2023-10-27 80 views
📍 @lacreperirhk in Wan Chai French Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛Price:💰 $800Favorite:💖 Le Defi ------------------------------✅ Located at Queens Road East, only take 5 minutes walk from Wan Chai/ Admiralty MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of creative crepe - signature sweet, signature savory, pasta,snacks and drinks ✅ Their Le Defi is stunning☺️salted caramelsauce and banana are just the best combo with the crepe. A wonderful dessert ✅ One of
📍 @lacreperirhk in Wan Chai
French

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛
Price:💰 $800
Favorite:💖 Le Defi

✅ One of the most well known crepe place in HK
✅ Different flavours for you to choose
✅ Freshly made
✅ Good value for money
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

#globaleats #eatwithfoodiez
1K
係香港足足10年坐擁法式Crêpe龍頭寶座 唔係唔試呀嘛 即刻去潮聖先💨==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐟Blinis 蕎麥餅mix三文魚mascarpone cheese既一口小食 一啖咬落去填滿個口🤣超級豐富☺️🦪Mussels 藍青口味道極為鮮甜😋產地係法國北部 青口肥美飽滿👍🏻🥞La Moussaillon Crepe微微蛋香 邊邊有趣位 其實就咁食都好好食🥹當然配埋餡料又係另一個食法 吞拿魚芒果大蝦呢個組合連埋蕎麥餅結合而成 好複雜嘅味道但係意想不到咁夾😋🥞La Normande 玩火系列🔥檸檬雪葩再加埋蘋果🍎有少少似Apple crumble嘅味道 不過多咗酒香更有層次🥂🥞La Snickers 食crepe又點少得甜食 個人都係鍾情於甜食多過咸食😊Nutella 真係信心嘅保證 簡簡單單加埋cream 已經非常出色 不愧為crepe龍頭大哥 齋食嗰邊已經令人驚艷👍🏻🥃Cup Dry Cider 職員教落 原來食crepe 配cider 係perfect match 真係好好飲呢一個口味dry dd 酒精濃度5%🥂🥃Cup Sw
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🥃Cup Sweet Cider 呢個甜d大概兩個%酒精甜甜哋啱晒女仔飲😍
2023-10-21 71 views
朋友仔未食過crêpe,今日我就帶佢去左灣仔一間crêpe的專門店。餐廳以傳統法式可麗餅聞名,裝潢以藍白色為主色調,滿滿漁港風情!✨Apple Cider - Val de Rance Sweet /Dry ($50/cup)食可麗餅配蘋果酒係法國布列塔尼的傳統吃法。以碗盛著蘋果酒,又正宗又有風味的飲法,好有特色!Apple Cider分別有度數較高嘅Dry同甜啲嘅Sweet,兩款都有濃郁果香。Sweet蘋果酒入口清爽,果甜味十足,非常容易入口。個人就鍾意Dry,酒味相對突出,酒精濃度高少少。✨Blinis 先黎一個小食,賣相好靚! 煙三文魚捲成玫瑰花形狀,好鮮甜! 底部係蕎麥餅,加上mascarpone cheese好正!✨Oysters (2 pcs)朋友唔食生蠔,所以就叫左兩隻比自己食🤭 生蠔海水味重,入口幾creamy!✨Homemade Brittany Fish Soup $98法國魚湯上枱熱辣辣,魚湯很濃稠,散發出濃濃魚香,唔會有腥味。加入芝士同脆麵包粒,麵包粒夠鬆脆,芝士的鹹香味,令湯的味道更提昇!✨Les Pierres Noires $142第一次食鹹的可麗餅!!

食可麗餅配蘋果酒係法國布列塔尼的傳統吃法。
以碗盛著蘋果酒,又正宗又有風味的飲法,好有特色!

✨Blinis

✨Oysters (2 pcs)

✨Les Pierres Noires $142

第一次食鹹的可麗餅!! 中間的流心蛋配上可麗餅,增加了可麗餅的濕潤和甜味,配料有蕃茄片,煙火腿、芝士和沙律菜,配埋蘋果酒一流!

✨La Jamaicaine $118

打卡📸一流的甜品! 店員會係你面前點燃🔥橙酒Grand Marnier,再將橙酒倒上Crepe。
Crepe好軟熟,陣陣蛋香味道! 配上清爽的雲呢拿雪糕、焦糖香蕉、外圍淋上朱古力醬,實在太幸福!

✨La Lincorne $88

呢個crepe賣相同樣吸引! 有芒果、士多啤梨同椰子雪糕,配莓果醬和忌廉。椰子雪糕味道濃,仲有椰絲增加口感,食埋真係大滿足!
《La Crêperie》 🦪Mussels and French Fries 都幾多青口,雖然細細隻,但隻隻都鮮甜飽滿用左白酒忌廉汁去煮,所以會食到好温和既酒味,食唔停口🤤 🫔Les Pierres Noires 第一次食咸既可麗餅,呢款個餅會咸啲同軟綿綿啲,加上蛋,沙律菜,Parma ham,芝士等,就係好傳統且好食既一道法國菜 🔥La Sexy Suzette 影相好靚,必點❣️橙酒配芒果雪葩及檸檬忌廉兩者互相配合,味道更有層次,先係芒果同檸檬既酸甜,酒味先慢慢浮現,幾特別 🍎Les Voiles De Saint Tropez 海鹽焦糖加雲呢拿雪糕,再配上爽口既焦糖蘋果,呢個組合冇得輸,不過食得多就會覺得太甜膩 🥣Kerne “Craft Cider” 黎法國餐廳,點可以唔飲法國傳統既酒❣️用碗黎盛載好特色,飲落有啲似apple cider,非常易入口其他地方好少有得飲,絕對值得一試 🍹Wild strawberry mojito 帶有清新甜甜酸酸味,飲落酒味唔重,而且好易入口,好適合女仔飲 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結: duckduck好
《La Crêperie》

🦪Mussels and French Fries
都幾多青口,雖然細細隻,但隻隻都鮮甜飽滿
用左白酒忌廉汁去煮,所以會食到好温和既酒味,食唔停口🤤

🫔Les Pierres Noires

🔥La Sexy Suzette
影相好靚,必點❣️橙酒配芒果雪葩及檸檬忌廉

🍎Les Voiles De Saint Tropez

🥣Kerne “Craft Cider”
黎法國餐廳,點可以唔飲法國傳統既酒❣️
其他地方好少有得飲,絕對值得一試

🍹Wild strawberry mojito

總結: duckduck好少食法國菜,估唔到環境氣氛好好,食物素質都唔錯,幾特別,係唔錯既體驗

環境:🐥🐥🐥🐥🐣/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥🐣/5
食物質素:🐥🐥🐥🐥/5
性價比:🐥🐥🐥🐥/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥/5
2023-10-13 107 views
La Crêperie係用可麗餅做主打既間餐廳,有甜味同咸味選擇,好有特色。法式可麗餅可分為咸甜兩種,咸既會稱為Galettes,而甜嘅可麗餅稱為Crepes。.Blinis $108佢係一個蕎麥餅既一口小食,三文魚大塊得黎又新鮮,加埋mascarpone cheese好正~.La Marin $162呢款係Galette海鮮系列之一,薄餅上面舖左三粒鮮甜帶子,煙肉同蘑菇用白酒忌廉忌汁炒香,煙肉脆香,食落好夠味,可麗餅煎得幾脆身,就咁食都好食.Lobster Pasta $198龍蝦肉肉質鮮甜結實而且龍蝦肉多,意粉醬汁Juicy,意粉煮到彈牙有嚼勁.Le Pecheur $75呢款係甜點,係可麗餅上鋪上朱古力醬,加上焦糖香蕉,配埋忌廉同杏仁,每啖都好邪惡.Les Voiles De Saint Tropez $88朋友鐘意食焦糖味既甜品,呢個因佢而叫😂可麗餅中間鋪左焦糖蘋果配上海鹽焦糖醬加埋自家制雲尼拿雪糕,整體唔會太甜,配埋一齊食好夾.Apple Cider $50店員高度推介飲法國蘋果酒Apple Cider,配埋可麗餅乾一齊食,呢個係傳統嘅食法!嗌杯裝嘅話,就會用戰鬥杯盛上。蘋果

Blinis $108

La Marin $162

Lobster Pasta $198

Le Pecheur $75

朋友鐘意食焦糖味既甜品,呢個因佢而叫😂

Apple Cider $50
店員高度推介飲法國蘋果酒Apple Cider,配埋可麗餅乾一齊食,呢個係傳統嘅食法!嗌杯裝嘅話,就會用戰鬥杯盛上。蘋果酒有分dry & sweet,dry酒精含量5%,sweet酒精含量2%,我揀左sweet,酒精濃度低啲比較甜同易入口
Apple juice $45
唔鐘意飲酒/飲唔到酒既人可以揀法國布列塔尼蘋果汁,一樣好飲,蘋果味香濃
2023-10-13 171 views
餐廳裝修為休閒航海風,好有南法嘅風情🤣而主打食物睇個名就知,可麗餅crêpe(ed小分享:可麗餅(crêpe)起源於法國西北部嘅沿海城市Bretagne,而傳統上當地人食crêpe會加入生果、忌廉等,只要身邊有咩就放咩,而且會配上蘋果酒(Cider)一齊食)OCTOPUS CARPACCIO ($128):用橄欖油和檸檬汁醃製的超薄切八爪魚片,上枱嘅時候真係呆咗,因為個份量對唔住佢個價錢🥲不過老實講,味道唔錯,而且八爪魚一啲都唔靭,有少少檸檬汁及橄欖香,食落去好開胃LA FERMIERE ($118):餡料有雞肉和蘑菇,再用鮮忌廉及全麥芥末醬烹製,令雞肉同蘑菇好Juicy,連埋充滿蛋香嘅可麗餅一齊食,好滋味🥹LES PIERRES NOIRES ($142):材料用上煙燻火腿、camembert 牛奶軟芝士、番茄、雞蛋,再加少少沙律。我哋都覺得好食,反而冇上面嗰款咁膩。不過食嘅時候建議連埋煙燻火腿一齊食,因為主要嘅鹹味係由火腿到嚟。中間仲有一隻好靚嘅蛋黃,整穿個蛋黃後,撈埋所有嘢一齊食,蛋香融和芝士香,令我哋食指大動🤤LE DEFI ($88):呢個係Highlight of the
OCTOPUS CARPACCIO

LA FERMIERE

LES PIERRES NOIRES

LE DEFI

LE DEFI ($88):呢個係Highlight of the night 🤩,餐廳嘅甜品最不得了,焦糖雪糕、焦糖香蕉,再加上用牛油焦糖而整成嘅Crêpe,成件事好夾! 我哋叫嘅蘋果酒 VAL DE RANCE SWEET ($175/ 枝),因為蘋果酒嘅微酸,完美咁中和咗焦糖嘅甜,而且唔好以為焦糖本身好甜,佢哋嘅甜度真係恰到好處,唔會話食一啖已經頂唔順👍🏻
CREPE HONEY

CREPE HONEY ($50):係!冇錯,我哋比上面個咁fancy嘅焦糖可麗餅打動咗,把心一橫叫多個,順便飲埋支酒🤣今次我哋叫嘅係最普通嘅蜂蜜可麗餅,估唔到我哋叫最普通嘅可麗餅,反而食得出可麗餅嘅蛋香,再加埋少少蜂蜜嘅甜味,為呢一餐法國菜畫上完美嘅句號🥹

如果你係可麗餅達人,或鍾意食甜品嘅話,我哋真心建議你嚟呢度挑戰一下,唔錯的

(P.S 蘋果酒有得揀叫甜或不甜(dry),有杯、Jar、枝選擇)
2023-10-13 64 views
前幾日同朋友補祝生日飯🎂揀咗呢間灣仔嘅法式餐廳🍴好耐好耐之前食過一次 對佢哋嘅可麗餅念念不忘🥹✨COD FISH FILLET前菜魚肉好軟滑 入口即化加上自家製嘅番茄🍅同魚湯 味道更加濃郁😋 ✨L'AMERICAINE可麗餅包住切碎嘅牛肉同Emmental芝士、番茄、焦糖洋蔥、雞蛋同沙律混合一齊食口感豐富 層次感一流🍔😍好少食鹹嘅可麗餅 但呢個真係好食😋✨LA QUEBEC SAINT MALO重頭戲嚟啦☺️呢個甜品🍮真係色彩繽紛有雲尼拿雪糕🍨、士多啤梨🍓、藍莓、鮮奶油、杏仁同紅果醬一齊每一口都好滋味 仲有杏仁嘅脆脆口感 食完覺得好甜呀😍✨LA NORMANDE呢個以蘋果為主嘅甜品好特別有燉蘋果、青蘋果雪糕再加入Calvados蘋果白蘭地店員送上嚟再點火🔥 燃燒完味道更加香濃😍蘋果嘅酸甜同雪糕嘅清涼 口感非常平衡,絕對值得一試快啲book mark同朋友去食啦😋
前幾日同朋友補祝生日飯🎂

混合一齊食口感豐富 層次感一流🍔😍
好少食鹹嘅可麗餅 但呢個真係好食😋

✨LA QUEBEC SAINT MALO
重頭戲嚟啦☺️呢個甜品🍮真係色彩繽紛
有雲尼拿雪糕🍨、士多啤梨🍓、藍莓、鮮奶油、杏仁同紅果醬一齊
每一口都好滋味 仲有杏仁嘅脆脆口感 食完覺得好甜呀😍

✨LA NORMANDE
呢個以蘋果為主嘅甜品好特別
有燉蘋果、青蘋果雪糕再加入Calvados蘋果白蘭地
店員送上嚟再點火🔥 燃燒完味道更加香濃😍
蘋果嘅酸甜同雪糕嘅清涼 口感非常平衡,絕對值得一試

快啲book mark同朋友去食啦😋
2023-10-09 640 views
La Piano賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鹹式可麗餅採用蕎麥粉製作,厚身又不失脆口,食落帶有淡淡的鹹香,夾雜煙三文魚、菠菜、太陽蛋、忌廉和沙律,滋味豐盈又出色。La Plougastel賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧甜味可麗餅採用小麥粉製作,皮薄而濕潤,軟嫩可口,微甘的滋味令人難忘。與紅莓雪葩、士多啤梨以及忌廉配搭食用,酸酸甜甜的味道令人上癮。La sexy suzette賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧可麗餅視覺效果極優,會由職員即場將燃燒中的君度白橙皮酒淋在可麗餅上,火光閃閃,非常耀眼奪目,打卡一流。甜甜的可麗餅配搭酸香的檸檬汁和芒果雪葩,入口清新又醒神,淡淡的酒香和酒苦味,令甜品更富深度。Octopus Carpaccio賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧新鮮薄切的八爪魚片亮麗有光澤,以橄欖油和青檸汁醃製調味,入口酸香味鮮,油香不膩,清新開胃菜必食。Mussels and French fries賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳採用來自肥沃的布列塔尼灣出品的Morisseau 藍青口,味道極為鮮甜,肉質嫩滑肥飽滿,帶有一絲清新的木香,簡單伴以白酒煮製,更顯鮮美。薯條大大

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

薯條大大盆新鮮炸起,金黃酥脆,與鮮味十足的藍青口一起食,意外地合拍又美味,務必一試。

Val De Rance Sweet, Brittany Apple Juice

Val De Rance Sweet (2% alcohol🥰)
Brittany Apple Juice

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳有兩款法式蘋果酒提供:Dry & Sweet 🥴 個人喜歡甜度較高的Sweet,入口即能感受到蘋果的甘甜,果香滿溢,酒苦味不重,十分順口,碳酸的口感十分清爽。

推薦按法國布列塔尼最傳統的食法,法式蘋果酒配法式可麗餅一齊食用,個中滋味令人驚喜😋

不喜酒精人士可選法國布列塔尼蘋果汁,同樣出色👍

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採納歐陸海洋風設計,四周均以貫徹主題特色的飾品和壁畫作點綴,有令人置身於復古船艙內的錯覺,風味十足。

🐧❣️餐廳職員態度熱情又友善,會主動介紹各式食品,並按客人用餐進度提供食品,非常貼心值得表揚👍

🐧❤️結語:各式可麗餅味道正宗又精緻,誠意推薦❣️
Type of Meal
Dinner
Mussels and French fries
小店吃法國菜 主打可麗餅料理甜鹹都有配搭 用餅皮做出各款個人覺得甜點 適合飯後甜品主食意粉類都好用心 La bigoudene鹹味可麗餅 配上火腿片 菇菌 太陽蛋焦香外皮 軟番餅身 配搭下沒有違和感覺得很適合當前菜 Scallops Pasta扁意粉 容易掛上濃郁奶香的忌廉白汁有香煎過的帶子 煙肉碎 蘑菇片 會帶有點菇菌味偏膩口 但真的很適合奶香的我另外加上芝士碎更加分 煙肉鹹香可略帶出層次感Le pecheur 可麗餅很軟 佈滿朱古力醬加上鮮忌廉 都是經典配搭熱香蕉使果糖甜度上升 都是健康的反而這種香蕉配朱古力組合 太經典La licorne甜可麗餅配上新鮮水果 雪糕有新鮮芒果 士多啤梨 能夠做到減膩作用雪糕有奶香 冷熱相交間口感上層次分明比朱古力口味更清新Cup dry cider 蘋果釀製成酒 顏色金黃通透 作為餐前開胃酒 馥郁芳香 層次豐富容易入口 有解膩功效
小店吃法國菜 主打可麗餅料理

蘋果釀製成酒 顏色金黃通透
作為餐前開胃酒 馥郁芳香 層次豐富
容易入口 有解膩功效
2023-10-03 91 views
傳統法式薄餅 🇫🇷Le Crêperie係灣仔立足多年充滿着懷舊法國風味裝修海洋航行主題同朋友聚會談天 好有氣氛法國廚師以正宗做法 鹹甜可麗餅同行朋友大讚餅皮柔軟嫩滑法國青口肉質清爽鮮甜🔹LA MOUSSAILLON🔹LA COCO CADIZ🔹MUSSELS AND FRENCH FRIES🔷La Sexy Suzette🔹VAL DE RANCE SWEET La Crêperie 📍灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
傳統法式薄餅 🇫🇷

🔹VAL DE RANCE SWEET

La Crêperie
📍灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
2023-09-29 121 views
La Crêperie (鉅芝樓) (灣仔)今次一次過叫晒鹹點同埋甜點既可麗餅😆~ 小編喜歡三角形包法既crepe,角位邊位好脆口,仲加左芝士🧀️配方,同入面既雞肉蘑菇餡好夾~甜點叫左2款,一款係開心果雪糕配上蜜糖🍯杏仁片,又唔會太甜~ 可麗餅質感就似薄既pancake既感覺~另一款係焦糖香蕉🍌配雲呢拿雪糕,店員仲加左d酒落去營造著火🔥既視覺效果好吸晴喔😚除左crepe仲叫左青口配薯條同埋龍蝦🦞意粉,有驚喜~ 鍾意佢既食物唔會落太重調味,可以食到食物本身既鮮味😋飲品方面,白酒配海鮮一流~ 另外店員推薦蘋果酒配crepe,揀左款dry身d,可以解膩~*需加一服務費地址:灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
La Crêperie (鉅芝樓) (灣仔)

*需加一服務費
地址:灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓
2023-09-27
2023-09-24 151 views
呢間crepes已經開咗好耐,質素當然有保證,呢度真係好有傳統法式嘅風味🇫🇷,溫馨傳統路線 ,店員都好細心介MenuOysters 🦪 ($278)Fine de Cancale,呢一款生蠔來自法國嘅西北部,都好飽滿,豪質滑同爽脆,有豐富嘅海水味🌊值得一提生蠔會跟麵包籃🥖,有香濃麥味超級鐘意❤️Mussels and French fries 🍟 ($260)唔好睇小佢細細隻咁,肉質好飽滿,隻隻漲卜卜,以白酒同洋蔥佢已經足以提起青口嘅鮮甜味道👅,肉質好滑溜同鮮嫩,仲有一大兜薯條。如果只可以揀一款海鮮,強烈推薦揀青口,呢款青口唔係到到都有❤️❤️❤️Les Pierres Nories 🍖($142)傳統Galette用左蕎麥粉,餅皮帶點香脆同煙靭感,餡料非常之豐富,有火腿,芝士,雞蛋,蕃茄🍖🧀🍳🍅Le Defi🍌($88)呢到嘅招牌甜品之一,crepe 嘅餅皮會更柔軟細滑,焦糖香蕉,焦糖雪糕再加以鹽味焦糖醬,係一個完美配搭,相信每個人都會鍾意😍La Sexy Suzette🥭($118)會加以橙酒🔥,帶有香甜嘅橙味幾張🍊,芒果雪糕口感絲滑Apple Cider (Dry)🍎 ($50)食cre

Oysters 🦪 ($278)

Les Pierres Nories 🍖($142)

Le Defi🍌($88)

La Sexy Suzette🥭($118)
會加以橙酒🔥,帶有香甜嘅橙味幾張🍊,芒果雪糕口感絲滑

Apple Cider (Dry)🍎 ($50)
食crepes 配cider 係最傳統嘅配搭,呢款會乾身啲酒精度~5%

Apple Cider (Fruity)🍎 ($50)
個人鐘意Fruity,唔會死甜,味道天然,有淡淡嘅蘋果味同少量嘅酒精感,感受到細緻嘅氣泡
2023-09-13 210 views
平時我最鍾意食crepes 因為唔肥又好味今次呢一間餐廳好在法國🇫🇷風味,係一間樓上餐廳🍴環境唔錯,暗暗地幾有氣氛。服務員都係外國人士,態度好好。Crepe有提供鹹點甜點,仲有啲前菜,沙律同埋各種類型嘅意粉,吾想食crepes都有好多選擇,甜品超多,仲有焦糖燉蛋法式甜品等等我比較鍾意食鹹嘢,今次叫咗兩個咸嘅可麗餅叫咗菠菜三文魚同埋蘑菇忌廉雞肉上菜好快,即叫即整,熱辣辣,唔會太碎又唔會太硬,亦都唔會太咸😋😋可見廚師係用心機去整嘅,鍾意食嘅朋友不妨你試吓,今次我就冇叫甜品,但係見隔離枱大家都一人一個甜嘅可麗餅加一大球雪糕🍦哈哈雪糕味道都幾多㗎,鍾意食甜嘢嘅都可以嚟試吓
平時我最鍾意食crepes 因為唔肥又好味

我比較鍾意食鹹嘢,今次叫咗兩個咸嘅可麗餅
叫咗菠菜三文魚同埋蘑菇忌廉雞肉

菠菜三文魚可麗餅
忌廉蘑菇雞肉可麗餅
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
菠菜三文魚可麗餅
忌廉蘑菇雞肉可麗餅
  • Lobster Pasta
  • Salmon  Salad
  • La Complete
2023-09-06 266 views
同朋友係灣仔行完街,順便係附近食埋Dinner,見到呢間好似唔錯,咁岩有位就入咗去食。暗暗地,懷舊裝潢嘅餐廳,入到去多數都係外籍客人,飲野,吹水,好chill咁。剛好安排咗係近窗比較靜嘅位置,不過可能店比較細同位與位之間比較近,所以都比較嘈。同朋友點咗二人餐:Fresh Lemonade酸酸地,非常清新,飲完之後覺得好開胃。Scallops Pasta帶子煎得岩岩好,白酒汁濃而不膩,非常creamy,份量岩岩好。Beef Tenderloin叫咗三成熟,個樣煎得好靚,不過肉質有少少韌,冇乜牛味。炸薯條夠脆。La Poulie法式可麗餅配開心果雪糕,餅皮煙煙靭靭,加埋蜜糖同烤過嘅杏仁片,好味。Le Defi焦糖雪糕加香蕉再加上海量嘅咸焦糖,大滿足。下次應該凈係黎食可麗餅。😆

同朋友點咗二人餐:

Fresh Lemonade
酸酸地,非常清新,飲完之後覺得好開胃。

Beef Tenderloin

Beef Tenderloin

Le Defi
焦糖雪糕加香蕉再加上海量嘅咸焦糖,大滿足。

下次應該凈係黎食可麗餅。😆
2023-08-25
Le Defi
I booked it through open rice. Remind them to confirm our reservation by two times. Until at now they never do it. The restaurant is closed at 10:00 pm. They started to stare at us with black face for many times since 9:20. We settled the payment at 9:40. We promised we must leave before 10:00, we need time to finish our dinner at first. They were non-stop staring at us with black face. We paid 1538 for the worst dinner. It is a very terrible experience. They are very impolite. No value to coming back
2023-09-05