2021-07-01 665 views
冇諗過小店嘅意粉味道都出色,裝修一般,正常Cafe,自助形式叫咗兩個意粉,一個係蟹肉蒜蓉意粉,你都已經有浸浸嘅蒜蓉香味,仲有唔少蟹肉,仲加咗少少蕃茄,味道可口另外叫咗個黑松露蘑菇意粉,雖然就真係冇乜黑松露味, 勝在個意粉彈牙,一啲都唔林,雖然唔係大師嘅味道,但係勝在有鑊氣,以小店嘅形式,呢個味道,都相當唔錯本身會送個茶,正常貨色啦,另外加$12咖啡,其實味道都係一般整體來講,正常價錢,炒意粉,味道都相當唔錯,讚

整體來講,正常價錢,炒意粉,味道都相當唔錯,讚
  • 蒜香蟹肉意粉
2021-05-16 1185 views
今天在九龍灣行商場,晚餐來到了得寶商場的kuri cafe,這間西餐廳的價錢不貴,而且食品款式也不少。我們點了煙三文魚牛油果他他,大蝦意式香草醬意粉,一口牛野菌芝士焗飯,飲品蜜桃冰茶和焦糖咖啡。先說前菜的牛油果他他,牛油果很足料果香夠味道很好,但黑椒落多點會更惹味 。大蝦意粉的也不錯,香草汁不會太濃,而且收汁收得好,不會水汪汪,焗飯牛味濃郁,芝士也很豐富。而且飲品也很好,咖啡焦糖味足而且不苦澀,公仔圖案也很可愛。蜜桃冰茶桃香而不會太甜,這間餐廳價性比很高。
Dinner
2021-04-06 1125 views
我同朋友們常常係德寶淘大附近出沒。想搵間cafe坐下飲下野傾下計。終於...我地搵到呢間小小的店舖。地方對我地來講超方便。其實我自己,或同朋友都食過好多次。野飲同食品都有水準!今次想介紹個驚喜之作。就係呢個小食他他牛油果煙三文魚。28蚊我估唔到佢整得咁靚,再加上啲法包烘到好脆身,配埋個醬啱啱好!真心要試下!當然佢地其他意粉焗飯都好好味。
今次想介紹個驚喜之作。
就係呢個小食他他牛油果煙三文魚。
真心要試下!
當然佢地其他意粉焗飯都好好味。

2021-03-29 787 views
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️【晚餐】🍝 煙三文魚忌廉燴扁意粉 $68🥘 一口牛野菌芝士焗飯 $68☕️ 鮮奶咖啡 ($8)🥛熱泡抹鮮奶 ($8)(2個人用Storellet Apps join會員仲送左2個movenpick雪糕🍦)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️依間cafe位於得寶地下嗰層,行入少少就會見到有間鋪係木嘅裝修,刺蝟🦔做主題嘅cafe,入面有好多刺蝟公仔,勁可愛😍🍝 煙三文魚忌廉燴扁意粉 $68個煙三文魚又比得幾多,扁意粉剛好唔會太淋身,個汁已經撈好左,食落啱啱好🥘 一口牛野菌芝士焗飯 $68牛咬落同平時食嘅一口牛一樣,菇切粒,兩樣野夾埋個口感好好,☕️ 鮮奶咖啡 ($8)咖啡我覺得飲落同貴嘅caffè latte一樣味,拉花好似散左少少,個刺蝟🦔公仔就冇泡沫鮮奶咁明顯,依個價錢嚟講有平時$40幾蚊都未必有嘅質素,我自己真係好鍾意🙈🥛熱泡沫鮮奶 ($8)依個價錢有咁靚嘅拉花,打卡一流,隻刺蝟🦔勁可愛,同埋飲落唔甜,正常鮮奶
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

【晚餐】

🍝 煙三文魚忌廉燴扁意粉 $68

🥘 一口牛野菌芝士焗飯 $68

☕️ 鮮奶咖啡 ($8)

🥛熱泡抹鮮奶 ($8)

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🍝 煙三文魚忌廉燴扁意粉 $68

🥘 一口牛野菌芝士焗飯 $68
牛咬落同平時食嘅一口牛一樣,菇切粒,兩樣野夾埋個口感好好,

☕️ 鮮奶咖啡 ($8)

🥛熱泡沫鮮奶 ($8)
2021-01-31 1449 views
九龍灣除咗office仲有好多高質餐廳🤓刺蝟拉花真係好得意!今日終於得閒嚟朋友推薦嘅呢間打卡cafe啦👻中午lunch set好親民,出品仲好高質😍🐚帶子腸忌廉芝士焗飯 $68帶子腸真係第一次見,食落啖啖帶子肉,95%帶子果然係鮮味十足。配埋香滑嘅忌廉同芝士焗飯,濃郁順滑嘅醬汁,滿口奶香超滋味!🍶泡沫鮮奶 & 特濃朱古力🍫 +$8高質鮮奶,配埋奶泡得意之餘更creamy;朱古力好香,欣賞餐廳好有心機,面頭更用奶泡整咗個特色拉花🥰可愛嘅刺蝟,一定幫你呃到like!🧁藍莓芝士蛋糕諗唔到甜品都好有驚喜,精心點綴,微酸嘅藍莓醬,配埋香濃芝士蛋糕,一定係我嘅最愛💓🍫松露朱古力慕斯蛋糕同樣有滋味,朱古力甜度perfect,而且慕斯嘅軟硬度啱啱好,少少硬身之餘,🥄啖啖食到香滑朱古力,值得推薦!

🐚帶子腸忌廉芝士焗飯 $68

🍶泡沫鮮奶 & 特濃朱古力🍫 +$8

🧁藍莓芝士蛋糕

🍫松露朱古力慕斯蛋糕
2020-12-22 1020 views
近年香港愈來愈流行養刺蝟🦔,不但所需的空間少,更無須帶其散步,適合寸金尺土的繁忙香港家庭。位於九龍灣得寶花園的Kuri Cafe是全港首間以刺蝟🦔作主題的咖啡店,因疫情關係,現在只提供餐飲服務;但昔日客人可在刺蝟🦔學習坊體驗和學習照顧刺蝟🦔,適合大人及小朋友參加,別具教育意義,希望疫情過後能恢復正常吧。蒜香蟹肉扁意粉 ($68包一杯花茶)意粉略有光澤,尚算濕潤而不油膩,蟹肉碎增添了口感和風味,惟蒜味有待加強。特濃朱古力 (另加$8) 面層有薄薄的奶泡,可愛的刺蝟🦔拉花圖案很奪目。入口嘗到朱古力味,不算太甜,質地適中,稍稍掛杯,是一杯合格的熱朱古力。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅整體價錢💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️

蒜香蟹肉意粉

蒜香蟹肉扁意粉 ($68包一杯花茶)

特濃朱古力 (另加$8)
特濃朱古力

面層有薄薄的奶泡,可愛的刺蝟🦔拉花圖案很奪目。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2020-12-21
$80 (Lunch)
蒜香蟹肉意粉
從來係九龍灣搵黃店都係一件難事,唔係無,不過唔多。呢間真係又高質又好食又抵食又大份一次過滿足你五個願望,有沙律飲品小食主菜雪糕,一個人都係80$左右絕對encore!!!買滿$100加$10有4隻又滑又香嘅瑞士雞翼!加$10嘅沙律又有士多啤梨又有藍莓,抵食又大份仲要加$1一個雪糕球,肥都要食🤣叫咁多野食,除返開一個人都係$80左右間間斷斷幫襯過幾次水準都維持得好好,唯獨個抽油煙機如果可以勁啲就完美haha
絕對encore!!!
瑞士雞翼

買滿$100加$10有4隻又滑又香嘅瑞士雞翼!

雜菌蕃茄醬意粉

加$10嘅沙律又有士多啤梨又有藍莓,抵食又大份

仲要加$1一個雪糕球,肥都要食🤣

叫咁多野食,除返開一個人都係$80左右

好可愛嘅拉花hazelnut latte
2020-10-17
$80 (Lunch)
瑞士雞翼
雜菌蕃茄醬意粉
好可愛嘅拉花hazelnut latte
平日因為太攰太忙宜家慣性一個星期一次的週末先會出去搵好西食🤎所以每次都會珍惜一下假期 食啲自己真係好想去試去食既野🤎toeatlist林林總總堆咗好多但以我呢個慢吞吞小姐永遠都試唔切🤣🙈(從出po頻率大家應該好感受到我既慢🤣🙈🙈無喇 今次就揀又係啲近近地既地方所以就去咗九龍灣kuri呢度呢間cafe其實係一個以木色為主既open area但特色在於真係有刺蝟係度🦔🦔🦔不過唔知你有無去過呢間cafe但宜家由於現實上既限制(動物餐廳餐飲條例/疫情蔓延/店方資金等因素)所以店方既刺蝟體驗區被逼無奈關閉😔😔雖然見唔到刺蝟有少少可惜 但更可惜既係原本既刺蝟體驗區其實唔單止係比客人欣賞同見識一下刺蝟動物🦔🦔仲係一個有教育成份既workshop🦔🦔比客人可以了解下刺蝟既生活習性同需要等等 教導人學習如何愛惜動物同照顧佢地生活所需🦔🦔真係好希望店方有一日可以再重建呢個區域繼續可以進行教育既工作同吸引更多客人認識呢間咁特別既cafe☺🤎🤎講咗咁多 其實除咗餐廳環境同裝潢不錯之外食物質素都好好架🤎就算刺蝟區暫時停業 但都係一間好值得我地去支持既餐廳🤎🤎🦔重點係咩?價錢都唔貴~主題餐廳黎講算係好平民好貼地了
平日因為太攰太忙
真係好希望店方有一日可以再重建呢個區域
講咗咁多 其實除咗餐廳環境同裝潢不錯之外
食物質素都好好架🤎
就算刺蝟區暫時停業 但都係一間好值得我地去支持既餐廳🤎🤎🦔
重點係咩?價錢都唔貴~主題餐廳黎講算係好平民好貼地了🤎🦔~

🦔鮮奶咖啡latte (跟餐+$10):
咖啡飄香雖然不算太驚豔,但味道香濃,質感醇厚,奶泡順口幼滑,沒酸味,不錯吧。吸引之處還是獨特的刺蝟圖案,可愛不做作🤎。
🦔大蝦吞拿魚芝士焗飯$58:
熱辣辣出爐,芝士很多可以玩拉絲,大蝦有2隻,吃上口感覺都新鮮,吞拿魚碎夾在飯之中,加入菇菌,足料很好吃!性價比不錯🤎!

然後宜家疫情期間店方仲有套餐+$1換一球雪糕既優惠,琴日同朋友食一人加咗一球雪糕,雖然唔係咩特別,但當飯後甜品真係好抵好抵,簡簡單單吃得滿足又開心🤎🦔☺。
如果下次順路去附近相信會encore🤎
想繼續支持呢間小本經營cafe🤎🦔!
鮮奶咖啡
鮮奶咖啡+大蝦吞拿魚芝士焗飯
大蝦吞拿魚芝士焗飯
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
鮮奶咖啡
大蝦吞拿魚芝士焗飯
2020-09-16 1712 views
九龍灣得寶商場內的【KURI Café】,是香港首間以刺蝟為主題的咖啡店。小店裝潢以淺色木系為主,清新整潔,光線充足而柔和,拍起照來得心應手。在社交距離措施下,枱與枱之間距離寬廣,空間感及私隱度十足。餐飲區屬開放式設計,需自行點餐及取餐。取餐時店員會禮貌地重覆各食物名稱,再三確認,非常貼心。客人離開後會即時收拾並以消毒噴劑清潔,整齊放好椅子及餐牌,令食客感到舒適又放心。點了"黑松露卡邦尼意粉"及"野菌番茄醬燴扁意粉"。意粉屬優質貨色,條條分明,吃下彈牙富嚼勁,做到「Al dente」效果。 卡邦尼意粉香氣不俗,黑松露及奶香平衡。蕃茄醬燴扁意粉茄味濃郁,酸甜有致,開胃之選。隨餐加$10可配"田園沙律",蔬菜新鮮,加入士多啤梨片及車厘茄。色彩配搭更佳。熱咖啡上以朱古力粉灑上不同的刺蝟圖案,非常治癒,打卡一流。"榛子咖啡"及"雲呢拿咖啡"味道濃郁,熱度和份量皆令人滿意。期間限定抗疫優惠可以$1點單球雪糕,有曲奇、朱古力、芒果、士多啤梨及薄荷朱古力五款可選。"朱古力雪糕"帶朱古力碎片,富,更添層次。臨離開前,謹記自行把餐具及墊盤收拾好,放於指定收集架,養成良好習慣。

Lunch
  • 野菌番茄醬燴扁意粉
週末朝早去咗一個好耐都無去過嘅得寶商場度行,無意中發現呢間以刺蝟做主題嘅cafe。估唔到得寶商場會有cafe,仲以為呢度得茶餐廳添。 餐廳位於得寶商場餐廳裝潢開陽,座位唔算多,坐得好鬆動。門口有個好大個刺蝟模型,入面有賣好多關於刺蝟嘅商品。女士應該會好鍾意呢度。 早餐選擇算少,冇all day breakfast 同egg benedict,何況呢間都係以小店經營,可以接受。飲品方面就同普通cafe嘅差唔多,選擇甚至比其他人多。 🍴latte 咖啡面頭有一個用咖啡粉刻劃嘅刺蝟圖案😝。咖啡香濃順滑,好飲。冇乜野好過早晨喫返杯好飲嘅latte。 🍴煙三文魚煎蛋配麥包($45) 太陽蛋個底略嫌窿咗D。三文魚質素正常,冇雪藏味,唔錯。麥包烘得香脆,點埋蛋汁一齊食,一流。伴碟嘅有少少沙津菜同四季豆,整體黎講正正常常啦。 🍴煙肉香腸煎蛋配法包($48) 煙肉味道鹹而香,唔會太油。香腸味道正常,煎嘅時間啱啱好。法包有兩細片,份量有d少。兩個餐同樣分量較少,食完好快就餓。 價錢方面兩份早餐加兩杯飲品,總共$96。價錢合理,唔會太貴。 總括而言,如果住呢頭附近間唔中過黎食吓都係一

🍴latte
🍴煙三文魚煎蛋配麥包($45)

🍴煙肉香腸煎蛋配法包($48)

總括而言,如果住呢頭附近間唔中過黎食吓都係一個唔錯嘅選擇。環境清潔,員工態度都幾好。價錢唔算貴,食物都對得住個價格。但除非你係刺蝟嘅fans,否則我都係黎一次就夠。因為食物水準好一般。

2020-08-15
$45 (Breakfast)
2020-08-07 516 views
👍🏼疫情期間的下午茶,去了得寶底層吃意粉。$68下午茶,包一碟卡邦尼意粉+蜜桃凍飲🥤,我並不覺得便宜,這是尖沙咀樓上cafe 午餐價田。但份量夠多,而且吃得出是誠意之作👍🏼味道很好,意粉🍝煮得剛剛好,而且是爽口的。有時間經過九龍灣都唔一定去淘大、德福搵食,近近地都可以去隔離既得寶。
👍🏼疫情期間的下午茶,去了得寶底層吃意粉。

卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2020-06-26 524 views
以刺蝟作招徠,就啱時間的話可以參加刺蝟學習坊~ 價錢唔係好貴,食物質素都OK~ 😉值得一試一口牛野菌芝士焗飯 $68⭐️⭐️⭐️+0.5⭐️新鮮熱辣! 一撩起拉起有長長芝士絲😋 好吸引🧀 配埋一口牛&野菌幾好味! 但Cafe始終份量唔算好多~ 男生食的話會唔夠飽喔值得一提:星期一至五幫襯的話,免費跟餐配$28飲品😍 疫情期間有超抵嘅優惠,套餐加$1可以追加一份沙律或加$10一份瑞士雞翼!抵!

一口牛野菌芝士焗飯 $68
⭐️⭐️⭐️+0.5⭐️

應該係全港唯一一間刺蝟黃店cafe,但就唔見餐廳有貼文宣,check返原來係之前有罷過工。餐廳係open area黎,座位唔多裝修好靚,地方都好乾淨。之前有刺蝟工作坊,不過依排因為疫情關係就暫停左,但現場都有好多刺蝟產品比你買返屋企,仲好似做緊半價添🦔🦔海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)$68意粉正常size,大蝦、魷魚、蜆肉各有2隻,咁既價錢都算叫足料。味道唔錯幾好食,但食到最尾覺得有d油。依家有抗疫優惠,可以+$1加配沙律。個沙律個汁好開胃,份量都算多,$1黎講算好抵食🤤蟹肉忌廉芝士焗飯 $58同頭先個意粉好唔同,意粉好足料但個飯就無咩料,唔知係咪咁岩唔好彩,明明睇人地個飯好似都好多料咁,但我地個飯就得少少菇唔係好見到有蟹肉,好似食緊忌廉白飯咁,好唔抵呀🙈🙈 芝士味都濃,但食得多會覺得有d濟,下次黎唔會再叫焗飯啦Dinner Set包一杯$28既飲品,我補左錢叫左cappuccino。有好可愛既刺蝟公仔,但就咁睇以為佢沖錯左,因為個面全部都係奶泡,完全見唔到有咖啡。但一聞落去聞到好香既咖啡味,飲落咖啡味都濃,可惜美中不足係無得揀脫脂奶。另一杯係熱鮮奶,但對比起咖啡覺得鮮奶無咩

海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)$68
海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)

蟹肉忌廉芝士焗飯 $58
蟹肉忌廉芝士焗飯

另一杯係熱鮮奶,但對比起咖啡覺得鮮奶無咩特別,味道都好淡,所以建議如果去食都係叫咖啡好D

餐廳全部野都係自助架,要自己去counter點餐,自己去攞餐同餐具,食完都要自己收拾返。所以記得食完唔好走左去呀,要幫手攞返食完既野去回收車道🤣🤣
Cappuccino
2020-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)
Cappuccino
2020-04-13 620 views
附近居民表示食黎食去都係茶記早餐,估唔到得寶商場地下間cafe都開始做早餐Menu早餐有5款,選擇唔算多,但啱我鐘意西式啲既早餐,四十幾蚊有個set有杯咖啡,滿足♥️咖啡係即磨咖啡👍🏻有質素早餐我選擇左2號,即叫即整上枱熱辣辣,炒蛋好味,牛角包都正不過細左啲,第一次食意大利瓜,口感比青瓜軟,多水份,仲有爆汁茄仔開頭驚唔夠食,但食完又ok喎,感覺啱啱好,又健康總結一下,呢間Cafe可以話係呢一區早餐嘅清泉,提供快餐以外嘅一個選擇,而且質素好,有誠意,行去德福食類似嘅西式嘢要80幾蚊,所以呢度性價比高,會再嚟😋

咖啡係即磨咖啡👍🏻有質素

開頭驚唔夠食,但食完又ok喎,感覺啱啱好,又健康

2020-04-12
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$41 (Breakfast)
  • Kuri  精選早餐
2020-04-05 519 views
原先想去吃車仔麵,鑒於疫情嚴重,車仔麵店舖只能做外賣不做堂食,在亂行亂碰之下,入了得寶商場看見一間餐廳,因實在太肚餓了,不想再去行於是便入了去。兒子叫了一客番茄蜆肉意粉,再加了$1元堂吃沙律菜,他點了一杯芒果冰茶,我叫了一下馬來咖喱一口牛肉飯及一杯熱情果冰茶。番茄蜆肉意粉蜆肉也算多,意粉軟硬適中,沙律菜很新鮮,馬來咖喱一口牛肉飯味道很醒胃,牛肉軟硬適中,熱情果冰茶味道不太甜但仍有果味,估不到得寶商場有這樣一間好味的餐廳
2020-03-28
$70 (Tea)