2017-07-11 542 views
昨天為外公大壽,我們一家早前已決定前往禮賓傅慶祝及吃晚飯。看到2016 Hong Kong Tatler Best Restaurant獎狀時,我對餐廳菜式更是期待!餐廳的西式牆身設計配上中式茶樓的餐具,給人親切的感覺菜單菜式可謂老少咸宜,當中既有適合老人家的花膠燕窩,亦有年輕人們喜愛的雞翼與牛腩。羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。口感彈牙的迷你鮑魚配上薄脆多士,對我而言是嶄新體驗!鮑魚口感彈牙,多士又好脆,食完1件,會好想食多20件牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。呢個花膠扒堅係正!膠質豐富又軟又嫩又入晒味!外公外婆讚不絕口!菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新炒鮮奶配上頗多鮮蟹肉,毫無偷工減料之嫌,仲好鮮味,鮮奶炒得好滑,好食!糖水甜度適中,可嘗出淡淡合桃味,當中更有磨得極微細既合桃粒,口感十足,廚師功架十足,正呀!儘管禮賓傅的價錢較高,但在慶祝重要日子及節日時,仍會積極考慮再次光顧,只因其氣氛及菜式確實物有所值!
昨天為外公大壽,我們一家早前已決定前往禮賓傅慶祝及吃晚飯。
羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。

牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。
菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新

2017-06-27
Dinner
呢個夏天認真多姿多彩!好像蘭桂坊由7至9月為大家呈獻上夏日狂潮派對,於蘭桂坊內舉辦連串活動,為食的我當然盯著那17間於蘭桂坊內的餐廳推出的啤酒菜式吧! 在17間當中我選了再次到訪禮賓傅 Lai Bun Fu,因為中菜要融入啤酒絕對不是一件容易的事,所以首選來到這兒看看能帶出什麼驚喜給客人! 再踏進來環境依舊雅緻這趟坐在餐廳中央(上一趟在貴賓房內用膳),又別有一番熱鬧的感覺! 我們要試的是蘭桂坊Summer Vibes嚐味套餐$480/位,連甜品共有六度菜式! 先來蝦多士用上可愛的原型賣相十分 精緻,多士炸得挺鬆脆內裏還釀著一少件邪惡的鵝肝,而鮮蝦亦都算爽甜,第一道菜就這樣魔鬼真的有點驚喜! 接下來大廚聰明地換上較清香的蛋白啤酒炒桂花魚,桂花魚肉質紮實, 配上入口帶有幽幽槐花香氣的炒蛋白,成件事也討人歡喜的! 緊接著這菜是啤酒燴鴨,鴨肉已被炆至軟淋吃下酥香,被啤酒餵過的鴨肉更減去不少油膩,這做法我也可以在家效法一吓呢。 吃過濃味的啤酒燴鴨後接上來 一客香甜的雲腿高湯浸津白,鹹香雲腿配上淋甜的津白,及香口高湯總是不會令人失望的! 單尾來一客禮賓傅炒飯尤記得上一趟吃過印象頗深,一角淋

單尾來一客禮賓傅炒飯尤記得上一趟吃過印象頗深,一角淋滑的鮑魚為整個炒飯增添不少貴氣呢!

最後甜品是蛋白杏仁茶可惜我唔太愛吃杏仁的味道,唯有交畀車爸爸幫我纖滅它吧!最後如果大家都有興趣去蘭桂坊湊一湊熱鬧就可以連結到FeedMe Guru在7月8日至9月8日期間訂座輸入我的獨家優惠*MaggieBeer* 更可全單減$88呢,希望各位讀者也飲和食得,開心過炎夏!
2017-07-07 293 views
夏日炎炎正好眠!不過都可以大飲大食吓嘅!蘭桂坊喺7-9月期間有嘢玩又有嘢食,講緊嘅係夏日狂潮派對,仲連同而肥美達人和蘭桂坊內17間餐廳一齊起哄推出啤酒菜,講到酒又點會少咗我一份啊今次先去禮賓傅食啤酒中菜先啦!第一次嚟禮賓傅感覺幾正!正氣得嚟有貴氣!最鍾意呢個指南針擺設好鬼型仔。廢話少講今晚食呢個呼Summer Vibes嚐味套餐$480位,咁究竟有咩食等我逐一試過您哋睇啦!第一味鵝肝蝦多士夠肥美喇掛?脆卜卜嘅多士入面有件仔鵝肝,再整多隻新鮮大蝦邊有得輸呀!再嚟係蛋白啤酒炒桂花魚,蛋白慢慢滲出酒香好正嘅味道,如果蛋白再滑啲就不得了,桂魚肉質不難滑溜最緊要火喉啱,好彩呢個都唔錯。跟住有重口味嘅啤酒燴鴨,鴨肉有三,四件唔會好肥食落夠淋身,都炆得幾入味。重口味完到清新嘅雲腿高湯浸津白,金華火腿咸香度不錯,津白又淋又甜好味道。最後緊係要整碗禮賓傅炒飯先夠完滿啦!有一粒煙韌鮑魚都奚幾有咬口,炒飯好香唔係好乾身的那種口感,但又幾得我歡心。最後甜品有蛋白杏仁茶,大大碗好慷慨的份量,味道須未最濃香但也算合格。睇完大家想唔想食先?益吓大家啦去肥美達人個網站訂檯入我個優惠碼*CheBaBaBeer*即減$8
今次先去禮賓傅食啤酒中菜先啦!
第一次嚟禮賓傅感覺幾正!正氣得嚟有貴氣
最鍾意呢個指南針擺設好鬼型仔

最後緊係要整碗禮賓傅炒飯先夠完滿啦
睇完大家想唔想食先?益吓大家啦去肥美達人個網站訂檯入我個優惠碼*CheBaBaBeer*即減$88抵冇!
2017-07-04 332 views
禮賓府向來都是名人食府,食物水準穩定,上次光顧已經是半年前的事,很開心地發現了,在蘭桂芳 Summer Vibes 夏日狂潮派對的餐廳名單上有佢的名字,設計了一份$480 六道菜、以啤酒入饌的菜單,今晚吃過,兩道啤酒菜式為味蕾添新意,蛋白啤酒炒桂花魚的蛋白充滿啤酒香、但無酒之甘,啤酒燴鴨的醬汁味道豐富,此外,招牌鵝肝蝦多士水準不失,物價所值。 六道菜式不多不少,剛好夠飽。 鵝肝蝦多士 先到,上次已經品嚐過,依然回味無窮,炸得香惹,造型盞鬼,有頭有尾,某個角度看似大著肚子的全只蝦。 蝦膠緊貼多士,又加上黑白芝麻,新鮮蝦肉香甜有彈性。 內藏鵝肝,份量不算多,剛好添豐腴而又不過膩,真的酥香鮮美,回味無窮! 接下來的 蛋白啤酒炒桂花魚,外表看來如一般的煎班片,這件桂花魚的肉質鮮嫩,厚實不鬆散,可以媲美,處理出色。 整道菜的特別之處藏在蛋白內,吃之,啤酒甘香湧出,添加層次而沒有影響菜式之味道。 另一道 啤酒燴鴨,啤酒早已混合在醬汁內,甘香麥味並不明顯,但調味相當出色,十分濃郁滋味,可惜鴨的肉質有些失分,厚肉之處不夠嫩滑。 雲腿高湯浸津白 是相對平常的一道,每位計的套餐之常備菜式,

1983 views

六道菜式不多不少,剛好夠飽。

鵝肝蝦多士

蝦膠緊貼多士,又加上黑白芝麻,新鮮蝦肉香甜有彈性。

啤酒燴鴨
啤酒燴鴨

雲腿高湯浸津白
雲腿高湯浸津白

雲腿高湯浸津白 是相對平常的一道,每位計的套餐之常備菜式,味道富層次,鹹香討好,湯甜津白腍嫩,恰到好處!

禮賓府炒飯
禮賓府炒飯

本來期待的 禮賓府炒飯 竟然有些失準,鑊氣有所不足,口感失分,但材料豐富,鮑魚及帶子等等,汁多味美,尚可接受。

蛋白杏仁茶

蛋白杏仁茶 是最理想的飯後甜點,甜度適中,幼滑可口。

座椅難免有多少擠迫,但裝潢富香港殖民地、或上海灘年代之風格,在此用餐增一分優越感。

蛋白杏仁茶
2017-07-03 8730 views
位於中環安蘭街的「禮賓傅」,主打中式Fusion菜,將傳統中菜配上特式食材及煮法,製作出精巧細緻的菜餚。踏進禮賓傅,彷彿置身於舊式高級中菜館,餐廳天花裝上大型水晶吊燈,牆上掛滿黑白舊照,又擺放着留聲機作裝飾,店內一直播着「玫瑰玫瑰我愛你」等舊曲,環境舒適雅緻,適合與友人相聚傾談。「週六午餐」已包含九道菜連甜品,不用煩惱要點什麼,真好!放假可以悠閒地「飲啖茶,食個包」,確實寫意!象拔蚌仔配粉皮、麻辣花膠雲耳秋葵雞絲粉皮就吃得多,象拔蚌粉皮就第一次食。象拔蚌鮮味爽口,而粉皮頗嫩滑。而麻辣花膠雲耳秋葵其實只是微辣,很開胃。龍蝦湯、桂花魚老雞燉鹹酸菜湯嘗過頭盤,就到兩款湯,一中一西,以小杯盛載,份量的骰,每杯兩三口便喝完,由於兩款湯水都比較濃味,建議湯與湯之間喝點清水,清一清味蕾。「桂花魚老雞燉鹹酸菜湯」裡面有燉肉及鹹酸菜,有趣的是,味道有點像胡椒豬肚湯。「龍蝦湯」味道濃郁杰身,裡面還有嫰滑的龍蝦肉。欖角蒸班骨配炒蘿蔔糕、沙汁明蝦球班骨用上欖角調味,好惹味,亦都很軟腍。而蘿蔔糕煎得外脆內軟,很足料。蝦球沾上薄薄的蛋漿去炸,很鬆化,廚師控油功力可見一班,。配上甜甜酸酸的沙汁,還有漂亮的食用花作裝

「週六午餐」已包含九道菜連甜品,不用煩惱要點什麼,真好!
放假可以悠閒地「飲啖茶,食個包」,確實寫意!
象拔蚌仔配粉皮、麻辣花膠雲耳秋葵
龍蝦湯、桂花魚老雞燉鹹酸菜湯
「龍蝦湯」味道濃郁杰身,裡面還有嫰滑的龍蝦肉。
欖角蒸班骨配炒蘿蔔糕、沙汁明蝦球
蝦球沾上薄薄的蛋漿去炸,很鬆化,廚師控油功力可見一班,。配上甜甜酸酸的沙汁,還有漂亮的食用花作裝飾,好味!
南瓜燴安格斯牛腩、桂花鮑魚炒素翅
牛腩切成方粒,肉質鬆嫰,富油香,南瓜也索滿了牛油香,浸在帶有紅酒味道的醬汁中,令人齒頰留香。而桂花鮑魚炒素翅是將鮑魚切絲配上芽菜及素翅,以雞蛋炒起,吃落清淡。雖然這道菜表面沒有炒焦的痕跡,但吃落卻帶「炒燶鑊」的味道,略嫌失色。
禮賓傅炒飯
炒飯粒粒分門,加入黑松露去炒,所以十分香口。另有鮑魚粒、帶子及蔥花,不錯。
蛋白杏仁茶 配 天山雪蓮燉雪耳
蛋白杏仁茶的杏仁味香而不濃,又有蛋白香,吃過喉嚨感到滋潤。
至於天山雪蓮燉雪耳,「冰糖」味道很重,甜而不膩。
2017-06-30 6801 views
喺中環村過上蘭桂坊嗰個斜路轉彎 行到入嚟行仔 上到 呢禮賓傅, 你們一打開門口就會見到 一啲簡單嘅 中式 擺設, 未入到去已經感覺到好優雅見到佢擺咗個銅鑼喺度真係有小小 自然反應 忍唔住想 敲打 幾下😂😂中式嘅裝修 光潔 整齊 座位寬敞 坐喺度食飯都幾舒服, 天花板 掛住幾盞 華麗嘅水晶燈, 十分高雅一點至三點 有個 saturday brunch$398 食物款式都幾多而且仲有紅白餐酒 無限添飲。 如果星期六收早冇嘢做想飲兩杯呢一個餐都係不錯嘅選擇。同朋友仔一人個點咗一杯餐酒飲, 試咗佢嘅紅白酒果香味都幾濃,而且好容易入口, 食下傾下飲下都不知不覺飲咗三四杯😋😋😋象拔蚌配粉皮+ 麻辣花膠雲耳高與低嘅配搭, 口感各有不同粉皮 好滑好幼細, 雖然象拔蚌得一嚿, 不過小吃 滋味多🖒🖒🖒麻辣花膠 雲耳 爽口 夠曬惹味桂花魚老雞燉鹹酸菜+ 龍蝦湯建議先飲完中湯再飲西湯, 因為中湯比較清一點,龍蝦湯味道比較濃。桂花魚老雞燉鹹酸菜 雖然 清清地但係 湯嘅味夾雜著濃濃嘅鹹酸菜味道 都幾醒胃。龍蝦湯 都散發著香濃嘅蝦味道, 夠曬滋味第一次飲湯用個杯仔咁飲 果然快靚正欖角蒸斑 骨+ 蘿蔔糕+ 沙汁明蝦

如果星期六收早冇嘢做想飲兩杯呢一個餐都係不錯嘅選擇。

象拔蚌配粉皮+ 麻辣花膠雲耳
高與低嘅配搭, 口感各有不同
麻辣花膠 雲耳 爽口 夠曬惹味

桂花魚老雞燉鹹酸菜+ 龍蝦湯
建議先飲完中湯再飲西湯,
因為中湯比較清一點,龍蝦湯味道比較濃。
龍蝦湯 都散發著香濃嘅蝦味道, 夠曬滋味

第一次飲湯用個杯仔咁飲 果然快靚正

欖角蒸斑 骨+ 蘿蔔糕+ 沙汁明蝦球
每日有少少乜都食下 啱曬我口味
欖角蒸斑骨 口感都幾爽
沙汁明蝦球 酸酸甜甜 嘅味道蝦頭, 更是晶瑩剔透,好彈牙。

南瓜燴安格斯牛腩+ 桂花鮑魚炒素翅
啲 安格斯 牛腩好juicy呀, 炆得又入味又夠哂腍, 比起平時 食嗰啲普通牛腩 好味好多。
桂花鮑魚炒素翅 夠曬清香食完 個口仲有就桂花香味添

禮賓傅炒飯, 主打用黑松露 炒嘅飯, 帶點鹹香味非常惹味。

最後食埋 蛋白杏仁茶+ 天山雪蓮燉雪耳, 超滋潤。
雖然今日每一樣嘢食都精緻,但係勝在款式夠多, 食食下都覺得好飽。
下次再陪朋友泥encore 先。
已經不是第一次前往《禮賓傅》,是日家人出外晚膳的日子。港島區居住的我們,毫不猶豫再次提議此地;憶舊樂章滲透整個格局。場內無論裝潢都貼近小上海一樣,播著夜上海、玫瑰玫瑰等樂曲;爸媽都很喜歡是次的安排。永遠我都是負責點菜的那個,難得來到性價比高的《禮賓傅》確實需要享受一番;起碼報答父母的養育之恩,食材矜貴是基本吧! 迷你鮑魚 首先到來的頭盤估不到是它-鮑魚,原隻迷你鮑魚已經有一種貴氣之感。底屬有一片烘焙過脆口多士,熱騰騰的配合鮑魚軟身又通透。再者兩者同吃確實香脆又富口感,第一道菜已留下深刻印象。 燕窩釀雞翼第二道菜式看似平凡的雞翼,原來絕不簡單。雞翼炸至脆卜卜相當飽滿,金黃色脆的外層可見即叫即整,完全保存新鮮味道。利用刀叉切開原來別有洞天,満滿燕窩在雞翅中央;看得出非常足料。看得出用料上乘,絕非燕碎而已,可見用心製作之物。 羊肚菌燉螺頭 平時在街上很少吃得到足料的燉湯,不過呢個是值得推薦。你要知道羊肚菌是需要長時間的洗淨,可算是需時很久花巧的功夫。羊肚菌燉湯加入螺頭及豬𦟌燉出細膩,羊肚菌吸收湯底的精華,長時間燉煮沒有太多油份,而且倍感清甜。 鮮蟹肉大良炒鮮奶又一手工菜全因炒鮮奶,是一種容
鮮蟹肉大良炒鮮奶
又一手工菜全因炒鮮奶,是一種容易炒到熟透的一道菜式。香氣四溢的牛奶的香滲出,配合蟹肉完全吃出細味。旁邊有醋奉上但我確信首嘗原味為先,的確相當滑溜。加入香醋後立即變得不一樣,味道立即提升了很多;酸味較重的醋味帶動蟹肉的口感。
紅燒花膠
又一名貴食材呈現眼前,是我最愛的花膠。花膠原屬魚肚滋補又養顏,怪不得成為女性的恩物,多吃也無坊吧!花膠的厚身看出不是普通貨色,經過上湯燉製滿滿骨膠原在口腔中盤旋;吃後有一種幸福感覺。
南瓜燴安格斯牛腩
 首次看到南瓜配上牛的食材,原來是那麼相襯的。首先安格斯牛腩紋理分明,一絲絲的牛腩相當軟腍;牛腩的湯汁精華與新鮮的南瓜入味無比,美味得連同湯汁都沽清。
素千層浸芥菜膽
吃過多款海鮮及肉類,係時候吃蔬菜平衡一下。千層的豆腐吸入高湯後相當入味,油份並不高相當好。最重要是旁邊有芥菜帶爽口而有味,還有少許杞子味道非常健康。
禮賓傅炒飯
能夠成為鎮店之炒飯,的確氣派不凡;只是飯粒的光澤已察覺是上乘之物。又是鮑魚的出現,內含帶子粒、翠玉瓜、鮮蝦等,顏色上已經相當色彩繽紛。每粒飯粒都帶有口感,增次分明味道超卓,令人想再吃的理由。
杏汁湯圓
最後是我最期待的畫面,嘗甜的味道。一家人抽空吃飯,這份湯圓確實有「團圓」的寓意。杏香滑溜與軟糯湯圓沒有半點抗拒的理由,湯圓內含芝麻香滋味無比。高質的食材令人吃出用心,再次重來是必有原因。
2017-05-19
2017-06-29 167 views
公司請食飯,大家高高興興找最好的餐廳大部份同事都喜中菜,但又不想去酒樓愛靜,愛帶點品味秘書姐姐book了禮賓傅環境高貴簡單,一班人又坐得舒服,需然沒有坐房,但因為人不多,感覺都是比較private而最正是食物每人一碟,精緻又靚食材我覺得都簡單而矜貴鮑魚多士烘得薄脆香口的多士上擺放了原隻鮑魚擺盤靚又顯矜貴鮑魚煙韌味淡,但食落微微帶鮮多士超級脆,有口感。燕窩讓雞翼看上平平無期 ,與一般讓雞翼沒有分別, 切開見到入面塞滿燕窩。雞翼本身燒得香脆,皮微咸、配上當中淡口的燕窩,味道即時變得溫和,簡直是一道美味而又養顏的菜式。羊肚菌敦螺頭有螺頭的湯本來就已經很鮮甜 加上羊肚菇及螺頭都很腍,非常好喝鮮蟹肉大良炒鮮奶加入一小匙醋味道就如賽螃蟹,炒鮮奶很滑,當中加入鮮蟹肉,令菜式味道就更神似。紅燒花膠花膠非常大件 原本花膠是沒有什麼味道的但添上特製的芡汁,非常滋味南瓜燴安格斯牛腩牛腩很腍,每一口都有牛汁湧出,瘦中帶一點肥,很有牛香味。 素千層浸芥菜膽素千層吸滿了湯汁,每咬一口都有清甜味。芥菜超級嫩,半點渣都沒有,很清新。炒飯吃到最後其實有點飽,不要少看每碟份量需不算多, 但算算也吃了7道菜連炒飯也有鮑魚,

公司請食飯,大家高高興興找最好的餐廳
大部份同事都喜中菜,但又不想去酒樓
愛靜,愛帶點品味
秘書姐姐book了禮賓傅
而最正是食物每人一碟,精緻又靚
食材我覺得都簡單而矜貴

鮑魚多士
烘得薄脆香口的多士上
擺放了原隻鮑魚
擺盤靚又顯矜貴

鮑魚煙韌味淡,但食落微微帶鮮
多士超級脆,有口感。

燕窩讓雞翼

羊肚菌敦螺頭
有螺頭的湯本來就已經很鮮甜
加上羊肚菇及螺頭都很腍,非常好喝

花膠非常大件
原本花膠是沒有什麼味道的
但添上特製的芡汁,非常滋味

南瓜燴安格斯牛腩
牛腩很腍,每一口都有牛汁湧出,瘦中帶一點肥,很有牛香味。

炒飯
連炒飯也有鮑魚,味道怎不能令人回味!

合桃糊
合桃味道重重,口感不算滑
反正我更加喜歡那種有粒感的真實味道

一餐飯,吃得滿足,工作更有衝勁,所以說 ... 公司識做我都識做 .. 哈哈~
幫了朋友一個大忙,為了感謝我就來到中環區~ 禮賓傅食晚飯。 聽朋友說這餐廳主理是由前禮賓府行政總廚(鍾建良)的, 咁勁呀! 十分榮幸朋友請我這裡食飯呢! 餐廳設計具中西融合的風情, 十分match 高貴優雅。***有兩款tasing Menu 選擇, 我同朋友都選擇這款 $680/位 *** 【迷你鮑多士】 鮑魚配多士這食法, 都是第一次食, 鮑魚非常彈牙鮮美,而中間是青瓜片, 底是好脆多士, 一同咬上有多重豐富口感呢!*** 【燕窩釀雞翼】 金黃色雞翼外香脆, 入口啖啖盡是柔順燕窩, 有煙韌口感。***【羊肚菌燉螺頭】 這燉湯十分足料,具濃濃羊肚菌清香味道,十分好飲。***【鮮蟹肉大良炒鮮奶】 鮮蟹肉大良炒鮮奶入口綿密順口, 沾點醋更特出蟹肉鮮甜呢!*** 【紅燒花膠】紅燒花膠膠質濃郁,咬落軟滑煙韌入味可口,食完很有幸福感。*** 【南瓜燴安格斯牛腩】 以紅酒炆煮牛腩合拍得天衣無縫, 牛腩鬆軟軟諗又入味,加入甜甜的南瓜, 十分開胃呢!*** 【素千層浸芥菜膽】 芥菜膽較苦澀 ,而千層豆腐皮吸收上湯,好滑好食。*** 【禮賓傅炒飯】禮賓傅炒飯內有好多海鮮料, 炒得粒粒乾
幫了朋友一個大忙,為了感謝我就來到中環區~ 禮賓傅食晚飯。
聽朋友說這餐廳主理是由前禮賓府行政總廚(鍾建良)的,
咁勁呀! 十分榮幸朋友請我這裡食飯呢!
餐廳設計具中西融合的風情, 十分match 高貴優雅。

【迷你鮑多士】
鮑魚配多士這食法, 都是第一次食,
鮑魚非常彈牙鮮美,而中間是青瓜片,
底是好脆多士, 一同咬上有多重豐富口感呢!

【燕窩釀雞翼】
金黃色雞翼外香脆, 入口啖啖盡是柔順燕窩,
有煙韌口感。

【羊肚菌燉螺頭】
這燉湯十分足料,具濃濃羊肚菌清香味道,十分好飲。

【鮮蟹肉大良炒鮮奶】
鮮蟹肉大良炒鮮奶入口綿密順口,
沾點醋更特出蟹肉鮮甜呢!

【紅燒花膠】
紅燒花膠膠質濃郁,咬落軟滑煙韌入味可口,
食完很有幸福感。

【南瓜燴安格斯牛腩】
以紅酒炆煮牛腩合拍得天衣無縫,
牛腩鬆軟軟諗又入味,加入甜甜的南瓜,
十分開胃呢!

【素千層浸芥菜膽】
芥菜膽較苦澀 ,而千層豆腐皮吸收上湯,好滑好食。

【禮賓傅炒飯】
禮賓傅炒飯內有好多海鮮料,
炒得粒粒乾身,十分惹味。

【桃膠雪耳】
清香清甜具滋潤的糖水,吃著感覺滿足得很。
2017-06-28 4600 views
是日相約好友聚舊,晚餐真係一個好好約會朋友的好借口,邊食邊聊又一個開心的晚上選址在中環的禮賓傅,餐廳唔算好大,但都幾高雅帶點中國風今晚點了九道菜的晚餐,每位$680迷你鮑魚多士放底的多士炸得非常脆身,而面上的主角鮑魚煮得好腍身帶一點咬口,中間夾住塊青瓜減輕多士的油膩感燕窩釀雞翼 雞翼略為炸得有點過火了,外皮有少少濃味,好在入面的燕窩都滿滿羊肚菌燉螺頭 湯頭清甜可口,加入螺頭味更鮮,羊肚菌爽口,口感不錯鮮蟹肉大良炒鮮奶  鮮甜蟹肉配埋鮮奶炒出來,有蛋白的嫩滑感紅燒花膠 花膠雖少,但都算厚身,唔算好黏口,但個紅燒芡汁都夠味濃,生色不少南瓜燴安格斯牛腩 牛腩炆得很入味嫩腍,入口鬆軟素千層浸芥菜膽 素千層吸汁入味,芥菜膽的甘味都夠禮賓傅炒飯 加入了少許黑松露去炒,入口香濃,入面仲有鮑魚粒等海鮮鮮百合合桃露尾升的湯水係不夠滑溜,而合桃都唔夠香
選址在中環的禮賓傅,餐廳唔算好大,但都幾高雅帶點中國風

今晚點了九道菜的晚餐,每位$680

迷你鮑魚多士

羊肚菌燉螺頭
湯頭清甜可口,加入螺頭味更鮮,羊肚菌爽口,口感不錯

鮮蟹肉大良炒鮮奶
鮮甜蟹肉配埋鮮奶炒出來,有蛋白的嫩滑感

南瓜燴安格斯牛腩
牛腩炆得很入味嫩腍,入口鬆軟

素千層浸芥菜膽
素千層吸汁入味,芥菜膽的甘味都夠

禮賓傅炒飯
加入了少許黑松露去炒,入口香濃,入面仲有鮑魚粒等海鮮

鮮百合合桃露
尾升的湯水係不夠滑溜,而合桃都唔夠香
2017-05-30