關西風嘅壽喜燒一向都係我最愛😍😋但要喺香港搵抵食又好食嘅壽喜燒真係唔容易🥺而呢間位於觀塘駱駝漆工業大廈嘅日式壽喜燒餐廳真心驚艷到我!唔單止食材高質素,而且成個服務體驗都好好,最重要係價錢都好抵好貼地❤️👍🏻🌟餐飲特別想提及餐廳係有任添嘅白桃烏龍茶🍑白桃味係好出,好飲又解渴🥺👍🏻🌟前菜想講淨係前菜都已經好高質🥺有吉列和牛薯餅、汁煮大根牛腩同赤蝦刺身,超有誠意✨吉列和牛薯餅炸得好酥脆,而且食到粒粒牛肉,牛肉味超香濃!汁煮大根牛腩方面,蘿蔔好甜,而牛腩係好腍,而且肉味重到連蘿蔔都有淡淡嘅牛油香✨赤蝦刺身大大隻,肉質好鮮甜好正🥹🥰🌟日本赤身和牛 $468餐廳嘅牛肉都係採用宮崎和牛🐮呢款赤身係脂肪含量較少嘅部位,紋花冇咁多,但相對上肉味超級重,而且纖維感較高,食起嚟冇咁有油膩感😌我自己就鍾意呢款多啲😋🌟日本霜降和牛 $498
呢款嘅紋花就靚好多✨油花分布星現大理石紋,肉質食起上嚟超級軟綿幼嫩,入口即化,但肉味就冇咁重~建議大家可以叫兩款share食😋兩款牛點上日本蘭王蛋汁真係一流🥺✨🌟野菜拼盤店員會一路煮牛肉,一路喺爐邊煮野菜,確保野菜可以吸滿甜醬油同牛肉味~每款都好入味好正😝🌟kuuraku 特

🌟餐飲

🌟前菜

🌟日本赤身和牛 $468

🌟日本霜降和牛 $498

🌟野菜拼盤

🌟kuuraku 特式飯點🍚
其實食到呢啲已經好飽🤣但跟餐仲有一個自家製炊飯😝店員會將白飯倒入充滿醬油嘅鍋中炒,加入蛋汁、洋蔥同牛肉粒,最後加埋紫菜,每一啖口感濕潤,而且充滿濃濃嘅甜醬油味,就算好飽都忍唔到食多兩啖🥹❤️

🌟是日甜品
最後仲有兩杯豆腐雪糕做甜品🥰🤓面頭用火槍燒過,食落有微焦香,豆腐味好濃,質感軟滑,係完美嘅作結🥰
2024-01-15 48 views
關東風壽喜燒鍋定食-日本產A5 和牛💲198雖然佢得100g既和牛,但份量一D 都唔少;首先3款餐前小食,都十分開胃,特別係個蟹膏玉子,滿滿的蟹膏味道十分濃郁首先野菜已經煮到8成熟,和牛只需要放入鍋到5-10秒,就已經十分入味,連埋蛋汁送飯食,簡直一流👍👍整體:需要加一服務,飯可以無限添加,一定要Book 枱,因為佢得4張枱為客人服務
關東風壽喜燒鍋定食-日本產A5 和牛
💲198

整體:
2024-01-15 40 views
平時去駱駝漆都係食餃子,今日想試下其他野平時見呢間都係滿座,今日提早book位想試下同朋友叫左午市定食因為呢度壽喜燒出名,所以朋友試壽喜燒我就是試燒肉朋友個果俾左兩片肉我試,牛肉入口即融同埋好有牛味,另外個湯底都唔錯我就係試燒肉,油花好重,食到臨尾有少少滯但係入口即溶,同埋有冰菜吃,好少見到有冰菜,食完可以消滯,哩嗰唔錯,我覺得一個餐200蚊有咁多嘢食,喺超值,下次想試埋晚市順帶一提,餐廳服務好好,侍應哥哥見到我地冇水會主動幫手加
平時去駱駝漆都係食餃子,今日想試下其他野
平時見呢間都係滿座,今日提早book位想試下
同朋友叫左午市定食
因為呢度壽喜燒出名,所以朋友試壽喜燒
我就是試燒肉

朋友個果俾左兩片肉我試,牛肉入口即融
同埋好有牛味,另外個湯底都唔錯

我就係試燒肉,油花好重,食到臨尾有少少滯

順帶一提,餐廳服務好好,侍應哥哥見到我地冇水會主動幫手加
2024-01-11 46 views
平時喺香港出去食過正宗嘅壽喜燒,人均差唔多$1000,今次嚟呢間觀塘駱駝漆上面嘅平民和牛壽喜燒,人均$500唔使就食到成個套餐,配料好豐富超飽!佢有幾款和牛可以選擇,每款都有幾個部位,同朋友嚟一人嗌一個套餐,就可以試晒幾款肉!餐廳環境光猛企理,採用日式木系嘅裝修,而且仲有店員幫手烹調壽喜燒料理🥢,坐喺度等食就得!💕------------------------------🐂◖日本赤身和牛◗ $468🐂◖日本霜降和牛◗ $498赤身即脂肪含量較少的部位,肉味強烈❤️,呈較少的油膩感,適合肉味愛好者;霜降和牛油花分布呈現大理石紋,肉質軟綿幼嫩,油脂齒頰留香😋,油脂感愛好者建議可以試呢個!🥗/前菜- 話梅汁嘅車厘茄配冰菜,車厘茄仲好細心去咗皮;和牛可樂餅入面包咗唔少洋蔥,略嫌牛肉較少;和牛牛肉配大根,牛肉好軟腍入味,蘿蔔超甜冇渣,絕配~🥩/赤身和牛牛肩-牛肩眼見脂肪較少較平均,牛肉味濃啲,但口感好creamy肩胛-牛肉味相對最濃,油脂最少,口感唔會韌,肉味愛好者減肥人士必試!🥩/霜降和牛肉眼-油脂分布平均,油脂感偏強,切得偏厚口感好正西冷-肉感偏強,脂肪大部分喺邊位,肉味係霜降和牛之中最

🐂◖日本赤身和牛◗ $468
🐂◖日本霜降和牛◗ $498

🥩/赤身和牛

🥩/霜降和牛
肉眼-油脂分布平均,油脂感偏強,切得偏厚口感好正
西冷-肉感偏強,脂肪大部分喺邊位,肉味係霜降和牛之中最濃
肩胛芯-油脂感幾強,肉片切得比較薄,令到塊肉可以入口即溶
沙巴當-油脂分布最均勻最多,但估唔到肉味又保持到濃郁,個人最鐘意這個位,有油香又不失肉味,又名上肩里脊,必試!

🥬/野菜拼盤
呢個拼盤都好足料,香菇、蔬菜、芋絲、京蔥、蓮藕、豆腐都好好味,師傅會好細心慢慢煮熟佢,超入味,特別係蓮藕同豆腐,蓮藕超爽脆,豆腐先用火槍燒過又香又嫩滑!

🍛/特式飯點:呢個飯超好食!佢拎一碗珍珠米倒入壽喜燒鍋入面燴煮,索埋殘餘嘅牛肉精華,再加上雞蛋令到佢口感更滑溜,最後加上紫菜飯素同芝麻,成碗飯好綿好香!

🍨/是日甜品
豆腐雪糕,每人有一大球,個人覺得比較似豆奶味,略嫌偏甜少少~

🌟 Encore指數:9.1/10
2024-01-08 31 views
平時都成日去觀塘工業大廈食嘢,知道有唔少西餐同Cafe,但第一次試嘅日式壽喜燒,店舖唔算大只有四張枱,而且有店員烹煮🌟日本霜降和牛 $498/位晚市有三個壽喜燒套餐,我哋呢個係中間嘅套餐,油花分布呈現大理石紋,肉質軟綿幼嫩前菜✨吉列和牛薯餅✨廣島蠔刺身✨汁煮牛筋會先上前菜,前菜三份都幾好食,吉列薯餅炸得好香脆,入面仲食到肉粒。生蠔刺身加檸檬汁幾鮮甜,汁煮牛筋配大根煮得好軟腍。✨宮崎牛肉眼肉類都係使用宮崎和牛,軟身油脂較為豐富,肉質都比較軟滑,可以點埋日本雞蛋更滑身,而且冇咁重油膩感✨宮崎牛西冷第3同4塊係和牛西冷,油花分布好平均,食落非常嫩滑✨沙巴當最後兩件係沙巴當,油脂味同牛味都較濃,比較有咬口附每人一隻日本蘭王蛋同白飯,白飯唔夠可以再添加,🌟野菜拼盤拼盤蔬菜嘅份量同款式都好多,中間會配搭唔同嘅肉類一齊食,減輕油膩感🌟Kuuraku 特色飯點食完壽喜燒之後仲會有個濕炒飯,店員會問份量需唔需要增加或減少,加咗壽喜燒汁,所以會帶甜味🌟火炙豆腐雪糕雪糕唔甜有豆腐味

🌟日本霜降和牛 $498/位

✨宮崎牛西冷
第3同4塊係和牛西冷,油花分布好平均
,食落非常嫩滑

✨沙巴當
最後兩件係沙巴當,油脂味同牛味都較濃,比較有咬口

附每人一隻日本蘭王蛋同白飯,白飯唔夠可以再添加,

🌟野菜拼盤

🌟Kuuraku 特色飯點

🌟火炙豆腐雪糕
雪糕唔甜有豆腐味

熟悉我的朋友仔都知道,我好喜歡吃壽喜燒吧😚!!! 特別是關西風的壽喜燒,一向深得我歡心(≧▽≦)/聽過觀塘 🇯🇵喰樂𝐊𝐔𝐔𝐑𝐀𝐊𝐔 的大名好多次,最近就約媽媽去試試囉😏~餐廳只售壽喜燒,套餐有三個,𝐀日本赤身和牛、𝐁日本霜降和牛 及 𝐂和牛盛宴。貪心的我,當然選有兩款牛肉的𝐂套餐啦~☆ 𝐂和牛盛宴🍲$𝟓𝟓𝟖/位包括: 前菜、日本赤身和牛、日本霜降和牛、野菜拼盤、日本雞蛋、特式炒飯 及 雪糕,非常豐富🥰!前菜有漬物、茶碗蒸及廣島蠔🦪。漬物爽脆,調味得宜。茶碗蒸滑嫩嫩,蛋香十足。之後就到重頭氣囉🤩!!! 招牌的壽喜燒登場啦~ 先用牛脂開爐,再煮日本霜降和牛。和牛脂肪含量高,紋理分佈匀均,肉香豐富,入口即化,真心激好吃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💓💓💓~吃完日本霜降和牛,就到日本赤身和牛🥩。赤身相對上肉味更濃,肉香更甚,肉質更結實哦~特式炒飯相當有驚喜🤭,白飯用壽喜燒汁的精華去煮,加上飯素後,好吃到不得了🥹~好後悔跟店員說要少飯呀😂!!!最後有雪糕做甜品,大滿足哦!整體來說,食物質素相當高😍,超級無敵推介~~~~性價比非常高,壽喜燒控必試~😍 性價激高! 專人燒! 貼地價霜降和牛壽喜燒

☆ 𝐂和牛盛宴🍲$𝟓𝟓𝟖/位

最後有雪糕做甜品,大滿足哦!

😍 性價激高! 專人燒! 貼地價霜降和牛壽喜燒
2024-01-07 26 views
年末一定要犒賞自己所以我揀左有人服待嘅壽喜燒!喰樂地方唔大有四張四人枱即使我地兩個人都坐四人枱空間感、私隱度夠晒!每位師傅服務一枱客人實在賓至如歸🤭師傅先奉上白桃烏龍俾我地一洗客塵再慢慢睇餐牌我地揀左最高級嘅和牛盛宴好好享受一下!前菜顏色繽紛令人未食都已經感覺開心慢煮和牛冰菜沙律好特別爽口野菜拼盤有芋絲、南瓜、洋蔥、本菇、蓮藕、豆腐和牛拼盤油花超靚!師傅先燒較肥嫩嘅部位俾我地食先好肥美😍😍😍入口即融個宮崎牛肉眼係my favourite!三筋肉好豐富肉汁!師傅會梅花間竹咁燒肉同菜蔬俾我地食勁飽足!仲有濕炒飯食好香甜同濕濕地好易入口最尾仲有豆腐雪糕食好豐富好滿足!送走2023年希望2024更開心!
年末一定要犒賞自己
所以我揀左有人服待嘅壽喜燒!

喰樂地方唔大
有四張四人枱
即使我地兩個人都坐四人枱
空間感、私隱度夠晒!
每位師傅服務一枱客人

令人未食都已經感覺開心
慢煮和牛冰菜沙律好特別
爽口

野菜拼盤
有芋絲、南瓜、洋蔥、本菇、蓮藕、豆腐

和牛拼盤
油花超靚!
師傅先燒較肥嫩嘅部位俾我地食先
好肥美😍😍😍
入口即融
個宮崎牛肉眼係my favourite!
三筋肉好豐富肉汁!

師傅會梅花間竹咁燒肉同菜蔬俾我地食
勁飽足!

仲有濕炒飯食
好香甜
同濕濕地好易入口

最尾仲有豆腐雪糕食
好豐富好滿足!
送走2023年
希望2024更開心!
2023-12-20
Type of Meal
Dinner
2023-12-28 24 views
一年前黎過喰樂食過關西式壽喜燒~今年趁聖誕又黎回味一下和牛盛宴有6款和牛部位大大滿足!前菜先上感覺更豐富有慢煮和牛冰菜沙律、魚籽拖羅卷同松露茶碗蒸冰菜沙律好爽口魚籽拖羅卷入口口感豐富鮮味松露茶碗蒸味香蛋嫩師傅會慢慢睇住我地進食節奏黎安排食物唔會一次過不停燒肉佢先燒肥嫩宮崎牛肉眼入口即化❤️❤️❤️牛肩夾心肉味更濃非常軟淋上肩里脊肉油脂豐富蘸上蘭王蛋又滑又香適時又會燒菜蔬俾我地食好滿足好開心!後半部就食牛赤身三筋肉、後腰蓋肉、前腿肉肉汁豐富肉味香濃同壽喜燒嘅香甜好夾濕炒飯味香甜濕濕地好易入口最尾食埋清清地嘅豆腐雪糕緩解返壽喜燒嘅重甜味剛好
一年前黎過喰樂食過關西式壽喜燒~
今年趁聖誕又黎回味一下

和牛盛宴
有6款和牛部位
大大滿足!

前菜先上
感覺更豐富
有慢煮和牛冰菜沙律、魚籽拖羅卷同松露茶碗蒸
冰菜沙律好爽口

蘸上蘭王蛋又滑又香

適時又會燒菜蔬俾我地食
好滿足好開心!

後半部就食牛赤身
三筋肉、後腰蓋肉、前腿肉
肉汁豐富

2023-12-20
Type of Meal
Dinner
2023-12-18 55 views
今日嚟到觀塘「喰楽」,食關西風壽喜燒,呢間餐廳係工業大廈入面,主要都係熟客,佢嘅座位好少,要提早預約,店員會親自為你服務,前菜食左冰菜,第一次冰菜做嘅沙律,而且好食好有驚喜。和牛脂肪分配好平均,好香濃嘅牛味入口即溶。特別提到佢哋壽喜燒醬汁既飯,真係好好味。關西風壽喜燒前菜-燉蛋•冰菜•牛日本霜降和牛 內含4-5個不同部位$498附日本產雞蛋野菜拼盤特式飯點日甜品 喰楽(觀塘)觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

關西風壽喜燒
特式飯點
甜品

喰楽(觀塘)
觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖
餐廳:喰楽 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座9樓H室天氣最近急速轉涼❄️,凍冰冰最啱就喺打邊爐取暖,食得多港式火鍋又想轉吓口味,日式關東關西壽喜燒鍋或許喺個唔錯嘅選擇,加埋令人食完大滿足嘅日本和牛🐃,真喺諗起都垂涎三尺🤤仲記得觀塘駱駝漆大廈第三座呢間喰楽啱啱開嗰陣,嚟過一次食佢哋嘅關西風壽喜燒,原來餐廳唔經唔覺已經開咗3年有多,趁住Weekend過嚟食Lunch,估唔到又有另一體會😎重遊舊地,餐廳環境重新裝修過,依家有4張闊落嘅卡位,同時保留舊有日系簡約風設計,坐得相當舒服😌。午市除咗有和牛關東風壽喜燒鍋之外,仲有燒肉、丼飯同新出嘅吉列和牛定食✝️日本極上和牛關東風壽喜燒鍋定食 $198120g日本宮崎縣霜降和牛,精選咗又稱為「羽下」嘅沙巴當,喺肩部中心最靚嘅稀有部位,頂級日本靚和牛先會切出嚟食用😍。和牛油花好似蜘蛛網咁豐富精細,除咗和牛肉羶香味濃之外,肉質仲特別綿滑無筋,滋味享受爆燈😋。壽喜燒湯底香甜而不膩,多款蔬菜配料包括蓮藕、冬菇、豆腐、芋絲等,定食仲附送三式前菜,包括胡麻醬椰菜、辣味芽菜同糖漬車厘茄配薯蓉,另外有一隻日本產生雞蛋比你蘸和牛嚟食,令綿滑口感遞增⬆️,加上日
餐廳:喰楽 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座9樓H室

✝️日本極上和牛關東風壽喜燒鍋定食 $198
壽喜燒湯底香甜而不膩,
包括胡麻醬椰菜、
辣味芽菜同糖漬車厘茄配薯蓉,
另外有一隻日本產生雞蛋比你蘸和牛嚟食,令綿滑口感遞增⬆️,
加上日本珍珠飯可免費添加同本地品牌雪糕,一定夠飽而且食完相當滿足🥰,
飲埋杯熱柚子茶($8),暖笠笠咁迎接今年嘅冬天⛄️
2023-12-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2023-12-13 49 views
早年去鹿兒島旅行,特意跑到宮崎睇石像吃和牛,一食難忘。觀塘返工嘅朋友分享了喰楽,很接近日本的味道。餐廳座位有限,我們提前訂位,駱駝漆大廈交通很方便,關西風壽喜燒專門店很少有價錢那麼親民的。卡位私隱度高,坐得舒適。餐廳的壽喜燒套餐有三種選擇,我們每人點了一客  C.和牛盛宴; 有齊前菜、壽喜燒、特色飯點和甜品。和牛盛宴可以一次過品嚐赤身和牛及霜降和牛,含 6~7個不同部位,kuuraku 推薦 口感大滿足,選擇困難者福音。$558 仲有專人服侍,賞心悅目。野菜拼盤非常豐富,全部日本進口的新鮮蔬菜,特別喜歡他們的軟滑豆腐和蓮藕,口感香濃。關西風壽喜燒和牛盛宴 Japanese Wagyu combo (Akami + Marbled) •• ⋯$558/person前菜冬菇茶碗蒸: 日本蛋特別香和牛薯餅:口感外脆內軟,滿有肉汁冰菜、話梅車厘茄、蘿蔔漬:酸酸甜甜好開胃,味道滿滿和牛盛宴含 6~7個不同部位,赤身和牛及霜降和牛,令人驚喜,滿滿的牛肉香味,味道濃郁。特別喜歡牛肉的漂亮雪花紋理,食到緊實質感,飽滿多肉汁。第一塊西冷部位壽喜燒上場,不同部位都有不同特色,西冷部位油脂咁比較豐富。每
關西風壽喜燒

和牛盛宴
前菜
冬菇茶碗蒸: 日本蛋特別香
和牛薯餅:口感外脆內軟,滿有肉汁
冰菜、話梅車厘茄、蘿蔔漬:酸酸甜甜好開胃,味道滿滿
第一塊
西冷部位
壽喜燒上場,不同部位都有不同特色,西冷部位油脂咁比較豐富。每份和牛還附有一隻日本產的雞蛋,沾上蛋汁特別滑溜濃郁。先吃一口牛肉的原味道,第二口再蘸蛋汁,滋味無窮。

第二塊
肉眼部位
肉質軟腍,油花香味濃而且入口即溶,口感滑,肉味濃。
第三塊
沙巴當
Zabuton 沙巴當 即上肩里脊肉,係高級靚牛獨享嘅稀少部位。因為靚和牛每一個部份都不會浪費,特別切出來油花多 ,帶有濃郁的牛香味。A5 級數的雪花花紋均勻,入口令人大滿足。

第四塊
肩胛芯
親切的侍應全程為我們精心炮製和牛,專業手勢逐一煎到合適生熟度,口感更加嫩滑,簡單介紹一下我們所品嚐的部位,肩胛芯肉味和油脂比較平衡。肩胛芯油脂感較輕,肉質軟嫩,搭配自家秘製壽喜燒汁,口感層次豐富。
第五塊
肩胛位
肉味比較豐富,重肉味特別爽口嫩滑,散發著濃郁的牛香味,配壽喜燒汁提升了口感的層次。
野菜拼盤
喰楽 Kuuraku 野菜拼盤的新鮮度和豐富度, 令人印象深刻。

kuuraku 特式飯點
我特別喜歡和牛肉汁、海苔、雞蛋和蔥花烹製的一道壽喜燒濕炒飯。
是日甜品
最後以雪糕作結,超滿足呀!
總結來說,喰楽 關西風壽喜燒 日本霜降和牛套餐 真的很好。尤其是提供多種精選和牛部位,味道一流,性價比高。
Celebration
Anniversary
  • 和牛盛宴
2023-12-04 61 views
今次同朋友去左觀塘觀塘駱駝漆大廈一間壽喜燒店~私隱度高又坐得舒適~ 每人有一個三式前菜、壽喜燒、特色飯點同甜品,叫咗個和牛盛宴,一次過食到赤身同霜降和牛,$558,仲有侍應幫手燒~慢慢食慢慢享受~😆😎|前菜|新鮮沙律:酸酸甜甜好開胃和牛餃子:皮餡滿有肉汁~上面舖有木魚碎特別香口~炸可樂餅:質感外脆內軟,味道滿滿牛肉肉汁然後就係壽喜燒上場~不同部位都有不同特色,沙巴當油花香味濃啲,入口即融;牛腰蓋滑口肉味濃;赤身重肉味同特別爽口~再加埋鹿兒島雞蛋特別滑溜濃郁,先食牛肉原味再蘸蛋汁,簡直人間美食~🤩🤩🤩後續仲有特色飯點,材料用櫻花蝦、牛肉粒、葱花、蛋、紫菜炒成,飽肚又好味~最後食埋個甜品芝麻雪糕作結,超滿足呀😚😚😚

|前菜|
新鮮沙律:酸酸甜甜好開胃
和牛餃子:皮餡滿有肉汁~上面舖有木魚碎特別香口~
炸可樂餅:質感外脆內軟,味道滿滿牛肉肉汁

2023-11-29 50 views
近排由於工作繁忙,未能夠返鄉下,但又好掛住鄉下嘅和牛,所以最好就係去「喰樂」呢間日式和牛專門店都食返餐好去醫治思鄉之苦。食和牛最好嘅烹調方法,就梗係Sukiyaki!呢一個和牛壽喜燒套餐裏面包括有前菜、火鍋及最後更加有一個炊飯。前菜包括有我第一次食嘅和A5牛餃子,餃子咬開之後已經充滿和牛嘅油香,和牛茶碗蒸,蒸得啱啱好蛋香嫩滑。牛蒡可以清一清味蕾。之後就係我哋嘅重頭戲霜降和牛壽喜燒!呢個和牛拼盤可以試到四種不同嘅牛肉,包括:宮崎牛西冷、宮崎牛肩胛心、沙巴當油花多及牛板鍵!宮崎牛西冷每一片和牛嘅油脂,分布均勻,就好似雪花一樣咁靚,每一片都係入口即溶回味無窮!宮崎牛肩胛心據牛味濃肉汁豐富,肉質纖維較為彈性。沙巴當則係頂級和牛獨有嘅稀少部位,油花特別旺盛,油香細膩,令人回味!牛板鍵則同一般嘅和牛有明顯分別,油花唔算豐富,但係咬落去有韌勁每片和牛基本上只要就淥一淥可以食得,配上蛋香濃郁嘅日本蛋,更加係一個味蕾升級嘅食法!除咗和牛另外仲配有新鮮進口嘅日本野菜拼盤,日本蔬菜份外新鮮豆腐煎過充滿豆香!當食晒所有配菜後店員就會為我哋做一個炊飯,呢一個炊飯可以話係精華所在,配上蔥花,同紫菜幾大碗我都食得晒

宮崎牛肩胛心據牛味濃肉汁豐富,肉質纖維較為彈性。

除咗和牛另外仲配有新鮮進口嘅日本野菜拼盤,日本蔬菜份外新鮮豆腐煎過充滿豆香!當食晒所有配菜後店員就會為我哋做一個炊飯,呢一個炊飯可以話係精華所在,配上蔥花,同紫菜幾大碗我都食得晒!

最後店員荔枝雪糕,為呢一餐豐富嘅和牛壽喜燒作結。
2023-11-23 50 views
喰楽三色前菜昆布湯和牛餃子散發出濃郁香氣,餃子內餡鮮嫩多汁,充滿牛肉鮮香味道。柚子汁沙律為新鮮嘅沙律蔬菜加上酸甜柚子。蔬菜色彩鮮豔多樣,柚子汁酸度恰到好處,爽口開胃。和牛炸薯餅外層炸得酥脆嘅薯餅,包住肉質鮮嫩嘅和牛,散發著濃郁嘅牛肉香氣,口感外脆內軟。套餐除咗加上芝麻嘅日本珍珠米白飯,仲配搭日本蘭王鮮蛋,用嚟點牛肉,撈飯食,令味覺口感更豐富。壽喜燒嘅牛肉主要分兩部份,霜降部份同埋赤身部份。霜降部分油脂豐富,而且分布平均。而赤身部分,牛肉味會特別香濃。牛肉部分包括肉眼位,沙巴當嘅部位,和牛肩胛心嘅部位,宮崎牛西冷部位,肉汁明顯特別多,非常滋潤。三筋腱肉部位同牛肩脊部位,肉質比較有嚼勁,肉味更突出。加上壽喜燒嘅蔬菜,豆腐,蓮藕,金菇同埋各種菇類,吸收左壽喜燒入面嘅和牛汁,同時又中和左牛肉嘅肥膩感覺。濕炒炊飯濕炒炊飯嘅珍珠米口感綿密滑順,香氣飄散,米粒間夾雜著各種美味嘅配料,紫菜,蔥花,雞蛋,令整道菜餚更加豐富多樣。白桃烏龍餐廳提供嘅白桃烏龍茶,飲得出白桃幽幽嘅香味,微微甜蜜,解膩可口。芝麻雪糕最後甜品係芝麻雪糕,雪糕質地細膩滑順,芝麻嘅味道嘅口中綻放,口感獨特濃郁,為整餐壽喜燒增添了一份甜
喰楽

三色前菜

濕炒炊飯

白桃烏龍

芝麻雪糕

最後甜品係芝麻雪糕,雪糕質地細膩滑順,芝麻嘅味道嘅口中綻放,口感獨特濃郁,為整餐壽喜燒增添了一份甜蜜嘅結尾。
✨嗆樂一直都好鍾意食壽喜燒,但係喺香港食咗幾間餐廳都覺得唔夠正宗,直到搵到呢間超觀塘隱世壽喜燒專門店~ 今次特登約埋大學同學重溫昔日係日本讀書的美好時光~ 今次就試咗日本霜降和牛套餐✨前菜三點盛 (和牛薯餅/和風沙律配柚子醋/和牛餃子)賣相精緻,食落已經有少少飽肚感~和牛薯餅:外皮鬆脆,內餡多汁,牛味香濃和風沙律配柚子醬: 酸甜醬料更顯蔬果香甜和牛餃子: 皮薄餡靚多汁,so juicy✨日本霜降和牛呢個set的牛牛特點係油花分布呈現大理石紋,肉質軟滑功嫩,油脂豐富,油脂感愛好者必點!牛西冷: 油脂感夠重入口即溶牛肩胛心: 油脂分布平均,超嫩滑沙巴當:油脂味同肉味平衡牛板鍵: 肉味重口感豐富由專人逐一烹飪,配上無菌日本雞蛋🥚,高級享受😋✨蔬菜拼盤大涌,南瓜,豆腐,香菇,洋蔥等時令蔬菜集成的日本野菜拼盤~ 令人一望已經覺得好滿足因為是日本野菜,所以整體非常新鮮鮮甜,配上壽喜燒醬汁甜甜滋味令人回味✨特色飯點將肉類及蔬菜精華集於一身的醬汁加上日本米雜繪而成,非常好味✨是日甜品: 黑芝麻雪糕自家製雪糕,黑芝麻味香濃,推薦
✨嗆樂

今次就試咗日本霜降和牛套餐

✨前菜三點盛 (和牛薯餅/和風沙律配柚子醋/
和牛餃子)

賣相精緻,食落已經有少少飽肚感~
和牛薯餅:外皮鬆脆,內餡多汁,牛味香濃
和風沙律配柚子醬: 酸甜醬料更顯蔬果香甜
和牛餃子: 皮薄餡靚多汁,so juicy

✨日本霜降和牛

牛西冷: 油脂感夠重入口即溶
牛肩胛心: 油脂分布平均,超嫩滑
沙巴當:油脂味同肉味平衡
牛板鍵: 肉味重口感豐富

由專人逐一烹飪,配上無菌日本雞蛋🥚,高級享受😋

✨蔬菜拼盤

✨特色飯點
將肉類及蔬菜精華集於一身的醬汁加上日本米雜繪而成,非常好味

✨是日甜品: 黑芝麻雪糕
自家製雪糕,黑芝麻味香濃,推薦