2020-04-22 947 views
蛋糕食得多,但很難找到有一間蛋糕店會讓你有一種很想再吃的衝動,La Famille 就能讓你有這一份衝動,很想再吃。想著想著,就買來吃。******************************朗豪坊店,就在地鐵站前往朗豪坊商場入口的位置,店舖雖小,但蛋糕款式絶對不少。看著蛋糕櫃,也擺放著不少款式的戚風小蛋糕,也有幾款大蛋糕,還有色彩豐富又滿滿水果的Bavarois 巴伐利亞也能買到。除了蛋糕,以慶生所用的焜蠟燭除了蛋糕,以慶生所用的焜蠟燭也有不少選擇,還有食具可以購買,方便任何顧客為慶生安排一切得如此便利。La Famille會有新品蛋糕推出,母親節將近,沒想到現在便已經推出新口味,香芋椰子戚風蛋糕,預備作為母親節之選的蛋糕味道,以粉紫色為主,蛋糕表面以花型為裝飾,非常貼題。如果有興趣,可以提前預訂,為母親大人慶祝。主要蛋糕款式,也有蛋糕Menu給大家選擇。不過,很多人前來,都是看著蛋糕櫃內,有什麼款式,便選什麼款色。每次前來買蛋糕,總是看著每位買蛋糕的食客都會買4款不同味道的小蛋糕,可以一次過品嚐到不同味道。這次來了到La Famille ,選上了大蛋糕,香濃開心果 HKD400

每次前來買蛋糕,總是看著每位買蛋糕的食客都會買4款不同味道的小蛋糕,可以一次過品嚐到不同味道。這次來了到La Famille ,選上了大蛋糕,香濃開心果 HKD400,但必須要提前3天預訂。

當攞蛋糕時,有身後在排隊顧客問,為何取大蛋糕而不買小蛋糕。吃過的人都知道戚風蛋糕口感一點都不乾,味道清香。

大蛋糕便是多了些忌廉,但這些忌廉完全和戚風蛋糕非常之配合,忌廉份量比何不會很多,但能吃出蛋糕主題的味道,確實讓人吃著吃著便會有想再吃的衝動。

香濃開心果蛋糕,每吃上一口,都有著香濃香心果味道。戚風蛋糕還充滿了開心果肉粒粒,完全感覺自己在吃著開心果肉一樣。最特別之處,就是蛋糕表面的淺綠色忌廉都有著開心果清香味道,意外萬分。

蛋糕表面小小如珍珠裝飾,吃著時有點脆口感,多了口感的層次。蛋糕上面的馬卡龍味道也不錯,還配上不少水果,材料十足,又怎會不能讓你有一吃再想吃的衝動呢!!!

Celebration
Birthday
  • 香濃開心果蛋糕
2020-03-29 1179 views
心血來潮想食戚風蛋糕 知道La Famille既戚風蛋糕 賣相靚 口味多 最重要係價錢唔貴選擇困難症既我 款款都想試 一於唔理 買夠四個 見到佢個瑪德蓮又幾吸引 忍唔住又買左個黎試下 果然無令我失望La Famille既戚風蛋糕 篷鬆濕潤 回彈力超高 富空氣感🌬 個人超鍾意中間既北海道鮮忌廉 香濃軟滑 入口又唔會太甜膩▪️北海道秋色 $60北海道秋色原來係 栗子 紫薯 南瓜 面頭有幼滑既紫薯蓉 紫薯味既戚風蛋糕體有番薯粒粒 入口淡淡既番薯味 味道係三者中最為突岀 其餘兩款味道則相對偏淡▪️日本柚子 $54望落平平無奇 點知食落好有驚喜 蛋糕體有柚子粒粒 入口柚子味好突出 好清香 配上酸酸甜甜既莓 成個感覺好fresh▪️香濃開心果 $65戚風蛋糕既開心果味超突岀 蛋糕體夾雜住開心果碎 增添左不少口感 開心果控絕對會鍾意 ▪️北海道南瓜可可 $60戚風蛋糕面頭有香甜幼滑既南瓜蓉 入口淡淡南瓜清香 可可味既蛋糕體 味道較為突岀 同南瓜蓉又幾夾▪️伯爵茶瑪德蓮蛋糕 $18瑪德蓮濕潤唔乾 伯爵茶味突岀 面層既朱古力甜度比想象中低 味道濃郁 略嫌有小小蓋過伯爵茶香整體而言 La Famille既戚風蛋糕

▪️北海道秋色 $60

北海道南瓜可可

▪️伯爵茶瑪德蓮蛋糕 $18
伯爵茶瑪德蓮蛋糕

伯爵茶瑪德蓮蛋糕

整體而言 La Famille既戚風蛋糕 輕盈唔太甜膩 食完無乜罪惡感 私心推薦開心果同柚子
  • 日本柚子
  • 香濃開心果
2020-01-28 1944 views
我們真的需要一點甜🧡 近日真係好需要食啲甜食嚟氹下自己同朋友!哩間主打忌廉戚風蛋糕店好受歡迎,所以一於買返幾個同朋友開心share,為大家加加油!·☆ 青森蘋果吉士紅茶哩款係全新推出既期間限定❤ 用上紅茶戚風蛋糕,表面鋪上以和三盆糖煮過既青森蘋果🍎 令食落味道更加清甜。切開蛋糕後更加有驚喜🤩 蛋糕中央夾住淡黃色既吉士忌廉,口感香濃幼滑,令蛋糕層次更加提昇😋·☆ 皇牌士多啤梨識食梗係一定要揀皇牌嚟試🤤 每一啖都散發著微微士多啤梨香氣🍓 出奇地食落唔會感覺到好甜膩,整體甜度拿捏得剛剛好👍·☆ 日本白桃此款用上白桃中的王者日本白桃🍑 齋講材料已經贏哂!仲要賣相非常吸引,成個都係粉紅色😻😻 女士們必點之選💕·☆ 日本柚子呢款真係名副其實既足料柚子蛋糕,每食一啖都感覺好似食緊清新嘅柚仔一樣😋 連鋪喺蛋糕上面嘅cream都加入左淡黃色既柚子,而且蛋糕食落好有空氣感,絕對係清新之選,食完都唔會感覺有罪惡感😆·☆ 紅桑莓荔枝巴戈利亞上層透明啫喱內藏有食用花瓣及鮮果,下層係幼滑既慕絲蛋糕,感覺較為輕盈呢~

☆ 青森蘋果吉士紅茶

Tea
  • 皇牌士多啤梨
  • 青森蘋果吉士紅茶
2020-05-18 0 views
一直都想試La Famille 既蛋糕,尤其係經過櫥窗望到覺得好吸引😚今次經過朗豪坊,終於買左幾件蛋糕同屋企人分享😋呢個望落似綠茶蛋糕既其實係開心果,蛋糕口感鬆軟,入面仲會有啲果仁碎,成個蛋糕好重開心果味😋左邊係呢間舖推介既款式-柚子蛋糕,感覺好清新,蛋糕入面仲有細細粒既柚子🥰右邊係青森蘋果吉士蛋糕,外層加上青森蘋果同樣都好清新,有淡淡既蘋果味,內層就有吉士,令蛋糕變得厚重左🙈除左呢三款仲有好多款可以揀,聽聞伯爵茶都係唔錯,下次可以試其他味道👍🏻😋

今次經過朗豪坊,終於買左幾件蛋糕同屋企人分享😋

香濃開心果

日本柚子&青森蘋果吉士紅茶

2020-05-16 0 views
排左半個鐘 買左La Famille既蛋糕仔同媽媽慶祝💕💕💕 貪佢細細個又幾靚❤️🧡💛💚💙 唔怕食唔唒😋😋😋 可惜無唒母親節快樂既牌仔😖😖😖😖 有好多款揀 好多都想試😳😳😳 最後揀左日本柚子$54🎂🎂🎂雪芳蛋糕混入左柚子肉 食落有淡淡柚子香 蛋糕鬆軟 彈 有空氣感 整體唔會好甜 忌廉唔算漏 呢個價錢既蛋糕用黎慶祝打卡影相都一流👍🏻👍🏻👍🏻🙈🙈🙈 遲下再試下其他款式🤩🤩🤩

2020-05-10
30 Minutes (TakeAway)
Celebration
Mother's Day
2020-05-09 0 views
每次經過朗豪坊,見到依間餅店,都好想買黎食,因為真係好靚。終於有機會喇,朋友生日,買左依款叫做"法國玫瑰"($54)。蛋糕色彩好吸引,上面朵食得嘅玫瑰整得幾似,戚風蛋糕好重玫瑰花味,配上香濃嘅忌廉,yummy yummy! 我地兩個女仔食依個,分量剛剛好!
2020-05-03 126 views
每次朋友生日我都好鍾意買呢間蛋糕🍰同佢地慶祝,因為又好食又靚,個size又啱啱好係二人份,非常符合我要求❤️今次輪到大家問我想食咩,我即刻就揀左呢間la familie,想一次過食幾款味道好耐啦😂終於比我滿足一次呢間d戚風蛋糕全部都鬆軟有彈性,用叉壓落去都會回彈,但食落又好柔軟濕潤,流感一流。每一個中間都佈滿輕盈既cream,令人好滿足🥰🍰日本柚子日本柚子帶有清新既柚子皮香氣,酸酸甜甜好啱夏天🍰法國玫瑰蛋糕裡有著頗濃的天然玫瑰花香,每食一啖都充滿着令人愉悅的花香。🍰日本白桃呢款蛋糕係咁多款入面最出色的🤩白桃味道好鮮甜,同cream好夾好好食🍰焦糖完熟香蕉焦糖味好濃郁,加上同樣濃郁既香蕉,呢個蛋糕味道比較重🍰西瓜玫瑰唔知大家有冇食過澳洲好出名既西瓜蛋糕,雖然外型完全唔同,但佢地既味道有d相似🤔都係有清新既西瓜味同濃郁既玫瑰味。🍰伯爵紅茶瑪德蓮蛋糕呢個比起戚風蛋糕紮實,伯爵茶口味比較清爽,配上面頭濃郁既朱古力,好適合茶點享用

🍰日本柚子
日本柚子帶有清新既柚子皮香氣,酸酸甜甜好啱夏天

🍰法國玫瑰

🍰日本白桃

🍰焦糖完熟香蕉
焦糖味好濃郁,加上同樣濃郁既香蕉,呢個蛋糕味道比較重

🍰西瓜玫瑰

🍰伯爵紅茶瑪德蓮蛋糕

2020-05-02 83 views
同朋友係朗豪坊附近行街,大家打算買幾個cake一齊開心share下, 平時行開,都會比佢地既蛋糕型格吸引,今日終於有機會食啦。💕💕日本白桃🥧😎白桃食落去好有驚喜,每一粒桃都會有清甜既感覺,完全唔會感覺到平時出去食既甜膩桃味。英國伯爵茶😝🤩成日我都都聽到朋友話佢地既伯爵茶做得好出名,今次終於可以食到啦~一打開已經聞到好香伯爵茶蛋糕,食落去仲可以有食到伯爵茶香好到位。日本柚子🇯🇵🇯🇵呢款柚子味有一種淡淡清香既柚子白味,但原來食落去反而同軟滑忌廉原原來真係好夾,開頭仲擔心柚子味會唔會太霸道,原來食落去好有驚喜,兩者好夾。香濃開心果❤️❤️蛋糕入面會開心果粒,好有咬口,而開心果果色綠再配埋蛋糕上既士多啤梨,朋友拎黎影相都可以夠晒靚啊。蛋糕食落好有驚喜,質地好軟熟,蛋糕食落去可以食到好棉密既層次忌廉仲要口感好軟甜,下次有朋友生日,一定要買佢地既大蛋糕慶祝一下!

日本白桃🥧😎

英國伯爵茶😝🤩

日本柚子🇯🇵🇯🇵

香濃開心果❤️❤️

2020-04-21 146 views
La Famille (旺角) — Dearest Mom 香芋椰子 🥥 $398(1LB / 15cm)晚飯後竟然和男友兩人把整整一磅的蛋糕🎂吃掉😱!?不是因為晚飯吃不飽、也不是因為這個蛋糕驚為天人,而是它有著令人一口接一口,吃過不停的魅力🥰。-把蛋糕🎂從盒子中拿出,已聞到淡淡的椰子🥥香。表層是香芋忌廉,包裹在中間有椰青肉、鬆軟的戚風蛋糕🍰、綿如白雲的麻糬和主角芋泥。整體口感豐富,香、滑、鬆、軟集於一身😋。-說真的,這款蛋糕不是那種吃一口便會大嘆很美味的類型,但它卻有著令人著迷的魔力,使人在不知不覺間吃掉它。吃了半個蛋糕,也不會覺得很膩,真神奇🤣。

嚐過第一次「La Famille」出品的蛋糕,筆者已被它漂亮的賣相、甜香的味道所迷倒。所以今年的母親節蛋糕也鎖定了這家,送一個好吃的來孝敬母親大人。今次揀選了「La Famille」的Dearest Mom系列。蛋糕裝飾得非常華麗,一整個粉紫色配上忌廉唧花,蛋糕面上還放有藍莓和繡球花瓣點綴。雍容華貴的感覺實在適合用來敬親恩。忌廉外層做到香滑不膩,散發著淡淡的椰子清香。切開蛋糕,裡面是香芋椰子戚風蛋糕,蛋糕體fluffy,入口輕盈鬆軟。中間分別有2層夾心,第一層是大甲香芋忌廉和泰國椰子肉,第二層則是椰子忌廉和麻糬。口感豐富,既有椰子肉的爽身,又有麻糬的軟糯煙韌。這個蛋糕也令筆者意外發現椰子和芋頭原來是挺相配的。

香芋椰子戚風蛋糕

蛋糕裝飾得非常華麗

,既有椰子肉的爽身,又有麻糬的軟糯煙韌。

這個蛋糕也令筆者意外發現椰子和芋頭原來是挺相配的。
2020-04-11 123 views
La Famille is patently a shop that masters palatable chiffon cakes for non-heavy tasters. their sizable minis have me craved since maxim + arome's ban and finally, i got the chance to try their seasonal specials as well as the most favoured ones of all times.first up with my favourite amongst all. pistachio. subtle pistachio crumbs with few strawberries stuck on top and some light, airy, milky cream composite this elegant veridescent buoyant cake. inside is some fluffy milky cream which is surpr

first up with my favourite amongst all. pistachio. subtle pistachio crumbs with few strawberries stuck on top and some light, airy, milky cream composite this elegant veridescent buoyant cake. inside is some fluffy milky cream which is surprisingly not heavy. i can ensure you that you defo won't get sugared out 🤘🏻

second is the japanese peach. apart from the basics, this has some glacéed peaches on top. faint fragrance of peach molds this into 優雅な fairy-like Aurora.

panna cotta, pumpkin and black sugar mont blanc are all great flavours as well. panna cotta has a light scent of vanilla which i adore; the pumpkin one has a great mix of chocolate and pumpkin chiffon, which gives bittersweet to counteract with the cream, pumpkin paste is not sweet but quite toothsome; black sugar mont blanc has a bigg portion of chestnut paste, not sugary at all.

if you are looking for some light, small birthday cakes, La Famille will definitely be your go-to. these small chiffon cakes of $50~$70 are best served for 1-2 people and i haVe to repeattt they're really really light cakes compared to any other cake shops. and their chiffon cakes are airy, light and fluffy, such dainties!

8.5/10
💰
香濃開心果 Pistachio $65
日本白桃 Japanese Peach (seasonal special) $60
意式香草奶凍 Panna Cotta (seasonal special) $54
沖繩黑糖栗子蒙布朗 Okinawa Black Sugar Mont Blanc $54
北海道南瓜可可 Pumpkin $60
2020-04-10 161 views
呢排在家抗疫~冇咩事都唔會出街🙅🏻‍♀️連出街食飯都少左好多🥺困左係屋企咁耐,一定要買啲甜品黎開心下😋😋la Famille 嘅迷你戚風蛋糕,選擇特別多,口感濕潤又鬆軟,造型精美、顏色都好吸睛👀 價錢亦合理,cp值好高~~❤️應該大部分女仔見到都冇晒抵抗力🤪食甜品嘅時候千祈唔好同我講卡路里💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️thanks😂😂😂.👉🏻北海道南瓜可可 $60蛋糕面嘅南瓜蓉夠軟滑,甜度剛剛好,完全不膩,配埋蛋糕一齊食更有層次,有驚喜!👉🏻日本白桃 $60白桃很清甜,忌廉輕型軟滑,完全不覺有負擔感,一次ko一個絕對唔過分🤓👉🏻日本柚子 $54蛋糕入口有淡淡嘅柚子清香😋無添加嘅柚子味,蛋糕混合一啲柚子果肉,整體感覺好清新~👉🏻雙重朱古力 $50蛋糕面有朱古力脆脆同埋一層朱古力漿,口感好豐富,超濃朱古力味~~🤤👉🏻榛果咖啡朱古力 $54咖啡味道十分香濃,帶有一啲咖啡微甘,甜度不高,平時一般咖啡嘅我都覺得好好食,反而朱古力唔太出🤔

👉🏻北海道南瓜可可 $60

👉🏻日本白桃 $60

👉🏻日本柚子 $54

👉🏻雙重朱古力 $50

👉🏻榛果咖啡朱古力 $54
  • 雙重朱古力
2020-04-04 131 views
走進朗豪坊實在有太多店可以買蛋糕,真的眼花撩亂,但依間 La Famille 的威風蛋糕一直都深得我心,食過好多次仍百吃不厭。法國玫瑰🌹依個絕對係呃like 之選,精緻玫瑰花靚到唔捨得食,玫瑰花香味非常濃郁芬芳,配上新鮮紅桑子和忌廉,蛋糕鬆軟沒有太多cream, 好味。伯爵茶巴伐利亞除蛋糕之外,另一主打#巴伐利亞,表層以水果及花辦砌成啫喱,下層係幼滑嘅慕思蛋糕,感覺好清新,好吸引。
法國玫瑰🌹

伯爵茶巴伐利亞
2020-03-30 130 views
家人買咗兩個蛋糕返嚟一個係士多啤梨味一個係栗子味其實我覺得栗子味係戚風蛋糕底都有啲奇怪咁試下栗子味先啦我覺得啲栗子都幾好食唔似出面嗰啲栗子蓉咁甜食落去感覺好似有新鮮嘅栗子蓉mix喺裏面士多啤梨蛋糕上面嘅士多啤梨冇想像中清甜冇錯係幾靚嘅蛋糕中間都有少少cream, 幾好食個戚風蛋糕有淡淡嘅士多啤梨香, 不過都真係幾淡淡overall 來講兩個戚風蛋糕底 都唔太甜 依樣要讚但講真我覺得鬆軟度一般應該係講以咁嘅價錢, 咁嘅鬆軟度就一般至於抵唔抵食以蛋糕嚟講我都覺得叫做大份 2個人食2個,我覺得有d飽㖭但終意食detail位多既蛋糕友例如黃東尼個d 依間餅店既蛋糕係唔夠多元既如果好想食戚風蛋糕就可以揀依間~
家人買咗兩個蛋糕返嚟

唔似出面嗰啲栗子蓉咁甜
食落去感覺好似有新鮮嘅栗子蓉mix喺裏面

士多啤梨蛋糕上面嘅士多啤梨冇想像中清甜
冇錯係幾靚嘅
蛋糕中間都有少少cream, 幾好食
個戚風蛋糕有淡淡嘅士多啤梨香, 不過都真係幾淡淡

overall 來講
兩個戚風蛋糕底 都唔太甜 依樣要讚
但講真我覺得鬆軟度一般
應該係講
以咁嘅價錢, 咁嘅鬆軟度就一般

至於抵唔抵食

依間餅店既蛋糕係唔夠多元既

如果好想食戚風蛋糕
就可以揀依間~

2020-03-30 158 views
疫情之下全地球都要減少聚餐,所以慶祝生日都要一切從簡。今日係媽咪生日,我哋就預先喺La Famille戚風蛋糕專門店訂咗個榛果炭燒咖啡蛋糕,就算唔出街慶生都要買個蛋糕慶祝。媽咪對甜食素有要求,講究味道、口感、食材來源、外型設計,缺一不可。La Famille嘅蛋糕不加任何化學香料、色素;忌廉口感軟滑、蛋糕食落Q彈;顏色以唔同tone嘅啡色配搭,外型簡約中帶點型格;最緊要係味道,香濃炭燒咖啡甜而不膩。媽咪就讚不絕口,仲話下年要買大個啲喎!La Famille蛋糕款式口味多,梗有一款啱心水。喺銅鑼灣、中環、尖沙咀、旺角都有分店,上網訂完攞cake都好方便,仲有靚靚保溫袋送,住遠啲都唔擔心啦。