2023-05-20 1112 views
佢嘅糕點係ok嘅但係發覺近幾次呢買嘢呢好多時啲阿姐嘅手法好不正。 早前試過嚟買糕已磅好是13元,姐姐擺低糕在枱我摷銀包攞錢啦轉頭阿姐就畀第二件細件些,我話唔係喎係呢件喎咁個阿姐又再磅過明明剛才13元但再磅就變了16元。今日大約六點半行過磅咗一件芝麻糕個姐姐又係用呢啲手法,磅好啦望住個磅13 元呀轉眼15元才是... 不良營銷手法所以今日決定唔買... 個個客呃你兩三元一日都幾好賺... 真係想畀負分嘅評分但係你哋冇喺都要畀星....😡😡 呢啲營商手法如同凍肉舖每次磅完張張單都有五毫子㗎...😡😡
2023-05-06 1054 views
好耐都無去過坤記,之前食過佢地啲芝麻糕、紅豆糕正常味道,唔係話係特別好食,但都叫做ok啦去開深水堔就順便去埋坤記買啲野咬下,今日唔多想食甜野,買左個沙葛蝦米茶果之前去坤記買糕點都要花少少時間先買到糕點,今日黎到一個人都無,可能因為係閒日又未放飯時間啦⬆️第三啖都係見到少少餡⬆️第四啖都無乜分別沙葛蝦米茶果~好難得食到咁厚皮又咁少餡嘅茶果第一啖都未見到餡,第二啖先見到少少餡,天真地以為啲餡谷晒喺中心,咬多幾啖就見到,但食到尾都係無乜餡⋯⋯原來呢個茶果唔只係厚皮咁簡單,連啲餡都少得可憐呢個茶果可以列入維持生命系列

沙葛蝦粒茶果

⬆️第三啖都係見到少少餡
沙葛蝦米茶果

⬆️第四啖都無乜分別

沙葛蝦米茶果~好難得食到咁厚皮又咁少餡嘅茶果
原來呢個茶果唔只係厚皮咁簡單,連啲餡都少得可憐

呢個茶果可以列入維持生命系列
2023-03-22
2023-04-30 755 views
我係深水埗返學,成日聽人講呢間野就執粒,的起心肝試試,買果陣好鬼多人,最後我買左一舊白糖糕,兩舊啡砵仔糕,一個白色砵仔糕,盛為$36,真係有啲貴,諗住物超所值,滿心歡喜返屋企食返到去我第一個試左白色砵仔糕,味道都還可以但有冇去到好驚艷試埋啡色砵仔糕,都唔錯正正常常,有啲咬口最後試埋白糖糕,一睇...比平時出面買起碼細一半,咁就9蚊...食落好酸,完全唔好食總結而言,下次都唔會再考慮幫襯,價錢實在太貴,9蚊一舊,我平時買左9蚊可以買2-3舊,而且味道真係好一般,有啲名過於實

返到去我第一個試左白色砵仔糕,味道都還可以
但有冇去到好驚艷

試埋啡色砵仔糕,都唔錯
正正常常,有啲咬口

2023-04-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-03-12 1200 views
深水埗坤記糕品5月結業 老闆決定退休,呢嗰消息傳得好快,所以新年嗰陣特登落去深水埗買俾屋企人開心下,媽咪話要食豆沙軟角,7隻就$90😅 原來咁貴,返到屋企我好奇心驅使下,試咗一嚿,油浸角咁😅 唔明有咩好食😂 不過因為自己第一次食,都唔知係咪正常😅 不過下次會試吓佢啲砵仔糕😂
2023-02-15 1329 views
大家睇招牌就知道,尼間又係好多年歷史嘅老店啦!尼度有唔同種類嘅中式糕點,我哋今次就試咗三款~砵仔糕 $9到手嘅時候砵仔糕已經唔再熱,應該已經係整好一段時間,紅豆份量正常,唔算特別多,咬落去就比較淋身一啲,略嫌唔夠彈牙~感覺上 $9一個值錢太過進取,我自己就唔係好食得出,佢同其他舖頭有咩分別😂😂🍬白糖糕 $9我相信白糖糕應該係好多人嘅童年回憶,小學放學嘅時候學校門口有個姨姨推車仔喺度買,印象中細個食嘅白糖糕,味道係偏甜,有少少彈牙嘅口感,可惜呢個白糖糕雖然口感可以,睇落白糖糕有柱狀紋理,但食落去偏酸😖😖我自己下次就唔會再叫啦~🥞鬆糕 $9鬆糕就偏甜,口感正常,我自己就覺得問題一樣係定價過高,唔值得特登過嚟食~總括嚟講覺得呢間糕品店有少少名過其實,有點小失望
砵仔糕 $9
🍬白糖糕 $9
🥞鬆糕 $9
總括嚟講覺得呢間糕品店有少少名過其實,有點小失望
🥞鬆糕
🍬白糖糕
砵仔糕
🍬白糖糕
砵仔糕
2023-01-18 881 views
芝麻糕 ($15)聞名一試米芝蓮指南推介既傳統糕點,買左呢度出名既黑芝麻糕,黑芝麻味係足夠,但太甜,搶哂黑芝麻味,糕體質感過於軟腍,冇彈牙口感,整體味道同質感都普通,冇傳聞中咁好食。呢度既糕點係按重收費,每件手掌大小約$12-$15,性價比一般。
芝麻糕 ($15)

聞名一試米芝蓮指南推介既傳統糕點,
買左呢度出名既黑芝麻糕,
黑芝麻味係足夠,但太甜,搶哂黑芝麻味,
糕體質感過於軟腍,冇彈牙口感,
整體味道同質感都普通,冇傳聞中咁好食。

2023-01-15 742 views
經常話結業(一年前已經開始),引來咁多人來試,事實是不值得試!包括我相信YouTuber 介紹,抱住支持小店心態,昨晚專程從屯門去深水埗支持一下,14/1/2023大約七點到,還專登趕着收舖前去,結果六隻豆沙軟角,成惠80蚊,勉強說服自己俾錢,結果返到屋企食,一滴滴油從軟角滴出,用一張tempo紙巾去吸油,吸滿一張!食過後,除了非常油之外,今本同街市貨色一樣,憑什麼6隻角買80蚊!要健康的你,要合理消費的你,千祈不要中伏!
要健康的你,要合理消費的你,千祈不要中伏!
6隻豆沙角
2022-12-31 1146 views
行過深水埗去買啲露營用品嘅時候就經過呢間坤記士多,呢度有好多款中式糕點,例如白糖糕、馬蹄糕、砵仔糕等等 。老公好推薦我去食呢間嘅砵仔糕。不過佢就話比以前貴咗好多,而家已經漲價到一個砵仔糕要$9,但佢話係物超所值,所以就試一試。我鍾意食白糖砵仔糕,因為感覺上清甜少少,所以叫咗一個冇乜豆嘅白糖砵仔糕,而老公就要左一個多豆d嘅黃糖砵仔糕。砵仔糕嘅口感彈牙同煙韌,唔會有糊狀既口感,亦都唔會太甜,但真係有點貴,間中經過口痕先會買嚕

• 砵仔糕
2022-10-27 1221 views
坤記真係店如其名’坤人’!店員好惡態度又差,很久之前食過都唔係咁樣,尤其是芝麻糕非常之難.真係非常非常失望; 售賣方式非常之奇特, 以斤起計, 根本都預算唔到如何選擇!
2022-10-23
2022-10-22 1329 views
嚟到深水埗行街一定要黎坤記糕品專家買返個糕點!用來孝敬下老人家就最岩!佢呢度最出名嘅就係佢自家製嘅紅豆糕!呢啲糕點而家好多地方已經開始漸漸沒落,唔係成日都買到!所以每次經過深水埗一定會嚟買,希望重回舊時嘅滋味💕雖然佢越買越貴,亦冇當年咁好食,但係呢種傳統嘅味道都係值得大家去買返一舊懷緬一下!紅豆糕個紅豆味好出好濃,個口感其實係同砵仔糕好相似,不過砵仔糕就再爽口啲呢個係佢期間限定嘅豆沙角!我想講超級無敵好食好食!仲好食過個紅豆糕,原本以為佢係咬落去好脆口嗰種,點知原來唔係,食落去係好煙煙韌韌,有少少似鹹水角嗰個皮但係入面呢就係紅豆餡,好甜好黏嘅,但係好好食!好食,我忍唔住返去買多兩包😂雖然佢個價錢冇以前咁抵食,但係都唔算話好貴既..我覺得如果呢個價錢食到呢一個咁高嘅質素既糕品係值得嘅!唔可以同以前比既,始終而家通脹咁高,但係個價錢都係可以接受嘅範圍囉!最緊要係好食囉!

紅豆糕

豆沙角

2022-10-01
$30 (Tea)
紅豆糕
豆沙角
  • 芝麻糕
  • 砵仔糕
一出深水埗地鐵站門口,就會見到呢間專賣糕點 嘅坤記,望落好似幾懷舊幾有味道😃見佢貼曬相好似好把炮咁😮,咁就諗住試下😄叫咗個芝麻糕 正常食開嘅芝麻糕都幾香,揀佢應該冇死其實佢唔算大嚿😐,但一畀錢嗰陣,嚇到我窒一窒 😨一嚿咁嘅糕要成15蚊😱? 唔係呀話 一定好好食㗎姐 唔講咁多喇 去圖 九層芝麻糕 邊度有九層呀🤨 睇張圖都知濕pat pat咁🤮 我懷疑根本未蒸熟🤮 食落甜到漏 口感又差 好淡食唔到芝麻味咁滯😓 咬咗一啖忍唔住掉咗喇🤢講真 難食到送畀我都唔會食 😪呢間嘢我真係唔明點解可以生存到😪基本上試過一次都一定唔會返轉頭 🤢真係靠住舊有名氣就亂咁定價 整舊hea貨出嚟比街坊咩😐深水埗食過其他糕店鋪 大把選擇 根本唔洗揀佢🤨
見佢貼曬相好似好把炮咁😮,咁就諗住試下😄
叫咗個芝麻糕 正常食開嘅芝麻糕都幾香,揀佢應該冇死
其實佢唔算大嚿😐,但一畀錢嗰陣,嚇到我窒一窒 😨
一嚿咁嘅糕要成15蚊😱? 唔係呀話 一定好好食㗎姐
唔講咁多喇 去圖

講真 難食到送畀我都唔會食 😪
呢間嘢我真係唔明點解可以生存到😪

深水埗食過其他糕店鋪 大把選擇 根本唔洗揀佢🤨
2022-04-02 1669 views
呢間坤記糕品已經攞過好多次米芝蓮既推介,傳統既糕點都可以咁受到注目,有機會就去買黎試下🤩去到既時候見到門面擺好左好多唔同款式既糕點,包裝好曬,客人黎到可以自己睇下想食咩就買。呢度最出名既應該係佢地既白糖糕、砵仔糕、紅豆糕同埋芝麻糕。當然佢地仲有埋其他款既傳統糕點,都好多捧場客。 1⃣️芝麻糕($13)本身我就好鍾意食芝麻糊🤤見到芝麻糕就好想食。呢度計錢方式好特別,係跟重量收費既😯揀好要咩之後,姐姐就會幫你攞件糕品磅重計錢。我今次呢件芝麻糕就$13。講真價錢就略貴la,不過都幾好食,值得一試既😋芝麻糕有成九層,鍾意佢食落唔會太甜,質感有啲似凍糕咁,有彈性既。食落芝麻味幾香,仲感覺食到少少細細既芝麻碎。鍾意芝麻味甜品既人應該都會鍾意食👍

1⃣️芝麻糕($13)
2022-02-07 1037 views
位於深水埗地鐵北河街出口的坤記糕品專家,到鴨寮街買電器零件順帶買了砵仔糕品嘗。已漲價到九元一件的砵仔糕買時己變凉,水準跟數月前品嘗有下降。大舊芝麻糕第一次買糕點係會段重量計黎收費, 好新奇呢間坤記既芝麻糕係採用舊式80年代既製作方法,佢地係會磨米漿加入糕點, 每到舊糕點會變得更加有咬口, 食落超級痴口好得意同我地一般食到既芝麻糕真係有明顯既分別, 芝麻味算濃味道唔會過甜, 一舊芝麻糕有7層, 我真心幾中意呢間既芝麻糕呀

大舊芝麻糕
經過深水埗 ,聽講坤記好出名賣糕點,所以買嚟試下, 舖頭係好舊式,地方唔係好大, 食物都冇標價錢,諗住D舖仔價錢都唔會好貴,原來砵仔糕要9元一個,其他嗰兩隻糕,店員拎去磅,原來價錢係計重量,兩件都唔係好大件,仲細過一包細紙包飲品,都收 15蚊件,其實糕點都算貴。🙄 不過諗住出名,未食過就試下啦。雜豆糕味道都可以,芝麻糕就麻麻,同埋係實咗啲。個砵仔糕都好一般,所以有啲失望。😒
砵仔糕 芝麻糕 雜豆糕

2022-01-09 955 views
今天買了一個砵仔糕及三個芝麻糕,對上一次買已經一年前的事,當時還很好味,很值得這個價錢,但今天買嘅砵仔糕,品質就好似$10三件,我都不知道自己在吃什麼,完全沒有味道,完全沒有當年砵仔糕嘅味道。芝麻糕亦不及以前香,以前可以一層一層吃,現在完全黐埋一舊,口感完全跟以前完全兩回事,現在吃一啖已經不想再吃,四件糕一共買咗$51,真係浪費金錢,山長水遠專登去買,浪費時間,以後都不會再幫襯,肯定整糕點的師傅轉了人,失望。
2022-01-08