La Barra Tapas Spanish Restaurant

32.5K
YuiC
再訪高質西班牙菜 ✨
YuiC
2025-09-27
關注
✨ Mushroom Croquetas($20)細細粒Bite size,炸起嘅可樂餅外皮非常酥脆,內餡混合咗牛奶、100%嘅黑松露醬及鵝肝醬,最特別係仲加上花菇(味道完全唔突兀~),味道真係幾濃郁 🤭。✨ Crab Croquetas($20)份量同外皮同上,切開一絲絲蟹肉混埋牛奶幾Creamy~✨ Grilled Hanger Steak($168)170g封門牛柳份量都唔少,肉質結實,口感偏爽口。✨ Seafood Paella($268)份量適中,米吸收咗海鮮汁,比起傳統米半生熟做法呢一份會淋身啲~✨ Basque Cheese Cake($88)濃郁嘅芝士香,芝士控必試 🤤~面層焗到焦焦哋,下面嘅芝士蛋糕按照傳統巴斯克做法焗成半生熟。✨ Churros w. Ice cream & Hot Chocolate Sauce($78)裹咗肉桂粉同糖係面,岩岩炸起上枱十分脆口~✨ Sweethurt($88)Bailey’s酒、烤榛果、可可、Espresso再加奶,甜甜哋幾易入口,好飲 💖。✨ Aqua($58)無酒精Mocktail,金桔汁、綠檬、接骨木花再加梳打,酸酸地相當清爽~·位於長沙灣嘅西班牙菜小酒館,到訪數次水準穩定,平日夜晚去都見坐無虛席,可見其人氣旺盛,因為店舖空間不大,有興趣去記得要提早Book定位~·🧾 需加一服務費💰 $856查看更多
ChristyCheung5811
長沙灣隱世西班牙小館🇪🇸
ChristyCheung5811
2025-09-21
關注
呢排超熱愛食西班牙菜嘅我周圍瓹窿瓹罅試唔同餐廳,平時都集中喺尖咀或者港島,估唔到長沙灣都有間咁出色嘅西班牙餐館,價錢仲要好親民😍餐廳細細長期爆滿,大家記得要早啲訂位啊~▫️Grilled Hanger Steak🥩 (160g) ($168)👉🏻呢個風封門柳牛扒超吸睛!每一嚿都超厚切顏色非常粉嫩,食落牛味濃郁仲好Juicy底下原本以為係普通薯蓉,但原來係鷹嘴豆蓉😮味道帶有淡淡嘅栗子香氣同有微微甜味,口感幼滑Creamy.▫️Spanish Blue Tuna Tartare($208)👉🏻一共有三層layer 層次好分明🤭分別係香甜嘅芒果🥭、軟滑嘅牛油果🥑,同軟嫩嘅tuna tartare,再加埋香脆多士一齊食,口感層次更加豐富.▫️Broken Egg🥔🍳 ($98)👉🏻食西班牙菜其中一樣必點!將面層嘅半熟流心蛋篤穿,再同底下嘅香脆薯仔絲撈勻,超級惹味🥰▫️Churros W. Ice Cream & Hot Chocolate Sauce👉🏻真心算係我喺香港食過數一數二嘅Churros😳即叫即炸外酥內軟,玉桂味非常香濃,好鍾意伴碟嘅雲呢拿雪糕🍨,唔會太甜奶香突出,一熱一凍嘅Combination超正😍另外熱朱古力醬🍫就係另一種感覺,邪惡感Max😈.▫️Peach Espresso Tonic▫️Ice Chocolate—————評分:9.5/10.平圴消費:~$360查看更多
natasha_booth
隱世西班牙菜
natasha_booth
Level 1
2025-09-20
關注
一間西班牙菜餐廳,日日夜晚都爆場一定要book位,每道菜唔但止上鏡📸味道好正🤤同適合小鳥胃嘅人份量唔多就可以試多幾樣野念松露蘑菇/蟹肉/墨汁魷魚可樂餅:鹹香外脆內軟,每隻味都好特別係其他地方未試過青口配自家製蕃茄醬:青口比較細隻但個汁好jeng 加埋麵包點醬仲jeng西班牙大蒜湯:好大碗🧄蒜味重好香飲到有小小膩就食一塊 parmaham剛剛好四班牙封門柳:omg高質入口即融,雖然得幾塊但都值得西班牙海鮮飯:有幾款海鮮係上面。幼,個飯好濃海鮮濃湯嘅味道西班牙油炸鬼:新鮮熱辣辣,配上有雪糕同朱古力醬甜兒不膩😍查看更多
IvyKei
係失望嘅😅聽聞九龍最好食既西班牙菜
IvyKei
2025-09-20
關注
呢間餐廳真係一講起,人人都話係「聽聞九龍最好食既西班牙菜」,所以真係抱住興奮嘅心情嚟呢間網紅餐廳🙈結果就~~😥🙈晚市分2輪,6-8/8:15-收舖早一星期book位已經得返bar枱,去到現場係有啲迫,坐足2個幾鐘就唔建議了,pp痛🥲一開始店員nice嘅,介紹佢地啲招牌,咁我地第一次食,叫咗4個佢地signature:頭盤係油脂好重好香嘅臘肉toast🤣有4件,個toast好脆好香口,加埋返肉和碎芝士🧀開胃🤤另外叫咗個芒果牛油果藍鯨吞拿魚他他(本身好期待,但係芒果味完全遮蓋咗吞拿魚嘅鮮味,小失望,冇特別,但要$208的🥹)主食叫咗hanger steak厚身封門柳,好重牛味,調味偏咸,食完飲咗2杯水😅紅蝦短麵,計g計$,80g 就$328?左右,食嘅時候佢會幫你將蝦頭嘅蝦膏撈落去短麵,個麵好食!👍🏻但蝦肉偏散,可以唔試🙈飲品叫咗2杯mocktail: Aqua 超甜,一定要少/走甜🫠elicpse 就係利賓納加檸檬咁🙈每杯$58 偏細杯⋯不過不失餐廳好full,油煙味都幾重🙈埋單$970兩位,呢個價錢食西班牙菜嘅話港島有更多更好嘅選擇🥹試一次都ok嘅~查看更多
Trapeze
長沙灣西班牙小酒館🥂🇪🇸 食物超級高質!
Trapeze
2025-09-18
關注
😍✨【長沙灣西班牙小酒館!La Barra Tapas實測|店員好Nice】✨😍雖然舖仔細細,但成間舖充滿巴塞隆拿風情🇪🇸,店員忙到踢晒腳都逐枱介紹餐牌,而且食物非常高質,唔怪得晚晚滿場😌.🍅Pan con Tomato $42睇落平平無奇,食落瞳孔會不斷放大💥烘到脆卜卜嘅多士搽滿新鮮蕃茄蓉+超蒜香橄欖油,面頭再灑西班牙海鹽~蕃茄清甜爆汁💦係好好嘅開胃小前菜!.🥩Hanger Steak $168封門柳煎到外焦內粉紅,咬落嫩過BB肌+肉味濃到癡線!鍾意食牛肉嘅朋友一定唔可以錯過🥹.🐖Panceta with Toast $62薄切豬腩肉煎到入口即溶🐷,面層焦糖脆脆,連埋烤法包+芝士一齊食💥呢個食完會念念不忘,因為真係好特別,出面比較少食到😭.💰人均消費: ~$350.🍽味道: 5/5🏙環境: 4/5👨🏼‍🍳服務: 5/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5查看更多
gerrard0012
長沙灣高質西班牙菜
gerrard0012
2025-09-16
關注
西班牙風味小館,創意驚喜西班牙料理,隱世西班牙小館門面低調內藏驚喜!溫馨路線,燈光柔和有情調,雖然座位略嫌擠逼,反而增添幾分熱鬧氣氛,和朋友聊聊心事🍅 傳統蕃茄多士法包底,塗滿新鮮蕃茄蓉,簡單以海鹽橄欖油調味,清新開胃!番茄酸甜法包脆口,經典前菜香脆薯角粒即叫即炸!外皮金黃酥脆,薯肉軟糯,細鹽香草之調味,簡單卻邪惡~點上獨特旦黃醬,簡直吃不停!完美佐酒小食。精選魚塊配西班牙短面聞到濃濃海鮮香!口感軟身,吸滿海鮮湯精華,升級版豉油皇炒麵濕潤度剛好,鮮甜湯汁,份量足料又新鮮。微韌面條,正宗西班牙風味~🥩 封門柳驚喜之作!火候控制恰到好處,外層微焦,粉嫩軟腍,肉汁豐盈!簡單調味足夠突出牛香,水準高~🍘三款可樂餅蟹肉、磨菇、墨汁八爪魚外脆內綿~墨汁八爪魚口味墨魚香濃,粒粒八爪魚;蟹肉款鮮甜不膩;磨菇款菌香香濃。三款邪惡滿足小吃!西班牙風味,小店將傳統西班牙菜融入本地口味,創意很滿滿查看更多
hk.happyeat
美味西班牙菜
hk.happyeat
2025-09-13
關注
這次的美食探險來到了La Barra Tapas,這裡的氛圍讓人感受到濃厚的西班牙風情,絕對是聚會和約會的理想場所!🍳 Broken Egg香濃的蛋黃流出,搭配脆薯條,每一口都令人驚豔,瞬間提升了食欲。🥩 Grilled Hanger Steak 170g絕對不容錯過!170克的牛肉烤至完美,外焦內嫩,肉質鮮美,搭配獨特醬汁,好好食🤤。🥘 Seafood Paella經典西班牙炒飯,海鮮好鮮甜,青口及蜆脹卜卜,米飯吸收了海鮮的鮮味,味道濃郁甘香,滋味絕佳!🍺 Estrella Galicia清爽的口感讓整個用餐體驗更加完美,真的是絕配!餐廳好舒適,服務亦細心,令人享受西班牙美食的魅力,無論是朋友聚會還是家庭聚餐,這裡都是不二之選!下次一定會再來!❤️ 查看更多
+ 7
watermelon...
長沙灣隱世西班牙小店
watermelon...
2025-09-13
關注
同朋友想搵個地方食下西班牙菜,見La Barra Tapas環境簡約舒服,就book枱試吓!一入去,裝修同暖燈有種西班牙街頭小酒館嘅隨性,坐低好想慢慢歎餐同傾計,啱晒同朋友輕鬆聚會。🍲 精選魚塊西班牙短麵,短麵煮得煙韌掛汁,醬汁微酸惹味,滿滿海鮮味,魚皮超級香脆 。松露蘑菇可樂餅同蟹肉可樂餅,松露香濃郁,食落啖啖蘑菇粒 。蟹肉版肉絲滿滿,外層炸得金黃酥脆,咬落熱辣辣。🦑魷魚墨汁飯顏色黑黑但味道清新,飯粒軟熟吸滿墨汁,魷魚彈牙帶海鮮香🍨西班牙油炸鬼配雪糕同熱朱古力醬,冰火二重奏!油炸鬼外脆內鬆,加埋熱朱古力配冰涼雪糕入口冰熱交織 。🍰 巴斯克芝士蛋糕即焗好有誠意!熱辣辣上枱仲流心,芝士味濃郁微鹹,外層微焦內裡滑順,食完心情大好。🥤 Ginger Beer辣辣地清爽,Calamansi Juice酸甜開胃,解膩一流 。查看更多
lacill
好正既tapas !!!!
lacill
2025-08-31
關注
呢間小店唔算起眼話說之前係隔離café食野,見佢要等位即刻search左,知佢食西班牙菜,有勁多好評添!好奇心驅使下,一定要去試吓佢Tapas 就係要細細碟,飲下酒咁佢哋既味道都真係幾正!可樂餅 每款都好食,但係強推下蟹肉嗰個!🤩🤩 好多蟹肉係入面!勁鮮蒜油蝦 又係大推!勁香蒜味!而蝦肉好彈牙,好鮮甜 😍😍 將啲蒜油加啲落個多士食!超正Pulpo a la gallega 呢個可以話係經典 (我幾乎係西班牙餐餐必叫)佢既八爪魚彈牙又唔會靭,配埋薯蓉 簡直perfect match 查看更多
Ve
唔錯
Ve
Level 3
2025-08-31
關注
叫咗兩款食物,三個人食,飽。雖然下單嘅時候,侍應表示一定不夠飽。我哋話我哋揀唔到其他嘢啱食,佢問“你哋有咩唔啱食?” 好彩食物嘅質素唔錯。八爪魚:老人家都冇投訴話咬唔爛,呢方面滿意嘅。不過味道都幾鹹,連老人家都話鹹,咁你想像到。魚短麵:面頭焗到啲麵脆脆地幾得意,調味近似西班牙海鮮飯嘅味道,好味。舊魚厚肉而且無骨,如果必須要挑剔,我就會話塊魚皮如果焗/煎到脆,就100分.佢啲飯面有分1、2人,或者三、四人份量。細食嘅我哋一、二人份量都好夠。正常食量嘅朋友就按人頭叫返就好啲。查看更多
魚 短麵
慢煮八爪魚
kumikoyee
高質
kumikoyee
2025-08-27
關注
位於長沙灣荔枝角交界嘅西班牙餐廳 無論坐高台定四人位都超舒服 中午時段人流旺盛 食物精緻又合我口味.💫小食推介✨松露蘑菇可樂餅 $20 👍🏻外皮酥脆到會掉渣 內餡濃郁蘑菇香夾雜淡淡松露味 兩者融合得好好 作為開胃小點CP值超高.✨墨汁魷魚可樂餅 $20 👍🏻👍🏻墨汁外皮咬落去有細碎魷魚粒 口感紮實不乾柴 鹹香味道恰到好處 比松露款更有驚喜.💫必點海鮮✨西班牙蒜油蝦 $108 👍🏻蒜香濃郁到撲鼻而來 蝦肉新鮮彈牙又大隻 配埋法包蘸蒜油一流 不過油潤度偏高 食完記得飲茶解膩.✨慢煮深海八爪魚 $168 👍🏻👍🏻八爪魚軟嫩中帶嚼勁完全唔會柴 調味簡單突出鮮甜 底層配菜清爽解膩 食材品質對得起價錢.💫主食推介✨西班牙海鮮飯 $258(3 - 4人份) 👍🏻飯粒吸滿海鮮精華 蝦青口蜆肉全部新鮮 唯一小缺點係偏咸 兩個人食剛剛好.飲品✨Earl Grey $28 茶香清新✨Coke $28查看更多
+ 8
littlestar22
高質西班牙菜小店
littlestar22
Level 3
2025-08-21
關注
早左2日book位得返bar枱位 坐得有少少迫 下次要早少少訂位先得
準時去到冇耐已經坐滿曬成間小店就知佢有幾好食

✨Panceta with Toast $62+
燒到半熟的煙燻豬腩片配脆多士
可以撒少少芝士碎一齊食
咁既配搭第一次食 又幾match!
同時比豬腩片既油脂香驚艶到

✨Red Prawn Paella $368+
有飯同短麵揀, 問左staff較推薦飯多d就揀左飯
staff會成碟比你影左相先
再另外幫忙切開蝦頭,將蝦膏撈返入個飯到
隻蝦就分碟比你配檸檬配埋一齊方便食。
紅蝦得一隻唔算超級大隻但鮮甜彈牙
✨Hanger Steak $168+
封門柳肉質好嫩滑
唔會太咸同時又食到juicy既肉汁
高質!小星星推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨/5

🍀有段小插曲係食緊封門柳既時候咬到好細舊似殼既物體, 同staff反映完,佢地送返甜品比我地但我地想去試其他甜品店就reject左了
查看更多
🇪🇸推介!長沙灣高人氣西班牙餐廳
嵐藍❤
2025-08-17
關注
呢間餐廳真係好味,但份量真係比較細,平日去到通常都超多人,間舖都係比較細,建議預約先好去📅✨蘑菇可樂餅 (Mushroom Croquetas)呢個可樂餅外脆內軟,咬落去有濃郁嘅蘑菇香,仲有少少奶香味,口感滑順🍄✨魷魚墨汁可樂餅 (Squid Ink Croquetas)呢個可樂餅用墨汁做,顏色黑黑的,外脆內軟🦑✨Grilled Hanger Steak肉嫩、肉汁豐富,搭配少少鷹嘴豆調味,食落去真係好夾🥩✨Carabinero Paella Spanish Red Prawn燉飯撈埋蝦頭啲膏一齊食真係好正,紅蝦肉質彈牙,味道濃郁🍤✨熱朱古力醬配西班牙油條西班牙油條外脆內軟,沾上熱熱的朱古力醬搭配冰淇淋,真係一流嘅甜品🍦🍫✨Eclipse呢款飲品係果汁汽水,橙汁同葡萄汁混合,清新爽口🍊🍇✨Laya紅酒味道柔和,唔會太濃,配上餐點真係好夾🍷查看更多
+ 4
asio lau
好食嘅西班牙小店
asio lau
2025-08-12
關注
接女朋友收工去食佢話想食好耐既西班牙小店。先黎一碟黑毛豬火腿做前菜,咬落去油香滿溢帶少少嚼勁,配上微甜嘅白酒 Sangria ,2種甜味係口中交錯,為今晚嘅美食之夜拉開序幕。見到 tapas 有3款可樂餅,全部$20 一件,即刻叫哂嚟試下。松露蘑菇一切開,好濃郁既松露香氣撲鼻而來。蟹肉入面充滿蟹肉絲,好鮮味。一咬落去墨汁魷魚就係食到海水既味道,加埋粒粒魷魚好彈牙。三款都炸得金香酥脆,每件同雞蛋差唔多大,一定要叫。封門柳5成熟好軟腍,下面係鷹嘴豆蓉,打得好滑身,連埋塊牛一齊食更加滑,再飲多啖紅酒Sangria,清爽醒胃既味道沖淡左牛肉既膩,一啖牛一啖酒完全忘卻返工既煩惱。我哋仲叫左精選魚塊配西班牙短麵,我哋覺得好似豉油皇炒麵既甜豉油軟腍版,因為短麵軟身細條可以直接用匙羹食,麵條吸哂海鮮湯既鮮味,麵底焦脆更加出色,中間帶有細碎既八爪魚粒增加口感,然後魚塊又好滑溜,三者加埋就係好食。今晚呢餐飯食得好開心,食物出色,員工有禮貌,難怪咁嘅時勢都可以 full booking,我哋話下次要約多幾個friend 試埋西班牙紅蝦意粉同烤乳豬。查看更多
+ 3
SharonTsang9575
二訪🌟 長沙灣超水準西班牙小店🇪🇸
SharonTsang9575
2025-08-11
關注
二訪🌟 長沙灣超水準西班牙小店🇪🇸 必食封門牛柳、西班牙蕃茄凍湯🍅 紅蝦Paella🥘✨𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁🍅•𝗚𝗮𝘇𝗽𝗮𝗰𝗵𝗼• $𝟲𝟴 上次飲呢個西班牙蕃茄凍湯超有驚喜🌟 今次再訪完全係為咗呢個凍湯而嚟🤤 依然高質! 質感偏杰身好多蕃茄肉,超足料! 表面有麵包脆脆、雞蛋碎同充滿鹹香嘅鯷魚🤤 份量慷慨適合兩個人分享👯 重點係而家天氣咁熱🥵 飲呢個凍湯真係透心涼🧊🥳🥩•𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸• $𝟭𝟲𝟴 封門牛柳賣相超吸引😍 非常粉嫩五成熟💖 肉味香濃,推介!🦐•𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮• $𝟯𝟲𝟴 上次試咗佢嘅西班牙紅蝦短麵,今次食返西班牙海鮮飯🥘 賣相又係非常吸引: 有一隻紅蝦,然後配上蒜香蛋黃醬🧄+香草醬🌿 建議大家唔使勞煩店員處理隻蝦😗 直接食一啖食晒啲蝦膏最正😚😚🐙•𝗦𝗹𝗼𝘄-𝗰𝗼𝗼𝗸 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀• $𝟭𝟲𝟴今次試咗新菜式: 慢煮八爪魚😗 煮得軟腍,都幾好味嘅,不過整體冇特別,下次應該唔會再叫。⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 9/10🐽 Revisit : Yes🔥查看更多
+ 2