2024-05-25 22 views
終於又黎到星期六啦,前一晚當然要同太太去返啲好嘢食啦😬今次就係朋友嘅介紹下去到長沙灣嘅呢間「極之拉麵」,聽朋友講佢地嘅湯底相當之不得了!咁岩尋晚又係長沙灣果邊,咁就去試一試先得😋終極之 廣島牡蠣濃湯拉麵(3粒日本廣島蠔+溏心蛋+醬漬牡蠣+3慢煮叉燒) $138首先當然要介紹一下呢個店舖嘅招牌拉麵啦🍜淨係睇個名都知呢個拉麵唔簡單😊湯底相當之濃郁,鮮味十足!店員溫馨提示我哋先嘗試個濃湯底嘅味道,後食麵😬果然係令人難忘嘅湯底呀😋而且材料豐富,真係無得輸,同埋 小編留意到其他黎光顧嘅食客,10個有7個都係叫呢款拉麵👍而且廣島蠔相當之肥美,再加上三塊慢煮叉燒認真滿足☺️麵嘅軟硬度亦適中🤤極之 真牡蠣醬油拉麵(溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+牡蠣+慢煮叉燒) $99呢款拉麵嘅湯底雖然冇終極廣島牡蠣濃湯嘅湯底濃郁,但亦都係鮮味十足!而且用上醬油做湯底,再加上有醬漬鮑魚吊一吊味,味道都的確唔錯👍都係值得一試嘅拉麵😋炸雞皮餃子(4件) $28呢款雞皮餃子🥟真係皮薄餡靚👍而且新鮮製作,即叫即炸,值得一試😋手羽明太子雞翼(2隻) $36明太子相當之豐富!釀哂入雞翼當中,味道都相當之唔錯👍

終極之 廣島牡蠣濃湯拉麵(3粒日本廣島蠔+溏心蛋
+醬漬牡蠣+3慢煮叉燒) $138

炸雞皮餃子(4件) $28

手羽明太子雞翼(2隻) $36

明太子相當之豐富!釀哂入雞翼當中,味道都相當之唔錯👍
終極之 廣島牡蠣濃湯拉麵
極之 真牡蠣醬油拉麵
炸雞皮餃子(4件)+  手羽明太子雞翼(2隻)
終極之 廣島牡蠣濃湯拉麵
極之 真牡蠣醬油拉麵
炸雞皮餃子(4件)+  手羽明太子雞翼(2隻)
  • 終極之廣島牡蠣濃湯拉麵
  • 雞皮餃子
2024-04-16 597 views
#chuchu食在長沙灣 #chuchu食在荔枝角📍 極之拉麵可遇不可求の拉麵‼️老闆對食材要求好高,本身開店嘅時間都唔多,如果湯底煮唔好都會唔開,之前都摸過一次門釘,終於嚟到!入到去見到啱啱食飽🤰🏻嘅客人連湯都飲曬就知冇死了😎💡去到喜漾見到恆生就見到佢了!—————————————————————❣️ A3 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+牡蠣+慢煮叉燒!個湯超正,好濃嘅蠔仔嘅鮮甜味,有啲蠔仔打融咗入個湯,好rich!牡蠣份量好多,雖然都係蠔仔但份量好多,好鮮!鮑魚係磯煮鮑魚,爽口彈牙,好入味!仲有兩大塊叉燒,雖然第一次食拉麵嘅主角唔係叉燒🤣肥瘦啱啱好!.❣️ B3 極之 真鯛白湯拉麵 $98有溏心蛋+慢煮叉燒+增量鯛魚片+炸魚皮!平時食開拉麵都係豬骨湯同叉燒,呢碗有滿滿鯛魚片,好滑又冇骨!仲有叉燒同上面一樣!炸魚皮好脆!鯛白湯好出色,好濃魚味但又一啲都唔腥,好鮮甜!拉麵係幼身嘅麵條,好掛湯!.❣️ 炸雞皮餃子(4件) $28炸到好脆身!雞皮包住啲餡好正!.💬記住去之前睇一睇佢ig有冇開!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比:
#chuchu食在長沙灣 #chuchu食在荔枝角
📍 極之拉麵

💡去到喜漾見到恆生就見到佢了!

❣️ A3 極之 真牡蠣醬油拉麵 $99

❣️ B3 極之 真鯛白湯拉麵 $98

❣️ 炸雞皮餃子(4件) $28
炸到好脆身!雞皮包住啲餡好正!

💬記住去之前睇一睇佢ig有冇開!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 極之拉麵 (長沙灣)
長沙灣元州街399號喜漾地下2號舖
🕑營業時間: 星期二六全日休息
一三四五日 12:00-14:30 & 五/日 18:30-20:00
#chuchu食日本野 #chuchu食拉麵
Dinner
  • 極之真牡蠣醬油拉麵
  • 極之真鯛白湯拉麵
  • 炸雞皮餃子
平時食拉麵成日都食豚骨湯雞白湯系時候要轉下口味🤭史努比早兩日去咗長沙灣一間比較新嘅拉麵小店佢哋主打牡蠣湯同鯛魚白湯拉麵位置都有啲隱蔽 但出乎意料地客量極多 地方唔大不過坐滿晒人😳淨系排場都feel到應該有翻咁上下質素😎不過都要試咗先知咩料🤣就等史努比話比大家聽啦🤪👍🏿極之真鯛白湯拉麵 $98媽媽👩🏻嗌咗鯛白湯 史努比都有試下味🤭鯛白湯同樣系非常出色同頭先嘅牡蠣湯完全唔同風味濃厚魚味 散發出淡淡嘅魚油香🥰口感順滑creamy 味道鮮甜🤪比起牡蠣湯淡味啲但質地更杰更濃稠味道啱啱好 就咁飲都唔會太鹹👍🏿媽媽👩🏻超級鍾意!!佢最後飲晒啲湯咁滯😂拉麵就用咗幼身嘅麵條 掛湯能力更加強雖然比較淋 口感上就冇粗麵咁好 但質地夠滑 每一條麵條都索湯索到盡🤣啖啖濃郁魚湯又系另一翻風味😋鯛魚片好滑 份量亦好多好大塊仲有兩塊炸魚皮添🫵🏻呢個價錢絕對值~味道: 8.5/10性價比: 8/10👍🏿極之真牡蠣醬油拉麵 $99即叫即整嚟到熱辣辣 碗麵超足料除咗啲拉麵嘅基本配料之外 當然仲有主角牡蠣同埋鮑魚!!😳首先梗系要試個啖湯先個湯真心超超超正❤️味道非常濃郁 但唔系死鹹嗰種反而濃厚得嚟順喉😆啖啖都飲到蠔仔嘅鮮甜最值
平時食拉麵成日都食豚骨湯雞白湯

但質地夠滑 每一條麵條都索湯索到盡🤣
啖啖濃郁魚湯又系另一翻風味😋
鯛魚片好滑 份量亦好多好大塊
仲有兩塊炸魚皮添🫵🏻
呢個價錢絕對值~
味道: 8.5/10

鮑魚唔系細細隻求其hea你嗰啲
有返咁上下size 食落爽口彈牙😆
有啲似磯煮鮑魚
叉燒都有成兩大塊 雖然佢唔系主角未算好出色
但絕對唔系差!!
肥瘦比例適中 肉質夠嫩

史努比只系咬咗一小啖🤭
雞皮炸到好香口 唔算好油膩
仲帶少少煙韌口感
入面嘅餡主要系菜 少少嘅豬肉帶啲甜味
史努比覺得味道都唔錯嘅 但雞皮真系not my cup of coffee😂
不過媽媽👩🏻話超好食🤣🤣
佢食晒4隻咁滯😂
味道: 7/10(媽媽👩🏻比9分🤭)
雞皮餃子

味道: 7.5/10
熱抹茶流心迷你泡芙

🔸+溏心蛋(1隻) $12
🔸日本提子梳打 $9
媽媽👩🏻嗌嘅 系罐裝嗰隻~
熱抹茶流心迷你泡芙

*不設加一服務費*

呢個真系抵食又好食 性價比好高😆
仲要唔使加一
最緊要系拉麵個湯好正 飲完唔口乾👍🏿
Btw 史努比唔覺佢哋有一個intact嘅menu
淨系見到門口有寫咗幾碗拉麵
見到qr code上面有兩款推薦嘅小食都售罄(唐揚炸雞同埋紫薯天婦羅)
👆🏿大家去食幫史努比試下🤣然後話我知好冇食

衛生: 8/10
抵食: 8/10
回頭率: 8/10
極之真牡蠣醬油拉麵
今次走訪一間新開拉麵店,小店位置不張揚,沒有華麗的門面,連菜單都是手寫。門口有個紅色燈籠,入內牆上貼滿不同日本動漫海報,檯上仲有動漫Figure同日文歌陪你進餐。🦪 極之·真牡蠣醬油拉麵醬油湯底,加上牡蠣熬煮,令醬油本身的鹹味添上鮮味 。配料中的牡蠣和鮑魚都是醬漬,入味得嚟仲保留原有鮮味,鮑魚亦保持到爽口咬感 。溏心蛋稍為偏熟一點,但亦浸得入味,整體不俗 。兩大塊慢煮叉燒在碗邊,視覺效果十分滿足,軟滑腍身,肉味香濃。拉麵掛汁力不錯,如果想選擇麵條軟硬可以寫下Remark。🫕 極之·真鯛白湯拉麵鯛白湯口感稠滑,相對調味較淡 。配料亦有溏心蛋和叉燒。炸魚皮除了在潮粉麵同打邊爐,第一次於拉麵上見到,炸得脆身,但配上拉麵則有少許違和感 。鯛魚片則令人喜出望外,大片嫩滑,加上用火槍輕炙過後的魚油香,將鯛魚整體味道昇華 。麵底 👦🏻 覺得可以硬身多一點 。炸雞皮餃子頭尾脆身,中間嘅雞皮就保持雞皮軟糯嘅口感。而炸雞軟骨丸子就建議雞軟骨可以多返少少增加口感。這間拉麵店的醬油湯底有驚喜,👧🏽 甚少會把湯底清光;而且老闆十分重視客人的意見,再將食品改良變得更好。

極之·真牡蠣醬油拉麵

🦪 極之·真牡蠣醬油拉麵

極之·真鯛白湯拉麵

🫕 極之·真鯛白湯拉麵

極之·真牡蠣醬油拉麵
極之·真鯛白湯拉麵
  • 極之真牡蠣醬油拉麵
2024-02-03 503 views
拉麵開到成行成市,但當中有幾多間係匠心製作?長沙灣呢間啱啱開冇耐嘅拉麵店,對品質要求嚴謹到,湯底一唔完美就真係會當日唔開舖就係因為有要求,拉麵湯底極臻完美,一碗牡蠣拉麵,就食出全是認真。金黃透透地嘅湯底充滿鮮香,完全縈繞麵條溏心蛋完美半熟,外綿內流心半殼醬漬鮑魚同醬漬牡蠣非常入味,肉質嫩滑。慢煮叉燒儼如拉麵嘅圍牆,好大嘅兩片,粉紅嘅叉燒彈性好好,保持到肉質嫩口另一碗真鯛白湯拉麵,佢啲湯底又白又濃,飲起嚟香而不膩,足料到有少少起沙,加微辛香暖胃,會忍唔住飲晒都唔覺口渴呢碗仲有溏心蛋、慢煮叉燒、增量鯛魚片同炸魚皮。鯛魚片嫩滑程度相當於蒸魚同刺身之間,同時好彈牙。炸魚皮份量都唔少,浸湯食都幾過癮除咗拉麵,佢地嘅小食都好正㗎唐揚炸雞食到胃弟變大眼仔,炸到鎖得住肉汁好juicy,嫩到飛起雞皮餃子又係必食,雞皮嚴嚴包得住肉餡保留到鮮感同香嫩,一咬就流汁仲有啲小食係期間限定,好似雞軟骨丸子,打到完全變蓉,一啲骨感到冇,好香綿甜紫薯天婦羅外脆內軟,細細粒已香氣撲鼻
拉麵開到成行成市,但當中有幾多間係匠心製作?

極之真牡蠣醬油拉麵

溏心蛋完美半熟,外綿內流心

唐揚炸雞

除咗拉麵,佢地嘅小食都好正㗎

炸雞皮餃子

雞皮餃子又係必食,雞皮嚴嚴包得住肉餡

保留到鮮感同香嫩,一咬就流汁

炸雞軟骨丸子

天婦羅迷你甜紫薯

甜紫薯天婦羅外脆內軟,細細粒已香氣撲鼻
2024-02-02
唐揚炸雞
炸雞軟骨丸子
天婦羅迷你甜紫薯
朋友推薦我長沙灣有間好食既拉麵🍜地點唔係大商場 唔算太近地鐵站不過行過去都好方便 對面係喜漾商場小店門口係行傳統日式拉麵風6:30pm左右到已經9成滿睇得出店主對日本動漫既熱愛牆上有唔少poster 同埋放咗好多動漫figure ༘ 🔺極之真鯛白湯拉麵 $98拉麵有齊溏心蛋 慢煮叉燒增量鯛魚片同炸魚皮湯底推薦既辣度係微辛香飲落湯底偏濃郁 帶鮮魚味 唔會腥ヾ(´ε`ヾ)🔺終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138夠哂豐富既拉麵 有齊3粒日本廣島牡蠣溏心蛋 同3片慢煮叉燒湯底有極濃厚牡蠣鮮味店員貼心咁提醒食麵食到中後期先食牡犡 咁就唔會搶到拉麵既味道•́ ₃ •̀叉燒係低溫慢煮 口感軟滑🔺炸雞皮餃子 $28一份有4隻 餃子餡料好足 .ᐟ.ᐟ炸到好香脆 入面有雞軟骨碎 咬開仲有肉汁咇出黎🔺波子汽水 $18食親拉麵我地都好鐘意嗌返支波子汽水🥤💬貼心位係枱面有提供扎頭髮既橡筋
朋友推薦我長沙灣有間好食既拉麵🍜

拉麵有齊溏心蛋 慢煮叉燒
增量鯛魚片同炸魚皮
湯底推薦既辣度係微辛香
飲落湯底偏濃郁 帶鮮魚味
唔會腥ヾ(´ε`ヾ)

🔺終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138

🔺波子汽水 $18
食親拉麵我地都好鐘意嗌返支波子汽水🥤
💬貼心位係枱面有提供扎頭髮既橡筋
4 day(s) ago 0 views
以前是星期二及星期六休息,星期一三四只做午市,星期五及星期六才能全日營業。現在由於招聘了兩位女員工,營業時間擴至星期二至星期日都可以有午市及晚市供應,只在星期一休息。終於有時間去食,我在此表明沒有收極之拉麵或Openrice任何免費或優惠折扣或特約款待,純以自己真金白銀以正價進食。味道方面從餐牌看到,拉麵有鯛魚亦有牡蠣,我認為似乎是師承座銀集團(銀葡萄),味道亦有七八分似,但湯頭的味道穩定性及細嫰度仍要再精細研究,但以價錢來說已非常不錯,值得一試。我要的極之真鯛白湯拉麵有鯛魚片及炸魚皮很好吃,湯也有濃魚味,慢煮叉燒又薄又嫰滑。

2024-05-24
  • 極之真鯛白湯拉麵
5 day(s) ago 0 views
👦🏻👧🏻係深水埗買完switch配件後,梗係要搵間好餐廳醫醫個肚,今次就搵到一間隱世高質拉麵🍜,就係深水埗既極之拉麵,餐廳滿佈日本漫畫既poster,充滿日本風🇯🇵。🌟極之 廣島牡蠣濃湯拉麵🍜🦪廣島牡蠣食落肉質厚實,每啖既充滿鮮蠔味。湯底蠔味濃郁,飲落鮮味十足。慢煮叉燒咬落好淋,完全唔肥,而鮑魚食落好淋,同時令成道拉麵變得更加豪華!🌟極之 真鯛白湯拉麵🍜鯛魚片份量充足,食落完全無魚骨(值得提既係連細骨都無),食落爽口彈牙,鮮味十足。湯底極香鮮魚,完全無腥味,配埋炸魚皮食落好有層次感,加埋一隻半熟糖心蛋簡直係完美配搭!🌟手羽明太子雞翼一咬落雞翼,雞翼入邊全部都係明太子,鮮嫩雞肉配上明太子真係一流!

🌟極之 廣島牡蠣濃湯拉麵🍜🦪

🌟極之 真鯛白湯拉麵🍜

🌟手羽明太子雞翼

2024-05-23 0 views
極之拉麵價錢💲: $138/ $98/ $36/ $29好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-位於青山道上一個窿位,唔講有可能經過都唔知。呢到的老闆用心熬湯,煮出各種湯底的拉麵,分別有蠔湯、鯛魚湯、貝汁湯底等等。牆身痴上唔同漫畫好似onepiece、超人等畫作,應該係個漫畫迷🤣-✅✅終極之廣島牡蠣濃湯拉麵。呢款湯底用左好多🦪去熬,加埋牡蠣醬油,當然有濃濃的蠔味,同埋蠔肚位個d甘甜味🤩 用料都好大方,有3隻廣島蠔、醬漬牡蠣、3片叉燒、蛋同荀。廣島蠔煮得啱啱好嫩,唔會過熟,煮完都大大隻😆 醬油漬的牡蠣就比較係食個鹹鮮味。慢煮叉燒好嫩,偏瘦,完全無肥膩感覺🥳 食曬係會好飽的拉麵!-✅極之真白鯛湯拉麵。呢個鯛魚湯底已經熬到奶白色,飲落唔腥,有魚的鮮甜味道😬 湯頭質感濃厚,小小creamy。拉麵同蠔個款一樣都掛湯而唔係太軟的。配料有2片慢煮叉燒、魚片、魚皮、溏心蛋同荀。呢款先有的魚片好滑的,食落似係黑魚片咁,但魚味偏淡。魚皮就好食😋夠厚同埋鬆化!呢碗都幾豐富。-✅明太子雞翼。正常買個d明太子雞翼的味道。雞翼裝滿明太子,鹹香又微辣
極之拉麵
價錢💲: $138/ $98/ $36/ $29
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅明太子雞翼。正常買個d明太子雞翼的味道。雞翼裝滿明太子,鹹香又微辣😌
🆗唐揚炸雞炸雞可以炸得再脆d,香口啲。粉漿唔太薄,所以脆會好食好多🤔

拉麵係唔錯,湯底好濃郁,食得出用左好多時間熬成🤭但隔左陣因為有海鮮的味道都會有小小口渴。小食方面都可以更好就整體出色d!
快要生日🎂,今次決定唔食壽司或壽喜燒,反而揀咗呢家位於長沙灣嘅日式拉麵店 -- 極之拉麵,嚟個品嚐日式嘅拉麵之旅。🚂第一味就係個「極之真牡蠣醬油拉麵」,面入口即溶,有牡蠣嘅鮮味,加上生蠔,溏心蛋🥚同埋半殼醬漬鮑魚,一啖咬落去超有層次感,爽口又唔會膩口。😋👏跟住就係個「廣島牡蠣濃湯拉麵」,湯底有重蠔味,用極之拉麵自家製牡蠣醬熬煮而成,真係好有家嘅感覺。整碗拉麵由頭食到尾都保持到好高嘅水準,食完都仲會追求下一口嘅感覺。😍👍最後就係個蠔燒鯛魚6片,鯛魚片鮮甜不膩,加上個焦香味,每一塊都食落口巨好味,極具挑戰,每一塊食落口又係一個驚喜。🥳🐟撇除了呢啲令人難以忘懷嘅好味道,極之拉麵嘅服務同環境都真係好正,無論係服務員嘅態度定係環境嘅氣氛,都款款在心,食得舒服又開心。👌💯呢間隱世嘅拉麵店,真係已經陪伴左我哋好多日子,而家真心希望揾多啲人一齊分享呢種美食嘅快樂。下次食時,我又會再約埋朋友再嚟試吓其他款式,感受一下日本料理嘅魅力同埋藝術。😁👍🍜🎉

媽媽生日,我決定帶佢黎長沙灣嘅隱世小店《極之拉麵》食Lunch,同媽媽一齊享受嚟自日本嘅拉麵美食。1️⃣我哋首選極之真牡蠣醬油拉麵,呢碗拉麵有溏心蛋🥚,半殼醬漬鮑魚,牡蠣同慢煮叉燒,好有新鮮海味。其中牡蠣醬油湯底好獨特,湯充滿蠔味🍲,飲落口感到鮮滋滋嘅滋味,豐富得來又唔口渴,真係中上呀!👌 2️⃣同蠔湯相比,自家製嘅牡蠣醬唔遜色,用心製作,湯裡仲有牡蠣碎,每一口都食到滿滿嘅誠意!食完之後心情都變得好開朗!😊3️⃣鯛魚6片真係好精緻,每片魚肉都無比新鮮🐠。肉質嘅鮮甜同滑嫩感覺緩緩滿足你嘅口腔。無論你黎自邊裡,無論你鍾意咩口味,我都會推薦你黎極之拉麵試試。你一定會被佢哋嘅獨特風味及精致嘅料理所吸引,相信我,你一定會喜歡上呢全新嘅日式拉麵體驗。😁🎊

住呢頭嘅友人知道我鍾意食拉麵 呢晚佢同我嚟咗呢間拉麵店食晚飯 佢話平日經過見到間舖經常有人排隊 所以要捉我嚟同佢食🍜終極之廣島牡蠣濃湯拉麵呢一個係期間限定拉麵 每日限量供應🦪 入面真係好足料 有三隻日本廣島蠔 溏心蛋 醬漬牡蠣同埋慢煮叉燒 店員建議我地可以先食麵同試下個湯 然後食到一半先食蠔同埋漬物😮 咁樣食又真係可以試到個濃湯嘅味道 濃湯飲落口好鮮味 係用上大量嘅蠔去到煮個濃湯🍲 作為蠔嘅湯底 但係一啲腥味都冇👍🏻 真係令我好有驚喜基礎真鯛白湯拉麵呢一個較平價嘅基礎拉麵包括咗有慢煮叉燒同鯛魚片 慢煮叉燒好大片 鯛魚片一啲都唔腥 同埋好滑身 我哋見基礎拉麵本身冇包到溏心蛋 所以另外加咗一隻🍳 湯底可以揀幾款辣辣度 我揀咗佢推介嘅小辛辣 🌶️ 味道幾有特別 呢個奶白色嘅魚湯冇用任何嘅忌廉湯或者其他魚類調味 淨係用鯛魚熬製🐟 再帶一少少嘅刺激 係一個意想不到嘅味道手羽明太子雞翼明太子雞翼入面嘅明太子份量好充足 而且新鮮整上嚟熱辣辣咁食 幾正🐥北海道芝士年糕呢度嘅芝士年糕比起坊間個外皮係更加煙靭 有少少似麻糬嘅質感🥰 而且佢嘅外層係唔會炸到好厚好硬 入面嘅芝士仲做到拉絲效果🧀無糖烏龍茶

手羽明太子雞翼
手羽明太子雞翼

北海道芝士年糕
北海道芝士年糕

無糖烏龍茶
呢度其實有水提供 但係因為好想飲凍嘢 所以嗌咗一罐無糖烏龍茶🍵 佢係日本嘅無糖烏龍茶 食碗熱辣辣嘅拉麵再歎返罐凍飲✌🏻
無糖烏龍茶

呢間拉麵店嘅性價比咁高 難怪咁受街坊歡迎 我哋準時六點開門就入座 十五分鐘左右已經座無虛席 要排隊等位啦🤯 想唔駛排隊又食到每日限量供應嘅拉麵 就記得早啲嚟啦
Type of Meal
Dinner
返完學💼🏫愉快嘅我同閨蜜心血來潮走咗去長沙灣就係想試下新口味啦😜。轉啲角度見到有間日式拉麵店🍜,心諗話咁剛好滿足到我哋嘅味蕾,何樂而不為呢?「極之拉麵」🍜真係一間經得起挑戰嘅好店,少見嘅佢,質料出眾同埋足料😲🌈。首先,「真牡蠣醬油拉麵」🍜嘅牡蠣實在太誘人,每粒牡蠣都飽滿得恰如其份,兼且有份慢煮叉燒🍖,那股獨特的香氣,已經夠吸引啦🥲😏。兩樣放埋一齊食,味道就更上一層樓啦🎸🚀。拉麵湯底係用濃蠔湯,重蠔味🌊🐚實在太香了了,所以有咗濃厚嘅牡蠣醬🐚,添上小小嘅蠔碎,每一入口都充滿驚喜😲。另外就係「天婦羅迷你甜紫薯」🍠🍤,炸天婦羅嗰刻,金黃色泡泡冒出,完美捕捉住嗰一刻啲紫薯慢慢變得鬆軟。食落口感煙煙韌韌,有嚼勁,炸得啱啱好😋。「極之拉麵」💛💙💜,值得你一嚐再嚐。無論係服務、環境定係食物,都有佢獨特之處😍。另一提,佢哋會即叫即做,等你食嘅就係鮮食,仲唔快啲行街食飯啦😝!

尖沙咀做完facial嘅我,好想試下啲新嘅食物。🙂呢個時候,發現左長沙灣有間拉麵店叫做「極之拉麵」,不禁引起左我嘅好奇心。🚶‍♀️🎈馬上走入去睇下佢有啲咩好食,發現店內氛圍和氣,佢地呢款fusion拉麵,真係好特別。👾首先我就點咗極之真牡蠣醬油拉麵,呢度特色係溏心蛋+半殼醬漬鮑魚+慢煮叉燒+自家製牡蠣醬🎃🍜湯底味道出色,出乎意料之外,蠔仔彈牙有咬口。每樣配料都充滿個性,但是互相之間完美配合,好Match!🤡之後,我又點咗唐揚烤雞。👾🍗即使我本身做完facial後有D眼訓,但係啲菜肴令我立即精神起嚟,真係匯集左日本料理嘅精華,第一次試真心感覺驚艷。🥰「極之拉麵」,真心值得一試。如果你係尖沙咀附近,不如黎轉個彎,可能你會發現自己嘅新愛呢!👍食完之後,可以繼續去尖沙咀行街,享受下愉快嘅一天! 😉🛍下次見啦!👋👾
同事住喺長沙灣,佢成日返工都將我每到一間近佢屋企嘅日本拉麵店,今日得閒,我同男友🧍🏻就過去試吓!😁🛑終極之_廣島牡蠣濃湯拉麵🛑 湯底就更係無得彈嘅,咬一口廣島蠔🦪,滿口都係濃濃嘅蠔味,我叫佢「蠔」味無窮!同事話自家製牡蠣醬可以提升湯味,跟住就加左嚟試,結果完全係又一個層次,真係好另我驚喜🤩。叉燒好有咬口,有肉質嘅味道,佐著蠔湯,食落去好得意。3粒蠔味夠鮮,溏心蛋就軟滑。算工夫之作👌CP值🔋我畀🔋🔋🔋🔋🔋。💢手羽明太子雞💢一睇見明太子雞即刻有食慾😋雞翼肥美,甜口帶出雞味,加上嘅明太子泥好夠味,一路飲一路食好過癮💕。CP值🔋我隨手畀🔋🔋🔋🔋🔋。㊗️🏅產品出品好,服務亦都唔差,店員親切樂於介紹。餐廳唔算大,但都幾舒服,適合放工後拖埋屋企人黎食。拉麵質素👍 食完緊係想再去食!同事果啲推介真係無誤!💁🏻