2022-07-10 1797 views
🌟A-1 Bakery宇治抹茶雪糕杯🌟無意間見到這間面包店裡面有賣$12雪糕杯 😶😶😶有抹茶 大吉嶺 芒果 士多啤梨 曲奇味等等試了抹茶味 覺得比想像中好吃耶 😋😋😋雖然抹茶味沒有Häagen-Dazs的那麼濃但一點都不差 夏天吃反而很適合☺CP值很高 👍🏻👍🏻👍🏻
🌟A-1 Bakery宇治抹茶雪糕杯🌟

無意間見到這間面包店裡面有賣$12雪糕杯 😶😶😶
有抹茶 大吉嶺 芒果 士多啤梨 曲奇味等等

試了抹茶味 覺得比想像中好吃耶 😋😋😋
雖然抹茶味沒有Häagen-Dazs的那麼濃
但一點都不差 夏天吃反而很適合☺
CP值很高 👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-29 738 views
其實成日都係呢間買麵包食好多款都好有特色同幾好味•有一次無意中見佢岩岩出爐咗蒜蓉包都仲未放出去Show就買咗個嚟食 點知一試便愛上好食到係真係想每朝都買嚟做早餐😂先講佢係用法包烤 岩岩出爐食唔會好硬 仲有少少脆嘅感覺重點 蒜蓉同油真係好唔吝嗇地落!🤣每一啖都食到真正蒜茸粒嘅味再加埋啲油 簡直係舌尖上的享受LOL熱愛蒜嘅人真係絕對要食!!!真心 暫時嘅世一蒜茸包✨•佢仲要係定時出爐 好快就俾人夾哂好多時我去到都會問定幾時出爐準時過去買完即刻食🤣
其實成日都係呢間買麵包食
好多款都好有特色同幾好味

好食到係真係想每朝都買嚟做早餐😂

先講佢係用法包烤 岩岩出爐食唔會好硬 仲有少少脆嘅感覺
重點 蒜蓉同油真係好唔吝嗇地落!🤣
每一啖都食到真正蒜茸粒嘅味
再加埋啲油 簡直係舌尖上的享受LOL
熱愛蒜嘅人真係絕對要食!!!
真心 暫時嘅世一蒜茸包✨

佢仲要係定時出爐 好快就俾人夾哂
好多時我去到都會問定幾時出爐
準時過去買完即刻食🤣
2022-06-27 379 views
买了牛奶cream泡芙和小熊footprint蛋糕 女儿吃得很开心 泡芙本来我想吃 被女儿和爷爷干掉了 但去的时候没有似乎看到哪款面包特别诱人 买单的时候才发现是A1的袋子 所以是一家
Delivery
2021-12-10 1015 views
不說大家也知到 A-1 Bakery 算是一家有歷史在香港市場經營日本麵包店不講麵包,大家也可在店內見到很多不同款式的蛋糕西式得來又帶點日本風最近大福也有很多不同款北海道黑芝麻大福吸引我買他原因係黑芝麻吃下的味道大點似雞屎藤先是有點咸之後再帶點紅豆甜味黑芝麻未能吃得出使用“大正金時豆”
不說大家也知到 A-1 Bakery 算是一家有歷史
在香港市場經營日本麵包店

不講麵包,大家也可在店內見到很多不同款式的蛋糕
西式得來又帶點日本風
最近大福也有很多不同款

北海道黑芝麻大福
吸引我買他原因係黑芝麻
吃下的味道大點似雞屎藤
先是有點咸之後再帶點紅豆甜味
黑芝麻未能吃得出
使用“大正金時豆”

2021-12-10
2021-09-28 350 views
同事最後一天工作在圓方這區要選散水餅的確沒有什麼選擇他買左很多不同口味款式給我們選擇有不同味道的雪糕,不同味道的布甸由於選擇太多左想右想選了糖份最少的Black Sesame Soy Milk Pudding味道不太甜,濃濃的芝麻糊味
同事最後一天工作
在圓方這區要選散水餅的確沒有什麼選擇

他買左很多不同口味款式給我們選擇
有不同味道的雪糕,不同味道的布甸

由於選擇太多
左想右想選了糖份最少的
Black Sesame Soy Milk Pudding
味道不太甜,濃濃的芝麻糊味
2021-09-27
2021-01-08 2454 views
今年生日,男朋友專登揀咗個朱古力蛋糕俾我。因為普通連鎖麵包蛋糕店嘅蛋糕已經食得太多啦,所以佢今次去咗尖沙咀嘅呢間蛋糕店。呢間蛋糕店嘅蛋糕有好多唔同嘅款式同埋大細可以選擇。🎈特濃朱古力脆脆蛋糕朱古力味濃郁,而且食落去真係每一啖都咬到脆脆,佢嘅cream唔會話太多,而最好食係佢上面正方形嗰啲朱古力,嗰啲係黑朱古力嚟嘅,鍾意食甜同埋朱古力既人會好鍾意佢加生日牌係唔使錢嘅,不過好搞笑地生日快樂四個字本身已經印咗上去個牌度,其實只係需要寫個名就得😂

🎈特濃朱古力脆脆蛋糕

Type of Meal
Last Night Supper
Celebration
Birthday
🎄 早鳥優惠! 超可愛的樹頭蛋糕呀!🇯🇵 餐廳:  La Creation & Châteraisé▫▫▫▫▫🍽菜式介紹: ❝ 聖誕樹頭蛋糕卷 $156.6(早鳥優惠) 178(原價) ❞🔸4/5▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫📍餐廳地址:  A-1 Bakery▫▫▫▫▫🔴食評:在1948年創立的日本麵包店品牌🇯🇵 A-1 Bakery🔸,以提供新鮮和高品質的健康食物為經營理念💓,它所生產的麵包,深受日本人愛戴和支持。在1985年更進攻香港🇭🇰市場,全港至今有60間分店,地理位置優越,品質良好,我也是它的粉絲之一唷!適逢聖誕節,品牌推出了三款聖誕蛋糕🎂,包括: 白雪祭❄️(士多啤梨雜果蛋糕)、聖誕小村莊🎅🏻(比利時生朱古力蛋糕) 和 聖誕樹頭蛋糕卷🌳。聖誕樹頭蛋糕卷的造型非常可愛,採用60%比利時生朱古力🍫製作幼滑忌廉,加上意大利朱古力粒,口感豐盛,朱古力味濃郁香醇😍,是不可缺少的聖誕元素哦!▫▫▫▫▫🎉優惠資訊: 即日起至12月20日,在門市或網店訂購聖誕節蛋糕,可享88折優惠。取餅日期為即日至12月25日。▫▫▫▫▫

🎄 早鳥優惠! 超可愛的樹頭蛋糕呀!
📍餐廳地址:  A-1 Bakery
🔴食評:

2020-12-05
2020-10-11 909 views
起床吃完早餐后再没东西下肚,又约了家人8点钟吃晚饭,趁有个小空档就搞点轻食。La Creation de Gute 位于 K11 的 Market Place 对面,店内设有一些座位供客人用餐,而且都配有电源插座,非常细心。看到他们的日本直接进口的年轮蛋糕,就买了一个,再点一杯咖啡,不会吃饱但可以垫肚子。本来是对蛋糕有点遐想,估计应该不是太差。但咬了一口就感觉非常普通,蛋糕的质地有点削,没有什口感。如果以价格来衡量,比不上一般茶餐厅的瑞士卷。

年轮蛋糕
2020-10-11
$42 (Tea)
2020-09-10 923 views
Elements 無咩蛋糕買,美心東海堂又太普通,所以想買這間試下買了個千層蛋糕,味道ok嘅不過真心呢,上面個一大pack cream有少少掃興,放多少少生果會好好多......加上生果有連皮的橙,連皮真心怪怪地喎
買了個千層蛋糕,味道ok嘅
加上生果有連皮的橙,連皮真心怪怪地喎
2019-08-27 1703 views
今日路過K11,比佢呢個和牛漢堡吸引左,$58,話平唔平,話貴又唔算貴,如果想要埋野飲同薯條,就要加多$14,但好可惜,我唔飲汽水,又唔可以轉咖啡,所以我最後都係淨叫左個包就算實物同圖片有少少出入,芝士冇圖片中既咁多,牛肉稍為熟左少少,整體不過不失

2019-04-24 964 views
想試麻薯波波好耐不過唔多麵包店有賣依間竟然有!仲要有3隻味:朱古力芝士黑芝麻$5/1粒$21/5粒$40/10粒我為咗每隻味買2粒(請人食)最終以$26買咗6粒😀我食咗黑芝麻味質感真係超正 好chewy😍超好咬 (會令人上癮嘅口感😂)不過可能芝士味會好味啲 因為我嚴佢黑芝麻味唔夠濃 只係有啲甜甜地 同埋食到一粒粒野 而且可能鹹嘅麻薯波波會較好味但係冇可否認口感已經收賣咗我個心上癮了
想試麻薯波波好耐

$21/5粒
$40/10粒
我為咗每隻味買2粒(請人食)最終以$26買咗6粒😀
我食咗黑芝麻味
質感真係超正 好chewy😍超好咬 (會令人上癮嘅口感😂)
但係冇可否認口感已經收賣咗我個心
上癮了
  • 麻薯波波
Osaka-based A-1 Bakery Group who has more than a dozen outlets in Hong Kong, recently teamed up with Japanese patisserie company Châteraisé in their newest concept. La Creation & Châteraisé officially opened doors a couple of weeks ago at Elements Shopping Mall and Times Square.In addition to the wide selection of bread that A-1 Bakery has long been offering, they now have a special cake counter dedicated to the Japanese inspired pastries from Châteraisé Japan.They're saying that all these cakes
They're saying that all these cakes are flown in directly from Japan. Really!?
One of Châteraisé's signature cakes are their mille crepes which comes with 2 different flavors - original and matcha. I ended up going with their matcha mille crepes ($35) and it was pretty decent. While it doesn't have the fine texture of a Lady M mille crepes, it does offer something a little different, which is a layer of fresh cream, nuts and sponge cake on the bottom of the pile. And the result was fairly interesting.
Matcha mille crepes
2017-07-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Last Night Supper)
2017-07-01 1763 views
蛋糕氣孔多食落口唔會過硬,而且中間有啲幼滑嘅忌廉,一齊食會有少少濕潤。不過overall泥講小編覺得仲係有少少乾。不過佢嗰啲忌廉真係超級正,說動左之後有少少似雪糕質地,而且食識落仲有微微奶香。另外蛋糕嘅性價比都算高,小編一個人獨食都分開咗兩餐先食得晒。
戚風蛋糕
戚風蛋糕
2017-06-26 1149 views
今晚準備和吃貨朋友慶生,雖然當晚的二人套餐已包括甜品,但女孩子吃甜品永遠不會夠,我就多買兩件蛋糕去慶生。由於留下剛開設日本蛋糕店,多種蛋糕之中,我選擇QQ的歡樂熊寶寶。HAPPY LITTLE BEAR $32名字和賣相勻可愛倨小蛋糕,是吸引我買的原因之一。熊熊的耳朵,眼晴,鼻子勻是朱古力,白色部份是忌廉,面層碎碎是朱古力蛋糕,好像真的毛公仔呢。切開蛋糕,內層有朱古力慕斯和朱古力波波,蛋糕軟綿綿,波波脆卜卜,朱古力味濃香,鼻子更是咖啡朱古力,很合配呢。
今晚準備和吃貨朋友慶生

HAPPY LITTLE BEAR $32

名字和賣相勻可愛倨小蛋糕,是吸引我買的原因之一。

2017-06-23
2017-06-16 1452 views
位於圓方的 La Creation & Châteraisé,是一間日本烘焙麵包蛋糕店作為一位包控,對包包無一不歡。當得知樓下開設日式麵包店,包控即時下樓支持吧。La Creation & Châteraisé 是A1麫包店 Crosscover 日本蛋糕品牌 Châteraisé的新店舖,又包又蛋糕,小女子實在十萬個興奮阿,吃掉好多個蛋糕阿。我諗我會日日來光顧,有我至愛的蕃薯包阿。招牌草莓蛋糕朱古力蛋糕卷千層水果切餅蛋糕原味千層蛋糕戚風蛋糕(大)$78一大個戚風蛋糕,只需$78,會不會太便宜阿?自已獨吞一個,也不足為奇呢。戚風蛋糕輕型軟, 空氣孔多, 按下有回彈力,非常鬆軟。蛋糕中間放滿幼滑忌廉,冷凍後忌廉像雪糕,蛋糕有點乾身,配以濕潤忌廉,味道更好哦。千層抹茶$38抹茶千層蛋糕是我至愛阿,飯後一個大感滿足。蛋糕由日本製造,千層蛋糕橫切面非常漂亮,忌廉幼滑,抹茶皮薄而煙靭,結實齊整,切下蛋糕依然完整。底部有紅豆蛋糕,軟綿綿的哦。抹茶和紅豆味雖不太濃,但味道也不錯。另外也嚐嚐 原味千層蛋糕 $35,原味蛋糕較抹茶味更有驚喜。用上高質牛奶,鮮甜且富有蛋香,有囗中慢慢散發,更為推介呢

招牌草莓蛋糕
朱古力蛋糕卷
千層水果切餅蛋糕
原味千層蛋糕

戚風蛋糕(大)$78

戚風蛋糕輕型軟, 空氣孔多, 按下有回彈力

千層抹茶$38

抹茶千層蛋糕是我至愛阿,飯後一個大感滿足。

另外也嚐嚐 原味千層蛋糕 $35
2017-06-15