick whatever ingredients you prefer to add in the noodles. They provide a wide range of lomei for selection along with different kinds of bubble tea as well. Overall the taste of the noodles were flavourful and fantastic. Since Covid banned us from travelling, I will come back for sure whenever I crave for Taiwan food😂
2021-06-30 26 views
近排轉工過左黎銅鑼灣返工周圍咁多好野食真係有排試聽聞排隊店燈籠滷味有段時間今日終於到我一試先講杯蜂蜜綠茶(半糖半冰)半糖原來都算甜,但接受到味道都幾啱我到主角碗麵,原來咁少湯好彩d麵又唔會一pat pat味道都不錯配菜方面就有....甜不辣,通菜,蘿蔔,豬耳,大腸豬耳大腸夠入味,夠淋蘿蔔都吸晒湯,但有少少渣,扣分甜不辣幾得意,煙韌,不錯通菜正路冇乜特別總括黎講味道唔錯,配料比一般車仔麵多選擇只係價錢有少少貴以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
近排轉工過左黎銅鑼灣返工
周圍咁多好野食真係有排試
聽聞排隊店燈籠滷味有段時間
今日終於到我一試

先講杯蜂蜜綠茶(半糖半冰)
半糖原來都算甜,但接受到
味道都幾啱我

到主角碗麵,原來咁少湯

好彩d麵又唔會一pat pat
味道都不錯
配菜方面就有....
甜不辣,通菜,蘿蔔,豬耳,大腸
豬耳大腸夠入味,夠淋

蘿蔔都吸晒湯,但有少少渣,扣分
甜不辣幾得意,煙韌,不錯

通菜正路冇乜特別

總括黎講味道唔錯,配料比一般車仔麵多選擇
只係價錢有少少貴

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
由於一到晚市就會大排長龍嘅關係,朋友一早就黎排隊!一到7點就開始大長龍,想食嘅朋友就記得早少少黎排喇!我地見到餐廳宜家做緊抗疫套餐,價錢又親民,就一於決定食下啦🥰 套餐有麵,鹽酥雞,滷肉飯同兩杯野飲!招牌燈籠滷味好豐富,有蹄膀,豬耳,甜不辣,麻吉燒,豆腐,蘿蔔,通菜同杏鮑菇🤣 我地揀左配粉絲!佢嘅湯底好入味,但係又唔會好鹹,粉絲索哂湯嘅味所以都好好味🤤海苔鹽酥雞都好特別!係其他台灣餐廳都冇食過呢類shake shake鹽酥雞,鹽酥雞非常香脆,加埋乾紫菜仲好味!非常recommend🥰呢個滷肉飯特別好食,同平時食嘅唔同!非常入味,有點油,而且特別香!滷肉肉多,唔會好多肥膏!好好食🙌🏻

shake shake海苔鹽酥雞

燈籠古早滷肉飯
Dinner
shake shake海苔鹽酥雞
燈籠古早滷肉飯
2021-06-28 40 views
因為奕居只得一間餐廳checkout當日差唔多四點鐘都仲未食lunch最後落左銅鑼灣去食燈籠滷味餐廳位於登龍街另外仲有間分店係朗豪坊四點幾黎到咁當日聖誕節假期無晚市餐廳又係黃當然都有唔少人排隊排隊既時候都要填定紙仔架啦我第一次黎唔L識野原來即係好似車仔麵咁叫不過後尾見到有個兩人餐所以就改左要二人餐加個大腸烏冬等左大約二十分鐘左右入得小店位就係得咁多不過因為格離檯做左社交距離都可以放我地d行李燈籠滷味都算係過江龍本店係師大夜市但幾年前去過師大就唔係好覺而個二人套餐就有成八樣餸加兩杯野仲有個滷肉飯同鹽酥雞計過都真係平少少既食你老未雖然係台店但都有港味先上既野飲二人餐加埋大腸烏冬岩岩好擺滿晒成張臺個烏冬雖然要加三蚊但真係好食過二人套餐個冬粉好多個鹽酥雞都好食仲好大份埋單191蚊食咁多野都唔洗兩舊水雖然話台灣野唔係貴野但你去格離食兩個拉麵都要呢個價呢度仲有兩杯野飲跟就唔係話特別好食但我覺得都算係抵食既
因為奕居只得一間餐廳

呢度仲有兩杯野飲跟
就唔係話特別好食
但我覺得都算係抵食既
2020-12-27
$90.5 (Lunch)
二人套餐 , 稻庭烏龍麵大腸
  • 二人套餐