2020-02-27 205 views
每次去銅鑼灣想找一個小地方休息一會兒看似很困難,發現La Famille是一個好地方,於是今次就來輕鬆輕鬆。座位寬敞,裝修典雅,在此感到相當放鬆。原來除了經典款蛋糕,他們還有售朱古力呢。經典款蛋糕每款都很吸引,色彩繽紛,少女心爆發了。餐牌設計也很精美呢,還有一些套餐可以選擇,飲品方面,我們點了京都風紅豆和栗泡沫牛奶和沖繩紫薯泡沫鮮奶。我個人覺得和栗牛奶值得一試,有粒粒栗粒,亦帶有紅豆香,仲可以加配少量咖啡,有另一種風味。而紫薯鮮奶亦令人有驚喜,奶泡十分香濃,賣相一流,飲完之後感到滿足。蛋糕方面,選擇了雙重朱古力、青森蘋果吉士紅茶以及英國伯爵茶口味。紅茶蛋糕中間除了忌廉,還有吉士醬,香濃又不油膩。伯爵蛋糕中間是奶味較濃的忌廉,配上茶味香濃的蛋糕絕對是經典配搭。至於雙重朱古力款,簡直是我最愛,因為朱古力味超級香濃,中間還有少許冧酒調味。總括而言,無論飲品還是蛋糕,感覺都很精緻,是一個下午茶的好選擇。

座位寬敞,裝修典雅,在此感到相當放鬆。

原來除了經典款蛋糕,他們還有售朱古力呢。

經典款蛋糕每款都很吸引,色彩繽紛,少女心爆發了。

餐牌設計也很精美呢,還有一些套餐可以選擇,

紅茶蛋糕中間除了忌廉,還有吉士醬,香濃又不油膩。

2020-02-24 225 views
今日黎到銅鑼灣行街,想買件cake返去俾屋企人食,一search就見到呢間la famille!地點係time square附近,5分鐘路程左右,都算幾近!呢度好附款蛋糕揀,花多眼亂!重點係呢間分店有得坐低慢慢食!環境又靚,感覺好高級!又闊落!坐得好舒服!打卡一流!今次就淨係買返去食,見到有好多細細cake,就揀咗幾隻味返屋企食,好多都係戚風蛋糕,有伯爵茶、柚子、士多啤梨同埋荔枝味!伯爵茶好好食好冇茶味蛋糕好鬆軟,啲cream同埋朱古力都配合得好好。而柚子味好fresh,味道都幾夾少少酸酸地幾開胃!而士多啤梨味個蛋糕好甜,但又唔會甜到好溜,小朋友好鍾意食!而最後荔枝啫喱蛋糕,有花瓣係入邊,好特別,未試過食有花瓣嘅蛋糕,上層係芝士,下層係mousse!好好食!好有驚喜!下次一定要過嚟坐低時有啲cake,享受下個環境!
而柚子味好fresh,味道都幾夾少少酸酸地幾開胃!
而士多啤梨味個蛋糕好甜,但又唔會甜到好溜,小朋友好鍾意食!
下次一定要過嚟坐低時有啲cake,享受下個環境!
🔎 銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖*📍 La Famille.日本柚子芝士💕💕忌廉芝士加埋粒粒柚子,食落仲有重果香😍😛酸甜度適中,切落去都feel到鬆軟質感🤩🤩🤩仲配有「馬卡龍」,好yummy!而且個色黃色好靚😛襯返成個蛋糕🍰🍰🍰🍰如果夏天食可能覺得更加清新怡人🥰同朋友一齊食佢哋都話下次要再買呢款蛋糕😛😛😛😛😛😛蛋糕款色種類好多😛而且價錢好商議🤩🤩🤩
🔎 銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
📍 La Famille

日本柚子芝士💕💕
忌廉芝士加埋粒粒柚子,食落仲有重果香😍😛
酸甜度適中,切落去都feel到鬆軟質感🤩🤩🤩
如果夏天食可能覺得更加清新怡人🥰
同朋友一齊食佢哋都話下次要再買呢款蛋糕😛😛😛😛😛😛

蛋糕款色種類好多😛而且價錢好商議🤩🤩🤩
2020-02-20 2249 views
今日行過耀華街,突然發現有一間cake shop, 見到D cake 好靚好精緻,忍唔住要入內参觀一下。餐廳的佈置優雅,座位舒適,見到好多客都係自己一個人叫杯嘢飲和叫件cake慢慢嘆!我就決定外賣幾款cake和家人一起分享。隔住個玻璃餅櫃,見到D七彩繽紛嘅蛋糕已覺非常吸引仲要件件獨立以玻璃罩蓋住,非常整潔衞生,真係食得安心又放心。店內還有雜錦手工餅乾和瑪德蓮蛋糕選擇。除了件裝的戚風蛋糕外,La Famille還供應磅裝蛋糕,共有18款可供選擇,分1lb, 1.5lb,2lb和3.5lb,訂來作為生日蛋糕真是最好不過。今日我揀左4款蛋糕take away, 因為真係好想和爸媽一起分享。沖繩黑糖栗子蒙布朗$54~外層佈滿層層栗子蓉,栗子味非常濃郁,入口香滑,中間是層層相間的忌廉和海綿蛋糕,忌廉輕盈細滑,蛋糕口感鬆軟綿密,非常濕潤,好好味呀!皇牌士多啤梨$54~一啖咬落去濃濃的士多啤梨香味徐徐渗出,還有新鮮清甜的士多啤梨,真係甜到入心。英國伯爵茶$54~充滿非常清香的伯爵茶香味,蛋糕中間唧滿香滑的忌廉,最欣賞是上層的榛子味馬卡龍,比一般馬卡龍無咁甜但又充滿榛子味道,還有用伯爵茶葉打成的忌廉,

隔住個玻璃餅櫃,見到D七彩繽紛嘅蛋糕已覺非常吸引

店內還有雜錦手工餅乾和瑪德蓮蛋糕選擇。

英國伯爵茶$54~充滿非常清香的伯爵茶香味,蛋糕中間唧滿香滑的忌廉,最欣賞是上層的榛子味馬卡龍,比一般馬卡龍無咁甜但又充滿榛子味道,還有用伯爵茶葉打成的忌廉,又香又滑,非常美味!

法國玫瑰$54~賣相優雅脫俗,玫瑰花裝飾精緻美麗,真的捨不得食呀!
玫瑰花香味非常濃郁芬芳,令人沉醉,配上新鮮的紅桑子和忌廉,

2019-12-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 沖繩黑糖栗子蒙布朗
  • 英國伯爵茶
  • 法國玫瑰
  • 皇牌士多啤梨
2020-02-15 213 views
情人節到了 又是慶祝的時候了打算買個蛋糕令自己和朋友開心一點朋友介紹說這間蛋糕不錯 所以就試一試兩日前上網落咗order ,然後準時到達地點去拿就可以了這間店舖 感覺非常開陽 好多不同種類嘅蛋糕已經放置喺櫥窗上 非常漂亮 如果有時間的話還可以選擇堂食 有不同的飲品選擇我揀選左這一款是店舖推介,亦是我朋友推介的 日本柚子芝士蛋糕 $390 15cm店員好好人用個好漂亮嘅包裝袋包住附上乾冰 回到家也沒有走樣變味蛋糕裝飾得好漂亮 上邊有兩塊馬卡龍 味道不太甜蛋糕吃下去 淡淡柚子味傳出飄香 吃完還有一點回甘 再加上鹹香的芝士忌廉 非常好吃這個蛋糕大概可分成五六個人吃 作為聚會小點心或生日蛋糕均非常可以!
情人節到了 又是慶祝的時候了
打算買個蛋糕令自己和朋友開心一點

朋友介紹說這間蛋糕不錯 所以就試一試
兩日前上網落咗order ,然後準時到達地點去拿就可以了

如果有時間的話還可以選擇堂食 有不同的飲品選擇

我揀選左這一款是店舖推介,亦是我朋友推介的
日本柚子芝士蛋糕 $390 15cm

蛋糕裝飾得好漂亮 上邊有兩塊馬卡龍 味道不太甜

2020-02-12 164 views
La Famille將於情人節推出限定蛋糕-My Princess,蛋糕以粉紅色作為自題,頂層放上一個大蝴蝶結作為點綴🎀憑可愛的造型就能輕易俘虜少女心,除了造型討好外,味道也很不錯。三層玫瑰花口味的戚風蛋糕,質感濕潤,中間夾著草莓、果凍與綿密濃郁的北海道鮮忌廉,滿口淡淡的玫瑰香🌹🍓🍰味道不會太甜,特別適合女士們。還有幾天就到情人節了💕你準備好了嗎?
2020-02-06 169 views
La famille好多間都係外賣為主,而銅鑼灣內街嘅呢間分店係一間cafe來,裡面嘅擺設同設計都好簡約高檔,坐係度好舒服,佢嘅蛋糕無論賣相定味道都好高質!今日自己一個來到叫左杯香濃朱古力咖啡同一件新出嘅伯爵茶巴伐利亞,走嘅時候都買左三件戚風蛋糕同朋友share!香濃朱古力咖啡嘅可可味非常濃郁,好好飲!伯爵茶巴伐利亞晶凝通透嘅啫喱裡面有花瓣、士多啤梨同桃,底層係用伯爵茶製成嘅奶凍,食落好有層次感,先係啫喱清新嘅果香,然後係淡淡伯爵茶,口感亦都好順滑,好適合唔喜歡甜食嘅人!日本袖子呢款柚子蛋糕做得非常細緻,海綿蛋糕裡面夾雜左袖子粒,蛋糕上嘅Cream亦都唔甜膩,極度推薦!日本白桃白桃嘅用料優質,不但新鮮,而且好爽甜,蛋糕都十分鬆軟!法國玫瑰中間係一朵用糖霜整成嘅玫瑰花,配以紅桑莓同奶油唧花,賣相好夢幻,食落亦都嚐到玫瑰嘅花香!

香濃朱古力咖啡嘅可可味非常濃郁,好好飲!

伯爵茶巴伐利亞

日本袖子

日本白桃
白桃嘅用料優質,不但新鮮,而且好爽甜,蛋糕都十分鬆軟!

法國玫瑰

2020-02-05 183 views
La Famille位於銅鑼灣旺區近利舞台。店舖地方寛濶,坐位舒適。霸王餐送我二人套餐,包括戚風蛋糕。我們點了皇牌士多啤梨蛋糕。面頭有4粒士多啤梨舖得滿滿,蛋糕鬆軟, 士多啤梨咪濃郁,好味😋西瓜玫瑰巴伐利亞,賣相好靚,表面是啫喱,入面有水果、花瓣 ,味道清香,好想再吃多一件。飲品我點了凍朱古力咖啡,加上忌廉,咖啡味很香配上恰當的朱古力份量,很好味!😍朋友點了熱 cappuccino,有拉花,味道也不錯。這裏款式很多,下次要再試其他蛋糕。😝😝

朋友點了熱 cappuccino,有拉花,味道也不錯。

這裏款式很多,下次要再試其他蛋糕。😝😝
2019-12-25
Last Night Supper
Dining Offer
Tasting Event
2020-02-03 223 views
放假就係中意周圍食,黎左銅鑼灣耀華街食cake tea time。想黎食好耐喇,最想試蛋糕同巴伐利亞!叫左二人set,輕輕鬆鬆過左一個下午。哩度既蛋糕有好多款口味,又靚,揀左好耐呀,哈哈,想食晒。焦糖完熟香蕉戚風蛋糕係香蕉味,甜度低糖,喜歡!蛋糖上面既裝飾好可愛,面頭既cream係焦糖味,最喜歡!日本柚子巴伐利亞真係想試好靚,超靚,有生果同食用鮮花,個人好中意柚子既新新,同生果和蒟蒻啫喱好夾。青森蘋果吉士紅茶 $54另外單點了哩款蛋糕,紅茶味好香,切開中間有流心吉士醬,增添口感,蘋果清甜爽口,好食。跟餐的latte同mocha拉花好靚,奶泡打得滑,咖啡合我口味。
哩度既蛋糕有好多款口味,又靚,揀左好耐呀,哈哈,想食晒。
青森蘋果吉士紅茶 $54
2020-02-03 1626 views
過年時大家應該整唔少糕,蘿蔔糕?年糕?還是芋頭糕呢?我就全部都……無整,但就趁假期不停整蛋糕,西餅賀農曆新年,哈! 其實不只我,好友前幾天也whatsApp一張珍珠奶茶戚風蛋糕給我。估不到她跟我一樣喜歡整蛋糕之餘,仲是戚風迷,太好了!一於帶她去一間主打戚風蛋糕café tea下。 早前也來過這間cafe,裝潢沒有大改變,門面那塊印有多個精美的戚風蛋糕poster就吸引不少途人。內裏同樣是金綠色主,再欣賞牆上那一幅以花為主題的油畫,仍感覺高貴優雅。一邊同樣是“L”型的梳化座配二至四人枱,而另一邊也是一行高梳化座配二人枱,座位不多,但坐得舒適自在。裝潢不變,但menu就有些不同,不只是否多了單身一族(即是我,哈!)? 多了一份Special Set For One ($85),而Special Set For Two和一份Drink List仍保留。Drink List包括特色咖啡、經典咖啡、茶類飲品等。Special Set For Two ($158)包一個自選迷你戚風蛋糕、一件自選花漾巴伐利亞及兩杯經典咖啡,好划算,先點一set。急不及待走到餅櫃前看看今日有什麼口味。共有三層,最頂層
急不及待走到餅櫃前看看今日有什麼口味。共有三層,最頂層放了磅裝戚風蛋糕,中間就放滿不同款式的迷你戚風蛋糕,而最底層就有幾款巴伐利亞。餅櫃頂亦有些盒裝手工餅乾、小蛋糕和各款menu。最欣賞是堅持用一個高身的玻璃蓋蓋着每個迷你戚風蛋糕,睇落既高貴,亦可防止蛋糕變乾,保持最佳的口感,讚!
香濃開心果
今日迷你戚風蛋糕只有十一款口味,同樣也是沒有我最想吃的伯爵茶,是我真的跟它無緣? 還是它太受歡迎?次次都遇不上.....我倆都看中粉綠色的香濃開心果 Pistachio (原價$65),蛋糕頂有幾粒鮮紅的草莓和插了一塊印有店名的朱古力牌,簡單的美。輕輕把其切開,細看糕身,沒有半點濕潤,還慢慢回復原狀,厲害!
香濃開心果
糕身混入一粒粒幼細開心果碎屑,分佈平均,既沒有影響鬆軟輕盈的口感,亦大大提升了開心果的味道,啖啖開心果香,再拌着中間香甜幼滑的忌廉同吃,甜度剛剛,很討我倆喜歡。
日本柚子巴伐利亞
至於花漾巴伐利亞就選了一個日本柚子巴伐利亞Japanese Yuzu Bavarois (原價$49)。巴伐利亞分兩層,頂層是晶瑩剔透的啫喱,透出一朵朵優美的食用花和幾款鮮果粒;底層就是幼滑挺身的柚子慕絲。
日本柚子巴伐利亞
啫喱軟滑香甜,選用全是酸咪咪的鮮果粒,再加埋酸酸甜甜的柚子慕絲,吃落好fresh又不甜膩,好夾! 柚子的味道亦好突出,喜歡!
北海道南瓜可可
都話我和友人都是戚風迷,只是一個香濃開心果戚風又點夠喉,友人看中新品北海道南瓜可可 Pumpkin ($60),蛋糕面唧上大量濃濃的南瓜忌廉蓉,放了朱古力條和一塊印有店名的朱古力牌。
北海道南瓜可可
細看糕身,同樣沒有半點濕潤,相當綿密,沒有大大的空洞,口感一樣極之鬆軟,猶如綿花般,口感一流! 蛋糕是南瓜配可可,但南瓜味略為薄弱,中間也是藏着香滑的鮮忌廉,配埋啖啖香濃的南瓜忌廉蓉同吃,就岩岩好。
沖繩紫薯泡沫鮮奶
經典咖啡有五款選擇,而+$10就可配其他飲品。友人要杯沖繩紫薯泡沫鮮奶Okinawa Pupple Potato Latte(+$10),粉紫色的賣相加埋心形拉花圖案,極討友人喜歡。試呷一口,溫度剛好,面頭毫無粗泡,幼滑順喉。奶味突出,淡淡的紫薯香,甜度合宜。
伯爵茶咖啡
而我就點杯伯爵茶咖啡Café Earl Grey(+$10),雖指定選用脫脂奶,但多瓣的心花形圖案清晰挺身,正正拉在咖啡中央,相當優美。一放近咀邊,聞到陣陣咖啡香,再馬上呷一口,溫度合宜,入口暖笠笠。咖啡味香濃之餘,也嚐到伯爵茶的幽香,兩者味道取得平均,一點也不甜膩。
2月2日下午茶
雖然遇不到迷你的伯爵茶戚風蛋糕,但卻讓我發現有三款Cut Cake,每件都用蛋糕膠紙包好,就外賣一件伯爵茶味止止喝。店員話只是放入雪櫃保存,吃時取出來就得。
簡單而令人滿足的下午茶
英國伯爵茶
今日就以杯紅棗茶配英國伯爵茶Earl Grey Cut cake ($28),簡單而令人滿足的下午茶。糕身輕盈鬆軟,一切下去就回彈,口感佳! 細心觀察,幻細的伯爵茶碎屑分佈平均,啖啖充滿伯爵茶香,雖沒有香滑的忌廉同吃,但單單品嚐它的味道和口感已令我滿足。
-------------------------
唔怕俾大家睇下,其實我在家都整不少戚風蛋糕,但每一個都.......不是口感差些,就是味道差些,還是這店的戚風吸引,不論賣相、口味、口感和味道都討人喜歡。不過,我是不會放棄,我會好好練習,大家等我下次吧!
2020-02-01
$133 (Tea)
伯爵茶咖啡
英國伯爵茶
Tea set for two hkd158紅桑莓荔枝巴伐利亞英國伯爵茶戚風蛋糕 另外包兩杯飲品我飲咗americano 好少飲齋啡 咖啡味好香好好飲 又唔會苦 不過甜品就覺得有點overrated 睇過評價普遍好高 蛋糕伯爵茶味都算濃 但唔驚喜 中間純粹係cream 反而上面個朱古力macaron好好食 個巴伐利亞有花香係幾清新 但係對我嚟講有點過甜 整體而言 適合人少少想有位坐又要慶祝生日嘅人 個size唔會令你有負擔 剛剛好 又坐得舒服 可惜味道不算太突出
Tea set for two hkd158
紅桑莓荔枝巴伐利亞
英國伯爵茶戚風蛋糕
另外包兩杯飲品

2020-01-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Celebration
Birthday
2020-02-02 235 views
食過佢既伯爵茶戚風蛋糕之後就愛上左佢💕今次一次過食多幾隻味:北海道秋色,榛果咖啡朱古力,日本柚子,青森蘋果吉士紅茶。我最鍾意北海道秋色。蛋糕鬆軟而且甜度岩岩好,cream亦都順滑,好食😚榛果咖啡朱古力好濃味,咖啡朱古力控一定會鍾意。日本柚子好清新,相對地冇甘膩,但其實其它都唔會好膩。青森蘋果吉士紅茶既蛋糕食得到紅茶味,入面有吉士醬,但係再多少少就更完美。同場加映瀨戶内檸檬芝士巴伐利亞,好清新。
2020-02-02
日本柚子
瀨戶内檸檬芝士巴伐利亞
瀨戶内檸檬芝士巴伐利亞
2020-01-28 114 views
終於來吃了這裡的蛋糕了,這裡口味有很多款,今天居然讓我看見有雙重朱古力!另外還有就是時令的日本白桃。這裡的蛋糕是崇尚低糖,而且中間的奶油是用北海道牛奶打成,特別奶味濃郁。而蛋糕也是很鬆軟,很適合女孩們。

另外還有就是時令的日本白桃。

2020-01-25 127 views
銅鑼灣分店是唯一一間設有座位的分店,客人可以坐下來慢慢享用。一個個戚風蛋糕用玻璃罩罩著,感覺像童話故事裡的玫瑰花,很夢幻。除了蛋糕,還供應飲品,更設有special set。Special Set For Two 有兩杯飲品、一個戚風蛋糕和一個巴伐利亞都只是$158,加$10便可以轉特色咖啡,價錢實惠。沖繩黑糖栗子蒙布朗蛋糕造型小巧精美,面層的栗子蓉味道天然香濃,甜度剛好,入口creamy幼滑,輕軟細膩。蛋糕質感鬆軟無比,濕潤中有著綿密口感,忌廉入口輕盈,多吃也不膩。日本柚子巴伐利亞賣相精緻,如同綻放中的花環一樣,非常矚目。上層是透明啫喱,內藏了奪目繽紛的食用花和水果作點綴,下層是軟滑香甜的慕絲蛋糕。柚子味道香濃,入口即化,滋味無窮。京都風紅豆和栗鮮奶咖啡加入了紅豆和栗子,紅豆軟糯,香氣十足,口感和味道非常豐富。伯爵茶咖啡入口散發著淡淡優雅的伯爵茶香氣,味道柔和清新,口感清爽。

除了蛋糕,還供應飲品,更設有special set。

Special Set For Two

日本柚子巴伐利亞
賣相精緻,如同綻放中的花環一樣,非常矚目。

Special Set For Two
2020-01-22 107 views
看電視的飲食節目,介紹這家蛋糕店,主打2種蛋糕:戚風蛋糕和巴伐利亞蛋糕。我對巴伐利亞比較有興趣,因為賣相漂亮,雙層:上層是啫喱夾着鮮花;下層是慕絲蛋糕,口味多,差不多有10款,試了英國伯爵茶味,偏清淡,茶味淡淡的,清新!好吃!啫喱層的鮮花,沒有什麼味道!戚風蛋糕的口味更多!有近20款,有濃的,也有淡的!我喜歡吃朱古力,試了雙重朱古力味,朱古力味濃郁,好味!我學過做戚風蛋糕,不算難,但有點花工夫,這家的口感鬆軟,定價54元,不貴!

2020-01-17
$54 (Tea)